Anda di halaman 1dari 2

7 Bahan Suburkan Tanah Secara Semulajadi

Oleh:Web Impiana Tarikh : 02/12/13

TANAH merupakan asas penting dalam penanaman pelbagai tumbuhan sama ada untuk tanaman makanan, tanaman industri atau tanaman lain. Tapi pernah tidak anda mengalami situasi dimana, pokok yang di tanam tidak mahu membesar atau senang kata terbantut pertumbesarannya. Hal ini mungkin terjadi kerana faktor tanah yang tidak subur. Jadi hari ini web Impiana kongsikan 7 tip suburkan tanaman anda secara semulajadi.

Tanaman berpasu juga ingin minum teh . Anda agak kurang sabar dengan bunga dalam pasu yang lambat mengeluarkan bunga? Cuba anda siram dengan air teh sejuk. Air teh ini membantu membekalkan banyak mineral kepada tanaman berpasu apabila ia sering disiram dengan air teh setiap hari.

Sisa kotoran kolam makanan enak buat tanah anda. Jika anda mempunyai kolam hiasan, apabila anda membersihkannya, jangan dibuang terus lga dan air kotor

tersebut. Siram dan letak keatas tanah berhampiran tanaman hiasan anda. Nutrien yang terkandung akan diserap oleh tanaman anda.

Berikan kalsium tambahan kepada tanaman anda. Kisar halus kulit telur ayam lalu siramkanya pada tanaman anda.

Suburkan tanah dengan habuk pada beg hampa gas anda. Selepas anda melakukan kerja menyedut kotoran dan habuk di rumah menggunakan hampa gas, anda boleh buang habuk tersebut di atas tanah berhampiran tanaman hiasan. Habuk ini akan memperkayakan tanah anda.

Tempurung kelapa elok untuk sungkupan bagi mengekalkan kelembapan tanah dan dalam masa yang sama mengawal kehadiran rumpai. Berbeza dengan sungkupan lain, tempurung kelapa juga membekalkan nitrogen dan mineral lain sewaktu proses decompose berlaku. Ini semua mampu memperbaharui kualiti tanah anda.

Bukan anda sahaja suka minum kopi. Tanaman anda juga ada yang menyukainya. Jangan buang hampas kopi anda ke dalam singki. Tapis dan taburkannya di atas tanah. Tanaman hiasan anda terutamanya yang suka kan keadaan tanah berasid amat perlukan sumbangan ini. Lakukannya sekali sebulan sahaja.

Tahu kah anda bahawa rambut manusia mempunyai 30 kali ganda nitrogen berbanding baja najis haiwan? Anda boleh menyumbangkan nitrogen tersebut dengan menabur rambut yang telah digunting di kawasan berhampiran tanaman anda.

Anda mungkin juga menyukai