Anda di halaman 1dari 2

Latihan Kata Adjektif Isi tempat kosong dengan kata adjektif yang sesuai.

kelabu kemas mesra berani sayang suam indah bersih Isi tempat kosong dengan kata tanya yang sesuai. berapakah siapa bagaimanakah mengapakah bilakah mana apakah

1. Rina suka berjoging di taman kerana keadaan di situ __________________ . 2. Sebagai anggota polis, kita hendaklah sentiasa _______________ ketika menjalankan tugas. 3. Pemandangan di kaki gunung itu sungguh _______________ terutamanya pada waktu senja. 4. Baju yang dipakai oleh ibu Cindy berwarna ________________ . 5. Kakak membantu ibu menyusun pinggan mangkuk di dapur supaya kelihatan ____________ . 6. Adik minum segelas air ________________ selepas makan. 7. Pelayan restoran itu melayan pelanggan dengan _____________ . 8. Siti sangat _____________ akan binatang peliharaannya.

1. ______________________ dua orang budak perempuan itu menangis di kantin ? 2. _______________________ jumlah gula-gula dalam botol itu ? 3. _______________________ Roxanne boleh terjatuh ke dalam longkang ? 4. Lagu itu ditujukan kepada _____________ ? 5. Jelapang padi banyak terdapat di negeri ________________ ? 6. Selepas mencuci sayur ini, _______________ langkah seterusnya ?

7.

___________________________ kamu akan memulangkan buku rujukan saya yang kamu pinjam ?