Anda di halaman 1dari 15

Hebahan maklumat politik semasa. Mengupas isu-isu semasa merangkumi Pembangunan sosio-ekonomi, dasar kerajaan dan perjuangan rakyat.

PBS/N36/B/T(2)/2013(UK5)

NASKAH PERCUMA

Kawat: HEBAHAN KHAS TERHAD (Kalangan Ahli PBS sahaja) Keluaran: September 2013

UTUSAN KEMABONG
SIDANG REDAKSI
PENASIHAT Y.Bhg. Puan Sabini Binti Ansumor, AMN Ketua Bahagian PBS Kemabong Exco Wanita PBS Sabah KETUA SIDANG PENGARANG Florentius Alex SIDANG PENGARANG Jorniah Leyan, Andin Ambaris, Jasni Angkiwan, Marusim Paliton, Robert Labong, Mohd. Yusuf Abdullah Ajup Andula, Rijony Basar, Anggoh Mayah, EDITOR Utusan Kemabong Peti surat 281, 89908 Tenom

Menurut Sabini, PBS Kemabong telah memberikan sokongan tidak berbelah bahagi kepada Calon BN dan sumPBS N.36 Kemabong telah selamat bangan undi membolehkan calon BN mengadakan Mesyuarat Agung Ta- menang. Hal ini mestilah diterima oleh hunan (AGM) pada 17 Ogos 2013 ahli PBS dan BN. bertempat di Hotel Perkasa Tenom.

AGM PBS KEMABONG

EMAIL pbskemabong@gmail.com LAMAN WEB http://pbs.freevar.com http://pbskemabong.blogspot.com

KANDUNGAN
AGM PBS KEMABONG 2013 BANTUAN GETAH TATABA BANTUAN RUMAH IBADAT MMBANGUN SOSIOEONOMI HARI RAYA PBS HENDAK SERIBU DAYA... DI SEBALIK GANDER WANITA BERGRADUAN MENBERUBAH UNTUK BERBUAH RCI DAN PTI PEMILIHAN DI KONGRESS
1 2 6 3 7 5 4 5 7 10 9 8 6 8 13

Sabini turut memuji kepimpinan PBS Perasmian disempurnakan oleh YB yang telah memperjuangkan hak dan Datuk Seri Panglima Dr Maximus J. kebajikan penduduk Sabah menerusi Ongkili, Timbalan Presiden PBS. BN. Pelbagai isu yang diperjuangkan dari dahulu tidak dibiarkan sebaliknya diteruskan oleh pemimpin Dalam ucapan alu-aluannya, Puan gabungan tua dan muda. Sabini Ansumor, Ketua Bahagian PBS Kemabong mengesa pemimpin akar umbi agar terus memberikan Dalam ucapannya, YB Datuk Seri sokongan yang padu kepada PBS. Panglima mengesa ahli PBS agar janMenurut Sabini lagi, ahli PBS di bahagian ini sangat memerlukan perhatian dan pembelaan dari para pemimpin PBS termasuklah wakil rakyat yang menduduki DUN dan parlimen. gan lemah walaupun calon pilihan raya bukannya dari PBS Kemabong. Menurutnya, pelbagai saluran boleh digunakan untuk membela masalah ahli PBS khususnya melalui wakil rakyat dan agensi kerajaan.

WANITA DISARAN MAJU DIRI PEMERKASAAN EKONOMI BANTUAN 1AZAM SUKAN DAN RIADAH

Artikel yang disiarkan dalam Utusan Kemabong ini tidak semestinya mencerminkan pendirian dan dasar Parti Bersatu Sabah. Ia merupakan pendapat penulis. Jika anda ingin menyumbang idea kirimkan kepada Editor melalui surat atau email.

PSIKOLOGI DI SEBALIK PENGAGIGIHAN BIBIT GETAH Pepatah Cina mengatakan, jika orang minta ikan, jangan bagi ikan tetapi ajar dia pancing ikan. Dengan melihat kepada pepatah ini, saya berpendapat, adalah bijak bagi parti PBS mengusahakan pengagihan bibit getah berkenaan. Memang terdapat segelintir masyarakat mendesak PBS memberi bantuan dalam bentuk wang atau projek dan bukannya bantuan 10 bibit getah setiap seorang peneri- Sabini menyerahkan bibit getah kepada Pst Yahya diperhatikan oleh ma. Datuk Raimie Unggi dan KAN Kisa Sukai di Inubai, Kemabong. Zahirnya bantuan PBS ini sangat kecil. Bayangkan dengan RM45, kita mahu getah itu apabila ruskannya kepada DUN-DUN 10 bibit getah, harganya han- besar kelak boleh ditoreh dan men- yang lain, kata Datuk Henrynus. ya sekitar RM45. jadi punca wang rezeki saban hari Beliau yang merupakan Pengarah Namun jika diteliti, kalau kita hinggga mungkin ke anak cucu. Pengagihan Tataba yakin, dengan diberi wang sebanyak RM250 PBS bersama-sama dengan parti kesedaran dan usaha gigih penseorang. Wang itu akan dibel- komponen tempatan yang lain iaitu erima, menjelang tahun 2018 anjakan dan biasanya habis UPKO dan PBRS dianggap bijak nanti, penerima pada masa itu dalam waktu sehari. Tidak ada dalam mencarikan cara kepada ahli sebahagiannya mulai menoreh lagi untuk hari-hari seterusnya. yangbernasib baik terpilih mengu- dan mengutip hasil getah berlipat kali ganda dari modal RM45 Idea kita sebenarnya ialah sahakan wang membuat wang. bagaimana wang membuat Malangnya setakat ini hanya be- yang digunakan untuk membeli wang. Dalam erti lain, berapa DUN sahaja yang menerima bibit getah. bagaimana sebatang joran bantuan Tataba. dapat menangkap ikan hari ini Dalam ucapan perasmian Pejabat dan hari-hari seterusnya. Perhubungan PBS Kemabong dan Sepuluh bayung bibit getah Perasmian Pengagihan Getah Tatayang disumbangkan oleh ba bulan Mei yang lalu, Datuk Henpenyumbang tataba akan rynus Amin telah mengemukakan ditanam dan kemudian apabi- rayuan kepada pihak penyumbang la dicantum, bibitnya akan Tataba memperluaskan bantuan bertambah banyak sehinga bibit getah kepada kawasan DUNbukan seeker malah berekar- DUN yang lain. ekar tanah akan ditanami Kepimpinan PBS melihat pemberian getah. bantuan berupa bibit getah ini seMaknanya di sini, jika kita ma- bagai positif dan kita merayu kepahu wang, bibit getah berharga da pihak penyumbang agar mene2

PBS/N36/B/T(2)/2013(UK5)

Kawat: HEBAHAN KHAS TERHAD (Kalangan Ahli PBS sahaja) Keluaran: September 2013

TATABA: BANTUAN BIBIT GETAH

PBS mengalakkan penduduk Sabah mengusahakan tanah masingmasing untuk tujuan pertanian. Menurut beliau, rajin berusaha dan berfikir untuk masa depan merupakan asas kepada kejayaan diri. Tambahnya lagi, pelbagai agensi kerajaan boleh dirujuk dan diminta bantuan untuk merealisasikan usaha tani berkenaan. Salah seorang peserta kursus, puan Sabini berpendapat kursus berkenaan berfaedah dan memberikannya banyak pengetahuan dan kemahiran. Sabini berikrar untuk mengguna kan pengetahuan ini untuk memajukan wanita terutama ahli PBS.

MARI MEMBANGUN SOSIO-EKONOMI


Umum mengatakan bahawa orang kaya kerana mereka lahir dari keluarga kaya. Pendapat ini sebenarnya salah kerana kekayaan boleh diperolehi jika kita berusaha dengan betul; mempunyai pengetahuan dan kemahiran yang sesuai; bijak mengambil atau mencipta peluang dan; bernasib baik. Orang yang malas selalu rugi dan orang yang selalu bergantung akan selalu mundur. Maka tidak hairan kenapa kita diseru mencontohi semut, yang rajin dan tidak diarah-arah. Lantaran itu, cerdik pandai dan mereka yang telah kaya menyarankan agar kita berguru dan belajar bagaimana mendapatkan rezeki. Kita yakin rezeki akan bertambah lalu mengubah sosio-ekonomi kita. Kita jangan leka dan cepat berpuas hati. Jika kita ingin maju, kita kena bergerak, jangan berhenti. Jika kita berhenti kita akan ketinggalan, kita juga akan kehilangan peluang. Bila ada peluang di hadapan, janganlah terlalu penakut. Banyak bertanya pengalaman orang yang Berjaya. Tapi jangan pula sangat berterus terang sehingga orang potong jalan.

Seramai lebih 40 peserta dari seluruh Sabah telah mengikuti kursus Pengurusan Getah dan Teknik Mencantum Getah anjuran Tataba di Borneo Timber, Sook bulan Julai lalu. Majlis penutupan disempurnakan oleh Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Radin Malleh.

Dalam ucapannya, Datuk Radin menyeru agar semua peserta apabila kembali ke DUN masing-masing, menurunkan ilmu yang dipelajari kepada para penerima bibit getah Tataba.
Datuk Radin yang juga Naib Presiden

JIKA ANDA MAHUKAN TANGGUNG-JAWAB BESAR, MULAKAN DENGAN MEMIKUL

Datuk Radin Malleh, Menteri Pembangunan Luar Bandar menyampaikan sijil tamat kursus mencantum getah kepada Sabini, satu-satunya peserta wanita.

TANGGUNG-JAWAB KECIL.

TAHUKAH ANDA TOKOH IDOLA KITA? Datuk Ariah Tengku Ahmad, Mantan ADUN Kawang JIKA ANDA MAMPU, dan Ketua Wanita PBS Sabah merupakan seorang pemimpin yang berjiwa rakyat dan rajin melawat rakyat. BARULAH ORANG Beliau mengalakkan penanaman sayuran di halaman PERCAYAKAN YANG LEBIH rumah dan melayan rakyat di DUN Kawang dengan adil BESAR KATA DATUK SRI tanpa mengira kaum, agama mahupun latar belakang sosio-ekonomi. Beliau sangat kecewa kerana permainan NAJIBTUN RAZAK . politik kotor yang menyaksikannya kalah tipis.

Sering orang menyalahkan nasib, sebenarnya nasib hanya sebahagian daripada punca kegagalan kita. Banyakkan berdoa, semoga doa kita menolak nasib yang buruk.

PBS/N36/B/T(2)/2013(UK5)

Kawat: HEBAHAN KHAS TERHAD (Kalangan Ahli PBS sahaja) Keluaran: September 2013

TATABA: KURSUS MENCANTUM GETAH DI BORNEO TIMBER

DI SEBALIK GANDER: WANITA TUNGGAK KEMAKMURAN KELUARGA


SEBELUM ini masyarakat melihat wanita sebagai orang yang rendah kedudukannya di hadapan lelaki. Kalau tidakpun hanya sebagai penyeri dan pelengkap dalam dunia yang dimonopolikan oleh lelaki. Syukurlah akhir-akhir ini, wanita mulai diiktiraf sebagai individu yang sama taraf dengan lelaki. Mereka kini berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan lelaki. Dikatakan, wanita tunggak kepada kemakmuran keluarga apabila melihat peranan wanita memancu ekonomi keluarga seperti bekerja, berniaga malah bertindak sebagai penyelaras kewangan keluarga. Kajian di USM mendapati, ada isteri ter libat dengan tarik-tarikan bagi membolehkan keluarga membeli kelengkapan sempena Hari Raya Aidilfitri. Di Sabah, ramai ibu terlibat dengan aktiviti berniaga kecil-kecil anjuran Kemas. Mereka membuat pinjaman wang sebagai modal berniaga. Melalui perniagaan ini, kami dapat menambah pendapatan keluarga dan tidak terlalu bergantung dengan suami, kata Esther. Menurut Jamidah pula, dia mempunyai kelayakan akademik yang tinggi. Kelulusan berkenaan membolehkannya mempunyai kerja sebagai Penyelia di sebuah agensi kerajaan. Pendapatan yang diperolehinya dikongsi bersama dengan suaminya yang menganggur akibat penstrukturan bank beberapa tahun yang lalu. Dia (suaminya) ingin bekerja, namun kesulitan mendapatkan kerja yang sesuai dan ketiadaan amah menyebabkan dia mengalah dan tinggal di rumah. Saya bekerja sebagai pembantu perubatan. Gaji setiap bulan saya serahkan kepada isteri saya untuk disimpan atau dibelanjakan mengikut keperluan. Saya sengaja memberinya wang gaji sebab dia (isterinya) penjimat dan boleh dipercayai, kata Martin. Difahamkan bahawa ramai wanita yang berpendidik terpaksa menjadi suri rumah akibat masalah keluarga dan kekangan masyarakat atau diskriminasi pekerjaan.
Suri rumah di Skim Kuala Tomani.

Bagaimanapun ramai wanita ini mulai berjinak-jinak dengan perniagaan sampingan yang halal atau bercucuk tanam guna menjimatkan perbelanjaan dapur. Dengan hasil kebun di belakang rumah, kami sekeluarga dapat berjimat sehingga RM200 sebulan, kata Martin. Apa yang pasti, wanita ini bukan hanya sebagai pelengkap lelaki malah mereka berkeupayaan berdikari dan berdiri di tapak kaki sendiri jika perlu demi keluarga tersayang.

KESAMA-TARAAN: PERJUANGAN WANITA BELUM SELESAI

Graf 1: Agihan Pekerjaan Mengikut Jantina Dalam (000) Pada Tahun 2005 Di Malaysia
4

PBS/N36/B/T(2)/2013(UK5)

Kawat: HEBAHAN KHAS TERHAD (Kalangan Ahli PBS sahaja) Keluaran: September 2013

STATISTIK Graf 2 jelas menunjukkan peratus pelajar wanita di Malaysia pada tahun 2004 melebihi peratus pelajar lelaki. Peratus ini ketara di peringkat STPM/Matrikulasi dan Universiti yakni sekitar 60 peratus. Graf 3 menunjukkan di pusat pengajian tinggi IPTA, wanita menguasai lebih separuh peratus envolment pelajar meliputi diploma, ijazah pertama, dan master. Boleh ditafsirkan bahawa sebaik selesai pengajian universiti asas, terdapat penurunan wanita melanjutkan pelajar khususnya di Ph.D. Kesukaran diterima kerja walaupun berpendidikan tinggi dikaitkan dengan persaingan kerja dengan lelaki dan diskriminasi gander. Ini ditunjukkan menerusi Graf 1 di mana meskipun ramai wanita berpendidikan tinggi berbanding lelaki (Graf 2 dan 3), namun 9 agihan pekerjaan utama masih dimonopolikan lelaki. Wanita juga dikatakan terpaksa melupakan niat meneruskan pelajar akibat tekanan terhadap tugas bersama keluarga. Apa guna sekolahkan dia (wanita) tinggi-tinggi? Keluar U nanti tiada yang terima kerja. Belajar tinggi-tinggi pun balik ke dapur juga, keluh Mak Limah. Ini menunjukkan perjuangan wanita menuntut kesama-rataan pengiktirafan masih jauh. Nampaknya perjuangan wanita belum selesai dan nasib wanita perlu diperjuangkan.

HENDAK SERIBU DAYA, TAK HENDAK SERIBU DALIH.


baik, kenapa kita tidak? Sabini memuji Datuk Jamilah sebagai seorang tokoh yang berwawasan dan boleh dijadikan model wanita. Di Malaysia, tidak ramai pemimpin wanita. Target 30 peratus wanita dalam pengubalan dasar dan pentadbiran eksekutif masih jauh dari tercapai. Apa yang hairannya, lebih separuh pengundi adalah wanita dan mereka ini yang paling rajin mengundi maka Sabini bergambar kenangan di hadapan bilik gerakan kampong Kapulu semasa kempen pilihan raya lalu. PBS terlibat aktif berkempen. wajarlah mereka diberi peluang mencorak scenario polibangunan sosio-ekonomi dan peningkatan taraf hidup wanita tik. dan keluarga. Saya tidak hairan jika wanita berjaya dalam Inilah peluang untuk wanita perniagaan, perusahaan mahupun politik, kata Sabini optimenyumbang kepada pem- mistik.
5

TIDAK ada jalan yang mudah untuk wanita berjaya. Dalam keadaan tertentu, wanita perlu membuktikan bahawa mereka layak. Kita wanita terpaksa bersaing dengan lelaki. Kita mesti terus bekerja keras meningkatkan pengetahuan dan kemahiran supaya tidak dipandang sepi oleh lelaki. Jika Datuk Sharizat dan Datuk Jamilah boleh menjadi pemimpin wanita yang

PBS/N36/B/T(2)/2013(UK5)

Kawat: HEBAHAN KHAS TERHAD (Kalangan Ahli PBS sahaja) Keluaran: September 2013

WANITA BERGRADUAT MENGEMIS?

TATABA: BANTUAN RUMAH IBADAT BUKAN BERMAKNA AGAMA LAIN DIPINGGIRKAN.

PELANCARAN PEMERKASAAN EKONOMI BUMIPUTERA Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak telah melancarkan dengan rasminya suatu dasar pemerkasaan ekonomi bumiputera bertempat di Dewan UITM Shah Alam. Dalam ucapannya, Datuk Seri Najib menekankan perlunya usaha melindungi dan memancu ek on om i bu mipu tera di laksanakan. Menurutnya, masyarakat bumiputera jika tidak dilindungi dan dibantu akan selamanya kurang berdaya-saing terhadap kaum lain yang lebih maju dan kaya.

Sabini menyerahkan peralatan gereja kepada wakil gereja di Kemabong. Kemabong. Puan Sabini Binti Ansumor memuji keprihatinan penyumbang peralatan dan bahan binaan gereja yang diterima oleh PBS bahagian itu akhir-akhir ini.

Menurut Sabini, usahawan bumiputera perlu merebut peluang yang disediakan oleh kerajaan.

masa akan dating, selain Kristian, Beliau berpendapat, bumiagama lain juga dapat, kata putera Sabah perlu mendapatkan khidmat nasihat dan bantubeliau. an bagi menjadi usahawan BerMenurut Sabini, perjuangan untuk jaya. mendapatkan pembelaan dari Menurut Sabini, usaha murni pihak segi bantuan kebajikan dan Dalam pada itu, Sabini optimis TATABA melalui parti PBS merupa- tuntutan hak merupakan asas per- kaum wanita boleh Berjaya jika kan langkah terpuji yang wajar di- juangan PBS yang tidak boleh mereka berani dan bijak. contohi. dinafikan. Tambah Sabini, keyakinan ahli PBS terhadap perjuangan PBS meningkat dan mereka menganggap PBS masih releven. Sabini menganggap tuduhan pihak tertentu mengatakan PBS menindas agama Islam dan mengutamakan kaum bumiputera Dalam masa yang sama, Sabini bukan muslim sebagai nakal dan turut mendesak agar kerajaan terus tidak bertanggungjawab. membantu gereja-gereja yang ke- Saya sebagai pemimpin pelapis banyakkannya masih daif. PBS berikrar untuk mengekalkan Sabini juga merayu agar pihak prinsip pelbilang kaum dan aga- ^ Sabini, Stephonie, Herin, antara perwakilan Exco Wanita PBS yang TATABA turut membantu rumah iba- ma dalam PBS, tegas Sabini. dat agama lain seperti masjid, surau, kuil dan tokong bagi mengelakkan salah sangka. Saya sebagai pemimpin PBS, menafikan PBS berat sebelah. Bantuan ini kebetulan diberi oleh penyumbang yakni TATABA kepada gereja. Saya berharap pada
hadir di Pelancaran Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera di UITM Shah Alam, Selangor

< Orang kuat Tataba, Tan Sri Lau, Datuk Henrynus, pemantau Team Osonong dari Tataba dan pemimpin PBS Kemabong.
6

tandingan ratu fesyen, pertandingan sukaneka dan pertandingan mengira jumlah gula-gula. Pukulan gong dan pertunjukkan mercun yang mewarnai langit Kemabong menunjukkan cerianya tetamu mengalualukan sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia.
Sebahagian Finalis Ratu Fesyen Ambang Merdeka.

PBS tidak boleh lari dari reality ini, sebaliknya harus belajar hidup bersatu padu dan saling bertoleransi. Mengenai sambutan Hari Merdeka, semua warga Malaysia wajar mempertahankan kedaulatan Negara dan menyayangi Malaysia. Kita harus bersyukur hidup di Malaysia dan tidak ada seorang pun boleh mengadaikan hak dan kedaulatan kita kepada pihak asing, kata Sabini.

SAMBUTAN HARI RAYA DAN AMBANG MERDEKA PBS KEMABONG MERIAH


Seramai lebih 300 tetamu hadir meraihkan sambutan Hari Raya Aidilfitri di rumah Ketua Bahagian PBS, Puan Sabini Ansumor. meriah.

Sabini juga berikrar akan memperjuangkan kebaDifahamkan lemang jikan wanita dan berusaha sekitar seratus batang memancu peningkatan tidak mencukupi apatah sosio-ekonomi bumiputera lagi dicicah kuahnya Menurut Sabini, hidup Sabah. yang sedap. bercampur-aduk dengan Majlis berkenaan yang kaum dan agama lain GAGAL SEKALI TIDAK dianjurkan PBS di- Pelbagai acara diadakan adalah perkara biasa di BERMAKNA GAGAL pengerusikan oleh Sar- antaranya pertandingan Malaysia. SELAMA-LAMANYA jan Md. Yusuf Abdullah masakan tradisi, perdianggap berjaya dan tandingan karaoke, per- Beliau ATAU PINTU berpendapat, KEJAYAAN TELAH TERTUTUP. BERUBAH UNTUK BERBUAH USAHAWAN YANG Mahu atau tidak, Puan Sabini beritahu akur dengan arahan IKHLAS DAN GIGIH penduduk khususnya kami, kita adalah ahli Presiden tidak boleh DALAM PERNIAGAAN pembangkang terpaksa PBS dan PBS dalam BN, mensabotaj BN. Beliau menerima hakikat, PBS jadi kita kena berubah berharap ahli PBS tidak MESTI DIBERI PELUANG di Kemabong menyo- menjadi orang kuat BN. akkan dianak tirikan. KEDUA, KATA PM kong dan mengundi Kita dapat arahan uncalon BN pada PRU kali tuk bantu BN. Kita ini. harap dengan kempen Menurut salah seorang dan undi BN, orang tiahli PBS, selama ini dak anggap kita pemmereka terumbang- bangkang. Semoga kita ambing kerana keti- a k a n mendapat adaan pemimpin PBS layanan sama seperti membimbing mereka ahli BN yang lain. dalam pilihan raya. Ini Menurut Sabini, memang menyebabkan ahli PBS ada pihak tidak suka dilabel sebagai pem- dengan tindakannya Sabini menghadiri Mesyuarat Persiapan Pilihan Raya yang bangkang. membantu BN, tapi kita
menyaksikan PBS berkempen habis-habisan untuk BN
7

Dalam ucapannya, Md. Yusuf melahirkan rasa terharu dengan sikap terbuka Puan Sabini meraihkan Hari Raya. Sikap ini sepatutnya menjadi contoh pemimpin lain agak menghargai keunikan pelbilang bangsa di Malaysia.

Perangkaan menunjukkan ramai ibu tunggal di Kemabong. Suami meninggal dan bercerai adalah puncanya. Menurut Sabini, kehidupan ibu tunggal ini semakin berat apabila ianya terpaksa menanggung anak yang ramai. Justeru itu, Sabini menasihatkan ibu ini menyertai Skim Pinjaman Tekun. Jika ngam perniagaan yang dibuat pasti mengubah nasib ibu tunggal. Ibu tunggal perlu memastikan perniagaan yang diceburi boleh menguntungkan Mereka juga perlu bayak bertanya dan memohon tunjuk ajar, tambah Sabini.

Menurut Sabini, ada kecenderungan segelintir kaum lelaki memandang rendah perempuan. Jangan putus asa dan jangan rendah diri. Saya telah bertemu wanita beranak tujuh Berjaya dalam perniagaan dengan modal sedikit. Yang penting pasang tekad dan kawal kewangan. Jangan guna pendapatan untuk tujuan tidak mendesak. Kita mesti putar modal untuk kembangkan perniagaan dan elak kais pagi makan pagi. Kadangkala halaman rumah itu, jika ditanam dengan sayur atau dibuat reban, boleh mengurangkan

belanja dapur. Kalau ada lebih boleh dijual, cadangnya. Menurut Sabini, wanita di Kelantan rajin berniaga seperti berjual digerai atau warung. Ramai wanita pandai masak. Sedap pula tu. Petang-petang lepas anak pulang sekolah, lepas Kaum ibu di Skim wajar dicontohi menoreh, bolehlah ke tepi kerana kerajinan dan ketekunan. jalan dan duduk jual satay, sayap panggang, kuih-muih katanya. dan sebagainya. Dimaklumkan bahawa PBS Terlibat dengan kraftan- Kemabong sedang merangka gan turut menjadi punca program khidmat nasihat untuk pendapatan. Belajar dan memberikan bimbingan kepabuat banyak-banyak anya- da wanita dalam bidang perman. Hari Ahad jual di Tamu niagaan dan perusahaan ruTenom. Tak perlu mahal mah. yang penting untung,

1AZAM UNTUK WANITA PBS


Tan Sri Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Kitingan telah merasmikan pengagihan bantuan 1Azam kepada pemimpin Wanita dari beberapa bahagian di seluruh Sabah. Bantuan 1Azam yang diusahakan oleh Datuk Jamilah Sulaiman diagih mengikut zon.
Terdahulu dalam ucapannya, Tan Sri mengesa para penerima menggunakan bantuan yang ada untuk berniaga dan bukannya menjual peralatan bantuan itu. Menurut Senuwati Esui, mantan Ketua Wanita Kemabong, pakej bantuan 1Azam yang di perolehi itu bermanfaat meningkatkan pendapatan keluarga khususnya ibu tunggal. Sabini ketika mengulas bantuan 1Azam itu, memuji usaha murni kerajaan memberikan bantuan kepada kaum wanita termasuklah ahli PBS. Menurut Sabini, jika bantuan ini digunakan dengan baik, mampu mengubah hala tuju ekonomi wanita.
APAKAH YANG KITA
BOLEH BUAT UNTUK MELINDUNGI DAN MENJAGA KEBAJIKAN WANITA? KITA KENA BERSUARA DAN KITA JUGA TURUN PADANG MELIHAT , MEMBANTU PERMASALAHAN WANITA. WANITA PULA

WANITA PERLU PEMBELAAN


Kajian menunjukkan ramai kaum wanita menghadapi diskriminasi dan juga layanan kurang baik. Ada kaum wanita dianiaya mental dan fizikal atau dinafikan hak. Kaum wanita adalah kaum yang lemah, maka kita wanita perlu saling menolong. Kita bukan mahu melawan kaum lelaki. Tapi kita mahu hak kesamarataan dan pembelaan. Wanita PBS hendaklah memainkan peranan. Bagi ahli politik, jagalah kebajikan dan hak wanita sebab undi kami boleh menjadi penentu, kata Sabini. 8

Saya galakkan kerajaan terus membantu wanita. Saya tahu ramai wanita mahu menceburi perniagaan tetapi kurang modal, kurang kemahiran. Bantulah mereka, gesa Sabini.

MARILAH SATU HATI


DAN BEKERJASAMA SOKONG PERJUANGAN KITA, KATA SABINI

PBS/N36/B/T(2)/2013(UK5)

Kawat: HEBAHAN KHAS TERHAD (Kalangan Ahli PBS sahaja) Keluaran: September 2013

WANITA DISARAN MEMAJUKAN DIRI

PEMILIHAN DALAM KONGRESS PBS KE-28

Setelah ditangguhkan setahun kerana menghadapi Pilihan raya, akhirnya PBS mengadakan pemilihan di peringkat kepimpinan pusat parti. Sumber-sumber dalaman mengatakan penyandang jawatan presiden parti tidak mendapat tentangan dan kekal dipegang oleh Tan Sri Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Kitingan. Walau bagaimanapun beberapa jawatan lain seperti Timbalan Presiden kouta Biru, Kuning dan Merah dan ke bawah termasuk bagi kedua-dua sayap wanita dan pemuda ada pertandingan. Menurut Sabini, pertandingan ini adalah lumrah dalam manamana pertubuhan yang berpegang pada demokrasi. Puan Sabini, Ketua Bahagian PBS N.36 Kemabong bersetuju jawatan Presiden tidak dipertandingkan. Menurut Sabini, pemimpin berjasa ini perlu diberikan peluang untuk melaksanakan transformasi

kepimpinan selain merekrut pemimpin pelapis bagi memastikan PBS berdaya survival. Jika dilihat secara rasionalnya, pemilihan seringkali mendatangkan kebaikan kepada parti khususnya dalam mencungkil idea dan bakat kepimpinan. Saya melihat persaingan dalam PBS ini sebagai satu persaingan jawatan dalam keluarga dan atas semangat adikberadik. Memanglah ada yang kalah dan ada yang menang. Namun jika pemilihan dilaksanakan dengan telus dan itulah kehendak perwakilan, apapun keputusannya maka calon kena menerima kenyataan, kata Sabini. Menurut Sabini, sepanjang pengetahuannya amalan tidak sihat seperti membeli undi atau mengugut perwakilan belum pernah berlaku di dalam pemilihan di Kongres PBS.

Saya menyanjung tinggi nilai semangat kekitaan dan amalan berpolitik matang dalam PBS dan mengharapkan standard ini berterusan, ujar Sabini. Sabini turut diura-urakan akan bertanding jawatan Ketua Wanita mengantikan Datuk Jamilah Sulaiman yang akan bertanding jawatan Timbalan Presiden kouta Kuning. Saya memang berminat, apatah lagi menerima cadangan beberapa pemimpin parti dan ketua wanita bahagian. Namun saya menyerahkan kepada perwakilan untuk membuat keputusan. Jika pencalonan saya cukup, saya akan bertanding dengan niat memantapkan parti untuk jangka masa panjang. Saya memang mempunyai perancangan untuk wanita dan akan mempertimbangkan untuk terlibat sepenuh masa dalam politik jika menang jawatan berkenaan, terang Sabini.

PBS/N36/B/T(2)/2013(UK5)

Kawat: HEBAHAN KHAS TERHAD (Kalangan Ahli PBS sahaja) Keluaran: September 2013

RCI DAN PATI : DEMOGRAFI SABAH, KEJUTAN BUAT DUNIA


Sumber: Sabahkini.net KETIKA berlaku ledakan penduduk di Eropah sekitar 1950-an hingga 1960-an, ramai ilmuan menjustifikasikannya sebagai impak Perang Dunia Ke-2. Bagaimana pun apabila berlaku ledakan penduduk di Sabah sekitar tahun 1980an, wujud percanggahan pendapat di kalangan ilmuan. Pelbagai teori dikemukakan dan isu ini dieksploitasi semaksima mungkin oleh pihak tertentu. Ikuti pandangan Ketua Bahagian Parti Bersatu Sabah (PBS) Kemabong, Sabini Binti Ansumor, merangkap Exco Wanita PBS Sabah dan Ahli Majlis Daerah Tenom berkaitan isu berkenaan semasa ditemu ramah oleh Koresponden Sabahkini.net (KSK) di Kemabong. KSK: Isu ledakan penduduk menjadi isu hangat baru-baru, apa pandangan Puan? sebagai warganegara Malaysia, wujud keperluan untuk mempertahankan kepentingan warganegara tulen dan menegakkan keutuhan perlembagaan negara. KSK: Adakah Puan syak wujudnya anasir subversif seperti yang digembar-gemburkan selama ini? Sabini: Saya tidak berani terus menuduh atau mengakui kewujudan senario seumpama itu. Justeru itu, kita mahu satu Suruhanjaya Siasatan Di -Raja (RCI) dilaksanakan segera. Saya berharap menerusi mekanisma ini, persoalan akan terbongkar dan kebenaran akan ditegakkan. KSK: Ada spekulasi mengatakan bahawa pertambahan penduduk ini hasil daripada kemasukan warga asing menerusi pintu belakang. Apa pandangan Puan? Sabini: Ya. Penduduk negara jiran seperti Filipina dan Indonesia masuk ke Malaysia khususnya Sabah dengan mudah. Ini berpunca akibat panjangnya sempadan dan luasnya perairan negara. Negara kita kekurangan tenaga dan sumber penguatkuasa untuk mengawal perairan negara. Ini ditambah dengan tarikan ekonomi dan kestabilan politik di Malaysia yang lebih baik dari negara asal mereka. Sebahagian pendatang asing ini pula hadir dengan status pelarian. Mereka datang ke Sabah dan memohon suaka politik. Kerajaan kita prihatin dan berperikemanusiaan. Mereka dilayan dengan baik dan diberikan Borang IMM13 Ini melayakkan mereka mendapat status pemastautin tetap (PR). KSK: Apa kaitan Borang IMM13 ini dengan kewarganegaraan?

Sabini: Sebenarnya isu ledakan penduduk ini telah lama disedari dan diperkatakan namun menjelang pilihanraya, isu ini kembali hangat. Memang tidak ada mana-mana negeri di Malaysia yang mengalami pertumbuhan luar biasa dalam tempoh yang sama. Ini sememangnya mengundang pelbagai andaian dan dieksploitasi sepenuhnya oleh pihak tertentu. Pengeksploitasian ini mempunyai kesan baik dan buruk.
Sebagai warganegara dan penduduk asal Malaysia dari Sabah, saya merasa bimbang. Ini kerana pertambahan penduduk sebegini bukan hanya memberikan saingan kepada penduduk asal, malah mampu memudaratkan keselamatan dan keutuhan perlembagaan negara. Sudah tentulah saya mahu pertambahan penduduk Sabah berlaku secara semula jadi dan bebas dari anasir-anasir subversif. KSK: Bagaimana respon Parti Bersatu Sabah berkaitan isu ini? Sabini: PBS memang komited menolak pertambahan penduduk luar biasa seperti ini. PBS mahu satu kajian dan tindakan yang sesuai dengan perlembagaan negara dibuat. Kami dalam PBS bertindak sedemikian, bukan kerana sikap kedaerahan atau perkauman yang sempit. Kami berpendirian,

10

PBS/N36/B/T(2)/2013(UK5)

Kawat: HEBAHAN KHAS TERHAD (Kalangan Ahli PBS sahaja) Keluaran: September 2013

Menurut perlembagaan Malaysia, seseorang yang bermastautin dalam tempoh 7 hingga 10 tahun di Malaysia, boleh berbahasa Melayu dan Inggeris dan berkelakuan baik layak memohon Kewarganegaraan. Maknanya pendatang yang tiba ke Malaysia selepas Hari Merdeka berpeluang menjadi warganegara menerusi 'Kewarganegaraan Secara Pendaftaran' atau 10 hingga 12 tahun bagi 'Kewarganegaraan Secara Masukan (Naturalisasi)'. KSK: Dari penerangan Puan, kelihatan seolaholah proses permohonan kewarganegaraan itu mempunyai kelemahan. Apakah kita perlu mengkaji perlembagaan negara? Sabini: Ya. Kita nampak ketirisan ini menguntungkan pihak pendatang asing. Asal sahaja mereka memperolehi dokumen yang merekodkan tempoh permastautin mereka, asal sahaja mereka mengaku akan taat-setia kepada Seri Paduka Baginda, boleh berkomunikasi dalam Bahasa Melayu serta tiada rekod jenayah, mereka sudah berada di ambang pintu menjadi warganegara. KSK: Apakah langkah yang mungkin Puan ingin syorkan dalam membendung ketirisan ini? Sabini: Kita letakkan syarat tambahan. Kita masukkan klausa yang memberikan lebih tapisan kepada para pemohon. Tidak ada peraturan mengatakan bahawa perlembagaan tidak boleh dipinda. Ini tentunya terletak di bahu pengubal dasar yakni para YB. Kita berpendapat kita mesti mengkaji semula dasar negara berkaitan pelarian politik dari negara jiran. Bukan semua kita boleh beri IMM13. Kalau pelarian dari Vietnam kita boleh hantar ke negara ke tiga; kenapa pelarian dari Filipina atau Indonesia kita berlembut? Adakah kerana pelarian ini serumpun atau seagama maka layanan jadi istimewa? Sepatutnya kita tidak boleh berkompromi dengan isu kebajikan, keselamatan dan hak warganegara Malaysia.
Saya tidak membenci orang dari Filipina atau Indonesia yang sudah mendapat kewarganegaraan. Saya menolak kehadiran PATI yang menyusahkan kita warganegara, Sabini.

KSK: Kononnya wujud sindiket mengambil surat beranak orang yang sudah meninggal dan diberi kepada orang asing untuk tujuan mendapatkan kewarganegaraan. Bolehkah senario ini berlaku? Sabini: Tidak mustahil. Baru-baru ini kononnya seorang pemohon guru didapati menggunakan surat beranak orang yang telah meninggal untuk memohon kad pengenalan sedangkan dia berasal dari negara jiran. Nasib baik kedapatan lebih awal. Persoalannya, bukankah setiap kematian wajib dilaporkan kepada JPN. Di sini kita dapati wujud sikap jahil atau tamak individu tertentu sehingga kepentingan warganegara asal diabaikan. KSK: Kononnya ada Projek IC yang didalangi pemimpin tinggi tertentu. Apa pandangan Puan? Sabini: Jika benar, pemimpin itu perlu dihukum seberat-beratnya. Begitu juga jika ada penjawat awam dalam JPN atau mana-mana badan kerajaan yang bersubahat memberikan kewarganegaraan kepada pendatang asing tanpa melalui saluran dan proses yang sah dan boleh dipercayai; mereka tidak boleh diberi pengecualian. Keadilan mesti ditegakkan supaya rakyat mendapat pengajaran dan sikap ini ditolak dari menjadi amalan. Bagaimanapun kita tidak boleh menuduh, bertindak apatah lagi melatah jika tanpa bukti yang kukuh. Jika benar ada pemimpin berhirarki tinggi terlibat, individu ini tentu boleh menyembunyikan kebenaran. Namun sepandai-pandai tupai melompat akhirnya akan jatuh juga. Justeru itu, kita tidak boleh menghalang proses siasatan dari agensi berkaitan. Saya masih yakin dengan perundangan Malaysia dan saya masih yakin dengan integriti dan kemahiran pihak berkuasa. Tidak semua penjawat awam buta mata atau buta hati. Pasti ada yang baik
11

PBS/N36/B/T(2)/2013(UK5)

Kawat: HEBAHAN KHAS TERHAD (Kalangan Ahli PBS sahaja) Keluaran: September 2013

Sabini: Kemasukan pendatang asing tanpa izin (PATI) sememangnya mencabuli kedaulatan Malaysia. Mereka yang datang tanpa dokumen yang sah seperti pasport atau visa boleh ditahan dan dihantar semula ke negara asal. Malangnya bagi mereka yang memegang IMM13, mereka dianggap mempunyai dokumen yang sah dan senang bergerak, hidup seperti warganegara.

KSK: Apakah sebab agensi kerajaan masih gagal membendung kedatangan PATI? Sabini: Seperti yang saya katakan, sempadan Malaysia contohnya di Sabah bukan pendek. Perlu banyak sumber didedikasikan untuk mengawal sempadan. Di bandar maupun pelusuk kampung, rantaian order pembasmian PATI mesti dihayati, diamalkan dan dirasai oleh semua pihak termasuk oleh PATI sendiri. Kewujudan individu yang melindungi atau menjadi broker PATI mesti dikenalpasti dan diawasi serta dicerkup bila sampai masanya. Ini akan mewujudkan faktor tolakan kepada PATI untuk datang ke Malaysia. KSK: Bagaimana dengan individu atau syarikat yang menyimpan atau menyembunyikan PATI? Sabini: Kuatkuasakan akta sedia ada. Mereka yang menyimpan atau melindungi atau menyewakan premis untuk didiami PATI perlu dikenalpasti dan dibawa kemuka pengadilan. Jangan beri muka walaupun saudara sendiri. Memang ada kecenderungan penduduk memberikan peluang kepada pendatang asing membuat kontrak membina rumah atau bekerja secara haram. Kita tahu kenapa ini berlaku. Puncanya kerana ingin meminimumkan kos. Tapi rekod menunjukkan bahawa banyak kontrak terbengkalai atau tuan rumah lebih rugi akibat sikap pendatang yang lari. Tidak ada peraturan atau perjanjian yang boleh mengikat pendatang asing dan ini perlu diketahui oleh penduduk. Sesungguhnya mereka sedang bermain dengan risiko. KSK: Kenapa warganegara Malaysia khususnya dari Sabah perlu menolak PATI? Sabini: Jika kita membenarkan PATI datang ke Sabah, bekerja di Sabah, hidup sebebas dan selancar orang Sabah, kita sudah membuka kebajikan, keselamatan dan hak kita untuk dinikmati dan dipegang oleh PATI. Jika mereka diberi kebebasan, kita akan terpaksa bersaing pekerjaan dengan mereka. Mereka kurang mempunyai tanggungan, mereka datang ke sini salah satu sebab adalah untuk ekonomi dan asal hidup. Ini menyebabkan mereka hidup asal

Yang menjadi masalah ialah kita. Kita tidak boleh hidup sembrono seperti mereka, kita perlu membayar itu dan ini demi untuk mendapatkan keselesaan sama seperti warga yang lain. Ini menyebabkan kita tidak mampu menerima upah kecil. Percaya atau tidak, ramai penduduk kita memilih kerja, ini kerana kita menjaga taraf atau nama baik di kalangan kita, tapi bagi pendatang, status ini tidak penting. Apa yang penting, kerja jadi duit. Jadi siapa yang akan menerima penduduk tempatan sebagai pekerja. Jika anda tauke, anda mahu yang bergaji mahal atau murah? Selain itu, pendatang tidak rasa terikat dengan peraturan atau perjanjian. Mereka seumpama manusia yang 'ada tetapi tidak ada'. Jika mereka tidak tahan atau buat salah, mereka akan lari. Jadi siapa yang susah? Di mana kita mahu mengadu? Kerana kelonggaran ini juga mereka lebih cenderung membuat kesalahan seperti mencuri harta jiran atau tauke. Mereka juga sesungguhnya tidak mempunyai rasa sayang dan setia akan persekitaran. Mereka mungkin sayang dan setia kepada negara mereka atau tanah nenek moyang mereka tetapi bukannya Malaysia yang tidak lebih daripada tempat mencari makan. PATI yang baru datang tidak mudah untuk menjiwai kehidupan, budaya dan adat resam masyarakat tempatan kita. Mereka memerlukan masa. Keselekehan mereka menyebabkan mereka melakukan apa yang mereka fikir betul dan paling mudah pada masa itu. Contohnya jika mereka selesa berkahwin tanpa nikah, mereka akan buat demikian. Jika mereka tinggal di tepi pantai atau sungai dan hendak buang sampah, mereka buang sampah. Adakah mereka akan fikirkan tentang keindahan alam sekitar? Jadi kalau mereka jadi warganegera, adakah mereka akan berubah? Tidak mudah. Lainlah jika mereka menetap di sesuatu tempat, bercampur-baur dengan penduduk atau berkahwin dengan penduduk tempatan. Malangnya perkahwinan biasanya didominasi oleh keegoan lelaki biarpun dia PATI. Jadi bukan suami yang mengikut aturan isteri, sebaliknya isteri yang mengikuti aturan suami. Maka berlakulah penerapan budaya 'simple' pendatang dalam budaya kita. Sering kita mendengar juga berkaitan pendatang yang sudah mendapat keistimewaan seperti warganegera asal. Mereka kononnya dapat SPBT di sekolah, dapat BR1M dan sebagainya. Benar atau tidak, Tuhan sahaja yang tahu. Namun kemungkinan
12

PBS/N36/B/T(2)/2013(UK5)

Kawat: HEBAHAN KHAS TERHAD (Kalangan Ahli PBS sahaja) Keluaran: September 2013

dan cintakan tanah air.

ada, maka mereka tidak menuntut upah yang tinggi.

Sambungan (RCI dan PATI) tetap ada seumpama peribahasa, 'masakan daun bergoyang kalau tidak ditiup angin'. KSK: Apakah pesanan akhir Puan berkaitan isu ini? Sabini: Segerakan RCI dan pastikan pelaksanaannya telus dan mengutamakan rakyat. Saya mahu kerajaan BN cuba sebaik mungkin untuk bersifat transperan dan menyangkal dakwaan pihak tertentu. Sebagai warga Malaysia, saya mahukan kepentingan warganegara Malaysia terpelihara dan keadilan ditegakkan dengan mencantas apa jua salah laku dan anasir yang boleh memudaratkan Malaysia. Saya yakin, hasrat murni 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan' bukan hanya menjadi slogan malah perlu dijiwai dan dijadikan amalan para penjawat awam dan pemimpin.

SUKAN: PERLAWANAN PERSAHABATAN MEMUPUK SILATURAHIM


SISIPAN KEGIATAN PEMUDA DAN WANITA
Kawat: HEBAHAN KHAS TERHAD (Kalangan Ahli PBS sahaja) Keluaran: September 2013 PBS/N36/B/T(2)/2013(UK5)

Perlawanan persahabatan bola tampar salah satu kegiatan riadah yang baik untuk kesihatan dan mengeratkan ikatan sinaturahim. Pendapat ini disuarakan oleh Sabini ketika melawat kampong Malutut, Alutok, Kaang dan Ulu Tomani, Mahunsop dan Tinura. Dalam kesempatan ini, beliau sempat menganjurkan perlawanan persahabatan menentang kaum ibu kampong Malutut yang berjaya mengalakan team muda mudi yang dibiayai PBS.

Kanak-kanak kampong Malutut meniup belon semasa sukaneka anjuran PBS.

Pemuda dan pemudi yang dibiayai PBS berjungle tracking melawat air Terjun Mahunsop.

Beberapa pemuda ahli PBS memikul ikan yang ditangkap semasa menuai hasil tagal.

Walaupun Kampung Ungga jauh di pedalaman, Sabini meluangkan masa melawat kawasan ini dengan kenderaan pacuan 4 roda. Kelihatan dalam gambar pasukan bola tampar yang memenangi Pertandingan Bola Tampar Tetutup PBS di situ.

Sabini merasmikan pertandingan bola sepak ajuran PBS di Sapong


13

SUKAN RIADAH
Atas kesedaran sukan mampu memupuk hubungan muhibbah dan semangat kesukanan serta budaya hidup sihat, Sabini menyumbang hadiah biarpun sederhana.

SUKAN: KEMAJUAN SUKAN MENJADI AGENDA UTAMA


MENYEDARI pembangunan sukan sangat penting untuk Negara, Ketua Bahagian PBS Kemabong mengambil inisiatif memberikan sumbangan kepada beberapa kampung. Sumbangan peribadi yang diberi adalah berupa alat permainan, kewangan dan juga bahan binaan gelanggang. pertandingan. Menurutnya terdapat beberapa kampung tidak mempunyai kemudahan padang permainan yang lengkap seperti memiliki gelanggang atau dewan. Beliau merayu UPKR memantau kekurangan berkenaan dan memajukannya kepada pihakm berkenaan untuk dilengkapkan. Sabini turut memohon sebuah Futsall dibina Bakuku.

Kelihatan hadiah yang disumbangkan semasa Pertandingan anjuran Pemuda PBS Kemabong.

Saya difahamkan bahawa sumbangan itu tidak banyak namun apakan daya. Kita mempunyai Kementerian Pembangunan Belia dan Sukan, alangkah baiknya jika kita dapat menoptimumkan kegunaannya di Kembong ini. Sabini turut membiayai beberapa pasukan menyertai

Amat Ukab, Timbalan Ketua Bahagian menyerahkan hadiah kepada pemenang sukaneka PBS di Kalamatoi, Kemabong.

Aktiviti sukan bukan hanya baik untuk kesihatan dan meneratkan hubungan sinaturahim malah merupakan medium mengukuhkan penguasaan politik.

Menurut Alex, aktiviti sukan menyebabkan individu yang menjadi Kelihatan dalam gambar di lebih atas, Sabini menyerahkan pia- penganjurnya, la kepada pemenang Pertand- dikenali khususnya oleh ingan bola sepak di Sapong. anak-muda. Mengikut Alex, pemimpin muda biasanya menggunakan medium sukan ini untuk menarik perhatian anak-muda yang seterusnya menjadikan aktiviti sukan itu bahan perbualan.
Astaka ini adalah sumbangan Tan Sri Pairin Kitingan bagi memberikan keselesaan kepada penduduk bersukan dan menikmati sukan.

fat menyanjungi pemimpin yang memberi mereka kepuasan, katanya. Berdasarkan pemerhatian, beberapa pemimpin muda biasaya mula menonjol bila berjinak-jinak dengan anak-muda melalui kegiatan sukan.

Jika anda minat berpolitik dan anda perlukan penyokong, anakmuda merupakan ahli yang sesuai. Dalam amsa yang sama Alex melihat trend sejak kebelakangan ini, beberapa tokoh politik mulai menggunakan bidang hiburan untuk meraih populariti.
14

Secara tidak langsung nama penganjur akan popular. Apatah lagi biasa, anak-muda bersi-

PBS/N36/B/T(2)/2013(UK5)

WAJAH: DI SEBALIK SUKAN?

Kawat: HEBAHAN KHAS TERHAD (Kalangan Ahli PBS sahaja) Keluaran: September 2013

15