Anda di halaman 1dari 1

Penggunaan " di" dekat dan "di' jauh

Bagaimana dan bilakah pelajar semua menulis frasa kata dengan menggunakan "di" yang didekatkan dan "di" yang dijarakkan.

Mudah sahaja.................

"di" dekat ditulis ketika disambung dengan KATA KERJA(PERBUATAN) Contoh : tulis - ditulis, makan -dimakan, kejar- dikejar....... Apa sahaja kata kerja yang ingin ditulis,maka di perlu didekatkan.

Untuk "di" yang dijarakkan....lihat contoh di bawah. di sana, di dalam,di barat, di hidung..... Jika diperhatikan : "di" yang dijarakkan ialah kata yang selain daripada KATA KERJA, seperti kata arah dan kata sendi.

Kesimpulannya : "di" perlu didekatkan sekiranya melibatkan KATA KERJA(diracun, digilis, ditegur, dibuang, dilempar, diperhatikan.....dll) Manakala "di" yang dijarakkan melibatkan frasa kata SELAIN daripada KATA KERJA.

di yang dekat hanya EKSKLUSIF untuk penggunaan di yang dipadankan dengan kata kerja/perbuatan (verb).Dalam kes ini, ia bertindak sebagai imbuhan. Jadi, ia harus didekatkan. Manakala, di yang jauh adalah di yang BIASANYA diganding dengan kata nama/tempat (noun).Dalam kes ini, ia bertindak sebagai sendi (kata penyambung). Jadi, ia mesti dijauhkan.

Anda mungkin juga menyukai