Anda di halaman 1dari 3

Modul 2 Tajuk Standard Kandungan

: Kesihatan Mental, Emosi dan Sosial : Perhubungan : 2.4 Mengetahui perhubungan dengan ibu bapa/ penjaga, ahli keluarga, rakan sebaya dan individu lain.

Standard Pembelajaran

: 2.4.3 Mengenalpasti sentuhan yang selamat dan tidak selamat. 2.4.5 Memberitahu orang yang boleh dipercayai apabila berlaku sentuhan tidak selamat.

Bahan Bantu Mengajar Langkah Pengajaran

: Poster dan video :

1. Menunjukkan poster gambar yang menunjukkan anggota badan yang akan membezakan sentuhan selamat dan sentuhan tidak selamat (Lampiran 1). 2. Menerangkan situasi sentuhan tidak selamat seperti dialog. 3. Menayangkan video Tidak kepada sentuhan tidak selamat. 4. Menerangkan tindakan yang perlu diambil apabila berlaku sentuhan tidak selamat menunjukkan kad gambar (Lampiran 2). Contoh: a) Memberitahu ahli keluarga dan juga teman rapat b) Berkata Tidak dan cuba melawan 5. Lembaran kerja dalam bentuk permainan Kotak Beracun a) Kotak beracun yang mengandungi gambar sentuhan selamat, tidak selamat dan tindakan yang perlu diambil serta tidak akan diedarkan kepada setiap murid diiringi dengan muzik. b) Apabila muzik berhenti, murid yang sedang memegang kotak beracun tersebut hendaklah mengambi salah satu gambar dan meneka sama ada ianya adalah sentuhan selamat, sentuhan tidak selamat, tindakan yang perlu diambil atau tindakan yang tidak perlu diambil.

Lampiran 1

Lampiran 2

POLIS

IBU BAPA

KAWAN RAPAT