Anda di halaman 1dari 2

TUKARKAN AYAT-AYAT DI BAWAH INI KEPADA AYAT SONGSANG LATIHAN 1 1. Perangainya baik sungguh. 2.

Pendaki itu berjaya juga akhirnya. 3. Orang itu sangat rajin. 4. Rasa buah itu enak sekali. 5. Penyesalannya tidak berguna lagi. 6. Ayam itu sudah mati agaknya. 7. Pegawai itu masih belum sampai. 8. Ahmad sungguh bernasib baik. 9. Surat itu dari seberang laut agaknya. 10. Bapanya petani. LATIHAN 2 1. Kanak-kanak itu berkejaran-kejaran di padang. 2. Hati saya terkilan tadi. 3. Mereka bekerja setiap hari. 4. Dia terduduk di situ. 5. Bayi itu menangis setiap malam. LATIHAN 3 1. Dia membaca buku di perpustakaan. 2. Pak Abu menanam jagung tahun ini. 3. Hatiku terpaut oleh kemesraannya. 4. Sampah itu dibakarnya. 5. Budak-budak itu kena pukul kelmarin. LATIHAN 4 1. Budak-budak itu masih bermain. 2. Anaknya belum sampai ke sekolah. 3. Mereka akan pergi ke Melaka pagi esok. 4. Guru itu sedang mengajar. 5. Keluarga itu pernah berkunjung ke ibu kota. LATIHAN 5 1. Dia sakit pada masa itu. 2. Badannya lesu sepanjang masa. 3. Calon itu baik dalam semua pelajarannya. 4. Pesakit itu lumpuh dengan tiba-tiba. 5. Orang itu bijak.

LATIHAN 6 1. 2. 3. 4. Barang itu belum tentu baik. Bangunan itu masih teguh lagi. Pesakit itu sedang sakit tenat. Anak pendeta itu sudah tentu pandai.

LATIHAN 7 1. Barang-barang itu untuk ibu. 2. Surat itu tentu daripada Ali. 3. Arahan itu tetap kepada pekerjanya. 4. Tiket basnya masih pada saya. 5. Dia di Kuala Lumpur dia sekarang. LATIHAN 8 1. Saya berpegang pada janji. 2. Kaum muslimin wajib bertawakal kepada Allah. 3. Perarakan itu menghala ke bandar. 4. Pejuang-pejuang itu merempuh ke dalam kota. 5. Kami mengait buah itu dengan galah.