Anda di halaman 1dari 5

SK JALAN ARANG

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PRAKTIKUM FASA 3


Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 5

2014

Matapelajaran Kelas Tarikh Tema Tajuk Hasil pembelajaran

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tahun 5 5 Anggerik 4 March 2014 Sayangi Keluarga Unit 3 Hormati dan Hargai Anggota Keluarga Pada akhir pembelajaran, murid dapat : i. ii. Menyatakan kepentingan menghormati dan menghargai anggota keluarga Menunjukkan cara menghormati dan menghargai anggota keluarga. Bilangan Murid Masa 45 Orang 10.30pagi- 11.30pagi (60minit)

Objektif pembelajaran

Pada akhir pembelajaran, murid dapat: i. ii. Menyatakan 3 kepentingan menghormati dan menghargai anggota keluarga Menunjukkan 5 cara menghormati dan menghargai anggota keluarga. Murid pernah melihat kad ucapan atau membantu ibu bapa mereka.

Pengetahuan sedia ada Strategi pengajaran dan pembelajaran

i.

I. Kemahiran berfikir II. Kemahiran mentafsir III. Visual ruang

Penerapan nilai-nilai murni

i. ii. iii.

Hormat-menghormati Kerjasama Bertanggungjawab Bertanggungjawab terhadap ibu bapa

Unsur patriotisme

i.

SK JALAN ARANG
Kemahiran generik

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PRAKTIKUM FASA 3


MI : visual-ruang, interpersonal & verbal-linguistik KBF : menjana idea, mentafsir KB : mendengar, komunikasi EIC : kemahiran sosial.

2014

Bahan sumber pengajaran dan pembelajaran

i. ii. iii.

Kad ucapan terima kasih dan kad hari lahir. Kertas kosong Speaker, laptop
Elemen Pengurusan

Prosedur Perlaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran

Pembelajaran Bestari/ Kemahiran Generik

Catatan

Set Induksi (5 Minit) 1.Guru menunjukkan sampul surat berisi kad ucapan terima kasih dan kad perayaan. 2.Murid diminta untuk meneka kandungan sampul tersebut. 3.Kad tersebut di bagi kepada murid setelah berjaya meneka supaya mereka mendapat gambaran yang lebih jelas. 4.Murid memberikan respon berkaitan dengan kad tersebut. 5.Guru mengaitkan isi pelajaran pada hari tersebut.

MI: visual ruang

BSPP Kad ucapan terima

KBF : menjana idea

kasih Kad perayaan

KB : mentafsir maklumat

Nilai murni Sayang kepada ibu bapa.

Langkah 1 ( 15 minit) 1.Murid diminta untuk menutup mata dan duduk dalam kedudukan

BSPP Kad ucapan terima

SK JALAN ARANG
yang selesa.

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PRAKTIKUM FASA 3


KB : mendengar dan mentafsir kasih Speaker laptop MI : verbal-linguistik, muzik

2014

2.Guru membaca isi ucapan di dalam kad ucapan terima kasih dengan intonasi dan emosi yang betul sambil diiringi oleh muzik yang menyentuh jiwa. 3.Murid tersentuh dengan isi ucapan kad tersebut. 4.Murid memberikan pendapat mereka tentang kandungan kad ucapan terima kasih tersebut. 5..Murid dijelaskan lagi kandungan kad ucapan terima kasih tersebut supaya mereka faham tujuan kad ucapan terima kasih tersebut dibuat.

Nilai murni Kasih Sayang Bertanggungjawab

Langkah 2 ( 15 minit) 1.Murid dibahagi kepada empat kumpulan besar. 2.Guru menunjukkan carta kepentingan menghormati dan menghargai anggota keluarga. 4.Guru menunjukkan senarai cara menghormati dan menghargai anggota keluarga. 5.Murid diminta untuk membuat demo dengan kawan di sebelah mengikut cara yang ditunjukkan oleh guru. EIC: Kemahiran sosial MI : verbal linguistic, kinestatik KB : interpersonal

BSPP

Carta kepentingan dan cara menghormati serta menghargai anggota keluarga. Nilai Murni Bertolak ansur

SK JALAN ARANG
Langkah 3 ( 20 minit )

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PRAKTIKUM FASA 3


KB : mendengar BSPP

2014

1.Guru bertanya kepada para murid jika mereka masih mempunyai kedua-dua ibu bapa. 2.Murid-murid diingatkan untuk menghargai ibu bapa mereka. 3.Murid yang tiada ibu bapa di pilih untuk menyatakan perasaan mereka supaya mereka sedar. 4.Muzik dimainkan ketika murid bercerita betapa sayangnya mereka terhadap ibu bapa mereka. 5.Guru meminta wakil setiap kumpulan untuk datang ke hadapan. 6.Wakil kumpulan mengedarkan kertas kosong kepada setiap orang. 7.Setiap murid diminta untuk menulis sebuah ucapan terima kasih kepada ibu bapa atau doa kepada ibu bapa mereka yang telah tiada. 8.Murid dipilih secara rawak untuk membaca kad ucapan mereka. EIC : Kemahiran sosial STRATEGI : Kolaboratif & koperatif MI : verbal linguistik

Kertas kosong Laptop Speaker

Nilai Murni Kerjasama Hormatmenghormati

Penutup (5 minit) 1.Wakil murid dipilih untuk membuat rumusan cara mereka menghargai dan menghormati anggota keluarga. 2.Murid lain pula menyatakan kepentingan menghormati dan menghargai anggota keluarga. 3.Guru membuat rumusan terakhir dan mengingatkan murid untuk menghargai ibu bapa mereka.

KB: mendengar, merumuskan MI: kinestetik,

Nilai Murni Yakin pada diri.

SK JALAN ARANG
Refleksi individu Kekuatan :

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PRAKTIKUM FASA 3

2014

Kelemahan :

Penambahbaikan

Ulasan pensyarah/guru pembimbing