Anda di halaman 1dari 12

..

MEJ. (RELA) NOOR FAZLI BIN NOOR AFFENDI PENOLONG PEGAWAI LATIHAN PUSAT LATIHAN RELA WILAYAH UTARA

PENDAHULUAN

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT PAG/PETANGI SKUAD/TUAN/PUAN. PADA PAGI/PETANG INI ANDA BERPELUANG MEMPELAJARI SATU LAGI MATA PELAJARAN SENJATA API IAITU PISTOL AUTO GLOCK. PELAJARAN 1 ADALAH : KESELAMATAN, MENGENAL, MEMBUKA, MENCUCI, DAN MEMASANG. MUKADIMAH MEMPERKENALKAN DIRI. SEBELUM SAYA MENERUSKAN PELAJARAN INI, TERLEBIH DAHULU SAYA AKAN MEMBUAT LANGKAH KESELAMATAN. (BERI KATA PERINTAH) SKUADDUDUK SEDIA *BUAT LANGKAH KESELAMATAN (BERI KATA PERINTAH) SKUADDUDUK SENANG TUJUAN PELAJARAN INI DIAJAR SUPAYA SKUAD DAPAT MEMBUAT LANGKAH KESELAMATAN DENGAN CARA YANG BETUL DAN MENGIKUT PERATURAN SEPERTI YANG TELAH DIGARISKAN. SEBELUM PELAJARAN INI DITERUSKAN, SEMASA SAYA MENGAJAR PELAJARAN INI ANDA ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MELINTASI / LALU DIHADAPAN SENJATA DEMI KESELAMATAN. SEBARANG SOALAN HANYA BOLEH DIKEMUKAKAN SETELAH PELAJARAN INI SELESAI DIAJAR.

RANGKA PELAJARAN

TAJUK MASA OBJEKTIF

: SENJATA API PISTOL AUTO GLOCK 19 X 9 MM : 80 MINIT : MEMBERIKAN KEMAHIRAN BAGI MENGGUNAKAN DAN MENGENDALIKAN SENJATA API PISTOL AUTO GLOCK 19 X 9 MM

PERKARA YANG PERLU DISAMPAIKAN. 1. Langkah-langkah keselamatan 2. Undang-undang Keselamatan Senjata 3. Mengenal, Membuka, Mencuci dan Memasang Pistol. 4. Memegang, Menenang, Sedia Kedudukan Menembak, Menembak dan Buat Selamat

TAJUK MASA OBJEKTIF

: SENJATA API PISTOL AUTO GLOCK 19 X 9 MM : 80 MINIT : MEMBERIKAN KEMAHIRAN BAGI MENGGUNAKAN DAN MENGENDALIKAN SENJATA API PISTOL AUTO GLOCK 19 X 9 MM

BIL. 1.

MASA 10 Minit

TAJUK / PERKARA 1.1 Pendahuluan 1.2 Kuasa Penggunaan Senjata api

KAEDAH / TATACARA Syarahan

A.P.D

2.

10 Minit

2.1 Langkah Keselamatan 2.2 Undang-undang Keselamatan Senjata

Syarahan

3.

25 Minit

3.1 Pelajaran 1 3.1.1 Mengenal 3.1.2 Membuka 3.1.3 Mencuci 3.1.4 Memasang

4.

25 Minit

4.1 Pelajaran 2 4.1.1 Memegang 4.1.2 Menenang 4.1.3 Menembak 4.1.4 Buat Selamat

5.

10 Minit

PENUTUP

SOAL JAWAB

NOTA SYARAHAN SENJATA API PISTOL AUTO GLOCK 19X9 MM


1. PENDAHULUAN Pistol Glock mempunyai berbagai-bagai jenis model. Model yang digunakan oleh Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (RELA) adalah Glock 17, 19 dan Glock 22 X 9 mm. Ia mempunyai ciri-ciri keistimewaannya yang tersendiri seperti: Ringan. Boleh menembak dengan pantas tanpa perlu pengen dalian peranti keselamatan. Tembakan hanya boleh terjadi sekiranya safety trigger diikenakan tekanan sepenuhnya. Sekiranya trigger ditarik atau trigger terkena apa-apa hanlangan pada bahagian tepi trigger, tembakan tidak boleh terjadi. Receiver diperbuat daripada plastik (polymer) dan rangkanya diperbuat daripada besi. Slide diperbuat dari besi sepenuhnya.

2. KUASA Di Para 10 (a) Peraturan-peraturan Perlu (Ikatan Relawan Rakyat Malaysia) 1974 memperuntukkan kuasa-kuasa kebenaran mebawa dan menggunakan senjata api bagi malaksanakan kewajipan-kewajipan tertentu. 3. TUJUAN Hendaklah mengajar kepada anda Pistol Auto Glock Pelajaran 1, Langkah Keselamatan, Mengenal, Membuka, Mencuci dan Memasang. Pelajaran 2, Cara Memegang, Menenang, Sedia, Menembak dan Buat Selamat dengan cara yang betul serta mengikut Peraturan. 4. SEBAB Adalah amat mustahak bagi setiap Anggota RELA untuk mengetahui serta mahir dalam mengendalikan senjata api. 5. DORONGAN Semasa saya mengajar pelajaran ini, anda semua hendaklah memberikan tumpuan yang sepenuhnya.

PELAJARAN 1 PISTOL AUTO GLOCK 19 X 9 MM


1. 2. 3. 4. 5. Langkah Keselamatan Mengenal Membuka Mencuci Memasang

1.

LANGKAH KESELAMATAN
Tekan pengunci magazine Tarik slide ke belakang dan tolak slide stop lever ke atas. Pastikan tiada peluru dalam pengurung. Lepaskan slide ke hadapan dengan cara menekan slide stop lever ke bawah. Tarik picu/trigger.

UNDANG-UNDANG KESELAMATAN I. Jangan Halakan senjata kepada kawan. II. Jangan tarik slide kecuali hendak menembak. III. Ketika menerima atau menyerahkan senjata, hendaklah buat langkah keselamatan terlebih dahulu. IV. Jangan picit picu semasa hendak mengeluarkan magazine. V. Setiap kali membuat latihan, tentukan senjata telah dibuat selamat. VI. Tentukan buat selamat sebelum membuka senjata.

2.

MENGENAL
DATA TEKNIK PISTOL AUTO GLOCK 19 X 9mm Panjang keseluruhan Tinggi termasuk sight Lebar Panjang laras Berat tanpa kelopak (magazine) Berat kelopak kosong Berat kelopak berisi Buatan Peluru diisi di dalam kelopak 17.7 cm 12.5 cm 3.0 cm 10.2 cm 594 gm 59 gm 242 gm Austria

BAHAGIAN-BAHAGIAN PISTOL AUTO GLOCK 19 X 9 MM

PENGUNCI SLIDE PEJERA HADAPAN MAGAZINE SLIDE

PEJERA BELAKANG

PICU

PIN SLIDE PENGUNCI MAGAZINE PERUMAH PICU

3.

MEMBUKA
Genggam pada bahagian belakang slide dengan ibu jari di sebelah kanan atau pistol dan gerakkan slide 3 mm ke belakang. Tarik pin slide serentak ke bawah dengan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk Tolak slide ke hadapan perlahan-lahan sehingga slide terpisah daripada frame/ receiver. Keluarkan spring. Keluarkan laras.

MENCUCI
CUCIAN Untuk pencucian biasa atau selepas menembak hanya memadai dengan membuka komponen utama sahaja iaitu : Slide Barrel Assembly Receiver / perumah Magazine.

Alat-alat Pencuci 1. 2. 3. Minyak senjata OX .52 Kayu penjolok laras Kain Pencuci ukuran 2 X 1 inci

Jenis-jenis Cucian 1. 2. 3. 4. Cucian Harian Cucian Sebelum Menembak Cucian Selepas Menembak Cucian Untuk Disimpan

1. CUCIAN HARIAN Cucian ini biasanya dilakukan untuk menjaga senjata agar sentiasa berada dalam keadaan baik dan selamat untuk digunakan pada bila-bila masa. Di samping itu juga, selenggaraan yang baik dapat membantu untuk mendapatkan tembakan yang tepat. 2. CUCIAN SEBELUM MENEMBAK Cucian ini dilakukan sebelum latihan menembak atau membuat tembakan, segala minyak yang ada pada senjata hendaklah dikeringkan, terutamanya di bahagian Laras. Ianya bertujuan agar tembakan berjalan dengan lancar tanpa sebarang gangguan. 3. CUCIAN SELEPAS MENEMBAK Selepas menembak, semua bahagian senjata hendaklah dibersihkan dan disapu minyak terutamanya di bahagian yang terkena karbon (gas) kesan dari tembakan. Setelah dibersihkan, bahagian-bahagian tersebut hendaklah disapu minyak semula untuk mengelakkan slide daripada berkarat.

4. CUCIAN UNTUK DISIMPAN / LUAR BIASA Cucian ini dilakukan bagi menyimpan senjata pada tempoh masa yang lama. Sapuan minyak biarlah tebal sedikit. Cucian luar biasa dilakukan apabila senjata berada dalam keadaan yang amat kotor disebabkan terkena lumpur, pasir, debu, hujan dan sebagainya. Cucian ini dilakukan sama seperti cucian selepas menembak. MEMASANG Masukkan laras. Pasang semula spring. Tolak slide ke belakang perlahan-lahan sehingga slide tercantum pada frame/ receiver. Tarik pada bahagian belakang slide dengan ibu jari di sebelah kanan atau pistol dan gerakkan slide ke belakang.

AKHIR PELAJARAN 1. 2. Tanya soalan daripada skuad tentang data teknik Uji keseluruhan pelajaran 1 (amali) membuka dan memasang.

PELAJARAN 2
1. 2. 3. 4. 5. 1. Memegang Menenang Sedia Menembak Buat Selamat MEMEGANG 1. 2. Kedua-dua belah tangan Sebelah tangan

UNDANG-UNDANG MENENANG Bagi mendapatkan tembakan yang baik, anda mestilah tahu undang-undang menenang berikut :1. 2. 3. 4. 2. Tidak memejamkan mata (letakkan pandangan mata di tengah-tengah antara kedua-dua belah mata). Pandang pejera hadapan melalui pejera belakang. Letakkan mata pejera hadapan di tengah-tengah titik sasaran. Senjata jangan disenget ke kiri dan kanan.

SEDIA Kata Perintah 10 Butir 1 kelopak isi peluru Perbuatan / tindakan 1. 2. Masukkan kelopak ke dalam ruang kelopak di receiver. Tarik slide ke belakang.

3.

MENEMBAK Kata Perintah Sasaran di hadapan.....masa sendiri, siap..tembak Perbuatan / Tindakan 1. 2. Mulakan tenangan kesasaran. Banyakkan tembakan mengikut kecekapan penembak dan arahan yang diberi.

5.

BUAT SELAMAT Kata Perintah Untuk keselamatan kosongkan ta Perbuatan / Tindakan 1. 2. 3. Keluarkan magazine. Tarik slide kebelakang. Tolak Pengunci slide

* Uji keseluruhan pelajaran (amali) bagi tatacara memegang, menenang, sedia, menembak dan buat selamat. PENUTUP Bagi memastikan kita mencapai kejayaan di medan peperangan dan lapang sasar, setiap anggota RELA mestilah mahir dalam mengendalikan sesuatu senjata api. Sekiranya setiap anggota RELA gagal untuk mengendalikan senjata api, maka kita tidak dapat melaksanakan tanggungjawab utama kita sebagai benteng ke-3 pertahanan negara.

RECEIVER / BODY

RECEIVER DI PERBUAT DARIPADA PLASTIK (POLIMER) SLIDE

SLIDE DI PERBUAT DARIPADA BESI SEPENUHNYA. BARREL/LARAS DAN LINGKARAN SPRING

Setia Berbakti Semoga berjaya