Anda di halaman 1dari 12

SEJARAH TENIS Menurut sejarah yang tercatat, permainan tenis ini dipanggil sebagai jeu de paume pada abad

ke 11, yang mana permainan ini menyerupai permainan tenis kini yang mana telah dimainkan untuk pertama kali di sebuah kawasan yang terletak di Perancis. Manakala, bola yang digunakan dibalut dengan benang berbulu sedangkan pemukulnya hanyalah tangan. Kemudian, sedikit demi sedikit permainan ini dikembangkan dan mula diperkenalkan ke Itali dan Inggeris pada abad ke -13 dan mendapat sambutan yang memberangsangkan daripada orang ramai dalam jangka waktu yang singkat. elain itu, majalah Inggeris ! porting Maga"ine# menamakan permainan ini sebagai $enis %apangan&lawn tennis'. $ambahan pula, !(ook o) *ames +nd ports#, yang diterbitkan dalam tahun 1,-1, disebut sebagai !$enis Padang#. $enis pada mulanya hanya dimainkan oleh masyarakat kelas atas sahaja. $enis Padang yang terkenal di "aman .atu /ictoria ditiru oleh golongan menengah yang menjadikannya iaitu permainan biasa. Kelab tenis pertama yang dibina adalah %earnington di Perancis oleh 0.(. Perera , 1arry *em, 2r. 3rederick 1aynes .Pada tahun 1,45, 2r. +rthur $ompkins yang menyebut tenis sebagai pelota atau lawn rackets. Manakala pada tahun 1,46, permainan tenis telah pertama kali dimainkan di +merika yarikat oleh 2r. 0ames 2wight dan 3... ears. elain itu, +ll 7ngland 8ro9uet 8lub telah dibina pada tahun 1,:,. etelah dua tahun, pembukaan Kelab $enis di 0alan ;orple, ;imbledon< di samping pada tahun 1,4=, kelab ini juga berkongsi tempat untuk permainan tenis dan badminton. 2i samping itu, permainan tenis padang ditulis. ementara itu, +merika yarikat membina kelab $enis yang pertama di > taten Island? maka lahirlah banyak pemain-pemain tenis yang jaguh dalam pertandingan $enis peringkat dunia. Pada masa kini, permainan tenis telah muncul sebagai salah satu acara ukan @limpik. Ia pernah dipertandingkan di ukan @limpik +thens pada tahun 1,A: sehingga pada tahun 1A56 dan selepas itu diketepikan. 2alam menguruskan permainan ini, Persekutuan %awn tenis +ntarabangsa &International %awn $ennis 3ederation' telah ditubuhkan dalam bulan Mac 1A13. Pada tahun 1A3,, pemain +merika yarikat, 2onald (udge telah menjadi pemain pertama memperolehi *rand lam iaitu memenangi empat kejohanan utama dalam setahun, Kejohanan ;imbledon, Kejohanan $erbuka +merika yarikat, Kejohanan $erbuka Perancis dan Kejohanan $erbuka +ustralia. Kejayaan beliau dituruti oleh pemain +ustralia iaitu .od %eBer yang memenanginya dalam tahun 1A:5 dan 1A:A. %ottie 2od merupakan pemain wanita paling muda memenangi Kejohanan ;imbledon, ketika berusia 1= tahun. (eliau menguasai gelanggang tenis buat beberapa tahun sebelum menjadi pemain gol) yang terkenal.

Maureen 8onnoly yang lebih dikenali sebagai %ittle Mo menjadi pemain wanita pertama memperolehi *rand lam dalam tahun 1A=3 dan jejak beliau diikuti oleh Margaret 8ourt. Martina CaBratiloBa telah memenangi keempat-empat gelaran yang terdapat dalam *rand lam tetapi dalam tahun yang berlainan.

PERATURAN BERMAIN TENIS etiap permainan pasti akan ada peraturannya. (egitu juga dengan permainan tenis. $ujuan sesuatu peraturan itu adalah untuk memastikan keadilan kualiti permainan. 2i samping itu, peraturan juga bertujuan mendisiplinkan pemain. 2isiplin adalah sangat penting bukan sahaja dalam permainan bahkan dalam kehidupan harian. 2alam permainan tenis, peraturannya merangkumi smua aspek iaitu peralatan permainan, sahsiah pemain dan banyak lagi. 2i samping melahirkan pemain handalan, permainan ini juga melahirkan pemain yang berdisiplin iaitu yang boleh menjadi idola positip kepada masyarakat. (erikut merurakan antara aspek yang ditetapkan peraturannya

dalam permainan ini. Peraturan tenis merangkumi banyak aspek terutamanya aspek alat permainan separti bola, gelanggang, jaring, gelanggang dan sebagainya. 1.(@%+ (ola tenis mestilah berwarna hijau kekuningan. Ia diperbuat daripada gentian sentetik dan dibaluti wool. (erat satu-satu bola tenis ialah diantara =:.4 hingga =,.= gram. ai"nya pula ialah diantara:.3= hingga :.:= cm diameter. (ola tenis harus dijaga dengan baik dan hendaklah sentiasa dalam keadaan kering. Ini kerana kestabilan pergerakan bola dipengaruhi oleh keadaan bola tersebut. @leh itu, pastikan bola kering sebelum digunakan. (ola tenis boleh didapatkan di kedai-kedai peralatan sukan dengan pelbagai pilihan dan harga yang berbe"a-be"a mengikut kualiti pembuatan bola tersebut. 5.*7%+C**+C* Permukaan gelanggang tenis hendaklah rata dan bebas daripada sebarang gangguan. Ia boleh dalam bentuk gelanggang berumput atau diperbuat daripada kayu, simen atau parguay. Dkukran gelanggang tenis adalah53.44 meter &4, kaki' panjang dan ,.53 meter &54 kaki' lebar untuk perseorangan dan 1-.A, meteruntuk keseluruhan gelanggang. emua garisan atau tanda didalamnya hendaklah jelas dan sebaik-baiknya dengan garisan putih. *elanggang tenis mempunyai beberapa garisan iaitu garis tepi bergu, garis tepi perseorangan,tanda tengah, garis belakang dan banyak lagi termasuklah garis serBis dan garis petak serBis.

3..+K7$ $erdapat pelbagai jenis raket yang boleh dipilih oleh seseorang pemain. +da raket yang bingkainya diperbuat daripada kayu, keluli, aluminium, plastik dan besi. (erat raket juga adalah berbe"a. Camun, bagi pemain lelaki berat raket hendaklah diantara 5,5.4 hingga 3A:.A gram. Manakala bagi wanita pula beratnya hendaklah diantara 3:, hingga 3,5 gram. Pemain harus memilih raket yang sesuai dengannya, terutama dari segi keselesaan pengangannya. .aket tenis terdapat dalam pelbagai warna. @leh itu, pilih dan gunalah raket yang bersesuaian dgn citarasa anda agar anda lebih selesa untuk bermain. 6.0+.IC* 0aring untuk permainan tenis dibuat daripada dawai keluli, kapas atau rami yang dipintal dan digantungkan kepada kabel yang tahan karat dan dlitupi dengan pita putih. (ahagian bawah jaring hendaklah menyentuh tanah dan bahagian atasnya mesti -.A1 meter tinggi pada titik tengahnya dan1.-4 meter pada kedua-dua bahagian tiangnya.

3ungsi utama jaring ialah sebagai garis sempadan kawasan pemain. 2i mana garis tersebutlah yang menentukan sama ada mata diperolehi oleh pihak pemain atau pihak lawan. 0aring hendaklah dipasang tegang semasa permainan bagi membolehkan bola tenis dapat melintasi jaring tersebut tanpa terhenti di bahagian tengah gelanggang. =.P+K+I+C P7M+IC etiap ahli sukan digalakkan mengenakan pakaian yang sesuai untuk permainan. Pakaian tersebut hendaklah tidak menjadi penghalang yang boleh mengganggu perjalanan sesuatu permainan. (agi sukan berpasukan, pakaian seragam hendaklah dipakai. . (agi sukan perseorangan, pemakaian pakaian seragam juga perlu walaupun mereka bermain secara perseorangan atau beregu. Pakaian pemain tenis terdiri daripada seluar pendek atau seluar trek panjang, baju-$ berkolar atau tanpa kolar, stoking dan kasut getah. Dntuk pemain wanita pula, skirt atau seluar panjang sukan digunakan. (iasanya peralatan ini berwarna putih.

CARA MEMEGANG RAKET $eknik memegang raket &grip' merupakan salah satu kunci utama dalam permainan tenis. $eknik pegangan ini terbahagi kepada 3 iaitu ;estern grip, 7aastern grip dan 8ontinential grip. $eknik-teknik pegangan ini pula ada yang menggunakan satu tangan&one handed' dan dua tangan&double handed'. $eknik pegangan satu tangan lebih mudah dilakukan berbanding dengan dua tangan tetapi apa yang membe"akannya adalah teknik pegangan satu tangan jika tidak dilakukan dengan betul sukar untuk memaksimakan pukulan berbanding dengan teknik pegangan dua tangan yang lebih mudah untuk memaksimakan pukulan. $eknik pegangan tenis hampir sama dengan badminton tetapi dari segi teknik memukul bola berbe"a sama sekali. Ini kerana teknik memukul bola dalam permainan badminton lebih kepada pergerakan pergelangan tangan manakala tenis pula cenderung kepada ayunan tangan dan pergerakan badan dan putaran bahu. 8ontinential grip *rip ini merupakan grip klasik yang mana grip ini selalu digunakan oleh para pemain tenis pada masa dahulu ketika raket kayu digunakan. *rip ini memerlukan posisi tangan berada tepat di atas bahagian hulu raket. *rip ini sesuai digunakan untuk melakukan serBis dan juga pukulan Bolley kerana pegangan tangan yang kuat mencengkam raket.

7astern grip

*rip jenis ini merupakan grip yang paling mudah diaplikasikan bagi pemain tenis amatur. *rip ini juga dikenali sebagai grip >berjabat tangan? kerana kedudukan posisi tangan yang memegang raket bermula dari leher raket lalu turun ke hujung raket. *rip ini dapat memberi Bariasi pukulan yang baik kepada pemain dan juga pemain yang lebih gemar melakukan pukulan Bolley.

;estern grip *rip ini merupakan grip ynag ekstrem dan hanya sesuai digunakan untuk pemain tenis yang pro)essional kerana cara pegangan ini yang sukar untuk dikendalikan. 8aranya adalah posisi tangan berada pada sisi bawah raket. Pemain yang pakar di gelanggang tanah liat kebiasaanya menggunakan grip jenis ini. *rip ini lebih sesuai untuk membuat pukulan spin&putaran'.

JENIS PUKULAN $erdapat beberapa pukulan asas dalam permainan tenis yang perlu diketahui dan dikuasai oleh pemain tenis terutamanya pemain amatur. antara jenis pukulan asas dalam permainan tenis adalah E 1. (ackhand 5. 3orehand 3. erBis 6. /oli 1 ' $7KCIK PIKD%+C (+8K1+C2 (ackhand, Pukulan dasar kedua dalam bermain tennis. (ackhand adalah pukulan yang dilakukan dengan mengayun tangan dari tepi badan menuju depan atau menggunakan

bahagian belakang raket untuk memukul bola dan telapak tangan anda membelakangi bola. pada "aman sekarang, pukulan ini terdapat dalam dua jenis pukulan iaituE backhand menggunakan satu tangan dan backhand menggunakan dua tangan. Masing-masing pukulan memiliki kelebihan dan kekurangan. Camun, pukulan backhand dua tangan lebih banyak dipakai oleh pemain pro kerana e)ektiBitinya. (ackhand satu tangan $erdapat beberapa kelebihan dalam memakai backhand satu tangan. Pertama, jangkauannya yang panjang sehingga bola-bola yang dapat ditangani dengan lebih mudah. Kedua, lebih mudah untuk melakukan Boli berbanding satu tangan dan umumnya pemain yang memiliki backhand satu tangan lebih baik dalam memukul Boli daripada pemain yang memiliki backhand dua tangan. $erdapat 5 jenis grip yang biasa digunakan dalam melakukan backhand dua tangan, iaitu eastern dan )ull-eastern &western' grip. $ahap-tahap gerakan backhand satu tangan adalahE 2ari posisi bersiap, anda bergerak ke arah bola datang dan telah menentukan jenis pukulan serta cara gengaman raket yang akan anda pakai. Pukulan backhand satu tangan yang baik adalah agak di depan badan anda. .aket diayunkan ke belakang beserta bahu dan punggung anda. tance yang dipakai dalam backhand satu tangan umumnya adalah closed stance dimana posisi badan tegak lurus terhadap net atau garis baseline. .aket diayunkan ke depan menuju titik kontak dengan bola dan usahakan kontak berada pada sweetspot dari raket. Ingat, titik kontak sebaiknya berada agak di depan badan dan bukan di samping. Kemudian ayunan diteruskan untuk melakukan tahap )ollowthrough kira-kira ke arah jam 5 badan anda. (ackhand dua tangan (ackhand ini merupakan yang paling populer digunakan oleh pemain tenis saat ini. Keuntungan dari grip ini adalah ayunannya yang e)isien dan tenaga ekstra yang dihasilkannya karena menggunakan dua tangan. Camun, kekurangannya terutama dalam menghadapi bola-bola yang melebar dikarenakan tumpuan ayunan yang menggunakan 5 bahu. *rip yang dipakai dalam melakukan pukulan ini adalah tangan kanan berada pada ujung gagang raket dengan grip continental dan tangan kiri berada di atasnya dengan grip semi-western. Dntuk selengkapnya dapat anda baca di sini. $ahapan untuk melakukan backhand dua tangan adalah sbbE 2ari posisi bersiap, anda bergerak ke arah bola datang dan telah menentukan "ona pukulan serta grip yang akan anda pakai. Fona pukulan untuk pukulan backhand dua tangan yang baik adalah di samping badan anda di sekitar daerah pinggang. .aket diayunkan ke belakang pada posisi kira-kira sejajar pinggang anda. tance yang dipakai dalam backhand dua tangan umumnya closed stance, namun dapat pula dilakukan dengan open stance. .aket diayunkan ke depan menuju titik kontak dengan bola dan usahakan kontak berada pada sweetspot dari raket. 2alam ayunan ke depan ini, tangan kiri memegang peran yang dominan sedangkan tangan kanan sebagai penyeimbang dan pengarah bola. Kemudian

ayunan diteruskan ke samping badan anda hingga raket ke arah punggung untuk melakukan tahap )ollowthrough. Pukulan ini menggunakan tangan yang non dominan sebagai utamanya sedangkan tangan dominan sebagai penyeimbang dan pengarah bola. Dntuk melatihnya anda bisa mencoba berlatih memukul )orehand memakai tangan non-dominan anda. +pabila anda telah dapat memukul dengan baik dan konsisten, barulah mencoba untuk memukul dengan 5 tangan. 5 ' $7KCIK PDKD%+C 3@.71+C2 3orehand, pukulan yang paling utama dan paling mudah diajarkan dalam permainan tenis. 3orehand sendiri adalah pukulan yang ayunannya dari belakang badan menuju depan dan bahagian depan raket atau telapak tangan kita berhadapan dengan bola. G *erakan dimulai dari pergerakan badan menuju arah bola dan kita telah menentukan tepatnya kawasan bola akan dipukul. Fona yang baik untuk memukul tenis dengan grip continental atau eastern adalah pada daerah di depan badan anda, di daerah sekitar bawah perut. G Kemudian raket anda ayunkan ke belakang bersamaan dengan rotasi bahu tangan anda yang tidak memegang raket ke depan. Kaki kiri maju ke depan dan badan tegak lurus terhadap garis baseline atau net untuk melakukan closed stanc. G Ketika bola telah masuk pada "ona pukulan yang anda kehendaki, raket anda ayunkan ke depan menuju titik kontak antara bola dengan raket. G .aket kontak dengan bola tenis dan usahakan bola harus berada pada sweetspot dari raket untuk kesempurnaan dari pukulan tersebut. G etelah terjadi kontak maka kita melakukan )ollowthrough dengan cara raket tetap diayunkan hingga melintasi badan kita ke arah kira-kira jam 11 G 3 ' $7KCIK PDKD%+C 7./I erBis merupakan pukulan pembuka permainan. ebenarnya terdapat beberapa teknik serBis. Camun yang akan saya paparkan di sini hanya dasarnya saja dan tentunya disertai oleh ilustrasi agar mudah untuk dimengerti. Pertama kali yang harus dilatih adalah koordinasi tangan ketika akan melemparkan bola untuk memulai serBe. +nda harus dapat melempar bola &toss' secara konsisten pada satu tempat yang sama. $oss yang baik untuk serBis adalah agak di depan kepala anda dan lemparkan bola lurus ke atas. +nda dapat melatihnya dengan menggambarkan lingkaran di lantai dan melakukan toss hingga tempat jatuhnya bola selalu berada pada tempat yang sama. +dapun tahap untuk melakukan serBis adalahE (erdirilah di belakang garis baseline dan pusatkan pikiran anda untuk mengarahkan bola pada daerah serBis lawan. Posisi kaki kiri di depan dan kaki kanan di belakang dengan arah kaki paralel dengan garis baseline. *rip yang dipakai untuk melakukan serBis dalam hal ini adalah grip continental %emparkan bola ke atas kira-kira agak di depan kepala anda setinggi kurang lebih

5--3- cm. Kunci toss yang baik adalah tangan anda yang melempar bola harus lurus ke atas sehingga trayek bola pun lurus. Pada saat ini trans)er berat badan anda ke kaki belakang (ola telah melambung dan anda mulai mengayunkan raket ke belakang. elalu )okuskan mata anda pada bola dan gunakanlah tangan yang melempar sebagai patokan dalam memukul bola. Pada saat bola sudah sampai pada titik kontaknya, raket diayunkan ke depan. Pada saat ini buang berat badan anda dari kaki belakang ke kaki depan untuk memberikan tenaga pada pukulan serBis anda etelah kontak dengan bola lakukan )ollowthrough dan bersiap kembali pada posisi untuk melakukan pukulan berikutnya. Dntuk melakukan serBis yang konsisten dan terarah memang agak sulit bagi pemula. Camun, dengan latihan dan pengalaman anda akan terbiasa melakukan pukulan serBis. 2i dunia tenis pro)esional, pemegang serBis merupakan sebuah keuntungan karena pemain tersebut dapat mengontrol permainan melalui serBis yang keras dan akurat. Dntuk leBel pemain rekreasional seringkali kita jumpai serBis malah merupakan kerugian dan seringkali poin terbuang percuma karena dua kali membuat kesalahan & double )ault '. Karena itu berlatihlah yang baik untuk pukulan yang satu ini. $eknik Pukulan /oli Pada tulisan kali ini, saya akan mengangkat topik mengenai bagaimana cara melakukan pukulan Boli. Pukulan ini merupakan pukulan yang paling sulit untuk dikuasai khususnya bagi pemula karena untuk dapat menguasainya memerlukan konsentrasi ekstra dan reaksi yang cepat. +nda juga akan lebih agresi) dan menutup sudut-sudut lapangan dengan memberikan tekanan kepada lawan. Dntuk pemain rekreasional yang umumnya sering bermain ganda, maka pukulan inilah yang wajib dan kudu dikuasai. Posisikan badan anda pada posisi bersiap dengan caraE H Peganglah raket pada grip untuk pukulan Boli yaitu kontinental. H .entangkan kaki anda hingga kira-kira sejajar bahu dan agak ditekuk sehingga anda berada pada titik keseimbangan yang baik. H *erakanlah badan anda secara dinamis layaknya seorang penjaga gawang yang akan menghadang bola. %akukan gerakan menjinjit H Posisikan siku anda di depan badan dan pegang raket ke atas setidaknya berada di atas pergelangan anda. H $angan yang pasi) &tidak memegang raket' ber)ungsi sebagai penyeimbang, biasakan untuk menempatkannya pada posisi memegang leher raket. aat bola datang, posisikan kepala dan tangan anda menuju bola layaknya seorang penerjun yang akan loncat dari pesawat. .asakan bahwa badan anda menjemput bola dan biasanya kaki mengikuti. 8ara memukul Boli adalah dengan ayunan yang pendek. (ola yang datang dipukul saat berada di depan badan anda sehingga terjadi perpindahan berat badan ke depan. +nggaplah seperti pukulan jab pada tinju yang memakai ayunan tangan pendek namun menghasilkan momentum yang besar.

*unakanlah pergelangan anda dalam memukul dan posisikan raket agak terbuka. +yunan pendek dengan cepat dari atas ke bawah seperti gerakan membacok agar memberikan sedikit e)ek spin pada bola. (agi pemula yang baru belajar bermain tenis, untuk tahap awal gunakanlah pukulan Boli yang si)atnya hanya memblok laju bola. +pabila telah mencapai tahap konsistensi, maka anda dapat memberikan sedikit ayunan agar bola lebih menekan. *erakan Boli yang baik adalah gerakan yang memukul dalam keadaan bergerak dan bukan statis. +rtinya usahakan anda menjemput bola dengan bergerak ke depan atau diagonal. %akukan )ollowthrough ke arah yang anda inginkan untuk bola dipukul lalu kembali ke posisi tengah untuk bersiap menghadapi pukulan berikutnya.

KEJOHANAN TERBUKA PERANCIS

Perancis $erbuka &bahasa Perancis<E $ournoi de .oland-*arrosI !$urnamen .oland *arros<!' adalah sebuah kejohanan tenis< yang berlangsung selama dua minggu dari pertengahan Mei< hingga awal 0uni< di Paris<, Perancis< setiap tahun. Pada tahun 1,A1< kejohanan ini menjadi kejohanan nasional. Pada tahun 1A5=< $erbuka Perancis telah membuka penyertaan kepada peserta internasional dan diadakan di lapangan rumput di .acing 8lub de 3rance dan tade 3ranJais. Dntuk Piala 2aBis< challenge tahun 1A5,<, sebuah stadium tenis baru dibangun di Porte d?+uteuil. 2inamakan berdasarkan pahlawan Perang 2unia I<, tadion .oland *arros<, dan 8ourt Philippe 8hatrier< yang baru dibina dengan permukaan tanah liat<. $anah liat melambatkan bola dan menyebabkan bola memantul sangat tinggi jika dibandingkan dengan permukaan rumput atau permukaan keras. pesialis tanah liat mulai berjaya dan terkenal di kejohanan ini sedangkan banyak pemain tenis dengan ranking tinggi menghadapi kesulitan untuk menyesuaikan diri di permukaan ini. Pete ampras<, yang memenangi empat belas gelaran menjadi pemenang tunggal kejohanan *rand lam, tidak pernah memenangi $erbuka Perancis. Manakala bagi pemain wanita, $erbuka Perancis adalah gelaran yang menyebabkan pemain tenis seperti %indsay 2aBenport< dan Martina 1ingis< tidak memenangi *rand lam. Pada tahun 1A:,<, kejohanan ini menjadi kejohanan *rand lam< pertama yang menjadi !terbuka,# yang mana baik pemain amatur mahupun pro)esional dapat turut serta.Pada Maret 5--4, diumumkan bahwa Perancis $erbuka akan memberikan hadiah wang yang sama baik bagi pemain lelaki mahupun wanita. KEJOHANAN TERBUKA AUSTRALIA

$erbuka australia diperkenalkan sejak abad ke-5-. kejohananan ini pertama sekali dimulakan pada tahun 1A-= di 8ricket *round ;arehouseman dalam t Kilda .oad, Melbourne, dan ditadbir oleh $ennis +ustralia, yang dahulunya dikenali sebagai %awn $ennis +ssociation o) +ustralia &%$++'. pada mulanya kejohanan ini dikenali sebagai +ustralian 8hampionship dan kemudiannya diubah menjadi $erbuka +ustralia dan ianya dikenali sehinggan ke hari ini. pada permulaan kejohanan ini diperkenalkan, tidak ramai pemain asing yang mengambil bahagian disebabkan tiadanya kemudahan pengangkutan udara antara bandar pada masa

itu. pada tahun 1A:- barulah ramai pemain-pemain asing yang mengambil bahagian. oleh sebab itu %$++ telah memutuskan untuk memindahkan Benue kejohanan ini ke Park 3linder yang terlertak bersebelahan dengan Melbourne 8ricket *rounddan. kejohanan ini pada mulanya dipertandingkan diatas permukaan rumput iaitu pada tahun 1A-= sehingga 1A,4 dan pada tahun 1A,, sehinnga kini ianya telah ditukar kepada permukaan keras.

KEJOHANAN WIMBLEDON

Kejohanan ;imbledon adalah satu kejohanan tenis terkemuka yang dilansungkan sekitar dua minggu pada bulan 0un atau 0ulai. kejohanan ini dipertandingkan diatas permukaan gelanggang rumput dan merupakan salah satu empat kejohanan terbesar dalam tenis. dilaksanakan pada tahun 1,44 oleh +ll 7ngland %awn $ennis and 8or9uet di wimbledon %ondon. pada mulanya hanya perseorangan lelaki sahaja dipertandingkan, namun pada tahun1,,6 perseorangan lelaki dan wanita mula dipertandingkan seperti pertandingan grand slam yang lain. ;imbledon hanya disertai pemain-pemain terkenal hingga era >terbuka? diperkenalkan pada tahun 1A:,. *elanggang utamanya 8entre 8ourt dibuka pada 1A55 dan mempunyai kapasiti 16 --- orang penonton. *elanggang lain ketika ini ialah 8ourt no 1 dibina pada 1A44 untuk menggantikan 8ourt no 1 yang lama dan kapasitinya 11 --- orang penonton. manakala gelanggang yang lain adalah 8ourt no 5 ataupun lebih dikenali sebagai >gelanggang neraka? bagi para pemain kerana ramai pemain tenis terkenal tersingkir awal di gelanggang ini dan kapasitinya