Anda di halaman 1dari 2

LATIHAN 1 Isi tempat kosong dengan kata sendi yang betul.

dari daripada oleh di kepada untuk akan bagi

1. Adib menerima hadiah _________________ kakaknya. 2. Abu hendak ______________ kedai. 3. Kami akan bertolak _______________ pukul 10.00 malamnanti. 4. Jika awak tidak faham, tanyalah ____________ Ariff. 5. Kek ini dibuat _____________ Izzati. 6. Hadiah ini saya belikan khas ___________ awak. 7. PemilihanTokoh Nilam Peringkat Negeri Kedah akan ______ adakan di Pusat Sumber Negeri Kedah. 8. Ashraf amat merindui ____________ ibunya. 9. Derma ini dikhaskan ____________mangsa kebakaran. 10. Nenek berasal ___________ Kelantan.

Latihan 3 Pilih kata sendi nama yang betul. 1. Anis membeli setem __________ (di , ke) pejabat pos. 2. Syaza berasal __________ (daripada, dari) Kedah. 3. Mereka berlatih dari pagi ________ (hingga, sejak) petang. 4. Kucing itu sayang ________ (kepada, akan ) anak-anaknya. 5. Nazri bermain badminton ___________(bagi, dengan ) Ridzuan. 6. Amirul akan ke rumah Muaz ___________(pada, di) petang nanti. 7. Pameran itu diadakan ____________(ke, hingga) bulan depan. 8.Buku cerita Bangau Oh Bangau ditulis ___________(oleh, dengan)Intan Suraya.

9._________(Sejak, Dari) dia berpindah, saya tidak pernah bertemu dengannya lagi. 10. Arifah membeli gula-gula ___________ (hingga, untuk) adik kesayangannya.

Beri Nilai