Anda di halaman 1dari 4

1.

0 PENDAHULUAN Satu permulaan yang munasabah untuk pengurusan bilik darjah adalah merancang dan mengatur fizikal bilik darjah. Savage (1999 ) mengatakan bahawa fizikal boleh menjejaskan tingkah laku kedua-dua pelajar dan guru dan bilik darjah yang baik distruktur cenderung untuk meningkatkan hasil akademik dan tingkah laku pelajar. Pelajar dan juga guru-guru akan melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti dalam pelbagai bidang di dalam kelas. Oleh itu, sebagai guru kita perlu membenarkan pergerakan yang teratur di samping meminimumkan gangguan yang akan membantu para pelajar untuk memotivasikan diri, berdisiplin, dan

bertanggungjawab. Persekitaran bilik darjah yang disusun rapi adalah salah satu cara yang berkesan. Hal ini adalah kerana ia boleh meminumkan masalah tingkah laku dan mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk belajar. Seperti yang kita sedia maklum, kelas tidak tersusun tidak akan dapat menyokong jenis jadual dan juga aktiviti-aktiviti yang dirancang oleh guru. Ia pasti akan mengganggu kerja hari dan menyekat apa dan bagaimana pelajar belajar. Oleh itu, adalah jelas bahawa susunan fizikal terancang bilik darjah adalah penting bagi kecemerlangan akademik pelajar dan hasil tingkah laku.

Susunan meja dan kerusi : Gambar di atas menunjukkan susunan meja kelas. Kriteria untuk menentukan ruang meletakkan keluar yang paling sesuai adalah seperti berikut. Guru perlu memastikan bahawa perkiraan meja membantu untuk memaksimumkan keupayaan guru untuk melihat dan dilihat oleh semua pelajar beliau di samping memudahkan memudahkan pergerakan di seluruh kelas. Sharifah (1984) mendakwa bahawa persekitaran fizikal yang baik menyumbang kepada kebaikan daripada proses pembelajaran. Tambahan pula, guru juga perlu sedar bagaimana untuk mengurangkan gangguan supaya pelajar yang terbaik dapat melibatkan diri secara aktif dalam akademik dan memberi setiap pelajar dan guru dengan ruang beliau sendiri peribadi.

Kedudukan murid berhampiran murid : Gambar di atas menunjukkan kedudukan guru dan sejauh mana jarak guru berdiri dengan pelajar. Apabila guru adalah terlalu dekat, pelajar banyak yang lebih sengit untuk kekal pada tugas. Dengan menyusun meja secara rapi untuk membolehkan guru berjalan, guru boleh mengekalkan pemantauan berterusan Dengan jangkaan bahawa guru tidak lama lagi akan datang kembali oleh, pelajar akan fokus.

Pemandangan murid yang jelas dan tidak terhalang: Gambar di atas menunjukkan pandangan terhalang dan jelas untuk pelajar apabila guru mengajar. Pelajar perlu sentiasa mempunyai pandangan yang jelas dan tidak terhalang semua arahan. Sama ada kuliah guru, menunjukkan video, menjalankan suatu ujikaji saintifik, menjemput penceramah jemputan, atau menggunakan papan hitam, ia adalah sangat penting bahawa setiap pelajar tidak kira penempatan fizikal mereka akan dapat melihat dan mendengar apa yang sedang berlaku. Ruang trafik yang selesa : Gambar di atas menunjukkan seorang pelajar sedang bergerak di dalam kelas untuk memerhatikan hasil kerja rakan-rakannya. Kita semua sedar bahawa pelajar memang mempunyai sifat ingin tahu pada usia ini untuk. Oleh itu, apabila mengatur perabot bilik darjah, corak trafik pelajar dan guru perlu dipertimbangkan. Kedua-dua pelajar dan guru perlu berupaya untuk masuk dan keluar bilik darjah dengan cepat, mempunyai akses mudah kepada bahan-bahan bilik darjah, dan bergerak tanpa mengganggu pelajar lain. Guru perlu mempunyai akses mudah untuk semua meja pelajar supaya semua pelajar dapat dipantau.

Akses mudah kepada sumber bahan pembelajaran : Gambar di atas menunjukkan sudut bacaan dan bahan-bahan bacaan di sudut kelas. Ruang boleh dan harus diatur untuk aktiviti yang berbeza seperti kerja bebas dan kumpulan. Percaya atau tidak, dengan mewujudkan sempadan aktiviti dengan jelas dapat peningkatan keselamatan pelajar, yang membantu mereka untuk mengekalkan kawalan diri. Sebagai contoh, guru boleh membuat sudut membaca kepada pelajar untuk pergi ke apabila mereka telah selesai tugasan awal.

RUANG PADA DINDING : Gambar di atas menunjukkan salah satu daripada maklumat asas perlu dilengkapi di semua kelas. Secara umum, papan maklumat dapat dilihat pada kanan dan kiri papan tulis. Guru kelas bertanggungjawab untuk mengisi ruang dengan jadual waktu kelas, jadual bertugas, peraturan kelas, carta organisasi dan senarai nama kelas. Hal ini adalah untuk memastikan pelajar mendapat maklumat dengan semua perkara yang penting bahawa mereka harus sedar dengan. Selain itu, papan

kenyataan juga boleh diisi dengan kerja pelajar, aktiviti kelas dan profil pelajar. Hal ini akan menggalakkan rasa kesepunyaan dalam diri pelajar. PENCAHAYAAN : Pencahayaan juga merupakan salah satu elemen penting yang perlu

dipertimbangkan dalam suasana fizikal bilik darjah. Setiap bilik perlu mempunyai tingkap yang mencukupi dan pintu supaya cahaya semula jadi dapat masuk . Bilikbilik juga harus mengandungi kemudahan untuk cahaya buatan seperti tiub pendarfluor. Aturan ini boleh memberi cahaya seragam untuk seluruh bilik tanpa membuang bayang-bayang. Tingkap harus mempunyai langsir yang sesuai bagi melaraskan keamatan cahaya sebagaimana dan apabila dikehendaki.

Pengudaraan : Pengudaraan yang mencukupi adalah sama penting di dalam kelas sebagai lampu. Pintu dan tingkap di dalam kelas akan memasukkan udara segar dan cahaya. Bilik juga harus mempunyai alat pengudaraan di siling yang boleh bekerja sebagai outlet untuk udara . Kebersihan : Kebersihan di dalam bilik darjah merupakan tanggungjawab guru dan murid yang menggunakan bilik tersebut. Guru mesti memastikan kelas mempunyai tong sampah, penyapu , bekas pengumpul debu, pemadam papan hitam serta bulu ayam. Jadual bertugas juga perlu disediakan dan guru seharusnya memantau kebersihan kelas.