Anda di halaman 1dari 5

Arhimede s-a nscut c. 287 .Hr.

n oraul port Siracuza, Sicilia, n acel timp fiind o colonie cu auto-guvernare din Grecia cea Mare. Data naterii se bazeaz afirmaia istoricului John Tzetzes din Bizan, care spune c Arhimede a trit 75 de ani. n lucrarea Calculul Firelor de Nisip, Arhimede d numele tatlui su ca fiind Phidias, un astronom depre care nu se tie numic. Plutarh a scris n lucrarea sa Vieile paralele ale oamenilor ilurii c Arhimede era nrudit cu regele Hiero al II-lea al Siracuzei. O biografie a lui Arhimede a fost scris de prietenul su Heracleides, dar lucrarea a fost pierdut. Nu se cunoate, de exemplu, dac a fost cstorit sau dac a avut copii. n tineree Arhimede a studiat n Alexandria din Egipt, iar Conon din Samos i Eratostene din Cyrene i-au fost contemporani. El se refer la Conon din Samos ca la un prieten, n timp ce pe Eratostene l citeaz n dou lucrri (Metoda Teoremelo i Problema bovinelor).

Probabil Arhimede a folosit oglinzi care au acionat colectiv ca o oglind parabolic pentru a arde corbiile care atacau oraul Siracuza. n secolul al doilea d.Hr. Lucian din Samosata a scris c n timpul asediului Siracuzei, Arhimede a distrus corbiile inamice cu foc. Cteva secole mai trziu Anthemius din Tralles menioneaz lentila convergent ca arm a lui Arhimede.Dispozitivul, numit cteodat raza de cldur a lui Arhimede, a fost folosit pentru a focaliza razele Soarelui asupra corbiilor care se apropiau, cauznd aprindera lor. Grupul MIT a repetat experiena n spectacolul televizat MythBusters, folosind ca int o barc de lemn din San Francisco. Din nou au aprut unele flcri, iar lemnul a fost carbonizat pe alocuri. Dar pentru a se aprinde, lemnul trebuie s ating temperatura de autoaprindere, care este n jur de 300 C. Cnd au prezentat rezultatul, cei de la MythBusters l-au catalogat drept "busted", adic a czut la test, datorit timpului prea ndelungat i al condiiilor atmosferice ideale pentru aprindere.

Cea mai cunoscut anecdot despre Arhimede ne spune cum a inventat metoda de a determina volumul unui obiect de form neregulat. Conform cu cele spuse de Vitruvius, o coroan votiv din aur a fost executat pentru un templu al regelui Hiero II. Dar la urechile regelui a ajuns zvonul c, aurarul a furat o parte din aur, nlocuindu-l cu argint. Regele i-a cerut lui Arhimede s stabileasc cu certitudine dac a fost nelat sau nu. Arhimede trebuia s rezolve problema fr a distruge coroana, adic topind-o i dndu-i o form regulat pentru a-i calcula densitatea. n timp ce fcea baie, a observat c intrnd din ce n ce mai mult n cad, mai mult ap se revrsa n afara ei, moment n care i-a dat seama c datorit acestui efect poate calcula volumul coroanei, iar prin mprirea masei coroanei la volumul ei i putea afla densitatea. Dac erau folosite metale cu densitate mai mic dect a aurului, atunci i densitatea coroanei ar fi mai mic dect a aurului. Excitat de descoperirea pe care a fcut-o i uitnd c era dezbrcat, a luat-o la fug pe strzi strignd "Evrika!" (n greac: "!," ceea ce nseamn "Am gsit!"). Testul pe care l-a fcut ulterior cu coroana, a dovedit c ntr-adevr aurarul folosise o anumit cantitate de argint la fabricarea ei. Acest lucru a fost posibil deoarece apa este incompresibil n condiii normale, deci scufundnd coroana, aceasta va dislocui o cantitate de ap egal cu propriul volum.

Arhimede i prghia

Arhimede