Anda di halaman 1dari 3

TAJUK 2

2.1. Sinopsis

AMALI TILAWAH AL-QURAN

Unit ini melatih pelajar mempraktikkan adab-adab membaca al-Quran dengan berkesan dan membaca Surah al-Baqarah dan Surah Ali-Imran secara talaqqi dan musyafahah dalam bentuk halaqah secara bertajwid , tartil serta lancar dan fasih mengikut hukum tajwid yang telah dipelajari dalam Unit 1.

2.2.

Hasil Pembelajaran i. ii. iii. Membaca surah-surah yang ditetapkan dengan fasih dan lancar mengikut hukum tajwid Mengamati penulisan al-Quran mengikut Rasm Uthmani. Mengamalkannya dengan memelihara adab-adab membaca alQuran dalam ibadah seharian.

2.3. Adab-adab membaca al-Quran 2.4. Membaca Surah al-Baqarah dan Surah Ali-Imran secara talaqqi dan musyafahah dalam bentuk halaqah secara tartil.

2.3.

Adab-adab membaca al-Quran

a) Abad-Adab Membaca Dan Mendengar Bacaan Al-Quran


1. Ikhlaskan niat kerana Allah bagi menghindarkan perasaan ria (menunjuk-nunjuk) dan sumah (bermegah-megah). 2. Menghindarkan hati dan akal (fikiran) supaya bertambah tadabbur (memperhatikan serta memikirkannya). 3. Membaca Istiazah. 4. Membaca Basmalah. 5. Membaca dalam keadaan berwuduk walaupun harus membaca tanpa wuduk. 6. Membaca di tempat yang suci lagi bersih. Tidak boleh membaca di tempat yang bersih tetapi tidak suci dan tempat yang tidaknlayak dengan kesucian al-Quran. 7. Membersihkan mulut ( bersugi). 8. Memakai pakaian yang bersih lagi suci. 9. Membaca dengan suara yang baik (lunak lagi merdu). 10. Membaca dengan khusyuk lagi tawadhuk kerana takut kerana Allah serta memerhati dan memahami apa yang dibaca. 11. Mengadap kiblat dan duduk dengan sopan seperti duduk iftirasy ( duduk tahiyat awal) atau duduk tawarruk ( duduk tahiyat akhir). 12. Tidak diselangi dengan percakapan kecuali menjawab salam. 13. Berselawat atau nabi jika menyebut namanya seperti Ahmad, Muhammad, Rasul, Nabi dan sebagainya.

27

14. Memohon kebajikan jika bertemu ayat rahmat dan sebaliknya jika bertemu ayat azab. 15. Menjawab seruan azan. 16. Mengucapkan ucapan yang tersentu selepas membaya ayat tertentu. 17. Mengakhiri bacaan dengan lafaz

b) Abad-Adab Guru Al-Quran


1. 2. 3. 4. 5. 5. 7. Ikhlaskan niat kerana Allah. Menjauhi perasaan bermegah-megah dengan ramainya bilangan murid. Menjauhi perasaan membenci murid yang pergi belajar kepada orang lain. Berakhlak dengan akhlak terpuji. Berlembut dengan pelajar Menasihati pelajarnya supaya berbuat kebaikan. Mengajar mengikut kemampuan para pelajar dan mendidik secara beransuransur. 6. Mendahulukan pelajar yang datang dahulu dan sebaliknya serta mengambil berat terhadap pelajaran mereka. 8. Tidak patut menolak seseorang untuk belajar dengannya dengan alasan hatinya tidak ikhlas

2.4.

Membaca Surah al-Baqarah dan Surah Ali-Imran secara talaqqi dan musyafahah dalam bentuk halaqah secara tartil.

a) Surah al-Baqarah

( )

Bahan Bacaan : Gunakan Mushaf Rasm Uthmani semasa interaksi.

Gunakan pita rakaman audio atau radio Mushaf Uthmani.

Buatkan catatan atau nota-nota penting berkaitan hukum-hukum tajwid yang telah dipelajari

b) Surah Aali Imran

( )

Bahan Bacaan Gunakan Mushaf Rasm Uthmani semasa interaksi.

28

Gunakan pita rakaman audio atau radio dan Mushaf Uthmani

Buatkan catatan atau nota-nota penting berkaitan hukum-hukum tajwid yang telah dipelajari

29

Anda mungkin juga menyukai