Anda di halaman 1dari 29

FAKTA SAINS MENARIK

1. Kebanyakkan debu yang berterbangan di dalam rumah datangnya dari sel-sel kulit kita yang mati. 2. Kebanyakkan debu yang berterbangan di

dalam rumah datangnya dari sel-sel kulit kita yang mati. 3. Kandungan emas di laut adalah 200 kali ganda lebih banyak berbanding di daratan. 4. Jika semua salur darah dalam tubuh manusia dicantumkan ia boleh meliputi jalan raya sepanjang 96,000 km.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

5.

Jika

usus

kecil

manusia boleh

dibelah

dan

dicantum-cantumkan,ia

memenuhi

kawasan seluas 9.2 meter persegi. 6. Manusia bernafas kira-kira 23,000 kali

dalam tempoh 24 jam. 7. Orang lelaki mudah mendapat buta

warna,10 kali ganda berbanding wanita. 8. Setiap langkah ke hadapan, anda terpaksa

menggerakkan 54 otot dalam tubuh badan. 9. utk MATAHARI memiliki tenaga yang cukup menerangi bumi bagi tempoh lebih

daripada 5 juta tahun lagi.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

10.

Tekanan

jantung darah setiap

manusia cukup pancutan

semasa kuat boleh

mengepam sehinggakan

adalah

memancutkan darah sejauh 9 meter. 11. Purata setiap manusia manusia memiliki

100,000 helai rambut dan tumbuh lebih cepat pada waktu malam.Sementara itu, hidung pula dikatakan dapat mengenal pasti 10,000 jenis bau yang berbeza-beza. 12. Ikan emas adalah satu-satunya haiwan

yang dapat melihat cahaya inframerah dan ultraungu.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

13.

Setiap

hari

darah

beredar

sejauh

180,000 Km dalam tubuh manusia. 14. Terdapat banyak spesies labah-labah yang

sanggup mengorbankan tangan dan kaki utk dimakan anak-anaknya yang baru menetas. Langkah ini adalah utk mengelakkan anakanaknya sendiri. 15. Setiap 1 cm persegi kulit manusia, itu daripada memakan sesama

didapati mengandungi 7 meter pembulu darah. 16. Dalam secawan kopi terdapat lebih

daripada 1,000 jenis bahan kimia.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

17. Apabila seseorang bercakap, secara purata 300 titisan air liur akan keluar dalam tempoh seminit iaitu kira-kira 2.5 titisan bagi satu perkataan.
18. Orang yang menggunakan tangan kanan

hidup sembilan tahun lebih lama daripada mereka yang kidal.

19. Secara purata seseorang menghabiskan masa selama 2 tahun bergayut di telefon sepanjang hayatnya.
20.

Secara purata, seseorang minum 8,000

gelen air sepanjang hidupnya.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

21. Manusia hanya menggunakan 10% daripada otaknya untuk berfikir; selebihnya untuk aktiviti lain atau mencetuskan pergerakan luar kawal. 22. Ketika bersin, semua organ dalam badan tidak berfungsi termasuk jantung. 23. Kerosakan otak akan berlaku jika suhu badan meningkat melebihi 41 darjah Celcius. 24. Badak air mampu berlari lebih pantas daripada manusia. 25. Ngauman singa boleh kedengaran sejauh tiga kilometer.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

26. Tiram boleh mengubah jantinanya beberapa kali sepanjang hayatnya. 27. Dianggarkan 80 peratus haiwan di muka bumi adalah serangga. 28. Ratu anai-anai boleh hidup selama 500 tahun dan menghasilkan 30,000 telur setiap hari.

29. Andai kesemua bongkah air batudianggarkan 23 juta kilometer padu - di dunia cair pada satu ketika, kandungan air lautan meningkat 1.7 peratus. Peningkatan yang sedikit ini bagaimanapun menaikkan paras air sehingga 60 meter daripada yang sedia ada. Jika ini berlaku, sebahagian besar tanah daratan di dunia akan berubah menjadi lautan.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

30. Jambatan gantung dekat Lapangan Terbang Antarabangsa Haneda, Jepun dikatakan paling panjang di dunia. Berukuran 124 meter panjang dan 4 meter lebar, bahagian tengah bersambung untuk memudahkan ia diangkat apabila kapal lalu di bawahnya. Kos pembinaan adalah lebih murah daripada membuat terowong bawah laut.

31. Tempat paling sejuk di dunia bukanlah di Kutub Utara atau Kutub Selatan tetapi Verkovank, Siberia dengan suhu serendah 100 darjah di bawah paras beku pernah dicatitkan.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

32. Tikus kasturi, mamalia paling kecil didunia makan empat kali lebih berat badannya dalam masa 36 jam. 33. Kanak-kanak menghabiskan lebih banyak masa mempelajari tentang kehidupan melalui media terutamanya tv. Secara purata seorang kanak- kanak menghabiskan kira-kira 28 jam seminggu menonton tv, dua kali ganda lebih banyak daripada masa mereka di sekolah. 34. Bahan buangan (najis) daripada seekor ayam sepanjang hayatnya boleh membekalkan tenaga elektrik yang cukup untuk menyalakan sebiji lampu mentol berkuasa 100 watt selama lima jam.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

35. Ayam juga akan menghasilkan telur yang lebih besar jika hari sentiasa siang. 36. Jantina kura-kura boleh dikenalpasti berdasarkan bunyi yang dihasilkan. Kura- kura jantan mengeluarkan bunyi garau sementara betina menghasilkan bunyi yang berdesir. 37. Jika anda menjerit selama lapan tahun, tujuh bulan dan enam hari, anda boleh menghasilkan tenaga yang cukup untuk memanaskan secawan kopi. 38. Buaya tidak boleh menjelir dan menggerakkan lidahnya kerana organ itu melekat pada lelangit.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

39. Ikan haruan dapat mengesan 27,000 jenis bau, sekali gus menjadikannya haiwan yang paling sensitif deria baunya.

40. Kanggaru yang hanya di Australia sebenarnya tidak boleh melompat jika ekornya tidak menyentuh bumi. Ekornya bertindak sebagai topang semasa haiwan itu melompat.
41. Semua planet di angkasa bergerak mengelilingi matahari mengikut pusingan jam kecuali Venus yang melawan jam. 42. Jika usus kecil seseorang manusia dileraikan, panjangnya boleh menjangkau sehingga empat atau lima kali ganda ketinggian orang itu.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

43. Haiwan yang paling banyak di muka bumi adalah semut. Nisbahnya adalah satu juta bagi setiap orang. 44. Tanduk atau sumbu badak bukan berasal daripada tulang-belulang tetapi terjadi daripada bulu-bulunya yang berkumpul dan mengeras. 45. Jika ikan jerung membuka mulut dalam tempoh masa yang lama, ia akan mati lemas kerana air akan masuk ke dalam mulutnya. 46. Olympus Mons yang terletak di planet Marikh merupakan gunung berapi paling besar dalam sistem solar. 47. Seminit selepas anda membaca ayat ini, 100 orang kan meninggal dunia dan 240 bayi akan lahir. Mengapa? Kerana pertambahan populasi dunia dianggarkan sebanyak 140 orang seminit.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

48. Setengah haiwan dapat meramal bencana, gempa bumi, banjir, ribut taufan, letusan gunung berapi dan sebagainya. Obor-obor misalnya tahu kehadiran taufan 10 atau 15 jam sebelum ianya berlaku dan ini memberi peluang kepadanya untuk menyelam lebih jauh ke dasar laut. Orang Jepun gemar memelihara ikan emas kerana ia dapat mengesan gempa bumi. Ia memberi petanda akan berlaku gempa bumi dengan melompat keluar akuarium beberapa jam sebelum kejadian.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

49. Orang yang pertama menjejakkan kaki di benua Antartika adalah pelayar Amerika bernama John Davis. Dia melakukannya pada 7 Februari 1821. Namun demikian, dia tidak mendapat sebarang pengiktarafan semasa hayatnya kerana kejayaannya itu cuma diketahui umum pada 1955 apabila buku log kepalnya dijumpai dan diteliti. 50. Jerung adalah binatang berbahaya, malah sebelum ia ia dilahirkan lagi. Saintis Stewart Springer telah digigit oleh satu embrio jerung pasir semasa beliau sedang memeriksa ibu jerung tersebut yang sedang hamil.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

51. Benua Antartika meliputi kawasan seluas 14 juta km persegi. Jika India dan China dicantumkan, keluasan itu masih gagal menandingi kawasan benua beku itu. 90% kawasan itu pula dilitupi ais dengan ketebalan kira-kira 2 km. Manakala keluasan litupan ais pula adalah 30 juta meter persegi. Jika semua ais di Antartika cair, paras laut akan naik mendadak di antara 50 - 60 meter yang akan menenggelamkan sebahagian besar muka bumi.

52. Purata pisang mengandungi 90 kalori, kira-kira 90% keperluan kabohidrat yang iperlukan oleh tubuh badan. Ia juga mempunyai vitamin B dan C serta potasium (kalium) yang dapat menghasilkan tenaga.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

53. Paus beluga yang ditemui di Lautan Artik, Kanada boleh bergerak sejauh 700 batu sehari. Haiwan ini hanya perlu menyedut oksijen setiap 20 minit. 54. Sungai Amazon di Amerika Selatan yang merupakan sungai terbesar di dunia, mengandungi dua pertiga daripada kandungan air sungai seluruh dunia. 55. Semut mempunyai otak yang paling besar dalam alam haiwan, jika dibandingkan dengan nisbah saiz badannya. 56. Cacing gergasi Australia- cacing terpanjang di dunia boleh membesar sehingga 2 meter panjang.

57. Semut berkomunikasi dengan


menggosokkan sesungutnya.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

58. Pen berdakwat diperkenalkan pada tahun 1884 oleh Lewis E.Waterman, seorang agen insurans. 59. Unta pertama kalinya dibawa ke hemisfera barat pada 1856 oleh David D.Porter, seorang anggota tentera laut US. 60. Sahara, padang pasir terbesar di dunia mempunyai keluasan 5,632,690 kilometer (3.5 juta batu) persegi.

61. Gajah Afrika hamil selama 640 hari.


62. Matahari adalah 330,330 kali lebih besar daripada bumi.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

63. Terdapat lebih 50,000 gempa bumi di seluruh dunia setiap tahun. 64. Ais krim adalah makanan yang menjadi kegemaran kanak-kanak. Namun begitu, tidak ramai yang mengetahui siapakah yang mulamula menemui cara-cara membuat ais krim. Sebenarnya orang yang mula-mula menemui cara membuat ais krim ialah seorang lelaki berbangsa Perancis bernama Gerald Tissain dalam tahun 1620. Selepas penemuan tersebut, maka lahirlah pelbagai jenis perasa ais krim yang cukup melazatkan sehingga ke hari ini. 65. Masyarakat Mesir purba akan mencukur bulu kening mereka sebagai tanda berkabung setiap kali kucing kesayangan mereka ditemui mati.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

66. Taj Mahal merupakan salah satu binaan yang terkenal di dunia yang dibina sematamata bagi mengabadikan sebuah cinta yang suci seorang suami terhadap isterinya. Taj Mahal yang terletak di Agra, Uttar Pradesh, India adalah sebuah monumen tinggalan Kerajaan Moghul. Bangunan cantik tersebut diseliputi oleh batu marmar putih berkilauan. Di dalam bangunan tersebutlah bersemadinya permaisuri Maharaja Shah Jehan, Mumtaz Mahal. Shah Jehan amat menyintai isterinya lantas memerintahkan agar Taj Mahal dibina sebagai tanda cinta setianya kepada Mumtaz. Pembinaan Taj Mahal yang mengambil masa sehingga dua puluh tahun itu berjaya disiapkan pada 1653. Pembinaannya juga telah melibatkan ribuan tenaga buruh.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

67. Darah akan memancut apabila kulit seseorang luka, samada ditikam atau ditembak. Keadaan ini berlaku kerana jantung menghasilkan tekanan yang cukup kuat kerana ia berupaya mengepam darah pada kadar 10 meter. 68. Jika anda lemparkan sekeping syiling sebanyak 10,000 kali ke udara, anda akan mendapati gambar bahagian `kepala' sebanyak 4,950 kali berbanding ekor. Keadaan ini berlaku kerana setiap syiling lebih berat di bahagian `kepala'. 69. Semua planet dalam sistem solar dinamakan mengikut mitos Yunani dan Rom kecuali Uranus, yang didasarkan daripada salah satu watak dalam drama Shakespeare.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

70. Sebanyak dua jenis ular mendiami Pulau Hawaii, ular laut yang jarang ditemui dan ular buta yang hidup seperti cacing tanah dalam lubang di bumi. 71. Kita akan menjerit serta-merta apabila terkena benda panas atau luka kerana saraf yang membawa maklumat rasa sakit kepada otak bergerak pada kadar kelajuan 120 meter sesaat. 72. Usus manusia menghasilkan satu lapisan lendir (mukus) pada setiap dua minggu. Jika tiada lapisan baru terbentuk, kerana penyakit atau sebagainya, pelbagai asid yang dihasilkan oleh perut akan melukakan lapisan usus.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

73. Seorang dewasa yang kuat bekerja akan berpeluh sehingga empat gelen sehari. Tapi kebanyakan peluhnya akan tersejat sebelum sempat mereka menyedarinya. Bagaimanapun kuantiti peluh yang terhasil bukan hanya bergantung kepada suhu dan kerja yang dibuat tetapi juga kelembapan cuaca ketika itu. Apabila kelembapan tinggi seperti di negara ini, peluh yang keluar lebih banyak berbanding dengan kawasan yang berkelembapan rendah. Pengeluaran peluh amat penting bagi menyejukkan badan. Tetapi anjing yang tiada kelenjar peluh masih boleh menyejukkan badannya. Haiwan ini akan mencungap-cungap (menjelirkan lidahnya) untuk mengeluarkan haba.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

74.

Chimpanzee kelihatan mempunyai lebih

banyak rambut daripada manusia. Sebenarnya binatang itu mempunyai bilangan rambut yang sama cuma lebih lebat.

75. Lelaki enam kali lebih mudah dipanah petir daripada wanita.
76. Dianggarkan berjuta-juta pokok di dunia ditanam secara tidak sengaja oleh tupai yang menyembunyikan biji benih kacang dan kemudian terlupa tempat mereka menanamnya. 77. Corak di hidung anjing digunakan sebagai pengenalan seperti cap jari pada manusia. 78. Lembu adalah haiwan yang buta warna; oleh itu ia akan mengejar apa saja yang dikibarkan di depan matanya oleh matador samada kain merah atau kuning.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

79. Epal lebih berkesan daripada kafein untuk membuatkan seseorang itu mudah bangun pagi. 80. Menghidu (bukan makan) pisang atau epal hijau boleh membantu mengurangkan berat badan.

81. Purata berat seketul bongkah ais (iceberg) adalah 20,000 tan.
82. Air Terjun Angel di Venezuela (Amerika Selatan) yang tingginya 988.31 meter adalah air terjun tertinggi di dunia dan lapan belas kali lebih tinggi daripada Air Terjun Niagara.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

83. Separuh daripada tulang dalam badan manusia terdapat di pergelangan tangan, buku lali, tangan dan kaki.

84. Otak manusia mempunyai 1,000 juta sel. Setiapnya bersambung kepada sekurangkurangnya 10 sel berlainan untuk berbagaibagai fungsi.
85. Semasa tidur, satu perempat daripada tenaga badan pergi ke otak kerana keaktifan 10,000,000,000 sel saraf perlu dipelihara. 86. Berat otak manusia hanya dua peratus daripada berat badan tetapi ia menggunakan 25 peratus oksigen yang disedut semasa berehat atau tidur.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

87. Setiap hari jantung manusia mengepam darah seperti melakukan kerja mengangkat satu tan barang ke tingkat lima.
88. Kilat boleh mencampurkan nitrogen dan oksigen dan menghasilkan 100 juta tan makanan tumbuhan (baja) setahun. 89. Orang pertama menggunakan sapu tangan adalah King Richard II dari England (1367 1400). Beliau membawa sekeping kain kecil yang digunting untuk menyapu dan membersihkan hidungnya. 90. Gurun Sahara di utara Afrika mendapat namanya daripada 'Sahra' yang bermaksud liar atau terbiar.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

91. Manusia akan hidup lima setengah minit lebih lama bagi setiap batang rokok yang tidak dihisap. 92. Sebuah ladang di Byelorussia (Soviet Union) menawarkan bonus sebulan gaji bagi pekerja yang tidak merokok. 93. Semasa kempen Napoleon di Italy pada 1796-97, pakar perubatannya telah menyediakan ambulans pertama bagi yang sakit dan cedera. 94. Sebanyak 64 otot digunakan untuk memasamkan muka tetapi hanya 18 otot digunakan untuk senyum. Jangan membazirkan tugas otot muka anda.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

95. Air liur manusia dikatakan sangat mujarab untuk mengubati luka di kulit atau terbakar. 96. Kulit yang menyaluti seluruh badan manusia dianggarkan berukuran 18.5 meter persegi. 97. Ulat sutera boleh memintal benang sutera sehingga 86,000 kali berat badannya dalam masa 56 hari. 98. Badan akan kehilangan haba sehingga 23 kali lebih lama dalam air berbanding udara dalam suhu yang sama.

99. Kucing tidak boleh merasa rasa manis.


100. Pepatung hanya boleh hidup selama 24 jam sahaja.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK

Menurut kajian, purata setiap kita mengucapkan 30,000 perkataan sehari dan mengambil masa 3 1/2 jam sehari untuk bercakap.

PANITIA SAINS 2012

SEK. KEB. NALAPAK