Anda di halaman 1dari 3

Tajuk : Akibat Curi Tulang Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Terima kasih tuan pengacara majlis, barisan panel hakim yang bijaksana, guruguru serta rakan-rakan semua. Pada hari ini saya akan menyampaikan satu cerita yang bertajuk Akibat Curi Tulang Kawan-kawan tahu apa maksud curi tulang Kalau nak tahu!dengar cerita saya ini. Kisahnya bermula di sebuah hutan! "mpat ek#r haiwan iaitu $ang Kancil, $ang %eruang, $ang &#nyet, dan $ang Tupai bersahabat baik. &ereka tinggal di dalam hutan yang besar dan tebal. Pada suatu hari, mereka hendak keluar mencari makanan. 'amun, $ang Tupai tidak dapat ikut serta kerana kurang sihat. (adi, mereka terpaksa meninggalkan $ang Tupai sendirian. Kasihan $ang Tupai terpaksa tinggal sendirian. Apa kata $ang &#nyet t#l#ng temankannya Cadang $ang Kancil. $ang %eruang dan $ang &#nyet bersetuju dengan cadangan itu. &aka tinggallah $ang &#nyet menemani $ang Tupai. $ang Kancil dan $ang %eruang pun memulakan perjalanan untuk mencari makanan. Apabila mereka hilang daripada pandangan , $ang Tupai mel#mpat-l#mpat dengan gembira. $ang &#nyet terkejut melihat telatah $ang Tupai. )upa-rupanya $ang Tupai hanya berpura-pura sakit kerana malas hendak mencari makanan. $ang Tupai memujuk $ang &#nyet supaya bersubahat dengannya. $ang &#nyet termakan pujukan sahabatnya itu. Apalagi!.mereka pun tidur di bawah p#k#k sementara menunggu makanan tiba.

Kawan-kawan mahu tahu apa yang berlaku seterusnya!. Tidak lama kemudian, $ang kancil dan $ang %eruang pun pulang dengan membawa pelbagai jenis buah-buahan segar. $ang Tupai dan $ang &#nyet

berasa gembira kerana tidak perlu bersusah payah untuk mencari makanan. &ereka makan dengan sepuas-puasnya sehingga kekenyangan. Kees#kan harinya, $ang kancil dan $ang %eruang bersiap sedia untuk mencari makanan. Pada kali ini , $ang &#nyet pula yang berpura-pura sakit. $ang Tupai beria-ia hendak menemani $ang &#nyet. $elepas $ang kancil dan $ang %eruang pergi, $ang Tupai dan $ang &#nyet sekali lagi mel#mpat-l#mpat gembira kerana tidak perlu keluar mencari makanan. $eperti biasa!$ang &#nyet dan $ang Tupai pun tidur dengan nyenyaknya. *a kawan-kawan!.tanpa disedari, rupa-rupanya mereka diperhatikan #leh $ang $awa dan $ang %elang. Tanpa membuang masa, $ang $awa terus membelit $ang Tupai manakala $ang %elang pula memijak ek#r $ang &#nyet. $ang &#nyet kesakitan dan tidak dapat melepaskan diri lagi. T#l#ng+ T#l#ng+ jerit $ang Tupai dan $ang &#nyet. &ereka sangat takut. &ereka tidak mahu menjadi makanan bagi $ang $awa dan $ang %elang yang ganas itu. Kawan-kawan!apa agaknya yang berlaku seterusnya!. ,aaaa!.tiba-tiba kepala $ang $awa dan $ang %elang dipukul dengan sebatang kayu. $iapa pula yang memukulnya !

-hhhhhh!rupa-rupanya, $ang Kancil dan $ang %eruang yang memukul kepala $ang $awa dan $ang %elang. $ang $awa dan $ang %elang terus pergi dari situ dalam ketakutan dan kesakitan. $ang Tupai dan $ang &#nyet berterima kasih kepada $ang kancil dan $ang %eruang kerana telah menyelamatkan mereka. &ereka menyesal dengan sikap mereka yang malas dan tidak mahu berusaha. &ereka berjanji tidak akan curi tulang lagi. $ang kancil dan $ang %eruang telah memaa.kan $ang Tupai dan $ang &#nyet. $ejak peristiwa itu mereka akan keluar mencari makanan bersama-sama. %ukan itu sahaja, mereka saling membantu antara satu sama lain. %ak kata pepatah! ringan sama dijinjing, berat sama dipikul.

%aiklah kawan-kawan, Pengajaran daripada cerita ini ialah / 0. Kita janganlah bersikap malas dan suka menipu #rang lain. 1. Kita hendaklah berusaha untuk mendapatkan sesuatu. $ebelum mengakhiri cerita ini, dengarkan dendangan lagu dari saya! Kawan, dengarkan nasihatku! (anganlah kita suka menipu.. ,iduplah dengan saling membantu! $upaya kita tenang selalu.. $ekian, terima kasih.