Anda di halaman 1dari 2

KEBAIKAN PENDIDIKAN KESELAMATAN JALAN RAYA TERHADAP MURIDMURID SEKOLAH Pendidikan Keselamatan Jalan Raya (PKJR) merupakan satu

inisiatif jangka panjang yang bermula dari peringkat kanak-kanak. Tujuan PKJR dilaksanakan adalah bagi melahirkan generasi baru pengguna jalan raya yang mengamalkan budaya selamat, beradab, berhemah dan berhati-hati di jalan raya. Usaha melahirkan generasi pengguna jalan raya yang berhemah adalah amat penting bagi menyumbang kepada keharmonian, kemakmuran dan pembangunan negara kita. Persoalannya, apakah kebaikan PKJR terhadap murid-murid sekolah? Pertama sekali, PKJR mampu meningkatkan kesedaran dalam kalangan murid tentang aspek keselamatan jalan raya. Pendedahan tentang jenis-jenis kemalangan jalan raya yang sering berlaku dalam kalangan murid sekolah wajib dilaksanakan kerana kebanyakan kemalangan jalan raya di negara kita adalah melibatkan mereka. Dengan pengenalan PKJR, kita dapat memastikan murid tidak akan melakukan tindakan yang mampu mengancam nyawa mereka di jalan raya. Sebagai contoh, melalui pembelajaran PKJR, murid faham bahawa dia tidak sepatutnya bermain-main bersama rakan di tengah jalan bagi mengelakkan daripada dilanggar kereta. Selain itu, PKJR dapat memberikan galakan atau dorongan kepada murid untuk mematuhi peraturan dan undang-undang jalan raya. Seperti yang kita sedia maklum, kebanyakan murid tidak mengambil tahu tentang peraturan yang ditetapkan di jalan raya. Mereka menganggap peraturan jalan raya hanya perlu dipatuhi oleh pemandu kenderaan tanpa menyedari bahawa mereka juga merupakan pengguna jalan raya. Namun begitu, persepsi ini dapat diubah melalui PKJR. Murid-murid akan mempelajari undang-undang yang harus diikuti oleh mereka semasa menggunakan jalan raya untuk melintas jalan. Sebagai contoh, setelah mengikuti pengajaran PKJR, murid tahu bahawa mereka perlu menggunakan laluan pejalan kaki atau jejantas untuk melintas jalan. Bukan itu sahaja, PKJR juga membolehkan murid mengamalkan nilai-nilai murni dan bertingkah laku baik. Hal ini demikian kerana PKJR turut mendidik murid tentang sikap positif dan kelakuan baik yang harus diamalkan ketika berada di jalan raya. Antara sikap positif yang diterapkan adalah seperti bersabar, toleransi, rasional, berhemah tinggi dan lain-lain. Melalui penyerapan nilai-nilai murni ini, peribadi murid akan menjadi lebih bermoral dan tidak mudah terjebak dengan perkara-perkara yang tidak sihat. Hal ini sudah pastinya dapat menjamin masa depan mereka nanti.

Seterusnya, PKJR turut membantu murid untuk mengenal pasti keadaan berbahaya yang terdapat di jalan raya dan mempelajari cara-cara mengatasinya. Untuk pengetahuan anda, perkembangan mental, fizikal dan psikomotor kanakkanak yang terhad menyebabkan mereka terdedah kepada risiko dan bahaya ketika berada di jalan raya. Oleh itu, PKJR dapat memperkembangkan mental, fizikal dan psikomotor mereka agar lebih peka terhadap persekitaran. Dengan itu, mereka akan dapat menggunakan jalan raya dengan lebih selamat. Bak kata pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Untuk memastikan negara kita mempunyai pengguna jalan raya yang berhemah pada masa hadapan, kita haruslah mempersiapkan diri kanak-kanak dan melatih mereka untuk mematuhi peraturan dan undang-undang jalan raya. Oleh itu, kita haruslah menyokong pelaksanaan PKJR agar kemalangan jalan raya dapat dikurangkan dan tidak ada nyawa yang akan terkorban lagi.

Anda mungkin juga menyukai