Anda di halaman 1dari 5

Kolam Ikan Koi/Kap

by azwan on 30/05/2009

Apabila kita memperkatakan mengenai Zen, pastinya terlintas ikan koi atau kap yang menghiasi kolam kecil di laman. Kolam ikan koi atau Koi Pond sebenarnya tidaklah sukar untuk diselenggara jika anda tahu cara menjaganya dan pembinaannya mengikut spesi ikasi yang ditetapkan atau anda mendapatkan nasihat pakar. !eorang pakar koi Pond" #oong $hek %en dari !erenity!cape berkata, Koi Pond yang mudah diselenggara adalah yang berkualiti tinggi yang mana &' peratus daripada keseluruhan kolam dilengkapi penapis atau ilter untuk menapis air serta memastikan kolam bersih selain ikan koi sihat. Pelbagai bahan yang digunakan untuk penapis kolam iaitu besi tahan karat, %apanese (at, kulit tiram, bio)ring dan crush coral. Aksesori kolam pula seperti iber, plastik, batu pasir, batu tiruan, granit dan batu marmar. *amai yang memilih iber dan batu pasir kerana harganya lebih murah, terkini dan mudah diselenggarakan. %umlah ikan haruslah disesuaikan dengan keluasan kolam.

+agi menaikkan seri kolam, biasanya pokok renek dan rumpai air akan ditanam berhampiran kolam manakala

mereka yang suka konsep Zen tentunya memilih pepohon bonsai, kemboja dan busida. Keladi bunting, teratai dan melati masih menjadi pilihan ramai untuk menghiasi dalam kolam, namun koi Pond tanpa tumbuhan dalam air sudah mencukupi kerana ikan koi ber,arna ,arni dan menarik. Kedalaman air yang sesuai untuk ikan koi adalah satu liter air untuk satu tan ikan per satu meter persegi kolam. +agi menjamin keselesaan dan kolam koi anda nampak eksklusi , lebih baik hadkan jumlah ikan mengikut saidan kedalaman air. Kebiasaannya kedalaman terbaik untuk memelihara ikan koi ialah sekurang)kurangnya &. sentimeter /sm0 atau lebih. Kolam yang terdedah dengan cahaya matahari terik, perlu dipastikan kedalamannya lebih daripada &. sm. Panduan membela ikan talapia. 1lakkan meletakkannya bersama ikan lain terutama ikan kecil seperti gapi dan ikan emas kerana ia menghilangkan seri kolam dan kemungkinan ikan lebih kecil menjadi makanan ikan koi. +ersihkan segera air pada bahagian ba,ah kolam yang sudah kotor dan busuk kerana ia boleh dikesan apabila ikan peliharaan anda sering kelihatan muncul di permukaan air. bila membersihkan kolam, anda disarankan supaya tidak membuang semua air ketika membersihkan kolam dan tinggalkan sekurang)kurangnya 2' peratus. Pagi adalah ,aktu terbaik untuk anda membersihkan kolam kerana kandungan klorin ketika itu kurang berbanding sebelah malam 3ip4 Kolam ikan koi 5unakan penapis air yang mudah dicuci dan elakkan daripada menggunakan bahan mudah mendap najis atau makanan ikan. Penapis air juga perlu dicuci seminggu sekali untuk memastikan ia sentiasa berada dalam keadaan bersih. 6ntuk kolam baru, anda perlu bersihkan dulu dengan air sebelum anda memasukkan ikan atau tumbuhan air. Ini penting untuk memastikan kotoran dan basuhan terakhir binaan kolam tidak tertinggal dalam kolam 5unakan bahan pencuci dengan kadar pekatan sederhana jika anda mahu mencuci kolam. Kaedah berkenaan dapat membantu mengurangkan kesan bahan pencuci yang dikhuatiri membunuh hidupan air.

3idak perlu risau dengan keadaan lumut yang kian menghijau kerana ia tumbuh secara semula jadi seiring kematangan tumbuhan air lain. Ia juga menjadikan landskap nampak lebih hidup

Wednesday, March 24, 2010


Kenali Ikan Koi
Adik, kakak, abang, mak, ayah...siapa lagi ye. Hari ni kita cuba kenali ikan koi pula. Cantikkan ikan koi ni. Kalau sy dpt pelihara, kan best. Ikan Koi merupakan sejenis ikan kap yang banyak dipelihara sebagai ikan hiasan kerana sifatnya yang lemah lembut. (Betul ke? !a hampir menyerupai ikan "mas dan memang dalam famili yang sama dengan ikan "mas.

#erdapat banyak sekali jenis ikan koi, tiga antaranya yang sangat terkenal disebut $osanke. %ang termasuk $osanke adalah & 1. Kohaku Kohaku merupakan jenis ikan koi yang mempunyai corak 'arna merah di atas 'arna putih. 2. Sanke (anke adalah jenis ikan koi yang mempunyai corak 'arna merah dan hitam di atas 'arna putih. Corak hitam tidak terdapat di kepala.

3. Showa (ho'a adalah jenis ikan koi hitam dengan corak 'arna merah dan putih.