Anda di halaman 1dari 10

Ascaridioza

Miclu Andra Moga Edi GR.9

Aspecte Generale
Ascaridioza este o boala parazitara dintre cele mai frecvente, determinate de un vierme nematod Ascaris lumbricoides si care e insotit in general de manifestari clinice ce vizeaza tractul gastro-intestinal. Parazitul, cunoscut si sub numele popular de limbric, este cel mai mare nematode care paraziteaza intestinul uman, are ca adult o forma cilindrica, cu capete ascutite. Femelele sunt mai lungi, masurand de regula intre 20-30 cm iar masculii sunt mai mici si mai subtiri ajungand cel mai la 15-20 cm lungime. Culoarea lor in momentul eliminarii din organism este alb-galbuie sau rosie-vanata. Ca si alte nematode, ascarizii au un aparat digestiv complet. Orificiul bucal situat la extremitatea anterioara este prevazut cu 3 buze cu marginile zimtate, iar orificiul anal e situat subterminal, ventral. Ouale de Ascaris lumbricoides rezista la temperaturi scazute, disecatie si putrefactive, ramanand viabile pe sol mai mult de un an. La temperature de 22-24 de grade Celsius in ou se dezvolta o larva infectanta in decurs de 3-4 saptamani, necesitand condtii de umididate si umbra.

Ciclul evolutiv

Din ouale ingerate iese larva la nivelul duodenului, patrunzand la scurt timp in mucoasa intestinului, incepand astfel migrarea extraintestinala prin vasele limfatice si sanguine. Odata ajunse in circulatia porta, larvele ajung in ficat unde raman 4 zile. Prin venele hepatice ajung in cordul drept, trec de arterele pulmonare, ramanand in tesutul pulmonar aproximativ 6-10 zile. Strabat apoi peretele alveolar, patrund in alveole, stabilindu-se in bronhii, trahee si faringe. Se elimina prin sputa, tuse sau pot fi chiar ingerate. Odata inghitite ajung in intestine unde se transforma in adulti dupa aproximativ 60 de zile de la infectie.

Manifestari clinice

Variaza in functie de stadiul si intensitatea infectiei si de natura reactiei gazdei. In ascaridioza pulmonara manifestarile clinice cele mai frecvente variaza de la tuse usoara, seaca, pana la pneumonie cu dispnee, durere retrosternala, febra moderata, exceptional hemoptizie si eruptii cutanate. Alte semne: prezenta larvelor in sputa si hipereozinofilie. In ascaridioza intestinala manifestarile clinice sunt conditionate de incarcarea parazitara. Tabloul clinic este dominat de semne digestive: anorexie, dureri abdominale, vomismente, diaree, constipatie. Ascaridioza este rspndit mai ales n regiunile tropicale i sub-tropicale unde igiena este slab. Infectia apare prin nghiirea alimentelor contaminate cu oua de Ascaris. Infeciile sunt de obicei asimptomatice , mai ales dac numrul viermilor este mic , deoarece gravitatea bolii este legata de numrul de viermi din intestin , precum i de dimensiunile si de starea de sanatate a organismului gazda.

Tratamentul ascaridiozei

Tratamentul ascaridiozei se incadreaza in clasa medicamentoasa denumita chimioterapice antihelmintice. Terapia antihelmintica actioneaza paralizand parazitul sau alterandu-i procesele metabolice, astfel incat sistemul imunitar sa il poata elimina. Principalele substante medicamentoase utilizate in tratamentul ascaridiozei sunt: mebendazolul, albendazolul, piperanzina , levamisolum, pirantelul pamoat.

Derivati de benzimidazol

Mebendazolul (benzimidazol carbamat)

Este un derivate benzimidazolic, un chimioterapic cu spectru larg, folosit des in infectiile cu nematode. El actioneaza inhiband ireversibil procesul de captare al glucozei, scade cantitatea de glicogen, nu se mai formeaza ATP si astfel producandu-se degenerarea microtubulara citotoxica care conduce la moartea parazitului. Desi efectele tind sa fie relativ tardive iar viermii sunt, in unele cazuri, eliminati dupa cateva zile, rata de vindecare dupa tratamentul cu mebendazol este de peste 80%. Un alt avantaj al utilizarii acestui medicament il constituie metabolizarea rapida a acestuia de catre organism, urmand sa fie eliminat in urina si in bila in cel mult 48 de ore. Se absoarbe doar 10% din medicament dupa administrarea orala, iar mesele bogate in grasimi fac ca absorbtia acestuia sa creasca. Efectele secundare sunt putine in cazul mebendazolului, acestea constand in ocazionalele dereglari gastro-intestinale, cefalei, ameteli (s-au reportat foarte putine cazuri). Nu e recomandat administrarea de mebendazol femeilor gravide sau copiilor sub 2 ani. Posologie: 200 mg se administreaza in doua prize zilnice, timp de 3 zile.

Produse farmaceutice: Mebendazole: comprimate 100 mg Permax: solutie interna 20mg/ml Thelmax: comprimate 100 mg

Vermacare: comprimate 100 mg Vermin: comprimate 100 mg Vermax: comprimate 100 mg, 500 mg

Albendazol

Din punct de vedere chimic este un carbonat benzimidazolic, chimioterapic antihelmintic cu spectru larg active pe nematode. Este absorbabil in proportie mica, iar odata metabolizat in organism formeaza sulfoxidul corespunzator. Eliminarea se face preponderent pe cale renala. Modul de actiune asupra helmintilor este foarte asemanator cu cel al mebendazolului, fiind tot un derivate benzimidazolic. Printre reactiile adverse se aminteste de : neplacere epigastrica, diaree, greata, cefalee. Este contraindicat in perioada sarcinii si indeosebi bolnavilor de ciroza. Dozaj: 2 capsule de 200 mg sau 20 ml din suspensia de 2% in priza unica. Se administreaza doar adultilor si copiilor peste 2 ani. Produse farmaceutice: Albendol: 200 mg comprimate filmate; suspensie orala 20 mg/ml, 40 mg/ml Duador: 200 mg comprimate filmate Eskazole: 400 mg comprimate filmate Zentel: suspensie orala 100 mg/5 ml, 200mg/5ml; 200 mg comprimate filmate

Pirantelul embonat/pamoat

Pyrantelul este o amidina ciclica care actioneaza asupra transmisiei neuromusculare din Ascaris, provocand paralizia spastica a parazitului prin depolarizarea selective a placii terminale motorii, inhiband colinesteraza. Actioneaza exclusive pe viermii adulti ajunsi la faza intestinala intoxicandu-i. Eficacitatea tratamentului este de peste 90%. Nu se asociaza cu piperazina deoarece se formeaza un fenomen de anulare reciproca, dat fiind faptul ca pirantelul actioneaza depolarizand membrane celulelor muscular iar piperazina actioneaza hiperpolarizand membrana. Dozaj: se administreaza in doza unica a cate 10 mg/ kg corp Tratamentul se poate repeta dupa 3 saptamani, iar pe tot parcursul acestuia si nu numai este impusa o igiena riguroasa. Precautii: nu se administreaza concomitent cu levamisolul deoarece astfel se pune in evident efectul toxic al pirantelului; de asemenea e de evitat tratamentul cu piperazina.

Produse farmaceutice: Helmintox: 125 mg, 250 mg comprimate; 125/2,5 ml suspensie orala

Piperazina

Tratamentul cu piperazina in ascaridioza actioneaza inhiband reversibil transmisia neuromusculara, hiperpolarizand membrane celulelor muscular, care mai raspund la actiunea stimulenta a acetilcolinei, producand astfel o paralizie falsa a parazitilor. Viermii sunt astfel eliminati inca de vii cu ajutorul miscarilor peristaltice intestinale. Piperazina se administreaza oral si se absoarbe rapid in tubul digestiv. Sunt folosite formele hexahidrate si sarurile de piperazina datorita stabilitatii lor crescute in comparatie cu piperazina clasica. Este partial metabolizata, iar resturile se elimina pe cale renala. Printre posibilele efecte adverse se regasesc: dereglarea gastro-intestinala, urticarie, bronhospasm(rar), ameteli. Medicamentul nu e recomandat femeilor gravide si pacientilor care sufera de afectiuni hepatice sau renale. Dozaj: 2 g/zi la copii; 3,5 g/zi la adulti 1 priza zilnica timp de 3 zile. Contraindicatii: in epilepsie, stari convulsive, boli ale sistemului nervos central, in insuficienta renala, si in cazuri de alergie la piperazina. Interactiuni: cu alcoolul etilic, terapia medicamentoasa cu psihotrope si neuroleptice Produse farmaceutice: Nematocton: 300 mg comprimate

Levamisolul

Este un derivate aminotiazolic care actioneaza inhiband fumarat reductaza producand paralizia viermilor, acestia fiind eliminati din organism in materiile fecale. Administrarea se face pe cale orala, fiind imediat absorbit si larg distribuit in organism. Traverseaza bariera hemato-encefalica, metabolizandu-se in ficat.Este un chimioterapic foarte bine suportat. Dozaj: 3 mg/kg la copii; 150 mg in priza unica pentru adulti Reactii adverse: greata, leucopenie, agranulocitoza. Efectele secundare pot aparea in administrarea medicamentului in dozaj unic, dar la fel ca si la celelalte tratamente se intalnesc rar: dereglari gastro-intestinale, ameteli, eruptii cutanate. Sau raportat unele encefalopatii in tratamentul cu levamisol dar doar in foarte putine cazuri.

Profilaxie Se realizeaza atat prin igiena alimentatiei cat si prin igiena individuala: spalarea fructelor, zarzavaturilor si a mainilor. Masurile de revenire a raspandirii oualor sunt conditionate de nivelul igienei sanitare a populatiei dintr-o zona, in special, cel legat de sistemele de canalizare ale apei si ale rezidurilor. Strategia de combatere bazata pe tratamentul cu chimioterapice, trebuie adaptata conditiilor locale, dar parerea generala este ca tratamentul trebuie repetatla fiecare 2-3 luni, timp de cativa ani.