Anda di halaman 1dari 53

alana dulli

Catan adalah salah satu hasil seni yang menggunakan media basah dan disapukan pada sesuatu pemukaan. Media basah terdiri daripada cat seperti cat akrilik,cat poster,cat minyak dan cat gouce. Biasanya permukaan bagi penghasilan catan adalah kertas atau kanvas.

Teknik ini melibatkan sapuan warna cair ke atas permukaan kertas yang basah. Ia menghasilkan kesan lut sinar. Teknik ini merupakan teknik yang dramatIK WASH Campuran warna yang tidak terlalu pekat atau terlalu cair. sapuan berus yang spontan. Cara- Kertas dibasahkan dengan satu lapisan air atau warna yang cair. Warna disapukan apabila permukaan masih basah.

Melibatkan sapuan warna terus daripada tiub ke atas permukaan kertas lukisan yang basah/lembap. Sesuai digunakan untuk menghasilkan kesan legap (opaque) yang kering. Sesuai digunakan untuk menghasilkan kesan jalinan, engan menyapu lapisan warna yang pekat ke atas lapisan warna lain yang lain.

Sapuan warna basah ke atas permukaan kertas yang kering untuk menghasilkan kesan legap. warna yang basah dan disapukan ke atas lapisan warna yang telah kering bagi mendapatkan kesan lut sinar. Cara- Warna disapu ke atas kertas lukisan yang kering. Mulakan dengan lapisan yang nipis dan ditindih berperingkat-peringkat dengan ton yang semakin gelap.

(a) Warna disapu tanpa campuran air atau campuran air yang sedikit di atas permukaan yang mempunyai warna yang sudah kering. (b) Campuran warna yang agak pekat atau likat. (c) Untuk menampakkan kesan jalinan pada sesuatu objek. (d) Sesuai digunakan untuk menghasilkan kesan jalinan, dengan menyapu lapisan warna yang pekat ke atas lapisan warna lain yang telah kering.

Basah atas Basah

Kering atas Basah

Basah atas Kering

Kering atas Kering

Cetakkan merupakan aktiviti memindahkan sebuah imej dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Untuk cetakan jenis blok, imej pada blok disediakan dan warna atau dakwat cetakan dicetak di atas permukaan kertas. Contoh bahan cetakan lain ialah cetakan lino, sutrasaring.

Cetakkan Blok/ lino ink

Figura

Landskap

Alam Benda

Cara menghasilkan karya dengan menyusun dan menambah bahan-bahan seperti kertas warna, plastik dan lain-lain ke atas sesuatu permukaan seperti kertas, plastik dan papan secara tersusun, bersebelahan dan tidak bertindih. Kepingan bahan yang diulang secara tidak bertindih memberi kesan khas pada mozek yang dihasilkan.

Sempadan kepingan bahan yang ditampal itu memberi jalinan keseluruhan kepada gambar yang dihasilkan.

BANDING BEZA MENCORAK DAN REKAAN


ODELIA ANAK KASSIM

CORAK TIDAK TERANCANG 1. Pualaman 2. Tiupan 3.Renjisan &Percikan

Pualaman
Corak dapat dihasilkan dengan teknik pualaman. Kita boleh menggunakan corak ini sebagai pembalut buku,penanda buku dan sebagainya. Proses pualaman :
Sebuah talam untuk diisikan air sepenuhnya. Cat minyak akan dititiskan mengikut citarasa sendiri. Guna berus atau kayu untuk mengacau cat hingga menghasilkan corak yang dikehendaki. Tangkupkan kertas lukisan ke atas permukaan cat/air (dalam talam) dan angkat dan jemur.

Contoh Hasil Teknik Pualaman

Rujukan : http://artzskill.blogspot.com/p/bidang-mencorak-dan-membuat-rekaan.html

Tiupan
Teknik tiupan menggunakan straw sebagai alat untuk meniup warna yang ada pada kertas lukisan. Teknik ini agak susah dikawal dan harus ditiup dengan teliti. Tiupan straw mampu menimnulkan corak yang unik dan menarik.

Contoh Hasil Teknik Tiupan

Rujukan: http://artzskill.blogspot.com/p/bidang-mencorak-dan-membuatrekaan.html

Renjisan dan Percikan


Teknik menghasilkan corak tidak sengaja dengan cara menghambur titik-titik warna air yang berselerak kesana sini. Renjisan dan percikan boleh berlaku keatas permukaan kertas kering atau lembap. Kesan warna yang direnjis atau dipercik menimbulkan corak tidak terancang.

Contoh Hasil Teknik Renjisan dan Percikan

Rujukan :http://zurida.blogspot.com/2010/02/renjisan-dan-percikan.html

CORAK TERANCANG 1. Kolaj 2. Lukisan 3. Cetakan

Kolaj
Aktiviti kolaj di dalam bidang menggambar ataupun membuat corak ialah kegiatan menampal kertas, kain atau bahan terbuang di atas sesuatu permukaan. Tampalan atau corak yang dihasilkan boleh disusun secara bertindan tindih dan mengikut corak yang ingin dihasilkan.

Contoh Hasil Teknik Kolaj


ALAT : Pembaris, pensil, gunting, pisau. BAHAN : Kertas, kain perca, tali, kadbod, gam dan sebagainya.

Rujukan : http://lifeasaartstudentlilizala.blogspot.com/2012/04/kolaj.html

Lukisan
Lukisan dalam bahasa inggeris di sebut drawing ia adalah peringkat awal untuk menghasilkan catan. Melukis dikatakan memberi kesan keindividuan dan memberi kesan keaslian pada karya. Lukisan juga dijadikan medium untuk meluahkan pendapat dan perasaan.

Lukisan adalah aktiviti melakar dan melukis menggunakan media kering. Mencorak menggunakan teknik lukisan dalam aktiviti mencorak dan membuat rekaan adalah melukis corak menggunakan media kering.

Contoh Hasil Teknik Lukisan

Rujukan :http://lifeasaartstudentlilizala.blogspot.com/2012/04/lukisan.html

Cetakan
Lazimnya dalam mebuat karya cetakan dalam mencorak bahan yang digunakan ialah papan lino atau alam semual jadi yang ditebuk dan diukir seperti kentang.
Bahan diukir dengan corak yang diingini dan dicetak di atas permukaan yang rata.

Contoh Hasil Teknik Cetakan

Rujukan : http://lifeasaartstudentlilizala.blogspot.com/p/membuat-corak-rekaan.html

Priscilla ak Sebelie

BINAAN

LIPATAN

MEMBENTUK DAN MEMBINA

LUAKAN

Teknik luakan merupakan pembuangan, pengurangan atau pemotongan pada bahagianbahagian tertentu sehingga bentuk yang dikehendaki terhasil. Contoh ; Arca Timbul

LUAKAN

BINAAN
Teknik ini dihasilkan daripada binaan struktur asas. Terdiri daripada teknik kerangka atau tanpa berkerangka Dibina berasaskan teknik kerangka - digunakan sebagai struktur asas atau bahagian dalaman biasanya diperbuat daripada dawai, keluli dan sebagainya. Teknik tanpa berkerangka dibina berasaskan cantuman bahanbahansecara dipateri atau dikimpal. Contoh; arca stabail, model, diorama, arca asemblaj dan topeng

Arca Stabail

Model

Diorama

Arca assemblaj

Topeng

Shirley ak Empen

Menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. (warna air dan warna lilin) Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas.

Warna air boleh disapukan ke atasnya iaitu kawasan yang tidak berlilin.

Warna air akan diserap manakala di kawasan yang berlilin warna air tidak akan diserap. Lilin akan menolak warna air maka terdapat 2 kawasan dengan 2 jenis kesan Peringkat sekolah rendah menggunakan krayon.

Proses - teknik resis

Bunga sulam merupakan satu teknik yang terdapat dalam ragam hias anyaman di mana ia akan mencantikkan lagi hasil yang telah dibentuk. Teknik sulam adalah teknik susun susup. Kesan bentuk bunga yang dibuat lebih merupakan kesan geometri asas seperti susunan bentuk tiga, segi empat, dan sebagainya lagi.

TEMBIKAR
Bahagian tapak disediakan terlebih dahulu. Kemudian tanah liat digelek dengan tangan sehingga menjadi lingkaran panjang seperti silinder dan dilingkar membentuk sebuah tembikar. Guriskan dengan jarum pada bahagian cantuman dan cantumkan dengan slip (lumpur tanah liat).

Tanah liat digelek dengan tangan menjadi lingkaran panjang dan dilingkar membentuk tembikar

TEKNIK LUAKAN
Alat Domestik merupakan peralatan yang dicipta dan digunakan untuk memberi kemudahan dan digunakan sebagai peralatan harian kepada masyarakat tradisional pada ketika itu. Teknik-teknik untuk menghasilkan alat domestik di atas ialah teknik luakan, teknik asemble dan teknik ukir.