Anda di halaman 1dari 32

ABSEILING/RAPPELIN G

DATU MOHD NAZRUL BIN SIBAN SAIFUL AZWAN BIN SUNDIAN CHOK LEI FONG

Konsep Abseiling
Aktiviti Yang Mengaplikasikan Teknik Abseiling

Cara-cara Melakukan Abseiling

Peralatan Abseiling

Teknik-teknik Abseiling
Langkah-langkah Keselamatan

Konsep Abseiling
Dalam

bahasa German : Abseiling English : Rappeling Rapelling = pijak, tendang dan turun Abseiling = pijak dan turun Pendaki sering kali menggunkan teknik ini apabila melalui permukaan yang condong atau curam. Aktiviti ini terlalu bahaya apabila tanpa perlindugan semasa melakukan aktiviti ini

Konsep Abseiling
Abseiling

merupakan aktiviti turun dari tempat tinggi ke tempat rendah. Memerlukan daya tahan otot tangan dan kaki yang kuat Memerlukan kemahiran ibangan yang tinggi

Aktiviti Yang Mengaplikasikan Teknik Abseiling

Melakukan abseiling untuk kembali ke pangkal pendakian atau titik di mana seseorang boleh mencuba laluan baru. Canyoning, melompat di tempat air terjun atau tebing yang terlalu bahaya Abseiling digunakan apabila penerokaan gua dilakukan di mana padang bawah tanah diakses dengan menggunakan kaedah ini (Single Rope Technique).

Aktiviti Yang Mengaplikasikan Teknik Abseiling


Perlumbaan

dalam pengembaraan (adventure racing), aktiviti yang memerlukan abseiling atau kerja tali yang lain diaplikasi dalam perindustrian / komersil, di mana teknik abseiling digunakan untuk memasuki bahagian struktur atau bangunan untuk melaksanakan penyelenggaraan, pembersihan atau pembinaan, misalnya steeplejacking, membersihkan tingkap bangunan, dll.)

Aktiviti Yang Mengaplikasikan Teknik Abseiling

Abseiling diaplikasikan semasa kebakaran hutan iaitu memadam api Abseiling digunakan untuk memasuki ruang yang terkurung, seperti menyiasat ballast tank dan kawasankawasan lain seperti kapal. Abseiling diaplikasikan apabila menyelamatkan orang tercedera atau kemalangan seperti kecederaan semasa mendaki bukit yang menyebabkan tidak boleh meneruskan perjalanan.

Teknik-teknik abseiling

Teknik-teknik Abseiling

Australia reppelling melibatkan turun menghadap ke bawah Seiring atau spider reppelling teknik ini melibatkan dua orang melakukan rappeling pada belay yang sama teknik ini dilakukan untuk menyelamatkan orang Simul rappelling - - Dua orang melakukan abseiling berasingan pada dua utas tali melalui anchor. Keduadua pendaki perlu turun pada kelajuan yang sama dan hendaklah berlabuh ke satu sama lain untuk mengelakkan berhadapan dan menyebabkan masalah.

Teknik-teknik Abseiling
Rappelling

mengimbang balas - Digunakan biasanya oleh seorang pemimpin untuk mencapai yang cedera. Idea untuk rappelling pada satu untaian tali, menggunakan berat tidak berupaya dan mengawal imbangan pada tali yang lain.

Teknik-teknik Abseiling

Klasik (kaedah bukan mekanikal) - Secara umumnya lebih berbahaya dan hanya digunakan dalam kecemasan apabila tiada pilihan lain yang ada. Ia melibatkan turun tanpa bantuan alat-alat mekanikal, dengan membalut tali di seluruh badan, dan telah digunakan sebelum kedatangan menggunakan penyeragaman dan perkakasan. Teknik Afrika Selatan klasik abseiling Kaedah ini adalah kurang merbahaya kerana ia menyediakan sokongan badan yang lebih

Langkah-langkah Keselamatan

Sebelum melakukan abseiling pastikan peralatan yang digunakan berada dalam keadaan selamat dan sesuai dengan aktiviti abseiling Sediakan back-up anchor Pengetahuan tentang bagaimana untuk mengikat simpulan prussik adalah penting. Ini adalah satu bentuk sistem sokongan dalam Abseiling.

Langkah-langkah Keselamatan

Peti pertolongan cemas hendaklah dibawa Bagi pendaki yang berambut panjang hendaklah mengikat rambut terutamanya bagi wanita Pakaian merupakan perlindungan utama individu terhadap keadaan cuaca yang melampau dan berubah. Senarai pakaian perlu sesuai untuk aktiviti, alam sekitar dan musim.

Langkah-langkah Keselamatan
Kasut

mestilah bersesuaian dengan aktiviti abseiling Pelindung lutut dan siku perlu dipakai untuk mengelakkan dari cedera Sarung tangan juga perlu dipakai Helmet juga perlu dipakai untuk melindungi kepala apabila batu jatuh daripada atas semasa melakukan abseiling

Cara-cara Melakukan Abseiling


Sebelum turun dengan menggunakan tali Pastikan alatan dalam keadaan siap Pastikan semua peralatan telah dipakai dan dipasang dengan sempurna Pastikan melapor kepada pengurus di atas sebelum keluar ke platform.

Cara-cara Melakukan Abseiling


Semasa turun dengan tali Pastikan belaying dalam keadaan sedia Keluar ke platform dengan perlahan dan tangan berada dalam kedudukan brek Apabila mendapat arahan dari pengawas barulah anda mula bergerak ke bawah apabila anda selamat sampai ke

Peralatan Abseiling
Peralatan

yang bersesuaian dengan aktiviti abseiling adalah sangat penting agar aktiviti abseiling berjalan dengan lancar tanpa ada sebarang masalah. Peralatan abseiling hendaklah sentiasa berada keadaan selamat sebelum digunakan.

Tali
asas penentu keselamatan pendaki. Terdapat dua jenis tali, tali dinamik dan tali statik Jenis dinamik, mempunyai warna dan corak bersifat anjal atau lembut dan mudah dibengkokkan, berupaya menyerap beban pendaki. Biasanya tali kernmantle digunakan. Jenis statik, mempunyai keanjalan yang tinggi dan digunakan untuk aktiviti
Peralatan

Topi Keselamatan
Peralatan

wajib ketika abseiling. 2 jenis : standard atau ringan Standard : daripada gentian kaca, dalamnya dialas dengan foam, kuat, kukuh tetapi berat. Ringan : daripada palstik atau gentian karbon, dalamnya dialas dengan foam, ringan, selesa tetapi kurang kukuh.

Abah-Abah (Seat Harness)


Di

buat daripada webbing yang kuat Jangka hayat 5 tahun dan mampu menampung 1500 kilogram. Cara pemakaian : sarung dan ikat pada pinggang dan paha. Diperbuat daripada gentian nilon. Mampu tanggung beban sehingga 2 tan. Jenis-jenis : full body harness, seat harness, chest harness

Carabiner
Mempunyai

dua jenis, berbentuk D dan O. Penyambung pada abah-abah (seat harness) dan tali. Diperbuat daripada besi atau aloi (aluminium atau karbon). Biasanya, carabiner screwgate digunakan kerana mempunyai bahagian tepi yang dapat diputar sebagai pengunci. Carabiner yang jatuh perlu dielakkan penggunaannya. Digunakan untuk penurunan abseiling. Sesuai untuk penurunan jarak jauh

Carabiner
Bentuk

D untuk menyambung antara peralatan permukaan bulat dan peralatan permukaan petak. Bentuk O untuk menyambung antara permukaan bulat dan bulat. Mampu menampung lebih dari 4 orang Mampu bertahan selama 10 tahun, tetapi bergantung kepada aktiviti yang dijalankan.

Descenduer
Di

kenali juga sebagai figure of 8 classic Untuk penurunan rapelling Sesuai untuk penurunan jarak dekat Alat yang disambung pada tali bagi mengawal pergerakan dan keadaan tali. Elak tali berpintal semasa abseiling. Berbentuk angka lapan.

Sling
Tali

gentian nilon. Pengikat atau penyambung abah-abah. Berbentuk bulat. Berukuran 220 240 cm. Mampu tmpung beban sehingga 2.5 tan. Bantu pendaki sambung tali atau carabiner pada bahagian lain.

Kasut
Mempunyai

ciri-ciri keselamatan tertentu. Kanvas memudahkan pergerakan, selesa dan tapak yang kuat untuk cengkaman.

Sarung Tangan
Elak

dari melecet akibat geseran tali. Terdapat dua jenis. Sarung tangan luar dan srung tangan dalam.

Pelindung Lutut
Diperbuat

daripada plastik. Melindungi lutut daripada objek tajam, luka jika tergelincir atau terhantuk ke batu.

Pelindung Siku
Melindung

sendi siku dari cedera semasa berlaku geseran siku pada batu.

Sekian Dan Terima Kasih