Anda di halaman 1dari 3

MASAKAN

LATIHAN PENGUKUHAN. Lengkapkanpetabulatanberikutdenganmenyenaraikanfaktor-faktorpentingsemasamerancang menu

PERANCANGAN MENU

1.Tujuan sajian 11.Bilangan tetamu 2.Kegemaran

10.Kemahiran dan kebolehan 3.Perbelanjaan 9.Waktu hidangan FAKTOR PENTING DALAM MERANCANG MENU 4.Sumber makanan 8.Keperluan semasa

7.Kepelbagaian 6.Sumber tenaga dan masa

5.Kemudahan fizikal

2.Keperluan merupakan salah satu faktor yang perlu diambil kira semasa merancang menu.Pada pendapat anda mengapakah menu yang dirancang untuk warga emas berbeza berbanding menu yang perlu di ambil oleh kanak-kanak yang sedang membesar?Pada pendapat saya, menu yang dirancang untuk warga emas berbeza berbanding menu yang perlu diambil oleh kanak-kanak yang sedang membesar kerana keperluan individu dan kegemaran individu tidak sama.

PENYEDIAAN DAN PENYAJIAN HIDANGAN

3. Apakah maksud hidangan sepinggan lengkap? Maksud hidangan sepinggan lengkap ialah hidangan seimbang yang mempunyai kandungan nutrien yang lengkap.

RAJAH 1 : PIRAMID MAKANAN Berdasarkan pyramid makanan di atas. Jawabsoalan-soalan yang berikut. 1. Senaraikanmakanan-makanan yang perludiambildalamkuantiti paling banyak 1.Sayur-sayuran 2.Buah-buahan 3.Susu 4.Nasi 5.Mee 2. Apakah nutrien yang terdapat dalam makanan seperti roti, nasi dan ubi kentang? Karbohidrat 3. Mengapakah makanan seperti sayur-sayurandan buah-buahan penting kepada tubuh badan kita Makanan seperti sayur-sayurandan buah-buahan penting kepada tubuh badan kita kerana mereka mengandungi banyak vitamin dan serat yang mengalakkan sembelit.

ALATAN KELENGKAPAN DAPUR. Nyatakannamadanfungsialatankelengkapandapur yang berikut. bil 1 alatan nama Gelas ukur Fungsi Untuk mengukur sesuatu campuran.

Pemukul adunan

Untuk mencampurkan udara ke dalam sesuatu campuran.

Torak

Untuk meleperkan tepung.

Petitin

Untuk membentukan kek kecil atau menyimpan kek kecil.

Tin kek sandwic

Untuk membentukan kek sandwic atau memyimpan kek sandwic

Mangkuk adunan

Mangkuk untuk mencampurkan sesuatu adunan dengan menggunakan pemukul adunan.