Anda di halaman 1dari 2

NAMA PERMAINAN : GO (WEI QI) KATEGORI : ANJUNG AHLI KUMPULAN: i. ii. iii. iv. v.

NUR AZRYN BINTI MOHD DAHALAN RAHEL HENRY BAKIM NURDIYANAH JINLI BANDAN ANAK UNYAT ILHAM AFIFI BIN AYOB

1. Sejarah Permainan Go adalah sebuah permainan berpapan berstrategi untuk dua orang pemain. Ia dikenali sebagai Wiq dalam bahasa Cina (Tradisional: ;Ringkas: ), Igo (
?

) atau Go (?) dalam bahasa Jepun,dan Baduk dalam bahasa Korea (hangul: ). Di Malaysia pula, permainan ini dikenali sebagai Go serta Weiqi. Permainan ini berasal dari China kuno, berabad sebelum rujukan terawalnya dalam tulisan-tulisan pada abad ke-5 SM. Go adalah lebih popular di Asia Timur tetapi kebelakangan ini menjadi semakin popular di seluruh pelusuk dunia. Go terkenal dengan strategi-strategi yang kompleks walaupun peraturan-peraturannya mudah.

2. Cara i. Go dimainkan oleh dua orang pemain berganti-ganti meletakkan batu hitam dan putih di atas persilangan grid garis. Saiz piawai yang digunakan bagi grid ini adalah 9 9. Bermain secara bergilir samada batu putih atau batu hitam mula terlebih dahulu bergantung kepada undian semasa awal pertandingan. Objektif permainan ini adalah untuk menguasai kawasan papan yang lebih besar daripada lawan. Bagi mencapai matlamat ini, setiap pemain berusaha untuk meletakkan batubatu mereka dalam cara-cara tertentuk agar ia tidak ditangkap, sementara memetakan kawasan-kawasan yang lawan tidak dapat duduki tanpa ditangkap. Sebiji batu atau sekumpulan batu akan ditangkap dan dialihkan sekiranya ia tidak mempunyai persilangan bersebelahan yang kosong, hasil daripada dikelilingi sepenuhnya oleh batu-batu dari pihak lawan.

ii. iii. iv.

v.

3. Peraturan Permainan

4. Bahan-bahan diperlukan & Jumlah Pemain Go hanya menggunakan biji-biji berwarna hitam dan putih.

Bahan-bahan yang diperlukan: i. ii. mounting board (coklat) saiz besar : 1 marker pen hitam (2)

Jumlah pemain: 2 orang sahaja. 5. Tempat / Kawasan Permainan Tempat Kawasan : kawasan selesa untuk duduk dan mempunyai meja serta kerusi. : dalam dewan.