Anda di halaman 1dari 25

BAB 3 SYARIAH DALAM KEHIDUPAN MUSLIM

1. 2. 3. 4. 5.

6.

SYARIAH DALAM KEHIDUPAN MUSLIM MAQASID SYARIAH SKOP SYARIAH PERANAN SYARIAH SYARIAT ISLAM SEBAGAI PEMACU PEMBANGUNAN UMMAH KEPERLUAN MANUSIA KEPADA SYARIAT DAN KESAN PENGABAIANNYA

Disediakan oleh:

Sharifah Anom Omar


Hjh Wan Aminah Hj Hasbullah Pensyarah

Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam

UiTM Sarawak
4/28/2014

DEFINISI

Sumber, cara, jalan yg lurus mengikut AlQuran. Merujuk kpd hukum atau peraturan yg tlh ditentukan oleh Allah kpd hambaNya melalui Rasulnya. Dalil-dalil drp AQ : Apakah mereka mempunyai sembahan2 selain Allah yg mensyariatkan utk mereka agama yg tdk diizinkn oleh Allah. (Al-Syura, ayat 21
4/28/2014

Kemudian kami jadikn kamu berada di atas sesuatu syariat dari urusan agama itu, maka ikutilah syariat itu & janganlah kami ikuti hawa nafsu org2 yg tdk mengetahui. (At-Jathiah, ayat 18)

4/28/2014

Tuntutan/Matlamat Syariat Islam

1) Memelihara agama Membebaskn fikiran manusia drp


belanggu taqlid & khurafat. Menjauhi syirik

4/28/2014

2) Memelihara jiwa

Setiap manusia bertanggungjwb menjaga dirinya & nyawa org lain. Melarang perbuatan membunuh krn ia adalah dosa besar slps syirik. Dalil : Dan sesiapa yg memelihara kehidupan seorang manusia, maka seolah-olah dia tlh memelihara manusia semuanya. (Al-Maidah, 32)
5
4/28/2014

3) Memelihara akal

Anugerah Allah yg paling istimewa kpd manusia. Perlu dipelihara drp terjejas, rosak atau hilang kewarasannya. Justeru perkara2 yg membawa kpd kemudaratan akal dilarang oleh Allah. Cth : minum arak. Dalil : Hai org2 yg beriman, sesungguhnya (meminum khamar), berjudi, menyembah berhala, mengundi nasib dgn panah adalah perbuatan keji termasuk perbuatan syaitan. Maka jauhilah perbuatan2 itu agar kamu mendpt keberuntungannya. Akal & p/indera bertindakbls dgn berbagai2 objek yg didengar & difikirkn utk mengembangkn ilmu pengetahuan. Jika interaksi akal dgn objek2 yg diperhatikn tdk aktif & proses berfikir tdk berjln, manusia akan kehilangan fungsi kemanusiaan & kehidupan.
4/28/2014

4) Memelihara Harta

Terdpt peraturan dlm syariat Islam utk mengawasi harta benda dlm keadaan terkwl, antaranya pengharaman riba, judi, menipu, rasuah, mencuri, merompak & unsur2 negatif lain yg tdk akan mendpt ganjaran di sisi Allah. Dalil :
Kecelakaan besar bagi org2 yg curang (dlm timbangan & sukatan). Iaitu mrk yg apabila menerima sukatan (gantang/cupak) dr org2 lain, mrk mengambilnya dgn cukup. Dan sebaliknya apabila mrk menyukat & menimbang utk org lain, mrk kurangi. Tidaklah mrk menyangka bhw mrk akan dibangkitkan semula pd hari kiamat yg amat besar ?. (Al-Mutaffifin, ayat 1-5)
4/28/2014

5) Memelihara kehormatan/Maruah

Hak atau kehormatan dlm Islam dikawal sbb manusia adalah makhluk yg plg mulia di sisi Allah. Segala perbuatan yg menjatuhkn maruah spt menfitnah, mengumpat & menghilangkan kehormatan adalah dilarang keras.

4/28/2014

KEISTIMEWAAN SYARIAT ISLAMIYAH

1) Syariat Islamiyah adalah dari Allah iaitu disampaikn oleh Allah kpd mnusia dgn perantaraan RasulNya & termaktub dlm AQ.Mnusia dipertanggungjwbkn utk memahami & melaksanakan tnpa ragu2.
2) Sempurna peraturan Allah adalah terperinci & lengkap tnpa sebarang kekurangan.

3) Syumul (menyeluruh) mencakupi segala aspek kehidupan manusia. Rujukan utama AQ.

4/28/2014

4) Adil syariat Islam tegak atas keadilan. Memberikan hak kod mrk yg berhak tnpa sebarang kekurangan. 5) Sumber syariat Islam adalah jelas & lengkap AQ & Sunnah. Dalil : Dan Kami turunkn kpdmu AQ agar kamu menerangkn kpd umat manusia apa yg tlh diturunkn kpd mrk & supaya mrk memikirknnya. (An-Nahl, ayat 44)
4/28/2014

10

6) Kesesuaian dgn fitrah manusia Allah mengetahui apa yg diperlukan oleh manusia.

11

4/28/2014

SKOP SYARIAH
Meliputi: Hubungan dengan Allah dan alam ghaib Hubungan dengan manusia Hubungan dengan makhluk-makhluk lain (alam)

12

4/28/2014

PERLAKSANAAN KEPADA PERINTAH DAN LARANGAN ALLAH


1)

2)

3)

Kewajipan yang menjadi tanggungjawab individu serta harus dilaksanakan di peringkat individu cth: solat, puasa dll Perintah di mana perlaksanaannya dianjurkan dilakukan secara kolektif atau jemaah cthL berdakwah, menegakkan amar makruf nahi mungkar Perintah yang tidak mampu dilaksanakan diperingkat individu atau kolektif tetapi menjadi kewajipan pemerintah. Cth: kesalahan hudud, qisas dan takzir
4/28/2014

13

Peranan Syariah
1.
2. 3.

4.
5. 6. 7.

14

4/28/2014

Syariah Islam sebagai pemacu pembangunan ummah

Syariah adalah satu-satunya agama yang diiktiraf oleh Allah, ia menjamin kejayaan manusia di dunia dan di akhirat. Tiada satupun keperluan manusia diabaikan dalam ajaran Islam.
4/28/2014

15

Pembangunan menurut Islam

Bukan tertumpu kepada kebendaan semata-mata Ia sebagai satu proses peningkatan kualiti kehidupan termasuklah usaha meningkatkan pendapatan, pemakanan, kesihatan, pelajaran dll Dapat memberikan keselesaan jasmani (kebendaan) dan rohani (dalaman)
4/28/2014

16

Sambung.

1.

2.

3.

4.

Pendekatan Islam berlandaskan: Pembangunan berlandaskan prinsip tauhid (keesaan/kekuasaan) Allah Pembangunan berlandaskan Rububiyyah menekankan bahawa Allah sebagai penguasa yang membuat peraturan bagi menampung dan menjaga kehidupan makhluk kearah kesempurnaan Peranan manusia sebagai utusan Allah di muka bumi menentukan status dan tanggungjawab manusia Pembangunan berteraskan prinsip penyucian diri dari segala aspek kekotoran samada kekotoran hakiki atau maknawi
4/28/2014

17

Pembangunan Ummah

Melibatkan;

1.

2.

3.

Pembangunan Fizikal dan Jasmani merujuk kepada kematangan sistem organ utama seperti otak, saraf, berat badan dll. Amalan ibadah juga menjadi alat untuk penjagaan kesihatan Pembangunan kognitif perkembangan pengetahuan dan keupayaan utk berfikir . Islam banyak menganjurkan menuntut ilmu Pembangunan Emosi perkembangan perasaan dlm konteks hubungan dengan orang lain
4/28/2014

18

Sambung.

4. Pembangunan Sosial proses perkembangan di dalam hubungan antara manusia dan persekitaran. 5. Pembangunan kerohanian satu proses yang bertujuan melahirkan jiwa bertaqwa. Jiwa yang pincang mengakibatkan akal dan fizikal terbantut.

19

4/28/2014

Syariat sebagai pemacu pembangunan Ummah

Syariah diturunkan oleh Allah dengan beberapa objektif:

1. Mendidik manusia Kehidupan manusia penuh dengan ujian (Al -Kahfi:7) Syariah menanamkan keimanan melalui ibadah
20
4/28/2014

2. Memelihara Lima Perkara Asas Dalam Islam


Iaitu agama, nyawa, akal, maruah dan harta Hukuman yang ditetapkan oleh Islam bukan semata-mata bertujuan untuk menghukum sipenjenayah tetapi membendung masyarakat dari melakukan jenayah, sebab itulah undang-undang jenayah Islam ditetapkan.

3. Menegakkan Keadilan Islam memerintahkan dilaksanakan keadilan di muka bumi Allah ini dan menghakimi dengan adil walau terhadap kaum keluarga terdekat. Ia menjamin kepentingan umat manusia.
21
4/28/2014

Hai! Orang-orang yang beriman, hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) kerana Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu berlaku tidak adil. Berlaku adillah kamu kerana adil itu lebih dekat kepada Allah

( Al Maidah: 8 )

22

4/28/2014

Keperluan Manusia kepada syariat


Syariah sebagai panduan dalam menempuh kehidupan di dunia kerana manusia dicipta serba kekurangan 2. Syariah adalah peraturan agar manusia memperoleh kejayaan dan kebahagiaan 3. Untuk memelihara kepentingan manusia kerana kadang-kadang manusia menjadi pelupa, mementingkan diri sendiri dan digoda oleh nafsu dan syaitan.
1.

23

4/28/2014

Sambung..

4. Menjadikan seorang hamba yang sentiasa dekat dengan Allah 5. Menghasilkan pembangunan yang seimbang antara fizikal dan spiritual 6. Mewujudkan masyarakat dan negara yang aman dan diredhai Allah

24

4/28/2014

Kesan pengabaian syariat


1.
2. 3. 4. 5.

Kemurkaan daripada Allah Tidak mendapat keredhaan Allah Hubungan dengan manusia dan alam juga terjejas wujud penganiayaan Hidup manusia tidak teratur Keadilan tidak akan tercapai

25

4/28/2014

Anda mungkin juga menyukai