Anda di halaman 1dari 2

A npvndorls s a Nyugatrmai Birodalom buksa Constantinus csszrsga Rvid polgrhbor sorn kerl hatalomra (ltoms: E jelben gyzni fogsz.

) 313, milni rendelet: a keresztnyek szabadon gyakorolhatjk vallsukat. 325, els egyetemes zsinat Niceban Constantinus elnkletvel: tisztztk a Szenthromsg tant, a keresztnyek megosztottak abban a krdsben, hogy ki is pontosan Jzus: Arius s hvei szerint csak ember. Kveti az arinusok eretneknek nyilvntjk ket (ldzs). a tbbi keresztny szerint Isten 3 megnyilvnulsi formja a Szenthromsg. A csszr egyb intzkedsei: j fvrost pt magnak Konstantinpoly. Helyhez s foglalkozshoz kti a colonusokat s a kzmveseket, ezzel kialakul egy egysges, szabad, de fgg helyzet kznpi rteg (a ksbbi jobbgysg) A II. szzadtl a germn npek elvndorolnak szak-eurpai shazjukbl s sztrajzanak Eurpban. Tmadsaikat a Rmai birodalom egyre kevsb tudja kivdeni. A IV. szzadban a rmaiak mr azt sem tudjk megakadlyozni, hogy a germnok betelepedjenek a birodalomba s sajt llamokat hozzanak ltre. Az els rkezk a gtok: Korbban a Fekete-tenger szaki partjn ltek, de a hunok ell nyugatra meneklnek, a Rmai Birodalomba. Ekkor szakadnak kt gra, nyugati gtokra (vizigtokra) s keleti gtokra A nyugati gtok bebocstst krnek Rmba, de nzeteltrsk tmad a rmai hivatalnokokkal, s (378-ban Hadrianopolisznl) megverik a rmai sereget. Theodosius csszrsga (379-395) Szvetsgesknt befogadja a gtokat a birodalomba: sajt kirlyuk vezetse alatt letelepedhetnek s csak a hatrokat kell vdenik a tbbi germn np ellen. A nyugati gtok Hispniban, a keleti gtok Itliban telepednek meg 391-ben llamvallss teszi a keresztnysget (= minden lakosnak ktelez) s ldzni kezdi a pogny szoksokat, pl. betiltja a grg olimpiai jtkokat Hallos gyn, 395-ben kt fia kztt felosztja a birodalmat: Honorius lesz a Nyugat-rmai Bir., Arcadius a Kelet-rmai Bir. Ezzel a birodalom vgrvnyesen kettszakad. A hunok bels-zsiai lovasnomd np. Korbban Kna mellett ltek, de Knba nem tudtak betrni (Nagy Fal), gy nyugat fel vonulnak, sorban meghdtva vagy elzve a gyengbb npeket Eurpba a IV. szzad vgn rkeztek meg kelet fell Birodalmuk fnykora Attila kirly idejre esik

Isten ostoraknt legyzi s adfizetsre knyszerti a Keletrmai Bir.-t, majd nyugat fel fordul 451-ben a catalaunumi csatban Rma s barbr szvetsgesei meglltjk A kvetkez vben, Itliban hdt 453-ban hirtelen meghal, ezutn a hun birodalom hamar sszeomlik A Keletrmai Birodalom elg ers s gazdag volt, hogy elhrtsa a barbr tmadsokat, ezrt az V. szzadban elssorban a Nyugatrmai Birodalomba znlenek germn npek: a frankok (a mai francik sei, ksbb fontosak) Galliban a burgundok Burgundiban az angolszszok Britanniban a vandlok Afrikban telepednek meg A germnok uralma alatt a rmai lakossg megmarad, nha mg knnyebb is lesz a helyzete, de a vrosok (a mveltsg kzpontjai) teljesen elnptelenednek A rmaiak egyms utn feladjk a tartomnyokat, a csszr hatalma mr csak Itlira terjed ki Magt Rmt is ktszer kifosztjk: 410-ben a vizigtok, 455-ben a vandlok (utbbiak alaposan). A nyugatrmai csszrok tkltznek Ravennba 476-ban Odoaker germn testrparancsnok egyszeren megfosztja hatalmtl az utols nyugatrmai csszrt, Romulus Augustulust (kisgyerek), a csszri jelvnyeket elkldi keletre s kikiltja magt Itlia kirlynak Ezzel a Nyugatrmai Birodalom megbukik, ez az kor vge (a Keletrmai Birodalom mg ezer vig fennll).