Anda di halaman 1dari 40

Disediakan Oleh : Lam Pui Yee Nor Azie Vinothini

Sensitif terhadap penyakit dan perubahan persekitan

Separa terapung

terapung

Melekat

Tiga jenis telur

Cyprinidae

Cichlidae

Jenis Ikan Membiak Bertelur


Anabantidae

Characidae

Jenis yang membiak (bertelur) meluas di negara ini

Ikan membiak melalui proses persenyawaan iaitu betina bertelur dan induk ikan jantan mengeluarkan sperma. Proses persenyawaan ini pula berlaku sama ada

di dalam badan atau di luar badan induk ikan


betina.

Ikan ini boleh dibiak dengan mudah di dalam


tangki, perlu ditambah dengan sedikit garam dapur untuk menggalakkan pengeluaran anak.

Proses persenyawaan akan berlaku di dalam badan induk ikan betina apabila sperma ikan jantan dimasukkan melalui urogenital. Telur telah tersenyawa akan disimpan dan berkembang membentuk anak lembaga di dalam badan ikan betina.

Anak ikan yang sempurna dan boleh berenang bebas akan dilahirkan. Ikan yang bersifat seperti ini dikenali sebagai ikan jenis beranak.

Langkah-langkah untuk membiak Betta


Pra Pembiakan (Conditioning)
Membuat sarang buih Pengawanan

Penjagaan telur

Penyediaan Tangki pembiakan

Mencampurkan induk

Penjagaan fry

1.Pra Pembiakan (Conditioning)


Induk jantan dan betina diasingkan. Induk jantan dalam sebuah bekas . Induk Betina dalam akuarium secara komuniti. Makanan utama seperti blood worm atau tubifex worm boleh diberikan.

2.Penyediaan tangki pembiakan


Tangki berukuran 12x10x10 adalah memadai. Tangki diisi air separuh dengan air paip dan air hujan yang telah diheningkan. Letakkan satu keratan paip PVC 6 untuk induk betina bersembunyi ketika jantan sedang aggresif.

3. Mencampurkan induk
Induk jantan dimasukkan dalam tangki pembiakan. Bila ia telah membina buih, sudah sedia untuk membiak. Induk betina dimasukkan dalam botol di dalam tangki pembiakan untuk merangsang pembiakan ikan jantan.

4. Membuat sarang buih


Induk jantan membuat sarang buih dengan mengambil

udara atmosfera dan menghembuskan satu buih yang

berbaur dengan mucus dari dalam mulutnya.


Buih-buih bercantum membentuk segumpal sarang. Pada permulaan berlaku pergaduhan jantan dan betina. Bila kedua-dua induk sedia mengawan, ia akan berada dibawah sarang dan mulai mengawan.

Sarang

Jantan dan betina mengawan

5. Pengawanan
Semasa mengawan, ikan jantan dan betina membelitkan badannya. Telur tersenyawa tenggelam ke dasar tangki. Ikan jantan memungutnya dan menghembuskan ke dalam sarang buih. Buih yang rosak akan terus dibaiki oleh ikan jantan. Proses ini akan berulang-ulang antara 1-1 jam.

Betta (jantan) memungut telur

6. Penjagaan Telur
Selesai mengawan, induk betina dikeluarkan dari tangki pembiakan dan dibuat rawatan. induk Jantan mengawasi telur sehingga menetas.

7. Penjagaan fry
Telur menetas selepas 24-30 jam. Ikan jantan sentiasa mengawasi sarangnya. Selepas 3 hari fry mula berenang dan perlu diberi makanan. Makanan terbaik ialah air hijau (green water) yang boleh didapati dalam ternakan keli/ talapia.

Betta fry

Kaedah lain ialah makanan artemia yang baru menetas. Lepas 5 hari, boleh diberikan makanan rumusan berbentuk serbuk. Fry (umur 7-10 hari), dipindahkan ke tangki pemeliharaan dengan diberikan makanan moina/ blood worm yang dicincang.

KEPERLUAN PERALATAN DAN BAHAN

Keperluan Peralatan dan Bahan


Tangki pembiakan Sangkar jaring netlon Suntikan hormon Kualiti air Cahaya Ruang hidup Perlindungan Tumbuhan air

Tangki pembiakan
Digunakan sebagai substrak mengumpul anak yang dihasilkan. Tangki pembesaran

Saiz 30 x 30 x 30 cm dengan isipadu air lebih daripada 20 Air paip dan air hujan yang telah diheningkan sesuai. Letakkan keratan paip PVC 6 untuk induk betina bersembunyi ketika induk jantan sedang agresif.

Sangkar Jaring Netlon


Saiz jaring 0.75 cm Suhu air 270 c Digunakan untuk pembiakan ikan Cichilidae

Suntikan hormon
Suntikan pada abdomen (intramuscularly injection) Membolehkan proses ovulasi berlaku

Kualiti air
Keperluan kualiti air berbeza menikut spesies. Anabantid air yang asidik (pH 5.5-6.5) Cichilid air alkali (pH >7.0) Gunakan kertas litmus untuk menentukan keasidan air.

Cahaya
Ikan perlu mendapatkan cahaya yang optimum untuk pembiakannya. Ikan Neon Tetra persekitaran yang gelap

Kebanyakkan ikan tidak dipengaruhi keamatan cahaya untuk merangsang pembiakan.

Ruang Hidup
Ikan dapat membiak di dalam tangki yang kecil. Saiz ruang yang optimum diperlukan untuk ikan tertentu bertelur atau beranak.

Perlindungan
Ikan Cichilid memerlukan batu-bata atau gua kecil sebagai tempat untuk meletakkan telurnya.

Tumbuhan air
Ikan Sepat & Pelaga Sian (Betta Splendens) membuat sarang buih ( perlukan cebisan tumbuhan akuatik untuk mengukuhkan sarangnya. Ikan Angel & Rasbora- melekatkan telur pada tumbuhan air yang berdaun ( Cryptocoryne sp. / Amazon Sword plant) Ikan Barb melekatkan telur pada tumbuhan berdaun halus ( Hydrilla sp.)

Amazon Sword plant

Hydrilla sp.

Cryptocoryne sp.