Anda di halaman 1dari 1

Agama Islam

Diwahyukan oleh Allah S.W.T kepada Nabi Muhammad S.A.W 6 Ogos 610M = 17 Ramadhan, Nabi Muhammad menerima wahyu melalui Malaikat Jibrail di Gua Hira Selepas itu Nabi Muhammad menyebarkan islam dan penyebaran islam mendapat tentangan orang Quraisy Makkah Berhijrah ke Madinah pada 12 Sept 622M . kesan : Agama islam berkembang dan disebarkan di seluruh Tanah Arab dan dunia 2 Teras uatama dalam agama Islam: a) Akidah: keyakinan seluruh jiwa kepada keesaan Allah b) Syariah: undang-undang yang terkandung dalam Al-Quran dan Sunnah Yakin kepada Rukun Iman dan Rukun Islam.

Confucianisme -

Diasaskan oleh Confucius, lahir pada 551 S.M di Negeri Lu (Shantung) Pernah menjadi pegawai kerajaan Negara Lu Letak jawatan dan mengembara menyebarkan idea confucianisme di seluruh China Masyarakat China menjadikan idea beliau sebagai ajaran Menyembah Confucius sebagai Dewa Prinsip moral dalam confucianisme ren (perikemanusiaan) Li ( kesusilaan) Xiao (ketaataan kepada ibubapa) Untuk mencapai ketinggian moral perlu mendapatkan pendidikan Ajaran ini dipertegaskan kepada seluruh lapisan masyarakat

Taoisme

Pengasas: Lao Tze, Negeri Chu (604 SM) Mengembara ke seluruh China untuk sebarkan pengaruh ideanya Menghasilkan buku: Tao Te Ching= mengandungi idea falsafah Taoisme Taoisme, pada awalnya berbentuk falsafah, kemudian bertukar menjadi agama Tao bermaksud Jalan. Setiap tindakan ditentukan oleh Tao. Manusia tidak perlu bertindak terhadap apa-apa yang berlaku. Hal ini dikenali sbg Wu Wei. Jika manusia bertidak bertentangan dengan Wu Wei, mereka akan merosakkan dunia. Dalam ajaran taoisme, manusia tidak boleh mengubah takdir.