Anda di halaman 1dari 3

Buat rujukan dan nota ringkas tentang Attachment Theory Ainsworth.

MINGGU Kenal pasti kesan attachment kepada perkembangan sosio-emosi kanak- 13 kanak dan sediakan hasil bacaan anda dalam bentuk grafik.
DEFINISI ATTACHMENT

Keterikatan (attachment) merupakan suatu ikatan emosional yang kuat antara bayi dan pengasuhnya atau orang-orang yang istimewa dalam kehidupan mereka.

Perilaku attachment pada bayi meliputi kedekatan dengan ibu seperti mengikuti ibu, menangis serta memanggil ibu jika ibu tiada di pandangan matanya. - Menurut Ainsworth (dlm Belsky, 1988) hubungan kelekatan berkembang melalui pengalaman bayi dengan pengasuh di tahun-tahun awal kehidupannya.

- Attachment juga dikatakan sebagai suatu hubungan emosional atau hubungan yang bersifat afektif antara satu individu dengan individu yang lain.

- Hubungan juga akan bertahan lama dan memberikan rasa aman walaupun figur lekat tidak nampak dalam pandangan anak.

Ainsworth meyakini bahawa kelekatan dapat diklasifikasikan menjadi secure (selamat), avoidant (menghindari), dan resistent (menolak).

Emosi merupakan bahasa pertama yang memungkinkan orang tua dan bayi berkomunikasi sebelum mereka menguasai bahasa.

Bermacam emosi muncul usia yang berbeza-beza.spt senyum (4-7minggu), terkejut (3-4 bln), malu (6-8bln)

Keterikatan yg terjadi secara langsung antara ibu bapa dan bayi lebih dikenali sebagai Bounding Attachment

Bounding adalah suatu langkah untuk mengungkapkan perasaan kasih sayang oleh ibu kepada bayinya setelah lahir.

Ainsworth dan rakan-rakannya (dalam Lefrancois, 2001) telah mengemukakan satu prosedur iaitu The Strange Situation Procedure untuk menilai perapatan bayi (infant attachment) dengan penjaga berdasarkan tahap tekanan dan kerisauan yang dialami oleh bayi dalam episod perpisahan dan pertemuan dengan penjaga atau ibu.

Buat rujukan dan nota ringkas tentang Attachment Theory Ainsworth. MINGGU Kenal pasti kesan attachment kepada perkembangan sosio-emosi kanak- 13 kanak dan sediakan hasil bacaan anda dalam bentuk grafik.
Jenis-jenis Keterikatan i) Type A - CEMAS-MENGHINDAR /ANXIOUS-AVOIDANT

Ditemukan pada 20% sampel penelitian. Anak menolak kehadiran ibu, menampakkan permusuhan, Kurang memiliki resiliensi ego dan kurang mampu mengekspresikan emosi negatif Anak juga tampak mengacuhkan dan kurang tertarik dengan kehadiran ibu

ii ) Type B - KETERIKATAN AMAN


Ditemukan pada 70% subjek penelitian. Ibu digunakan sebagai dasar eksplorasi. Anak berada dekat ibu untuk beberapa saat kemudian melakukan eksplorasi, Anak kembali pada ibu ketika ada orang asing, tapi memberikan senyuman apabila ada ibu didekatnya

Anak merasa terganggu ketika ibu pergi dan menunjukkan kebahagiaan ketika ibu kembali.

iii) Type C - CEMAS-MENOLAK /ANXIOUS-RESISTANT).


ditemukan pada10% subjek penelitian. Menunjukkan keengganan untuk mengeksplorasi lingkungan. Beberapa tampak selalu menempel pada ibu dan bersembunyi dari orang asing. Anak tampak sedih ketika ditinggal ibu dan sulit untuk tenang kembali meskipun ibu telah kembali. Mampu mengekspresikan emosi negatif namun dengan reaksi yang berlebihan.

Buat rujukan dan nota ringkas tentang Attachment Theory Ainsworth. MINGGU Kenal pasti kesan attachment kepada perkembangan sosio-emosi kanak- 13 kanak dan sediakan hasil bacaan anda dalam bentuk grafik.
Psikologi Mary Ainsworth mencipta satu teknik penilaian yang dikenali sebagai Klasifikasi Situasi pelik (SSC ) untuk menyiasat bagaimana Attachment mungkin berbeza antara kanakkanak.
Attachment selamat Bayi tertekan apabila ibu meninggalkan. Attachment berbelah Bayi menunjukkan tanda-tanda kesusahan sengit apabila ibu meninggalkan. Bayi mengelakkan orang yang tidak dikenali - menunjukkan perasaan takut terhadap orang yang tidak dikenali. Kanak-kanak menghampiri ibu tetapi menentang kenalan, mungkin juga menolak dia. Bayi menangis dan meneroka lebih kurang daripada 2 jenis dan lain-lain lagi. Avoidant Attachment Bayi menunjukkan tanda-tanda kesusahan apabila ibu meninggalkan. Bayi boleh tahan dengan orang asing dan bermain apabila ibunya bersama.

Kebimbangan pemisahan

Kebimbangan orang yang dikenali

kerana tidak

Mengelakkan orang yang tidak dikenali apabila ibunya tiada dan mesra apabila ibunya hadir. Positif dan gembira apabila ibu kembali.

Tingkah laku Reunion

Bayi menunjukkan minat apabila ibu kembali.

Lain-lain

Akan menggunakan ibu sebagai asas yang selamat untuk meneroka persekitaran mereka.

Ibu dan orang yang tidak dikenali dapat menghibur bayi sama juga.

Kesan attachment kepada perkembangan sosioemosi kanak-kanak Kebergantungan terhadap orang yang rapat dengannya amat tinggi. Kanak-kanak kurang keyakinan diri. Kurang berdikari dan mengharapkan pertolongan orang lain. Sukar untuk memulakan hubungan sosial dan persahabatan. Sikap tidak mudah percaya kepada orang lain yang tidak dikenali. Tidak mudah terpengaruh dengan perkara baru sama ada negatif atau positif. Lebih memahami perasaan orang yang dekat dalam hidupnya. Kesimpulan

Perkembangan sosio-emosi pd kanak-kanak adalah penting utk diteliti kerana segala perbuatan yg dilakukan semasa kanak-kanak akan membentuk perilaku tertentu dengan efek psikologi tertentu. Jadi ,pengasuhan yg baik oleh orang yg paling rapat dgn kanak-kanak akan melahirkan emosi yg baik dan mengembangkan rasa percaya kanak-kanak yg akan membentuk peribadi akan datang.