Anda di halaman 1dari 8

MENCEGAH MALASAH OBESITI DIKALANGAN PELAJAR BERTERASKAN KEPADA MATLAMAT PENDIDIKAN KESIHATAN EWLESS & SIMNETT (1986) Dalam

mencegah dan memberi kesedaran mengenai implikasi obesiti di kalangan pelajar ini, matlamat pendidikan kesihatan menurut Ewless & Simnett boleh diguna-pakai sebagai panduan utama dalam langkah-langkah memberi kesedaran kepada pelajar-pelajar di Malaysia. Matlamat seperti yang telah dikemukakakn oleh Ewless dan Simnett (1986) adalah seperti berikut iaitu peka atau sedar terhadap kesihatan, menyampaikan ilmu pengetahuan, menimbulkan kesedaran diri, mengubah sikap, membuat keputusan, mengubah tingkah laku dan mengubah status sosial. Bagaimanakah matlamat pendidikan menurut Ewless & Simnett (1986) ini boleh dijadikan sebagai garis panduan dalam memberi kesedaran dan seterusnya mencegah masalah obesiti ini dari terus berlaku? Huraian mengenai matlamat ini adalah seperti berikut: a. Peka atau sedar terhadap kesihatan Menurut Ewless & Simnett (1986). Adalah diharapkan melalui Pendidikan Kesihatan, orang yang dididik akan mampu untuk menimbul atau memikirkan isu-isu kesihatan semasa yang dianggap penting untuk dirinya mahupun masyarakat sekelilingnya setelah pengetahuan tentang isu tersebut diberikan kepadanya. Tanpa disedari, berat badan berlebihan atau yang lebih serius lagi, diklasifikasikan sebagai obesiti mengundang 1,001 jenis penyakit. Dari hujung rambut hinggalah ke hujung kaki, tiada bahagian tubuh yang `bebas' dijangkiti penyakit, andai lemak dibiar menyalut diri.Antaranya, angin ahmar, masalah pernafasan, penyakit jantung, diabetes, kanser, batu hempedu, ketidakseimbangan hormon dan sebagainya.

Atas alasan inilah, ramai yang berusaha menurunkan berat badan dengan menyertai pelbagai program pengurusan berat badan. Namun, apa yang mengecewakan, sasaran berat badan yang ingin diturunkan kepada individu terbabit umpama tidak berpijak di `bumi nyata'. ``Ini jelas dapat dilihat melalui promosi iklan-iklan program menurunkan berat badan yang mensasarkan bentuk badan langsing seperti seorang model wanita,'' demikian menurut, Pakar Perunding Endokrin, Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Prof. Datuk Dr. Khalid Abdul Kadir.

Pelajar-pelajar di sekolah seharusnya diberi kesedaran dari awal lagi mengenai kesan buruk yang bakal dihadapi dan dihidapi sekiranya mereka menghidap masalah obesiti. Kesedaran mengenai masalah ini seharusnya diberi agar mereka lebih peka terhadap isu ini. Ini akan membolehkan pelajar untuk melihat obesiti ini sebagai satu ancaman kepada kesihatan atau lebih sinonim sebagai `ibu segala penyakit'. Ini akan membolehkan mereka lebih peka tentang apa makanan yang diambil dan apa yang perlu dielakkan bagi mencegah masalah ini dari berlaku.

b. Menyampaikan ilmu pengetahuan Apa yang berlaku dikalangan pelajar-pelajar sekolah di Malaysia pada masa kini adalah mereka tahu bahawa masalah kesihatan itu wujud tetapi mereka tidak memahami akan bahayanya. Oleh sebab mereka tidak faham maka mereka membiarkan sahaja hal itu berlarutan sehinggalah timbul hal atau perkara yang tidak diingini. Sebagai contoh, pelajar-pelajar kita sedar dan tahu bahawa obesiti itu adalah satu masalah atau penyakit yang merbahaya kepada kesihatan, tetapi yang menyedihkan mereka tidak mengetahui cara-cara untuk mengatasi dan mengelakkan masalah ini dari berlaku. Obesiti perlu ditonjolkan sebagai satu penyakit bagi menunjukkan betapa ia boleh membahayakan kesihatan seseorang. Maka, di sinilah peranan Pendidikan Kesihatan memainkan peranan. Satu kaedah yang berkesan haruslah diguna dan diselaraskan dengan matlamat untuk memberi tunjuk ajar dan fahaman yang jelas kepada pelajar-pelajar kita. Melalui pendidikan kesihatan ini lah pelajar boleh diberi panduan dan ilmu mengenai apa itu obesiti, bagaimana untuk mencegah atau apa yang boleh dilakukan oleh pelajar sekiranya mereka menghadapi masalah ini. Perkara ini boleh dilihat dari apa yang telah dikemukakan oleh Presiden Persatuan Kajian Obesiti Malaysia Prof Dr Mohd Ismail Noor, dimana beliau menegaskan bahawa situasi masa kini menunjukkan bahawa langkah perlu dimulakan segera kerana terdapat juga kanak-kanak yang mengalami masalah berat badan.

"Mereka tidak menyedari bahawa ia (obesiti) adalah penyakit. Jadi, tiada siapa peduli dan berfikir bahawa gemuk itu OK. Apabila kita menganggapnya sebagai satu penyakit, ia akan menyedarkan orang ramai," katanya. c. Menimbulkan kesedaran diri Matlamat yang hendak dicapai adalah hampir menyerupai apa yang telah dibincangkan sebelum ini. Cuma matlamat ini lebih terarah kepada diri inidividu itu sendiri. Sebagai seorang pendidik ilmu Pendidikan Kesihatan, segala ilmu yang disampaikan seharusnya cukup berkesan, menyentuh perasaan dan memberangsangkan supaya ia menimbulkan sikap kepekaan dan seterusnya menimbulkan kesedaran diri kepada individu. Tindakan positif yang akan diambil diharapkan dapat meningkatkan tahap kesihatan individu tersebut. Pelajar-pelajar kita seharusnya diberikan kesedaran bahawa masalah obesiti sebenarnya berlaku disebabkan oleh cara hdup yang tidak sihat seperti tidak menjaga pemakanan seharian. Pengambilan makanan yang berlemak tinggi dan terlalu manis boleh membawa kepada masalah kegemukan. Untuk mengelakkan obesiti yang berpunca daripada masalah ini, pelajar-pelajar kita harus menimbulkan keseran dalam diri mereka sendiri bahawa hendaklah makan lebih banyak sayur, buah-buahan dan sumber protein yang lain seperti ikan. Selain daripada itu, sikap malas dan tidak suka bersenam juga menjadi punca berlakunya masalah obesiti. Perkara ini berlaku kerana kebanyakkan pelajar kita amat gemar untuk mengahbiskan masa di depan komputer ataupun mengahadap pelbagai alatan gajet terkini. Mereka seharusnya menanam kesedaran diri bahawa apabila mereka terlalu memanjakan tubuh dengan cara tidak melakukan sebarang pergerakan senaman, lemak akan terus terkumpul dalam badan. Akhirnya badan kecil menjadi tembam, gempal, dan gemuk. Oleh itu, mereka mesti melakukan senaman sekurang-kurangnya 3 kali seminggu selama 30 minit. Antara senaman yang boleh dilakukan oleh mereka yang malas atau sukar melakukan pergerakan ialah berjalan kaki pantas, berenang, atau bermain badminton. senaman ini dapat mengelakkan kecederaan.

d. Mengubah sikap Apabila ilmu pengetahuan berkaitan Pendidikan Kesihatan telah diberikan, maka kepekaan juga dapat ditingkatkan. Pendidik Pendidikan Kesihatan seharusnya perlu berusaha memberikan tunjuk ajar yang terbaik agar tindakan ini akan dapat menguatkanlagi semangat orang yang dididik untuk mengubah sikap demi mencapai matlamat statuskesihatan yang optimum. Budaya makan keterlaluan dan tanpa mengira waktu menjadi punca pelbagai penyakit termasuk kegemukan atau obesiti di kalangan rakyat Malaysia. Presiden Persatuan Pemakanan Malaysia, Dr. Tee E Siong berkata, kebanyakan rakyat negara ini kurang berdisiplin dalam soal pemakanan seperti makan makanan yang digemari secara berlebihan dan tidak peduli jika mengambilnya sebelum tidur. Mereka makan pada waktu malam, sebagai contoh pada pukul 11 atau 12 malam dan selepas itu terus tidur. Bagi penggemar roti canai atau nasi lemak pula makan tidak kira pagi atau malam, sampai 10 kali seminggu sedangkan itu tidak baik untuk kesihatan, katan ya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini. E Siong berkata, budaya pemakanan seperti itu mengundang implikasi tidak baik kepada tubuh manusia.

Sementara itu, Timbalan Dekan Fakulti Sains dan Kemanusiaan Universiti Kebangsaan Malaysia, Profesor Dr. Kamaruddin Mohd. Said berkata, budaya pemakanan di kalangan rakyat Malaysia perlu diubah bagi menggalakkan gaya hidup yang sihat. Menurutnya, masyarakat masih kurang berdisiplin serta mempunyai sikap yang terlalu obses terhadap sesuatu makanan. Pelajar-pelajar kita seharusnya mengubah sikap mereka ini dan sedar bahawa makan sebelum tidur menyukarkan proses penghadaman dan makanan akan disimpan menjadi lemak dalam tubuh badan. Selain itu, pelajar-pelajar kita juga seharusnya mengubah pola pemakanan mereka dari gemar memakan makan yang bergoreng, bersantan dan berlemak kepada makanan yang lebih sihat seperti bubur atau makanan yang direbus.

e. Membuat keputusan Untuk mencapai matlamat ini, sebagai pendidik Pendidikan Kesihatan perlu memberikan dorongan dan galakkan kepada pelajar-pelajar di Malaysia agar mereka dapat membuat satu keputusan yang positif demi mencapai taraf kesihatan yang terbaik. Sebagai contoh, jika seseorang pelajar itu mengalami masalah obesiti, pelajar tersebut perlu mengawal jumlah garam dalam makanannya di samping mengawal makanan bentuk berlemak lainnya. Dia juga perlu melakukan senaman untuk mengawal berat badannya tetapi dia enggan. Jika kaedah Pendidikan Kesihatan yang telah diberikan berkesan, hal ini sepatutnya tidak akan berlaku. Sebaliknya, apa yang seharusnya terjadi adalah dengan adanya ilmu pengetahuan. Kesedaran diri mula timbul dan perubahan sikapakan berlaku sehingga keputusan tegas akan diambil oleh pelajar tersebut untuk mengatasi masalah kesihatannya dan menggelak untuk mengambil makanan yang boleh memburukkan lagi masalah obesiti yang dihadapi oleh pelajar tersebut. Dianggarkan 40 peratus kanak-kanak di Lembah Klang mengalami masalah kegemukan atau obesiti. Presiden Persatuan Pediatrik Malaysia (MPA), Profesor Dr. Zulkifli Ismail berkata, Beliau yang bimbang dengan perkembangan itu berkata, masalah tersebut harus diberi perhatian lebih serius memandangkan berat badan berlebihan boleh membawa risiko penyakit kronik iaitu darah tinggi, kencing manis dan jantung di kalangan kanak-kanak. Kanak-kanak yang mengalami obesiti lazimnya akan membesar sebagai orang dewasa yang gemuk dan terdedah kepada pelbagai jenis penyakit berbahaya iaitu darah tinggi, kencing manis, jantung dan barah, katanya. Perkara ini boleh dielak dan dicegah sekiranya pelajar kita diberikan kesedaran mengenai masalah ini dan seterusnya mengambil keputusan yang bernas dalam memilih corak pemakanan yang sihat serta mengamalkan cara hidup yang sihat dalam kehidupan seharian mereka.

f. Mengubah tingkah laku Pengetahuan berkaitan Pendidikan Kesihatan seharusnya mampu mengubah tingkahlaku individu atau masyarakat. Amalan tentang gaya hidup sihat hendaklah dilaksanakan agar kehidupan menjadi lebih berkualiti pengekalan tahap kesihatan diri. Perubahan inihendaklah selari dengan kehendak budaya, agama dan bangsa kita serta kemudahanyang sedia ada. Sebagai rakyat Malaysia, kita boleh bermegah dengan negara kita yang dikenali sebagai syurga makanan. Idamilah apa sahaja jenis makanan, pasti mampu mendapatkannya dengan harga yang berpatutan. Namun, label syurga makanan itu menimbulkan masalah lain kepada penduduknya. Malaysia dikatakan menghadapi masalah obesiti paling teruk dan perlu diatasi segera jika kita tidak mahu rakyat menghadapi pelbagai jenis penyakit kronik.

Pelajar-pelajar seharusnya diberikan kesedaran bahawa masalah obesiti atau kegemukan dapat diatasi jika kita mempunyai semangat yang kuat untuk mengubah tingkah laku melalui corak pemakanan dan cara hidup mereka. Dengan mengamalkan bijak makan, seseorang pelajar itu pasti akan mencapai berat badan unggul dan dapat menjauhi pelbagai jenis penyakit yang boleh membahayakan kesihatan.

Pelajar-pelajar kita seharusnya juga diberikan kesedaran untuk mengubah tingkah laku mereka kerana sebagai seseorang penghidap obesiti mereka akan cenderung menjadi kurang produktif. Hal ini demikian kerana masalah kegemukan akan menjadi faktor susah untuk bergerak, secara langsung pelbagai tugas fizikal tidak dapat dilaksanakan lalu membawa kepada paras produktiviti yang tidak memuaskan. Di samping itu, perbelanjaan akan meningkat kerana seseorang penghidap obesiti akan mempunyai nafsu makan yang abnormal. Mereka akan cenderung untuk berbelanja besar semata-mata untuk membeli makanan.

7. Mengubah status sosial Dalam usaha untuk mencapai tujuan individu dan masyarakat yang sihat, beberapa pengorbanan daripada pelajar itu sendiri adalah amat diperlukan. Dalam seluruh rangkaian matlamat yang telah dibincangkan, faktor ini merupakan aspek yang paling sukar untuk diterima dan dilaksanakan. Ini disebabkan beberapa pengorbanan sosial perlu dilaksanakan dan tindakan ini berkisar kepada perubahan sosial dan cara hidup kita. Sebagai pendidik Pendidikan Kesihatan, adalah amat perlu untuk mengenalpasti kelemahan dan kekuatan pelajar mahupun masyarakat serta menggunakan pengetahuan terkini untuk mengatur dan menyusun strategi yang berkesan agar mereka tidak mudah patah semangat dalam usaha untuk mencapai matlamat masyarakat sihatdan makmur. Dalam agenda pencegahan, kita perlu membina lebih banyak pusat rekreasi dan sukan. Bukan sekadar itu, tetapi kita juga perlu memiliki strategi lengkap dalam menggalak lebih ramai pelajar untuk bersukan, berekreasi dan juga sedar peripenting dalam menjaga pemakanan dan kesihatan. Jangan biarkan situasi sekarang berlarutan berlaku, dimana, premis premis perniagaan fast foods seperti, McDonalds , KFC, PizzaHut, Carls Junior, dan Burger King banyak dibina, bagai cendawan tumbuh selepas hujan, melebihi pembinaan pusat pusat riadah yang berasaskan aktiviti fizikal. Selain daripada itu, pengetahuan kesihatan perlu ditingkatkan di kalangan pelajar-pelajar kita di Malaysia. Antara lain, membanyakkan rancangan kesihatan yang disiarkan di televisyen, dan merangka silibus kesihatan di peringkat sekolah rendah mahupun menengah yang merangkumi gaya hidup sihat seperti yang dicadangkan oleh menteri kesihatan.

KESIMPULAN

Obesiti bukanlah satu masalah yang boleh dianggap ringan. Obesiti membawa kesusahan dan mengancam kesihatan kita. Memandangkan kesan akibat obesiti adalah bahaya,mereka yang terlibat perlu mengambil langkah langkah yang sewajarnya untuk menjaga kesihatan tubuh badan mereka kerana kesihatan diri adalah tanggungjawab diri masing masing. Malaysia menduduki tempat pertama di kalangan Negara ASEAN dan kedudukan keenam di rantau Asia Pasifik yang berhadapan masalah obesiti penduduk. Adakah kita mahukan masyarakat Malaysia masa depan yang bulat, boroi dan kurang produktif. Bagi mengatasi masalah ini, penerapan matlamat pendidikan kesihatan menurut Ewless dan Simnett (1986) boleh dijadikan panduan kepada pihak sekolah mahupun ibu-bapa bagi mengatasi masalah obesiti dikalangan pelajar ini dari terus berlaku.Kita sebagai rakyat Malaysia seharusnya mengambil langkah awal bagi mencegah perkara ini ari terus berlaku. Bak pepatah Melayu, sediakan payung sebelum hujan. Jangan sudah terhantuk baru terngadah. Sesungguhnya, mencegah lebih baik daripada merawat.