Anda di halaman 1dari 11

KANAK-KANAK KECELARUAN TINGKAH LAKU

DEFINISI TINGKAH LAKU


Tingkah laku adalah apa sahaja yang dilakukan dan diucapkan oleh seseorang, dan boleh dilihat oleh orang lain (Mukherji, 2001).

Ia merupakan respon atau tindak balas individu terhadap apa yang berlaku sama ada dalam dirinya sendiri ataupun di persekitaran.

MASALAH / KECELARUAN TINGKAH LAKU (BEHAVORIAL DISORDERS) Masalah tingkah laku dan kurang kemahiran penyesuaian diri adalah keadaan yang biasa terjadi dalam kalangan kanak-kanak bermasalah, terutamanya mereka yang mengalami masalah pembelajaran yang teruk.

Antara masalah tingkah laku dalam kalangan kanak-kanak adalah seperti berikut: Tingkah laku ganas
Menentang, tidak mahu menurut kata

Sikap terlalu bergantung


Sikap suka mengelak

Tingkah laku pasif

Mempunyai tingkah laku yang menentang autoriti, tidak Kanak-kanak Kanak-kanak Kanak-kanakyang yang sering kurang bersifat bertindak berupaya pemalu, liar dan menumpukan pendiam, kerap menimbulkan sensitif, perhatian pasif, mematuhi peraturan, kurang bertimbang rasa dan suka Secara am, kanak-kanak kecelaruan tingkah dalam tidak masalah suka pelajaran. disiplin berkawan sekolah Mereka dan seperti mudah tidak berminat memeras, tersinggung. belajar, mengugut, Mereka sering menyerang orang. Kanak-kanak golongan ini kategori adalah laku boleh diklasifikasikan kepada empat berkhayal mencuri, sering dan melakukan ponteng mengendahkan kelas tindakan dan ponteng nilai luar kendiri dugaan. sekolah. sendiri. hiperaktif atau hiperkinetik.

seperti berikut :

a) Tingkah laku terbias. b) Sifat pengongkongan dalaman.

c) Tingkah laku ketidakmatangan.


d) Tingkah laku antisosial.

PUNCA-PUNCA MASALAH TINGKAH LAKU


Kebanyakan daripada perangai/ kelakuan adalah dipelajari. Sebahagiannya adalah akibat dari ketidakseimbangan bahan kimia dalam otak dan kekurangan fungsi luar kawal otak. Jika sesuatu tingkah laku itu dianggap bermasalah, biasanya ia telah dipelajari dari sesuatu situasi sebelumnya.

Manakala jika berkaitan dengan kecacatan, kebanyakkan daripada mereka mempunyai masalah tingkah laku akibat daripada kesukaran secara umum dalam kemahiran menyesuaikan diri seperti berkomunikasi, kemahiran mengurus kehidupan seharian dan kemahiran mengawal emosi dan sosial.

CIRI-CIRI MASALAH TINGKAH LAKU


a) Kebanyakannya akan mengalami gangguan dalam aspek berikut: - Interaksi sosial (lebih suka bersendirian) b) Komunikasi (lisan dan bukan lisan) - Sukar untuk meluahkan keinginan sendiri c) Minat dalam aktiviti - Suka membuat gerakan berulang -ulang yang aneh d) Masalah dalam aktiviti motor/fizikal - Menjadi terlalu aktif atau terlalu lembab.

f) Bersifat hiperaktif, hiperkinetik dan hiperagresif


g) Menunjukkan sifat penarik diri dan sering memencilkan diri daripada kumpulan sebaya. h) Bersifat pemalu dan pendiam.

i) Suka berbohong dan sentiasa berkhayal.


j) Suka mencuri barang orang lain.

k) Mudah kehilangan dan perasaannya amat sensitif. l) Mempunyai nilai kendiri yang amat negatif. m) Suka menentang autoriti dan sering melanggar peraturan sekolah.

n) Tidak berminat belajar dan sering ponteng sekolah.

SEKIAN, TERIMA KASIH

Anda mungkin juga menyukai