Anda di halaman 1dari 4

Jarak

KELAJUAN
Kelajuan = ukuran berapa laju atau perlahan sesuatu objek bergerak.

Laju Masa

Pembolehubah Dimalarkan Jarak Perjalanan Masa Perjalanan

Objek LAJU akan Cepat sampai (masa lebih singkat) Jarak lebih jauh

Objek PERLAHAN akan Lambat sampai (masa lebih lama) Jarak tidak jauh

Mengira Kelajuan: Kelajuan = Jarak dilalui BAHAGI Masa yang diambil. Kamu boleh menggunakan rajah cinta tiga segi di atas untuk mencari kelajuan, jarak, mahupun masa. Tutup apa yang hendak dicari menggunakan jari kamu. Petak yang bersebelahan perlu didarab. Petak atas/bawah perlu dibahagi. Mari cuba latihan ini: 1. Sebuah bot ekspress mengambil masa dua jam untuk sampai dari Kapit ke Song yang sejauh 180km. Kira kelajuan bot tersebut. Laju = ? Masa = 180km 2jam = 90km/j (unit jangan salah)
Jarak Laju Masa

1
Lukis segitiga ini untuk membantu kamu mengingat rumus.

Bijak UPSR 2014

SKKB

zaharinoor

2. Sebiji bola yang disepak Michael Owen mengambil masa 20 saat untuk kena tepat ke muka pengadil yang berada sejauh 50meter daripadanya. Berapakah laju bola tersebut?

3. Sebuah van dipandu William bergerak sejauh 120km dengan laju malar 80km/j. Hitung masa yang diambil oleh van itu untuk sampai ke destinasinya.

4. Nistelrooy membawa Jimmy di atas basikalnya. Dia mengayuh dengan kelajuan malar 4 m/s dalam masa 30 saat. Berapakah jarak dia berbasikal?

5. Adoi mengambil masa 30 saat untuk berlari sejauh 60 meter. Berapakah laju Adoi? (klon soalan 9 UPSR 2009)

Bijak UPSR 2014

SKKB

zaharinoor

6. Annatasya memandu sejauh 240km selama 3jam setelah merajuk. Hitung laju keretanya.

7.

Kereta mainan Vivian bergerak dengan laju 5m/s. Hitung jarak yang dilalui oleh kereta mainan itu dalam masa 20 saat.

8. Pelari sekolah idaman ramai, Melvin mengambil masa 10 saat untuk menamatkan larian 100 meter. Berapakah kelajuan dia?

IPOH ALOR SETAR

74 km 220 km

9. Jakson mengambil masa dua jam untuk bergerak dari Ipoh ke Alor Setar demi mencari Apai beliau. Berapakah kelajuan dia memandu kereta Masseratti-nya itu?

Bijak UPSR 2014

SKKB

zaharinoor

10. Jadual dibawah menunjukkan jarak empat jalan dari rumah Britney ke Kuala Lumpur. Jalan A B C D Kajang Silk Lebuhraya DUKE Lebuhraya Sungai Besi Middle Ring Road 2 (MRR2) Jarak (km) 90 30 180 45

Britney mengambil masa 30 minit untuk sampai ke Kuala Lumpur dari rumahnya dengan purata kelajuan 90km/j. Jadi, jalan manakah yang dilaluinya??

ANDA AKAN BERJAYA SEKIRANYA ANDA;

Mempercayai bahawa anda ada kebolehan, kelebihan dan kekuatan tersendiri. Yakin bahawa anda boleh lulus dalam peperiksaan dengan cemerlang. Berusaha dengan gigih dan seterusnya membawa kepada kejayaan yang besar. Pelajar yang berjaya mempunyai sikap yang positif. Rajin mengambil bahagian dalam pelajaran. Bertanya apabila tidak faham dan menjawab soalan apabila ditanya oleh gurunya. Mendengar dengan teliti ketika guru mengajar.

Bijak UPSR 2014

SKKB

zaharinoor