Anda di halaman 1dari 9

Sistem Metabolisma dan Pemakanan

Apakah Metabolisme?
Metabolisme adalah cara tubuh menggunakan lemak, karbohidrat, dan protein untuk membentuk tenaga yang dapat digunakan oleh tubuh. Kecepatan metabolisme rehat adalah jumlah minimum tenaga yang diperlukan untuk kegunaan tubuh secara normal ketika keadaan rehat. Tubuh memerlukan tenaga minimum untuk menjaga fungsinya dengan normal seperti; pernafasan peredaran darah pencernaan kalori yang digunakan oleh otak hati, ginjal, otot, dan jantung, waktu rehat. Kecepatan metabolisme rehat anda bergantung pada ukuran tubuh, lemak tubuh, usia, susunan genetik, tingkat kegiatan, asupan makanan, dan pengalaman penurunan berat badan. Kerana tubuh tidak pernah berhenti membakar kalori, apa saja yang yang dilakukan dalam kegiatan rutin, seperti berlatih, sangat mempengaruhi penggunaan tenaga setiap hari. Secara keseluruhan, kecepatan metabolisme seseorang mencapai puncaknya selama latihan yang aktif dan paling rendah selama tidur. Setiap kali tubuh bergerak ia menggunakan tenaga atau membakar kalori. Semakin banyak bergerak, semakin banyak kalori yang dibakar.

Pemakanan Seimbang

Kelas Makanan
1. 2. 3. 4. 5. . Karbohidrat Protein Lemak Vitamin Mineral Serab!t

".

Air

1.

Karbohidrat
Karbohidrat merupakan sumber utama tenaga Merupakan sebatian organik, terdiri dari unsur karbon (c , hidrogen (h , dan oksigen (o . Keperluan karbohidrat dalam diet harian ialah !"# $ %"# kalori &alam tubuh badan, karbohidrat disimpan dalam bentuk glukos (dalam darah dan glikogen (dalam otot dan hati . 'enis$jenis karbohidrat ialah (

JENIS KARBOHIDRAT RINGKAS

NAMA MONOSAKARIDA DISAKARIDA

KARBOHIDRAT KOMPLEKSPOLISAKARIDA

Fungsi karbohidrat Karbohidrat berfungsi sebagai sumber tenaga dan haba. Membantu mengekalkan tahap glukosa darah. Membantu mengawal kolesterol dan kegemukan serta membantu pencernaan dan penyerapan nutrien. )ndi*idu yang aktif dalam akti*iti fi+ikal memerlukan lebih kurang %" , %!# tenaga daripada karbohidrat. -engambilan karbohidrat ialah ." kalori bagi setiap kilogram berat badan.

2.

Protein
-rotein penting kerana ia mengandungi / asid amino esential dan keperluannya adalah antara 0"$01# daripada jumlah kalori. Keperluan protein normal ialah ".2$0." gm3kg berat badan. -rotein terdiri daripada unsur karbon, hidrogen, oksigen, dan nitrogen. Selain itu, sulfur dan fosforus juga terdapat dalam kebanyakan protein. Molekul protein adalah kompleks dan terdiri daripada monomer asid amino.

3.

Lemak
-engambilan lemak seharusnya kurang daripada ."# daripada jumlah pengambilan makanan.

4emak membekalkan tenaga, penting untuk penyerapan protein larut minyak , untuk membina struktur membran sel, sintesis hormon, insulasi dan melindungi organ dalaman.

4.

Vitamin
5itamin ialah sejenis sebatian organik kompleks. &iperlukan dalam jumlah yang sangat sedikit dalam diet. &igunakan untuk metabolisma sel &iperlukan untuk pertumbuhan normal -encegahan penyakit -engawalan kesihatan badan 6erperanan dalam proses pembekuan darah

7kibat kekurangan garam mineral Kekurangan garam mineral dalam gi+i seseorang menyebabkan pelbagai penyakit. Sebagai contoh, kekurangan kalsium pada orang dewasa menyebabkan penyakit osteoporosis. -enyakit ini mengakibatkan jisim tulang berkurangan. Tulang menjadi semakin nipis dan rapuh serta mudah patah

Serabut Serabut terdiri daripada gentian seperti selulosa yang terdapat daIam makanan daripada jenis tumbuhan. Serabut merupakan bahagian bijirin, buah-buahan, kekacang, danan sayur-sayuran yang tidak dapat dicernakan. Serabut yang dimakan akan melalui salur pencernaan tanpa diserap oleh badan . Makanan yang mengandungi serabut menyebabkan kita berasa cepat kenyang dan lambat lapar, seterusnya mengelakkan kita makan secara berlebihan.

Serabut yang larut air terdapat dalam sayur-sayuran serta buah-buahan dapat mengurangkan aras kolesterol darah. Faeda Serabut Serabut merangsang tindakan peristalsis dalam sistem pencernaan. Serabut juga menyerap air dan menjadikan tinja lembut dan mudah dikeluarkan. Kekurangan serabut dalam gizi kita boleh menimbulkan alah sembelit. Sembelit berlaku apabila lebih banyak air -erap daripada tinja pada usus besar dan menyebabkan Ija menjadi keras sehingga sukar untuk dikeluarkan melalui bur.

A!r Air merupakan molekul ringkas yang terdiri daripada gabungan unsur oksigen dan hidrogen. Air terdapat dalam setiap sel tubuh.

Air ber ungsi sebagai medium pelarut nutrien, membantu sistem perkumuhan, melicinkan permukaan membran, menga!al tindakbalas metabolisme, menga!al suhu badan dan memberi struktur tubuh. "izi Seimbang "izi seimbang adalah gizi yang mengandungi karbohidrat, lipid, protein, #itamin, garam mineral, air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan $idak ada satu makanan pun yang dapat membekalkan semua nutrien makanan yang diperlukan untuk mengekalkan badan yang sihat. %leh itu, setiap indi#idu perlu makan pelbagai jenis makanan dalam kuantiti yang tertentu untuk memperoleh gizi yang seimbang. Ke"a# G!$! %a#& T!da' Se!(ba#& Ma)#utr!"!. ditakritkan sebagai kekurangan nutrien tertentu dalam makanan. Malnutrisi menyebabkan pelbagai penyakit seperti anemia, k!asyiorkor, skur#i, dan likel. O"te*+*r*"!" ialah keadaan apabila berlakunya pengurangan jisim tulang akibat pengambilan kalsium yang tidak mencukupi dalam gizi. Kekurangan kalsium ini menyebabkan tulang menjadi semakin nipis dan rapuh serta mudah patah terutamanya di bahagian pergelangan tangan, pinggul, dan tulang belakang. &ika seseorang memakan makanan yang kaya dengan lemak secara berlebihan, terutama daripada jenis lemak tepu seperti , lemak hai!an, tahap kolesterol dalam darahnya akan meningkat.

Kolesterol yang berlebihan akan terenap pada dinding arteri dan menyempitkan salur darah. Akibatnya, jantung terpaksa mengepam darah dengan lebih kuat dan akhirnya memba!a kepada sakit jantung dan strok. Kajian juga menunjukkan gizi yang mengandungi lemak hai!an yang banyak dan serabut yang edikit boleh menyebabkan penyakit kanser. Sistem 'igesti dan (utrien )roses pencernaan dalam * Mu)ut * Ga"ter ,Me(a a(! +r*"e" +e#-er#aa# da)a( (u)ut da# &a"ter. +b, )enyerapan produk pencernaan ,Me(a a(! +r*"e" +e#%era+a# +r*du' +e#-er#aa#. +c, -ungsi usus kecil dan usus besar ,Me(a a(! +era#a# u"u" 'e-!) da# be"ar da)a( 'e"! ata# tubu bada#. 1. S!"te( d!&e"t!/ terd!r! dar!+ada "atu "a)ura# %a#& ber(u)a d! (u)ut da# bera' !r d! dubur. Ba a&!a# %a#& terda+at da)a( "!"te( !#! !a)a 0 . Mu)ut . E"*/a&u" . Perut . Pa#'rea" . He+ar . I)eu( . 1"u" be"ar . Re'tu( 2. Sa)ur d!&e"t!/ beru'ura# )eb! 'ura#& 2.34 (. 3. Fu#&"! "!"te( d!&e"t!/ !a)a 0 Me(e-a 'a# (a'a#a# 'e+ada u#!t5u#!t %a#& r!#&'a" u#tu' d!"era+ 'e da)a( dara u#tu' 'e&u#aa# a't!6!t! "e) Me#&'u(u 'a# "!"a +e#-er#aa# "eba&a! ba a# #a7!"

Mu)ut E"*/a&u" Perut Pa#'rea" He+ar

I)eu( 1"u" be"ar Re'tu(

Pr*"e" +e#-er#aa# da)a(0 Mu)ut da# Ga"ter