Anda di halaman 1dari 10

PENETAPAN MATLAMAT

SYAFIQ ELIAS HARIZ KODRI HANAFI NADZRI FUAD ABDULLAH FAKHRUL AZIZI

PRINSIP
Matlamat spesifik lebih baik daripada matlamat

umum. Penetapan matlamat yang dapat dinilai. Matlamat yang mencbar lebih baik daripada matlamat yang senang. Guna matlamat jangka pendek untuk matlamat jangka panjang. Utamakan matlamat pencapaian prestasi diikuti matlamat pencapaian hasilan. Matlamat harus ditulis dan dijalankan bagi mengekalkan motivasi. Matlamat harus diterima atlet agar efektif.

FUNGSI
Keyakinan diri membawa kestabilan dan

pengekalan prestasi. Peumpuan penuh semasa melakukan kerja. Ketenangan diri semasa perlawanan. Pemikiran yang positif. Kesepaduan/komitmen dalam pasukan.

MASALAH KETIKA MERANCANG


Sukar untuk menyakinkan individu untuk menetap

matlamat. Gagal menetapkan matlamat spesifik. Terlalu banyak matlamat dalam satu masa. Gagal mengubahsuai matlamat. Gagal menetapkan matlamat prestasi dan proses. Tidak melakukan tindakan susulan dan penilaian.

SISTEM PEMBENTUKAN
Persedian dan perancangan
1. 2. 3. 4.

Menilai kebolehan dan keperluan. Menetapkan matlamat dalam pelbagai aspek. Mengenalpasti pengaruh ke atas sistem. Merancang strategi pencapai matlamat. Jadual pertemuan Fokus kepada satu matlamat dalam satu masa.

Pendidikan dan persoalan


1. 2.

1.

Implimentasi dan tindakan susulan.


Kenalpasti prosedur menilai matlamat yang sesuai. 2. Menyediakan sokongan dan galakkan. 3. Perancangan untuk penilaian semula matlamat.

OBJEKTIF PEMIKIRAN POSITIF


Membentuk imej kendiri yang postitif.

Membentuk sikap positif.


Memperbaiki tingkah laku. Mempunyai jangkaan positif. Meningkatkan motivasi. Menambahkan dan menguatkan keyakinan diri. Meningkatkan pencapaian prestasi atlet.

IMEJ KENDIRI MELALUI PEMIKIRAN POSITIF


Motivasi

Pembelajaran
Kepuasan hidup Kepuasan diri Hubungan personal Prestasi

KRITERIA PENETAPAN MATLAMAT


Menetapkan matlamat spesifik. Menetapkan matlamat sederhana sukar tapi

realistik. Tetapkan matlamat jangka panjang dan pendek. Tetapkan matlamat persembahan, proses dan hasilan. Menetapkan matlamat latihan dan pertandingan. Merekod matlamat. Mengambil kira personaliti dan motivasi peserta. Merapatkan komitmen individu. Memberi sokongan matlamat. Memberikan penilaian dan maklum balas kepada matlamat.

RAPTAI MENTAL( MENTAL REHEARSAL) DALAM PENETAPAN MATLAMAT


MATLAMAT KEUPAYAAN MENGINGAT KEMBALI MENTAL (T/BALAS MENTAL)

MOTIVASI
KONSENTRASI PERBANDINGAN PENGALAMAN UMUR PERBEZAAN PERSONALITI

SEKIAN, TERIMA KASIH.