Anda di halaman 1dari 2

BERDASARKAN SATU MASALAH YANG DIKENAL PASTI DALAM B/ DARJAH. MELAWAN GURU.

Definisi: mengingkari arahan, tidak menghormati guru, membuat sesuatu tanpa izinan guru. LANGKAH-LANGKAH : 1. Mengenal pasti punca masalah, bila berlaku, adakah dengan guru yg tertentu shj? 2. Memerhati konsekuens/ akibat pada murid apabila berlakunya perlakuan melawan guru. 3. Memberikan amaran terlebih dahulu kpd murid agar tidak mengulangi sebnyk 3 kali dan memberitahu pelajar tersebut ttg kesan dan akibat kelakuannya. 4. Sekiranya mengulangi akan diberitahu guru kelas dan seterusnya berjumpa dgn guru disiplin. 5. Berjumpa dengan guru kaunseling, melakukan intervensi seperti kem tidak melawan guru, kem meningkatkan sahsiah diri. 6. Sekiranya mengulangi lagi, murid tersebut akan dipanggil ibu bapanya ke sekolah utk berjumpa dgn guru besar. 7. Perbincangan ttg intervensi utk mengubah perlakuan pelajar tersebut bersama2 dgn guru. 8. Mengambil tindakan berdasarkan hasil perbincangan yg dijalankan. 9. Hasil intervensi dinilai semula sekiranya tidak berkesan dan menjalankan intervensi yg lain.

INTERVENSI: Bimbingan Dan Kaunseling Bimbingan merupakan suatu proses yang dirancang oleh guru-guru untuk membantu murid-muridnya mengetahui dan menyedari tentang kebolehan dan kelemahan diri serta membantu murid membuat penyesuaian dengan persekitaran. Kaunseling merupakan satu proses di mana guru kaunselor membantu murid memahami dirinya yang sebenar serta dapat membuat keputusan yg berkesan dlm kehidupan.

CARA PELAKSANAAN 1. Menganal pasti masalah murid terdahulu. 2. Berbincang dengan murid tentang masalah yang dihadapi dan mengetahui punca murid tersebut melawan guru. 3. Mengenali murid dari segi keluarga dan melakukan temu duga dengan ibu bapa. 4. Berdasarkan masalah yang dihadap murid, atau yang murid berasa tidak berpuas hati melakukan kaunseling dan membimbingnya ke arah yang betul sama ada dengan mengadakan sistem kontrak.

asniza_musa@hotmail.com SISTEM KONTRAK 1. Libatkan murid dalam pembentukan kontrak. 2. Tingkah laku yang diingini iaitu tidak melawan guru dinyatakan dalam bentuk yang positif. 3. Sekiranya awak tidak melawan guru, awak akan dikecualikan dan tidak perlu berjumpa dengan guru dan ibu bapa tidak dipanggil ke sekolah. Augerah pelajar contoh (mendorong). Sekiranya awak melawan guru, ibu bapa akan diberitahu dan digantung sekolah. 4. Tingkah laku yang ingin dicapai perlu dinyatakan dengan jelas. 5. Kontrak ditentukan dalam masa satu bulan. 6. Peneguhan dan ganjaran mendapat persetujuan semua pihak, murid dengan guru. 7. Peneguhan dan ganjaran yang dijanjikan di dalam kontrak perlu dilihat sepanjang masa. 8. Kontrak ditandangani semua pihak yang terlibat.