Anda di halaman 1dari 23

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR BANTING PERSIARAN MAJLIS 42700 BANTING SELANGOR DARUL EHSAN

LAPORAN PROGRAM KECERIAAN KANTIN

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR BANTING PERSIARAN MAJLIS 42700 BANTING SELANGOR DARUL EHSAN
PROGRAM MEJA ANGKAT
ANJURAN JAWATANKUASA KANTIN TEL: 03-31874817 NO.FAKS SEKOLAH: 03-31802409 E-MAIL SEKOLAH: KOD SEKOLAH:

KERTAS KERJA PROGRAM MEJA ANGKAT 1.0 PENDAHULUAN


Program ini adalah satu cadangan untuk menjadikan ANJUNG SELERA SMK BANDAR BANTING sebagai zon ilmu untuk melahirkan pelajar dan warga yang bertanggungjawab dan bekerjasama mengutamakan kebersihan kantin sesuai dengan hasrat ingin menyuburkan nilai-nilai murni bagi pembinaan modal insan dalam masyarakat masa kini. Justeru itu, Jawatankuasa kantin sekolah merancang satu aktiviti yang dapat menanam kesedaran terhadap kebersihan dan keceriaan kantin dalam kalangan warga sekolah terutama para pelajar.

Program ini juga untuk membentuk jati diri pelajar agar sentiasa mempunyai semangat bekerjasama, rasa tanggungjawab dan sayang dengan sekolah.

Pelajar akan berusaha untuk memberikan yang terbaikdan menjaga setiap informasi yang ada dengan baik kerana setiap usaha pelajar akan dinilai dan diberi penghargaan.

Program ini juga merupakan satu usaha yang berterusan untuk meningkatkan keceriaan, kebersihan dan pengurusan kantin sebagai satu wadah ilmu dan berinformasi. Kesungguhan, semangat dan sikap tanggungjawab yang proaktif daripada pelajar dapat merealisasikan impian dan matlamat kantin gemilang dan berinformasi.

2.0 RASIONAL

1. Untuk mewujudkan hubungan dua hala dalam kalangan pentadbir sekolah dan pengusaha kantin bagi membangunkan tahap pengurusan kantin terutama ketika pengurusan jual beli dan penyediaan tempat makan selesa dan bersih. 2. Untuk melatih pelajar berdisiplin dan bekerjasama bagi melahirkan pelajar yang sempurna dari segi emosi, jasmani rohani dan intelek. 3. Untuk menyemai rasa sayang akan sekolah dalam kalangan pelajar-pelajar.

3.0 MATLAMAT

Memastikan kawasan kantin berada dalam keadaan bersih, ceria serta lengkap dengan maklumat pembelajaran. Di samping itu dapat membina rasa tanggungjawab dan bekerjasama dan bekerjasama menjaga kebersihan, keceriaan, menghargai kemudahan yang disediakan serta memupuk semangat satu Malaysia.

4.0 OBJEKTIF

1. Untuk melahirkan generasi prihatin yang memiliki disiplin dan tahap kesedaran yang tinggi terhadap kebersihan dan kecerian. 2. Untuk menanam sikap bertimbang rasa dan tolong-menolong dalam usaha untuk menjaga kebersihan dan kecerian kantin.

5.0 SASARAN Semua pelajar SMK Bandar Banting dan guru guru.

6.0 TEMPAT Kantin sekolah.

7.0 TARIKH Sepanjang bulan Mac, April, Mei, Jun, Julai dan Ogos

8.0 AHLI JAWATANKUASA


PENGERUSI NAIB PENGERUSI 1 NAIB PENGERUSI 2 SETIAUSAHA 1 ( SESI PAGI) PEN. SETIAUSAHA AJK : PN. HJH RAHANI BT ARSHAD : TN. HJ HAIRIL ANUAR BIN HJ OSMAN @ AHMAD : TN. HJ MARSAN B. OSMAN : PN. AZMAH BT MOHD AMIR @ RUHIAT (KETUA) : PN. KHALIJAH BT MOHD ARIFFIN : PN. MAHANI BT MOKRI : PN. SALAMAH BT BEJO : PN. NOR ZARIAH BT ABDUL RAHMAN : PN. NOOR HAFIDZA BINTI SAJUNI

: PENGUSAHA KANTIN

SETIAUSAHA 2 ( SESI PTG ) AJK

: PN. NUR SORFINA BT M. SHAWARI : CIK AIDA SUZANI BT ABU BAKAR : EN. ISPAINI BIN SALIM : CIK NORMALA BT ISMAIL : PN. FARIDAH AKMAL BT NAWI : PENGUSAHA KANTIN

9.0 AKTIVITI 1. Menyelenggarakan sudut atau info meja angkat pelajar 2. Mengemas dan memastikan meja angkat pelajar dalam keadaan baik. 3. Membersihkan segala kekotoran yang ada di atas meja pelajar. 4. Membaik pulih dan menambah info di meja angkat pelajar. 5. Memastikan dan membasuh skirting meja angkat yang kotor.

9.0 SUMBER KEWANGAN Peruntukan sewa kantin/Duit kelas/pelajar

10.0 PENUTUP

Projek ini diharap akan meningkatkan mutu pengurusan kantin sekolah melalui satu jawatankuasa yang akan memantau keadaan kantin sentiasa berada dalam keadaan bersih , ceria, sempurna dan kondusif untuk kegunaan pelajar dan warga sekolah selain dapat memastikan pelajar dapat menjalankan tanggungjawabnya dengan baik.

Disediakan oleh: . ( PN AZMAH BT MOHD AMIR @ RUHIAT ) Setiausaha Unit Kantin SMKBB 2012

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR BANTING PERSIARAN MAJLIS 42700 BANTING SELANGOR DARUL EHSAN
KANTIN PROGRAM CERIA, SELAMAT DAN BERINFORMASI

ANJURAN JAWATANKUASA UNIT KANTIN

TEL: 03-31874817 NO.FAKS SEKOLAH: 03-31802409 E-MAIL SEKOLAH: KOD SEKOLAH: KERTAS KERJA KANTIN CERIA, SELAMAT DAN BERINFOMASI

SMK BANDAR BANTING


1.0 PENDAHULUAN Kantin sekolah memainkan peranan yang penting dalam penyediaan pemakanan yang berkhasiat kepada pelajar sekolah. Oleh itu, kantin di sekolah adalah sumber utama kepada pelajar untuk mendapatkan makanan semasa waktu persekolahan. Sehubungan itu, kantin sekolah juga merupakan suatu tempat yang penting dalam mendidik, menyampaikan ilmu dan perkongsian pengalaman selain bilik darjah. Justeru itu, di sini juga pelajar membina pengetahuan, sikap dan amalan tentang makanan dan pemakanan yang sihat, kepentingan kebersihan serta tingkah laku sosial dan amalan-amalan murni yang lain. Oleh yang demikian, program ini bertujuan untuk memberi kesedaran dan motivasi kepada peljar tentang tanggungjawab menjaga kebersihan, bekerjasama menceriakan kantin, menghargai kemudahan yang disediakan dan berusaha menjadikan kantin sebagai tempat yang penuh dengan pelbagai maklumat dan informasi serta kondusif.

2.0 RASIONAL Program ini diharapkan akan dapat mempamerkan suasana kantin yang ceria, bersih, bermaklumat dan sempurna bagi melahirkan pelajar- pelajar yang bertanggungjawab, berdisiplin dan mengamalkan nilai-nilai murni dari aspek kebersihan, keceriaan dan keselamatan. Di samping itu, dapat menanam dalam diri pelajar rasa bersyukur, berterima kasih dan menghargai kemudahan yang disediakan kerana mempunyai kantin yang sempurna dan kondusif.

3.0 MATLAMAT Memastikan kawasan kantin berada dalam keadaan bersih, ceria serta lengkap dengan maklumat pembelajaran. Di samping itu, dapat membina rasa

tanggungjawab dan bekerjasama menjaga kebersihan, keceriaan, menghargai kemudahan yang disediakan serta memupuk semangat satu Malaysia.

4.0 OBJEKTIF 1. Mempertingkatkan mutu keceriaan dan kebersihan kantin sekolah dari segi fizikal. 2. Melatih pelajar mematuhi peraturan kantin dan mendisiplinkan mereka ketika berada di kantin. 3. Mempertingkatkan mutu pengurusan kantin sekolah. 4. Memperlengkapkan kantin sekolah dengan pelbagai kemudahan supaya kantin sempurna dan kondusif

5.0 SASARAN Semua pelajar SMK Bandar Banting dan guru guru.

6.0 TEMPAT Kantin sekolah.

7.0 TARIKH Sepanjang bulan Mac, April, Mei, Jun, Julai dan Ogos.

8.0 AHLI JAWATANKUASA


PENGERUSI NAIB PENGERUSI 1 NAIB PENGERUSI 2 : TN. HJ KHAIRI BIN BIDIN ( PENGETUA ) : TN. HJ HAIRIL ANUAR BIN HJ OSMAN @ AHMAD ( PK HEM ) : TN. HJ MARSAN B. OSMAN ( PK PETANG )

SETIAUSAHA 1 ( SESI PAGI) PEN. SETIAUSAHA AJK

: PN. AZMAH BT MOHD AMIR @ RUHIAT (KETUA) : PN. KHALIJAH BT MOHD ARIFFIN : PN BARIAH BT OSMAN : EN. HASHIM BIN SAIDIN : PENGUSAHA KANTIN

SETIAUSAHA 2 ( SESI PTG ) AJK

: PN. NUR SORFINA BT M. SHAWARI : CIK AIDA SUZANI BT ABU BAKAR : EN. ISPAINI BIN SALIM : CIK NORMALA BT ISMAIL : PN. FARIDAH AKMAL BT NAWI : PENGUSAHA KANTIN

9.0 AKTIVITI 6. Kerja-kerja menyelenggarakan sudut atau info pelajar. 7. Kerja- kerja mengecat dinding kantin. 8. Kerja- kerja menyelenggarakan kipas dan lampu kantin 9. Kerja- kerja menyelenggarakan siling kantin 10. Kerja- kerja menyelenggarakan tapak dan tong sampah. 11. Kerja-kerja membaik pulih dan menambah kerusi makan pelajar 12. Kerja-kerja membaik pulih tandas, singki kantin yang rosak

10.0 ANGARAN PERBELANJAAN

BIL

BAHAN/ITEM

BILANGAN

HARGA PERUNIT

JUMLAH

1.

Menyelenggara sudut/info pelajar

3 unit Softboard 3 x RM 1000.00 4 kaki x 14 kaki dan 10 unit kerusi 10 x RM 100.00

RM 3000.00

2.

Membaik menambah

pulih

RM 1000.00

makan pelajar 3. Menyelenggara lampu 10 unit 10 x RM 80.00 RM 80.00

Kalimantan yang rosak 4. Membaik pulih dan 6 unit 5 x RM 500.00 RM 2500.00

menambah stool jualan 5. Membaik pulih singki RM 1000.00 RM 1000.00

guru dan pelajar 6. JUMLAH RM 8500.00

11.0 SUMBER KEWANGAN Peruntukan sewa kantin.

PENUTUP Projek ini diharapkan akan meningkatkan mutu pengurusan kantin sekolah melalui satu jawatankuasa yang akan memantau keadaan kantin sentiasa berada dalam keadaan bersih, ceria, sempurna dan kondusif untuk kegunaan pelajar dan warga sekolah.

Disediakan oleh : .. (PN. AZMAH BT MOHD AMIR @ RUHIAT) Setiausaha Unit Kantin SMKBB 2014

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR BANTING PERSIARAN MAJLIS 42700 BANTING SELANGOR DARUL EHSAN
PROGRAM ANJUNG SELERA LIMA BINTANG

ANJURAN JAWATANKUASA UNIT KANTIN TEL: 03-31874817 NO.FAKS SEKOLAH: 03-31802409 E-MAIL SEKOLAH: KOD SEKOLAH:

KERTAS KERJA ANJUNG SELERA LIMA BINTANG SMK BANDAR BANTING


10.0 PENDAHULUAN

Kantin sekolah memainkan peranan yang penting dalam penyediaan pemakanan yang berkhasiat kepada pelajar di sekolah. Oleh itu, kantin di sekolah adalah sumber utama kepada pelajar untuk mendapatkan makanan semasa waktu persekolahan. Sehubungan dengan itu, kantin sekolah juga merupakan suatu tempat yang penting dalam mendidik, menyampaikan ilmu dan perkongsian pengalaman selain bilik darjah. Justeru itu, di sini juga pelajar yang membina pengetahuan, sikap dan amalan tentang makanan dan pemakanan yang sihat, kepentingan kebersihan serta tingkah laku sosial dan amalan -amalan yang murni yang lain. Oleh yang demikian, program ini bertujuan untuk memberi kesedaran dan motivasi kepada pelajar tentang tanggungjawab menjaga kebersihan, bekerjasama menceriakan kantin, menghargai kemudahan yang disediakan dan berusaha menjadikan kantin sebagai tempat yang penuh dengan pelbagai maklumat dan informasi.

11.0

RASIONAL

Program ini diharapkan akan dapat mempamerkan suatu kantin yang ceria, bersih, bermaklumat dan sempurna bagi melahirkan pelajar pelajar yang bertanggungjawab, berdisiplin dan mengamalkan nilai nilai murni dari aspek kebersihan, keceriaan dan keselamatan. Di samping itu dapat menanam dalam diri pelajar rasa bersyukur, berterima kasih dan menghargai kemudahan yang disediakan kerana mempunyai kantin yang sempurna dan kondusif.

12.0

MATLAMAT

Memastikan kawasan kantin berada dalam keadaan bersih, ceria serta lengkap dengan maklumat pembelajaran. Di samping itu, dapat membina rasa

tanggungjawab dan bekerjasama menjaga kebersihan, keceriaan, menghargai kemudahan yang disediakan serta memupuk semangat satu Malaysia.

13.0

OBJEKTIF

1. Melahirkan warga sekolah yang sihat dan cerdas melalui pemakanan yang sihat dan keadaan kantin yang kondusif. 2. Membina budaya cintakan ilmu. Minat membaca dan mencari maklumat dalam kalangan pelajar di mana jua mereka berada termasuk di kantin sekolah. 3. Menyediakan satu ruang yang selesa dan tenteram untuk pelajar berehat, berbincang, bermesyuarat dan guru-guru menjalankan P&P. 4. Memupuk dan menanam rasa sayang bersyukur, berterima kasih dan menghargai kemudahan-kemudahan yang disediakan.

14.0

SASARAN

Semua pelajar SMK Bandar Banting dan guru guru.

15.0 Kantin sekolah.

TEMPAT

16.0

TARIKH

Sepanjang bulan Julai, Ogos dan September.

17.0
PENGERUSI NAIB PENGERUSI 1

AHLI JAWATANKUASA
: PN. HJH RAHANI BT ARSHAD : TN. HJ HAIRIL ANUAR BIN HJ OSMAN @ AHMAD

NAIB PENGERUSI 2

: TN. HJ MARSAN B. OSMAN

SETIAUSAHA 1 ( SESI PAGI)

: PN. AZMAH BT MOHD AMIR @ RUHIAT (KETUA)

PEN. SETIAUSAHA AJK

: PN. KHALIJAH BT MOHD ARIFFIN : PN. MAHANI BT MOKRI

: PN. SALAMAH BT BEJO : PN. NOR ZARIAH BT ABDUL RAHMAN : PN. NOOR HAFIDZA BINTI SAJUNI : PENGUSAHA KANTIN

SETIAUSAHA 2 ( SESI PTG ) AJK

: PN. NUR SORFINA BT M. SHAWARI : CIK AIDA SUZANI BT ABU BAKAR : EN. ISPAINI BIN SALIM : CIK NORMALA BT ISMAIL : PN. FARIDAH AKMAL BT NAWI : PENGUSAHA KANTIN

18.0

AKTIVITI

1. Mengecat dinding dan siling kantin. 2. Menghias meja kantin dengan skirting. 3. Melapik meja dengan tikar getah dan plastik. 4. Menghias dan menceriakan kawasan kantin dengan bunga-bunga dan tanaman herba. 5. Menceriakan dinding kantin dengan pelbagai info dan maklumat. 6. Menceriakan meja kantin dengan info-info yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaran pelajar. 7. Menambah dan membaik pulih bumbung sisi kantin.

19.0 ANGGARAN PERBELANJAAN

BIL

BAHAN/ITEM

BILANGAN

HARGA PERUNIT

JUMLAH

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Kain skirting Plastik alas meja Tikar getah Pasu bunga Pokok bunga Tong Sampah

4 gulung 6 gulung 6 gulung 50 buah

4 x RM 360.00 6 x RM 50.00 6 x RM 160.00 50 x RM 20.00

RM 1440.00 RM 300.00 RM 960.00 RM 1000.00 RM 500.00

4 buah

4 x RM 40.00 JUMLAH

RM 160.00 RM 4360.00

11.0 SUMBER KEWANGAN Peruntukan sewa kantin

12.0 PENUTUP

Projek ini diharap akan meningkatkan mutu pengurusan kantin sekolah melalui satu jawatankuasa yang akan memantau keadaan kantin sentiasa berada dalam keadaan bersih, ceria, sempurna dan kondusif untuk kegunaan pelajar dan warga sekolah.

Disediakan oleh : .. ( PN AZMAH BT MOHD AMIR @ RUHIAT ) Setiausaha Unit Kantin SMKBB 2014

SAMPA H

SISA

MAKANA N

CAWAN

DAN GELAS

PINGGAN, SUDU DAN GARFU

Laman Warisan Bonda

Program Meja

Skuad Anjung Selera

Laman Santai

Anjung Kantin

Reading Corner

Buffet Corner

Panel Info

Sudut Nilam

Bahan Kitar Semula

Hasil Kerja Pelajar

I Think

Peti Aduan / Cadangan Konsep Anjung Selera

Pelindung Lampu dan Perangkap Serangga