Anda di halaman 1dari 5

Faktor Persekitaran Faktor lingkungan atau persekitaran ternyata juga mempengaruhi seseorang untuk menjadi gemuk Jika seseorang

dibesarkan dalam lingkungan yang menggangap gemuk sebagai adalah simbol kemakmuran dan keindahan, maka orang tersebut akan cenderung untuk menjadi gemuk. Selagi pandangan tersebut tidak dipengaruhi oleh faktor luaran, maka orang yang obesiti tidak akan mengalami masalahmasalah psikologi berkaitan dengan kegemukan. Jadi, bagi para remaja yang kebetulan memiliki berat badan yang berlebihan dan belum berjaya mengurangi berat badan , janganlah berasa kecewa. Mungkin dengan mengetahui faktor-faktor penyebab kegemukan seperti yang tertulis anda akan menemui penyebab mengapa berat badan anda tidak kunjung susut.

Faktor Keturunan Faktor keturunan juga mempengaruhi rupa bentuk badan seseorang. Penyelidikan yang dibuat di merika Syarikat membuktikan bahawa anak-anak dari keturunan ibu bapa yang bertubuh normal mempunyai !"# peluang menjadi gemuk. Peluang itu akan bertambah menjadi $"-%"# jika salah seorang daripada ibu bapa mengalami masalah berat badan. &an akan meningkat menjadi '"-("# jika kedua-duanya menghidap obesiti. )egemukan boleh diturunkan dari generasi sebelumnya kepada generasi berikutnya di dalam sesebuah keluarga.

*tulah sebabnya kita seringkali menemui ibu bapa yang gemuk cenderung memiliki anak-anak yang gemuk juga. &alam hal ini nampaknya faktor genetik telah ikut campur dalam menentukan jumlah unsur sel lemak di dalam tubuh. +al ini dimungkinkan kerana pada ketika ibu yang obesiti sedang hamil, maka unsur sel lemak yang berjumlah besar dan melebihi ukuran normal, secara automatik akan diturunkan kepada si bayi sewaktu dalam kandungan. Maka, tidak hairanlah bila bayi yang lahir pun memiliki unsur lemak tubuh yang relatif sama besar.

Faktor Pemakanan Mengambil kurang makanan pula akan menyebabkan perut lapar dan kurang bertenaga. pabila tenaga kurang, sistem badan akan secara automatik mengambil kalori dari sumber lain untuk ditukar menjadi tenaga iaitu sel-sel otot dan sel-sel lemak. ,iasanya sel-sel otot lebih mudah untuk ditukar menjadi tenaga berbanding sel-sel lemak. -leh itu, berat badan akan menurun, tetapi penurunan dalam jisim otot dan kandungan berat air sahaja. Sebaliknya lemak masih kekal. ,ila sel-sel otot berkurangan, kadar metabolisme akan menurun. ,agi setiap ! kg otot, badan berupaya membakar kalori ."" -/"" kalori sehari. Maknanya jika sel-sel otot sudah berkurangan, secara tak langsung kadar menggunakan kalori juga menurun. Pada satu tahap, penurunan berat badan akan terhenti buat seketika kerana sel-sel otot sudah tidak diambil lagi untuk ditukar menjadi tenaga. Sistem badan akan melakukan perubahan di mana ketika ini sel-sel lemak pula akan ditukar menjadi tenaga. *ni biasanya akan mengambil sedikit masa. )ebiasaanya, ketika ini ramai yang sudah berputus asa untuk tidak berdiet lagi.

,ila kita mengamalkan semula cara pemakanan kita yang lalu, biasanya berat badan akan naik lebih cepat. *ni kerana sel-sel otot yang sudah berkurangan yang mana kadar metabolisme juga menurun. Jadi walaupun kita makan kadar yang sedikit tetapi sistem badan tidak berupaya membakar kalori yang banyak.

Faktor Penggunaan Tenaga Pekerjaan yang dilakukan hari-hari akan mempengaruhi gaya hidup seseorang. )urang melakukan akti0iti fi1ikal akan menyebabkan proses pembakaran kalori terganggu. 2mumnya kandungan kalori yang berlebihan yang tidak diimbangi dengan aktiviti fizikal akan menyebabkan tubuh menjadi berisi dan gemuk. Jika anda selalu tidur dan kurang bersenam, ianya akan mempengaruhi keadaan fi1ikal tubuh badan anda. kti0iti fi1ikal seperti senaman sangat perlu untuk membakar kalori dalam tubuh badan. Jika anda makan dengan berlebihan dan tidak diseimbangi dengan senaman, maka berat badan anda akan naik. Seseorang yang kurang bersenam dan kurang melakukan akti0iti lebih mudah untuk mendapat obesiti. &i dalam keadaan yang serba selesa pada masa kini juga boleh menyebabkan obesiti. 3ontohnya menonton tele0isyen, bermain 0ideo game, menggunakan komputer dan sebagainya. Metabolisme memiliki tanggungjawab dua pertiga daripada pengeluaran tenaga orang normal . Meski akti0iti fi1ikal hanya mempengaruhi satu pertiga pengeluaran tenaga seseorang dengan berat normal, tetapi bagi orang yang memiliki kelebihan berat badan, akti0iti memiliki peranan yang sangat penting. Pada waktu bersukan, kalori terbakar, makin banyak bersukan, maka semakin banyak kalori yang hilang. )alori secara tidak langsung mempengaruhi sistem

metabolisme. rang yang duduk bekerja sehariharian akan mengalami penurunan metabolisme tubuhnya. )ekurangan akti0iti gerak akan menyebabkan suatu siklus yang hebat, obesiti membuatkan akti0iti sukan menjadi sangat sukar dan kurang dapat dinikmati dan kurangnya sukan secara tidak langsung akan mempengaruhi turunnya metabolisme tubuh orang tersebut. Jadi sukan sangat penting dalam penurunan berat badan tidak sahaja kerana dapat membakar kalori, melainkan juga kerana dapat membantu mengatur berfungsinya metabolis normal. Jika seseorang itu tidak melakukan akti0iti seperti senaman, jogging, riadah, bersukan dan sebagainya akan menyebabkan kadar metabolisme menurun.

Faktor !udaya Makan Malam 4entu ramai bersetuju bahawa orang Malaysia suka makan mengikut selera. Semua makanan yang sedap akan diambil tanpa memikirkan kesan pada kesihatan. Malah ramai juga yang berpegang pada falsafah, 5hidup hanya sekali dan makanlah selagi ada selera sebab jika sudah sakit, Salah satu punca obesiti tanpa disedari ialah budaya atau tabiat suka makan pada waktu malam. 6estoran dan gerai-gerai yang dibuka .$ jam telah menikmati ramai orang menghabiskan waktu santai mereka makan dan minum sehingga lewat malam. Malaysia merupakan negara yang kaya dengan restoran atau gerai makan yang dibuka .$ jam. Mereka yang sememangnya tidak boleh tidur malam lantas menghabiskan masa dengan makan-makan di restoran mamak .$ jam atau gerai yang menjual bermacam-macam jenis makanan yang enak.

7amun, kadar metabolisme kita rendah pada waktu malam dan lemak lebih mudah berkumpul. )ebanyakan restoran .$ jam menjual makanan yang tinggi kandungan lemak, kalori dan kolesterol. 3ontohnya sekeping roti canai mengandungi /"! kalori, roti telur 8 /%9 kalori:, capati 8/"" kalori:, mi goreng 8.(! kalori: dan ayam goreng 8.%% kalori:.