Anda di halaman 1dari 271

REPUBLIKA E KOSOVS

QEVERIA E KOSOVS
MINISTRIA E ARSIMIT SHKENCS DHE TEKNOLOGJIS







PROGRAMI ORIENTUES DHE MODELE T PYETJE
PR
PROVIMIN E MATURS SHTETRORE

MATURA 2014






















PRISHTIN 2014
DIVIZIONI PR VLERSIM STANDARDE DHE MONITORIM (DVSM)











PROGRAMI ORIENTUES DHE MODELE T PYTJE PR PROVIMIN E MATURS
SHTETRORE sht i iniciuar dhe prkrahur nga z.Ram Buja, Minstr i Arsimit Shkencs
dhe Teknologjis


Prgaditja profesionale sht realizuar nga bashkpuntort profesional n koordinim me
stafin e Divizionit pr Vlersim, Standarde dhe Monitorim

Kontribut n realizimin e programit kan dhn z.Nehat Mustafa, kryetar i KQShM dhe z.
Xhavit Daka, sekretar i lrgjithshm MAShT

Barts i aktiviteteve n realizimin e programit sht Mustaf Kadriu, udhheqs i DVSM







REPUBLIKA E KOSOVS
QEVERIA E KOSOVS

MINISTRIA E ARSIMIT SHKENCS DHE TEKNOLOGJIS







PROGRAMI ORIENTUES DHE MODELE T PYETJE
PR
PROVIMIN E MATURS SHTETRORE





MATURA 2014















PRISHTIN 2014
DIVIZIONI PR VLERSIM STANDARDE DHE MONITORIM (DVSM)
























PROGRAMI ORIENTUES
PR
PROVIMIN E MATURS SHTETRORE

Provimi i Maturs Shtetrore sht vlersim i jashtm pr nxnsit n prfundim t shkolls s mesme t lart.
Nprmjet ktij vlersimi, do t dshmohet shkalla e aftsive t nxnsve dhe gatishmria e tyre pr vazhdimin e
shkollimit universitar. Ministria e Arsimit, Shkencs dhe Teknologjis, n angazhimin pr nj arsim sa m cilsor dhe me
qllim t prgatitjes sa m mir t maturantve pr testin e maturs, ka hartuar Programin orientues pr prgatitjen e
Maturs Shtetrore 2014. Ky program sht sintez e njohurive, e shprehive dhe e shkathtsive t fituara gjat gjith
procesit msimor, n aspektin e rezultateve t pritura t prmbajtjes, por edhe n aspektin funksional.
Programi orientues pr prgatitjen e Provimit t Maturs Shtetrore 2014, paraqet nj fond t prmbledhur t
programeve pr lndt t cilat prfshihen n Testin e Maturs Shtetrore 2014, t drejtimeve t Gjimnazeve dhe t Arsimit
Profesional, t cilat konsiderohen se jan t domosdoshme pr vlersim. Materiali sht prgatitur nga grupi i ekspertve
t lndve, ndrsa q koordinohet dhe udhhiqet nga specialistt e DVSM.
Programi orientues, n brendi prfshin identifikimin e koncepteve baz - lidhja dhe zbatimi i tyre, nxjerrjen e
informatave relevante, interpretimin e rregullave dhe t parimeve, lidhjen e ideve, komunikimin dhe zgjidhjen e
problemeve, modelime t ndryshme, argumentime prmes fakteve dhe dshmive, si dhe nxjerrje e gjykimeve dhe
prfundimeve nga kto prmbajtje t shprndara n nivele t ndryshme t kompleksitetit prmbajtjesor.
Nj program i till sht prkrahur nga z. Ram Buja, ministr i Arsimit, Shkencs dhe Teknologjis dhe z. Nehat
Mustafa, kryetar i KQSHM-s, t cilt paraprakisht i falnderojm.
Prmes Programi orientues pr prgatitjen e Provimit t Maturs Shtetrore synohet orientimi i prgatitjes s
nxnsve nprmjet prqendrimit n njohurit, aftsit dhe shkathtsit m t rndsishme t lnds; nj verifikim
paraprak pr prgatitjen prfundimtare t nxnsve pr testin e maturs.
Prmes Programit orientues pr prgatitjen e Maturs Shtetrore, pritet q maturantt:
t njihen me programet q do t vlersohen n Maturn 2014;
t orientohen n rezultatet e pritura q duhet prvetsuar;
t kuptojn natyrn e testeve t Maturs Shtetrore;
t njihen me krkesa t testeve model;
t analizojn seciln krkes dhe t nxjerrin gjykime.
t punojn bashkrisht me msimdhnsit e tyre pr t prvetsuar sa m shum njohuri, si dhe t formojn aftsi
dhe t fitojn zotsi dhe shkathtsi.

GJUH SHQIPE

4


I. LEXIMI

PRMBAJTJA
I. LETRSIA SHQIPE DHE E HUAJ
(DISKURSET LETRARE
1
)
I. TIPARE T KULTURS
TRADICIONALE
Kanuni
Eposi pr Mujin dhe Halilin Balada
dhe prralla shqiptare

Tipare t kulturs tradicionale
Njohuri pr temn heroike, eposin dhe mitologjin shqiptare
Njohuri pr baladat dhe prrallat shqiptare
Diskursi baladik, diskursi prrallor, diskursi epik
Diskursi kodifikues, diskursi etnik
II. TIPARE T LETRSIS
KLASIKE DHE T MESJETS
2


Letrsia Klasike: Epi i Gilgameshit
Homeri
3
: Iliada
4
, Odiseja; Eskili;
Safo; Aristofani; Aristoteli
Letrisa e Mesjets: Knga e
Rolandit
Dante Aligieri: Ferri

Tipare t Letrsis Klasike t Mesjets
Tema e pavdeksis (hyjnorja, njerzorja, shtazorja)
Tematika homerike dh mitologjia greke (Tema e lufts dhe
Tema e kthimit)
Kuptimi i artit dramatik (Esenca e tragjedis dhe e komedis
greke)
Poezia lirike: Ditirambi, oda, himni
Epi heroik dhe epi alegorik-religjioz
Diskursit heroik, diskursit tragjik, diskursit komik
Diskursi fantastik, diskursi alegorik, diskurset poetike-
prkushtuese dhe personale


1
Vrejtje 1: N kolonn: I. Letrsia shqipe dhe e huaj (Diskurset letrare) prmenden kategori e kategorizime q prcaktojn epoka, autor e vepra
letrare (far i karakterizon letrsit e ktyre epokave, veprat dhe autort), si referenca themelore kto n t cilat mund t fokusohen pyetjet (krkesat) e
testit t maturs. N t njjtn kolon ku jepen edhe II. Format joletrare t shkrimit (Diskursi joletrar) dhe III. Kultur gjuhe, prshkruhen, po ashtu, edhe koncepte e
nocione q do t duhej njohur pr nga pikpamja e kuptimit dhe e prdorimit t tyre.

2
Vrejtje 2: Nxnsi, t vna n nj rrjedh kronologjike epokat letrare : I. Letrsia shqipe dhe e huaj (Diskurset letrare) te Prmbajtja, duhet t ket njohuri dhe ti
dalloj kuptimet themelore letrare t secils epok, q sugjerojn nj poetik historike t letrsis, prkatsisht transformimet historike t shkrimit letrar e t zhanreve (n
prmbajtje e n form), si duhet t ket njohuri e t dalloj te II. Format joletrare t shkrimit (Diskursi joletrar) dhe III. Kultur gjuhe, kategori t caktuara t prmbajtjes
dhe lidhjet e tyre me kto kategori, veorit e t cilave prshkruhen prball tyre n tabel.

3
Vrejtje 3: Autort jan vn si pika orientuese dhe si ilustrime e jo si qllim m vete, pra n funksion t dijeve kulturore e letrare. Letrsia vihet n
raport me idet dhe format e shkrimit (modelet) t periudha t ndryshme kohore.

4
Vrejtje 4.: Sa her q zgjedhet nj tekst letrar i nj vepre t nj autori, (dhe - i nj vepre t autori anonim) si model pr analiz, pyetjet pr leximin
dhe interpretimin e tekstit n fjal prqendrohen n prmbajtjen dhe n formn e tekstit letrar, (poezi, proz, dram) pr t matur zotrimin e
shkathtsive t leximit, nivelin argumentues e vlersuese n lexim, lidhjet e tekstit me autorin dhe epokn letrare, kemi parasysh ktu, gjithashtu,
njohurit themelore q nxnsi duhet t ket pr historit letrare dhe poetik e tekstit letrar (dijet n fushn e Teoris s letrsis).
5


III. TIPARE T LETRSIS S
VJETR SHQIPTARE

Latiniteti: M. Barleti: Historia e
Sknderbeut
Gjon Buzuku: Meshari
Pjetr Budi
Frang Bardhi: Apologjia e
Sknderbeut
Pjetr Bogdani: Cuneus
prophetarum
Konteksti kulturor arbresh: Jul
Variboba: Gjella e Shn Mris
Virgjr
Bejtexhinjt: Nezim Frakulla;
Hasan Zyko Kamberi
Muhamet Kyyku-ami: Erveheja)


Tipare t Letrsis s vjetr shqipe
Veprat n kontekstin kulturor - destinimi (motivi nacional dhe
biblik)
Kuptimi sociokulturor dhe filologjik i teksteve t Letrsis s
vjetr shqipe
Letrarja dhe joletrarja (Tekstet letrare n frymn e teksteve
biblike si msim e moralitet)
Statuset autoriale (tipi i autorsis s tekstit t vjetr)
Konteksti kulturor arbresh (Struktura e ndrliqshme letrare)
Bejtexhinjt - dimensioni kulturor (strukturat, diskurset dhe
temat letrare)
Letrsia e bejtexhinjve dhe format letrare t letrsis s
Lindjes (divani, gazelet, kasidet)
Poezia: kodet tematike, diskursi social dhe ai satirik

IV. TIPARE T RILINDJES
EVROPIANE

F. Petrarka: Libri i kngve
Gj. Bokao: Dekameroni
M. Servantesi: Don Kishoti i Mans
U. Shekspiri: Hamleti, Shum zhurm
pr asgj

Tipare t Rilindjes evropiane (Poezia, proza dhe drama e
epoks s Rilindjes evropiane)
Soneti si burim frymzimi (struktura: strofa, vargu, rima)
Novela - tipi i novels s ndodhive (ngjarja dhe rrfimi)
Tragjedia dhe komedia shekspiriane (pasionet njerzore dhe
thellimi psikologjik i karaktereve)
Karakteri i heroit psikologjikisht t ndrlikuar (heroi i
konflikti t brendshm dhe i konflikti me botn)
Karakteri qesharak dhe krenar, n t njjtn koh, i heroit
(Afirmimi i idealizmit apo tallja me idealet)

V. TIPARET T
NEOKLASICIZMIT

Zh. Rasini: Fedra
Molieri: Kopraci


Tipare t Letrsis neoklasike
Forma konvencionale t tragjedis dhe t komedis
neoklasike (Raportet me tragjedin dhe komedin greke);
Respektimi i unitetit t veprimit, t vendit dhe kohs ne dram
Moralja dhe moralizimi
Karakteret mashtruese dhe vetmashtruese t heronjve n
dram

VI. TIPARE T ROMANTIZMI
EVROPIAN

V. Gte: Fausti
V. Ygo
Xh. Bajron: Shtegtimet e ajlld
Haroldit

Tiparet e Romantizmit evropian (Tejkalimi i klasizimit)
Lvizja letrare-kulturore Stuhi e vrull
Transformimi i temave nga mitologjia dhe folklori
Epika mitike, epika e krkimit dhe epika e konfliktit
Tipi i letrsis s prbotshme (Kuptimi pas sublimes)
Romani n vargje
Koncepti njerzor, hyjnor dhe djallzor n roman (Jeta,
vuajtja dhe amshimi; Jeta midis t mirs dhe t keqes)
6


VII. TIPARE T LETRSIS S
RILINDJES KOMBTARE
SHQIPTARE

J. De Rada: Milosaoi, Sknderbeu i
pafan
Gavril Dara i Riu: Knga e sprasme e
Bals
K. Kristoforidhi, Gjahu i malsorve
N. Frashri: Istori e Sknderbeut,
Qerbelaja, Bagti e Bujqsia
Z. Serembe
Z. Skiroi: Mili e Hajdhia, Te dheu i
huaj
S. Frashri: Shqipria ka qen,
sht dhe do t bhet

Karakteristikat themelore t projektit nacional shqiptar t
quajtur Rilindja Kombtare dhe identifikimi i statusit t
letrsis shqipe brenda ktij projekti
Format e idealizuara t realitetit
Modeli social dhe politik i Rilindjes Kombtare Shqiptare
Raportet e letrsis shqipe me funksionet joletrare/politike
dhe misionare
Tematika kombtare dhe aspekti sociologjik i atdhedashuris
Letrsia e miteve kombtare dhe e personave historik
Letrsia sipas modelit t krijimit popullor (Vargu dhe poezia
sipas modelit popullor)
Poemat me ngjarje historike (Tema e kultit t s kaluars dhe
e lavdit kombtar)
Poezia e romantizmit kombtar (temat dhe diskurset historike)
Poezia e romantizmit subjektiv (temat dhe diskurset
personale)
Shnjimi i qart i autorit si krijues, qndrimi dhe pikpamjet e
tij n krijimin letrar
Kodifikimi moral, fetar dhe atdhetar (Heroi nacional dhe
Heroi moral)
Metafora / Simboli - si identifikim i pastr n poezi
VIII. TIPARET E LETRSIS S
REALIZMIT

O. d Balzak: Xha Gorio
L. Tolstoj
. Dikens
F. M. Dostojevski


Tiparet e letrsis s realizimit
Rrnimi i modeleve letrare realiste (zvendsimi i elementit
social nga ai psikologjik)
Romani si asociacion i gjer me tem historike e letrare
Romani shoqror, familjar, psikologjik, policor (Motivimi
socio-psikologjik)
Romani analitik; Proza e detajit (Pamja e gjer e jets
njerzore n roman)
Romani policor (efekti i enigm dhe suspensit)
Prshkrimi i karakterit / psikologjizmi i karakterit (Rrfimi
psikologjik)
Zhvillimi i intrigs dhe dualiteti fabulativ

IX. PARARENDSIT E
MODERNITETIT

Edgar Alan Po
Sharl Bodler


Simbolizmi, surrealizmi dhe estetika moderne
Poezia simbolike (Esencat e shumllojshme dhe
polisemantike t simbolit)
Ndjesia si burim i njohjes dhe i frymzimit (t shqetsuarit
sensual; pikllimi i neveritshm)
Surrealja dhe e mistershmja n poezi (Fantazia e mistershme)
Gjuha dhe ndjenja e re
7


X. TIPARET E LETRSIS
MODERNE

F. Kafka: Procesi
Xh. Xhojsi
G. Apolineri
M. Prusti
E. Paundi
Tiparet e letrsis moderne (Shthurja e realizmit)
Romani modern (Shprbrja e prmbajtjes dhe forms)
Elementet kafkiane Jashtzakonshmria q nuk habit
asknd
Rrjedha e ndrdijes n roman
Elementet e prozs realiste dhe alegorike e fantastike
Romani parodik dhe vetrefleksiv
Romani i rrjedhs s ndrdijes
Proza e referencave kulturore (Realitetet e shumfishta)
Format komplekse t rrfimit (Kndvshtrimi i shumfisht i
realiteteve dhe i karaktereve)
Rrfimtari i krijimit t iluzionit (pikpamja e rrfimtarit)
XI. LETRSIA MODERNE
SHQIPE

Ndre Mjedja: Juvenilia, Andra e jets
Gjergj Fishta: Lahuta e Malcs, Juda
Makab
Faik Konica: Nj Ambasad e Zulluve
n Paris
Fan Stilian Noli: Autobiografia
Haki Strmilli: Sikur tisha djal
Lasgush Poradeci: Vallja e yjeve, Ylli
i zemrs, Kamadeva
Ernest Koliqi: Gjurmat e stinve, Hija
e maleve
Mitrush Kuteli: Tat Tanushi
Millosh Gjergj Nikolla Migjeni:
Vargjet e lira, Novelat e Qytetit t
Veriut

Letrsia moderne shqipe (Periudha e autorve pasrilindas)
Letrsia e angazhuar
Poema e dhembjes dhe vetmis
Poema si epope kombtare (idiomatika popullore: mbshtetja
n modelin e kngs popullore legjendare apo historike)
Vargu dhe poema sipas modelit popullor
Rindrtimi imagjinar simbolik e poetik q prkon me letrsin
dhe traditn popullore
Forma e prsosur letrare e poezis (Kulti i artit t poezis)
Poezia e shenjs (dhembjes) nacionale / Poezia e shenjs
(dhembjes) personale
Poezia me tematik shoqrore dhe sociale
Metrika e poezis s Letrsis moderne (Vargu u lir)
Poezia dhe figurat stilistike (Poezia e metafors dhe e imazhit
poetik)
Fiksioni i dhn n form biografie a autobiografie (heroi
autobiografik e autoideologjik)
Tregimi modern shqiptar (Letrsia etnike, letrsia fantastike)
Proza e fryms nacionale e motivimeve metaforike dhe
metonimike
Rrfimet e rrfyera mbi bazn e legjendave
Proza e kuptimit social
Proza e kuptimit satirik dhe alegorik
Romani sentimental (proza n trajtn e ditarit)
XII. LETRSIA BASHKKOHORE

Gabriel Garsia Markez: Njqind vjet
vetmi
Ernest Heminguej: Plaku dhe deti
A. Kamy
H. L. Borhes

Proza n letrsin bashkkohore (Format e krkimit)
Efekti artistik e estetik i letrsis
Objektivizimi i ndjenjave
Prmbysja e konvencave n roman
Tregimi metaletrar
Referencat enciklopedike e labirintike n proz (proza e
referencave t drejtprdrejta ose t trthorta)
Romani filozofik
Romani dhe parabolat me epokn bashkkohore
8


XIII. LETRSIA
BASHKKOHORE SHQIPE

Esat Mekuli
Anton Pashku
Dritro Agolli
Ismail Kadare: Pallati i ndrrave
Kasem Trebeshina: Stina e stinve,
Odin Moldvalsen
Ali Podrimja: Lum Lumi
Azem Shkreli

Letrsia dhe kritika shqipe n Kosov
n vitet 70)

Kuptimi i realizmit bashkkohor
Letrsia bashkkohore n nivelin e ideve t prgjithshme dhe
t shprehjeve letrare t veanta
Letrsia e angazhuar (Letrsia si ligjrim social e ideologjik)
Poezia me tematik shoqrore dhe sociale
Poezia dhe etnia (historia)
Poezia e lirizmit subjektiv dhe lirizmit refleksiv
Poezia e lirizmit narrativ
Poezia e figurs (Poezia e simbolit dhe e ironis)
Romani i letrsis bashkkohore shqipe, si tematik, si
prosede, si gjuh e si stil
Letrsia e disidencs
Tregimet fantastike (Proza surrealiste e fantastike)
Rrfimi prmes thjerrzs fmijrore (proza e evokimeve t
realiteteve dhe bizariteteve)
Proza alegorizuese e parodizuese
Prdorimi letrar, social dhe ideologjik i gjuhs
Magjika dhe simbolika e narracionit
Kritikt dhe krkimet letrare n Kosov (metodat e aplikuara)
Gjuha e kritiks letrare
Kritika e angazhimit letrar / Imanente / Integraliste / e
Psikoanalizs strukturale / Strukturaliste

II. LEXIMI

PRMBAJTJA

II. FORMAT JOLETRARE T SHKRIMIT
(DISKURSI JOLETRAR)
Llojet letrare-shkencore:
- studimi, kritika, eseja, shqyrtimi

- biografia, memoaret (kujtimet),
ditari, udhprshkrimi

Llojet publicistike:
- fejtoni, reportazhi, raporti, lajmi


Dallimi ndrmjet formave themelore t shkrimit letrar-
shkencor
Struktura e mbarshtrimi i studimit, kritiks, eses, shqyrtimit
etj.
Eseja hulumtuese, eseja autobiografike, shkrimin eseistik n
logjikn shkak-pasoj
Tiparet e shkrimit biografik dhe autobiografik
Tekste televizive, t gazetave, t revistave.
Identifikimi i lajmit televiziv, radiofonik dhe i gazetaris s
shkruar prmes detajeve karakteristike t tyre
Shkrimi informues dhe Shkrimi argumentues
Elementet e lajmit, raportit, reportazhit
Prdorimi i burimeve
Letrkmbimi
Fjalimi
Struktura dhe mbarshtrimi i tekstit joletrar
Struktura dhe mbarshtrimi i tekstit gazetaresk
Paraqitja dhe nxjerrja e ides themelore
9


I. SHKRIMI

PRMBAJTJA

III. KULTUR GJUHE

Fonetika
Morfologjia
Sintaksa
Drejtshkrimi



Gjuha standarde n raport me dialektet e shqipes
Baza dialektore e shqipes standarde
Ndryshimet historike (fonetike) t tingujve t shqipes
Tiparet fonetike te shqipes
Norma ortoepike (drejtshqiptimore)
Njsit themelore leksikore sinonime, homonimet dhe
antonimet
Fjalformimi
Morfologjia pjest e ligjrats, njohja dhe identifikimi i tyre
si dhe prdorimi n situata dhe funksione t ndryshme
Njohurit pr njsit themelore t gjuhs dhe lidhjet e tyre, nga
fonema te fjala, nga fjala te fjalia, nga fjalia e thjesht te fjalia
e prbr, nga fjalia te periudha
Llojet e lidhjet s fjalve n fjali dhe llojet e lidhjet s fjalive
n periudha
Struktura dhe modalitetet e fjalis s thjesht dhe t prbr
(lidhjet dhe marrdhniet sintaksore)
Logjika e bashkrenditjes dhe e nnrenditjes n shkrim
Prdorimi i drejt i trajtave morfologjike dhe i strukturave
sintaksore
Analiza leksiko-morfologjike dhe sintaksore e tekstit
Kthim i tekstit t vjetr shqip n shqipen standarde
Njohja e strategjive t shkrimit, si zgjerimi apo reduktimi i
sentencs
Identifikimi i variacioneve historike, shoqrore dhe kulturore
t prdorimit t gjuhs
Pasurimin e fjalorit, sidomos t atij abstrakt dhe afektiv
Aplikimi i parimeve dhe procedurave t drejtshkrimit t
shqipes
Domeni stilistik i kombinimit t fjalive, prdorimi dhe teknikat
(Prdorimi i gjuhs n funksione stilistike)








10


XIV. TIPARE T KULTURS TRADICIONALE
Kanuni
Eposi pr Mujin dhe Halilin
Balada dhe prralla shqiptare

Lexo tekstin e dhn m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.
E drejta dokesore e maleve shqiptare, e njohun n prgjithsi me emnin Kanun, ka qen trashigue brez pas
brezi, tua zevendesue ligjin n trevat malore n votra qindrese vetmbrojtse n Shqipri.
Pr mbledhjen e lands s Kanunit t Maleve, n trevn e Mirdits Gjeovi ka punue kryesisht ku ishte
famullitar n famullin e Gomsiqes, gjat periudhs 1907 - 1915
Prmbledhja e par ose si mund ta quejm edhe versioni i par i Kanunit asht ajo e At Shtjefn Gjeovit, e
mbledhur gadi krejt n Mirdit dhe e publikueme pjes pjes tua fillue prej vjetit 1913 n revistn Hylli i
Drits dhe si botim i plot, mbas vdekjes s autorit m 1933 nn titullin Kanuni i Lek Dukagjinit.
Kjo prmbledhje ka trhequn vemendjen e studiuesve t vendeve t ndryshme, asht prkthye n shum gjuh,
asht ribotue disa her e vijon t ribotohet.
Mbledhja e materialeve t Kanunit pr Gjeovin ka qen nji pun mjaft e vshtir pr shkak t ktyre
rrethanave.
- Gjeovi ka le dhe asht rritun jasht trevs ku zbatohej Kanuni.
- Gjeovi ishte formue si klerik, si franeskan e jo njohs i kultures shpirtnore.

(Pal Doi Pr Kanunin, 2003)

1. Me termin Kanun, kuptojm:
A. nj prmbledhje rregullash pr t drejtn e prons
B. nj sr ligjesh t shkruara pr gjakmarrjen
C. nj seri normash t administrimit gjyqsor
D. nj trsi t normave t s drejts zakonore

2. Kur thuhet: Kanuni ka qen trashigue brez pas brezi, tua zevendesue ligjin n trevat malore n votra
qindrese vetmbrojtse n Shqipri, shprehja votra qindrese vetmbrojtse n Shqipri, nnkupton
rezistencn e malsorve shqiptar nga pushtimi:
A. grek
B. serb
C. turk
D. malazez
3. Kanuni, si lnd studimi e krkimi, i takon m s shumti fushs s:
A. Etnologjis
B. Drejtsis
C. Historis
D. Etiks

4. N fjalt e theksuara n paragrafin e fundit t fragmentit: Mbledhja e materialeve t Kanunit pr Gjeovin
ka qen nji pun mjaft e vshtir pr shkak t ktyre rrethanave: Gjeovi ka le dhe asht rritun jasht trevs
ku zbatohej Kanuni, qllimi i autorit t ktij teksti sht t:
A. mohoj lndn e mbledhur t Kanunit, n munges t mosprfshirjes s gjith kulturs s trevave
shqiptare
B. shpreh vlefshmrin e kufizuar t lnds s mbledhur t Kanunit pr shkak t mosnjohjes nga autori
t dokeve t ksaj treve
C. dyshoj n punn e mbledhjes s lnds s Kanunit nga nj autor i vetm, n munges t nj pune
gjithprfshirse dhe ekipore
D. tregoj pr vshtirsit q hasen n nj ndrmarrje t till, kur t dhnat merren nga banor q nuk e
njohin Kanunin
11


5. Cili nga prkufizimet sht m i plot pr Kanunin e Lek Dukagjinit?
Kanuni, si nj dokument i rndsishm q jep jetn tradicionale t shqiptarve,
shpreh:
A. traditn e bess
B. t drejtn shtetrore
C. t drejtn zakonore
D. virtytet dhe trimrin

Lexo vargjet e dhna m posht, pastaj prgjigjiu pyetjeve q vijojn.

Lum pr t, o i lumi Zot!
Fort po shndrit njaj diell e pak po xe!
pe merr frima rrapin e Jutbins!
Bor e madhe, qi pask r,
Rndojn ahat pr me u thye;
Kin etinat vetm kreshtat:
Ushtojn lugjet prej ortiqesh,

6. Ky fragment sht shkputur nga:
A. Knga e Rinjohjes
B. Kngt e Gjergj Elez Alis
C. Kngt e Kreshnikve
D. Knga e Ago Ymer Ags

7. Vargje t tipit:Lum pr t, o i lumi Zot!, ku krkohet ndihma e fuqive mbinatyrore, hasen edhe te:
A. Epi i Gilgameshit
B. Rubait e Khajamit
C. Odiseja e Homerit
D. Antigona e Sofokliut


8. Krijimet popullore, pjes e t cilave sht ky fragment nuk shquhen pr:
A. ritmin e rregullt
B. metrikn e rregullt
C. figurat stilistike
D. mbshtetjen n fakte


Lexo vargjet e dhna m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.

Nji amanet qi ma ka lan
Sall tri fjal ksaj vashe me i than!
Pr tri fjal e pr sa t duesh
Burrin tand a mund e njofsh?

9. Nga elementet e dhna n fragmentin e msiprm kuptohet se bhet fjal pr ciklin e njohur t baladave
shqiptare t:
A. rinjohjes
B. ringjalljes
C. bess
D. tradhtis

12


10. Pr nga tematika, figura e gruas n kt balad prafrohet me figurn e gruas n letrsin antike:
A. Helenn
B. Penelopn
C. Antigons
D. Driadn

11. Cila nga llojet letrare t prozs n burim i takon letrsis gojore:
A. miti
B. tregimi
C. novela
D. romani

12. Cila nga personazhet femra shquhet te Kngt e kreshnikve?
A. Ajkuna
B. Doruntina
C. Argjiro
D. Nita







XV. TIPARE T LETRSIS KLASIKE DHE T MESJETS
Letrsia Klasike: Epi i Gilgameshit
Homeri: Iliada, Odiseja; Eskili; Safo; Aristofani; Aristoteli

13. N veprn Gilgameshi, kur mbreti Gilgamesh, ulet dhe shkruan n pllak t gurit krkesn q u drejtohet
t gjithve, pr ta lexuar at q do ta shkruaj ai:
Merr kt lapis lazuli dhe lexoi
Udhtimet e Gilgameshit, krejt kah ka shkuar rrotull
Gilgameshit n kto vargje shfaqet n funksionin e:
A. narratorit n vetn e par
B. narratorit n vetn e tret
C. personazhit n vetn e par
D. personazhit n vetn e dyt

14. Gjykuar nga vargjet:Merr kt lapis lazuli dhe lexoi
Udhtimet e Gilgameshit, krejt kah ka shkuar rrotull
vepra karakterizohet si nj:
A. ndodhi n rrugtim
B. aventur n jetn e prtejme
C. krkim i nj t humburi
D. pajtim me fatin e jets

15. Gilgameshi, q mendohet q sht vepra m e lasht epike n bot, njihet veanrisht si epik pr:
A. gjahun n mal
B. jetn fetare
C. frikn nga vdekja
D. dhunn n familje

13


Lexo tekstin e dhn m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.
( N kto e sipr vjen Hermesi, q krkon t'i shkpus heroit t fshehtn pr t ardhmen e Zeusit. Ky sht
shrbtori m servil dhe m i pamshirshm i tiranit.)
HERMESI

Me ty, o dhelpr, talls e prbuzs,
me ty, o tradhtar i perndive,
me ty, q pasurove njerzit e vdekshm,
me ty, hajdut i zjarrit t hyjnive,
me ty po flas!

16. Nga personazhet dhe struktura e ktij fragmenti kuptojm se bhet fjal pr dramn:
A. Antigona
B. Prometheu i mbrthyer
C. Ajaksi
D. Edipi n kolon

17. N vargjet:Me ty, o dhelpr, talls e prbuzs,
me ty, o tradhtar i perndive,
Hermesi shpreh:
A. inat
B. zili
C. mllef
D. xhelozi
18. Cila nga veprat epike flet pr luftn q grekt bn kundr trojanve, luft q n poem paraqiten 51 ditt e
fundit dhe e cila nisi pr shkak se Paridi, i biri i Priamit, rrmbeu Elenen, gruan e grekut Menelaut?
A. Iliada
B. Odiseja
C. Eneida
D. Gilgameshi

Lexo vargjet e dhna m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.

Tani, Hefest, ti duhet t zbatosh
at q do yt at; e mbrthe
Kt rebel mbi shkmbin e thepisur,
aty shpejt lidhe me vargonj t forte
e t pathyeshm. Ai ta vodhi zjarrin,
burimin e do mjeshtrie, stolin tnde
plot me shklqim dhe njerzve ua dha.

19. Fragmenti i msiprm, sht shkputur nga nj tragjedi antike greke. Elementet e dhna na bjn me dije se
bhet fjal pr veprn:
A. Antigona
B. Prometheu i mbrthyer
C. Perst
D. Edipi n kolon

20. Autori i ksaj vepre sht:
A. Homeri
B. Eskili
C. Sofokliu
D. Euripidi
14



21. Vetja q flet n kt fragment e motivon Hefestin pr ta kryer veprn me argumentin:
A. Ai ta vodhi zjarrin, burimin e do mjeshtrie
B. Ti duhet t zbatosh at q do yt at
C. E mbrthe kt rrebel mbi shkmin
D. Lidhe me vargonj t fort e t pathyeshm


XVI. TIPARE T LETRSIS S VJETR SHQIPTARE
Pjetr Budi
Pjetr Bogdani: Cuneus prophetarum
Bejtexhinjt: Nezim Frakulla; Hasan Zyko Kamberi


Lexo paragrafin e dhn m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.

Mu desh pra me djers t mdha me qitun mbi drit shum fjal plaka e t harrueme, pr ta marr mbrapa
urdhnin e Biblijs, tue u njimendun her gjuha jon me t italianes, her kjo me tant, andaj po druej se ka
me dal vepra pakz e merzicime.
(1685)

22. Meq libri sht shkruar edhe n shqip edhe n italisht, autori n kt parathnie, shpreh drojn e tij se libri
do t dal paksa i mrzitshm, pr shkak t:
A. Fjalve t vjetra shqipe q kishte nxjerr n drit
B. Prdorimit t shum fjalve nga italishtja
C. Shkalls jo t duhur t zhvillimit t shqipes s shkruar
D. Prshtatjes s shqipes me italishten dhe anasjelltas

23. N t gjitha veprat q i takojn periudhs s njohur si Letrsia e Vjetr Shqiptare, mbizotron
motivi:
A. religjioz
B. kombtar
C. social
D. erotik

Lexo tekstin e dhn m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.

Ky autor lindi n fshatin Gur i Bardh t Matit, m 1566. Shkollimin e par e bri n vend si autodidakt.
Msimet e larta i kreu n Kolegjin Ilirian t Loretos (Itali). N moshn 21 vjeare e shugurua prift dhe shrbeu
n Kosov e Maqedoni. M 1599 u emrua vikar i prgjithshm i Serbis, ku qndroi 17 vjet. M 1616 shkoi n
Rom, ku ndejti m 1621. Atje pos shtypjes s librave kreu edhe veprimtari t tjera rreth kryengritjes ballkanike
kundr Turqis dhe qe pelegrin n Galici. Nga fundi i qndrimit n Rom, ky autor u emrua ipeshkv i
Zadrims (1621). N kt detyr ishte deri n dhjetor t vitit 1622, kur e mbytn duke e kaluar lumin Drin.

24. Mbshtetur n t dhnat e msiprme biografike q jep ky tekst pr njrin nga autort e Letrsis s vjetr
shqipe, kuptojm se bhet fjal pr:
A. Pjetr Bogdanin
B. Frang Bardhin
C. Pjetr Budin
D. Marin Barletin


15



N poezin XVI t veprs Doktrina e Krshten t Pjetr Budit, jan vargjet:
Tashti t lus, ndritm mua,
Zoti im me nj rrez

Sqip t mundnj me rrfyem
Ndonj kank t r

25. N kta dy distik del frymzimi krijues autorial i lidhur pr tre element, q jan prcaktues edhe t
programit poetik t ktij autori:
A. toksor, universal dhe idilik
B. fetar, atdhetar dhe individual
C. qiellor, adhurues dhe ndrrimtar
D. imagjinar, dashuror dhe t ndjeshm

26. Kta dy distik japin natyrn poetike t poezis:
A. refleksive
B. elegjiake
C. prshkruese
D. satirike

Lexoni vargjet e dhna m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.

upat po bjn fiqiri
"Vall, ku e kemi takdir?
I martojn me pahir
Se umur nd dor s'kan
(Hasa Zyko Kamberi)

27. Mbshtetur n frymn dhe autorsin e ktyre vargjeve, poezia i takon letrsis s:
A. Bejtexhinjve
B. Rilindsve
C. Modernizmit
D. Romantizmit

28. Poezit e ksaj fryme letrare karakterizohen nga:
A. Neologjizmat
B. Latinizmat
C. Orientalizmat
D. Sllavizmat












16


XVII. TIPARE T RILINDJES EVROPIANE
M. Servantesi: Don Kishoti i Mans
U. Shekspiri: Hamleti, Shum zhurm pr asgj

Lexoni dialogun e dhn m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.

- Mua pr vete, - tha Sanoja, - m duket se kalorsit q bjn gjith kto gjra ishin t detyruar po ti prse
duhet t luash mndsh? Cila zonj t ka refuzuar ty?
- Po pikrisht ktu sht lezeti, - iu prgjigj Don Kishoti. - Ja se sa mahnitshm e kam shoshitur kt pun n kokn
time - pasi vetm nj kalors trushkulur mund t inatoset me t drejt E vler ka ather ky zemrim? Ideja
ime sht t lajthis pa pasur asnji shkak fare
(Miguel Servantes, Don Kishoti i Mans)

29. Nga leximi i plot i dialogut, kuptojm se bhet fjal pr nj:
A. shaka
B. znk
C. prqeshje
D. gnjeshtr

30. Kur Sanoja citohet ti ket thn Don Kishotit: ... po ti prse duhet t luash mndsh? Cila zonj t ka
refuzuar ty?, pyetjet jan br pr t:
A. qeshur
B. tallur
C. mashtruar
D. reaguar

31. Cila nga shprehjet jep m bindshm karakterin e Don Kishotit, n veprn e Miguel Servantesit?:
A. Ai sht nj trim i rrept
B. Ai sht nj burr besnik
C. Ai sht nj i marr largpams
D. Ai sht nj inati frikacak

32. Nga leximi i plot i ktij fragmenti, kuptojm se bhet fjal pr nj prirje t Don Kishotit, q sht:
A. erotike
B. patriotike
C. mitologjike
D. politike

Lexo vargjet e dhna m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.

Hamleti:
Ah, mos kujto se po ta them pr lajk;
Se far avant mund t pres prej teje,
Q tjetr pasuri sm ke n bot
Ve mendjes mpreht pr jetesn tnde

(Uilliam Shekspir Hamleti)

33. Nga leximi i ktyre vargjeve kuptojm se Hamleti mendon:
A. ve pr botn
B. ve pr veten
C. pr lajkatart
D. pr t menurit
17



34. Lvdata e Hamletit pr subjektin tjetr n kto vargje, sht:
A. e njmendt
B. e matur
C. ironike
D. prjetsuese

35. Drama Hamleti e Shekspirit, sht e njohur si nj vepr mbi:
A. hakmarrjen
B. dashurin
C. mrgimin
D. trimrin

36. N kuptimin e dallimit t zhanrit letrar, dallimi midis Homerit dhe Servantesit, sht dallim midis
A. epit dhe romanit
B. novels dhe romanit
C. epit dhe drams
D. drams dhe komedis

XVIII. TIPARET T NEOKLASICIZMIT
Zh. Rasini: Fedra
Molieri: Kopraci

37. N kuptim t dallimit t llojeve t drams, dallimi midis Eskilit dhe Molierit, sht dallim midis
A. drams dhe melodrams
B. tragjedis dhe komedis
C. komedis dhe drams
D. tragjedis dhe drams


XIX. TIPARE T ROMANTIZMI EVROPIAN
V. Gte: Fausti
V. Ygo
Xh. Bajron: Shtegtimet e ajlld Haroldit

38. Shprehja e Mefistofelit, te vepra Fausti: Un jam ai q t keqen do dhe t mirn bn, ka kuptimin e t
shprehurit:
A. ironik
B. metaforik
C. simbolik
D. metonimik

39. Shprehja e Mefistofelit: Un jam ai q t keqen do dhe t mirn bn, sht shfaqje e qndrimit pr
vetveten, q shpreh veorit e tij:
A. morale
B. politike
C. estetike
D. sociale

40. Mefistofeli sht personazh i veprs:
A. Fausti t Gtes
B. Krimi e dnimi t Dostojevskit
C. Hamleti t Shekspirit
D. Plaku dhe deti t Heminguejit
18



41. Mefistofeli sht sinonim i:
A. Djallit
B. Njeriut
C. Perndis
D. Engjllit

42. Epokat e ndryshme t letrsis botrore shquhen me autor dhe veprat e tyre, si:
A. J. Milton Fausti, V. Gte Parajsa e humbur, Xh. Bajron Shtegtimet e ajlld
Haroldit, L. Tolstoj Lufta e paqja.
B. J. Milton Parajsa e humbur, V. Gte Fausti, Xh. Bajron Shtegtimet e ajlld
Haroldit, L. Tolstoj Lufta e paqja.
C. Milton Parajsa e humbur, V. Gte Shtegtimet e ajlld Haroldit, Xh. Bajron,
Fausti, L. Tolstoj Lufta e paqja.
D. J. Milton Parajsa e humbur, V. Gte Fausti, Xh. Bajron Lufta e paqja, L. Tolstoj
Shtegtimet e ajlld Haroldit.


XX. TIPARE T LETRSIS S RILINDJES KOMBTARE SHQIPTARE
J. De Rada: Milosaoi
N. Frashri: Bagti e Bujqsia
Z. Serembe


Lexo vargjet e dhna m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.

N mes tuaj kam qndruar
E jam duke prvluar,
Q t'u ap pakz drit,
Natn t'ua bnj dit.
Do t tretem, t kullohem,
T digjem, t prvlohem,
Q t'u ndrinj mir' e t shihni,
Njri-tjatrin t njihni.

(Naim Frashrit, Fjalt e qiririt)

43. Vetja q flet n kt pjes t poems - sht qiriri. N letrsi, kur nj trupi a sendi i jepen
atribute njerzore, kemi t bjm m figurn e:
A. epanastrofes
B. personifikimit
C. anadiplozs
D. oksimoronit

44. Rima n kt poezi sht:
A. AABB
B. ABAB
C. ABBA
D. BAAB

45. Fragmentin, si n vargun q tu ndrinj mir e t shihni, si edhe gjith poezin e prshkon
nj nga tiparet e letrsis s Rilindjes, e njohur si:
A. iluminizm
B. sentimentalizm
C. klasicizm
D. impresionizm
19


46. Naim Frashri dhe rilindsit e tjer prpiqeshin ta pastronin gjuhn shqipe nga fjalt e huaja duke futur n
prdorim terma si dheshkronj pr gjeografi etj. Fryma e till i bn ata q n kuptim t prdorimit t
gjuhs t njihen si:
A. nacionalist
B. orientalist
C. purist
D. oksidentalist

47. Cila lvizje letrare n letrsin shqipe filloi nga gjysma e dyt e shekullit XIX, e cila favorizon imagjinatn
dhe emocionin mbi logjikn dhe arsyen?
A. klasicizmi
B. modernizmi
C. realizmi
D. romantizmi

48. Cilat nga vargjet e poems: Kngt e Milosaos t Jeronim de Rads, shprehin njrn nga format e
paradoksit:
A. Bota kish ndrruar lisa
uji i ri n det
B. Duro, zemr duro, e duro
sa duroi mali me bore
C. Thomni ju, t dashurit
mmbl t puthurit
D. Nesr ajo, n kt or,
Ulet n shtratin tim

Jeronim de Rada n veprn Parime t estetiks, shkruan: Kudo qoft e bukura ka gjithmon karakter moral.
Mendja e dikton e zbulon t bukurn dhe e v n shrbim t shpirtit.
49. Arsyeja pse autori ka zgjedhur kto fjal, sht pr t treguar:
A. t bukurn e cila ndodhet kudo
B. t bukurn si vler mendore
C. t bukurn q e dikton shpirti
D. t bukurn e prjetshme

Lexo vargjet e dhna m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.

Mlargon buzqeshja jote do furtun,
shikimi yt m ngroh m shum se flaka;
kng e hyjnueshme e moshs s re
mduket e fjals tnde harmonia.

Rrethuar rrezesh tndritshme virgjrore,
e admiruar nga dokush n rrug,
ndoshta prbuz dshirn e ksaj zemre,

(Zef Serembe, Nj vashze)

50. Kto strofa jan marr nga nj sonet, i quajtur ndryshe edhe tingllim. Soneti prbhet nga:
A. Dy katrena e dy tercina
B. Nj katren e dy tercina
C. Dy katrena e tri tercina
D. Nj katren e tri tercina
20



51. Soneti i fundit i kurors sonetike, q prbr prej 15 seneteve, quhet:
A. epilog
B. magjistral
C. prolog
D. silabik


XXI. TIPARET E LETRSIS S REALIZMIT
O. d Balzak: Xha Gorio
L. Tolstoj
. Dikens
F. M. Dostojevski

52. Kur prmendim personazhet: Raskolnikovi dhe Vronskli, kujtojm romanet e autorve:
A. Dostojevki dhe Dikensi
B. Tolstoji dhe Balzaku
C. Dostojevski dhe Tolstoj
D. Balzaku dhe Dikensi


XXII. TIPARET E LETRSIS MODERNE
F. Kafka:


Lexo fragmentin e dhn m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.

I dashur Maks
Ndruhem se ksaj here nuk do ta hedh dot. Mbas nj muaji me ethe polmonare, tani mund t kem
ndonj pneumoni; nuk mund t rri pa t shkruar dhe shpresoj se kjo do t ndikoj pr dika.
Kjo rrethan m shtyn t shpreh dshirn lidhur me shkrimet e mia: T mbahen vetm kta libra: Gjykimi,
Zjarrtari, Metamorfoza, Kolonia ndrshkimore, Mjeku i fshatit dhe Artisti i uris (Kopjet e pakta t
Soditje nuk sht nevoja t zhduken. Nj pun m pak pr ty; vetm me kusht q mos t ribotohet).
Kta libra dhe tregime mund t ruhen, por kjo nuk do t thot se krkoj q t rishtypen pr pasardhsit,
prkundrazi, po t fshihen fare, do t plotsohej dshira ime. Por, meq jan, nse
ndokush dshiron ti mbaj, le ti ruaj.
Pr sa i prket shkrimeve t tjera (gjithka sht botuar n revista, dorshkrimet e t gjitha letrat) e do gj q
do t t bjer n dor, apo do ti marrsh prej atyre, q i kan, (ti shum prej tyre i njeh, sidomos N.N. e mos
harro edhe disa fletore q i ka N.), t gjitha duhet t digjen, pa asnj prjashtim, e mundsisht, pa i lexuar fare
(po deshe tu hedhsh nj sy, bje, por askush prve teje).
T lutem ma kryej sa m par kt porosi.
Franci

(Letr e Franc Kafks drejtuar Maks Brodit)

53. Cila sht mnyra m e mir pr t qartsuar shprehjen: nuk do ta hedh dot, n fjalin:
Ndruhem se ksaj here nuk do ta hedh dot?
A. nuk do t arrij t flak shqetsimin
B. nuk do t arrij t heq dor nga vetmia
C. nuk do t mund ta ndrpres terapin
D. nuk do t mund t gjej shrim

21


54. Fjalia: T mbahen vetm kta libra: Gjykimi, Zjarrtari, Metamorfoza, Kolonia
ndshkimore, Mjeku i fshatit dhe Artisti i uris, shpreh pikpamje klasifikuese, sipas t
cilit krkohet t ruhen kto libra. Ky qndrim i ktij autori prkon me:
A. konceptin poetik t autorit
B. vlersimin e interpretuesve t veprave
C. frymn politike t veprave
D. opinionin e miqve t autorit

55. Qndrimi i autorit, n fjalin: Kopjet e pakta t Soditje nuk sht nevoja t zhduken...
vetm me kusht q mos t ribotohet, sht:
A. indiferent
B. arbitrar
C. pajtues
D. mosprfills

56. Kjo letr pr nga prmbajtja sht nj:
A. testament
B. prkushtim
C. apologji
D. arsyetim

57. Fjalia: Kta libra dhe tregime mund t ruhen, por kjo nuk do t thot se krkoj q t rishtypen
pr pasardhsit, prkundrazi, po t fshihen fare, do t plotsohej dshira ime, dominohet nga
mendimi pr librat dhe tregimet t cilave u referohet autori, q ato t:
A. ribotohen n nj koh tjetr
B. ndalohen pr lexim
C. botohen pr pasardhsit
D. mos ribotohen fare

58. Kur thuhet n fjalin: Pr sa i prket shkrimeve t tjera (gjithka sht botuar n revista, dorshkrimet e t gjitha
letrat) e do gj q do t t bjer n dor, apo do ti marrsh prej atyre, q i kan, (ti shum prej tyre i njeh, sidomos
N. N. e mos harro edhe disa fletore q i ka N.), t gjitha duhet t digjen, pa asnj prjashtim, e mundsisht, pa i
lexuar fare (po deshe tu hedhsh nj sy, bje, por askush prve teje), konstatojm se fryma dhe qndrimi i autorit q
ta shkatrronte at q kishte shkruar, sht pr:
A. shkrimet e botuara n revista, si dhe dorshkrimet e letrat
B. shkrimet e botuara n revista, si dhe letrat q gjenden te N
C. shkrimet e botuara n revista, si dhe shkrimet q i kan t tjert
D. shkrimet e botuara n revista, si dhe shkrimet q i kan N. N.
59. Nga ajo far keni lexuar n kt letr t Kafks, konstatimi m i besueshm do t ishte:
A. Mosbesimi ndaj miqsis, i Kafks, sht m i fuqishm se besimi.
B. Dshira e krijimit e Kafks, sht m e fuqishme se e mohimit t krijimit.
C. Shpresa pr tu shruar, e Kafks, sht m e fuqishme se dshprimi.
D. Vlersimi pozitiv ndaj veprs s vet, i Kafks, sht m i fuqishm se dyshimi.

Lexo fragmentin m posht, pastaj prgjigju pyetjes q vijon.
I gjith kapitulli i tret sht nj vorbull e beft - mbi nj hapsir relativisht t shtrnguar ku ndodh takimi i K. dhe
Frids n han si dhe mizoria e patakshme e Frids q i sikteris me kamxhik turmn e shrbtorve q vallzojn me
Ollgn dhe se si ata i binden.

60. Ky prshkrim i ngjarjes prkon me romanin e letrsis botrore:
A. Kshtjella
B. Uliksi
C. Krimi dhe dnimi
D. Lufta e paqja


22



XXIII. LETRSIA MODERNE SHQIPE
Ndre Mjedja: Andra e jets
Gjergj Fishta: Lahuta e Malcs
Faik Konica:
Lasgush Poradeci: Vallja e yjeve, Ylli i zemrs, Kamadeva
Ernest Koliqi: Gjurmat e stinve, Hija e maleve
Mitrush Kuteli: Tat Tanushi


61. Veprat e cilit autor u lan n harres ose ishin t ndaluara gjat kohs s regjimit komunist?
A. Fan Noli
B. Ndre Mjedja
C. Migjeni
D. Ernest Koliqi

62. Kur prmendim personazhet: Rina dhe Zoga, kujtojm veprat e autorve:
A. Jeronim de Rada dhe Ndre Mjeda
B. Ndre Mjeda dhe Naim Frashri
C. Jeronim de Rada dhe Zef Serembe
D. Zef Skiroi dhe Zef Serembe

63. Realiteti shqiptar i kohs s Lidhjes s Prizrenit, me koht para e pas saj, jan t paraqitura n veprn:
A. Lahuta e Malcis
B. Andrra e Jets
C. Israelit e Filistin
D. Baba Musa lakuriq
64. Cila nga veprat e letrsis shqipe tematizon njrin nga kodet e Kanunit - at t hakmarrjes?
A. Juda Makabe - Gjergj Fishta
B. Juvenilia - Ndre Mjedja
C. Gjaku - Ernest Koliqi
D. Tat Tanushi - Mitrush Kuteli

Lexo fragmentin e dhn m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.
Po mbushej i dyti vjet qi ata burra rritshin n mal, komit. T dy kishin vr njerz e gjndermerija i gjurmonte
pa pushue.
Nji dit, nji fishkllim e gjat, e dridhshme, e uditshme jehoi mal n mal e u shue n largs.
Ather ata Malsor qi pa u tut e shikofshin ore as dekn, u zverdhn e ia nguln shoqishoqit syt e
mnderuem.
Vendosen t shkojn t rrfehen te famullij m e afrme.
- Zotn, kena ardh tu ti mu rrfye, pse njni ndr n t dy do t desin brnda ktyne shtat ditve.
Frati ngriti fytyrn kah ai n shj pyetjeje tue shqyrtue me kuresht.
- Na e kn dhan lajmin Ort e Malit.
Edhe e diftoi punn gjithses.
Frati tundi kryet e spjegoi:
- Kjo quhet bestytn qi don me thn besim i rrjshm.
Mos u jepni rndsi ktyne sendeve, pse jan t tna kote.
Lulashi tha me nji z ku ndgjohej sigurija m e madhe:
- Ti, zotn, je me shkoll e me dije e ke gjithmon arsye.
Por... edhe na Malsort i njohim mir kto shje edhe e dijm se dalin pr her t vrteta.

(Ernest Koliqi Kur ort lajmojn)
23



65. Dialogu n kt fragment, sht midis:
A. nj trimi dhe nj frikacaku
B. nj hajduti dhe nj t urti
C. nj bestyti dhe nj besimtari
D. nj nevojtari dhe nj t menuri

66. Kur Frati thot: ,,Kjo quhet bestytn qi don me thn besim i rrjshm. Arsyeja q Frati i thot kto
fjal, sht se ai:
A. dshiron tua largoj frikn
B. prpiqet ti vr n kurth
C. friksohet ti strehoj n kish
D. mendon sipas doktrins fetare

67. Subjekti i ktij tregimi krijon nj relacion me botn e:
A. mitit
B. religjionit
C. realitetit
D. aktualitetit




Lexo poezin e dhn m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.
Nt mendoj kr agon dita,
Kr bylbyli mallshem kndon,
Nt mendoj kur soset dita,
Terr botn kr e mblon.

Ve se t t shoh un nanderr,
Ve se t, uet tkam nmendim;
Nder tvshtira ti mj qanderr,
Pr t i leht mvjen do ndeshkim.

Tjera brigje, fusha e zalle
Un kam p, larg, tue b shtek,
E prgjova tjera valle,
Ntjera lule syu mu rrek;

Por nji fush m e blert nuk shtrohet,
Por nji mal m bukur srri,
M i kulluet nji lum sdikohet,
Moj Shqypni, porsi i k ti.
...................
(Gjergj Fishta, Atdheu)


68. Ky tekst poetik prmban emocion dhe kuptim t:
A. lavdis pr atdheun
B. shpress pr atdheun
C. sakrifics pr atdheun
D. mallit pr atdheun

24


69. N cilin nga vargjet atdheut i kndohet n shkalln siprore - jasht do krahasimi?
A. Ve se t t shoh un nanderr,
Ve se t, uet tkam nmendim

B. Nt mendoj kr agon dita,
Kr bylbyli mallshem kndon

C. Tjera brigje, fusha e zalle
Un kam p, larg, tue b shtek

D. E prgjova tjera valle,
Ntjera lule syu mu rrek

70. N noveln E madhe sht gjma e mkatit (Tat Tanushi i Bubutims), prmes fjalis: Rrfimi nga liqeri i
kaltr, punuar pas dy legjendash t dgjuara n Pogradec, Mitrush Kuteli tregon pr prafrimin e:
A. novels s tij me dy legjendat
B. novels s tij me liqenin e kaltr
C. dy legjendave me liqenin e kaltr
D. njrs legjend me legjendn tjetr

71. Cili nga autort shkroi gegrisht?
A. Mjedja
B. Kuteli
C. Noli
D. Konica

72. Cili nga autort ka kultivuar stilin himnizues heroik?
A. Gjergj Fishta
B. Ndre Mjedja
C. Lasgush Poradeci
D. Ernest Koliqi

73. Cili nga faktet i bn t dallueshme dy veprat e Lasgush Poradecit: Vallja e yjeve dhe Ylli i zemrs?
A. Zhanri
B. Figura
C. Vendi i botimit
D. Koha e botimit


XXIV. LETRSIA BASHKKOHORE
Gabriel Garsia Markez
Ernest Heminguej
A. Kamy
H. L. Borhes

Lexo fragmentin e dhn m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.

Sot m vdiq mamaja. Apo ndoshta dje, nuk e di. Mora nj telegram nga azili: Nna vdiq. Varrimi
nesr. Ngushllime t sinqerta. Kjo sdo t thot asgj. Ndoshta ka ndodhur dje.
Azili i pleqve ndodhet n Marengo, tetdhjet kilometra larg Algjerit. Do ta marr nga ktu autobusin e
ors dy dhe do t jem aty pasdite. Kshtu do t mund ta gdhij nj nat e do t kthehem nesr mbrma. I krkova
dy dit leje pronarit dhe ai nuk mund t mos mi jepte pr nj arsye t till. Por mu duk se nuk i plqeu. Madje
25


dhe i thash: Ssht pr fajin tim. Nuk u prgjigj. Ather mendova se nuk duhej tia kisha thn ato fjal.
Sidoqoft nuk kisha pse t krkoja ndjes. Ai bile duhej t m shprehte ngushllimet. Do ta bj pa dyshim
pasnesr, kur t m shoh n zi. Tani pr tani duket sikur mamaja nuk ka vdekur. Ndrsa pas varrimit do t jet
shtje e mbyllur dhe do gj do t ket marr formn zyrtare.
N orn dy mora autobusin. Bnte shum nxeht. Hngra n restorant, te elesta, si zakonisht. T
gjithve u vinte shum keq pr mua dhe elesta m tha: Vetm nj nn kemi. Kur u largova, m shoqruan
deri te dera. Isha disi i hutuar ngaq mu desh t ngjitesha tek Emanueli pr tia marr hua nj kravat t zez
dhe nj shirit t zi. Ai ka humbur xhaxhan para disa muajsh.
Vrapova t kap autobusin. Gjith ai nxitim e ai vrap, me siguri pr shkak t tyre, le pastaj dhe troshitjet,
era e benzins, afshi i nxeht q vinte nga rruga e nga qielli, m vun n gjum. Fjeta thuajse gjat gjith
rrugs, kur u zgjova pash se isha ngjeshur pas nj ushtaraku q m buzqeshi dhe m pyeti nse vija nga larg. I
thash po pr t mos e zgjatur muhabetin.
Azili ishte dy kilometra larg fshatit. E bra rrugn n kmb.

Albert Kamy I huaji

74. Nga leximi i plot i ktij fragmenti t romanit, kuptojm se bhet fjal pr nj personazh, nga rrfimi i t
cilit:
A. Nuk mund ta kuptojm pikllimin q ka pr t mn
B. Nuk mund ta kuptojm se ku i ka vdekur e ma
C. Nuk mund ta kuptojm qllimin e tij se ku sht duke udhtuar
D. Nuk mund ta kuptojm se kur do t kthehet n pun

75. Nga leximi i ktij fragmenti, kuptojm se personazhi i ktij fragmenti, i cili njkohsish edhe rrfen, sht i:
A. i piklluar
B. i pavullnet
C. i inatosur
D. i hidhruar

76. Kur personazhi thot: Sot m vdiq mamaja. Apo ndoshta dje, nuk e di. Mora nj telegram nga azili: Nna
vdiq. Varrimi nesr. Ngushllime t sinqerta. Kjo sdo t thot asgj. Ndoshta ka ndodhur dje., kuptojm
se ai (personazhi) sht i interesuar t dij se:
A. kur i ka vdekur e ma
B. ku do t varroset e ma
C. n rrethana i ka vdekur e ma
D. ngushllim ka marr pr t mn

77. Fjalit q pasojn njra pas tjetrs, si: Sot m vdiq mamaja. Apo ndoshta dje, nuk e di. Mora nj telegram
nga azili: Nna vdiq. Varrimi nesr. Ngushllime t sinqerta. Kjo sdo t thot asgj. Ndoshta ka
ndodhur dje., jan shembull tipik i t shprehurit nprmjet t folurit:
A. eliptik
B. ironik
C. metaforik
D. alegorik

78. Azili i pleqve sht:
A. Strehimi ku jetojn pleqt me munges prkujdesjeje
B. Strehimi q u jep nj shtet, pleqve t ikur nga atdheu i tyre
C. Banes q u jepet pleqve pr t shptuar nga ndonj rrezik
D. Vend ku fshihen pleqt, pr t shptuar nga ndjekjet politike

26


79. Kur thuhet: Azili i pleqve ndodhet n Marengo, tetdhjet kilometra larg Algjerit. Do ta marr nga ktu autobusin e
ors dy dhe do t jem aty pasdite, prmendet Algjeri si nj pik orientuese, pr shkak t t qenit:
A. vend prej nga mund t ket nj orientim pr largsin
B. vend prej ku do t nisej personazhi pr n Marengo
C. vendlindje e t ms dhe e kushrinjve t tij
D. vendbanim i njohur pr pleqt q udhtonin n Marengo

80. Nga leximi i fragmentit t dyt, kuptojm se e ma e tij:
A. Tashm sht varrosur
B. Do t varroset t nesrmen
C. Do t varroset t pasnesrmen
D. Nuk dihet se n ciln dit do t varroset

81. Kur thuhet: Krkova dy dit leje pronarit dhe ai nuk mund t mos mi jepte pr nj arsye t till. Por mu duk se nuk i
plqeu. Madje dhe i thash: Ssht pr fajin tim, sht reagim i shprehur me:
A. mirsjellje
B. prbuzje
C. dashamirsi
D. keqdashje

82. elesta sht njri nga t njohuri me t cilin personazhi takohet:
A. n Algjer
B. n Marengo
C. n fshat
D. n azil

83. Nga elementt narrativ n kt fragment, hetohet nj prani e theksuara e:
A. dialogut
B. rrfimit
C. prshkrimit
D. monologut

84. N kt fragment, zbulohet n mnyr t theksuar raporti midis:
A. t birit dhe t ms
B. pronarit dhe pundhnsit
C. pleqve dhe atyre q prkujdesen pr ta
D. pronarit t restorantit dhe mysafirve t tij

85. Cila nga fjalt jep m bindshm karakterin e personazhit t ktij fragmenti?
A. i dshpruar
B. i piklluar
C. i revoltuar
D. i armiqsuar

86. Letrsia botrore moderne, shquhet me autor dhe veprat e tyre, si:
A. Gabriel Garsia Markez Uliksi, Xhejms Xhojs, Njqind vjet vetmi, Ernest Heminguej Plaku dhe deti,
Franc Kafka Kshtjella.
B. Gabriel Garsia Markez Njqind vjet vetmi, Xhejms Xhojs Kshtjella, Ernest
Heminguej Plaku dhe deti, Franc Kafka Uliksi.
C. Gabriel Garsia Markez Kshtjella, Xhejms Xhojs Uliksi, Ernest Heminguej Plaku dhe deti, Franc Kafka
Njqind vjet vetmi.
D. Gabriel Garsia Markez Njqind vjet vetmi, Xhejms Xhojs Uliksi, Ernest Heminguej Plaku dhe deti,
Franc Kafka Kshtjella.



27


XXV. LETRSIA BASHKKOHORE SHQIPE
Anton Pashku, Oh
Ali Podrimja: Lum Lumi


Lexo fragmentin e dhn m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.

Mbrapa klkatseve t syve, n nj ast, ashtu befas, errsinn e laknoi ftyra e plakut t thim, e atij plaku me mjekr t
bardh, t cilin, kur erdhm un e ajo, e ndeshm buz liqenit artificial. Un e shihsha fare mir kryet e tij t vogl t
rrudhavt, ngjyr bronxi. Edhe ksuln e tij t bardh, prej leshit; zdrali i sajuem q me koh kishte hyp gati deri n maj
t ksuls. Tash, n errsinn mbrapa klkatseve t syve t mi, i shihsha dhe syt e tij t vegjl, tue luejt gjallnisht. N
heshtje, na shikonte me kureshti, por disi tinzisht. Dikur ajo e pyeti pr drujt e asaj ane. Ai tha se atypari ka shkoz e
murriz, ndrsa pak ma nalt edhe druj t tjer, besa edhe shum lisa t gjat, deghapt, trungjet e t cilve nuk mund ti
prthekojn as dymbdhet burra; n zguer t nji asi lisi, tha ai me krenari t pakuptueshme pr mue, dimnin mund ta
kalojn dymbdhet ujq dhe dymbdhet desh, pa e pa njani tjetrin asnj her. E kur e ndgjova kt, e pyeta:
Po nse ndodh ta shohin njani tjetrin?
Kush?
Paj ata n zguer.
Plaku buzqeshi dreqnisht; me maje t gishtave i lmoi mustakt e tij, tue m mat e shmat. Dikur, mbasi e rrxoi
shikimin e vet n ran, tha:
Paj, kqyren.
A vetm kqyren.
Pijn uj pr shndetin e njani tjetrit.

(Anton Pashku: Oh)

87. Duke qen n dijeni pr ngjarjen, n kt rrfim, q zhvillohet n nj vend - aty buz liqenit t kaltr, kuptojm se
banor vends sht:
A. Plaku
B. Ajo
C. Narratori
D. Asnjri

88. Narratori, n kt fragment, jep detaje t rrfimit t plakut, me t cilin:
A. sht takuar
B. Nuk sht takuar
C. Po pret t takohet
D. I ka ikur takimit

89. Ky fragment jep mbresa t forta n krkimin pr t kuptuar:
A. Jetn n mal
B. Enigmat e jets
C. Jetn buz liqenit
D. Knaqsin n jet

90. E vrteta q del nga rrfimi i plakut, sht nj e vrtet:
A. Jetsore
B. Filozofike
C. Shkencore
D. Historike

91. Dialogu mes Plakut dhe personazheve t tjer, sht dialog midis:
A. Njrit q di dhe atyre q kan kureshtjen t pyesin
B. Atyre q din dhe atij q ka kureshtjen t pyes
C. T gjith atyre q kan kureshtjen t din
D. T gjith atyre q kan kureshtjen t pyesin
28


92. Fjalt e plakut japin mesazhin pr:
A. Jetn
B. Vdekjen
C. Lumturin
D. Pikllimin

93. Nga leximi i plot i ktij fragmenti t romanit, kuptojm se bhet fjal pr nj plak:
A. T pafat
B. T inatosur
C. T piklluar
D. T ditur


Lexo poezin e dhn m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.

Ai pran dritares
nuk jam un
sht jot m
q t krkon n turm

ai n fund t dhoms s errt
nuk jam un
sht yt vlla
q prmallshm fyellit i bie

ai para pasqyrs
nuk jam un
sht jot motr
q flokt shkurton

Lum Lumi
un jam ai q dern hap

Ali Podrimja

94. Kjo poezi, pr nga forma, shquhet midis t tjerash pr:
A. ritmin
B. rimn
C. simetrin
D. sinalefn

95. Ngjarja q prshkruhet n kt poezi, zhvillohet n:
A. nj hapsir banimi
B. dy hapsira banimi
C. tri hapsira banimi
D. katr hapsira banimi

96. Kush kujt i flet n kt poezi?
A. ma - djalit
B. motra - vllait
C. burri - gruas
D. ati - birit
29


97. Kjo poezi sht nj prshkrim i:
A. pritjes t s ms pr t birin
B. t prjetsimit t birit t vdekur
C. t bmave gjat nj dite n familje
D. mallngjimit t djalit pr t luajtur me fyell

98. Cili nga prfundimet sht i sakt pr marrdhnien mes letrsis dhe ideologjis n kohn e sistemit
komunist?
A. ishin marrdhnie t ndikuara dyanshm
B. letrsia ishte nn diktatin e ideologjis
C. ideologjia ishte e varur nga orientimi i letrsis
D. zhvilloheshin t pandikuara nga njra-tjetra


XXVI. FORMAT JOLETRARE T SHKRIMIT (DISKURSI JOLETRAR)
Llojet letrare-shkencore:
- studimi, kritika, eseja, shqyrtimi
- biografia, memoaret (kujtimet), ditari, udhprshkrimi
Llojet publicistike:
- fejtoni, reportazhi, raporti, lajmi

99. Nse procesi rrfimor, n nj proz epike, ka s paku tre protagonist: ai pr t cilin flitet, ai
q flet, ai t cilit i flitet - ather, sipas ksaj renditjeje, kemi prfytyrimin pr:
A. personazhin, rrfyesin dhe lexuesin
B. lexuesin, personazhin dhe autorin
C. lexuesin, personazhin dhe rrfyesin
D. autorin, rrfyesin dhe personazhin

100. Pyetja e par n t ciln poetika duhet t jap prgjigje sht:
A. 'sht retorika?
B. sht letrsia?
C. sht kritika?
D. sht semantika?

Lexo paragrafin e dhn m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.
N natyrn e poezis s ktij autori, sht komunikimi poetik; komunikimi me imazhe, me fjal e
me gjeste, q prmbajn ngarkes poetike. Madje kjo prbn esencn e komunikimit njerzor. Manifestimi dhe
komunikimi i ktill poetik, sht pjes e nj konteksti, gjithnj duke irkuptuar
statusin e imagjinares.
101. Paragrafi i msiprm sht shkputur nga nj shkrim m i gjat q i takon:
A. kritiks letrare
B. shkrimit evokues
C. udhprshkrimit
D. letrkmbimit

102. Togfjalshat e prdorur, si: komunikim poetik; komunikim me imazhe e fjal; statusi i
imagjinares, jan shprehje leksikore t ligjrimit:
A. frazeologjik
B. t folur
C. profesional
D. t figurshm

30


Lexo tekstin e dhn m posht, pastaj prgjigjiu pyetjeve q vijojn.

Un nuk pretendoj t jem e zonja t msoj diplomatin, gjeografin apo arkeologun. Qllimi im sht shum m
modest. Un dshiroj ti jap lexuesit vetm nj ide m t drejt pr gjendjen e ngjarjeve n Gadishullin e
Ballkanit nga ajo q ai zotron zakonisht.
Njerz t ktyre racave t tjera m jan lutur ti tregoj t gjitha ato q kam par e dgjuar, pr t kujtuar
publikun britanik se, ka edhe popuj t tjer ve bullgarve q duhet tu merren parasysh interesat, dhe pr t
theksuar q t hollat q jepen nga njerz bujar me qllim, ashtu si mendohet pr t ndihmuar Krishterimin, ka
t ngjar q ti jap shkak Partis Bullgare q t mendoj se ajo ka mbshtetjen e Anglis dhe pr ta inkurajuar
at t shkaktoj dhuna t reja kundr t krishterve t tjer.
Kurse njerz t tjer m jan lutur q t mos i tregoj ato q kam par e dgjuar.
sht e pamundur ti knaqsh t gjith. Mungesa e vendit ku do t mund t punoja natyrisht m pengon q t
jap hollsit e ktij udhtimi tim t gjasht, n Gadishullin Ballkanik, por jam munduar q t bj nj prshkrim
t thjesht t fakteve kryesore. Sukseset q munda t arrij, ua detyroj kryesisht miqsis s atyre q m
ndihmuan gjat udhtimeve t mia.
Gabimet jan t gjitha t miat.

(Edith Durham: Brenga e ballkanasve)

103. Cila fjali e jep m s miri qllimin e veprs s ksaj autoreje?
A. Dshiroj ti jap lexuesit vetm nj ide m t drejt pr gjendjen e ngjarjeve
B. Njerz t ktyre racave t tjera m jan lutur ti tregoj t gjitha ato q kam par
C. Mungesa e vendit natyrisht m pengon q t jap hollsit e ktij udhtimi.
D. Ka edhe popuj t tjer ve bullgarve q duhet tu merren parasysh interesat.

104. Autorja, n fragmentin e ktij teksti, prqendrohet kryesisht te problemi i:
A. paansis gjat paraqitjes s dshmive dhe ngjarjeve
B. konfliktit midis popullit bullgar dhe popujve t tjer
C. mbshtetjes s Anglis ndaj interesave t bullgarve
D. t hollave q jepen nga njerz pr t ndihmuar Krishterimin



Lexoni fragmentin e dhn m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.

At Gjeovin e pata njohur me an letrash disa vjet perpara luftes ballkanike. Me 1913 shkova n Shkodr dhe
atje, n kuvnt t Franiskanve, nji dit u njohm me sy e me fjal t gjalla. Mendimet nderimi, q kisha patur
pr At Gjeovin pr s largu, mu shtuan ca m tepr kur u poqm. I mesm nga gjatsia e trupit, pak si i that,
me nj pal sy t zeza ku klqente mendja po edhe zemrmirsia, At Gjeovi fitonte menjiher besimin dhe
dashurin. Fjalt i kish t pakta po kurdoher n vnt, vetm kur n t kuvenduar e sipr takohej ndonj pik mi
t ciln kishte dituri t veant - si pr shembull Kanuni i Lek Dukagjinit ose vjetrit greko-romane - At
Gjeovi elej ca m gjat dhe athere ish gzim ta dgjonte njeriu.

(Faik Konica Ca kujtime mbi At Gjeovin, Dielli, 18 mars 1930)


105. Natyra e ktij diskursi sht:
A. elegjiak
B. evokues
C. mitologjik
D. religjioz

31


106. Cili pohim mbshtet m s miri vetit e formimit dhe t karakterit t At Gjeovit?
A. i klqente mendja po edhe zemrmirsia dhe fitonte menjiher besimin dhe dashurin
B. mendimet nderimi, q kisha patur, mu shtuan ca m tepr kur u poqm
C. ishte i mesm nga gjatsia e trupit, pak si i that, me nj pal sy t zeza
D. kur takohej ndonj pik mi t ciln kishte dituri, athere ish gzim ta dgjonte njeriu

107. Njohja midis Gjeovit e Konics, sht njohje midis dy prfaqsuesve m t njohur t:
A. kulturs politike dhe kulturs etike
B. historis letrare dhe historis nacionale
C. tradits gojore dhe asaj moderne
D. studimeve gjuhsore dhe studimeve historike

Lexo fragmentin e dhn m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.

Dihet se romani im "Rinia e kohs son" sht shkruar q m 1948, kurse romani tjetr "Mbarimi i nj
mbretrie" sht shkruar m 1951. Por nuk duhet harruar se romani "Harbutt" i Sterjo Spasses sht shkruar q
m 1946!... Ather pse Partia v kmbn dhe i ndal kto shkrime m t hershme dhe i jep koh Dhimitr
Shuteriqit q t shkruaj n 1952 romanin e tij pa asnj vler "lirimtart"? Pse Partia ia boton me nj
zhurm shurdhuese kt roman?
(Kasm Trebeshina)
108. Prmes ktij fragmenti autori dshiron t bj m dije se:
A. romani "Harbutt" nuk ka asnj vler
B. romani "Rinia e kohs son" sht i pari
C. autori kishte shkruar dy romane
D. partia po falsifikonte faktet

109. Fragmenti ka tipare t:
A. prozs letrare
B. komentit gazetaresk
C. letrs s hapur
D. shkrimit kritik

110. N aspektin prmbajtjesor, fragmenti jep t kuptohet se bhet fjal pr mospajtim:
A. religjioz
B. ideologjik
C. filozofik
D. personal

111. N kt fragment, mbizotrojn:
A. pyetjet retorike
B. krahasimet
C. figurat e fjals
D. epentezat

Lexo fragmentin e dhn m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn
Londr, 28 korrik
Sportistja e njohur kosovare, Majlinda Kelmendi nuk ka arritur t fitoj medalje n Olimpiadn e Londrs. Ajo
ka humbur sot q n ndeshjen e saj t dyt olimpike, edhe pse llogaritej favorite kryesore pr njrn nga
medaljet olimpike. Majlinda Kelmendi ka garuar nn flamurin e Shqipris pasi Kosova nuk sht pranuar n
Komitetin Olimpik Botror. Mendoj se Thembra e Akilit pr Majlindn, ishin emocionet e tepruara, tha
prfaqsuesi i Komitetit Olimpik t Kosovs. Majlinda sht m e reja n kategorin e saj, d.m.th. ajo ka shanse
t reja n Olimpiadat e ardhshme, tha prfaqsuesi i KOK-ut. (D.L)
32


112. Ky fragment ka elemente tipike pr gazetarin:
A. e shkruar
B. radios
C. televizionit
D. online

113. Informata kryesore n tekstet gazetareske jepet q n fillim. N kt fragment ajo bie mbi fjalin e par.
Informata kryesore e ksaj fjalie bie mbi fjaln:
A. sportistja
B. kosovare
C. nuk
D. medalje

114. Rndsia e botimit t ktij informacioni rritet me fjalin:
A. Ajo ka humbur sot q n ndeshjen e saj t dyt olimpike
B. Majlinda Kelmendi ka garuar nn flamurin e Shqipris
C. sht e re dhe shanse t reja n Olimpiadat e ardhshme
D. llogaritej favorite kryesore pr njrn nga medaljet olimpike

Lexo fragmentin e dhn m posht, pastaj prgjigju pyetjeve q vijojn.
T nderuar Zotrinj,
t dashur koleg e student,
jam i gzuar sinqerisht, thellsisht, q ndodhem prap midis jush. Mbi propozimin e prof. Idriz Ajetit, q m bri vjet, n
baz t marrveshjes midis dy universiteteve tona, brenda pak javsh do t mundohem q t prekim ktu s bashku pikat
kryesore nga kjo fush e hapt edhe aq e pasur jo vetm me rezultate, po edhe me probleme. Natyrisht shum hollsi ktu
nuk mund ti zhvillojm koha nuk na lejon kshtu q do t ndalemi n disa pika kryesore. N fund t ktij kursi t
prmbledhur, i cili mund t mendojm se ka titullin kshtu: Hyrje n studimin komparativ t gjuhve indoevropiane, do t
japim edhe nj bibliografi pr ata q duan ta vazhdojn m tej e ti ndjekin problemet.

115. Cilit auditor i drejtohet fjalimi i msiprm?
A. pjesmarrsve, profesorve dhe studentve
B. pronarve, shikuesve dhe studentve
C. lexuesve, dgjuesve dhe studentve
D. konviktorve, kshilltarve dhe studentve

116. Me kta t pranishm, t cilve u sht drejtuar n kt ligjrat, ky autor:
A. takohet pr her t par
B. sht takuar edhe m par
C. nuk dihet nse i ka takuar m hert
D. i pati takuar dikur moti

117. Mbshtetur n veorit e gjuhs s ktij teksti, kjo fjal e ktij autori sht:
A. rikujtuar nga vet autori
B. nxjerr nga fjalimi i tij i incizuar
C. treguar nga nj student i tij
D. duke u rrfyer nga nj koleg i tij

118. Kursi i ligjratave q do t mbaj ky autor, trajtojn probleme t nj fushe q sht:
A. E gjer, e thell dhe komplekse
B. E veant, paragjykuese, analitike
C. Karakteristike, e re, e prgjithshme
D. E vjetr, kundrthnse, arsimore

33


119. Mbshtetur n t dhnat q ofron teksti mund t kuptojm se studentve u drejtohet:
A. Eqrem abej
B. Dhimitr Shuteriqi
C. Ismail Kadare
D. Jakov Xoxa

120. N kursin e ligjratave t titulluar: Hyrje n studimin komparativ t gjuhve indoevropiane, fjala komparativ,
zvendsohet me fjaln
A. krahasues
B. kompleks
C. klasifikues
D. koherent

121. N fjalin: Natyrisht shum hollsi ktu nuk mund ti zhvillojm koha nuk na lejon kshtu q do t ndalemi n
disa pika kryesore, shprehja: koha nuk na lejon, ka kuptimin e shprehjes:
A. nuk kemi koh t mjaftueshme
B. nuk jemi n koh t prshtatshme
C. nuk mundemi n kt koh
D. nuk sht pr ne koh e mir

122. Nga fjalia: ...do t japim edhe nj bibliografi pr ata q duan ta vazhdojn m tej e ti ndjekin problemet, mund t
arrijm n prfundim se fjala sht pr dhnien e nj bibliografie n fushn e studimit komparativ t gjuhve
indoevropiane, q prfshin botime t rndsishme:
A. t vet ktij autori
B. t autorve nga Shqipria
C. t autorve n gjuh t ndryshme
D. t autorve nga Kosova


XXVII. KULTUR GJUHE
Fonetika
Morfologjia
Sintaksa
Drejtshkrimi

123. Cili nga prkufizimet sht i sakt?
A. Fonemat bashkohen n rrokje, rrokjet formojn fjal, fjalt formojn fjali
B. Rrokjet formojn fonema, fonemat bashkohen n fjali, fjalit formojn rrokje
C. Fjalt bashkohen n fonema, rrokjet formojn fjali, fonemat formojn fjali
D. Fjalit formojn fonema, rrokjet bashkohen n fjali, rrokjet formojn fonema

124. sht nj ndrrim historik, si pasoj e t cilit vihet re n shumsin e disa emrave dhe t mbiemrave dhe n
zgjedhimin e disa foljeve, ndrrimi, prve i zanores o//e edhe i bashktingllores g//gj.
Kto fenomene njihen si:
A. Metafoni / Palatalizim
B. Apofoni / Palatalizim
C. Disimilim / Rotacizm
D. Metatez / Rotacizm

125. Nj ndr dallimet kryesore dialektore ndrmjet gegrishtes e toskrishtes sht shndrrimi i
n-s ndrzanore n r, (si n rastin druni-druri) . N fonetik, ky fenomen, njihet si:
A. palatalizim
B. metafoni
C. rotacizm
D. apofoni
34


126. Theksin n fonetik e prkufizojm si:
A. t spikaturit e nj zanore, n vijim t nj bashktingllore
B. ndarje e rrjedhs s ligjrimit sipas intonacionit
C. kundrvnie e zanoreve sipas tipareve t tyre akustike
D. t spikaturit e nj rrokjeje me mjete t ndryshme fonetike

127. Po qe se dy zanore formojn nj rrokje t vetme, ato fonetikisht formojn:
A. togun zanor
B. metatezn
C. diftongun
D. apofonin

128. Nse n vend t fjals ndezur, prdorim fjaln fikur, do t thot se kemi prdorur nj:
A. antonim
B. sinonim
C. homonim
D. hiponim

129. Fjala udhkryq sht fjal jo e parme, e ndrtuar prmes njrs nga mnyrat e fjalformimit, q sht:
A. prejardhje
B. prngjitje
C. kompozim
D. conversion

130. N fjalin: Kronikn q do ta dgjoni n vazhdim e ka prgatitur gazetari yn, e-ja sht:
A. nyj e prparme
B. pjesz
C. lidhz
D. trajt e shkurtr

Lexo periudhn: Dola shum shpejt, meq, kur hyra n drejtori pash q drejtori ishte i zemruar, dhe
prgjigju pyetjes m posht!

131. N kt fjali, morfema ,,i e fjals drejtori, n rastin e par, sht morfem:
A. prapashtes
B. parashtes
C. nyj
D. mbares

132. Mbaresa jep:
A. veorit gramatikore t fjals
B. veorit tingullore t rrokjes
C. veorit tingullore t fonems
D. veorit gramatikore t rrnjs

133. Cili nga konstatimet e lakimit t emrave sht drejt?
A. N njjsin e shquar kallzorja ndryshon prej emrores, ndrsa dhanorja me rrjedhoren nuk dallohen
prej njra-tjetrs.
B. N njjsin e shquar kallzorja nuk ndryshon prej emrores, ndrsa dhanorja me rrjedhoren dallohen
prej njra-tjetrs.
C. N njjsin e shquar kallzorja ndryshon prej emrores, si ndryshon edhe dhanorja prej rrjedhores.
D. N njjsin e shquar kallzorja nuk ndryshon prej emrores, si nuk ndryshon as dhanorja prej
rrjedhores.

35


134. Togfjalshi fmijt e fqinjit, sht togfjalsh:
A. Emr + emr i pashquar
B. Emr + mbiemr
C. Emr + emr i shquar
D. Emr + paskajore

135. N fjalin: Ambienti n Prishtin sht aq i ndotur, sa edhe n qytete t tjera, mbiemri ka shkalln:
A. krahasore t sipris relative
B. krahasore t sipris absolute
C. krahasore t ultsis.
D. krahasore t barazis

136. N strofn e poezis:
ai pran dritares
nuk jam un
sht jot m
q t krkon n turm
mund t identifikohen kta premra:
A. Premri dftor, veta e tret njjs; premri vetor, veta e par njjs; premri pronor veta e dyt njjs
B. Premri vetor, veta e tret njjs; premri dftor veta e par njjs; premri pronor, veta e dyt njjs
C. Premri dftor, veta e tret njjs; premri vetor, veta e par shums; premri pronor, veta e dyt
njjs
D. Premri vetor, veta e tret njjs; premri vetor, veta e par njjs; premri dftor, veta e dyt njjs

137. Folja n fjalin:Babai e shikoi si me habi, sht n mnyrn:
A. dshirore
B. habitore
C. dftore
D. urdhrore

138. Folja ka kategorin gramatikore:
A. t kohs, t vets, t rass, t diatezs, t mnyrs
B. t vets, t numrit, t diatezs, t mnyrs, t kohs
C. t numrit, t vets, t shquarsis, t mnyrs, t kohs
D. t diatezs, t vets, t numrit, t gjinis, t kohs

139. Nse n fjalin: Un jam i gzuar sinqerisht, prdoret kryefjala n numrin shums dhe kallzuesi i shprehur me
folje n kohn e kryer t thjesht, fjalia bn:
A. Un qesh i gzuar sinqerisht
B. Un isha i gzuar sinqerisht
C. Ne qem t gzuar sinqerisht
D. Ne ishim t gzuar sinqerisht

140. N fjalin U kthyen kokulur n shtpi, u sht:
A. pjess e diatezs veprore
B. pjesz e diatezs joveprore
C. trajt e shkurtr
D. trajt e bashkuar

141. Cila sht fjali e thjesht?
A. Rruga ishte e gjat dhe kalonte npr nj pyll
B. Matan rrugs ndodhej nj konak, q ishte shum i mom
C. Tejprtej lumit ngrihej nj ur e madhe, e cila ishte e dmtuar
D. N fund t pyllit rridhte nj lum i thell e i zhurmshm

36


142. Nse n fjalin: ,,Ne themi se atbot kishim frik e shqetsim t pakufishm, prdoret kryefjala n numrin
njjs dhe kallzuesi i shprehur me folje n kohn e kryer t thjesht, fjalia bn:
A. Ne thoshim se atbot kishim frik e shqetsim t pakufishm
B. Ne tham se atbot kishim frik e shqetsim t pakufishm
C. Un them se atbot kishim frik e shqetsim t pakufishm
D. Un thash se atbot kishim frik e shqetsim t pakufishm

143. N fjalin Pastaj, shkoi e hyri prap n varr t zi, mungon kryefjala, por ajo mund t kuptohet nga fjala:
A. pastaj
B. prap
C. shkoi
D. varr

144. Kallzuesi prshtatet me kryefjaln:
A. n koh dhe n diatez
B. n trajt dhe n mnyr
C. m gjini dhe n lakim
D. n numr dhe n vet

145. Nse fjalit: Muri nuk lartohej se nuk lartohej dot dhe Krkohej nj flijim n themele, i bashkojm n nj
periudh t nnrenditur me marrdhnie shkakore, periudha bn:
A. Muri nuk lartohej se nuk lartohej dot megjithse krkohej nj flijim n themele
B. Muri nuk lartohej se nuk lartohej dot edhe pse krkohej nj flijim n themele
C. Muri nuk lartohej se nuk lartohej dot pasi q krkohej nj flijim n themele
D. Muri nuk lartohej se nuk lartohej ndonse krkohej nj flijim n themele

146. Nse fjalit: I vogli donte ta martonte t motrn dhe Princi ishte nga nj familje jofisnike, i bashkojm n nj
periudh t nnrenditur me marrdhnie lejore, periudha bn:
A. I vogli donte ta martonte t motrn megjithse princi ishte nga nj familje jofisnike
B. I vogli donte ta martonte t motrn meqense princi ishte nga nj familje jofisnike
C. I vogli donte ta martonte t motrn sepse princi ishte nga nj familje jofisnike
D. I vogli donte ta martonte t motrn meq princi ishte nga nj familje jofisnike


Lexo shembullin:
Zjarri u shua nga shiu.
Zjarrin e shoi shiu.
147. Fjala e nnvizuar n shembullin e par sht kryefjal, ndrsa n shembullin e dyt kjo fjal sht
shndrruar n:
A. prcaktor
B. kundrinor t zhdrejt
C. kallzuesor
D. kundrinor t drejt

148. Cila nga strukturat e fjalis sht e rregullt?
A. N korrik ne pr pushime n Dhrmi do t udhtojm dhe nj udhtim i mrekullueshm presim do t
jet.
B. N korrik ne pr pushime n Dhrmi do t udhtojm dhe do t jet presim nj udhtim i
mrekullueshm.
C. N do t udhtojm n korrik pr pushime n Dhrmi dhe nj udhtim presim i
mrekullueshm do t jet.
D. Ne do t udhtojm n korrik pr pushime n Dhrmi dhe presim t jet nj udhtim i
mrekullueshm.

37


149. Cila nga kto fjali sht shkruar drejt?
A. Secili njeri q shkruan, duhet t ket lapsin e vet/t tij
B. Secili njeri q shkruan, duhet t ket lapsin t vet/t tij.
C. Secili njeri q shkruan, duhet t ket lapsin e vet/e tij.
D. Secili njeri q shkruan, duhet t ket lapsin t vet/e tij.

150. Cila nga kto fjali sht n gjuhn standarde?
A. muar tatpjetn; u rzua, u ua dhe kur arriti, u hoth n kraharorin e tij;
B. muer tatpjetn; u rrzue, u ue dhe kur arriti, u hodh n krahrorin e tij;
C. mori tatpjetn; u rzua, u ua dhe kur arriti, u hodh n krahrorin e tij;
D. mori tatpjetn; u rrzua, u ua dhe kur arriti, u hodh n kraharorin e tij;























38





ENGLISH LANGUAGE TEST ORIENTATIONAL SYLLABUS



1. Communication

Within the central content category Communication, two subcategories are included: reading, being
a receptive skill, and situational language, which contains interactional patterns. The other language
skills, both receptive and productive skills (the subcategories of listening, speaking and writing) are not
included in the test, the first two due to physical conditions under which the test is administered, whereas
the latter due to impossibility of providing objective assessment.
Reading comprises 13 testing items
Situational language is tested through 4 items

2. Understanding and Using English

The test items in the content category of Understanding and Using English aim at the assessment
and evaluation of learners knowledge and their linguistic and meta-linguistic skills. For this purpose, the
test comprises items which originate from the subcategories including: spelling and pronunciation;
vocabulary (register, synonyms, word building, collocations, idioms); word structure (word classes, word
forms), phrase structure (simple and complex phrases), and sentence structure (word order, complex and
compound sentences: subordination and coordination).
Transcription and spelling 2 items
Vocabulary 7 items
Word structure 3 items
Phrase structure 3 items
Sentence structure 5 items

3. Making Connections

The test items in the content category of Making Connections test learners ability and skills in
integrating learning areas, using their critical thinking skills in making cross-curricular connections, and
in using English for real life purposes. The test items in this category include distinguishing factual
information from opinion and similar, in applying their knowledge from other subject. They attempt to
link curricular content of other subjects and English. However, this category is not tested separately, but
cross-curricular issues are integrated within the testing items in other three content categories.

39


4. English in the World

The items in the content category of English in the World aim at testing learners knowledge and
awareness related to cultural diversity, similarities and differences, as well as symbols, principles, values,
and attitudes of the English speaking world. It comprises the total of three items in the following
subcategories:
Identifying cultural values attitudes, and moods 1 items
Signs and signposts 2 items
The test items of particular content categories are fairly proportionately distributed as far as lower
and higher order thinking skills is concerned. All the items in the English language test derive from the
topical content of the grade syllabi, and include real life situations which are attractive and within the
sphere of interest of this age group of test-takers. The tested points are not isolated but are all
contextualised in order to facilitate understanding.
However, it should be noted that, due to the nature of the overall standardised testing system, the
content categories and their sub-categories can only be tested through one of the receptive skills, that is,
through reading.



















40


ENGLISH LANGUAGE STATE MATURA TEST BANK OF ITEMS

1. Choose the correct alternative to complete the following dialogue:

July: I love Thanksgiving! I have made some plans, but Im not sure when it falls this year.
Mat: Ive checked the calendar: 11/22/2012. So it means it falls on _____________.
A. of November twenty two, two thousand twelve
B. twenty and two November, two thousand and twelve
C. November the twenty second, two thousand and twelve
D. the twenty second November, two and thousand twelve

2. Look at the chart below and choose the correct answer:
A. The sales in Australasia are the lowest of compared to
other world regions.
B. The sales in North America are equal to those in
Australasia and the rest of the world.
C. The sales in the rest of the world are lower than those
in Europe.
D. Europe has lower sales than Australasia and the rest of
the world together.

3. Read the following sentences carefully:

1. Would you like to go to Marcos place with me?
2. Do you like Italian food?
3. Sure. Id love to. When?
4. Oh. Yes. I love it!
5. Sounds fine. See you then.
6. How about tonight at eight?

The correct order of sentences to form a dialogue is:
A. 2 4 1 3 6 5
B. 1 3 6 5 2 4
C. 6 5 1 3 2 4
D. 2 3 1 4 6 5

4. ONLY ONE of the words can be used to complete the sentence. Which one?
This book is very difficult for children aged ten, so I think you will have to _______ it.
A. adjust
B. adapt
C. fit
D. focus

5. Choose the expression that best fits the situation:

Sue: Youve got to believe me!
Joe: Stop talking through your hat!
Sue: Are you accusing me of ______?

Australasia
17%
Europe
28%
Rest
of
world
7%
North
America
48%
Sales
41


A. talking nonsense
B. talking straight
C. talking sense
D. d. talking tough

6. Read the sentences and choose the alternative that best fits the situation:
You ask your friend about her new job.
She says: Its no bed of roses. because _______.
A. there are no roses on her bed
B. she doesnt like roses
C. her job is not easy or pleasant
D. her job is easy and enjoyable

7. Choose the correct alternative to complete the sentence:
This bag is definitely not mine. I think its ______.
A. Tinas
B. Tinas
C. Tinas
D. of Tina

8. Choose the sentence which is in the past perfect tense:
A. I will have sent the letter by then.
B. I had seen that film before you.
C. I have had this pullover for years.
D. I was waiting for someone.


9. The sentence I am talking to you. is in the _______.
A. present continuous tense
B. past continuous tense
C. present perfect tense
D. past perfect tense

10. Look at the following adjectives. One of them does NOT exist. Which one?
A. specific
B. terrific
C. horrific
D. sonific

11. Choose the best way to join the following sentences:
Jon hurt his leg badly.
John couldnt stand on his feet.
A. John couldnt stand on his feet since he hurt his leg badly.
B. John couldnt stand on his feet but he hurt his leg badly.
C. John couldnt stand on his feet and he hurt his leg badly.
D. John couldnt stand on his feet although he hurt his feet badly.

12. Choose the correct sentence:
A. The test was easier than ever before.
B. Before was the test easier than ever.
C. Was easier before the test than ever.
D. Ever was the test easier than before.
42



13. ONLY ONE of the following is a complete sentence. Which one?
A. Carrots in the lunch box.
B. I forgot my coat.
C. Anthonys favourite television show.
D. Hearing voices that are not really there.

14. Which word is different?
A. February
B. March
C. April
D. Spring

15. Choose ONE word to complete the TWO sentences given below:
I have never seen such a _______.
You should _______ this very carefully.
A. view
B. look
C. see
D. clock

16. Read the question below and choose the most suitable alternative to complete the sentence:

Tim wondered: Will they arrive on time?
Tim wondered if ___________.
A. they would arrive on time
B. they will arrive on time
C. will they arrive on time
D. would they arrive on time

17. In the string of words: faithfully, completely, thoughtlessly, soundly, remarkably, the word
thoughtlessly is different because ___________.
A. it is an adverb
B. it is an adjective
C. its meaning is positive
D. its meaning is negative

18. Which notice says: You should not use internet while walking.?
A. PERSONS UNDER 18 NOT TO ENTER
B. TURN OFF ELECTRONIC DEVICES DURING LESSONS
C. YOUR FACEBOOK STATUS UPDATE CAN WAIT
D. NO UNAUTHORISED PERSON BEYOND THIS POINT

19. Many countries around the world have a traditional food which has made them famous. This is the case
with fish and chips. Fish and chips is a traditional food of ______.
A. Austria
B. Great Britain
C. India
D. Finland

43


20. Look at the city map and choose the correct alternative:


A. City Hall is at the corner of Kingston Avenue and Valencia Avenue.
B. There is no bank in this part of the city.
C. City Hall is opposite the Anglo-American Oil Company Headquarters.
D. Plaza Street is a two-way street.

21. Choose the most suitable alternative to complete this question:
What would you do if __________?
A. you were a millionaire
B. you had been a millionaire
C. you are a millionaire
D. you was a millionaire

A - Read the following text carefully and then answer the questions 22-30:

Penny, her husband Justin, and their four-year-old son, Tony, have just moved to North Carolina. Right now,
they are staying in a hotel not far from Justins job.
Penny begins a search for an apartment for the family to live in. First, she picks up an Apartment Book at the
local newspaper stand. The Apartment Book contains listings of all the major apartment complexes in her area.
Penny starts by looking at the prices. Then, she reads about the amenities that each apartment complex offers.
For example, some apartments have a clubhouse. Some have a gym. Some have a pool. Some have all of these!
The more amenities an apartment complex has, the more it costs each month. She wants the familys new
apartment to be nice, but she does not want to spend too much money on it. She and her husband are trying to
save money to buy a house. After considering prices, amenities, and locations, Penny finds several apartment
complexes that she thinks the family will like.
Penny makes some phone calls to set up appointments with the apartment managers to see the apartments. She
makes five phone calls in total. When Justin gets back to the hotel from work, Penny shows him the list of
apartments. These look good, he says. The next day, while Justin is at work and Tony is at daycare, Penny
visits the apartment complexes. She likes the fifth one the best. It is in a good school district. It has a pool, but
no gym or clubhouse. It is near Justins job. Penny hopes to find a job nearby as well.
44


Afterwards Penny discusses what she has seen with Justin, they make a decision and call the manager. The
manager asks them to sign a lease and pay a security deposit. If the family damages the apartment in any way
while they are living there, the security deposit will help to pay for the cost of repairs. Then the manager asks
them when they plan to move in. In a few days, is Justins response. Finally, they have a place to stay.
22. According to the text, what kind of book does Penny get?
A. a City Guide Book
B. a Map Book
C. a House Book
D. an Apartment Book

23. Choose the most suitable alternative to complete the sentence:
While they look for a place, Pennys family is staying _______.
A. in an apartment close to Justins work
B. at an apartment next to Tonys school
C. in Pennys mothers house
D. in a hotel near Justins work

24. Which of the following is NOT mentioned as amenities?
A. Air-conditioning
B. Clubhouse
C. Gym
D. Pool

25. Choose the correct alternative to complete the sentence:
The family will move into their new apartment _______.
A. the next day
B. at the first of the month
C. in three or four days
D. in just over a week

26. According to the text, the expression consider something means ______.
A. to rent it
B. to think about it
C. to make it happen
D. to read a book about it

27. According to the text daycare is ______.
A. a place where people spend the day
B. a place for one day only
C. a place where children are kept for a day
D. a place where children are taken care of

28. Choose the alternative that best completes the sentence:
Penny doesnt want to spend too much money on an apartment because _____.
A. her husband will get upset
B. she does not have the money
C. she cannot find one she likes
D. she wants to save money for a house

45


29. The most suitable title for the text is _______.
A. Life in North Carolina
B. No place to live
C. Finding a job
D. Finding an apartment

30. Choose the alternative that best completes the sentence:
Penny picks up an Apartment book. She ______ an Apartment Book.
A. finds
B. takes
C. brings
D. borrows

31. Read the sentences and choose the most suitable alternative to complete the dialogue:
Sue: Has anyone seen Terry lately?
Jenny: No, hes knocked himself out.
Sue: You mean _____________.
A. he has been working very hard
B. he has been fighting
C. someone has beaten him
D. he has lost a box match

32. Choose the most suitable alternative to complete the sentence:
When your hands are full _____.
A. you are extremely busy
B. you cannot hold things in your hands
C. you drop things from your hands
D. your hands hurt


33. ONLY ONE of these words is a noun. Which one?
A. way
B. walk
C. here
D. warm

34. Choose the word that best completes the sentence:
The ________ weather hit the region.

A. hot
B. big
C. short
D. dear

35. The most suitable combination to form a sentence is:
A. I had heard that he was an excellent speaker.
B. I had that an excellent speaker he was heard.
C. Excellent an speaker he was that I had heard.
D. That he had an excellent speaker was I heard.

46


36. Read the following sentences carefully:
1. They sometimes beat human champions.
2. Chess is a very old game.
3. Computers play chess.
4. It remains popular today.

The best combination to form a paragraph is:
A. 2 4 3 1
B. 3 2 1 4
C. 1 2 3 4
D. 4 3 2 1

37. Which sentence best fits the situation?
You arrange to go out with a friend. He or she says: ______.
A. Come and pick me up at seven.
B. Come and wait at seven.
C. I will not be there.
D. Send me an invitation.


38. ONLY ONE of these questions is correct. Which one?
A. Where are you going?
B. Where you are going?
C. Where do you going?
D. Where did you going?


39. In the string of words: pepper, potato, rose, cucumber, garlic the word rose is different because ____
A. it can be eaten
B. it is a vegetable
C. it is a flower
D. it contains the letter R

40. Choose the most suitable word to complete the sentence:
Ill be ready to leave _____ about twenty minutes.
A. on
B. at
C. in
D. from


41. Choose the correct alternative to complete the following dialogue:
Jane: When does summer semester start at the University of Prishtina?
Jack: It usually starts on 16 February. This year was an exception. Since the Independence Day fell on Sunday,
it started on Tuesday 2/19/2013. Yes, it started on _____________.
A. of February nineteen, two thousand thirteen
B. nineteen February, of two thousand and thirteen
C. February the nineteenth, two thousand and thirteen
D. the nineteenth February, two and thousand thirteen

47


42. Look at the chart below and choose the correct answer:

A. The total number of books read in April is the
lowest.
B. The number of books read in March and April is
higher than in June.
C. The number of books read in July is equal to the
total in March and April.
D. The total of books read in March and August is
lower than in June.

43. Read the following sentences carefully:
1. Yes. Theres one near here.
2. At the traffic lights, take the first left and go straight on. Its on the left.
3. Is it far from here?
4. No, not really.
5. Excuse me. Is there a supermarket near here?
6. Can you tell me how to get there?

The correct order of sentences to form a dialogue is:
A. 5 1 3 4 6 2
B. 6 5 4 3 2 1
C. 6 2 5 1 3 4
D. 3 4 5 1 2 6

44. ONLY ONE of the words can be used to complete the sentence. Which one?
It took them over five hours of negotiations for the party to come to a ________ .
A. correction
B. consensus
C. change
D. dispute

45. Choose the expression that best fits the situation:
Sue: Did you know that the decision is to raise the salaries of teachers across the board?
Joe: Does this mean that all teachers are _______?
A. included
B. integrated
C. differentiated
D. d. implicated

46. Read the sentences and choose the alternative that best fits the situation:
Your host asks: Some sugar?
You reply: _________.

A. Thanks, Id like.
B. No, no me.
C. No, I dont.
D. Yes, please.

48


47. Choose the correct alternative to complete the sentence:
I dont think that this is _______ pencil.
A. me
B. mine
C. my
D. of me

48. Choose the sentence which is in the future continuous tense:
A. They will have seen that film by then.
B. I will be watching that film when you get there.
C. They would be finishing their dinner.
D. They have already done their homework.


49. The sentence They went on holiday two weeks ago. is in the _______.
A. present simple tense
B. past simple tense
C. present continuous tense
D. past continuous tense

50. Look at the following adjectives. One of them does NOT exist. Which one?
A. childish
B. smallish
C. manish
D. girlish

51. Choose the best way to join the following sentences:
Tim graduated in sociology.
He gave a great party for his friends.
A. Tim gave a great party for his friends after he graduated in sociology.
B. Tim gave a great party for his friends and he graduated in sociology.
C. Tim gave a great party for his friends but he graduated in sociology.
D. Tim gave a great party for his friends although he graduated in sociology

52. Choose the correct sentence:
A. I waited at the airport for long eight hours.
B. I waited for at the airport eight long hours.
C. At the airport I for long eight hours waited.
D. I waited for at the airport long eight hours.

53. ONLY ONE of the following is a complete sentence. Which one?
A. To tell the people the truth.
B. Mary had a younger brother.
C. Janes little sisters water-proof shoes.
D. Coming from down below the bridge.

54. Which word is different?
A. Monday
B. Friday
C. Sunday
D. Year
49


55. Choose ONE word to complete the TWO sentences given below:
I tried but I could not _______ it.
We need to have _______ in order to read it.
A. access
B. key
C. see
D. lock

56. Choose the most suitable alternative to complete the sentence:
Peter will get good marks next year if he _______ hard.
A. would study
B. will study
C. studies
D. had studied

57. In the string of words: cooker, chef, professor, mechanic, plumber, the word cooker is different because:
A. it denotes a job
B. it ends in letters -er
C. it begins in letter C
D. it doesnt denote a job

58. Look at the sign and choose the correct answer:
A. You should change direction from left to right.
B. You should drive zigzagging.
C. The road may be slippery and the car may skid.
D. Skidding by car is forbidden in this zone.

59. Choose the correct answer to complete the sentence:
Great Britain is an insular country. It is _________.
A. a kingdom
B. a republic
C. a colonial state
D. a federal state




60. Look at the city map and choose the correct alternative:










50




A. City Hospital is at the corner of Third Avenue and Tortie Lane.
B. The bank is in the Mackerel Boulevard opposite the toy shop.
C. Coffee shop is in the Third Avenue between the church and the supermarket.
D. The theatre is in Mallory Street next to the city jail.

61. Choose the most suitable alternative to complete the sentence:
If I were older, __________.
A. I will study psychology
B. I would study psychology
C. I would have studied psychology
D. I was studying psychology


A - Read the following text carefully and then answer the questions 62-70:

1 The media all over the world have reported that the hot dog eating champion has retained his title after
tiebreaker. For the second year in a row, competitive eater Joey Chestnut from California defeated his
Japanese rival Takeru Kobayashi from Tokyo at the annual Nathan's Hot Dog Eating Contest in New
York, after a tie forced a five-hot-dog eat-off to be held.
5 After ten minutes of hot dog eating, two shorter than in previous years, Chestnut and Kobayashi were
tied at 59 frankfurters. But after the rare tiebreaker, 24-year-old Chestnut emerged as the winner,
claiming a $10,000 prize and a mustard-yellow belt. "It was crazy," he said. "I'm just a normal guy
eating hot dogs on the Fourth. You can't overcomplicate it."
9 Kobayashi, whose loss last year shattered a six-year winning streak, said that a sore jaw and a tooth
problem may have altered his performance. "If I put one more mouthful in, I could have won", the 30-
year-old Nagano native said through a translator. "I lost because I wasn't quick enough in the rematch."
13 This year, the 22 competitors were under a 10-minute time limit, unlike the 12 minutes used for
previous contests. The reason for this, according to Nathan's, was the discovery of a document from
1916, which revealed that the original competition was 10 minutes long. Thousands gathered at Coney
Island to watch the annual event, which has become one of the more colorful traditions of America's
Independence Day.
18 On July 4, 2010, Kobayashi attended the Nathan's International Hot Dog Eating Contest not as a
competitor, but as a spectator watching from the crowd.
20 After the competition ended, he slipped up the stage stairs and crashed the stage. The security officers
reacted and Kobayashi resisted vehemently, before being taken into custody. As the crowd was chanting
"Free Kobi!" and "Let him eat! police handcuffed him. Kobayashi's interpreter said he had gone in
hopes to cheer on his fellow competitive eaters, but he headed for the stage due to the excitement. A
month later all charges against Kobayashi were dismissed.
62. According to the text, only one of the alternatives is correct. Which one?
A. Takeru Kobayashi won the contest.
B. Joey Chestnut won the contest.
C. First there was a tie and then Kobayashi won.
D. Chestnut won and then there was a tie.
51



63. Choose the most suitable alternative to complete the sentence:
Chestnut is from ______.
A. America
B. Canada
C. New Zealand
D. Great Britain

64. Choose the most suitable alternative to complete the sentence:
Last year the competition lasted ________.
A. eight minutes
B. ten minutes
C. twelve minutes
D. six minutes

65. The correct alternative to complete the sentence is:
In the whole of the final Chestnut ate ________ hot dogs.
A. fifty-nine
B. sixty-four
C. between fifty-nine and sixty-four
D. the text doesnt give information

66. ONLY ONE of the sentences is true for Chestnut. Which one?
A. Two years ago and five years before that he won the contest.
B. He said he was crazy.
C. He claimed the mustard-yellow belt.
D. He overcomplicated the contest.

67. According to the text the contest is held on the occasion of ______.
A. Coney Islands birthday
B. the discovery of the document in 1916
C. Independence day
D. the discovery of America

68. The word annual in line 3 means ______.
A. the contest is held every day
B. the contest is held every week
C. the contest is held every month
D. the contest is held every year

69. According to the text, the word frankfurter in line 6 means:
A. a person of German origin
B. a wine of German origin
C. a sausage of German origin
D. a drink of German origin

70. The most suitable title for the text is _______.
A. Fight for hot dogs brings no winner
B. Hot dog eating champion retains title
C. Hot dog eating champion loses title
D. Hot fight over dogs brings the winner
52


71. Read the sentences and choose the most suitable alternative to complete the dialogue:
George: Sam is always waiting for his next pay check.
Peter: Yes, he really lives _______.
A. hand to mouth
B. mouth to mouth
C. with his foot in his mouth
D. with his hand over his mouth

72. Choose the most suitable alternative to complete the sentence:
He bought a very expensive car. It cost him __________.
A. an arm and a leg
B. the apple of his eye
C. all thumbs
D. a lot on his plate

73. ONLY ONE of these words is an adjective. Which one?
A. brave
B. completely
C. safety
D. run

74. Choose the word that best completes the sentence:
I was a little bit worried because I thought I might _____ my train.
A. miss
B. lose
C. not reach
D. be late


75. The most suitable combination to form a sentence is:
A. The old man was a general in the war.
B. The man was a old general in the war.
C. The general was a old man in the war.
D. A general was the old man in the war.


76. Read the following sentences carefully:

1. He went to the refrigerator and took some water.
2. He took a slice of bread and the butter.
3. He went straight to the kitchen.
4. He put some butter on it.
5. Tim finally came back from school.

The best combination to form a paragraph is:
A. 5 3 2 4 1
B. 3 2 1 4 5
C. 1 2 5 3 4
D. 4 5 3 2 1

53


77. Which sentence best fits the situation?
A woman stops you in the street and asks you how to get to the museum.
You say: ______.
A. Why do I have to tell you?
B. You should know the way.
C. Pardon me, I wouldnt.
D. Its at the end of this street.

78. ONLY ONE of these questions is correct. Which one?
A. What is the matter with you now?
B. What now the matter is with you?
C. What is with you the matter now?
D. What now the matter with you is?

79. In the string of words: funny, nice, ugly, generous, proud, the word ugly is different because ____.
A. it is an adjective
B. it is an adverb
C. its meaning is negative
D. its meaning is positive

80. Choose the most suitable word to complete the sentence:
Its a small town in the south ________ England.
A. of
B. to
C. in
D. from

81. Choose the correct alternative to complete the following sentence:
We did not know when he would come. He suggested a date and we all agreed. He said that the most
convenient date for him was after the long hot summer that is 25/9/2011. So we expected him to arrive on
______.
A. twenty-five of September, two thousand eleven
B. twenty-five September, two thousand and eleven
C. the twenty-fifth of September, two thousand and eleven
D. the twenty-fifth September, two thousand and eleven

82. Read the paragraph carefully:
Our project was related to the subject of geography. We decided to explore several Western European
countries and compare them in terms of area, population and similar. Here is the fact file we collected for our
project.
Look at the table below and choose the correct answer:
Capital city Area Population Divorce rate
Republic of Ireland Dublin 70,273 km
2
4,581,269 27.5
United Kingdom London 243,610 km
2
62,262,000 42.6
Denmark Copenhagen 43,075 km
2
5,564,219 44.5
Belgium Brussels 30,528 km
2
11,007,020 44.0
54


A. The country with the lowest divorce rate is Belgium.
B. Belgiums population is smaller than Irelands.
C. Republic of Ireland has a higher divorce rate than United Kingdom.
D. Republic of Ireland covers a larger area than Denmark.

83. Read the following sentences carefully:
1. A chicken salad and an egg sandwich, please.
2. Oh, yes. An apple pie, please.
3. Hi. Can I help you?
4. Ill bring everything in a minute.
5. Would you like anything for dessert?
The correct order of sentences to form a dialogue is _________.
A. 1 2 5 4 3
B. 3 1 5 2 4
C. 2 1 4 5 3
D. 4 3 5 2 1

84. ONLY ONE of the words below CANNOT be used to complete the following sentence. Which one?
They never got along well. Thats why we were not surprised when they decided to ______.
A. separate
B. divorce
C. split
D. marry

85. Read the following sentences and then choose a sentence to complete the dialogue:
George: Weve all been through really hard times.
Samantha: Yes, and Im happy it all ended well.
George: Not just well. Now that we have got our money back, we are home and dry.
Samantha: Definitely ______.
A. we have been successful.
B. we have not got wet.
C. we have got no water.
D. we have got home dry.

86. A man and a woman, who is a nurse, have just met at a bus stop and are having a small talk:
Man: I heard on the radio that all of you nurses are on strike.
Woman: Yes, thats a fact.
Man: ________?
from the following questions:
1. Whats the issue?
2. Is it because of the working condition?
3. Are they not paying you enough?
4. Do you think it will end well?
the worst question to ask is: Are they not paying you enough? because:
A. it is not appropriate to discuss ones salary.
B. The woman has a big salary.
C. The man can help raise the womans salary.
D. The woman doesnt want to get her salary.
55


87. Choose the correct answer for this problem:
I am sometimes confused with some words. For instance, I never know which of the following is the
correct spelling:
A. essential
B. issential
C. essencial
D. issencial

88. The sentence We will all be watching that film very soon. is in the ______.
A. Past continuous tense
B. Future perfect continuous tense
C. Future continuous tense
D. Present continuous tense

89. Look at the following nouns. One of them does not exist. Which one?
A. revival
B. arrival
C. sacrifival
D. survival

90. Choose the best way to join the following sentences:
Alan didnt buy me anything for my birthday.
I suppose Alan had forgotten my birthday.
A. Alan didnt buy me anything for my birthday because he had forgotten it.
B. Alan didnt buy me anything for my birthday but he had forgotten it.
C. Alan had forgotten my birthday because he didnt buy me anything.
D. Alan had forgotten my birthday although he didnt buy me anything.

91. The best combination to form a sentence is:
A. I tried to change the flash in the camera but the instructions were unclear.
B. I tried to flash the change in the camera but the instructions were unclear.
C. I tried the camera to change in the flash but the instructions were unclear.
D. I tried to flash the camera in the change but were the instructions unclear.

92. Choose the correct sentence:
A. Governments worldwide and people are working to save our planet.
B. Governments and people worldwide are save our planet to working.
C. Governments and people to our planet worldwide are save working.
D. Governments and people worldwide are working to save our planet.

93. Which word is different?
A. second
B. hour
C. minute
D. watch

94. Choose ONE word to complete the TWO sentences given below:
Tell me what your _____ is. They always _____ their future steps.
A. plan
B. intention
C. envision
D. read
56



95. Which word below does NOT rhyme with the word destroy?
A. employ
B. convey
C. convoy
D. envoy

96. In the string of words: terribly, pleasantly, hopefully, extremely, beautifully, the word terribly is different
because ___________.
A. it is an adjective
B. it is an adverb
C. its meaning is negative
D. its meaning is positive

97. Read the paragraph carefully:
My sisters husband is cheating on her and hes well aware that I know all about it. Im amazed that he can pass
the time of day with me as if everything is fine. Hes never actually mentioned his affair, nor even indirectly. I
feel Im in a real dilemma. Im quite close to my sister and feel very indignant on her behalf. Naturally, my
instinct is to tell her, but Im anxious not to cause her the grief that would follow if she learnt the truth.
Complete the following sentence:
The author of the text __________________.
A. has no idea if her brother-in-law is faithful to her sister.
B. is sure that her brother-in-law knows that she is informed.
C. thinks that he doesnt have an idea that she knows it.
D. is not interested in his unfaithfulness.

98. The following sign means that __________.
A. you should run when you see the sign.
B. you shouldnt run when you see the sign.
C. you should close the door in emergency.
D. you should use the door in emergency.

99. This is a recreational activity, an art form, or a method of transportation. It is relatively modern action sport
loved by young people under eighteen, especially boys. It is called _______.
A. surfing
B. skating
C. skateboarding
D. riding


100. 12,500 people visited the museum this year. This is 2,568 more than last year. Last year the museum
was visited by ______ people.
A. six thousand nine hundred and thirty-two
B. seven thousand nine hundred and thirty-two
C. eight thousand nine hundred and thirty-two
D. nine thousand nine hundred and thirty-two

57


101. Choose the correct alternative to complete the following sentence:
She was a very thrifty person, always very careful with her money. She saved all her life. When she died, she
left all her fortune to charity. However, she was not very rich. The exact amount she left behind was 5,357. So
the charitable organisations had _________ pounds to spend for the poor.
A. five thousand, three hundred fifty and seven
B. five thousand and three hundred and fifty-seven
C. five thousand, three hundred, fifty-seven
D. five thousand, three hundred and fifty-seven

102. Read the paragraph carefully:
Our project was related to the subject of geography. We decided to explore several Western European countries
and compare them in terms of area, population and similar. Here is the fact file we collected for our project.
Look at the table below and choose the correct answer:
Capital city Area Population Divorce rate
Republic of Ireland Dublin 70,273 km
2
4,581,269 27.5
United Kingdom London 243,610 km
2
62,262,000 42.6
Denmark Copenhagen 43,075 km
2
5,564,219 44.5
Belgium Brussels 30,528 km
2
11,007,020 44.0
A. Denmark is the country that covers the smallest area.
B. The population of United Kingdom is smaller than that of Ireland.
C. United Kingdom is the country with the highest divorce rate.
D. The divorce rate in Denmark is higher than in Belgium.

103. Read the following sentences:
1. Yes, please. A tuna sandwich, please, and a chicken salad.
2. Good afternoon. Can I help you?
3. A drink... a tea, please, and an ice cream.
4. OK. Anything else?
5. Here you are. Thats three pounds fourteen.

The correct order of sentences to form a dialogue is:
A. 3 2 1 5 4
B. 1 2 3 4 5
C. 2 1 4 3 5
D. 4 5 2 1 2

104. ONLY ONE of the words below CAN be used to complete the following sentence. Which one?
Mike was deeply ______ by the news of his mother's death.
A. effected
B. affected
C. infected
D. affectioned

58


105. Read the following sentences and then choose a sentence to complete the dialogue:

Jim: Its difficult to understand how this could happen to Jane!
Trinity: Unbelievable! She has sold her house and has no job, so she has next to nothing!
Jim: Yes, unfortunately, now ________.

A. she is unemployed.
B. she has almost no money.
C. she has a few things.
D. she has nothing at all.

106. Two men are waiting at the bus stop and the bus is late. They start a conversation:
Man 1: Im going to the City Hall to cast my vote for the mayor.
Man 2: What a coincidence! So am I.
Man 1: __________.

from the following expressions:
1. Who are you voting for?
2. Its going to be along day!
3. I hope the best candidate wins!
4. Lets hope for a better future!

the worst expression to be used is Who are you voting for? because:
A. politics is not discussed with strangers.
B. nobody will tell you who he/she is voting for.
C. it is not honest to tell who you will vote for.
D. it is against the law to tell who you will vote for.

107. Choose the correct answer for this problem:
I made a silly mistake in my essay yesterday. I wasnt confident in spelling some words. I wasnt sure which of
the following I should write:
A. illiterate
B. iliterate
C. inliterate
D. unliterate

108. The sentence They were not listening to us at all. is in the _________.
A. Future continuous tense
B. Past continuous tense
C. Past perfect tense
D. Present continuous tense

109. Look at the following nouns. One of them does not exist. Which one?
A. activity
B. retardivity
C. sensitivity
D. atrocity

59


110. Choose the best way to join the following sentences:
My parents take care of the house.
I am responsible for the garden.
A. I am responsible for the garden but my parents take care of the house.
B. I am responsible for the garden as if my parents take care of the house.
C. My parents take care of the house after I am responsible for the garden.
D. Soon my parents take care of the house I am responsible for the garden.

111. The best combination to form a sentence is:
A. My colleague is constantly complaining that he hasnt got enough money on him.
B. My colleague constantly complaining is that he hasnt got enough money on him.
C. My constantly colleague is complaining that he hasnt got money enough on him.
D. My colleague is that constantly complaining he hasnt got money on him enough.

112. Choose the correct sentence:
A. Americas wanted the turkey to be he national bird.
B. He wanted Americas national bird to be the turkey.
C. He wanted the turkey to be Americas national bird.
D. He wanted the turkey to be national bird Americas.
113. Which word is different?
A. window
B. wall
C. roof
D. building

114. Choose ONE word to complete the TWO sentences given below:
You should never _______ during the night. Thats rude.
I never received a _______ from you!
A. invitation
B. gift
C. grant
D. Call

115. Which word below does NOT rhyme with the word telephone?
A. cornerstone
B. handsome
C. chromosome
D. ozone

116. In the string of words: careless, senseless, helpless, mindful, restless, the word mindful is different
because ________.
A. it is an adverb
B. it is an adjective
C. its meaning is negative
D. its meaning is positive

117. Read the paragraph carefully:
My sisters husband is cheating on her and hes well aware that I know all about it. Im amazed that he can pass
the time of day with me as if everything is fine. Hes never actually mentioned his affair, nor even indirectly. I
60


feel Im in a real dilemma. Im quite close to my sister and feel very indignant on her behalf. Naturally, my
instinct is to tell her, but Im anxious not to cause her the grief that would follow if she learnt the truth.
Complete the following sentence:
The author of the text __________________.
A. knows her sister is cheating on her husband.
B. is sure her sisters husband is not cheating on her.
C. thinks that he doesnt know she is informed about it.
D. thinks that she should tell her sister, but pities her.

118. The following sign means that _________.
A. you should use fork and knife in this place.
B. you dont need a fork and knife in this place.
C. you can get a meal and eat in this place.
D. you can buy forks and knives in this place.


119. This is a sport in which players try to score points by rolling a ball along a flat surface. It is very popular
and is played in more than ninety countries in the world. It is called ____.
A. golf
B. hockey
C. polo
D. bowling


120. At a football match, there were 4,672 people in the North stand and 3,485 in the South stand. The total
of people watching the game from both stands was _____.
A. six thousand one hundred and fifty-seven
B. seven thousand one hundred and fifty-seven
C. eight thousand one hundred and fifty-seven
D. nine thousand one hundred and fifty-seven











61


HISTORI

KATEGORIT

NNKATEGORIT

PRMBAJTJA




Koha e vjetr
Lindja e Lasht
- Egjipti i Vjetr
- Mbretria e Babilonis dhe Asiris
- Kultura dhe besimi te popujt e Lindjes s Lasht
Greqia dhe
Roma e Lasht

- Formimi i shtetit t Athins dhe Sparts
- Demokracia n Athin
- Kultura dhe besimi
- Zgjerimi i Roms n Gadishullin Apenin dhe Pellgun e
Mesdheut
- Lindja dhe prhapja e krishterimit
- Kultura dhe besimi romak
Ilirt
- Banor m t lasht t Ballkanit
- Vendbanimet dhe fiset ilire
- Mbretria e Dardanis
- Mbretria Ardiane dhe luftrat iliro - romake
- Kultura dhe besimi

Mesjeta
Bizanti dhe Evropa
n Feudalizmin e
Hershm
- Perandoria Romake e Lindjes (Bizanti)
- Lvizjet popullore dhe pushtimet barbare
- Bizanti n shekullin VIII-XI
Shoqria feudale n
Evrop
- Zhvillimi ekonomik i Evrops gjat shekujve XI - XII
- Jeta qytetare dhe zhvillimi kulturor
- Kryqzatat
Arbria n shekujt
XI XV
- Shteti i Arbris n shekujt XII-XIII
- Principatat arbrore n shekujt XIV- XV
- Kultura n Arbri n shek. XIII - XV
Rendi feudal n Azi
- Arabt
- Lindja dhe prhapja e islamizmit
Popujt e Ballkanit n
prag t deprtimeve
osmane.

- Kalifati arab
- Kultura arabe
- Beteja e Marics
- Beteja e Kosovs
Invazioni osman dhe
luftrat e mdha
shqiptaro - osmane t
udhhequra nga
Gjergj Kastrioti
Sknderbeu

- Arbrit prball invazionit osman
- Fillimet e luftrave dhe fitoret e para t Sknderbeut 1443 -
1450
- Shteti i Sknderbeut dhe fitoret kundr Sulltan Mehmetit t II
Fatihut
- Bashkpunimi i Sknderbeut me Evropn


Humanizmi dhe
Rilindja evropiane
- Humanizmi dhe Rilindja evropiane
- Prhapja dhe konfrontimet e Humanizmit dhe t Rilindjes me
kishn
62















Koha e re


- Reflektimi i ideve humaniste te shqiptart
Zbulimet e mdha
gjeografike

- Zbulimet e mdha gjeografike
- Rrjedhojat e ktyre zbulimeve
- Fillimet e Kolonializmit Evropian

Reformacioni dhe
kundr-
reformacioni
katolik
- Reformacioni si problem fetar dhe politik
- Prhapja e Reformacionit n vendet e tjera t Evrops
- Kundr Reformacioni katolik

Evropa gjat
shekullit XVI deri n
mesin e shek. XVII
- Formimi dhe ngritja e monarkis Habsburge
- Franca n periudhn e Absolutizmit
- Revolucioni borgjez n Angli
- Republika e Raguzs n shek. XVI-XVII

Perandoria Osmane
dhe Ballkani gjat
shekujve XVI
XVIII
- Organizimi politik,administrativ dhe ekonomik osman
- Qndresa e shqiptarve kundr sundimit osman
- Kuvendet shqiptare dhe ballkanike pr luft t prbashkt
kundr sundimit osman
- Krijimi i pashallqeve shqiptare
- Pashallku i Shkodrs dhe Pashallku i Janins
Revolucioni
Amerikan dhe
formimi i Shteteve t
Bashkuara t
Ameriks
- Krijimi i kolonive angleze n Amerikn e Veriut
- Shpallja e pavarsis s SHBA
- Kushtetuta e SHBA-ve 1787
Revolucioni borgjez
francez
- Deklarata e t drejtave t njeriut dhe e qytetarve
- Shpallja e Republiks Franceze
- Periudha e diktaturs jakobine
- Rnia e Perandoris s Napoleon Bonaparts
Evropa gjat viteve
1814-1848
- Kongresi i Vjens dhe Aleanca e Shenjt
- Anglia pas Kongresit t Vjens
- Franca pas Kongresit t Vjens
- Gjermania pas Kongresit t Vjens
Perandoria Osmane
dhe Ballkani gjat
shek. XIX
- Ballkani gjat viteve t Krizs Lindore
- Lufta Ruso-Osmane dhe Traktati i Shn Stefanit
- Kongresi i Berlinit
- Krijimi i shteteve t pavarura t Ballkanit
Lvizja Kombtare
Shqiptare nga vitet e
30 t shek. XIX deri
n fund t shek. XIX
- Shqiptart n periudhn e Tanzimatit
- Fillet e Rilindjes Kombtare-iluministt e par
- Formimi i Lidhjes Shqiptare t Prizrenit
- Lidhja Shqiptare e Pejs(1899)
Shqiptart n fillim
t shek
XX
- Lvizja kombtare n vitet 1908 1909
- Kryengritjet shqiptare kundr sundimit osman n vitet 1909
1912
- Shpallja e Pavarsis s Shqipris
63
















- Konferenca e Ambasadorve n Londr
- Shqipria gjat kohs s Princit Vilhem Vidit


Koha
Bashkkohore
Lufta e Par
Botrore dhe
Revolucioni i
Tetorit
- Lufta e Par Botrore 1914 1918`
- Revolucioni i Tetorit dhe ndikimi i tij n Evrop
- Shqipria gjat Lufts s Par Botrore
Bota dhe Ballkani
midis dy luftrave
botrore
- Paqja e Versajs dhe formimi i Lidhjes s Kombeve
- Turqia midis dy luftrave botrore
- Bashkimi Sovjetik midis dy luftrave botrore
- Shqipria gjat sundimit t Ahmet Zogut (1925-1939)
- Pozita e shqiptarve n Kosov dhe viseve t tjera n
Jugosllavi midis dy luftrave botrore

Lufta e Dyt
Botrore
- Bota n prag t Lufts s Dyt Botrore
- Lufta e Dyt Botrore 1939 1945
- Holokausti nazist gjerman
- Pasojat e Lufts s Dyt Botrore
Shqiptart gjat
Lufts s Dyt
Botrore
- Pushtimi i Shqipris nga Italia fashiste (1939-1943)
- Pushtimi nazist gjerman i Shqipris
- Lufta antifashiste n Kosov (1941-1944)
- Ripushtimi Jugosllav i Kosovs (1944-1945)
Bota dhe Ballkani
pas Lufts s Dyt
Botrore
- Situata ndrkombtare pas Lufts s Dyt botrore dhe Lufta e
Ftoht
- Evropa e Perndimit 1945 - 1990
- SHBA gjat viteve 1945 - 1990
- BRSS gjat viteve 1945 1990
- Vendet e Ballkanit gjat viteve 1945 1990
Shqiptart pas Luft
s Dyt Botrore
- Shqipria n vitet 1944-1990
- Kosova n periudhn 1945-1966
- Kosova n periudhn 1966-1981
- Lvizja Demokratike n Kosov 1989-1997
- Lufta e UK-s,ndrhyra e NATO-s dhe lirimi i Kosovs
- Diaspora shqiptare n Evrop,n SHBA dhe n vendet e tjera
(1944-1990)
64


1. Me zbulimet e mdha gjeografike qendra e tregtis evropiane u zhvendos nga Deti Mesdhe n Oqeanin Atlantik. Cilat
vende evropiane prfituan ekonomikisht nga kjo zhvendosje e rrugve tregtare?
A. Gjermania,Belgjika, dhe Greqia
B. Turqia,Austria, dhe Hungaria
C. Spanja,Portugalia, dhe Holanda
D. Polonia,ekia,dhe Bullgaria

2. Cili sht ndikimi kryesor q Reformacioni ushtroi n shoqrin evropiane t kohs?
A. Forcimi i autoritetit t shtetit mbi autoritetin e kishs
B. Forcimi i autoritetit t kishs mbi autoritetin e shtetit
C. Dobsimi i autoritetit shtetit mbi klasn sunduese
D. Dobsimi i autoritetit t kishs mbi klasn skllavopronare

3. Cilat ngjarje historike jan radhitur drejt sipas rendit kronologjik?
A. Beteja e Kosovs, Pushtimi i Konstantinopolit nga osmant
B. Lufta e Par Botrore, Luftrat Ballkanike
C. Beteja e Beratit, Rrethimi i par i Krujs
D. Lufta e Dyt Botrore, Atentati i Sarajevs

4. Interesat e cils shoqri i mbronin ligjet e mbretit Hamurab t Mesopotamis ?
A. Shoqris feudale
B. Shoqris kapitaliste
C. Shoqriss socialiste
D. Shoqris skllavopronar


5. Aushvici, Mathauzeni, Dahau dhe Buhenvaldi ishin:
A. kampe t prqendrimit t ngritura nga nazistt
B. qytete gjermane t bombarduar gjat Lufts s II Botrore
C. fushbeteja t ashpra n mes gjermanve dhe ruseve
D. vende ku korri fitore ushtria gjermane

6. Jan dhn pohimet:
I. N Konferencn e Paqes n Paris problemi i Shqipris u diskutua gjat dhe krkesat e shqiptarve u prfilln
nga evropiant
II. N Konferencn e Paqes n Paris problemi i Shqipris u diskutua gjat por n prgjithsi krkesat e shqiptarve
nuk u prfilln.
III. N Konferencn e Paqes n Paris problemi i Shqipris u diskutua gjat por krkesat e shqiptarve u prfilln
vetm nga italiant
Cili nga pohimet e dhna sht i sakt:
A. Vetm I
B. Vetm II
C. Vetm III
D. II dhe III


65


7. Prve n Kosov n cilat njsi t Federats Jugosllave u ndan shqiptart pas prfundimit t Lufts s Dyt
Botrore?
A. Maqedoni Serbi dhe Mal t Zi
B. Bosne, Slloveni dhe Kroaci
C. Hercegovin, Vovjodin dhe Slloveni
D. Kroaci,Vojvodin dhe Bosne

8. N Kongesin e Manastirit (1908) prve shtjes s alfabetit cilat ishin vendimet kombtare q u diskutuan dhe u
krkuan nga osmant ?
A. Njohja e bashkimit kombtar dhe e drejta e lvizjes s lir
B. Zhvillimi i forcave t armatosura dhe njsive policore
C. Njohja zyrtare e kombit shqiptar dhe e gjuhs shqipe
D. Zhvillimi i infrastrukturs rrugore dhe arsimore

9. Atentati i Sarajevs shrbeu si shkas pr shprthimin e :
A. Lufts s Dyt Botrore
B. Luftrave Ballkanike
C. Luftrave ruso-turke
D. Lufts s Par Botrore

10. Prve Gjermanis cilat shtete gjat Lufts s par Botrore bnin pjes n Aleancn Tripalshe?
A. Franca,Rusia dhe Perandoria Osmane
B. Anglia,Holanda dhe Belgjika
C. Austro-Hungaria ,Perandoria Osmane dhe Bullgaria
D. Italia,Franca dhe Anglia

11. N krye t Perandoris Bizantine n shek.VI ishte Justiniani, prandor me origjin ilire nga Dardania.Cilin lloj t
pushtetit i mundsoi atij dhe pasardhsve t tij Kodi i Justinianit?
A. Mundsoi pushtetin e pakufizuar dhe nnshtrimin e pakusht ndaj perandorit
B. Mundsoi pushtetin e kufizuar t perandorit dhe nnshtrimin e kushtzuar ndaj tij
C. Kodi i Justininanit i vendoste bazat e nj pushteti t dobt dhe t decentralizuar
D. Kodi i Justinianit i vendoste bazat e nj pushteti parlamentar me t drejta qytetare

12. N shek.VI p.e.s. Soloni filloi zbatimin e reformave n Athin duke ndar qytetart n katr shtresa.N baz t cilit
kriter u b kjo ndarje?
A. Kriterit t origjins
B. Kriterit t pasuris
C. Kriterit t trimris
D. Kriterit t dituris

13. Prve Francs,Gjermanis dhe Italis cilat shtete e n vitin 1951 formuan Komitetin Evropian q i parapriu formimit
t Bashkimit Evropian?
A. Austria Polonia,ekia dhe Sllovakia
B. Greqia,Bullgaria,Rumania dhe Hungaria
C. Suedia,Norvegjia,Finlanda dhe Lituania
D. Holanda,Belgjika,Danimarka dhe Luksemburgu

66



14. Me cilin shtet ishte e lidhur fuqishm Shqipria n Planin e politiks s jashtme gjat viteve 1949-1960 ?
A. Me Republikn Popullore t Kins
B. Me RSF t Jugosllavis
C. Me Bashkimin Sovjetik
D. Me Republikn e Greqis

15. Cila ishte Gazeta e par n gjuhn shqipe e botuar n Kosov menjher pas Lufts s Dyt Botrore ?
A. Zri i Rinis
B. Rilindja
C. Bujku
D. Kosova

16. Grekt e Vjetr praktikonin besimin politeist q nnkuptonte adhurimin e shum zotrave. Cilt nga zotrat ishin
greke?
A. Seti, Ozirisi
B. Pani, Medauri
C. Zeusi, Afrodita
D. Jupiteri,Venera

17. Si quhej Kshilli i Pleqve n Spart i cili tubonte 28 prfaqsues nga familjet m t njohura spartane?
A. Oligarkia
B. Bazileusi
C. Polisi
D. Geruzia


18. Blloku ushtarak i NATO-s dhe Paktit i Varshavs paraqitnin dy organizatat m t fuqishme ushtarake pas
prfundimit t Lufts s Dyt. Cilat vende prbenin Paktin e Varshavs?
A. Bashkimi Sovjetik dhe vendet komuniste t Evrops Perndimore
B. Bashkimi Sovjetik dhe vendet kapitaliste t Evrops Lindore
C. Bashkimi Sovjetik dhe vendet komuniste t Evrops Veriore
D. Bashkimi Sovjetik dhe vendet komuniste t Evrops Lindore


19. Muhamedi themeluesi i fes islame i prndjekur nga fisnikria e Meks u detyra t ikte n Medin .N cilin vit
ndodhi kjo ikje q shnon edhe fillimin e ers islame?
A. N vitin 622 p.e.s.
B. N vitin 622 t e.r.s.
C. N vitin 822 t e.r.s.
D. N vitin 822 p.e..s.


20. Si quheshin organizatat mesjetare t zejtarve?
A. Komuna
B. Gilde
C. Kallfe
D. Esnafe
67


21. Principata arbrore e Topiajve kishte nj shtrirje territoriale q shtrihej n mes lumenjve:
A. Drin dhe Mat
B. Shkumbin dhe Mat
C. Mat dhe Vjos
D. Shkumbin dhe Vjos

22. Shkodra ishte kryeqendra e Mbretris Ilire t:
A. Dardanve
B. Molosve
C. Taulantve
D. Ardianve

23. Cila nga pohimet sht e sakt?
A. Pasardhs t Sllavve t jugut jan:sllovent,kroatt,serbt,malazezt, maqedont
dhe bullgart
B. Pasardhs t Sllavve t jugut jan:ekt,sllovakt dhe polakt
C. Pasardhs t Sllavve t jugut jan:rust,bjellorust dhe ukrainasit
D. Pasardhs t Sllavve t jugut jan:rust,polakt dhe ukrainasit

24. Me ciln ngjarje sht e lidhur kryengritja greke pr pavarsi e vitit 1821?
A. Rnien e Pashallkut t Bushatlinjve
B. Luftn Osmane-Bullgare
C. Luftn Osmane-Serbe
D. Rnien e Pashallkut t Janins

25. N fund t Lufts s Dyt Botrore shqiptart u organizuan dhe mbajtn nj Kuvend n t ciln krkuan krijimin e
shtetit shqiptar n kufijt e tij etnik. Pr vendimet e cilit kuvend bhet fjal:
A. Lidhjen e Par t Prizrenit
B. Lidhjen e Dyt t Prizrenit
C. Lidhjen e Pejs
D. Lidhjen e Lezhs

26. Mbretria Dardane sht themeluar rreth shek.IV para Krishtit dhe shtrihej n territorin e Kosovs dhe viseve prreth
saj. Cili ishte mbreti i par dardan q njohim?
A. Monun
B. Bato
C. Longari
D. Bardhyl

27. Cilin konflikt t madh nxiti kryengritja e Hercegovins e vitit 1875?
A. Luftn e Perandoris Osmane dhe Perandoris Austro-Hungareze
B. Luftn e Perandoris Osmane dhe Perandoris Ruse
C. Luftn e Perandoris Austro-Hungareze dhe Perandoris Ruse
D. Luftn e Perandoris Austro-Hungareze dhe Britanis s Madhe

68


28. Shum ngjarje historike dhe kulturore lidhn n mnyr t pandashme me personalitete t caktuara q kan pasur
ndikim t drejtprdrejt n ato ngjarje. Identifikoni ngjarjen nga historia e kulturs q lidhet me personalitetin n
fjal.
A. Mbi rrethimin e Shkodrs-Marin Barleti
B. Formula e pagzimit-Pjetr Bogdani
C. Alfabeti i Stambollit Faik Konica
D. Shkolla shqipe e Kors-Naum Veqilharxhi

29. Pr t bashkuar t gjitha forcat pr mbrojtjen dhe lirimin e tr krahinave shqiptare Gj.K. Sknderbeu m 2 mars
1444 ftoi Kuvendin e Prgjithshm n Lezh. Prve Sknderbeut kush tjetr nga krert e rndsishm shqiptar
morri pjes n kt Kuvend?
A. Gjergj Arianiti, Lek Zaharia
B. Hamza Kastrioti, Gjon Kastrioti
C. Vrana Konti, Moisi Golemi
D. Dep Zenebishi, Gjin Gazuli

30. Cilat ngjarje ishin vendimtare t cilat bn q qytetart n Kosov sot t jetojn n demokraci dhe t lir?
A. Organizimi i demonstratave gjith popullore n Kosov n prill 1999, lufta e UK-s dhe intervenimi i
NATO-s m 24 maj 1999
B. Organizimi i Lvizjes demokratike gjith popullore n Kosov, lufta e UK-s dhe intervenimi i NATO-
s m 24 mars 1999
C. Lufta e UK-s dhe intervenimi NATO-s m 24 maj 1999, si dhe rrzimi nga pushteti i kliks radikale
serbe
D. Lufta e UK-s dhe intervenimi i NATO-s m 24 maj 1999, si dhe rrzimi nga pushteti i kliks
nacionaliste serbe

31. Ilirt praktikonin besimin politeist q nnkuptonte adhurimin e shum zotrave. Cilat nga zotrat ishin ilire?
A. Izida dhe Horusi
B. Marsi dhe Neptuni
C. Vidasi dhe Bindi
D. Dionisi dhe Hera

32. Gjat sundimit t Kara Mahmut Pashs Bushatliut, Pashallku i drejtuar nga ai shtrihej n tr Shqiprin Veriore
dhe t Mesme duke i prfshir n nj njsi unike politike e administative edhe qytetet si Beratin
Korn,Manastirin,Prilepin etj.
N tekstin e lartshnuar bhet fjal pr:
A. Pashallkun e Shkupit
B. Pashallkun e Shkodrs
C. Pashallkun e Pejs
D. Pashallakun e Beratit

33. Cilat ngjarje historike jan t renditura drejt sipas rendit kronologjik nga m t vjetrat kah m te rejat?
A. Pushtimi i Shqipris nga Italia-Lidhje e II e Prizreni
B. Konferenca e Paqs n Paris,Lufta e I Botrore
C. Formimi i NATO-s-Kriza e Rurit,
D. Plenumi i Brioneve-Formimi i OKB-s
69


34. Perandori Konstantini i Madh n vitin 313 me Ediktin e Milanos u siguronte t gjith besimtarve lirin e
besimit.Liria e cilit besim garantohej me kt Edikt?
A. Liria e besimit Islam
B. Liria e besimit ortodoks
C. Liria e besimit protestant
D. Liria e besimit krishter


35. Prse banort e kolonive Angleze n Amerik n Kongresin e mbajtur n Filadelfi m 1774 e konsideronin t
paligjshm do vendim t Parlamentit britanik lidhur shtjet e tyre?
A. Popullsia e kolonive krkonte ndarjen e pushtetit me anglezt
B. Popullsia e kolonive nuk gzonte t drejtn e lundrimit t lir
C. Popullsia e kolonive nuk kishte prfaqsuesit e tyre n parlamentin anglez
D. Popullsia e kolonive krkonte bashkimin me Francn

36. Palt ndrluftuese Rusia dhe Perandoria Osmane me 3mars 1878 nnshkruan Traktatin e paqes t njohur si Traktati i
Shn Stefanit ka parashihte ky traktat?
A. Formimin e shtetit autonom shqiptar me shtrirje t ngusht territoriale
B. Formimin e shtetit autonom serb me shtrirje t gjer territoriale
C. Formimin e shtetit autonom maqedon me shtrirje t ngusht territoriale
D. Formimin e shtetit autonom bullgar me shtrirje t gjer territoriale


37. N Mesopotamin e lasht perndia m i rndsishm ishte Marduku i cili konsiderohej si zot i :
A. Diellit
B. Toks
C. Qiellit
D. Hns

38. ka pati pr qllim Kongresi i Vjens i mbledhur n shtator t vitit 1814 deri n qershor t vitit 1815 ?
A. Favorizimin e shtetit t Francs dhe rikthimin n fron t Napoleon Bonaparts
B. Arritjen e nj ekuilibri forcash dhe rikthimin n fron t familjeve t vjetra mbretrore
C. Favorizimin e shtetit t Anglis dhe rikthimin n fron t mbretit t Anglis
D. Arritjen e nj pajtueshmrie n mes shteteve pr largimin e familjeve mbretrore nga pozitat sunduese

39. N hartn e dhn me vija horizontale sht paraqitur zona okupuese n
Kosov gjat Lufts s Dyt Botrore nga forcat:
A. bullgare
B. italiane
C. gjermane
D. hungareze

40. Egjiptiant e lasht respektin m t madh e shfaqnin ndaj perndis Amon-Ra i cili
konsiderohej si zot i:
A. Diellit
B. Hns
C. Qiellit
D. Toks
70



41. Sikurse dielli q shklqen tokn ,ashtu mbreti me mshirn e tij shklqen mbi shtetasit e tij,sht thnie e t
mbiquajturit Mbret i diellit.N tekstin n fjal pr cilin mbretri bhet fjal?
A. Mbretrin e Spanjs
B. Mbretrin e Anglis
C. Mbretrin e Francs
D. Mbretrin e Austris

42. Cilat fise ilire jetuan n pjesn jug-lindore t Italis s sotme?
A. japigt,mesapt,lukant
B. molost,albant,taulantt
C. breukt,enkelejt,dokleatt
D. desidiatt,dasarett,tesprott

43. Cilt ishin prfaqsuesit m t spikatur t Humanizmit dhe Rilindjes Italiane:
A. Dante Aligieri, Leonardo Da Vini, Franesko Petrarka
B. Xhuzepe Mancini, Franesko Krispi, Xhuzepe Garibaldi
C. Xhuzepe Verdi, Gjiakomo Pucini, Mauris Ravel
D. Kamillo Kavuri, Viktor Emanuelli , Galeaco iano

44. Politika e brendshme e SHBA synon zhvillimin e demokracis specifike amerikane dhe forcimin e shtetit juridik.N
cilat parime mbeshtetet kjo demokraci?
A. Zbatimi i sistemit politik autokratik
B. Zbatimi i sistemit politik nj partiak
C. Respektimi i t drejtave qytetare dhe iniciativs s lir
D. Respektimi i t drejtave t zezakve dhe mbrojtja nga emigrantt

45. N krye t kryengritjes antiosmane t vitit 1689 n Kosov ishte:
A. Pjetr Bogdani
B. Pjetr Budi
C. Frang Bardhi
D. Shtjefn Gjeovi

46. Ne Kuvendin e organizuar nga Karamahmut Pash Bushatliu ne vitin 1786 ne Podgorice,moren pjese prfaqsues nga
keto vende ?
A. Mali i zi dhe Serbia
B. Bosnja e Hercegovina dhe Serbia
C. Bosnja e Hercegovina dhe Greqia
D. Mali i zi dhe Bosnja e Hercegovina

47. Udhheqs i Lidhjes s Pejs ishte:
A. Haxhi Zeka
B. Ymer Prizreni
C. Hasan Prishtina
D. Bedri Pejani
71


48. Oto Von Bismarku ishte udhheqs i cili mendonte se bashkimi i vendit t tij duhej t bhej me hekur e
gjak.Kryeministr i cilit shtet ishte Oto Von Bismark?
A. Republiks Konfedarive t Zvicrs
B. Republiks s Francs
C. Mbretris s Prusis
D. Mbretris s Sardenjs(Piemontit)

49. Romakt e vjetr praktikonin besimin politeist q nnkuptonte adhurimin e shum zotrave. Cilt nga zotrat ishin
romake?
A. Seti, Ozirisi
B. Jupiteri,Venera
C. Zeusi, Afrodita
D. Pani, Medauri

50. N hartn e dhn, zona e ndar me vija vertikale paraqet tokat e pushtuara t
Shqipris gjat Lufts s Par Botrore nga :
A. Ushtria Austro-hungareze
B. Ushtria Italiane
C. Ushtria Greke
D. Ushtria Franceze

51. Cilt ishin banort m t lasht t Ballkanit?
A. Romakt, etrurt dhe fenikasit
B. Ilirt, grekt dhe trakt
C. Hetitt, mesapt dhe japigt
D. Keltt,galt dhe hunt

52. Cili shtet ishte kundrshtari m i madh ushtarak i Roms n shekujt III-II p.e.s ?
A. Tarenti
B. Epiri
C. Athina
D. Kartagjena

53. Cili pohim shpjegon m s miri prvetsimin e gjuh mesjetare greke si gjuh t komunikimit n administrat,ushtri e
objekte t kultit n vendet Ballkanike?
A. Pushtimet romake dhe prhapja e krishterizmit
B. Prhapja e kulturs arabe dhe islamit
C. Perandoria Bizantine dhe prhapja e krishterimit ortodoks
D. Kultura helene dhe politeizmi


54. Viti 1108 i takon:
A. Shekullit XII
B. Shekullit XIII
C. Shekullit XIV
D. Shekullit XV
72



55. M s shumti prfitime nga Kryqzata e katrt (1202-1204) pati:
A. Anglia
B. Franca
C. Venedik
D. Gjermania

56. Cilat jan monumentet kulturore m t njohura t periudhs bizantine n trojet arbrore?
A. Kisha e Shn Mihillit(Berat),Kisha e Shn Kollit(Mesopotam-Sarand)
B. Katedralja e Shasit,Kisha e Shelbuemit(Rubik)
C. Kisha e Shkodrs, Kisha e Lezhs
D. Katedralja e Tirans,Kisha e Ulqinit

57. Kryeqendra e shtetit t Arbrit ishte:
A. Kruja
B. Shkodra
C. Durrsi
D. Berati

58. N gjysmn e dyt t shekullit XVI n Kontinentin Evropian fillojn konfliktet fetare n mes t protestantve dhe
katolikve. Cilt ishin bartsit e ideve protestante n Zvicr?
A. Martin Luterin dhe Injac Lojola
B. Jan Husi dhe Jozef Smith
C. Qirili dhe Metodi
D. Ulrih Cvingli dhe Zhan Kalvini

59. Cilat ishin arsyet e shprthimit t lufts qytetare (1642-1649) n Angli?
A. Krkesa e mbretit pr taksa t reja dhe kushtzimi i tyre nga parlamenti
B. Krkesa mbretrore pr pushtime koloniale dhe mosaprovimi i saj nga parlamenti
C. Refuzimi i parlamentit pr t paguar klerin dhe gardn mbretrore
D. Refuzimi i parlamentit pr t paguar jetn luksoze t oborrtarve mbretror

60. Cili qytet-shtet i bregdeti lindor t Adriatikut quhej Republika e Raguzs?
A. Spliti
B. Dubrovniku
C. Shibeniku
D. Zara
61. Cilat ishin metodat e reja q Britania e Madhe aplikoi n luft kundr Napoleon Bonaparts?
A. Krijimi i shteteve satelite dhe obligimi i tyre pr t'i paguar taksa
B. Mbyllja e kufijve t saj dhe ndalimi i qarkullimit t mallrave
C. Aplikimi i sistemit t vizave dhe ndalimi i hyrjes pr t huajt
D. Bllokada detare me qllim dmtimin e ekonomis franceze

62. Cili sht ndikimi kryesore q kundr Reformacioni ushtroi n shoqrin evropiane t kohs?
A. Forcimi i autoritetit t shtetit mbi autoritetin e kishs
B. Forcimi i autoritetit t kishs mbi autoritetin e shtetit
C. Dobsimi i autoritetit t shtetit mbi klasn sunduese
D. Dobsimi i autoritetit t kishs mbi klasn sunduese

73


63. Cili shtet e sulmoi n befasi n dhjetor t vitit 1941 bazn e SHBA-ve , Perl Harbur n ishujt Havaje?
A. Gjermania
B. Kina
C. Japonia
D. BRSS

64. ka parashihte programi politik i Komitetit Mbrojtja Kombtare e Kosovs?
A. lirimin e Kosovs,mbrojtjen e shtetit Shqiptar dhe demokratizimin i tij
B. Realizimin e s drejts pr arsimim kombtar t shqiptarve n Jugosllavi, dhe forcimin e sistemit monarkist n
Shqipri
C. Organizimin e demonstratave n Kosov dhe bashkpunimin me Shqiprin
D. Organizimi i demonstratave n Kosov dhe bashkpunimin me Bullgarin

65. Konferenca e Ambasadorve n Londr q filloi punimet me 17 dhjetor 1912 shqyrtoi tri shtje kryesore q kishin
t bnin m Shqiprin dhe shqiptart. Cilat ishin ato shtje q u trajtuan n konferenc?
A. shtja e zgjerimit territorial t Shqipris,caktimi i kufijve dhe rregullimi i brendshm i Shqipris
B. shtja e zvoglimit territorial t Shqipris,caktimi i kufijve dhe rregullimi i jashtm i Shqipris
C. shtja e zgjerimit territorial t Shqipris,caktimi i kufijve dhe rregullimi monarkist i Shqipris
D. shtja e statusit t Shqipris,caktimi i kufijve dhe rregullimi i brendshm i Shqipris.


66. Perse Kuvendi kombtar i mbledhur n Vlor pr t shpallur pavarsin e Shqipris filloi punimet pa arritur t gjith
prfaqsuesit e popullit shqiptar?
A. Filloi punimet sepse Vlora rrezikohej nga forcat greke
B. Filloi punimet sepse Vlora rrezikohej nga forcat serbe
C. Filloi punimet sepse dshironte q Vlorn ta bnte kryeqytetin e Shqipris
D. Filloi punimet sepse dshironte q Tirann ta bnte kryeqytetin e Shqipris


67. ka ndikoi n forcimin e unitetit politik t fiseve arabe?
A. Profeti Mojsi dhe prhapja e politeizmit
B. Fillimi i luftrave n mes t Meks dhe Medins
C. Profeti Muhamed dhe prhapja e islamit
D. Bashkpunimi n mes t krishterve dhe myslimanve


68. Cila sht beteja e par q i hapi rrug pushtimit osman t Ballkanit ?
A. Beteja e Beratit
B. Beteja e Albulens
C. Beteja e Maric
D. Beteja e dyt e Kosovs


69. Cilat ishin t drejtat dhe lirit q Reformat e Tanzimatit i garantonin t gjith qytetareve t Perandoris osmane pa
dallim feje,kombi dhe race?
A. T drejtat pr reforma fiskale, dhe mos shkuarje n shrbim ushtarak
B. T drejtat pr jet,pr nder,pr pasuri dhe pr besim fetar
C. T drejta pr reforma agrare, dhe shkuarje n shrbim ushtarak
D. T drejta pr jet,pr pasuri dhe prkatsi kombtare


74


70. Konflikti i armatosur n rrugt e Parisit n mes t mass s revoltuar dhe ushtris mbretrore rezultoi me sulmin
kundr Bastiles.ka shnon sulmi kundr burgut famkeq t Bastiles me 14 korrik 1789 ?
A. Fillimin e absolutizmit n Franc dhe lindjen e pushtetit t ri politik
B. Fundin e rendit shoqror kapitalist n Franc dhe lindjen e pushtetit feudal
C. Fillimin e rendit shoqror feudal n Franc dhe shuarjen e pushtetit
D. Fundin e absolutizmit n Franc dhe lindjen e pushtetit t ri politik

71. N shekullin e XIII u quajt Kryeqyteti i Adriatikutose Republika e Shn Markut. Ky qytet transportonte mallra
dhe kishte lidhje tregtare me Spanjn, Portugalin, Anglin etj.
N tekstin e dhn bhet fjal pr qytetin e :
A. Venedikut
B. Dubrovnikut
C. Firencs
D. Gjenovs

72. Tokat e shpallura pron e shtetit,perandoria i ndau n form t feudeve q quheshin : timare,ziamete, dhe hase.
N tekstin e dhn bhet fjal pr organizimin administrativ t :
A. Perandoris Bizantine
B. Perandoris Ruse
C. Perandoris Osmane
D. Perandoris Romake

73. Jan dhn pohimet:
I. Prkrahje e Shtetit t Raguzs dhn Sknderbeut ishte morale dhe n mas t vogl financiare
II. Prkrahja e dhn Sknderbeut nga sundimtari sllav,Gjergj Brankoviqi ishte diplomatike dhe ushtarake
III. Prkrahja e Bizantit dhn Sknderbeut ishte ushtarake dhe materiale
Cila nga pohimet sht e sakt?
A. Vetm I
B. Vetm II
C. Vetm III
D. II dhe III

74. Cilat shtete u krijuan pas prfundimit t Lufts s Par Botrore n ish hapsirn sunduese t Perandoris Austro-
Hungareze?
A. Polonia, ekosllovakia
B. Lituania, Estonia
C. Rumania, Italia
D. Zvicra, Gjermania

75. Kursi i ri i reformave n BRSS i njohur si Glasnost(Transparenca) dhe Perestrojka(Ristrukturimi) udhhiqej nga :
A. Leonid Brezhnjevi
B. Mihail Gorbaovi
C. Nikita Hrushovi
D. Josif V. Stalini

76. Cilt faktor ndikuan n nxitjen e Zbulimeve t Mdha Gjeografike ?
A. Konfliktet e brendshme fetare n vendet evropiane
B. Pushtimi i Lindjes s Largt dhe Gadishullit Arabik nga mongolt
C. Konfliktet e brendshme fetare n vendet e Azis s vogl
D. Pushtimi i Lindjes s Afrme dhe Gadishullit Ballkanik nga osmant

75


77. Dekada e dyt pas lindjes s Krishtit fillon:
A. n vitin 21 dhe prfundon n vitin 30
B. n vitin 11 dhe prfundon n vitin 20
C. n vitin 100 dhe prfundon n vitin 110
D. n vitin 120 dhe prfundon n vitin 121

78. Cila perandori u shprb pas prfundimit t Lufts s Dyt Botrore?
A. Perandoria Britanike
B. Perandoria Austro-Hungareze
C. Perandoria Japoneze
D. Perandoria Osmane

79. Cila nga rrymat e reja kulturore u shfaq n Shqipri pas prfundimit t Lufts s Dyt Botrore?
A. realizmi socialist
B. realizmi kapitalist
C. impresionizmi
D. kubizmi

80. Cilat parti politike ishin t konfrontuara n mes veti gjat Revolucionit t tetorit(1917) n Rusi?
A. Liberalt-Radikalt
B. Menshevikt-Bolshevikt
C. Republikant-Demokratt
D. Demokristiant- Monarkistt

81. M 13 qershor 1878 filloi:
A. Kongresi i Vjens
B. Lidhja e Prizrenit
C. Lidhja e Pejs
D. Kongresi i Berlinit


82. Identifikimi i ngjarjeve dhe personave n histori prben bazn e njohjes historike. Identifikoni se cili nga
personalitetet historike nuk prputhet me ngjarjen n fjal ?
A. Ahmet Zogu-Kongresi i Manastirit
B. Fan Noli - Revolucioni i Qershorit
C. Benito Musolini-Lufa e Dyt Botrore
D. Mahatma Gandi -Lufta lirimtare e Indis

83. Identifikimi i ngjarjeve dhe personave n histori prben bazn e njohjes historike. Identifikoni se cili nga
personalitetet historike prputhet me ngjarjen n fjal ?
A. Ahmet Zogu-Kongresi i Manastirit
B. Benito Musolini-Bashkimi i Italis
C. Fan Noli - Revolucioni i Qershorit
D. Gjon Kenedi- Pavarsia e SHBA

84. Pas 78 ditve t bombardimeve t NATO-s prfundimisht m 9 qershor t vitit 1999 ushtria dhe policia serbe u
detyruan t trhiqen nga Kosova pas :
A. Marrveshjes s Ohrit
B. Konferencs s Rambujes
C. Marrveshjes s Kumanovs
D. Konferencs s Parisit
76


85. Vendi ku emigruan m s shumti shqiptart nga ish Jugosllavia n vitet 50-ta t shekullit XX ishte:
A. Turqia
B. Gjermania
C. SHBA
D. D.Zvicra

86. Cilat ngjarje historike jan t renditura drejt sipas rendit kronologjik?
A. Ardhja e Musolinit n pushtet , Lufta e Par Botrore
B. Lufta civile n SHBA,Lufta civile n Spanj
C. Pakti i Varshavs , Lufta e Dyt Botrore
D. Luftrat Ballkanike,Lufta e Krimes

87. Radhitni sipas rendit kronologjik perandorit nga m t vjetrat tek m t rejat?
A. Perandoria Osmane, Perandoria Bizantine, Perandoria Romake
B. Perandoria Bizantine, Perandoria Osmane,Perandoria Romake
C. Perandoria Romake, Perandoria Osmane, Perandoria Bizantine
D. Perandoria Romake, Perandoria Bizantine, Perandoria Osmane

88. Cila ishte shtrirja territoriale e mbretris Ardiane n drejtimin Veri-Jug?
A. Malet e Alpeve- lumi Neretva
B. Dalmacia e Mesme- lumi Vjosa
C. Malet e Sharrit-lumi Danub
D. Panonia e Mesme-lumi Sava

89. Cilat ishin shtetet neutrale n Evrop gjat Lufts s Dyt Botrore?
A. Rumania,Greqia,Bullgaria, Austria dhe Hungaria
B. Turqia ,Spanja, Portugalia,Zvicra dhe Suedia
C. Polonia,ekosllovakia, Italia, Norvegjia dhe Austria
D. Holanda,Belgjika, Luksemburgu, Franca dhe Danimarka

90. Si quhej akti themelor q e aprovoi Kuvendi i Lidhjes Shqiptare t Prizrenit (1878)?
A. Talimati
B. Hyrijeti
C. Tanzimati
D. Karanameja

91. Vitet 476-1453 i takojn :
A. Kohs s Vjetr
B. Kohs s Mesme
C. Kohs s Re
D. Kohs Moderne

92. Nga cili shtet Evropian vinte Princ Vidi ?
A. Austria
B. Zvicra
C. Holanda
D. Gjermania


77


93. Cila ishte gjuha e kulturs dhe predikimit fetar n Evropn perndimore gjat periudhs mesjetare?
A. Gjuha e vjetr greke
B. Gjuha Latine
C. Gjuha Gjermane
D. Gjuha Italiane.

94. Mjet i komunikimit zyrtar n administratn dhe institucionet fetare Bizantine ishte:
A. Gjuha Bullgare
B. Osmanishtja
C. Gjuha Greke
D. Arbrishtja

95. Besimi Monoteist nnkupton:
A. Besimin n shum Zot
B. Besimin n nj Zot
C. Besimin n Idhuj
D. Besimin n Totem

96. Pas vdekjes s profetit Muhamed n krye t shtetit Arab u vun mkmbsit t cilt u quajtn:
A. Sulltan
B. Kalif
C. Emir
D. Shah

97. N kt hart jan paraqitur zbulimet e mdha gjeografike t
shekullit XV dhe XVI. Duke u bazuar n t dhnat e ksaj harte
tregoni vendet drejt t cilave udhtonin anijet Evropiane ?
A. Australia, Kina, Indonezia
B. Rusia, Japonia, Indokina
C. Amerika ,Afrika dhe India
D. Antarktiku, Arabia ,Persia

98. ka nnkuptojm me termin Popullsi nomade?
A. Popullsi q ka vendbanim t prhershm qndrimi
B. Popullsi q nuk ka vendbanim t prhershm qndrimi
C. Popullsi q ka pasuri t shumta dhe merret me bujqsi
D. Popullsi q ka pasuri t pakta dhe merret me plakitje

99. Cili nga Presidentt e SHBA-ve e dha propozimin pr formimin e Lidhjes s Kombeve (1919)?
A. Vudro Uilson
B. Teodor Ruzvelt
C. Xhorxh Uashingtoni
D. Abraham Linkloln

100. Cili ishte autori i abetares s par n gjuhn shqipe t quajtur Evetari?
A. Sami Frashri
B. Vaso Pash Shkodrani
C. Naum Veqilharxhi
D. Konstantin Kristoforidhi


78


GJEOGRAFI

KATEGORTIT


NNKATEGORIT

PRMBAJTJA





HAPSIRA DHE
SISTEMET
FIZIKE



Vendi dhe Hapsira
- Veorit fizikogjeografike t Toks, forma,
madhsia, lvizjet e Toks dhe rrjedhojat e
tyre
- Harta dhe globi, harta gjeografike, ndarja,
shkalla, prmbajtja.

Sistemi Fizike - Litosfera
- Shkmbinjt dhe mineralet.
- Relievi i siprfaqes s Toks, format
themelore, faktort e krijimit (t brendshm,
t jashtm).

Atmosfera

- Ndrtimi i atmosfers dhe proceset
dinamike n atmosfer.
- Errat, krijimi dhe ndarja.
- Reshjet atmosferike, format, prhapja.
Fenomeni El Ninjo.

Hidrosfera
- Ujrat, format e paraqitjes, objektet ujore,
veorit, bilanci ujor.
- Ujrat si faktor limitues i zhvillimit
shoqror.
Biosfera - Shpyllzimi dhe zhdukja e bimve dhe
kafshve nga ekosistemet e ndryshme



SISTEMET
HUMANE


Njeriu dhe ekumane,
Njeriu, Komunitetet,
Hapsira
- Hartat dhe metodat hartografike n
gjeografin humane.
- Popullsia n bot, lvizja numerike,
shprndarja, dendsia, rritja e shpejtuar
- Lvizja natyrore dhe migrimet, problemi i
refugjatve.
- Strukturat e popullsis, analfabetizmi,
papunsia, pabarazia gjinore e tjera.

Vendbanimi
- Vendbanimet, kuptimi, ndarja, tipat,
funksionet.
- Urbanizimi si proces botror
Organizimi i hapsirs - Harta politike e bots.
- Grupimet ekonomike, ushtarake dhe
politike n bot
Njerzit dhe Veprimtaria - Veorit ekonomiko- gjeografike t bots.
- Ekonomia dhe veprimtarit ekonomike e
shrbyese.
- Tipat e prodhimtaris bujqsore
79













































- Lndt e para, prhapja dhe rndsia e tyre
pr ekonomi.
- Rajonet industriale dhe veorit e tyre
ekonomiko-gjeografike.
- Zhvillimi i pabarabart industrial, shkaqet
dhe pasojat.
- Degt e komunikacionit, veorit dhe
shprndarja.
- Kmbimi i mallrave n bot.
- Turizmi si fenomen bashk kohor dhe
funksioni i shumfisht i tij.
- Mjedisi dhe shoqria, llojet e mjediseve dhe
veorit e tyre
- Ndikimi i mjedisit natyror n zhvillimin e
shoqris.
- Roli i shoqris n transformimin e mjedisit
natyror.
- Mjediset tipike madhore n bot.











GJEOGRAFIA
NACIONALE




Kosova
- Kosova Pozita gjeografike, shtrirja
territoriale, madhsia dhe kufijt.
- Natyra e Kosovs: ndrtimi dhe zhvillimi
gjeologjik, relievi, klima, ujrat, tokat
(dherat), bota bimore dhe shtazore.
- Popullsia dhe vendbanimet: rrjedhat
historike t popullimit, numri, prhapja
gjeografike, lvizja e popullsis, struktura e
popullsis, migrimet, diaspora dhe
vendbanime
- Ekonomia:faktort e zhvillimit t
ekonomis, bujqsia, pylltaria, industria,
faktort e zhvillimit, burimet energjetike
dhe pasurit minerale, degt e industris,
zhvillimi dhe shtrirja hapsinore, transporti,
tregtia dhe turizmi

Shqipria

Shqipria
Pozita gjeografike,veorit natyrore,
popullative, ekonomike dhe ndarja regjionale.
80



1. Cila pik ka shpejtsi m t madhe rrotulluese gjat rotacionit t Toks n figurn e dhn?
A. O
O

B. 25
0

C. 50
0

D. 75
0


2. N cilat lloje t hartave paraqiten tipet e tokave?
A. Hartat hidrologjike
B. Hartat fitogjeografike
C. Hartat zoogjeografike
D. Hartat pedologjike

3. Cila nga pohimet sht e sakt?
A. Prishtina sht n veri t Ferizajt, jug t Podujevs dhe lindje t Pejs
B. Peja sht n veri t Prishtins, lindje t Podujevs dhe Jug t Ferizajt
C. Ferizajt sht n veri t Prishtins, lindje t Podujevs dhe Jug t Peja
D. Podujevs sht n veri t Prishtins, lindje t Ferizajt dhe Jug t Peja

4. Lumi Shkumbin ndan:
A. Shqiprin e veriut me at t jugut dhe ka grykderdhjen n liqenin e Ohrit
B. Shqiprin e veriut me at t jugut dhe ka grykderdhjen n liqenin e Shkodrs
C. Shqiprin e veriut me at t jugut dhe ka grykderdhjen n detin Adriatik
D. Shqiprin e veriut me at t jugut dhe ka grykderdhjen n detin Egje

5. Vendburimi m i njohur n territorin e Shqipris me naft sht:
A. afr Shkodrs
B. afr Kors
C. afr Kuovs
D. afr Kuksit

6. Grendlanda sht mas toksore e mbuluar me bor t prhershme e cila lagt me ujrat e:
A. Oqeanit t Ngrir t Veriut dhe Oqeanit t Qet
B. Oqeanit t Ngrir t Veriut dhe Oqeanit Atlantik
C. Oqeanit Atlantik dhe Oqeanit Indian
D. Oqeanit Atlantik dhe Oqeanit e Qet

7. Sa shkall rrotullohet toka rreth boshtit t vet pr nj or?
A. 15
B. 1
C. 5
D. 7.5

8. Cili qytet i Spanjs shtrihet n bregdet?
A. Madridi
B. Barcelona
C. Sevile
D. Saragoza

81


9. N cilin det ka grykderdhjen lumi Po i cili gjendet n Itali?
A. Detin Jon
B. Detin e Tirenit
C. Detin Egje
D. Detin Adriatik

10. Pjesa m e madhe e Evrops Jugore dallohet pr klim me tipare:
A. detare t but
B. oqeanike
C. mesdhetare
D. kontinentale

11. Cili nga shkmbinjt e poshtshnuar i takon grupit t shkmbinjve eruptiv?
A. Graniti
B. Gnjajsit
C. Lapori
D. Mermeri

12. N cilin nga brezat gjeografik t poshtshnuar jeton numri m i madh i popullsis n Tok?
A. 0-20 t Gjer. Gj. J
B. 20-45 t Gjer.Gj.V
C. 0-20 t Gjer.Gj.V
D. 20-45 t Gjer.Gj.J

13. Errat e forta t cilat formohen n pjesn e ngroht t vitit ndrmjet gjirit t Meksiks dhe Liqeneve t Mdha n
SHBA quhen:
A. Tajfune
B. Ciklone
C. Tornado
D. Anticiklone

14. Cili shtet ka prodhimtarin m t madhe t automobilave n bot?
A. ShBA
B. Japonia
C. Gjermania
D. Franca

15. Sa sht perimetri i toks?
A. 40075.16 km
B. 30075.16 km
C. 50075.16 km
D. 60075.16 km

16. Si quhen rrymat ujore detare t paraqitura n hart me
numrat 1 dhe 3?
A. Rryma ujore e Labradorit dhe Bengalit
B. Rryma ujore e Bengalit dhe Ekuatorit
C. Rryma ujore e Ekuatorit dhe Golfit
D. Rryma ujore e Golfit dhe Labradori
82


17. Cila nga qytetet e mposhtme sht qendra m e madhe ekonomike n Azi ?
A. Bombei
B. Tokio
C. Singapori
D. Hong-Kongu

18. Cilat nga kto instrumente shrbejn pr orientim n natyr ?
A. Kurvimetri dhe Hidrografi
B. Nivelmatesi dhe Barometri
C. Busolla dhe GPS
D. Anemometri dhe Pluviometri

19. Me cilin shtet nuk kufizohet Shqipria ?
A. Serbin
B. Greqin
C. Maqedonin
D. Malin e Zi

20. Territori i Shqipris ulet gradualisht duke shkuar nga:
A. perndimi n lindje
B. veriu n jug
C. lindja n perndim
D. jugu n veri

21. N cilat zona t territorit t Shqipris amplituda e temperaturs sht me e vogl?
A. N zonat e ulta Lindore
B. N zonat e larta malore
C. N pjest e mesme t luginave
D. N brezin afr bregdetit

22. Cila sht qendra me e madhe urbane n pjesn jugore t rrafshit t Dukagjinit?
A. Prizreni
B. Gjakova
C. Peja
D. Suhareka

23. Cila lmi e gjeografis i studion fshatrat?
A. Gjeografia urbane
B. Gjeografia rurale
C. Gjeografia ekonomike
D. Gjeografia e popullsis

24. Cila nga grupet e poshtshnuara merret me organizimin e prodhimit dhe mimit t nafts?
A. BENELUKSI
B. CEFTA
C. UE
D. OPEK


83


25. Trajta e ngritur relievore nga vullkani quhet:
A. kup vullkanike
B. krater vullkanik
C. hink vullkanike
D. kanal vullkanik

26. N hartn topografike n prpjestim1:50 000 nj cm n hart sht e barabart me:
A. 50 metra n natyr
B. 500 metra n natyr
C. 5000 metra n natyr
D. 50000 metra n natyr

27. Me ciln metod grafike paraqiten konturat relievore n hartn topografike?
A. Katror
B. Hijezim
C. Vija
D. Shrafur

28. Si mund ta paraqesim sa m besnikrisht formn sferike t toks n rrafsh?
A. Prmes trupave gjeometrik
B. Prmes figurave gjeometrike
C. Prmes elementeve hartografike
D. Prmes projeksioneve hartografike

29. ka ndodh nse n shkmbinjt parsor veprojn gazrat, avulli i ujit, temperaturat dhe shtypja e lart,?
A. Krijohen shkmbinjt metamorfik
B. Krijohen shkmbinjt magmatik
C. Krijohen shkmbinjt sedimentar
D. Krijohen shkmbinjt organogjen

30. Cili term ka t bj me largimin e popullsis nga njsia administrative?
A. Imigrim
B. Emigrim
C. Natalitet
D. Mortalitet

31. Cila dukuri shoqrore ka t bj me konurbacionin?
A. Bashkimi i qyteteve
B. Bashkimi i fshatrave
C. Bashkimi i qytetit me fshat
D. Bashkimi i disa fshatrave me qytet

32. Nse n nj shtet struktura e popullsis aktive sipas veprimtarive ekonomike sht II, I, III, IV, cila veprimtari
ekonomike dominon?
A. Primare
B. Sekundare
C. Terciare
D. Kuartare
84


33. Nse nj territor ka 1100 km
2
dhe 19 800 banor sa e ka dendsin e popullsis?
A. 17 b/km
2

B. 18 b/km
2

C. 19 b/km
2

D. 20 b/km
2


34. Si sht shtrirja e brezave t vegjetacionit n kontinentin e Afriks duke u nisur nga ekuatori n drejtim t poleve?
A. Savane Pyje tropike, Skretir, , Stepe
B. Stepe, Pyje tropike, Shkretir, Savane
C. Shkretir, Savane, Pyje tropike, Stepe
D. Pyje tropike, Savane, Stepe, Shkretir

35. Pika D sht n:
A. veriperndim t piks A
B. jugperndim t piks A
C. verilindje t piks A
D. jugperndim t piks A

36. Cili lloj i turizmit sht m i zhvilluar n Kosov?
A. Detar
B. Kulturor
C. Dimror
D. Pelegrinazheve

37. Shkalla e lart e papunsis n Shqipri ka shkaktuar:
A. emigrimin e popullsis n botn e jashtme
B. imigrimin e popullsis nga bota e jashtme
C. zhvillimin e lart teknik-teknologjik
D. zhvillimin e lart ekonomik

38. ka paraqet prmbajtja e harts tematike e
Kosovs?
A. Migrimet
B. Temperaturn
C. Komunikacionin
D. Reshjet

39. amria sht trev shqiptare n:
A. Maqedoni
B. Greqi
C. Bullgari
D. Shqipri

40. Kufiri etnik:
A. ndan dy popuj
B. bashkon dy popuj
C. ndan dy shtete
D. bashkon dy shtete

85


41. Popullsia urbane paraqet popullsin e cila jeton n qytete, cili shtet e ka m t madhe popullsin urbane n
Evrop ?
A. Holanda
B. Franca
C. Gjermania
D. Belgjika

42. Qyteti m i madh n bot pr nga numri i banorve sht:
A. Nju Jorku
B. Tokio
C. San Francisko
D. Parisi

43. Shkalln m t lart t shtimit natyror t popullsis e kan:
A. shtetet me zhvillim ekonomik t lart
B. shtetet e zhvilluara ekonomikisht
C. shtetet me zhvillim ekonomik t mesm
D. shtetet e pa zhvilluara ekonomikisht

44. N bot fliten mbi 3000 gjuh t ndryshme, mirpo gjysma e popullsis s bots flet:
A. 5 gjuh
B. 10 gjuh
C. 15 gjuh
D. 20 gjuh

45. Duke shkuar nga Evropa Perndimore n drejtim t Evrops Lindore ndikimet e klims maritime zvoglohen dhe
rritn ndikimet e klims kontinentale, ka ndodh me reshjet atmosferike?
A. Rritet sasia e tyre
B. Mbetet sasia e njjt
C. Zvoglohet sasia e tyre
D. Nuk paraqitet dukuria e reshjeve

46. Cilat jan karakteristikat e klims mesdhetare?
A. Dimra t but, reshje t mdha
B. Dimra me acar, reshje t pakta
C. Vera t gjata, reshje t mdha
D. Vera t shkurt, reshje t pakta

47. Ligji i zonalitetit gjeografik bazohet n ndryshimimet e komponenteve t mbshtjelljes gjeografike. Prcakto n
cilin drejtim mbeshtetet zonaliteti gjeografik?
A. N drejtim t gjatsis gjeografike
B. N drejtim t gjrsis gjeografike
C. N drejtim t lartsis mbidetare
D. N dtrejtim t thllsis toksore

48. Raporti i popullsi ndaj siprfaqes s nj vendi jep dendsin e popullsis. Cakto cila renditje e shteteve sipas
dendsis s popullsis sht e sakt?
A. SHBA, Finlanda, Italia, Holanda
B. Finlanda, Italia, Holanda, SHBA
C. Italia, Holanda, Finlanda, SHBA
D. Holanda, Italia, SHBA, Finlanda

86


49. Nse ujrat e nj lumi shkarkohen n dy ujmbledhs detar, kemi t bjm me:
A. ujvar
B. katarakt
C. bifurkacion
D. meandr

50. Burimi i ujit t ngroht nga brendia e toks njihet si:
A. burim gjeotermal
B. burim artezian
C. burim mineral
D. burim i ujit t thjesht


51. Energjia e cila vjen nga nxehtsia e brendsis s toks sht:
A. energji gjeotermale
B. energji latente
C. energji nukleare
D. energji termocentrale

52. Gjersia gjeografike n hart paraqitet me:
A. meridiane
B. paralele
C. izoterme
D. izonefe

53. Gjatsia gjeografike n hart paraqitet me:
A. meridiane
B. paralele
C. izoterme
D. izonefe

54. Cila dukuri natyrore llogaritet si reziku m i madh natyror pr nga pasojat n njerz, ekonomi etj?
A. Vrshimet
B. Ortiqet e bors
C. Trmetet
D. Rrshitjet e dheut

55. Cila komponent e poshtshnuar paraqet salldo pozitive t migrimeve?
A. Imigrimi > emigrimi
B. Imigrimi < emigrimi
C. Emigrimi = imigrimi
D. Emigrimi imigrimi

56. Mongoloidt kan prhapje m t madhe n:
A. Afrik
B. Evrop
C. Amerik
D. Azi


57. Nse n nj shtet struktura e popullsi aktive sipas veprimtarive ekonomike sht IV, II, III, I, cila veprimtari
ekonomike sht dominante:
A. Primare
B. Sekondare
C. Tercirae
D. Kuartare

87


58. Turizmi si veprimtari ekonomike bn pjes n:
A. veprimtarit primare
B. veprimtarit sekondare
C. veprimtarit terciare
D. veprimtarit kuartare

59. Xehetaria si veprimtari ekonomike bn pjes n:
A. veprimtarit primare
B. veprimtarit sekondare
C. veprimtarit terciare
D. veprimtarit kuartare

60. Bilanc pozitiv tregtar kan vendet:
A. q eksportojn m shum
B. q importojn m shum
C. q kan t barabart inportin me eksportin
D. q nuk eksportojn fare

61. Bilanc negativ tregtar kan vendet:
A. q eksportojn m shum
B. q importojn m shum
C. q kan t barabart inportin me eksportin
D. q kan tregti t mbyllur

62. Raporti n mes popullsis aktive dhe joaktive tregon strukturn:
A. arsimore t popullsis
B. moshore t popullsis
C. gjinore t popullsis
D. ekonomike t popullsis

63. Raporti n mes popullsis mashkullore dhe femrore tregon strukturn:
A. arsimore t popullsis
B. moshore t popullsis
C. gjinore t popullsis
D. ekonomike t popullsis

64. Rezervat m t mdha t qymyrit n trojet etnike gjenden n:
A. Rrafshin e Kosovs
B. Rrafshin e Dukagjinit
C. Ultsirn Perndimore t Shqipris
D. Fushgropn e Pollogut


65. Cilat minerale shfrytzohen n vendburimet e Bulqizs, Batrs, Radushs dhe Devs?
A. Plumbit
B. Kromi
C. Zinku
D. Nikeli

88


66. Pjesmarrja e grupmoshave nn 19 vjet n Kosov sht:
A. 52%
B. 41%
C. 37%
D. 31%

67. Krijimi dhe shkatrrimi i shkmbinjve t toks:
A. ka prfunduar n periudhn e terciarit
B. ka prfunduar n periudhn e kuaternarit
C. sht proces i pa ndrprer
D. sht proces n shuarje

68. Cilat nga kto shtresa ka t bj me masn ujore n tok?
A. Atmosfera
B. Hidrosfera
C. Litosfera
D. Biosfera

69. Vendi nn siprfaqen e toks ku bie trmeti quhet:
A. Hipoqendr
B. Epiqendr
C. Fush seizmike
D. Aktivitet seizmik

70. Nse n nj qytet prej 25km
2
jetojn 300 000 banor, sa sht dendsia e popullsis?
A. 10 000 banor / km2
B. 12 000 banor / km2
C. 14 000 banor / km2
D. 16 000 banor / km2

71. Lumi m i gjat n bot sht:
A. Nili
B. Amazoni
C. Danubi
D. Eufrati

72. Shtetet e Gadishullin Pirineje jan:
A. Italia, Malta, Greqia
B. Rumania, Bullgaria
C. Spanja, Portugalia
D. Shqipria, Maqedonia

73. Burimet ujit, minierat, shimats, majat malore, ndrtesat n hartat topografike paraqiten me:
A. Pika
B. Vija
C. Siprfaqe
D. Ngjyra

89


74. Si rezultat i ngurtsimit t magms n siprfaqen e toks krijohen shkmbinjt:
A. sedimentar
B. metamorfik
C. magmatik
D. organogjen

75. Si quhet instrument i cili e regjistron trmetet?
A. Limnograf
B. Seizmograf
C. Stereograf
D. Aneograf

76. Si quhet zona e kontaktit dhe bashkveprimit n mes t toks, ajrit, ujit, dhe bots organike?
A. Mbshtjellja gjeografike
B. Hidrosfera
C. Biosfera
D. Atmosfer

77. Dielli sht:
A. planet
B. asteroid
C. yll
D. satelit


78. Rotacioni i toks sht:
A. rrotullimi rreth Diellit
B. rrotullimi rreth yjeve
C. rrotullimi rreth boshtit t vet
D. rrotullimi rreth Hns

79. Litosfera sht:
A. mbshtjellje shkmbore e Toks
B. mbshtjellje ajrore e Toks
C. mbshtjellje ujore e Toks
D. mbshtjellje e lngt dhe e gazt e Toks

80. Magma sht:
A. mas ajrore
B. mas ujore
C. mas e zjarrt nga brendia e Toks
D. mas e przier ujore dhe ajrore

81. Oqeani m i madh dhe m i thell sht:
A. Oqeani Atlantik
B. Oqeani i Qet
C. Oqeani Indian
D. Oqeani i Ngrir i Veriut

90


82. Ranja (Reni) sht:
A. shtet
B. mal
C. lum
D. liqe

83. Sahara sht:
A. lloj i vegjetacionit
B. vis n Amerik
C. mal n Afrik
D. shkrettir

84. Liqeni i Fierzs sht ngritur:
A. n lumin Vardar
B. n lumin Drini
C. n lumin Buna
D. n lumen Bistric


85. Bifurkacioni i Nerodims sht n:
A. Kroaci
B. Maqedoni
C. Shqiperi
D. Kosov

86. N Kosov dominon:
A. klima tropike
B. klima mesatare
C. klima subpolare
D. klima mesdhetare

87. Lumi Lepenc buron n:
A. Malet e Sharrit
B. Bjeshket e Nemura
C. Malet e Kopaonikut
D. Malet e Karadakut


88. Malet e Sharrit shtrihen n mes t:
A. Greqis dhe Maqedonis
B. Maqedonis dhe Kosovs
C. Kosovs dhe Malit t Zi
D. Maqedonis dhe Kosovs

89. Izohipset jan vija q tregojn:
A. thellsit detare
B. reshjet atmosferike
C. lartsit mbidetare
D. shtypjen atmosferike

91


90. Savanet jan:
A. barishte t larta
B. barishte t ulta
C. barishte moqalike
D. barishte t thara

91. Batica sht:
A. ulja e nivelit t ujit
B. ndotja e ujit
C. tejdukshmria e ujit
D. ngritja e nivelit t ujit

92. Saliniteti i ujit t detit tregon:
A. temperaturn e ujit
B. lvizjen e ujit
C. kripshmrin e ujit
D. tejdukshmeria e ujit

93. Gjersia gjeografike sht:
A. distanca nga Parisi
B. distanca nga Grinuii
C. distance nga Kufiri i dates
D. distanca nga Ekuatori

94. Me imigrim nnkuptohet:
A. shkuarja e popullsis
B. ardhja e popullsis
C. stagnimi i popullsis
D. zvoglim i popullsis

95. Me natalitet nnkuptohet:
A. lindshmria
B. vdekshmria
C. shtimi natyror
D. shtim mekanik

96. Anekumena sht:
A. trev e banuar prher me njerz
B. trev pjesrisht e banuar
C. trev e banuar prher me kafsh
D. trev e pabanuar

97. Me migrime nnkuptohet:
A. lvizja e popullsis
B. lvizja e masave t ajrit
C. lvizja e masave t ujit
D. lvizja e masave toksore

98. Demografia studion:
A. ekonomin
B. astronomin
C. popullsin
D. meteorologjin

92


99. Sa banor jetojn n Kosov?
A. 1 milion banor
B. Rreth 2 milion banor
C. 1.5 milion banor
D. Mbi 2 milion banor

100. Drini i Bardh shkarkon ujrat n:
A. Detin e Zi
B. Detin Adriatik
C. Detin Jon
D. Detin Egje

101. Maja m e lart n Kosov sht:
A. Gjeravica
B. Luboteni
C. Hajla
D. Pashtriku

102. Pambuku sht bim:
A. subtopike-tropike
B. ekuatoriale
C. polare
D. subpolare

103. Sot n bot jetojn:
A. rreth 4 miliard banor
B. rreth 7 miliard banor
C. rreth 10 miliard banor
D. mbi 10 miliard banor

104. Bilanc pozitiv tregtar kan vendet:
A. q eksportojn m shum
B. q importojn m shum
C. q e kan t barabart eksportin me importin
D. q eksportojn vetm prodhime industriale

105. Trupat e NATO-s hyjn n Kosov m:
A. 24.III.1999
B. 12.VI.1999
C. 12.VI.2000
D. 24.III.2000

106. Agrumet jan kultura frutore q rriten n zonat me klim:
A. mesdhetare
B. polare
C. mesme kontinentale
D. tropikale

107. Qyteti i Pejs gjendet n:
A. veri t Kosovs
B. jug t Kosovs
C. perndim t Kosovs
D. lindje t Kosovs
93



108. Prqindja e popullsis urbane n bot sht rreth:
A. 30 %
B. 50%
C. 80%
D. 90%
109. N cilin shtet shtrihet krahina e Pollogut?
A. N Kosov
B. N Maqedoni
C. N Shqipri
D. N Greqi

110. Sa sht siprfaqja e Republiks s Kosovs?
A. 28.748 km2
B. 65.000 km2
C. 10.887 km2
D. 11.887 km2



















94


SOCIOLOGJI

KATEGORIT

NNKATEGORIT PRMBAJTJA
Prkufizimi i sociologjis
dhe metodat e studimit
Lnda e sociologjis
dhe metodat e
hulumtimit sociologjik
- Rrethanat shoqrore dhe historike t krijimit
t sociologjis si shkenc
- Sociologjia shkenc e krizs shoqrore
- sht sociologjia? emri dhe definimi i
sociologjis, marrdhniet e sociologjis me
shkencat e tjera.
- Metodat n sociologji:( t vrejturit dhe
eksperimenti anketa dhe intervista)
Historiku i mendimit mbi
shoqrin

Prfaqsuesit kryesor t
Mendimit sociologjik


Zhvillimi i mendimit
sociologjik
- Platoni, Aristoteli, Ibn-Khalduni
- Forcat intelekuale dhe zhvillimi i teoris
sociologjike (iluminizmi)
- Sen Simoni, O. Kontit, E. Dyrkemi
- Burimet e sociologjis gjermane (Marksi,
Veberi, Zimli)
- Sociologja britanike (Spenseri)
- Sociologjia italiane (Paretoe Moska)
- Fillet e sociologjis amerikane (V.G.
Samner, Shkolla e ikagos, R. Park)

Teoria pozitiviste e Ogyst
Kontit



Formalizmi evropian

Hyrje n Teorin e
shoqris s Shkolls s
Frankfurtit
Teorit sociologjike

- Teorit sociologjike :Funksionalizmi,
Strukturalizmi, Marksizmi bashkkohor dhe
teoria e konfliktit, Fenomenologjia sociale
dhe interaksionizmi simbolik,
- Teoria feministeTeorit mekaniciste n
sociologji, Teorit biologjiste, Teorit
psikologjiste individualiste, Teorit
kolektive psikologjiste Teorit sociale
psikologjiste,
- Formalizmi n sociologji, nocioni dhe kufijt
e formalizmit
- Prfaqsuesit kryesor dhe faktort q
ndikuan n paraqitjen e formalizmit
- Ferdinand Tennis, Gustav RI, Georg Zimel,
Leopold Von Vize dhe Zhorzh, Gurvii
- Shkolla e Frankfurtit, Max Horkheimer,
Theodor, Adorno, Herbert Markucuze, Erich
From,Franc Neuman






- Shoqria njerzore dhe zanafilla e saj;
- Puna dhe ndarjet e puns si forma kryesore t
veprimtaris shoqrore;
- Raportet individ-grup shoqri;
- Grupet shoqrore dhe klasifikimi i grupeve
shoqrore;
95




Prkufizimi shkencor i
Shoqris njerzore


Shoqria njerzore dhe
struktura e saj
- Familja, zhvillimi dhe funksionet e saj n
shoqrin bashkkohore;
- Format primitive t grupeve (hordha, gjinia
dhe fisi);
- Format e avancuara (populli;kombi; dhe
dukurit negative n raportet mes kombeve;)
Kultura dhe shoqria

Kultura dhe funksioni
shoqror i kulturs
Kultura dhe format e
vetdijes shoqrore

- Kultura dhe shoqria
- Kultura Llojet dhe funksioni shoqror
- Kultura dhe religjioni (religjioni dhe fazat e
zhvillimit hist. t religjionit; fet monoteiste;
funksioni shoqror i religjionit; morali dhe
vetdija morale;)
Religjioni
Normat shoqrore
Ideologjia
Demografia
Shoqria njerzore
format e besimit
ideologjia dhe
identiteti

- Religjioni-konceptet themelore, analiza
teorike e religjionit, dhe ndryshimet sociale,
- Llojet e normave shoqrore, tradita zakonet
dhe morali
- Funksionet e ideologjis, orientimet
simbolike, legjitimiteti, solidariteti, identiteti,
Problemet shoqris
bashkkohore, ndryshimet
sociale
Shoqria dhe
teknologjia
- Ndikimi i faktorve t ndryshm n zhvillimin
e shoqris s sotme bashkkohore;
- Automatizmi dhe urbanizmi n rrjedhat e
zhvillimit shoqror;
- Migrimet; Integrimet; Globalizmi;
Komunikimet; Ekologjia;
Media dhe Shoqria
Masmediat n
shoqrin moderne

- Masmediat Llojet dhe funksioni i tyre n
shoqrin moderne,
- Ndikimi i masmediave n krijimin e
opinioneve, publiku medial, publiciteti,
Konflikti dhe
Pabarazia shoqrore
Shtreszimi shoqror
- Stratifikimi social dhe mobiliteti;
- Prona dhe fuqia shoqrore;
- Format e stratifikimi social (robria, kastat,
rendet dhe klasat);
Sociologjia e artit, funksioni
shoqror i artit
Sociologjia e artit,
socialiteti i tij
- Shoqria dhe arti
- Ndikimi i artit n shoqri
- Teatri dhe shoqria
- Libri filmi dhe muzika







96


1. Cila shkenc karakterizohet me nocionin m t prgjithshm pr shoqrin ?
A. sociologjia
B. antropologjia
C. historia
D. ekonomia

2. Kur u paraqit interesimi pr studimin e shoqris njerzore?
A. n filozofin e mesjets
B. historin e kohs s re
C. n historin e kohs m t re
D. n filozofin antike

3. Kur u paraqit shkenca e sociologjis?
A. n situata t paqes shoqrore
B. n situata t krizave shoqrore
C. n situata t zvoglimit t krizs shoqrore
D. n situata t raporteve shoqrore t qeta

4. Kush konsiderohet njri ndr themeluesit e sociologjis si shkenc e veant?
A. Konti
B. Spenseri
C. Aristoteli
D. Platoni


5. Prkufizimi m i plot dhe i pranueshm konsiderohet se sociologjia sht:
A. studim i jets s grupeve bimore
B. studim sistematik i shoqris hyjnore
C. shkenc e studimit t shoqris njerzore
D. shkenc q studion familjen ideale

6. Cila sht nj karakteristik dalluese e sociologjis nga historia?
A. studimi i t imagjinuars
B. studimi i t rndomts
C. studimi i t njtrajtshmes
D. studimi i t veants

7. far roli luan sociologjia n shoqrit demokratike?
A. pasiv
B. demagogjik
C. destruktiv
D. kritik

8. Cili nga pohimet e mposhtme prshkruan m s miri lndn e hulumtimit t sociologjis?
A. studimi i shoqris dhe ndrveprimit shoqror
B. studimi i individit dhe sjelljes s izoluar
C. studimi i kulturave toksike
D. studimi i ekonomis

97



9. ka studion makro - sociologjia?
A. marrdhniet ndr njerzore n grupet e vogla
B. institucionet dhe formacionet shoqrore
C. sjelljen e izoluar t individit
D. bisedn e nxnsit n klas

10. ka studion mikrosociologjia?
A. marrdhniet ndr njerzore n grupet t mdha shoqrore
B. institucionet dhe formacionet shoqrore
C. ndryshimet globale shoqrore
D. raportet e individve n nj grup t caktuar shoqror

11. Pjes t lidhura dhe t pandashme t hulumtimit sociologjik jan aspekti:
A. social, natyror dhe fizik
B. teorik, logjik dhe teknik
C. teorik, fizik dhe biologjik
D. social, teorik dhe kimik

12. Cili sht nj nga shkaqet e prdorimit t vzhgimit n sociologji?
A. grumbullimi i t dhnave
B. prpunimi i t dhnave
C. analizimi i t dhnave
D. rregullimi i t dhnave

13. Cila prej metodave sociologjike prdoret pr mbledhjen e t dhnave?
A. klasifikimi
B. matja
C. sociometria
D. biseda

14. ka paraqet eksperimenti?
A. metod krkimore
B. metod pasive
C. interpretim t evolucionit social
D. zhvillim t organizmave biologjik


15. ka sht intervista?
A. form e t pyeturit me shkrim
B. hulumtim abstrakt
C. form e t pyeturit me goj
D. hulumtim drejtshkrimor

16. ka sht anketa?
A. form e t pyeturit me goj
B. hulumtim abstrakt
C. form e t pyeturit me shkrim
D. hulumtim drejtshkrimor
98


17. Mnyra themelore n sociologji pr mbledhjen e t dhnave sht:
A. sociometria,
B. biseda
C. analiza e prmbajtjes
D. metodat statistikore

18. far e karakterizon pikpamjen e Platonit n veprn Shteti?
A. ideja pr nj rregullim shoqror
B. ideja pr nj rregullim fetar
C. ideja pr nj rregullim moral
D. ideja pr nj rregullim racor

19. ka konsiderohet form parsore e bashksis njerzore sipas Aristotelit?
A. shteti
B. individt
C. sundimtart
D. familja

20. Nj form m e plot e bashksis njerzore sipas Aristotelit sht:
A. Partia
B. shteti
C. familja
D. farefisnia

21. Tom Akuni e prfaqson teorin se:
A. pushteti politik sht shprehje e vullnetit t zotit
B. pushteti politik sht shprehje e vullnetit njeriut
C. pushteti politik merret vetm me luft
D. pushteti politik i takon proletariatit


22. ka prmbajn veprat e Ibn Khaldunit?
A. ide q jan t kundrta edhe me sociologjin bashkkohore
B. ide q kundrshtohen nga t gjitha shkencat
C. ide q jan t prbashkta edhe me sociologjin bashkkohore
D. ide q kundrshtohen nga t gjith shkenctart

23. Cilat jan dy elemente t rndsishme t veprimtaris s Sen Simonit?
A. konservatizmi dhe pozitivizmi
B. konservatizmi dhe marksizmi
C. pozitivizmi dhe marksizmi
D. funksionalizmi dhe interaksionalizmi

24. Periudha e zhvillimit dhe e ndryshimit intelektual n t menduarit filozofik prmes ndriimit t mendjes me an t
arsimimit ishte:
A. Empirizmi
B. Racionalizmi
C. Iluminizmi
D. Strukturalizmi
99



25. Kush e studion zhvillimin e shoqris sipas Ogyst Kontit ?
A. dendsia sociale
B. dinamika sociale
C. struktura sociale
D. strukturalizmi

26. Cili ishte shkaku kryesor i ndodhjes s Revolucionit Francez Sipas Ogyst Kontit?
A. Iluminizmi
B. Pozitivizmi
C. Empirizmi
D. Strukturalizmi

27. Si quhet faza q karakterizohet me besimin e njerzve n fuqit mbinatyrore, sipas Kontit?
A. ideologjike
B. metafizike
C. pozitiviste
D. teologjike

28. Cili lloj i solidaritetit u takon shoqrive t zhvilluara sipas Dyrkemit ?
A. mekanik
B. dialektik
C. organik
D. anomik

29. Autori i veprs Mbi ndarjen shoqrore t puns sht:
A. Dyrkemi
B. Marksi
C. Konti
D. Spenseri

30. Me ka synohet zgjidhja e problemeve shoqrore sipas ameliorizmit ?
A. me revolucionin shoqror
B. me pritje t individit
C. me reformim t individit
D. me ruajtjen e status kohs

31. Cili sht modeli dominues n zhvillimin e shoqris sipas Spenserit ?
A. revolucioni social
B. dialektika materialiste
C. dialektika idealiste
D. evolucioni social

32. Kush e konsideron revolucionin si forc lvizse pr shembjen e sistemit shoqror ?
A. Marksi
B. Ruso
C. Dyrkemi
D. Simoni

100


33. Hedhja posht plotsisht e iluminizmit dhe marksizmit bhet nga ana e :
A. V.Leninit
B. F.Engelsit
C. Platonit
D. G.Mosks

34. Teoria e ndryshimeve shoqrore e Vilfredo Paretos sht n kundrshtim me msimet e:
A. Marksit
B. Kontit
C. Dyrkemit
D. Simonit

35. N ka e mbshtet legjitimitetin e vet pushteti tradicional sipas Maks Veberit ?
A. n norma juridike
B. n norma zakonore
C. n norma karizmatike
D. n norma individuale

36. Cila ishte detyra parsore e sociologjis sipas Georg Zimelit?
A. kuptimi i racionalizmit t shoqris
B. studimi i ekonomis kapitaliste
C. kuptimi i interaksioneve ndrmjet njerzve
D. studimi i makro - sociologjik i shoqris

37. N prhapjen e msimeve t Georg Zimelit n shkolln e ikagos ndikonte:
A. R.Park
B. Kont
C. Dyrkem
D. Spenser

38. Cila nga kto teori e shikon realitetin shoqror nga aspekti i mikro-nivelit?
A. funksionalizmit strukturor
B. interaksionizmi simbolik
C. teoria Konflikti
D. pozitivizmi

39. Kush e ka themeluar interaksionizmin simbolik klasik ?
A. Weberi
B. Midi
C. Konti
D. Spenseri

40. N ka bazohet interaksionizmi simbolik gjat krahasimit t lidhjeve shoqrore?
A. n sjelljet
B. konfliktet
C. rolet artistike
D. organet njerzore

101


41. ka e karakterizon teorin pozitiviste n kuadr t kulturs?
A. strmadhimi i rndsis s idealeve kulturore
B. interpretimi i fenomenit kulturor duke e ndar n elemente t veanta
C. reduktimi i fenomeneve kulturor n ato biologjike
D. interpretimi i kompleksivitetit t kulturs prmes fakteve

42. Spenseri konsideronte se: bota zhvillohet shkall-shkall dhe bhet gjithnj e m e mir, prandaj duhet ta lm t
qet. Sipas citatit, mund t vlersojm se ktu bhet fjal pr zhvillimin e shoqris n mnyr:
A. revolucionare
B. evolutive
C. regresive
D. radikale
43. Harmonizimi i veprimit dhe i sjelljeve arrihet dhe ruhet n marrveshje dhe pajtueshmri t prgjithshme me normat
dhe vlerat e institucionalizuara.
N reshtin e msiprm prmbajtja e lartshnuar i prgjigjet m shum teoris:
A. funksionaliste
B. s konflitit
C. interaksioniste
D. strukturaliste

44. N teorin pr elitat Moska e ka pikpamjen e:
A. favorizimit t iluminizmit dhe marksizmit
B. injorimit t iluminizmit dhe marksizmit
C. hedhjes posht t iluminizmit dhe marksizmit
D. pranimit t iluminizmit dhe marksizmit

45. Cili nga mendimtart sht prfaqsues i teoris formale t sociologjis?
A. Park
B. Sorkin
C. Vize
D. Spenser

46. Cila sht veori e Bashksis sipas F.Tenisit?
A. hetrogjeniteti
B. industria dhe politika
C. homogjeniteti
D. paraqitja e qytetit

47. Familja, shkolla dhe kisha sipas Horkhajmerit jan:
A. mekanizma ndrmjetsues n shoqri
B. mekanizma shoqrues t konfrontimit
C. organe konfrontuese n shoqri
D. institucione boshe n shoqri

48. ka konsiderohet merit kryesore e Habermasit n punn dhe krijimtarin e tij?
A. angazhimi pr teorin mesjetare n shoqri
B. konkretizimi i teoris biologjike pr shoqrin
C. objektivizmi i standardeve shoqrore
D. rivitalizimi i teoris kritike pr shoqrin
102


49. Vepra kryesore sociologjike e Adornos Personaliteti autoritar sht studim pr:
A. idealet e shoqris mesjetare
B. fenomenet kulturore antike
C. paragjykimet shoqrore
D. reduktimin e fenomenit biologjik

50. Vepra e Markuzs n kohn e gjenerats s par t shkolls s Frankfurtit e prbn:
A. kulmin e teoris kritike t shoqris
B. idealin e shoqris antike
C. fenomenin kulturor mesjetar
D. krijimin e teoris s nnshtrimit n shoqri

51. Fromi krijoj lidhjen mes teoris s:
A. Spenserit dhe Frojdit
B. Frojdit dhe Marksit
C. Habermasit dhe Kontit
D. Engelsit dhe Dyrkemit

52. N ato shoqri ku normat shoqrore paraqiten t paqarta kemi t bjm me:
A. ideologji
B. meritokraci
C. anomi
D. burokraci

53. ka paraqet grupi n kuptimin gjithprfshirs t dukurive shoqrore (marrdhnieve, veprimeve dhe sjelljeve) ?
A. shoqrin
B. antarsin
C. partin
D. programin

54. Shoqria pas-industriale karakterizohet me punn:
A. bujqsore
B. industriale
C. teknologjike
D. fizike

55. ka sht veori e nocionit Shoqri sipas Ferdinand Tenisit?
A. homogjeneniteti
B. afrsia n lidhje gjaku
C. farefisnia
D. heterogjeniteti

56. Ekonomia e prbashkt q karakterizohet me t mira materiale, kryerje t punve dhe shpenzime quhet:
A. funksion i familjes
B. respekt i familjes
C. faktori i shoqrizimit
D. riprodhimi i gjinis njerzore


103


57. Kush i merr vendimet e rndsishme n familjen matriarkale ?
A. mashkulli
B. fmijt
C. gjyshi
D. gruaja

58. Cilat jan grupet shoqrore t periudhs s komunitetit primitiv?
A. kombi, shoqata dhe fisi
B. fisi, organizata dhe kombi
C. horda, gjinia dhe fisi
D. familja, shoqata dhe klubi

59. Populli sht grup shoqror m i:
A. hershm se kombi
B. von se kombi
C. avancuar se kombi
D. avancuar se shteti

60. Si quhet grupi shoqror i paraqitur, gjat lindjes s kapitalizmit?
A. popull
B. hord
C. komb
D. fis

61. ka sht kombi ?
A. bashksi me baz etnike
B. bashksi e vogl fisesh
C. grup i madh popujsh
D. bashksi klasash

62. N marrdhniet e kombit dhe pakicave ku pranohet diversiteti si vler kemi :
A. respektim t konfliktit
B. nxitje t ndarjeve etnike
C. respektim t bashkjetess
D. zhvillim t etnocentrizmit

63. N cilat norma bazohet martesa qytetare?
A. tradicionale
B. shtetrore
C. religjioze
D. fisnore

64. ka konsiderohet diktatur ?
A. forma e qeverisjes
B. pushteti i dialogut
C. qeverisja humane
D. kultura e shoqris

104


65. ka duhet t ket shteti ?
A. territorin, ekonomin, ideologjin
B. pushtetin, ekonomin, filozofin
C. territorin, popullsin, pushtetin publik
D. ideologjin, ekosistemin, territorin

66. Shteti duhet t bazohet n:
A. ligj t udhhequr nga popullizmi
B. popullizm dhe norma morale
C. norma t pa shkruara
D. forc t prcaktuar me ligj

67. Cilat norma prcaktohen nga shteti?
A. ligjore
B. morale
C. populliste
D. tradicionale

68. Njri nga elementt themelor t strukturs s shtetit sht:
A. pushteti hyjnor
B. pushteti publik
C. statistika publike
D. familja e madhe

69. Cili lloj i pushtetit dominon n demokraci?
A. i oligarkis
B. i pakics
C. i meritokracis
D. i shumics

70. Sovraniteti nnkupton:
A. sundimin e pakontestueshm brenda nj shteti
B. sundimin e konstestueshm brenda nj shteti
C. procesin e diskutueshm t klass puntore nga kapitalizmi
D. formn e tjetrsuar t stratifikimit social

71. Cili sht varianti i sakt i ndarjes s pushteteve n demokraci ?
A. Ideologjik, kulturor dhe social
B. Politik, ekonomik dhe ideologjik
C. Legjislativ, ekzekutiv dhe gjyqsor
D. Ekzekutiv, politik dhe ekonomik

72. Demokracia liberale bazohet n tregun :
A. e lir
B. e centralizuar
C. autokrat
D. autoritar
105


73. Si prkufizohet oligarkia?
A. sundim i nj shumice t puntorve
B. sundim i nj pakice t vogl
C. sundim i grupeve popullore
D. sundim i grupeve burokratike

74. ka sht Kapitalizmi?
A. sistem ekonomiko-shoqror
B. sistem i barazis ekonomike
C. pasuri e pandryshueshme
D. rend politik i centralizuar

75. Cila sht tipologjia e sakt e shteteve sipas forms s sundimit ?
A. skllavopronaria, feudalizmi,
B. unitrizmi dhe fdrlizmi
C. dmkrcia dhe autokracia
D. mnrkia dhe republika

76. ka paraqet, trsia e vlerave, normave dhe t mirave materiale?
A. individin
B. kulturn
C. sanksionin
D. anarkin

77. ka kuptojm me nnsistem t veant n kuadr t kulturs nacionale?
A. etno-kultur
B. maskultur
C. subkultur
D. makrokultur

78. Si quhet pjesa e kulturs q karakterizohet me krijimtari nga autor anonim ?
A. kultur popullore
B. kultur masive
C. kultur kombtare
D. kultur elite

79. Vlersimi i theksuar i dallimeve ndrmjet kulturave njihet si :
A. relativizm
B. etnocentrizm
C. strukturalizm
D. konformizm

80. Si quhet procesi i fenomenit sipas t cilit individi identifikohet fuqishm me dy kultura?
A. bikulturalizm
B. nacionalizm
C. etnocentrizm
D. asimilim

81. Me nnkultur devijante kuptohet nj:
A. gjendje e pandryshuar e antarve nga shumica e nj shoqrie
B. barazi gjinore n shtetet demokratike
C. proces dinamik i arsimimit
D. ndryshim thelbsor i antarve nga shumica e nj shoqrie
106


82. Kush sht pjes prbrse e moralit ?
A. shkenca
B. norma
C. ideologjia
D. jurispodenca

83. Normat morale :
A. dallojn nga ato fetare dhe juridike
B. jan t njjta me ato fetare dhe juridike
C. krijohen nga partit politike
D. krijohen nga institucionet shtetrore

84. Normat juridike :
A. jan t njjta me ato fetare dhe morale
B. krijohen nga bashksit fetare
C. dallojn nga ato fetare dhe morale
D. krijohen nga bashksit zakonore

85. Cili sht nj ndr elementet m t rndsishm t shkencs?
A. argumentimi ideologjik
B. argumenti teologjik
C. argumenti propagandistik
D. argumentimi logjik

86. Ideologjia konservatore pr dallim nga ajo radikale mbshtetet n vlera:
A. stabile
B. ndryshimi
C. dinamike
D. majtiste

87. Ideologjia sht nj:
A. grumbull t vrtetave
B. sistem i ideve
C. shprehje e vrtetsis
D. realitet shkencor

88. Si quhet feja q bazohet te besimi n nj zot?
A. budizmi
B. hinduizmi
C. konfuianizmi
D. islamizmi

89. Cils fe i takon karakteristika e quajtur Katr t vrtetat fisnike ?
A. Budizmit
B. Islamizmit
C. Krishterimit
D. Hebraizmit


107


90. Karakteristika, Metamorfoza sht prezent te besimi:
A. Hebre
B. Islam
C. Hindus
D. Krishter

91. Ku dallon ideologjia konservatore nga ajo radikale ?
A. n mbshtetjen e vlerave stabile
B. n mbshtetjen vlerave t ndryshimit
C. n mbshtetjen vlerave dinamike
D. n mbshtetjen vlerave majtiste

92. Cili sht grupi i sakt i faktorve q ndikojn n zhvillimin e shoqris?
A. special, politik, analfabetik,
B. social, regresist, anarkist
C. social, ekonomik, politik,
D. ekonomik, stagnues, politik

93. Prdorimi i sistemeve t kontrollit pr prpunim, brenda fabrikave njihet si:
A. automatizim
B. sistemim
C. biheviorizm
D. strukturalizm

94. Si quhet procesi i rritjes s numrit t banorve n qytete?
A. suburbanizim
B. urbanizim
C. kompensim
D. perceptim

95. ka paraqet lvizja e njerzve apo grupeve brenda hapsirs s njjt politike dhe kulturore?
A. migrim t jashtm
B. migrim vertikal
C. migrim t brendshm
D. migrim specifik

96. Si definohet mobiliteti social ?
A. lvizshmri e njerzve nga nj pozit socio - ekonomike n tjetrn
B. lvizshmri vertikale dhe horizontale e objekteve dhe figurave
C. besim i njohjes formale t lvizjeve sociale n mnyr t drejtprdrejt
D. shpjegim prmbajtjesor i nj dukurie sociale n mnyr t drejtprdrejt

97. ka e karakterizon revolucionin?
A. lvizja regresive e burokracis
B. zhvillimi i kufizuar i artistve
C. lvizja sociale masive
D. zhvillimi i vogl i borgjezis
108


98. Si quhet forma efikase e komunikimit q ka shkall t lart t prdorimit?
A. gjuh zhargonesh
B. gjuh eklektizmi
C. gjuh mobiliteti
D. gjuh standarde

99. ka paraqet sistemi i mbyllur i komunikimit specifik q prdoret nga grupe t veanta?
A. gjuh standarde
B. gjuh mediale
C. gjuh zhargonesh
D. gjuh rajonale

100. Me komunikim verbal nnkuptohet marrveshja e njerzve q bhet:
A. prmes zrit
B. prmes fotografis
C. prmes shkrimit
D. me gjeste t ndryshme

101. ka paraqet procesi i krijimit dhe i realizimit t lidhjeve t gjera n shoqrin e sotme?
A. Stratifikimin
B. Globalizimin
C. Diskriminimin
D. Subkulturn


102. Cila sht shkenca m interdiciplinare q merret me shtjet e natyrs?
A. ekologjia
B. biologjia
C. fizika
D. kimia

103. Prishja e baraspeshs ndrmjet shoqris dhe mjedisit, ka t bjm me:
A. krkes ekologjike
B. pastrti ekologjike
C. rregullsi ekologjike
D. kriz ekologjike

104. Si i quajm ndryshe, mjetet e komunikimit masiv?
A. masmedia
B. masivitet
C. mobilitet
D. materializm

105. Funksionet e masmedias n shoqrit demokratike jan:
A. informimi, censurimi, dezorganizimi
B. mbikqyrja. diktati, argtimi
C. informimi, shrbimi, argtimi
D. censura. mbikqyrja, ideologjizimi.

109


106. ka kuptohet me opinion publik ?
A. mendimi individual i pa shprehur
B. zhvillimi psikologjik i individit
C. mendimi i izoluar i individit
D. mendimi publik pr nj shtje t caktuar

107. Si kuptohet prpjekja e qllimshme pr menaxhimin e perceptimit t njerzve lidhur me nj shtje ?
A. publicitet
B. thnie
C. mendim
D. autocensur

108. Forma e pabarazis shoqrore e rregulluar me ligj dhe me fe sht:
A. klasa
B. skllavria
C. kasta
D. shtresa

109. ka sht stratifikimi social?
A. form e posame e barazis
B. form e posame e pabarazis
C. form e veant e prodhimit
D. form themelore e socializmit

110. Cili sht varianti i sakt i formave t stratifikimit social?
A. robria, kastat dhe klasat
B. robria, familja dhe shoqatat
C. klasa, klubi dhe shoqatat
D. klasa shoqatat dhe kastat

111. Cila sht njra ndr format m ekstreme t pabarazis?
A. klasa
B. shtresa
C. robria
D. kasta

112. Citati Tipi i pabarazis s krijuar, aty ku ka ekzistuar aristokracia e bazuar n origjin fisnike, e vemas i lidhur me
feudalizmin evropian paraqet:
A. shtresn
B. kastn
C. klasn
D. rendin

113. Si quhet grupi i madh i njerzve, q sht fluid, i arritur me tipare individuale, ku rol t madh luajn parat ?
A. klas
B. kast
C. robri
D. rend
110


114. ka konsiderohet pron e paluajtshme?
A. vetura, telefoni, paraja
B. toka, trualli, shtpia
C. rrobat, makinat, pajisjet shtpiake
D. trualli, makinat dhe pajisjet personale

115. ka paraqet veprimi kur njeriu, pr t realizuar nj qllim, i pranon normat e lejuara, dhe mjetet institucionale ?
A. konformizmin
B. meritokracin
C. ideologjin
D. devijimin

116. Veprimtaria shpirtrore e njeriut, e cila bart me vete elemente t ndjenjave dhe kreativitetit individual kuptohet si:
A. rrug
B. kriter
C. metod
D. art

117. Karakteristik e avangardizmit sht se i:
A. shrben artit klasik
B. kundrvihet artit klasik
C. bashkngjitet artit klasik
D. ndihmon artit klasik

118. Cili sht nj nga artet e reja m t popullarizuara ?
A. Piktura
B. Poezia
C. Filmi
D. Proza

119. ka sht teatri?
A. Prodhim i puns kolektive
B. Prodhim i puns individuale
C. Prodhim i puns sekrete
D. Prodhim i puns s izoluar

120. Nj prej formave t artit q prbhet nga ritmika dhe ngjyra e tonit sht:
A. zhurma
B. skulptura
C. piktura
D. muzika




111


EDUKAT QYTETARE
KATEGORIT NNKATEGORIT
PRMBAJTJA





QEVERISJA
DHE
QYTETARIA



PUSHTETI DHE
AUTORITETI

- Pushteti dhe llojet e tij
- Autoriteti dhe politikat lokale t jets n komunitete dhe
grupeve t ndryshme vullnetare

QEVERISJA


- Qeverisja n jetn e prditshme dhe pjesmarrja e qytetarve
n
vendimmarrje,
- Llojet e qeverisjes dhe organet e saj,
- Votimet si dhe angazhimet e qytetarit n mbrojtjen e interesave
t grupeve t ndryshme.

IDEALET DHE
PRAKTIKAT
QYTETARE

- Liria, barazia, drejtsia, solidariteti.
LIGJI

- Problemet shoqrore, ( dukurit negatives: kriminaliteti, krimi
dhe format e tij, trafikimi i qenieve njerzore,
- Roli i komunitetit n parandalimin e krimit.
EDUKIMI MEDIAL

- Prmbajtja dhe funksioni i: mediave, llojeve t mediave
- E drejta e publikut pr informim,
- Lirin e shtypit, mbrojtjen e fmijve dhe t rinjve nga roli
abuzues i mediave.

LIDHJA
GLOBALE
INTEGRIMET

- Globalizimi, dhe politikat integruese.
- Kosova dhe bashkpunimi ekonomik i Kosovs me vendet
rajonale dhe m gjer.
- Ndikimi i organizatave, kompanive vendore, rajonale dhe m
gjer n marrdhniet ndrkombtare.
ORGANIZATAT
NDRKOMBTARE

- Organizatat ndrkombtare qeveritare dhe joqeveritare, si
UNESKO, UNICEF, IOM, UNDP, UNHCR, Kryqi i kuq e
organizata t tjera t rndsishme.
- Kosova n raport me organizatat ndrkombtare.
PROBLEMET
GLOBALE
DHE MJEDISI
- Format e shfaqjes s problemeve n komunitetin ku jetojn dhe
n nivel global .
- Konceptet e ndotjes s mjedisit n nivel global, dhe lokal.
- Siguria ndrkombtare dhe mjedisi.

112



1. Sundimi politik i nj klase, apo grupi shoqror q shprehet n t drejtn dhe mundsin pr t
qeverisur njihet si:
A. pushtet
B. shtet
C. bashksi
D. anarki

2. Cila sht ndarja e sakt e pushteteve n vendet demokratike?
A. Ekzekutiv, lokal, diferencial
B. Gjyqsor, legjislativ, konspirativ
C. Legjislativ, ekzekutiv, gjyqsor
D. Legjislativ, diferencial, ekzekutiv

3. ka nnkuptohet me balancim t pushteteve t qeverisjes?
A. secils deg i jepet fuqi t kontrolloj degt e tjera
B. t gjitha degt kontrollohen nga nj deg kryesore
C. asnj dege nuk i jepet fuqi t kontrolloj komplet degt e tjera
D. t gjitha degt kontrollohen nga nj individ

4. Si quhet ndikimi i personit apo institucionit q mohet lart n shoqri?
A. Autoritet
B. Integritet
C. Diktatur
D. Anarki

5. Cilat jan format e prfshirjes s qytetarit n sistemin politik?
A. votimi dhe angazhimi destruktiv ndaj zgjedhjeve
B. votimi n zgjedhje dhe antarsimi n nj parti politike
C. sjellja indiferente e qytetarve ndaj ngjarjeve t ndryshme
D. antarsimi n nj parti politike dhe sjellja indiferente

6. Ekzistojn demokracia e drejtprdrejt dhe :
A. prfaqsuese
B. zakonore
C. konsultuese
D. komunikuese

7. Si quhet forma e qeverisjes ku sundimtari zgjidhet aty pr aty?
A. autokraci e zakonshme
B. demokraci e prfaqsuar
C. tirani e konsumuar
D. demokraci e drejtprdrejt


113


8. Krijimi i politikave dhe monitorimi i vazhdueshm i zbatimit t tyre n mnyr t duhur, nga
antart e organit t nj organizate sht:
A. qeverisje
B. piknisje
C. studim
D. imponim

9. Cilat jan llojet t qeverisjes sipas niveleve?
A. ndrkombtare, familjare, grupore
B. lokale, shtetrore, ndrkombtare
C. grupore, shtetrore, ndrkombtare,
D. shtetrore, familjare, lokale

10. Shprehja formale e mendimit ose zgjedhjes, e br nga nj individt konsiderohet:
A. perceptim
B. shprbles
C. qeverisje
D. votim

11. Si quhet mbretria ku shteti qeveriset nga sundimtari me kompetenca t kufizuara?
A. monarki absolute
B. monarki diktatoriale
C. monarki integruese
D. monarki kushtetuese

12. Ligji themelor i nj shteti, q prcakton rendin politik, ekonomik konsiderohet:
A. Kushtetuta
B. Gjykata
C. Ligji i puns
D. Kodi civil

13. Qeverisja e shtetit nga ana e nj sundimtari me kompetenca t mdha, quhet monarki:
A. relative
B. kushtetuese
C. absolute
D. integruese

14. Kush e ushtron pushtetin n demokraci?
A. turma
B. grupi
C. masa
D. populli

15. far kompetencash ka sundimtari n Monarkin absolute ?
A. t plota
B. t kufizuara
C. t pjesshme
D. t zvogluara
114



16. Si quhet forma qeverisjes ku pushteti ushtrohet nga populli ?
A. Tirani
B. Demokraci
C. Autokraci
D. Monarki

17. Kush sht organi ekzekutiv i nj shteti ?
A. kuvendi
B. gjykata
C. qeveria
D. grupi

18. ka paraqet demokracia ?
A. form t qeverisjes
B. form t drejtsis
C. form t imponimit
D. form t gjyqsis

19. Cilat jan llojet e referendumit q lidhen me legjislacionin?
A. i drejtprdrejt, pasional dhe detyrues
B. opsional, diktues dhe propozues
C. i detyruar, prmbylls, referues
D. i mandatuar, opsional dhe i peticionit

20. ka jan shoqatat?
A. organizata obliguese fitimprurse
B. organizata vullnetare jofitimprurse
C. grupe q kontribuojn pr t holla
D. grupe me organizim gjysmak

21. Pse krijohen shoqatat?
A. pr t pasivizuar pjesmarrjen e qytetarve n demokraci
B. pr interesa personale dhe pushtet politik
C. pr t zhvilluar pjesmarrjen e qytetarve n demokraci
D. pr t fituar para nga pushteti politik

22. ka kuptohet me liri kombtare?
A. e drejta e veprimit, pavarsia dhe siguria e njerzve ose e nj shteti
B. e drejta individuale q orienton pr punsim
C. e ndrhyrja e grupeve pr interesa personale
D. ndrhyrja absolute n veprimet dhe pavarsin e individit

23. Pranimi i faktit se t gjith njerzit jan krijuar t barabart si qenie njerzore me dinjitet dhe me
vlera t njjta nnkupton:
A. votimin
B. barazin
C. studimin
D. anarkin



115


24. Kush e ka vulosur Karta e Magns?
A. Mbreti Anglez Xhoni
B. Mbreti Francez Luigji XIV
C. Mbreti Gjerman Vilhelmi
D. Mmbreti Danez Olivi

25. Sjelljet e trajtuara n mnyr adekuate me vlersim t plot ndaj dikujt konsiderohen si :
A. liri
B. imponim
C. drejtsi
D. shoqrizim

26. Cila sht karakteristika kryesore e diskriminimit?
A. mirkuptimi
B. trajtimi i barabart
C. trajtimi i prfillur
D. prjashtimi

27. Si quhet puna vullnetare dhe shprehja e ndjenjs njerzore pr tju ndodhur tjetrit n nevoj dhe
vshtirsi ?
A. Fqinjsi
B. solidaritet
C. mirmbajtje
D. barazi

28. N far forme jepet ndihma solidare?
A. n form kontributi
B. n form huaje
C. n form kamate
D. n form kredie

29. Cilat jan tri llojet kryesore t varfris?
A. subjektive, relative, financiare
B. absolute, ekonomike, shpirtrore
C. shpirtrore, materiale , ekonomike
D. relative, absolute, subjektive

30. Si e konsiderojm gjendjen e njerzve q u mungojn kushtet, por ende mund t ken para t
mjaftueshme pr t mbijetuar?
A. varfri absolute
B. varfri relative
C. varfri konkrete
D. varfri abstrakte






116


31. ka kuptojm me aktin e thyerjes s ligjit pr t cilin parashikohet nj lloj dnimi?
A. sanksion
B. krim
C. ligj
D. gjykat

32. ka e karakterizon rrmbimin?
A. krimi i kryer nga punonjsit e bankave
B. krimi q ka t bj me plagosjen e rnd
C. krimi q prfshin pronn dhe njerzit bashk
D. krimi q ka t bj me keqprdorimin e teknologjis

33. Si quhet hyrja me forc n mnyr ilegale n shtpin ose n pronn e tjetrit?
A. grabitje
B. plagosje
C. shantazh
D. korrupsion

34. ka konsiderohen krime kundr prons?
A. prostitucioni, grabitja dhe trafikim
B. pandershmria e t punsuarve
C. vandalizmi, trafikimi dhe plagosja
D. grabitja, vjedhja dhe rrmbimi

35. Kush bn krime pa dhun fizike nprmjet letrave dhe kompjuterit?
A. trafikantt e drogs
B. jak bardht
C. vandalistt
D. rrmbyesit

36. Cili sht varianti m i sakt i llojeve t ligjeve?
A. kulturor, ideologjik, penal, civil
B. etik, kulturor, penal, civil
C. kushtetues, penal, civil, t puns
D. financiar, familjar, ideologjik, t puns

37. ka kuptohet me skllavri t ditve moderne q ndodh me an t forcs, mashtrimit ose detyrimit
?
A. trafikimi i ushqimit
B. trafikimi i qenieve njerzore
C. trafikimi ilegal i barnave
D. trafikimi ilegal i cigareve

38. Dallo elementet prbrse t nj trafikimi:
A. shfrytzimi dhe skllavria
B. sistemi i pavarsis individit
C. mundsia pr t marr nj vendim
D. mundsia e individit pr t zgjedh

117


39. Si quhet veprimet t cilat ndonjher konsiderohen vese q e dmtojn moralin?
A. grabitje
B. vandalizm
C. krime pa viktima
D. vjedhje

40. Njohja, respektimi dhe bindja ndaj ligjeve t tyre sht detyra e:
A. dyt e qytetarve
B. tret e qytetarve
C. par e qytetarve
D. katrt e qytetarve

41. Pse duhet t marrin pjes qytetart n zgjedhje?
A. t shprblehen me qeverisje pasive
B. t realizojn interesat personale ilegale
C. t shrbejn pr interesa individuale
D. t shprblehen me qeverisje t mir

42. Lloji kryesori i mediave n Kosov jan ato:
A. private dhe publike
B. shtetrore dhe publike
C. vetm publike
D. vetm shtetrore

43. Kush bn pjes n grupin e mediave ?
A. teatri dhe filmi
B. shkolla dhe familja
C. libri dhe libraria
D. radio dhe gazeta

44. Shuma totale e qndrimeve dhe pozicioneve t lidhura me nj shtje t veant sht:
A. opinion publik
B. mendim individual
C. publik i heshtur
D. mendim i izoluar

45. ka quhet propagand?
A. prdorimi i fjalve pr krahasime
B. prdorimi i ideve pr t ndikuar n ne
C. lajmet e radios pr motin
D. lajmet e televizionit pr temperaturn

46. Opinioni publik matet nprmjet:
A. testeve msimore
B. arkivave mjedisore
C. sondazheve dhe anketimeve
D. fjalve t pa qllimta



118


47. Cilat jan dy funksionet t cilat i prmbushin masmediat?
A. informimi dhe fokusimi i opinionit publik
B. informimi dhe izolimi i opinionit publik
C. strukturimi dhe fshehja i opinionit publik
D. strukturimi dhe kufizimi i opinionit publik

48. Cili sht burimi kryesor i t ardhurave pr shumicn e stacioneve t radios dhe televizionit?
A. reklama
B. filmi
C. programet dokumentare
D. programet humoristike

49. Televizioni, gazetat dhe radio jan mjetet e para t :
A. studimit dhe karriers
B. argtimit dhe informacionit
C. shkollimit dhe informimit
D. emancipimit dhe studimit

50. ka quhet kultur e mass?
A. Shija artistike e individit
B. Mendimi i individit
C. Mendimi i izoluar
D. Shija artistike e masave

51. Pr shkak t diversitetit t popullsis ekzistojn:
A. shumllojshmri prodhimesh t medias
B. lloje t vogla prodhimesh n media
C. media t izoluara
D. media t varura

52. Cili sht qllimi i zhvillimit t kulturs s mass?
A. angazhimi
B. studimi
C. prfitimi
D. emancipimi

53. Kultura e mass, format tradicionale t artit i:
A. favorizon
B. zhvillon
C. lartson
D. degradon

54. ka sht i dmshm pr publikun?
A. promovimi i kulturs s mass
B. promovimi i kulturs arsimore
C. promovimi i kulturs kualitative
D. promovimi i kulturs intelektuale

55. Inkurajimin e standardizimit dhe forms totalitare t qeverisjes e bn prhapja e gjer e kulturs
:
A. cilsore
B. intelektuale
C. masive
D. arsimore
119



56. Prej kujt sht e ndikuar muzika popullore si form e artit?
A. nga konteksti i saj
B. nga pozita e izolimit
C. nga mungesa e frymzimit
D. nga frymzimi i vogl

57. Nj nga pikat kye pr vlersimin e atyre far dgjojm dhe lexojm sht si t dallojm:
A. faktin nga tradita
B. opinionin nga biseda
C. faktin nga opinioni
D. opinionin dhe mendimin

58. Nj nga pikat udhzuese pr dallimin e faktit nga opinioni sht:
A. prcaktimi i informacionit q nuk do lexohet
B. prcaktimi i informacionit q do lexojm
C. informacioni i paprcaktuar
D. informacioni i lexuar shkurt

59. Nj nga pikat udhzuese si ta lexojm nj artikull gazete sht:
A. leximi i titujve
B. komentimi i ngjarjes
C. shikimi i fotove
D. analiza e fotove

60. Marrveshja e Kosovs me qeverin e Republiks s Finlands nnkupton:
A. bashkpunimin e njanshm n reformn arsimore
B. bashkpunimin e ndrsjell dhe kontributin n reformn arsimore
C. zhvillimin e kufizuar t arsimit n Kosove
D. zhvillimin regresiv t arsimit n Kosov


61. Nj ndr prioritetet e rndsishme t politiks s Kosovs sht:
A. integrimi i kufizuar rajonal dhe evropian
B. integrimi i prsritshm lokal
C. integrimi i ngadalsuar
D. integrimi evropian dhe ndrkombtar

62. Njerzit q largohen nga vendi i tyre dhe krkojn strehim n vende tjera si pasoj e luftrave,
fatkeqsive natyrore dhe prndjekjes politike quhen:
A. refugjat
B. turist
C. vizitor
D. tregtar

63. Kosova n shtat vitet e paslufts ka nnshkruar marrveshje n fushn e arsimit me kto shtete:
A. Afganistanin, Marokun, Indin
B. Finlandn, Shqiprin, Turqin
C. Rusin, Indin, Sllovakin Serbin
D. Serbin Bosnjn Rusin Greqin
120



64. Procesi i integrimit ndrkombtar, shkmbimit t botkuptimeve, produkteve, ideve, dhe aspekte
t tjera t kulturs, njihet si:
A. globalizm
B. tradicionalizm
C. nacionalizm
D. konservatizm

65. Si quhet procesi n t cilin institucionet ndrkombtare i zvendsojn ato kombtare?
A. dezintegrim
B. nacionalizm
C. integrim
D. konservatizm

66. Cili sht varianti m i sakt i llojeve t integrimit?
A. politik, individual, lokal dhe standard
B. ekonomik, radikal dhe individual
C. politik, ekonomik, arsimor dhe kulturor
D. arsimor, standard dhe lokal

67. ka konsiderohet hap i par drejt globalizimit?
A. prpjekja pr ndrkombtarizimin e tregtis
B. angazhimet pr krijimin e tregtis lokale
C. izolimi i tregtis nacionale
D. bllokada e sanksioneve tregtare

68. ka kuptojm me globalizm?
A. prfshirjen e pjesshme
B. prfshirjen lokale
C. prfshirjen e trsishme
D. prfshirjen e izoluar

69. Procesi nprmjet t cilit njerzit e bots jan bashkuar n nj shoqri t vetme ku funksionojn s
bashku njihet si:
A. Vendparkim
B. globalizim
C. lokalizim
D. izolim
70. Si quhet forca e krijuar nga Bashkimi Evropian pr mbrojtjen nga krimi i organizuar?
A. Eurozon
B. Eurokon
C. Europol
D. Eurofon

71. Nj organizat ndrkombtare e forcave policore sht:
A. Interpoli
B. Interfoni
C. Policia e komunitetit
D. Policia e komunelltit
121



72. Prgjegjsi e kujt sht ruajtja e shtetit kundr agresionit t armatosur?
A. e forcave t individit
B. e forcave t komunitetit
C. e forcave t familjes
D. e forcave t mbrojtjes

73. Prgjegjsi e kujt sht mbrojtja e jets dhe e prons n nj shtet demokratik?
A. e forcave t policis
B. e forcave t mbrojtjes
C. e forcave paraushtarake
D. e forcave t ushtarake

74. Cila sht renditja e sakt e tri llojeve m t njohura t referendumit?
A. i mbrojtjes, i mandatar, ushtarak
B. i peticionit, ushtarak, i mandatar
C. i mandatuar, opsional, i peticionit
D. opsional, ushtarak, i mbrojtjes

75. M 1999 forcat e NATO-s u futn n:
A. Libi
B. Kosov
C. Irak
D. Afganistan

76. Cili shtet u b antar i Bashkimit Evropian m 1995 ?
A. Austria
B. Greqia
C. Britania
D. Danimarka

77. Cili sht viti i nnshkrimit t Traktatit t Roms ?
A. 1946
B. 1050
C. 1049
D. 1957

78. Me ka ka t bj Organizata e quajtur OPEC ?
A. eksportim t barnave
B. zhvillim t arsimit
C. eksportim t nafts
D. zhvillim shkencor

79. N ciln nivel t arsimit vepron organizata e quajtur WUS ?
A. t lart
B. t mesm
C. fillor
D. parafillor

80. Si quhet organizata q vepron n fushn e politiks pr bashkpunimit ndrmjet vendeve ?
A. UNICEF
B. OBT
C. OSBE
D. FMN

122


81. Cila organizat botrore ka t bj me shndetsin ?
A. UNIDO
B. UNDP
C. WHO
D. FAO

82. Cila sht organizata ndrkombtare ushtarake m e njohur?
A. WUS
B. FSDEK
C. FAO
D. NATO

83. Cili shtet sht antar i Bashkimit Evropian ?
A. Hungaria
B. Shqipria
C. Maqedonia
D. Turqia

84. Kush ishte nnshkruese e Traktatit t Parisit m 1951 ?
A. Anglia
B. Austria
C. Danimarka
D. Belgjika
85. Cili shtet sht antar i NATO-s ?
A. Serbia
B. Turqia
C. Zvicra
D. Afganistan

86. Cili shtet u b antar i Bashkimit Evropian m 1 maj 2004 ?
A. Malta
B. Greqia
C. Britania
D. Danimarka

87. Cili nga shtetet m 25 mars 1973 iu bashkua Komitetit Evropian t Ekonomis?
A. Suedia
B. Irlanda
C. Greqia
D. Austria

88. Cila marrveshje hyri n fuqi m 1999?
A. Luksemburgut
B. Parisit
C. Amsterdamit
D. Mastritit


89. Si quhet shteti q u pranua m 2004 n Bashkimin Evropian ?
A. Polonia
B. Kosova
C. Turqia
D. Gjermania


123


90. ka konsiderohet Bashkimi Evropian?
A. union i individve
B. union i familjeve
C. union i shteteve
D. union i parlamenteve

91. Cili nga shtetet n vijim sht antar i Bashkimit Evropian ?
A. Greqia
B. Shqipria
C. Maqedonia
D. Kosova


92. Nnshkruese e Traktatit t Parisit m 18 prill 1951 ishte:
A. Anglia
B. Austria
C. Belgjika
D. Danimarka

93. Unioni i shteteve sht ?
A. Bashkimi i komunave
B. Bashkimi Evropian
C. Bashkimi i familjeve
D. Bashkimi i organizatave

94. Ndikimi te drunjt nga ndotja e ajrit paraqitet me dmtimin e pyjeve n formn e par duke i
shkatrruar :
A. trungjet
B. gjethet
C. rrnjt
D. lvore
95. Ndikimi te drunjt nga ndotja e ajrit paraqitet me dmtimin e pyjeve n formn e dyt duke i
shkatrruar :
A. gjethet
B. rrnjt
C. trungjet
D. lvore

96. Si quhet studimi shkencor i mnyrs s jets se si organizmat e gjall bashkveprojn me mjedisin
e tyre?
A. energji
B. kriz
C. ndotje
D. ekologji



97. Prezenca e papastrtive n nj mjedis natyror ku shkaktohet paqndrueshmri dhe dm ndaj
ekosistemit dhe organizmave t gjall konsiderohet:
A. ndotje e mjedisit
B. rritje globale
C. ekologji humane
D. energji ajrore


124



98. Cila shtres i mbron njerzit dhe organizmat e tjer nga rrezatimi ultraviolet ?
A. hidrologjia
B. agrosfera
C. gazi klor
D. ozoni

99. ka paraqet trsia e elementeve dhe faktorve natyror e njerzor s bashku me veprimet e
bashkveprimet e tyre ?
A. mjedis
B. hidrologji
C. ozon
D. hidrosfer

100. Shkalla e mbrojtjes q qenieve njerzore nga injoranca, smundjet dhe uria prfaqson
sigurin :
A. njerzore
B. shtazore
C. bimore
D. e insekteve



















125


PSIKOLOGJI






KATEGORIA

PRMBAJTJA
HISTORIA DHE
HULUMTIMET NE
PSIKOLOGJI

- Disiplina dhe nndisiplina alternative n psikologji
- shtje etike te hulumtimet me njerz dhe kafsh
BIOPSIKOLOGJIA
- Sistemi nervor
- Sistemi endokrinal
- Truri dhe pjest e tij
ZHVILLIMI JETESOR
- Fazat zhvillimore t jets s njeriut
- Ndryshimet kognitive, emocionale, psikike dhe sociale
KOGNITIVITETI
T nxnit
- Kufizime biologjike t t nxnit
- Ndikime kognitive t t nxnit
- Modele lidhse t t nxnit

Kujtesa
- Teorit mbi kujtesn
- Kritika t teorive mbi kujtesn
- Harresa dhe karakteristika t saj

T menduarit dhe gjuha
- shtje t arsyetimit dhe zgjidhjes s problemeve
- Gjykimi dhe vendimmarrja

Gjendjet e vetdijes
- Ndryshimi i prditshm i gjendjeve t vetdijes
- Gjendje t tjera t vetdijes
- Hipnoza: natyra e saj dhe teorit mbi t
SOCIOKULTURA
Personaliteti
- Teorit dhe tipologjia e personalitetit

Dimensione sociale dhe kulturore t sjelljes
- Perceptimi i personit pr shoqrin dhe dashurin
- Prcaktor t prgjithshm t trheqjes ndrpersonale
- Ruajtja e marrdhnieve
- Proceset ne grupe dhe ndikimi social
126


1. Tipat ekstravert dhe introvert jan pjes e tipologjis s:
A. Sheldonit
B. Bandures
C. Jungut
D. Hipokratit

2. Si quhen qndrimet negative t pajustifikueshm kundr nj grupi dhe antarve t tij, bazuar
vetm n antarsin e tyre n grup?
A. Stereotipet
B. Paragjykimet
C. Diskriminimet
D. Altruizmi

3. Zbatimi i parimeve t kushtzimit dhe prforcimit pr t modifikuar modelet e
padshirueshme t sjelljeve t lidhura me rregullimet mendore, njihet si:
A. Terapia psikodinamike
B. Terapia biomjeksore
C. Terapia Kognitive
D. Terapia bihejviorale

4. N situatat kur lnda e msuar me von pengon mbajtjen n mend t lnds s msuar me
hert, kemi t bjm me :
A. Kujtese shqisore
B. Kujtesa afatshkurtr
C. Frenim prapavajtsA
D. Frenim paravajts

5. Si quhen gjeneralizimet, prgjithsimet, skemat pr cilsit dhe karakteristikat e antarve t
nj kategorie ose grupi social.
A. Diskriminimet
B. Altruizmi
C. Paragjykimet
D. Stereotipet

6. Ndryshim n sjellje dhe bindje, si rezultat si presionit grupor real ose t imagjinuar. Kjo njihet
si:
A. Konformitet
B. Atribuim
C. Preceptim Social
D. T bindurit (Persuacioni)

7. Cilat nga shtjet ne vijim nuk jan pjese e etikes se hulumtimeve psikologjike:
A. Rreziku minimal
B. Pajtueshmria pr pjesmarrje
C. Kompensimi (material ose jo-material) pr pjesmarrje
D. Konfidencialiteti


127


8. Substancat kimike t cilat mundsojn barten e informacioneve nga pjesa parasinaptike e
neuronit n pjesn postsinaptike t tij quhen:
A. Qeliza nervore
B. Neurit
C. Neurdendrit
D. Neurotransmetuesit

9. Pjest e sistemit limbik jan te lidhura me:
A. Hipotalamusin
B. Hipofizen
C. Epifizen
D. Cipen e trurit t madh

10. Cilat nga qendrat nuk jan te vendosura ne cipen e trurit te madh:
A. Qendrat associative
B. Qendrat motorike
C. Qendrat sensorike
D. Qendrat gjuhsore

11. Cilt nga faktort ne vijim nuk jan faktor subjektive te vmendjes:
A. Paraqitja e ngacmuesit te ri
B. Prvoja profesionale
C. Prgatitja paraprake e individit
D. Te gjitha jan faktor subjektive te vmendjes

12. Kur nj i porsalindur preket ne njrn ane te gojs, ai/ajo e kthen kokn nga stimuli dhe fillon
t krkoje dhe t thithe derisa te gjeje dika dhe ta fute ne goje. Kjo njihet si:
A. Refleks i objektit
B. Refleks i rrnjosur
C. Refleks i gjalle
D. Refleks kognitiv

13. Kur fmija sht jo i/e afte te rezonoje me ane te simboleve mendore, ather themi qe ai/ajo
sht n fazn:
A. Operacionale Formale
B. Opercionale
C. Paraoperacionale
D. Sensorimotorike

14. Ne ciln faze/nivel te arsyetimit te moralshm, ndshkimi bene pjese:
A. Arsyetimi moral parakonvecional
B. Arsyetimi moral konvencional
C. Arsyetimi moral ne mes konvencional
D. Arsyetimi moral paskonvencional




128



15. Mbajtja ne mend e asaj qe dgjohet dhe shihet pr nj kohe shume te shkurtr pas dgjimit
ose te parit te saj pas 10-20 sekondash, njihet si:
A. Kujtesa shqisore
B. Kujtesa afatshkurtr
C. Kujtesa afatgjate
D. Kujtesa e qllimshme

16. Nocionet shprehen gjuhsisht me ane te:
A. Shqisave
B. Termave
C. Perceptimeve
D. Iluzioneve

17. Temperamenti I cili karakterizohet me ndenja te fuqishme qe shfaqen vrullshm, shume
shpejt dhe zgjasin shume njihet si:
A. Sanguinik
B. Kolerik
C. Melankolik
D. Flegmatik

18. Teoria e cila thot qe disa individ kane disa tipare te cilat i bjn ata me te prshtatshmit pr
pozicione lidershipi njihet si:
A. Konformizm
B. Bindje
C. Teoria e personit t madh
D. Teoria e kompleksit

19. Brendagroupe jan:
A. Grupet e brendshme
B. Grupet e jashtme
C. Grupet te strukturuara
D. Grupet e pastrukturuara

20. Cila sht faza e para-vdekjes, gjate se cils personi zhvillon nj ndjenje shprese se vdekja do
te shtyhet disi ne kohe.
A. Pranimi
B. Mohimi
C. Marrveshja
D. Besimi

21. Sistemi autonon prbhet nga:
A. Sistemin nervor qendror dhe sistemit somatik
B. Sistemin nervor periferik dhe sistemit autonom
C. Sistemi nervor periferik dhe sistemi nervor qendror
D. Sistemi somatik dhe sistemi autonom


129



22. Sa nyje nervore prbejn truri e mesm nyjet t cilat kane formn e pllakave katrfishe dhe
kryejn funksionin e lvizjeve refleksive
A. Tri (3)
B. Katr (4)
C. Pese (5)
D. Biliona

23. Hipotalamusi gjendet ne:
A. Trurin e madh
B. Trurin e ndermjetem
C. Trurin e vogl
D. Sistemin Nervore Qendror.

24. Cili lloj temperamenti karakterizohet me reagime te shpejta, sht i lvizshm, me emocione
qe shfaqen shpesh e shpejt, por qe nuk jan t fuqishm dhe nuk zgjasin shume.
A. Flegmatik
B. Kolerik
C. Sanguinik
D. Melankolik

25. Teoria e motivacionit ne ngritje sht propozuar nga:
A. Frojdi
B. Skineri
C. Bandura
D. Maslovi

26. Patriotizmi sht shembull i:
A. Ndjenjave te drejtuara ndaj t tjerve
B. Ndjenjave estetike
C. Ndjenjave t ndrlikuara
D. Afekteve

27. T msuarit mekanik sht lloj i:
A. T msuarit me kuptim
B. T msuarit intelektual
C. T msuarit fjalsor
D. T msuarit prmendsh

28. Si quhen personalitetet e personave qe shfaqin interesim te vazhdueshm pr njerzit dhe
ngjarjet ne ambientin e tyre
A. Ekstravert
B. Introvert
C. Mezomorfe
D. Ektomorfe

130


29. Pjest e nj trsie, q kane prputhje madhsie e trajte shkaktojn lidhje e bashkim
ngacmimesh trunore ne nj trsi t dallueshme pr shkak t:
A. Parimit t afrsis
B. Parimit t ngjashmris
C. Parimit t simetris
D. Parimit t mbylljes

30. Cila nga faktort ne vijim nuk konsiderohet si e rndsishme ne parandalimin e harress:
A. Prsritja sistematike
B. T msuarit prmendesh
C. Kuptimi thelbsor i prmbajtjeve
D. Pauzat e shkurta ne mes te dy prmbajtjeve

31. Hemisfera e majte lidhet me hemisfern e djatht nprmjet:
A. Trupit kallor
B. Korteksit
C. Hipotalamusit
D. Struktures limbike

32. Tek eksperimenti i Pavllovit, Mishi, sht:
A. Stimul i kushtzuar
B. Reagim i pakushtzuar
C. Stimul i pakushtzuar
D. Reagim i kushtzuar

33. Pyetjet si, sht vetdija? A jan njerzit qe nga lindja racionale ose iracionale?
tregojn:
A. Pikpamjet sociale t psikologjise
B. Pikpamjet kognitive t psikologjise
C. Pikpamjet sjellore t psikologjise
D. Pikpamjet filozofike t psikologjise

34. Metoda e asociacioneve t lira sht pjese e:
A. Biheviorizmit
B. Strukturalizmit
C. Funksionalizmit
D. Psikanalizs

35. Treguesit m t shpesht t ndryshueshmris jan:
A. Mesatarja aritmetike dhe mesorja
B. Mesorja dhe Moda
C. Moda dhe Devijimi standard
D. Rangu dhe Devijimi standard

36. Motivi i uris dhe i etjes jan t njohura si:
A. Motive primare
131


B. Motive amnore
C. Motive emocionale
D. Motive sociale

37. Frika, xhelozia, shpresa, dashuria, etj. jan shembuj t:
A. Proceseve mentale
B. Proceseve kognitive
C. Perjetime personale
D. Perjetime sjellore

38. Si quhen pikpamjet q pohojn se njohurit arrihen prmes prvojs dhe kontaktit apo
bashkveprimit me ambientin
A. Pikpamja empiriste
B. Pikpamja mekanike
C. Pikpamja kognitive
D. Pikpamja asociative

39. Fazat e Eriksonit gjate Adoleshencs njiheni si:
A. Besimi dhe mosbesimi
B. Autonomi dhe dyshimi
C. Integriteti dhe dshprimi
D. Identiteti dhe ngatrrimi i rolit

40. Si quhet kujtesa e cila sht n funksionim t mbajtjes n mend dhe riprodhimit t lvizjeve t
tyre?
A. Kujtesa mentale
B. Kujtesa e qllimshme
C. Kujtesa lvizore
D. Kujtese mekanike











132


EKONOMI ME NDRMARRSI

KATEGORIT

PRMBAJTJA

HYRJE N EKONOMI
- Vshtrimi mbi shkencn e ekonomis
- Ekonomia dhe nevoja pr ekonomizimin e resurseve
- Llojet e ekonomis
- ekonomia private
- ekonomia publike
SISTEMI I EKONOMIS
S TREGUT
- Krkesa dhe faktort q prcaktojn at
- Oferta dhe faktort q prcaktojn at
- Ekuilibri i tregut
- Elasticiteti i kerkess dhe oferts
PEFERENCAT,
KONSUMI
DHE KRKESA

- Dobia dhe preferencat
- Konsumi dhe krkesa
FIRMA, INDUSTRIA
DHE TREGU
- Firma dhe funksioni i prodhimit
- Konkurenca e plot (tregu konkurrencial)
- Monopoli
- Konkurrenca monopolistike
- Oligopoli
TREGJET E
FAKTORVE TE
PRODHIMIT
ANALIZA
INTERTEMPORALE

- Krkesa dhe oferta e faktorve t prodhimit
- Ekuilibri i tregut t faktorve t faktorve t prodhimit


T ARDHURAT
KOMBTARE DHE
LLOGARITJA E TYRE
Konceptet kryesore t agregatve ekonomik:
- konsumi,
- investimet,
- shpenzimet qeveritare,
- eksporti,
- importi,
- llogaritja e produktit t brendshm bruto
- krkesa agregate
- oferta agregate
- ciklet e biznesit
PARAJA - sht paraja
- Funksionet e paras

POLITIKA MONETARE
DHE FISKALE

- Politika monetare
- Politika fiskale
133



LIDHJET
NDRKOMBTARE

- Bilanci i pagesave dhe kurset e kmbimit
- Tregtia e t mirave dhe bilanci tregtar
- Masat t cilat lehtsojn dhe pengojn tregtin
ndrkombtare


INFLACIONIPAPUNSIA

- Inflacioni
- Papunsia
- Kostot e papunsis dhe kostot e inflacionit



KONTABILITETI

- Llogaritja e kostove
- Bilanci i gjendjes (Aktiva / Pasiva)
- Bilanci i suksesit (llogaritjet e humbjeve dhe fitimit)


FIRMAT

- Llojet e bizneseve sipas formave ligjore, sipas
madhsis dhe sipas veprimtaris.

MARKETING

- Prkufizimi i tregut, produkteve, mimit,
promovimit dhe distribuimit.
PSIKOLOGJIA SOCIALE
E NDRMARRJ

- Motivet individuale (sjelljet personale) ose grupore
- Format e komunikimit dhe marrjes s vendimeve
dhe t tejkalimit t konflikteve brenda ndrmarrjes
KONCEPTE TE
MENAXHMENTIT
- Hierarkia e menaxhimit
- Teknikat, format dhe stilet e menaxhimit



1. Cilt jan agjentt ekonomik apo vendimmarrsit n ekonomi?
A. individi, firma, banka
B. qeveria, banka, individi
C. individi, firma, qeveria
D. qeveria, banka, firma



134


2. Shprndarja e burimeve ekonomike prcaktohet nga qeveria n:
A. ekonomin e tregut
B. ekonomin e komanduar
C. ekonomin e przier
D. ekonomin e tranzicionit

3. Konkurrenca sht nj ndr shtyllat e :
A. ekonomis s tregut
B. ekonomis s centralizuar
C. ekonomis s przier
D. ekonomis n tranzicion

4. Pamjaftueshmria e burimeve ekonomike sht problem:
A. pr disa sisteme ekonomike
B. vetm pr ekonomin e przier
C. vetm pr ekonomin n tranzicion
D. pr t gjitha sistemet ekonomike

5. Zgjedhja n mes t dy alternativave t ndryshme paraqet koston:
A. oportune
B. variabile
C. fikse
D. mesatare

6. Sasia e t mirave dhe shrbimeve nga t cilat duhet hequr dor, q t merren t mira
dhe shrbime t tjera paraqet koston:
A. fikse
B. oportune
C. mesatare
D. variabile

7. Kostot oportune jan:
A. kosto alternative
B. kosto kontabl
C. kosto fikse
D. kosto financiare

8. Nj familje vendos t blej pajisje shtpiake duke hequr dor nga blerja e veturs. Mosblerja e
veturs sht kosto:
A. fikse
B. mesatare
C. oportune
D. variabile




135


9. Cili nga faktort e mposhtm prcakton krkesn?
A. numri i blersve
B. numri i shitsve
C. mimi i inputeve
D. pritjet e shitsve

10. Sipas ligjit t krkess nse mimi i produktit rritet, do t:
A. rritet sasia e krkuar
B. zvoglohet sasia e ofruar
C. zvoglohet sasia e krkuar
D. rritet sasia e ofruar

11. Sipas ligjit t krkess nse mimi i produktit bie, do t:
A. rritet sasia e krkuar
B. zvoglohet sasia e krkuar
C. rritet sasia e ofruar
D. zvoglohet sasia e ofruar

12. Supozohet se mimi i produktit sht 5 euro dhe sasia e krkuar sht 70 njsi prodhimi. Nse
mimi i produktit rritet n 6 euro, sasia e krkuar zvoglohet n 40 njsi. N kt rast vlen:
A. ligji i t ardhurave zbritse
B. ligji i oferts
C. ligji i krkess
D. ligji i kostove oportune rritse

13. far ndryshime shkakton nj paksim i numrit t blersve?
A. rrit krkesn
B. zvoglon ofertn
C. rrit ofertn
D. zvoglon krkesn

14. Sa sht krkesa e tregut nse pr mimin 2 euro, konsumatori A krkon 10 njsi produkt,
konsumatori B krkon 12 njsi produkt dhe konsumtori C krkon 11 njsi produkt?
A. 33 njsi produkt
B. 23 njsi produkt
C. 22 njsi produkt
D. 21 njsi produkt

15. Cili nga faktort e mposhtm prcakton ofertn?
A. numri i blersve
B. numri i shitsve
C. pritjet e konsumatorve
D. t ardhurat e konsumatorve




136


16. Cili nga faktort e mposhtm e prcakton ofertn?
A. preferencat e konsumatorve
B. pritjet e konsumatorve
C. shpenzimet e prodhimit
D. t ardhurat e konsumatorve

17. Sipas ligjit t oferts nse mimi i produktit rritet, do t:
A. rritet sasia e ofruar
B. zvoglohet sasia e ofruar
C. rritet sasia e krkuar
D. zvoglohet sasia e krkuar

18. Nj rnie e mimit t faktorve t prodhimit ndikon n:
A. zvoglimin e oferts
B. rritjen e krkess
C. zvoglimin e krkess
D. rritjen e oferts

19. Nj prparim teknologjik ndikon n:
A. rritjen e oferts
B. zvoglimin e oferts
C. rritjen e krkess
D. zvoglimin e krkess

20. far ndryshime shkakton nj paksim i numrit t shitsve?
A. rrit ofertn
B. zvoglon krkesn
C. rrit krkesn
D. zvoglon ofertn

21. Supozohet se mimi i produktit sht 5 euro dhe sasia e ofruar sht 70 njsi prodhimi. Nse
mimi i produktit rritet n 6 euro, sasia e ofruar rritet n 80 njsi. N kt rast vlen:
A. ligji i t ardhurave zbritse
B. ligji i oferts
C. ligji i krkess
D. ligji i kostovo oportune rritse

22. Sa sht oferta e tregut nse pr mimin 3 euro, firma A ofron 10 njsi produkt, firma B ofron 12
njsi produkt dhe firma C ofron 13 njsi produkt?
A. 25 njsi produkt
B. 23 njsi produkt
C. 22 njsi produkt
D. 35 njsi produkt




137


23. Sasia ekuilibr prcaktohet nse:
A. sasia e krkuar mbetet e pandryshueshme
B. sasia e krkuar sht e barabart me sasin e ofruar
C. sasia e ofruar sht m e madhe se sasia e krkuar
D. sasia e ofruar mbetet e pandryshueshme

24. mimi ekuilibr prcaktohet nse:
A. sasia e krkuar sht e barabart me sasin e ofruar
B. sasia e ofruar mbetet e pandryshueshme
C. sasia e krkuar mbetet e pandryshueshme
D. sasia e ofruar sht m e vogl se sasia e krkuar

25. Gruri dhe misri jan dy produkte q konsiderohen:
A. plotsues njri me tjetrin
B. t mira normale
C. t mira inferiore
D. zvendsues njri me tjetrin

26. Vetura dhe karburanti jan dy produkte q konsiderohen:
A. zvendsues njri me tjetrin
B. plotsues njri me tjetrin
C. t mira normale
D. t mira inferiore


27. Nse nj produkt mund t zvendsohet me nj produkt tjetr ather:
A. krkesa sht elastike
B. krkesa sht joelastike
C. oferta sht elastike
D. oferta sht joelastike

28. Krkesa pr ushqim sht krkes:
A. elastike
B. jo elastike
C. plotsisht elastike
D. plotsisht jo elastike

29. Krkesa pr kujdes mjeksor sht krkes:
A. jo elastike
B. plotsisht jo elastike
C. elastike
D. plotsisht elastike

30. N periudh t shkurt kohore, krkesa sht:
A. plotsisht joelastike
B. elastike
C. plotsisht elastike
D. joelastike
138


31. N periudh t gjat kohore, krkesa sht:
A. plotsisht elastike
B. elastike
C. jo elastike
D. plotsisht joelastike
32. Nse mimi i nj produkti rritet nga 3 n 4, kurse konsumatori vazhdon t blej 4 njsi si m
par, fuqia blerse e konsumatorit do t:
A. rritet pr 4
B. zvoglohet pr 3
C. zvoglohet pr 4
D. rritet pr 3

33. Nse mimi i nj produkti bie nga 3 n 2, kurse konsumatori vazhdon t blej 3 njsi si m
par, fuqia blerse e konsumatorit do t:
A. zvoglohet pr 3
B. rritet pr 4
C. rritet pr 3
D. zvoglohet pr 4

34. Knaqsia shtes q konsumatori e prfiton nga konsumi i produkteve dhe shrbimeve t blera
paraqet:
A. dobin marxhinale
B. dobin totale
C. tepricn konsumatore
D. koston totale

35. Knaqsia e trsishme q konsumatori e prfiton nga konsumimi i produkteve dhe shrbimeve t
blera paraqet:
A. dobin marxhinale
B. koston totale
C. tepricn konsumatore
D. dobin totale
36. Zgjedhja konsumatore prcaktohet nga:
A. dobia marxhinale
B. dobia totale
C. kosto totale
D. teprica konsumatore

37. Nse dobia totale pr gotn e dyt t konsumuar t ujit sht 50, kurse pr gotn e tret t ujit
sht 60, sa sht dobia marxhinale?
A. 110
B. 60
C. 180
D. 10


139


38. Sipas sektorve firmat ndahen n:
A. parsor, dytsor dhe tretsor
B. t vogla, t mesme dhe t mdha
C. prodhuese dhe shrbyese
D. individuale, ortakri dhe korporata

39. Si klasifikohen firmat sipas forms organizative?
A. t vogla, t mesme dhe t mdha
B. individuale, ortakri dhe korporata
C. sektorin parsor, dytsor dhe tretsor
D. prodhuese dhe shrbyese

40. Numri m i madh i bizneseve n Kosov, sipas forms ligjore t organizimit t tyre, jan:
A. shoqri aksionare
B. biznese ortakrie
C. shoqri me prgjegjsi t kufizuar
D. biznese individuale

41. Cila nga tiparet e mposhtme i karakterizon firmat individuale?
A. lehtsia pr t hyr n biznes
B. prgjegjsia e kufizuar
C. formohen nga m shum individ
D. trheqin m shum kapital

42. Cila nga tiparet e mposhtme konsiderohet prparsi e firmave individuale?
A. mundsia kreditore e kufizuar
B. prgjegjsia e pakufizuar
C. pronari merr vet vendimet
D. kufizimi fizik i jetgjatsis

43. Cila nga tiparet e mposhtme konsiderohet e met e firmave individuale?
A. kufizimi fizik i jetgjatsis
B. fleksibiliteti i lart
C. mundsia m e mir kreditore
D. prgjegjsia e kufizuar

44. Bizneset individuale udhheqen nga:
A. aksionart e biznesit
B. puntort e biznesit
C. sindikatat e puntorve
D. pronari i biznesit

45. Nse falimenton nj biznes individual, si prgjigjet pronari pr obligimet ndaj t tjerve?
A. me pjesn e investuar dhe pasurin personale
B. vetm me pjesn e investuar n firm
C. me pasurin personale dhe jo me pjesn e investuar
D. vetm me nj pjes t fitimit t realizuar
140


46. Cila nga tiparet e mposhtme konsiderohet si prparsi e firmave me ortak?
A. prgjegjsia e kufizuar
B. mundsia m e mir kreditore
C. prgjegjsia e pakufizuar
D. kufizimi fizik i jetgjatsis

47. Cila nga tiparet e mposhtme konsiderohet si e met e firmave me ortak?
A. prgjegjsia e kufizuar
B. menaxhimi i specializuar
C. lehtsia e kreditimit
D. kufizimi fizik i jetgjatsis

48. Cilat firma kan prgjegjsi t kufizuar?
A. shoqrit aksionare
B. ndrmarrjet individuale
C. dyqanet e pavarura
D. ortakrit

49. Cila nga prgjigjet e mposhtme konsiderohet si e met e korporatave?
A. prgjegjsia e kufizuar
B. menaxhimi i specializuar
C. taksat zakonisht t larta
D. lehtsia e kreditimit

50. Numr m t madh t ekspertve kan :
A. ndrmarrjet individuale
B. ndrmarrjet e ortakris
C. dyqanet e pavarura
D. shoqrit aksionare

51. Nse falimenton nj korporat, aksionart humbin:
A. vetm pjesn e investuar n korporat
B. vetem nj pjes t vogl nga fitimi i tij
C. pjesn e investuar dhe pasurin personale
D. tr pasurin personale

52. Te funksioni i prodhimit n periudh aftashkurtr:
A. puna nuk ndryshon, kapitali ndryshon
B. puna ndryshon, kapitali nuk ndryshon
C. t dy inputet ndryshojn
D. t dy inputet nuk ndryshojn

53. Te funksioni i prodhimit n periudh aftashgjat:
A. puna ndryshon, kapitali nuk ndryshon
B. t dy inputet nuk ndryshojn
C. puna nuk ndryshon, kapitali ndryshon
D. t dy inputet ndryshojn




141


54. Kostoja e cila nuk ndryshon me ndryshimin e vllimit t prodhimit sht:
A. kosto variabile
B. kosto mesatare
C. kosto fikse
D. kosto oportune

55. far bn pjes n kosto fikse?
A. amortizimi i pajisjeve
B. lnda djegse
C. materiali kryesor
D. materiali ndihms

56. Qiraja t ciln e paguan firma pr shfrytzimin e objektit bn pjes n kosto:
A. variabile
B. marxhinale
C. fikse
D. mesatare variabile

57. Kostoja e cila ndryshon varsisht se si ndryshon sasia e prodhuar sht:
A. kosto fikse
B. kosto mesatar
C. kosto variabile
D. kosto oportune

58. Lnda e par bn pjes n kosto:
A. variabile
B. fikse
C. marxhinale
D. mesatare fikse
59. Cilat kosto shtohen m ngadal se sa sasia e prodhimit?
A. kostot progresive
B. kostot proporcionale
C. kostot fikse
D. kostot degresive

60. Cilat kosto shtohen m shpejt se sa sasia e prodhimit?
A. kostot progresive
B. kostot degresive
C. kostot proporcionale
D. kostot fikse

61. Nse kostoja fikse sht 900 euro, kurse kosto variabile sht 1600 euro, sa sht kosto totale?
A. 1600 euro
B. 2500 euro
C. 800 euro
D. 700 euro





142


62. Nse kostoja totale sht 600 euro, kurse kostoja variabile sht 410 euro, sa sht kosto fikse?
A. 205 euro
B. 300 euro
C. 1010euro
D. 190 euro

63. Nse kostoja totale sht 300 euro, kurse kosto fikse sht 120 euro, sa sht kosto variabile?
A. 420 euro
B. 180 euro
C. 150 euro
D. 60 euro

64. Dokumenti financiar q prmbledh mjetet dhe burimet e mjeteve sht :
A. bilanci tregtar
B. bilanci i pagesave
C. bilanci i firms
D. bilanci buxhetor

65. far prmban n aktiv bilanci si nj dokument kontabl?
A. lndt e para
B. borxhet ndaj furnitorve
C. kredit afatgjata
D. kredit afatshkurtra

66. far prmban n pasiv bilanci si nj dokument kontabl?
A. lndt e para
B. makinerit
C. depozitat n bank
D. kredit afatgjata
67. Paksimi gradual i vlers s mjeteve kryesore (aseteve), e cila vler kalon n fondin pr
riprtritjen e tyre, quhet:
A. amortizim
B. stok i kapitalit
C. rrjedh e kapitalit
D. interes
68. Cila nga tiparet e mposhtme e karakterizon monopolin?
A. dy shits t produkteve n deg
B. disa shits t produkteve n deg
C. nj shits i produkteve n deg
D. shum shits t produkteve n deg

69. Firmat jan mim-prcaktuese n kushtet e:
A. monopolit
B. konkurrencs s plot
C. oligopolit
D. konkurrencs monopolistike




143


70. Firmat jan mim-pranuese n kushtet e:
A. monopolit
B. konkurrencs s plot
C. konkurrencs monopolistike
D. oligopolit

71. Cila nga tiparet e mposhtme e karakterizon konkurrencn e plot?
A. disa shits t produkteve n deg
B. hyrja e vshtir n deg
C. ndrvarsia mes firmave
D. produktet homogjene

72. Cila nga tiparet e mposhtme e karakterizon konkurrencn monopolistike?
A. produktet e diferencuara
B. disa shits t produkteve n deg
C. hyrja e vshtir n deg
D. ndrvarsia mes firmave

73. Cila nga tiparet e mposhtme e karakterizon oligopolin?
A. shum shits t produkteve n deg
B. nj shits i produkteve n deg
C. ndrvarsia mes firmave
D. hyrja e leht n deg

74. mimi i puns sht :
A. paga
B. renta
C. kapitali
D. interesi
75. Renta si mim i toks, prcaktohet n tregun e :
A. puns
B. faktorve t prodhimit
C. produkteve dhe shrbimeve
D. kapitalit

76. Produkti i Brendshm Bruto (GDP) llogaritet si shum e:
A. konsumit, profitit, interesit dhe neto eksportit
B. pagesave transferuese, interesit, dhe rents
C. pagesave transferuese, interesit dhe profitit
D. konsumit, investimeve, shpenzimeve qeveritare dhe neto eksportit

77. far nuk prfshihet n llogaritjen e produktit t prgjithshm, sipas mnyrs s prodhimit?
A. gjysmproduktet
B. produktet prfundimtare
C. shrbimet prfundimtare
D. produktet e pashitura n depo
144



78. Sasia e prgjithshme e mallrave dhe shrbimeve q konsumatort, firmat, qeveria dhe t huajt jan
t gatshm t blejn pr do nivel t mimit paraqet:
A. krkesn individuale
B. ofertn agregate
C. krkesn agregate
D. ofertn individuale

79. T gjitha t mirat dhe shrbimet e prodhuara n nj ekonomi, paraqesin:
A. ofertn individuale
B. krkesn agregate
C. krkesn individuale
D. ofertn agregate

80. Rritja ekonomike ndikon n zvoglimin e:
A. prodhimit
B. papunsis
C. punsimit
D. konsumit

81. Rnia ekonomike ndikon n rritjen e :
A. punsimit
B. konsumit
C. kursimit
D. papunsis

82. Periudha e cila karakterizohet me rritjen e prodhimit dhe t ardhurave si dhe uljen e papunsis
sht:
A. ekspansioni
B. pika m e lart
C. recesioni
D. niveli m i ult

83. Periudha e recesionit ekonomik ndikon q:
A. t zvoglohet papunsia
B. t rritet kursimi
C. t zvoglohet konsumi
D. t rritet prodhimi

84. Cilin lloj t papunsis e shkakton ndryshimi i kushteve t tregut dhe teknologjis?
A. papunsin friksionale
B. papunsin strukturore
C. papunsin ciklike
D. papunsin t fsheht


145


85. Cilin lloj t papunsis e shkakton zvoglimi i krkess pr produkte dhe shrbime?
A. papunsin ciklike
B. papunsin e fsheht
C. papunsin strukturore
D. papunsin friksionale

86. Papunsi vullnetare konsiderohet lloji i papunsis:
A. strukturore
B. friksionale
C. ciklike
D. sezonale

87. Cili lloj i papunsis shfaqet pr shkak t lvizshmris s prhershme t njerzve midis vendeve
t ndryshme t puns?
A. papunsin ciklike
B. papunsin sezonale
C. papunsin strukturore
D. papunsin friksionale

88. N kndvshtrimin makroekonomik, kosto ekonomike e papunsis konsiderohet:
A. barra e rnd financiare pr qeverin
B. ulja e dinjitetit personal
C. humbja e vetbesimit
D. zhvlersimi i kapitalit njerzor

89. N forc t puns bjn pjes :
A. pensionistt
B. t punsuarit dhe t papunsuarit
C. nxnsit dhe studentt
D. amviset

90. Si alternativ ndaj kmbimit mall me mall lindi funksioni i paras si :
A. matse vlerash
B. ruajtse vlerash
C. mjet rezerv
D. mjet shkmbimi

91. Paraja si mjet shkmbimi, njsi matse dhe depozituese vlerash jan:
A. funksione t paras
B. veti t paras
C. lloje t paras
D. motive t mbajtjes s paras

92. Qndrueshmria, jetgjatsia, lehtsia n prdorim dhe njllojshmria jan:
A. funksione t paras
B. lloje t paras
C. motive t mbajtjes s paras
D. veti t paras

146



93. Transferi i fuqis s tanishme blerse t paras pr t ardhmen nnkupton funksionin e paras si :
A. mjet shkmbimi
B. ruajtse vlerash
C. mas e vlers
D. mjet pagese

94. Cilin funksion e kryen paraja kur shrben si prcaktues i vlers s mallrave?
A. mjet shkmbimi
B. depozituese vlerash
C. njsi matse
D. mjet pagese

95. Masat t cilat n form t taksave e ngarkojn mimin e produkteve q hyjn n tregun vendor
jan:
A. tarifat doganore
B. barrierat doganore
C. kuotat
D. embargot e eksportit

96. Pr shrbimet publike q kryen shteti n favor t qytetarve paguhen :
A. doganat
B. taksat
C. tatimet
D. akcizat

97. Rritja apo zvoglimi i taksave, tatimeve dhe shpenzimeve qeveritare bhet prmes politiks:
A. monetare
B. s t ardhurave
C. fiskale
D. kreditore

98. Sigurimi i nj buxheti t ekuilibruar sht prioritet i politiks:
A. monetare
B. fiskale
C. s t ardhurave
D. kreditore

99. Politika fiskale zbatohet nga:
A. Ministria e Financave
B. Banka Qendrore
C. bankat komerciale
D. bankat afariste

100. Tejkalimi i t hyrave publike n krahasim me t dalat publike sht:
A. deficit buxhetor
B. suficit tregtar
C. suficit buxhetor
D. deficit tregtar

147


101. Tejkalimi i t dalave publike n krahasim me t hyrat publike sht:
A. suficit buxhetor
B. deficit tregtar
C. suficit tregtar
D. deficit buxhetor

102. Nse eksporti sht m i madh se importi ekziston:
A. deficit tregtar
B. suficit tregtar
C. suficit buxhetor
D. deficit buxhetor

103. N kushtet e deflacionit, do t ket:
A. rnie t nivelit t prgjithshm t mimeve
B. rritje t nivelit t prgjithshm t mimeve
C. nxitje t prodhuesve pr t prodhuar
D. nxitje t investitorve pr t investuar

104. Banka q e kryen funksionin e arks s shtetit sht :
A. Banka komerciale
B. Banka afariste
C. Banka Qendrore
D. Banka investive

105. Cila bank bn kontrollimine e puns s bankave komerciale?
A. Banka universiale
B. Banka Qendrore
C. Banka afariste
D. Banka inevstive

106. Blerja e mjeteve pr pun dhe shitja e prodhimeve n treg sht aktivitet i funksionit :
A. komercial
B. t prodhimit
C. t planifikimit
D. kadrovik

107. Prcaktimi i objektivave t prgjithshme dhe specifike t firms sht detyre e funksionit
menaxherial t :
A. organizimit
B. udhheqjes
C. kontrollit
D. planifikimit

108. Kontrat bamirse cilsohet kontrata mbi :
A. shitblerjen
B. faljen /dhurimin
C. transportin
D. magazinimin

148


109. Krahasimi i performancs s firms me objektivat e planifikuara sht detyr e funksionit
menaxherial t :
A. kontrollit
B. udhheqjes
C. organizimit
D. planifikimit

110. Aftsit e menaxherit q t`i njoh, t`i motivoj njerzit dhe t`i zgjedh n mnyr racionale
konfliktet jan aftsi :
A. teknike
B. kreative
C. ndrpersonale
D. diagnostifikuese
111. Cilat aftsi i nevojiten menaxherit pr t kryer detyra t specializuara brenda ndrmarrjes ?
A. aftsit diagnostifikuese
B. aftsit ndrpersonale
C. aftsit teknike
D. aftsit konceptuale

112. Arritja e marrveshjes s knaqshme pr t dy palt n konflikt brenda firms nnkupton
teknikn e:
A. kompromisit
B. injorimit t konfliktit
C. akomodimit
D. konkurrencs

113. Faza e katrt e seleksionimit t kandidatve t cilt i plotsojn kushtet pr tu punsuar sht:
A. aplikimi
B. vendimi pr marrje n pun
C. intervistimi
D. testimi i kandidatve

114. Sipas Masllovit, n nivelin e par t hierarkis s nevojave bn pjes nevoja pr :
A. vlersim
B. shoqri
C. ekzistenc
D. vetaktualizim

115. Nevoja pr ushqim, uj, ajr dhe ngrohje n hierarkin e nevojave njerzore, paraqesin rendin
e:
A. par t hierarkis
B. dyt t hierarkis
C. tret t hierarkis
D. katrt t hierarkis

116. Nevojat e vlersimit n hierarkin e nevojave njerzore, paraqesin rendin e:
A. tret t hierarkis
B. katrt t hierarkis
149


C. dyt t hierarkis
D. par t hierarkis

117. Identifikimi i nevojave t konsumatorve pr prodhime dhe shrbime sht detyr e funksionit :
A. t marketingut
B. kadrovik
C. financiar
D. t prodhimit

118. Njohja, hulumtimi dhe prcaktimi i blersve potencial pr programin ekzistues t prodhimit sht
aktivitet i funksionit t :
A. Financimit
B. marketingut
C. prodhimit
D. planifikimit

119. Reklamimi i produkteve t firms n mjetet e informimit sht aktivitet i politiks s:
A. promocionit
B. produktit
C. mimit
D. shprndarjes

120. N ciln faz t ciklit jetsor t produktit n treg, produkti arrin maksimumin e shitjes?
A. n fazn e lansimit t produktit n treg
B. n fazn e rritjes s produktit n treg
C. n fazn e degjenerimit t produktit n treg
D. n fazn e ngopjes s produktit n treg


















150


MATEMATIK
MATEMATIKA LND E PRGJITHSHME

I. Aritmetika dhe Algjebra (60%)
1. Logjika
matematike dhe
bashksit

Veprimet me gjykime
Veprimet me bashksi
Probleme t logjiks matematike
Gjuha e logjiks matematike
Modelime logjike
2. Bashksit
numerike
N,Z,Q,R
Veprimet me numra : (+, - ,
.
, : )
Krahasimi i numrave
Njehsimi i prqindjes
Zgjidhje e probleme me prpjestim
Komunikimi me gjuhn e simboleve
Modelim me numra
3. Kombinatorika

Zbatimi i formulave t kombinatoriks
Zgjidhja e problemeve
Formula e binomit
Trekndshi i Paskalit
4. Fuqizimi
dhe
rrnjzimi
Veprimet me fuqi me eksponent numr t plot
Veprimet me fuqi me eksponent numr racional
Veprimet me shprehje racionale
5. Ekuacioni
dhe inekuacioni
linear
Zgjidhja e ekuacioneve dhe inekuacioneve lineare
Paraqitja e zgjidhjeve t inekuacioneve ne boshtin numerik dhe me
intervale
Zgjidhja e problemeve
6. Forma
algjebrike e
numrave
kompleks
Prcaktimi i pjess reale dhe imagjinare t numrit kompleks
Njehsimi i modulit t numrit kompleks
Veprimet me numra kompleks
Paraqitja e numrave kompleks n form gjeometrike
7. Ekuacioni
kuadratik
Zgjidhja e ekuacionit kuadratik
Zbrthimi i trinomit kudratik n faktor linear
Zgjidhja e problemeve me ekuacione kuadratike
Analiza e natyrs s zgjidhjeve
Prdorimi i formulave e Viettit
Zgjidhja e ekuacioneve irracionale
8. Funksioni
kuadratik
Funksioni kuadratik
Zerot dhe shenja e funksionit kuadratik
Grafiku i funksionit kuadratik


151


II. Gjeometria dhe matjet (30%)
9. Gjeometri

Konceptet themelore t gjeometris
Pikat karakteristike t trekndshit
Paraqitja gjeometrike e vektorit
Veprimet me vektor
10. Matjet Njehsimi i syprins s figurave
Njehsimi i vllimit t trupave t rregullt
11. Trigonometria Prkufizimi i funksioneve trigonometrike n trekndshin knddrejt
Identitetet trigonometrike


III. Statistika dhe probabiliteti ( 10%)
12. Statistika

Individi dhe populacioni
Denduria dhe klasifikimi sipas karakteristikave
Masat e tendencs qendrore ( m
a
, m
o
, m
e
)
Leximi i grafive statistikore
13. Probabiliteti Eksperimenti dhe ngjarja
Provat dhe ngjarjet e rastit
Prkufizimi klasik i probabilitetit

MATEMATIKA LND E VEANT

I. Gjeometria analitike n rrafsh
1. Drejtza

Distanca ndrmjet dy pikave
Ekuacionet e drejtzs
Distanca ndrmjet piks dhe drejtzs
Kndi ndrmjet dy drejtzave
2. Ekuacionet e shkalls
s dyt
Rrethi
Elipsa
Hiperbola
Parabola
Pozita e drejtzs ndaj lakores s shkallls s dyt
3. Forma algjebrike e
vektorve

Madhsit skalare dhe vektoriale
Prodhimi skalar i vektorve
Prodhimi vektorial i vektorve
Prodhimi i przier i vektorve
Kndi ndrmjet dy vektorve

II. Analiza Matematike
4. Funksioni Funksioni eksponencial
152


eksponencial dhe
logaritmik
Ekuacioni dhe inekuacioni eksponencial
Prkufizimi i logaritmit
Vetit e logaritmit
Funksioni logaritmik
Ekuacioni dhe inekuacioni logaritmik
Modelimet logaritmike
5. Trigonometria Prkufizimi funksioneve trigonometrike n rreth
Njsit pr matjen e kndeve, kalimi nga nj njsi matjeje n tjetrn
Zgjidhja e trekndshit
Ekuacionet trigonometrike
Grafiku funksioneve trigonometrike
Zgjidhja e problemeve
6. Vargjet Vargu numerik
Vargu aritmetik
Vargu gjeometrik
Vlera kufitare e vargut
Modelimi
5. Limiti dhe
vazhdueshmria e
funksionit
Prkufizimi i vlers kufitare t funksionit
Gjetja e limitit t funksionit
Prkufizimi i vazhdueshmris s funksionit
8. Derivati i
funksionit
Shtesa e argumentit dhe shtesa e funksionit
Interpretimi gjeometrik
Vetit e derivateve
Derivatet e funksioneve
Zbatimi i derivateve n paraqitjen grafike t funksionit











MATEMATIKA LND E PRGJITHSHME
1. Cili nga gjykimet e mposhtme sht disjunksion i gjykimeve?
A. 5 7 17 x + =
B. 3 x = ose
2
36 x =
C. Nse 1 x = , ather 2 2 x =


D. 3 x > dhe 9 x <
153



2. Fjalia Numri 88 sht numr i thjesht ose numr i prbr:
A. sht gjykim i sakt
B. sht gjykim i pasakt
C. Nuk sht gjykim
D. Nuk mund t prcaktohet saktsia e saj

3. sht dhn bashksia { } A x R dhe x numr ift = . Cili nga gjykimet e dhna sht i sakt?
A. 169 A
B. 196 A
C. 66 A
D. 81 A
4. Jan dhn gjykimet ) 1 )( 1 ( 1 :
2
+ = x x x p dhe
2 2 2
2 ) ( : b ab a b a q + = + . Cila nga
formulat vijuese t gjykimeve sht e sakt?
A. q p
B. q p
C. p q
D. p q

5. Jan dhn gjykimet 6 2 3 : = p , 6 2 3 : = + q , : 3 2 6 r = dhe
6 2 3 : = s . Cila nga formulat vijuese t gjykimeve sht e sakt?
A. q p
B. r p
C. r q
D. s q

6. Cili nga rastet e poshtshnuara paraqet veprimin e implikacionit pr gjykimet p e q ?
A. nse p ather q dhe nse p ather q
B. nse p ather q
C. p dhe q
D. p ose q

7. Nse 1 x = dhe 2 y = , ather vlera e saktsis s formuls ( 2 ) 1
x
x y x y y > = <
sht:
A. ( )
B. ( )
C. ( )
D. ( )

8. Cili nga pohimet e dhna sht i sakt?
A. Nse { } , , , a 1 2 1 2 , ather a > 2 0
154


B. Nuk ekziston asnj element nga { } , , , 1 2 1 2 , ashtu q a > 2 0
C. Vetm pr numrat pozitiv nga { } , , , 1 2 1 2 , vlen a > 2 0
D. Vetm pr numrat negativ nga { } , , , 1 2 1 2 , vlen a > 2 0


9. Kur Fidani e bleu veturn e tij, ai kishte pasur nj zbritje prej % 18 . Nse ai pagoi 8200 euro,
ather sa kushtoi vetura pa zbritje?
A. 10000 euro
B. 9500 euro
C. 9000 euro
D. 8500 euro

10. Cila nga barazimet e dhna sht i sakt?
A. 3 7 3 7 + = +
B.
2 2
3 7 5 + =
C.
2 2 2
3 7 10 + =
D.
2 2
5 4 3 =


11. Vlerso se cila nga t poshtshnuarat sht e sakt:
A.
1 1
5 3
>
B. 3 5 >
C. 1 1 >
D.
6 7
7 8
>

12.

Nga 225 kilogram xehe dalin 34.2 kilogram bakr. Sa prqindje e xehes sht bakr?
A. 10%
B. 13.2%
C. 15.2%
D. 20%

13. N nj paralele, 12% e nxnsve nuk i punuan detyrat e matematiks, 32% i punuan detyrat
gabimisht dhe 14 nxns i kan zgjidhur detyrat sakt. Sa nxns ka paralelja?
A. 25
B. 28
C. 30
D. 32
14. Le t jen , , z x y dhe , , 0 x y z . Cili nga barazimet
I.
x
y
x z
z y
=

II.
z
y x
z
y
z
x
= III. x z y z y x + = + IV.
x z y z y x = nuk sht i sakt?
A. I.
B. II.
155


C. III.
D. IV.
15. Jan dhn numrat real
7
2
a = , 3 b = ,
3
10
c = dhe d = . Cili nga jobarazimet vijuese
sht i sakt?
A. d c b a < < <
B. a d c b < < <
C. b a d c < < <
D. d b c a < < <

16. far numri paraqet perimetri i trekndshit t dhn n figur?
A. Numr natyror
B. Numr i plot
C. Numr racional
D. Numr iracional

17. Ndryshimi ndrmjet numrit t plot pozitiv N dhe vlers reciproke t tij sht
2
3
. Cili sht
numri N ?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

18. Pr numrat real , y, z x le t vlej

<
<
>
0
0
0
yz
xy
xyz
.
Cila nga pohimet vijuese sht e sakt??
A. 0, 0, 0 x y z > < <
B. 0, 0, 0 x y z < > <
C. 0, 0, 0 x y z < < >
D. 0, 0, 0 x y z > > <

19. Profiti mujor i nj kompanie sht 700 euro. Nse profiti i asaj kompanie n muajin vijues
sht ngritur n 805 euro, ather sa prqindje sht rritur profiti mujor?
A. 5%
B. 10%
C. 15%
D. 20%

20. Luli dhe Blerta duan t ndajn nj shum t hollash n raport 3: 5. Nse Blerts i takojn 60,
ather sa para i takojn Lulit?
A. 12
B. 24
C. 36
156


D. 48

21. Nj dyqan gjat nj viti ka shitur 620 kompjuter, ndrsa vitin vijues ka shitur 713 kompjuter. Sa
prqindje sht rritur shitja?
A. 10%
B. 12.5%
C. 15%
D. 17.5%

22. Termi i katrt i zhvillimit t binomit
( )
x y
5
4
sht:
A. x y
12 2
10
B. x y
12 2
15
C. x y
12 2
5
D. x y
12 2
8


23. Koeficienti i a b
6 12
n zhvillimin binomial
( )
a b
4
3 4
2 sht:
A. 16
B. 14
C. 8
D. 4

24. Sa permutacione mund t formohen me shkronjat e emrit TRENI?
A. 120
B. 140
C. 160
D. 180
25. Shtat pika i takojn nj rrethi. Sa korda mund t formohen prej atyre pikave?
A. 20
B. 21
C. 22
D. 23

26. Sa sht vlera e shprehjes
13! 12!
13! 12!
+

?
A.
12
13

B.
11
12

C.
6
7

D.
5
6


27. Cila sht forma e thjeshtuar e shprehjes
1
1
7
3
3
4
16
2
a b
b a




?
157


A.
2
2a
b

B.
2
2a
b

C.
2
a
b

D.
2
a
b

28. Cila sht forma e thjeshtuar e shprehjes
2 1
3 2
1 3
3 4
a b
a b

?
A.
1
4
1
3
b
a

B.
1
3
1
4
a
b

C.
1 1
3 4
a b
D.
1 1
3 4
a b .
29. Sa sht vlera e shprehjes
1
3
2
27 81
:
8 16



?
A. 1
B.

1
C.

2
D.

2
3

30. N ciln form mund t shkruhet prodhimi
3 2
a a ?
A.
6 5
a
B.
6
a a
C.
3
a a
D.
3
a
31. N ciln form mund t shkruhet prodhimi
2
1
1
1
a
a
a


+
, pr vlera t lejuara t a -s?
A. 1 a +
B. 1 a
C. a
D. a
32. Cilin rezultat tregon shnimin e sakt t fuqis
9
9 me baz 3?
A.
9
3
158


B.
18
3
C.
27
3
D.
81
3
33. N ciln form mund t shkruhet thyesa
1
1 2 +
?
A. 1 2
B. 1 2
C. 1 2 +
D. 1 2 +

34. N ciln form mund t shkruhet prodhimi
2 3
( ) a a ?
A.
6 2
a a
B.
6
a a
C.
3 2
a a
D.
3
a a
35. N ciln form mund t shkruhet shprehja ( )
3
3 3
1 3
64 4 2 2
8 2
A


= +


?
A. 13
B. 11
C.

11
D.

13

36. Cili nga barazimet e poshtshnuara sht i sakt?
A. b a b a + = +
B. a a =
2

C.
3
2
3
a a =
D.
2
1

=
a
b
b
a

37. Cila sht forma e thjeshtuar e shprehjes
+


b b
b b
2 2
2 1 1
4 4
, pr vlera t lejuara t b -s?
A.
b
1
2

B.
+ b
1
2

C. b 2
D. + b 2

38. Cila sht forma e thjeshtuar e shprehjes
2
6 9
3 9
a a
a
+

, pr vlera t lejuara t a -s?


159


A.
3
3
a +

B.
3
3
a

C. 3 a +
D. 3 a
39. Cila sht forma e thjeshtuar e shprehjes
2
6( 64)
16( 8)
x
x

+
, pr vlera t lejuara t x -it?
A.
3( 8)
8
x

B.
3( 8)
8
x +

C.
3( 8)
8( 8)
x
x

+

D.
3
8( 8) x

40. Zgjidhje e ekuacionit

+ = +


x x x
1 1
4 6
4 6
sht:
A. x = 0
B. x =1
C. x =2
D. x =3

41. Nj nxns n testin e par n lndn e historis arriti 66 pik. Q ai t vlersohet notn 3 ,
duhet q mesatarja e pikve t testit t par dhe t dyt t jet ndrmjet 70 dhe 80 pikve. S
paku sa pik duhet ti fitoj nxnsi n testin e dyt?
A. 75
B. 74
C. 73
D. 72

42. Cili Zgjidhjet e inekuacionit ( ) ( ) + < x x x 4 4 2 3 2 gjenden n intervalin:
A.



,
14
3

B.



,
11
3

C. ( ) , 2
D. ( ) , 3

43. Zgjidhje e ekuacionit
5 7 6
3
4 2 3
x x x
+ + = sht:
A. 6
B. 9
C. 12
160


D. 15
44. Nse vlen barazimi: = ,ather sa sht ?
A.
B.
C.
D.
45. Zgjidhjet e inekuacionit jan:
A.
B.
C.
D.
46. Zgjidhjet e inekuacionit jan:
A.
B.
C.
D.
47. Pr ciln vler t a vlen inekuacioni
a
a 1
3
2 3
<

?
A. 3 = a
B. 1 = a
C. 1 = a
D.
3 = a


48. Cilat vlera t a -s e plotsojn inekuacionin
2
5 3
a
a > ?
A. 5 > a
B. 4 > a
C. 3 > a
D. 2 > a

49. Cila vler e s panjohurs x nga intervali
1
,
2



e plotson ekuacionin 2 1 2 = x ?
A.
2
1

B.

2
3

C.

2
1

161


D.
2
3


50. Nj nxns n testin e par n lndn e Matematiks ka marr 93 pik,
ndrsa n testin e dyt ka marr 96 pik. Sa pik duhet t marr ai n
testin e tret, ashtu q mesatarja e pikve t tri testeve t jet 91 pik?
A. 82 pik
B. 84 pik
C. 86 pik
D. 88 pik

51. N tabel jan dhn mosha e Arts dhe Gurit. Pas 15 vjetsh Arta do t jet dy her m e vjetr
se Guri. Sa vjet ka Arta?
A. 30 vjet
B. 35 vjet
C. 40 vjet
D. 45 vjet

52. Nse x sht zgjidhje e ekuacionit 5
2
2
1
= +
x x
, ather sa sht vlera e shprehjes 2 1 x ?
A. -1
B. 0
C. 3
D. 5

53. Nse x sht zgjidhje e ekuacionit ( ) 6 2 4 x x =

, ather sa sht vlera e
2
1
+ x
?
A.
4
1

B.
5
1

C.
6
1

D.
7
1


54. Cilat vlera t s panjohurs x e plotsojn inekuacionin 5
2
3
1
+
<
x
?
A. 5 7 x <
B. 4 8 x <
C. 3 9 x <
D. 2 10 x <

162


55. Sa sht pjesa reale dhe imagjinare e numrit kompleks
i
z
i
+
=
3 2
?
A. ( ) Re z = 2, ( ) Im z = 3
B. ( ) Re z = 2 , ( ) Im z =3
C. ( ) Re z = 2, ( ) Im z i = 3
D. ( ) Re z = 2 , ( ) Im z i =3

56. Sa sht moduli i numrit kompleks i 18 7 ?
A. 4
B. 3
C. 5
D. 6
57. Cila sht forma standarde e numrit kompleks
2 5
1 2
i
i
+
+
?
A.
B.
C.
D.

58. Cili sht i konjuguarit i numrit kompleks ?
A. 3 1 i z + =


B. 3 1 i z + =


C. 3 1 i z =


D. 3 1 i z =



59. Sa sht pjesa reale dhe imagjinare e numrit kompleks z t dhn n figur?
A.
2
2
) Im( ,
2
6
) Re( = = z z
B.
2
6
) Im( ,
2
2
) Re( = = z z
C.
2
1
) Im( ,
2
3
) Re( = = z z
D.
2
3
) Im( ,
2
1
) Re( = = z z

60. Pr cilin numr kompleks bi a z + = vlen barazimi i z i + = + 4 2 3 ?
A. i z = 1
163


B. i z + = 1
C. i z = 1
D. i z + = 1

61. sht dhn numri kompleks
2
z si n figur. Sa sht shuma e
numrave kompleks i z 2 3
1
= dhe
2
z ?
A. i z z + = + 4
2 1

B. i z z = + 4
2 1

C. i z z 3 4
2 1
= +
D. i z z 3 4
2 1
+ = +

62. Le t jen i z = 2
1
dhe i z 2
2
= dy numra kompleks. Cila
pik e dhn n sistemin kompleks koordinativ si n figur
paraqet prodhimin
2 1
z z ?
A. A
B. B.
C. C.
D. D.

63. Sa sht moduli z i numrit kompleks z t dhn n figur?
A. 13 = z
B. 9 = z
C. 4 = z
D. 5 = z
64. Cilt numra paraqesin zgjidhje t ekuacionit kuadratik
x x
x x

2 3
2
?
A. x =1 ose x =6
B. x =1 ose x =5
C. x =1 ose x =5
D. x =1 ose x = 4

65. far zgjidhjesh ka ekuacioni kuadratik x x + =
2
4 4 5 6?
A. Zgjidhje reale e dyfisht
B. Zgjidhje reale t ndryshme
C. Zgjidhje komplekse t konjuguara
D. Nuk ka zgjidhje

66. Cilt numra pozitiv dallojn pr 2, derisa prodhimi i tyre sht 10?
A. + 1 11 dhe 11 1
B. + 1 10 dhe 10 1
C. + 1 7 dhe 7 1
164


D. + 1 5 dhe 5 1

67. Gjatsia e nj tavoline n form drejtkndshi sht nj m 2 m e gjat se gjersia e saj. Nse
diagonalja e saj sht m 5 , ather gjatsia dhe gjersia e tavolins jan:
A.
+
m
2 6
2
dhe
+
m
2 6
2

B. + m 2 6 dhe + m 6 6
C. m
+ 5 5
2
dhe m
+ 2 5
2

D. m + 5 5 dhe m + 2 5

68. Bashksia e zgjidhjeve t nj ekuacioni kuadratik sht
{ }
+ , i i 2 2 2 2 2 2 . Cili sht ai
ekuacion?
A. x x + =
2
4 12 0
B. x x + =
2
4 12 0
C. x x + =
2
2 6 0
D. x x + =
2
2 6 0

69. Zgjidhjet e ekuacionit iracional = x x 3 3 2 6 jan:
A. = x 3
B. = x 4
C. = x 5
D. = x 6

70. Pr far vlere t parametrit m ekuacioni ka njrn zgjidhje 0?
A. 0
B. 1
C. 2
D. 3
71. Pr far vlere t parametrit a ekuacioni 0 2 2 3
1
= +

x x
a
sht kuadratik?
A. 1 = a
B. 2 = a
C. 3 = a
D. 5 = a

72. N figurn e mposhtme sht dhn grafiku i funksionit R R g : . Me ciln formul sht
dhn funksioni R R f : , nse 3 ) ( ) ( = x g x f ?
A. 3 3 ) (
2
= x x x f
B. 3 3 ) (
2
+ = x x x f
C. 3 3 ) (
2
= x x x f
D. 3 3 ) (
2
+ = x x x f

73. Cili interval numerik paraqet zgjidhjet e inekuacionit x x 6 5 ?
165


A.
[ ] 2, 3
B. ( , 3]
C. [2, ) +
D. ( , 2) (3, ) +
74. sht dhn funksionit kuadratik me 3 2 ) (
2
= x x x f . Cilat
jan pikprerjet e grafikut t tij me boshtet koordinative?
A. (1,0), (-3,0) dhe (0,-3)
B. (-1,0), (3,0) dhe (0,-3)
C. (-1,0), (-3,0) dhe (0,3)
D. (1,0), (-3,0) dhe (0,3)

75. N figur sht dhn grafiku funksionit kuadratik 2
2
+ = x x y . Cili nga
pohimet vijuese sht i sakt?
A. Intervali i prkufizimit t tij sht
1 1
, ,
2 2

+


.
B. Zerot e tij jan 1 x = dhe 0 x = .
C. Ai sht vetm rrits n intervalin e tij t prkufizimit.
D. Kulmi i parabols sht pika
1 9
,
2 4
K





76. Sa duhet t jet vlera e parametrit m n ekuacioni kuadratik 0 7 2
2
= + m x x , ashtu q
zgjidhjet e tij
1
x dhe
2
x t plotsojn barazimin 3 2
2 1
= + x x ?
A. 9 m =
B. 28 m =
C. 9 m =
D. 28 m =

77. Sa sht dyfishi i prodhimit t zgjidhjeve t ekuacionit kuadratik
0 2
2
= x x ?
A. 4
B. 2
C.

2
D.

4
78. Sa sht numri i segmenteve q bashkon 7 pika t ndryshme t nj vije rrethore?
A. 14
B. 18
C. 21
D. 24
79. N figur sht dhn gjashtkndshi i rregullt ABCDEF, ku OB b =
)))& &
dhe Q sht mesi i
vektorit CD
)))&
. Cili sht vektori CQ
)))&
?
A. CQ b =
)))& &

B. CQ b =
)))& &

166


C.
1
2
CQ b =
)))& &

D.
1
2
CQ b =
)))& &


80. Nse pikat A(-1, 0), B(1,3) dhe C(3, -1) jan kulmet e nj trekndshi si n
figur, ather sa sht gjatsia e medians
a
m t lshuar nga kulmi A?
A. 10
B. 2
C. 15
D. 5 2


81. Nj knd sht 8 her m i madh se kndi komplementar i tij. Cili sht ai knd?
A. 10
$

B. 20
$

C. 30
$

D. 40
$


82. Le t jen , , tri knde t tilla q
o
380 = + + dhe
3
2
= =

. Sa sht madhsia e kndit ?


A. 100
$

B. 120
$

C. 140
$

D. 160
$

83. Sa sht vlera e prcaktorit
2 20
3 60
$
$
?
A. Barazi me shumn e kndeve t brendshme t nj trekndshi.
B. Barazi me masn e kndit t drejt.
C. Barazi me masn e nj kndi t ngusht.
D. Barazi me nj t tretn e mass s kndit t plot.

84. N tetraedrin e dhn n figur AC c =
)))&
&
dhe AD d =
)))& &
. Si shprehet vektori CD
)))&
si kombinimin
linear i vektorve c
&
dhe d
&
?
A. CD d c =
)))& &
&

B. CD c d =
)))& &
&

C. CD d c = +
)))& &
&

D. CD d c =
)))& &
&
.

167



85. Jan dhn vektort ( ) 1,1, 2 a =
&
dhe ( ) 2 , 1, 2 b m =
&
. Sa sht vlera e parametrit m nse
17 a b + =
&
&
?
A. } 8 , 9 { m
B. } 8 , 9 { m
C. } 9 , 8 { m
D. } 9 , 8 { m .


86. do vektor a
&
prcaktohet me:
A. (A) intensitetin dhe drejtimin
B. (B) intensitetin dhe kahun
C. (C) kahun dhe drejtimi
D. (D) intensitetin, drejtimin dhe kahun


87. Sa sht syprina e siprfaqes s trekndshit me gjatsi t brinjve a cm =15 , b cm =16 dhe
c cm =17 ?
A. 24 21 njsi katrore
B. 23 19 njsi katrore
C. 22 17 njsi katrore
D. 21 15 njsi katrore


88. Brinjt e drejtkndshit t dhn n figure jan 4cm dhe 3cm. Sa sht syprina e pjess s pa
hijezuar t figurs?
A. 2 cm
2

B. 3 cm
2

C. 4 cm
2

D. 6 cm
2



89. N hartn e nj qyteti me prpjes 1:50000 sht konstruktuar nj rreth me rreze 3cm. Sa
siprfaqe t toks mund t mbuloj ai rreth?
A. 35 m
2

B. 40 m
2

C. 45 m
2

D. 50 m
2

90. Nse funksioni ( )
2
7( 6 9) V x x x = + paraqet vllimin e cilindrit t dhn n figur, ather
me ka shprehet gjatsia e rrezes s bazs s tij?
A. 3 = x r
B. 3 + = x r
C. ) 3 ( 7 = x r
168


D. ) 3 ( 7 + = x r

91. Nj kopsht n form drejtkndshi sht 5 metra m i gjat se sa i gjer. U nevojitn 130 metra tel
(rrjet) pr ta rrethuar kopshtin duke e ndar at n dy pjes si shihet n figur. Sa jan
dimensionet e kopshtit?
A. 22, 29
B. 30, 35
C. 27, 32
D. 29, 34

92. Sa sht syprina e pjess s hijezuar n figur?
A.
2
2
11
x
B.
2
6x
C.
2
2
17
x
D.
2
10x

93. Sa sht vllimi i piramids s ndrtuar mbi vektort ( ) 3, 0, 0 a =
&
,
( ) 0, 3, 0 b =
&
dhe ( ) 3, 3, 3 c =
&
?
A. 3 njsi kubike
B. 6 njsi kubike
C. 9 njsi kubike
D. 27 njsi kubike

94. Kopshti n form drejtkndshi si n figur duhet
rrethuar me tel, perimetri i t cilit sht 50 metra. Nse e
rrisim gjatsin e tij pr 3 metra dhe gjersin pr 2 metra,
ather sa metra tel nevojiten pr ta rrethuar
kopshtin?
A. 50 metra
B. 55 metra
C. 60 metra
D. 65 metra.
95. Diagonalja e nj katrori sht 2 d = cm. Nse diagonalja zvoglohet pes her, pr sa
centimetra do t zvoglohet perimetri i katrorit?
A. Pr dy her
B. Pr tri her
C. Pr katr her
D. Pr pes her

96. sht dhn figura. Sa sht cot ?
A. = cot 3
B. = cot
2
2

169


C. = cot
3
2

D. = cot 2

97. Cila sht forma e thjeshtuar e shprehjes
( ) + sin cos
cos
x x
x
2
1
?
A. sinx 2
B. cos x 2
C. sin cos x x + 1 2
D. sin cos x x 1 2

98. Cili nga jobarazimet sht i sakt?
A. sin 45 cos 45 >
$ $

B. sin 45 cos 45 =
$ $

C. sin30 cos30 >
$ $

D. sin30 cos30 =
$ $


99. sht dhn trekndshi knddrejt ABC gjatsit e brinjve t cilit jan [AB]=5cm, [BC]=4cm
dhe [AC]=3cm. Sa sht vlera e , nse sht kndi te kulmi A?
A.
B.
C.
D.

100. Cila sht forma e transformuar e shprehjes ?
A.
B.
C.
D.
101. Le t jet dhn trekndshi knddrejt si n figur. Sa sht vlera e cot ?
A.
2
2
cot =
B. 2 cot =
C.
3
3
cot =
D.
3
6
cot = .

170


102. Sa sht vlera e shprehjes
sin 1
1
+
pr
4

= ?
A. 2 2
B. 2 2
C. 2 2
D. 2 2 +


103. Cili nga barazimet e shnuara paraqet identitet trigonometrik?
A. 1 sin cos
2 2
=
B.

cos
sin
cot =
C.

cot
1
tan =
D. 1 tan cot = .

104. Le t jet kndi n kuadrantin e II, ndrsa kndi n kuadrantin e III. Cili nga
jobarazimet vijuese sht i sakt?
A. 0 cos sin >
B. 0 cos cos <
C. 0 cos sin >
D. 0 sin sin >

105. Cila sht forma e thjeshtuar e shprehjes

2 cos
6 cos
2 sin
6 sin
, pr vlera t lejuara t ?
A. 2
B. 2 cos
C. 2 sin
D. 2 cos 2 sin

106. Duke u bazuar n t dhnat nga figura, sa sht vlera e sin ?
A.
2
2
sin =
B.
2
3
sin =
C.
2
1
sin =
D. 1 sin =

107. Le t jen dhe fardo dy knde. Cila nga formulat e poshtshnuara sht e sakt?
A. sin cos cos sin ) sin( =
B. sin cos cos sin ) sin( + =
171


C. sin sin cos cos ) sin( =
D. sin sin cos cos ) sin( + = .

108. Nse cos 40 a =
$
, ather sa sht sin10
$
?
A. sin10 2a =
$

B.
2
sin10 2a =
$

C. sin10 2 1 a =
$

D.
2
sin10 2 1 a =
$
.

109. N katrkndshin e dhn n figur vlen [AB]=3 njsi, [BD]=[DC]=1 njsi dhe
90
o
BCA BDC = = . Sa sht sin ?
A.
3
2
sin =
B.
3
2
sin =
C.
2
2
sin =
D.
2
3
sin =

110. Nse probabiliteti i ngjarjes A sht , 0 43 , ather sa sht probabiliteti i ngjarjes s kundrt
me ngjarjen A?
A.

1
B.

0
C. , 0 57
D. , 0 55

111. Jan dhn vlerat numerike 2, 5, 7, 6, 9, 1, 3. Sa sht dyfishi mendians?
A. 6
B. 8
C. 10
D. 12

112. Hidhen dy zare pr loj njkohsisht. Sa sht gjasa q shuma e
pikve q bien t jet m e madhe se 10?
A.
1
18

B.
1
36

C.
1
12

D.
1
9

172


113. Le t jet dhn vargu I vlerave numerike 1, 3, 3, 3, 4, 4, 5, 5, 6, 6, 6, 7, 7, 8. Cili nga
pohimet vijuese sht i sakt?
A. Vargu nuk ka mod.
B. Vargu ka modn 3.
C. Vargu ka modn 6.
D. Vargu ka dy moda 3 dhe 6

114. Sa sht mediana e vlerave t dhna n kolonn Mosha e tabels s dhn?
A. 16
B. 19
C. 21
D. 23

115. Numri i koshave q ka shnuar nj ekip basketbolli gjat 7 ndeshje jan 91, 102, 87, 93, 99,
91, 86. Cila sht moda e tyre?
A. 87
B. 91
C. 99
D. 102

116. Nj Auto-Sallon ka 30 vetura prej t cilave 6 jan t llojit Citroen, 14 jan Ford Fiesta dhe 10
jan Opel Corsa. Sa sht gjasa (probabiliteti) q vetura e zgjedhur rastsisht t jet Ford
Fiesta?
A.

5
1

B.
30
1

C.
15
7

D.

3
1

117. N nj dollap ndodhen 15 libra me numra rendor prej 1 deri 15. Sa
sht gjasa (probabiliteti) q libri i zgjedhur rastsisht t jet libr
me numr rendor tek?
A.
15
1

B.
15
2

C.
15
7

D.
15
8

118. Vlera mesatare e dy numrave sht 5.5. Cilt jan ata numra nse njri numr sht pr 5 m i
madh se tjetri?
A. 1 dhe 6
B. 2 dhe 7
C. 3 dhe 8
173


D. 4 dhe 9

119. Hidhen dy zare. Sa sht probabiliteti q shuma e numrave t rn t jet 5?
A.
1
9

B.
1
7

C.
1
5

D.
1
3

120. anta prmban 6 topa t bardh, 4 topa t kuq dhe disa topa t verdh. Nse probabiliteti q
nj top i nxjerr rastsisht nga anta t jet i verdh sht
1
3
, caktoni sa topa t verdh kishte n
ant?
A.

5
B.

8
C. 11
D. 14
121. Nse 20 = + b a dhe 80 = + bx ax ather sa sht vlera e x

?
A.

4
B.

8


C.

) ( 4 b a +
D. ) ( 8 b a +
122. Nse vlen
2
2012 a = , ather sa sht vlera e shprehjes ( 1)( 1) 2011 a a + ?
A.

2
B.

0
C. 2
D.
2010

123. sht dhn ekuacioni: 0 6 1 2 = x . Sa sht vlera e 3 2 x ?
A. 10
B. 13
C. 15
D. 17
124. Nse 7 1 3 + = + x x

dhe 2 4
2
1
= y
.
Sa sht vlera e y x
2
?
A. 12
B. 24
C. 36
D. 48
125. Cila sht moda: 7 , 10 , 5 , 9 , 7 , 1 , 3 , 6 , 7 , 5 ?
A. 6
B. 6,5
C. 7
D. 7,5
174



126. Nj lokal ka syprin
2
72m i cili rritet edhe pr 25% , ather sa
2
m do t i ket lokali?
A.
2
82m
B.
2
90m
C.
2
102m
D.
2
120m

127. Nse
1 0 < < x
, ather cili nga pohimet sht i sakt ?

4 2
. x x I >
3
. x x II >
2
1 . x III <
A. Vetm I.
B. Vetm II.
C. Vetm III.
D. I. dhe II.
128. Sa sht shuma e numrave 23 ... 5 3 1 + + + + = S ?
A. 32 = S
B. 72 = S
C. 144 = S
D.
148 = S

129. Sa sht vlera e shprehjes: ( )
2 5 3
5
2
3
1
) 1 ( 9 : 27
2
1
64 + +

= M ?
A. 4
B. 0
C. -2
D.
3
3


130. Sa sht perimetri i figurs s dhn, nse cm c 13 = dhe cm s 5 = ?
A. cm P 48 =
B. cm P 50 =
C. cm P 58 =
D.
cm P 60 =



131. Pr transportimin e nj sasie t thngjillit nevojiten 24 kamion me fuqi transportuese 14
tonsh. Sa kamion me fuqi bartse 16 tonsh do t ishin t nevojshm pr transportimin e sasis
s njjt t thngjillit?
A. 21
B. 23
C. 17
D. 19

132. Sa sht vlera e shprehjes ( ) ( ) ( ) a a a :
2 4
3
?
A.
13
a
175


B.

13
a


C.
14
a
D.
14
a


133. Cili funksion i prgjigjet grafikut t dhn ?
A. x x y 4
2
+ =
B. x x y 4
2
=
C. x x y 4
2
=
D. x x y 4
2
+ =

134. Nj kopsht ka formn e drejtkndshit me syprin
2
300m . Cili ekuacion kuadratik i prgjigjet
q zgjidhet e tij e japin mundsin q kopshti t rrethohet me nj tel t gjat m 74 ?
A. 0 300 37
2
= + + x x
B. 0 300 74
2
= + + x x
C. 0 300 74
2
= + x x
D.
0 300 37
2
= + x x




135. Sa sht shuma e zgjidhjeve t sistemit t ekuacioneve:

=
= +
2 2
18 2
y x
y x
?
A. 10 = + y x
B. 14 = + y x


C. 16 = + y x
D.
20 = + y x


136. Nse x x x f =
2
) ( dhe 5 2 ) ( = x x g , ather sa sht )) 5 ( (g f ?
A.

10
B.

15
C.

20


D.

25

137. N figurn e mposhtme pika U sht ndrmjet pikave V dhe T . Nse 31 VT = njsi
gjatsie, ather sa sht gjatsia e segmentit UT ?
A. 16 = UT
B. 17 = UT
C. 18 = UT
D.
19 = UT



176


138. Sa sht shuma e numrave kompleks e t paraqitur n figur ?
A.
B.
C.
D.


139. Vija n diagram tregon temperaturn mesatare
gjat ditve t nj jave n Kosov. Sa sht
temperatura mesatare e javs?
A. C
0
5 . 14
B. C
0
15
C. C
0
5 . 15
D. C
0
16


140. sht dhn bashksia e numrave {2, 4, 6, 8}. Sa numra dyshifror natyror mund t formohen prej
ktyre numrave n mnyr q shifrat t mos prsriten ?
A. 8
B. 12
C. 16
D. 24

141. Cili numr po mungon n mnyr q katrori ___ 18
2
+ + x x , t jet katrori i plot ?
A. 9
B. 18
C. 36
D. 81

142. Cili nga barazimet e dhna paraqet identitet trigonometrik?
A.

cos
1
tan =
B.

sin
1
tan =
C. 1 cos tan =
D.
1 cot tan =



143. sht dhn funksioni
x
b a y = . far vlere duhet t ket a n mnyr q funksioni t jet
drejtze horizontale ?
A. 1 = a
B. 0 = a
177


C. 1 = a
D.
+ = a


144. Sa sht vlera e 1 log 2
100
1
log 9 log
5
2012
10 3
?
A. 0
B. 1
C. 4
D. 5
145. Jan dhn barazimet

=
=
=
1 7
23 5
10 3
z
y
x
. Cili nga inekuacionet e dhn sht i sakt ?
A. z y x < <
B. x y z < <
C. y x z < <
D.
z x y < <


146. Nj shkronj sht zgjedhur rastsisht nga alfabeti i gjuhs shqipe. Sa sht probabiliteti q
shkronja e zgjedhur t jet n fjaln Matur?
A.
6
1

B.
36
1

C.
6
5

D.
36
5

147. Nse mesi aritmetik i numrave : -5, a, -3, -2 sht i barabart me -1 , ather sa sht vlera e
numrit a ?
A. - 4
B. 5
C. 6
D. 8

148. N rrethin e dhn trigonometrik koordinatat e piks

2
3
,
2
1

paraqesin:
A.
B.
C.
D.
178


149. sht dhn diagrami i bashksive A, B, C. Cila formul paraqet pjesn e hijesuar t figurs ?
A. ( ) C B A \
B. ( ) C B A
C. ( ) A C B \
D.
( ) A C B


150. Forma e thjeshtuar e shprehjes
2
5 3 5 3

+ + sht:
A. 4
B. 3 2
C. 8
D. 5 2



MATEMATIKA E AVANCUAR
151. Sa sht distanca ndrmjet pikave
( )
, A 0 6 2 dhe
( )
, B 1 2 ?
A.
3 11
njsi gjatsie
B. 4 13 njsi gjatsie
C. 5 14 njsi gjatsie
D. 6 15 njsi gjatsie

152. Sa sht perimetri i trekndshit, kulmet e t cilit jan pikat ( 6, 0), (2, 0), (1, 6) A B C ?
A. 8 37 85 + + njsi gjatsie
B. 8 35 83 + + njsi gjatsie
C. 8 33 82 + + njsi gjatsie
D. 8 31 79 + + njsi gjatsie

153. Ekuacioni i drejtzs s dhn n figurn vijuese sht:
A. 4 1 0 x y + + =
B. 4 2 1 0 x y + + =
C. 4 3 1 0 x y + + =
D. 4 3 1 0 x y + =


154. Cili sht ekuacioni i drejtzs s dhn n figur?

A.
0 2 = + y x

179


B.
0 2 = + y x

C.
0 2 = + + y x

D.
0 2 = + + y x





155. Ekuacioni i drejtzs p sht
1
7
2
y x = + , ndrsa drejtza q sht paralel me drejtzn p
dhe kalon npr pikn ( ) 0, 3 M . Cili sht ekuacioni i drejtzs q ?
A. 7 2 + = x y
B. 3 2 + = x y
C. 3
2
1
+ = x y
D. 7
2
1
= x y


156. Cili sht ekuacioni i rrethit t dhn n figurn e mposhtme?
A. + + = x y x y
2 2
2 4 4 0
B. + + + = x y x y
2 2
2 6 4 0
C. + + + = x y x y
2 2
3 4 7 0
D. + + + = x y x y
2 2
5 10 15 0



157. Cili sht ekuacioni i rrethit me qendr n pik prerjen Q t drejtzave t dhna n figur dhe
me gjatsi rrezeje 3 = r ?
A.
0 7 6 2
2 2
= + + + + y x y x

B.
0 7 6 2
2 2
= + + + y x y x

C.
0 7 6 2
2 2
= + + + y x y x

D.
0 7 6 2
2 2
= + + y x y x


158. Cili sht ekuacioni i rrethit me qendr n pikn ( ) , Q 11 12 dhe rreze
me gjatsi 5 njsi?
A.
x y x y + + + =
2 2
22 24 240 0

B.
x y x y + + =
2 2
22 24 240 0

180


C.
x y x y + + =
2 2
22 24 249 0

D.
x y x y + + =
2 2
28 22 308 0


159. Cili ekuacioni i prgjigjet elipss s dhn n figur?
A.
x y
+ =
2 2
1
36 49

B.
x y
+ =
2 2
1
49 36

C.
2 2
1
6 7
+ =
x y

D.
x y
+ =
2 2
1
7 6


160. Cili ekuacioni i prgjigjet parabols s dhn n figur?
A. = + + y x x
2
4 3
B. = + + y x x
2
3 4
C.
y x x = +
2
5 1

D.
y x x = +
2
5





161. Cilat jan kulmet dhe fokuset e hiperbols s dhn n figur?
A. Kulmet
( ) ( ) , , , 0 2 0 2
; Fokuset
( ) ( )
, , , 0 2 5 0 2 5
B. Kulmet
( ) ( ) , , , 2 0 2 0
; Fokuset
( ) ( )
, , , 2 5 0 2 5 0
C. Kulmet
( ) ( ) , , , 4 0 4 0
; Fokuset
( ) ( )
, , , 2 6 0 2 6 0
D. Kulmet
( ) ( ) , , , 0 4 0 4
; Fokuset
( ) ( )
, , , 0 2 6 0 2 6





162. Cili ekuacioni i prgjigjet parabols s dhn n
figur?
A.
y x x = +
2
4 3

B.
y x x = +
2
3 4

C.
y x x = +
2
5 1

181


D. = y x x
2
1



163. Sa sht prodhimi vektorial i vektorve a i j k = + 2
& & &
&
dhe b i j k = 2
& & & &
?
A. a b i j k = + 5 3
& & & &
&

B. a b i j k = + 5 3
& & & &
&

C. a b i j k = + + 5 3
& & & &
&

D.
a b i j k = + 5 3
& & & &
&

164. Jan dhn vektort 2 , , 6 a i j k b i j c i j k = + = + = +
& & & & & & & & & & &
. Sa sht moduli i vektorit
2 a b c
& & &
?
A. 126
B. 127
C. 129
D.
131


165. Sa sht vlera e numrit real x ashtu q vektort 3 2 5 , 3 2 a i x j k b i j k = + = +
& & & & & & & &
t jen
normal mes vete?
A. = x
13
6

B. = x
11
6

C. = x
7
6

D.
= x
5
6


166. Nse x sht zgjidhje e ekuacionit logaritmik ( ) = log x
2
3 1 2, ather sa sht vlera e 3x ?
A. = x 5
B. = x 5
C. = x 3
D. = x 3


167. Cila pik n boshtin numerik t dhn n figur e prfaqson m s miri vlern numerike t
shprehjes 4 log
3
1
9 log
2 3
?
182


A. A
B. B
C. C
D. D

168. Nse
3
log 2 x = dhe y y 3 3 2 = , ather sa sht vlera e
2 2
x y ?
A. 72
B. 78
C. 84
D. 90
169. Cili nga barazimet e dhna m posht, pr vlera t lejuara t x , sht i sakt?
A. ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) 4 log 2 log 4 2 log + = + x x x x
B. ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) 4 log 2 log 4 2 log + + = + x x x x
C. ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) 4 log 2 log 4 2 log + = + x x x x
D. ( ) ( ) ( ) ( ) 8 2 log 4 2 log
2
+ = + x x x x

170. Cila vler numerike e x sht zgjidhje e ekuacionit eksponencial

=
x 1
2 8 ?
A. x = 1
B. x = 2
C. x =1
D. x =2
171. N ciln pik funksioni eksponencial i dhn me formuln ( )

=
x
f x
2 2
2 e pret boshtin Oy ?
A. ( ) , P 0 4
B. ( ) , P 4 0
C. ( ) , P 0 6
D. ( ) , P 6 0
172. Nse ( ) ( ) log g x x =
1
2
, ather sa sht g



1
8
?
A. g

=


1
3
8

B. g

=


1
2
8

C. g

=


1
1
8

D.
g

=


1
0
8

173. Vlera e funksionit sht:
A. 1
B. 2
C. 4
183


D. 8

174. Cila sht forma e thjeshtuar e shprehjes
4 4 2
sin cos cos ?
A.
2
1 3cos
B.
2
1 3cos +
C.
2
1 3sin
D.
2
1 3sin +

175. Sa sht cos nse
3
sin
4
= dhe kndi gjendet n kuadrantin e dyt?
A.
7
cos
4
=
B.
7
cos
4
=
C.
1
cos
4
=
D.
1
cos
4
=


176. Sa sht tan



7
12
?
A. + 7 4 3
B. 7 4 3
C.

+ 7 4 3
D.
7 4 3


177. sht dhn kndi i till q sin > 0 dhe tan < 0. N cilin kuadrant ndodhet kndi ?
A. I r
B. II t
C. III t
D. IV t


178. Cila sht bashksia e zgjidhjeve t ekuacionit trigonometrik cos + =
11
5
2
n intervalin
$ $
( , ) 0 360 ?
A.
{ }
, 60 300
$ $

B.
{ }
, 45 270
$ $

C.
{ }
, 30 180
$ $

184


D.
{ }
, 75 215
$ $


179. Cila nga vlerat vijuese sht zgjidhje e ekuacionit trigonometrik 2cot sin2 1 x x = pr
?
2
, 0


x

A.
6
x

=
B.
3
x

=
C.
4
x

=
D.
2
x

=

180. Nse termat e dhn a =
13
105 dhe a =
40
375 jan t nj vargu aritmetik, ather sa sht
diferenca dhe termi i par i tij?
A. , d a = =
1
10 15
B. , d a = =
1
10 15
C. , d a = =
1
15 20
D.
, d a = =
1
15 20


181. Cili sht termi i shtat e vargut (progresionit) aritmetik pr t cilin ?
A. -9
B. -3
C. 3
D. 9
182. Sa sht hersi i vargut (progresionit) gjeometrik pr t cilin termi i par sht , ndrsa
termi i dyt ?
A. - 4
B. - 2
C. 2
D. 4
183. sht dhn forma implicite e funksionit: 0 1 = + + y x xy . Cila sht forma eksplicite?
A. 1 ,
1
1

+
= x
x
x
y
B. 1 ,
1
1

+

= x
x
x
y
C. 1 ,
1

= x
x
x
y
D. 1 ,
1

+
= x
x
x
y
185


184. Nse termat e dhn a =
3
1
72
dhe a =
6
1
15552
jan t nj vargu gjeometrik, ather sa
sht hersi dhe termi i par i tij?
A. , q a = =
1
1 1
6 2

B. , q a = =
1
1 1
6 2

C. , q a = =
1
1 1
5 4

D.
, q a = =
1
1 1
5 4


185. Cila sht kufiza e prgjithshme e vargut - 4, -1, 2, 5, 8, ...?
A. n + 3
B. 3n 4
C. 3n 7
D. n 5
186. Sa sht vlera e limitit lim
n
n n
n n

2
4 3
1
4 3
?
A.
1
2

B.
1
3

C.
1
4

D.
187. Sa sht vlera e limitit lim
x
x
x

2 2
2
4
?
A. 0
B.

1
C. +
D.
188. Sa sht vlera
2
0
(3 ) 9
lim
x
x
x

+
?
A. -6
B. 0
C. 6
D.
189. Sa sht vlera e limitit
cos
lim
x
x
x

0
1
?
A.

0
B.

1
C.

2
186


D.
2

190. Sa sht limiti
3
2
4
64
lim
16
x
x
x

?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
191. Sa sht limiti
0
sin
lim
cos 1
x
x x
x

?
A. -3
B. -2
C. -1
D. 0

192. Cila prej shprehjeve vijuese paraqet derivatin e funksionit ( ) y f x = n pikn
0
3 x = ?
A.
0
( ) (3)
lim
x
f x f
x



B.
0
(3 ) ( )
lim
x
f x f x
x

+


C.
0
(3 ) (3)
lim
x
f x f
x

+


D.
0
(3 ) (3)
lim
(2)
x
f x f
f

+

193. Derivati i pest i funksionit R R x f = ) ( t dhn me ( ) f x x x x = +
6 4
3 2 1 sht:
A. x 720
B. x 720 72
C. x 360
D.
x 360 72

194. Cili polinom i shkalls s dyt ( ) f x ax bx c = + +
2
q plotson kushtet ( ) f = 0 2 , ( ) ' f = 0 2
dhe ( ) '' f = 0 3 sht:
A. ( ) f x x x = +
2
3
2 2
2

B. ( ) f x x x = +
2
1
3 2
2

C. ( ) f x x x = +
2
3 2 2
D.
( ) f x x x = +
2
3 2 2

195. Derivati i funksionit R R x f = ) ( t dhn me ( ) sin cos f x x x = +
2 2
4 4 sht:
A. 0
B. 4
C. sin cos x x + 8 8
D.
sin cos x x 8 8


187


196. Cili sht derivati i funksionit
2
2
2
( )
3
x
f x
x

=
+
?
A.
( )
( )
2
2
7
'
3
x
f x
x
=
+

B.
( )
( )
2
2
5
'
3
x
f x
x
=
+

C.
( )
( )
2
2
10
'
3
x
f x
x
=
+

D.
( )
( )
2
2
'
3
x
f x
x
=
+


197. Cila vler e x -it e bn 6 mesataren e t dhnave { } , , , , , , , x 3 3 4 5 6 7 8 ?
A. 8
B. 12
C. 16
D. 48
198. Sa sht mesatarja e numrave { } , , , , , , , 1 4 4 5 6 7 8 9 ?
A.

4
B.

9
C. 1.5
D. 5.5

199. Supozojm se ju i hidhini dy zare (kube pr loj). Sa sht probabiliteti q shuma t bie 11?
A.

2
9

B.

5
12

C.

1
3

D.
1
18

200. Sa sht probabiliteti q Dielli t perndoj n jug?
A. 0
B. 1
C.
1
2

D.
2
3

201. Cila nga vlerat e mposhtme e plotson tabeln e shprndarjes s probabilitetit t dhn n
vijim?
188


B 2 4 6 8
P(B) 0.1 0.1 0.2
A. 0.2
B. 0.05
C. 0.4
D. 0.6
202. Syprina e hijezuar n drejtkndshin ABCD sht
324
njsi katrore. Sa
sht vlera e t panjohurs
x
?
A. 7
B. 9
C. 11
D. 13

203. Pr m s shumti sa vlera t funksioni i dhn n figur merr vlern ?
A. 1
B. 3
C. 4
D. 6

204. Cili sht ekuacioni i rrethit t paraqitur n figur ?
A.
B.
C.
D.

205. Nga t dhnat e paraqitura n figur me sa sht i barabart vektori ?
A.
B.
C.
D.
206. Cili sht ekuacioni i drejtzs e cila pren sistemin koordinativ n pikat ) 0 , 3 ( A dhe ) 3 , 0 ( B
?
A. 3 = + y x
B. 3 = y x
C. 1 3 3 = + y x
D.
1 3 3 = y x


207. Sa sht x tan nse 2
cos sin 2
cos 3 sin 9
=
+

x x
x

A. 1 tan = x
189


B.
2
1
tan = x
C. 1 tan = x


D.
2
1
tan = x



208. Jan dhn 2 , 3
1
= = q a dhe 96 =
n
a te vargu gjeometrik. Sa sht vlera e n ?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 8

209. Sa sht vlera e
( ) x x
x
x

4 2
4
lim
2
2

A.
2
1

B.
2
2

C. 2 2
D. 2


210. sht dhn ekuacioni

+
2 10
7 4
9 3
4 1
X . Sa sht vlera e X ?
A.

=
11 13
3 5
X

B.

=
11 13
3 5
X C.

=
7 7
3 3
X

D.

=
7 7
3 3
X

211. Cili sht ekuacioni i drejtzs q kalon npr pikn ) 3 , 2 ( P dhe sht normal me drejtzn
0 7 : = + y x d ?
A. 0 6 2 = + y x
B. 0 = y x
C. 0 5 2 = + y x
D. 0 5 = + y x

212. Le t jet dhn funksioni . Sa do te jet ?
A. ) ln(sin 2 ) ( ' x x f =
B. x x f cot 2 ) ( ' =
C. ) ln(cos 2 ) ( ' x x f =
D.

x x f tan 2 ) ( ' =

190


213. Tabela vijuese tregon vlerat e nj funksioni f dhe derivatit t tij ' f . Nse funksioni h sht
dhn me
2
( ) ( ( )) h x f x = , caktoni '(2) h
A.
24

B. 20


C. 16
D.
- 12


214. Nse , p q jan zgjidhjet e ekuacionit kuadratik
2
13 36 0 x x + = , caktoni p q p q +
A. 5
B. 1
C. -1
D. 0

215. Nse 7 a b + = dhe
2 2
21 a b = sa sht vlera e 3b ?
A.

6
B.

5
C.

4
D.
3


216. Cila sht vlera maksimale e funksionit 1 9 6 ) (
2 3
+ = x x x x f n intervalin ) 5 , 0 ( ?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

217. N qoft se 1 > x , ather cili nga shprehjet e dhna :
I.
x
x
1
II.
x x
2
1
III.
2 3
2 4 x x
rriten me rritjen e x ?
A. Vetm I
B. I dhe II
C. Vetm III
D. I dhe III

218. Sa duhet t jet vlera e parametrit A n ekuacionin e drejtzs 0 4 = + y Ax

n mnyr q
kjo drejtza ta pren boshtin Oy me segment dy her m t madh se boshtin Ox ?
A. 1
B. 2
C. 4
D. 8
219. Jan dhn barazimet 8
2
4
=
+y x
x
dhe 16
4
4
=
+ y x
x
. Sa sht vlera e y x ?
x
( ) f x '( ) f x
0 2 5
1 4 -3
2 -2 3
3 4 2
191


A. 2
B. 4
C. 6
D. 8
220. Nse
2
1
sin
1
sin = +
x
x sa sht vlera e shprehjes
x
x
2
2
sin
1
sin + ?
A.

4
1

B.
4
1


C.
4
7


D.

4
7

221. sht dhn grafiku i funksionit funksioni 2 3 ) (
3
+ + = x x x f . Cili nga pohimet sht i sakt:
A. Funksioni ka shkputje n pikn 0 = x .
B. Funksioni ka asimptot horizontale.
C. Funksioni ka vlera ekstreme pr 1 = x dhe 1 = x
D. Funksioni sht konkav n intervalin ) , 1 ( ) 1 , ( + x

222. Cili sht domeni i funksionit ) 3 2 arcsin( 3 ) ( = x x f
A. 2 1 x
B. 3 1 x
C. 3 1 x
D. 2 1 x
223. Sa sht syprina e trekndshit i cili formohet prej drejtzave , x y =

0 = y dhe 4 + = x y
A.

2 = S
B.

4 = S
C.

6 = S
D.

8 = S


224. sht dhn nj shprehje kompleks i
i
i y x
3 2 + =
+
, ku y x,

jan numra real ndrsa i sht
njsi komplekse. Sa sht vlera e ) ( ) ( i y x i y x + ?
A. 5
B. 13
C. 17
D. 25

225. Jan dhn vektort ) , 1 , 3 ( m a = dhe ) 2 , 1 , ( = m b . Sa sht vlera e parametrit m n mnyr
q vektort t jen normal?
A. 2 = m
B. 1 = m
C. 1 = m
192


D.
2 = m


226. sht dhn

4
5
,
4

x . Cili nga inekuacionet sht i sakt ?
A. x x sin cos
B. x x cos sin <
C. x x sin cos
D. x x cos sin >

227. Cila sht zgjidhja e ekuacionit 0
2
sin sin = +
x
x pr 2 0 x
A.

2 ,
3
2
, 0 = = = x x x
B.

2 ,
4
3
, 1 = = = x x x
C.

= = = x x x ,
3
5
, 0
D.

= = = x x x ,
3
4
, 1


228. N ABC dhn 2 = a , 2 2 = b dhe
0
30 = . Zbato teoremn e sinusit dhe trego se cila
sht vlera e kndit ?
A.
0
30 =
B.
0
45 =
C.
0
60 =
D.
0
120 =
229. Sa sht vlera e shums ...
12
1
6
1
3
1
+ + + = S
A. 0


B. 1
C.
3
2


D.

2
3

230. sht dhn funksioni
1
2 3
) (

=
x
x
x f . Sa sht ? ) (
1
x f


A.
1
3 2
) (
1
+

x
x
x f
B.
3
2
) (
1

x
x
x f
193


C.
2
3
) (
1
+
+
=

x
x
x f
D.
2 3
1
) (
1

x
x
x f


231. Cili prej diagrameve vijuese paraqet funksion ,, nj - nj ?

A. I
B. II
C. III
D. IV

232. Njehsoni
1
1
lim
1

x
x
x
?
A. 1
B.
2
1

C.
2
3

D. 2
233. sht dhn
3
1
) 45 tan(
0
= . T caktohet tan ?
A. 1
B. 2
C.
2
3

D.
4
3

234. T caktohet qendra e rrethit 0 24 8 6
2 2
= + + + y y x x ?
A. ) 4 , 3 ( Q
B. ) 4 , 3 ( Q
C. ) 4 , 3 ( Q
D. ) 4 , 3 ( Q

235. Jan dhn drejtzat 2 ) 1 2 ( :
1
+ + = x a y d ,
2
1
2
3
:
2
+ = x
a
y d . T caktohet vlera e
parametrit a ashtu q drejtzat e dhna t jen paralele.
194


A. 3
B. 2
C. 3
D. 2

236. sht dhn funksioni x x x f + =
2
) ( . T caktohet ) 9 ( ' f ?
A.
6
109

B.
6
37

C.
3
55

D.
3
56

237. sht prkufizuar veprimi binar a ab b a 3 + = . T caktohet y nse vlen y 5 4 4 5 = .
A.
17
19
= y
B.
19
21
= y
C.
21
22
= y
D.
20
23
= y
238. T caktohet ekuacioni i drejtzs s dhn n grafikun vijues?
A. 3
2
3
+ = x y
B. 3
3
2
+ = x y
C. 3
2
3
= x y
D. 3
3
2
= x y

239. Jan dhn vektort ) 8 , 6 ( = u dhe ) 4 , 3 ( = v . T njehsohet | | | | v u + .
A. 2 10
B. 3 10
C. 15
D. 21

240. T njehsohet vlera e shprehjes

1
sin
1
tan
2
2

.
A. 0
195


B. 1
C. sin
D. cos

241. T njehsohet vlera e shprehjes
2
3 2 3 2

+ + = S .
A. 2
B. 4
C. 6
D. 8
242. sht dhn grafiku i funksionit
1
1

=
x
y . Cila nga t dhnat sht e sakt?
A. Funksioni sht i prkufizuar pr ( ) + , x .
B. Funksioni ka zero n pikn 1 = x .
C. sht zvoglues.
D. sht gjithkund pozitiv.

243. Monedha metalike hidhet tri her dhe regjistrohet vargu i shifrs S
dhe i figurs F. Sa sht numri i rezultateve t mundshme?
A. 4
B. 6
C. 8
D. 12

244. T caktohet mediana e numrave: 1, 3, 4, 8, 14, 15, 20, 21?
A. 8
B. 11
C. 14
D. 15

245. T caktohet vlera e parametrit 0 < a n ekuacionin 0 1
2
= + ax x n mnyr q zgjidhjet e tij
t jen t barabart.
A. 3 = a
B. 1 = a
C. 2 = a
D.
4 = a







196







FIZIK


FORCA DHE LVIZJA E TRUPAVE



1. MEKANIKA E TRUPAVE

- Lvizjet drejtvizore
- Lvizjet rrethore
- Inercia, masa dhe forca
- Puna, fuqia dhe energjia mekanike
- Graviteti

2. MEKANIKA E LNGJEVE
- Shtypja hidrostatike
- Ligji i Arkimedit
3. LIGJET E RUAJTJES

- Ligji i ruajtjes s impulsit
- Ligji i ruajtjes s energjis mekanike
4. ELASTICITETI, LKUNDJET
DHE VALT MEKANIKE. ZRI

- Lkundjet harmonike
- Lavjerrsi matematik
- Valt mekanike
- Reflektimi dhe thyerja e valve

II. LVIZJA KAOTIKE DHE DUKURIT TERMIKE

1. TEORIA MOLEKULARE
KINETIKE E LNDS

- Ligjet themelore t gazit ideal
- Temperatura dhe matja e saj
- Ekuacioni i prgjithshm i gazrave ideale

2. TERMODINAMIKA

- Energjia e brendshme
- Nxehtsia
- Motort termik
3. GJENDJET AGREGATE

- Avullimi, Valimi, Kondensimi, shkrirja dhe ngurtsimi


III. ELEKTRICITETI DHE MAGNETIZMI

197


1. NGARKESAT ELEKTRIKE DHE
RRYMAT

-Fusha elektrike dhe intensiteti i saj.
-Puna, potenciali dhe tensioni elektrik
-Rryma elektrike dhe ligji i xhaulit
-Ligji i Ohmit dhe rregullat e kirkofit
- Rezistenca dhe lidhja e tyre
- Fusha magnetike e magneteve t prhershm
- Fusha magnetike e rryms elektrike
2. INDUKSIONI
ELEKTROMAGNETIK
- Rryma alternative

III. OPTIKA
1. OPTIKA GJEOMETRIKE - Ligjet themelore t optiks gjeometrike
- Qelqi zmadhues dhe mikroskopi
- Pasqyrat
2. OPTIKA VALORE

- Interferenca e valve. Shembuj


V. FIZIKA BASHKKOHORE

1. FIZIKA RELATIVISTIKE

- Shprehjet relativistike pr masn,impulsin dhe energjin
- Lidhja e energjis relativistike me impulsin
2. RREZATIMI TRERMIK DHE
OPTIKA KUANTIKE
- Ligjet e rrezatimit t trupit absolut t zi
- Fotoefekti dhe Efekti Kompton
3. STRUKTURA E ATOMIT - Nivelet energjetike dhe serit spektrale t atomit t H

4. BRTHAMA ATOMIKE DHE
GRIMCAT ELEMENTARE
- Veorit themelore t brthams
- Reaksionet brthamore
5. FIZIKA E TRUPIT T NGURT - Fizika e trupave t ngurt

VI. ASTRONOMIA
1. ASTRONOMIA SFERIKE ME
ASTROFIZIK

- Lvizja e dukshme vjetore e diellit. Rrotullimi i Toks
dhe
Diellit dhe eklipsi i hns dhe diellit
- Lvizja e planetve









198







I. FORCA DHE LVIZJA
1. Cila nga formulat paraqet momentin e forcs ?
A.
I M =

B. Fv M =
C. I M =
D. Fa M =

2. Cila nga formulat paraqet momentin e inercis ?
A.
mr I =

B. mv I =
C.
2
mr I =
D.
2
mv I =

3. Me ciln nga shprehjet e shnuara m posht caktohet shpejtsia e dyt kosmike ?
A.
gh v =

B.
gr v =

C.
r
m
G v =

D.
r
m
G v 2 =


4. Cila sht forca rezultuese pr rastin e paraqitur n figur ?
A. N F 23 =
B. N F 120 =
C. N F 7 =
D. N F 875 , 1 =
5. Makina me mas 1500 kg. e rrit shpejtsin pr v=2m/s brenda kohs t=1s. Cila sht vlera e
forcs e cila vepron n makin ?
A. 750 N
B. 1500 N
C. 3000 N
D. 6000 N
6. Cila nga shprehjet paraqet njsin e shpejtsis (
s
m
) ?
A. s H
Z

B. m H
Z

C.
s
H
Z

199


D.
Z
H
m

7. Cila nga shprehjet paraqet njsin e nxitimit (
2
s
m
) ?
A.
Z
H
m

B.
Z
H m
C.
m
H
Z

D.
Z Z
H H m

8. Sa sht vlera e amplituds dhe gjatsis valore pr valn e paraqitur n figur ?
A. Amplituda m A 2 , 0 = dhe gjatsia valore m 8 , 0 =
B. Amplituda m A 2 , 0 = dhe gjatsia valore m 4 , 0 =
C. Gjatsia valore m 4 , 0 = dhe amplituda m A 1 , 0 =
D. Gjatsia valore m 8 , 0 = dhe amplituda m A 1 , 0 =

9. Sa sht vlera e amplituds dhe gjatsis valore pr valn e paraqitur n figur ?
A. Amplituda m A 2 , 0 = dhe gjatsia valore m 8 , 0 =
B. Amplituda m A 2 , 0 = dhe gjatsia valore m 4 , 0 =
C. Gjatsia valore m 4 , 0 = dhe amplituda m A 4 , 0 =
D. Gjatsia valore m 8 , 0 = dhe amplituda m A 4 , 0 =
10. Nj en e mbushur me uj ka vrima n fundin e saj. Ena bie vertikalisht posht me rnie t lir, ku
mjedisi i lvizjes sht vakum ka ndodh me ujin n en ?:
A. Derdhet sepse ena ka vrima n fundin e saj
B. Nuk derdhet nga vrimat sepse sht rnie e lir
C. Ena bie prpara ujit sepse ka pesh m t madhe
D. Ena rri pezull, ndersa uj bie nepr vrimat e ens

11. N cilin prej rasteve n figur sht e paraqitur n mnyr t rregullt amplituda dhe gjysma e
gjatsis valore e vals?
A. I
B. II
C. III
D. IV




12. Cila sht njsia pr matjen e momentit t forcs ( M ) ?
200


A.
s
m
kg
B.
2
s
m
kg
C.
2
2
s
m
kg
D.
3
2
s
m
kg


13. Cila sht njsia pr matjen e fuqis (P) ?
A.
s
m
kg
B.
2
s
m
kg
C.
2
2
s
m
kg
D.
3
2
s
m
kg
14. Dy persona si n figur po ecin n rrafshin
horizontal, kur ata mbrrijn n fundin e
rrafshit, far ndodh me energjin potenciale t
tyre ?
A. Rritet
B. Zvoglohet
C. Do t bhet zero
D. Mbetet e pandryshuar

15.Cila sht njsia pr matjen e peshs ( ) P n fizik ?
A. Kilogrami ( ) kg
B. Njutoni ( ) N
C. Xhauli ( ) J
D. Wati ( ) W

16. Shpejtsia e trupit rritet 2 her ndrsa distanca e trupit nga boshti i rrotullimit zvoglohet dy her.
N ket rast nxitimi radial i trupit (
r
v
a
r
2
= ) duhet t:
A. rritet katr her
B. zvoglohet katr her
C. rritet tet her
D. zvoglohet tet her

17. Balonat me madhsi t njjt, lshohen nga e njjta lartsi t bien n drrasat me gozhda. N cilin
prej rasteve n figur n balon bhet presion m i madh ?
A. I
B. II
C. III
201


D. IV




18. Si ndryshon frekuenca e zrit n pranues n krahasim me frekuencn e zrit n burim sipas efektit
t Doplerit, nse ndryshon distanca n mes t burimit dhe pranuesit t zrit?
A. Kur burimi dhe pranuesi i zrit largohen, frekuenca rritet sepse zvoglohet gjatsia valore
B. Kur burimi dhe pranuesi i zrit afrohen, frekuenca zvoglohet sepse rritet gjatsia valore
C. Kur burimi dhe pranuesi i zrit afrohen, gjatsia valore zvoglohet ndrsa frekuenca rritet
D. Kur burimi dhe pranuesi i zrit largohen, gjatsia valore dhe frekuenca e zrit zvoglohet

19. Si ndryshon frekuenca e zrit n pranues n krahasim me frekuencn e zrit n burim sipas efektit
t Doplerit, nse ndryshon distanca n mes t burimit dhe pranuesit t zrit?
A. Kur burimi dhe pranuesi i zrit largohen, frekuenca rritet sepse zvoglohet gjatsia valore
B. Kur burimi dhe pranuesi i zrit largohen, frekuenca zvoglohet sepse rritet gjatsia valore
C. Kur burimi dhe pranuesi i zrit largohen, gjatsia valore dhe frekuenca e zrit zvoglohet
D. Kur burimi dhe pranuesi i zrit largohen, gjatsia valore dhe frekuenca e zrit rritet

20. N figur sht paraqitur prhapja e nj vale, me gjatsi valore e cila mbyll kndin
0
360 .
Sa sht distanca n mes t piks A dhe B e shprehur n gjatsi valore ?



A.
4
5

B.
2
3

C.
4
9

D.
2
5





21. Duke u bazuar n figur t caktohet shpejtsia e lvizjes ? = v

nse masa kg m 500 = ndrsa
s
m
v 15
1
= dhe kg m 100 =
.
A.
s
m
v 3 =
B.
s
m
v 6 =
202


C.
s
m
v 9 =
D.
s
m
v 12 =

22. Trupi me mas
B
M sht n qetsi ndrsa trupi me mas
A
M lviz me shpejtsi ( v ). Me ciln
nga shprehjet e mposhtme caktohet shpejtsia e lvizjes pas goditjes ?
A.
v m m
m m
v
b a
b a
) (
,
+
+
=
B.
b a
a
m m
v m
v
+
=
,

C.
v m
m m
v
a
b a
+
=
,

D.
a
b a
m
v m m
v
) (
,
+
=

23. N figur sht paraqitur lvizja e trupit me pesh G = 72 N, nse trupi kalon lartsin h=5 m, sa
sht vlera e puns s kryer n kt rast ?
A. A=40 J
B. A= 400 J
C. A= 360 J
D. A= 760 J






24. Makina lviz n rrafshin e pjerrt si n figur me shpejtsi konstante nga pika A n piken B. N
ket rast:
A. energjia potenciale rritet, energjia kinetike zvoglohet
B. energjia kinetike rritet, energjia potenciale rritet
C. energjia kinetike dhe energjia potenciale nuk ndryshojn
D. energjia kinetike mbetet konstante dhe energjia potenciale rritet


25. Cilat nga dy madhsit fizike maten me t njjtn njsi matse ?
A. Forca dhe pesha
B. Puna dhe fuqia
C. Energjia dhe impulsi
D. Nxitimi dhe shpejtsia


203


26. N diagram sht paraqitur veprimi i dy forcave n pikn ( P ). Sa sht forca rezultuese qe vepron
n pikn ( P ) ?
A. F = 3N
B. F = 4N
C. F = 5N
D. F = 7N

27. Cili nga prkufizimet paraqet forcn centripetale?
A. Prodhimi i gjysms s mass dhe shpejtsis
B. Prodhimi i gjysms s mass dhe katrorit t shpejtsis
C. Hersi n mes prodhimit t mass, katrorit t shpejtsis dhe rrezes s lakueshmris
D. Hersi n mes prodhimit t mass, shpejtsis dhe katrorit t rrezes s lakueshmris

28. Nse raporti i periodave t dy lavjerrsve matematik sht
2
1
T
T
=
4
3
, ather raporti i gjatsive t
atyre dy lavjerrsve duhet t jet:
A.
4
3
2
1
=
l
l

B.
3
4
2
1
=
l
l

C.
16
9
2
1
=
l
l

D.
9
16
2
1
=
l
l

29. Me an t dors trhiqet shigjeta dhe ajo nga pozita fillestare
zhvendoset pr m s 6 , 0 = , dora vepron me forc N F 20 = si n
figur. Sa pun sht kryer n kt rast ?
A. J A 6 , 2 =
B. J A 6 =
C. J A 12 =
D. J A 6 . 20 =


30. Si ndryshon energjia e trupit nse trupi lviz vertikalisht teposht ?
A. Energjia kinetike dhe potenciale rriten pr shkak se trupi e rrit lartsin gjat lvizjes
B. Energjia kinetike zvoglohet ndrsa energjia potenciale rritet me rritjen e lartsis s trupit
C. Energjia kinetike dhe potenciale zvoglohen pr shkak se trupi gjat lvizjs frkohet me
mjedisin ku lviz
D. Energjia potenciale zvoglohet ndrsa energjia kinetike rritet sepse nxitimi i rndimit t toks
vepron n kah t lvizjes s trupit

31. Pesha specifike e trupit sht (
T
) ndrsa e ujit (
U
). Cili nga kushtet duhet t plotsohet kur trupi
noton mbi uj ?
204


A.
U T
<
B.
T U
=
C.
U T
>
D.
T U
2 =

32. Seksioni i par i nj gypi sht katr her m i vogel se seksioni i dyt. Cila sht shpejtsia e ujit n
seksionin e par kur n seksionin e dyt sht
s
m
v 20 = ?
A.

s
m
v 20 =
B.

s
m
v 10 =


C.

s
m
v 60 =
D.

s
m
v 80 =

33. Cili pohim prshkruan ndryshimin e energjis kinetike dhe potenciale nse trupi lviz prpjet
me shpejtsi konstante?
A. Energjia kinetike dhe potenciale rriten
B. Energjia potenciale dhe kinetike zvoglohen
C. Energjia kinetike sht e pandryshuar dhe potenciale rritet
D. Energjia potenciale sht e pandryshuar dhe kinetike rritet

34. N figura sht paraqitur lvizja e nj makine n trajektore t lakuar. Cili nga rastet e paraqitura
tregon vektorin e shpejtsis dhe nxitimin radial t makins gjat lvizjes?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4




35. Nj makin lviz n trajektore rrethore n kah t
njjt me akrepat e ors. N cilin drejtim t horizontit
vepron nxitimi radial n makin. (shiko figurn) ?
A. N lindje
B. N veri
C. N jug
D. N perndim

205


36. N ciln nga situatat nj person sht n ekuilibr ?
A. Nj fmij duke rrshqitur teposht
B. Nj grua e cila lviz prpjet me ashensor
C. Nj njeri i cili qndron n nj shkall
D. Nj i ri cili e ngadalson makinn

37. N figur sht paraqitur lvizja e lir e trupit t varur n nj fije peri nga pika (A) n (B). Si
ndryshon energjia e prgjithshme e trupit gjat ksaj lvizje?
A. N fillim rritet e pastaj zvoglohet
B. N fillim zvoglohet e pastaj rritet
C. Vazhdimisht shkon duke u rritur
D. Gjat lvizjes energjia nuk ndryshon


38. Katr forca veprojn n t njjtn koh n bllokun e vendosur n rrafshin horizontal. Si lviz
trupi si rezultat i veprimit t ktyre forcave?
A. N t djadht me shpejtsi konstante
B. N t majt me shpejtsi konstante
C. N t majt si lvizje e shpejtuar
D. N t majt si lvizje e ngadalsuar


39. Grafiku paraqet raportin e energjis me masn relative. Cila nga madhsit e shnuara paraqet
raportin e energjis me masn relative?
A. Shpejtsia
) (c

B. Shpejtsia
) (
2
c

C. Nxitimi
) (g

D. Nxitimi
) (
2
g


40. Pse nxitimi i gravitetit t toks n pole sht m i madh se n ekuator ?
A. Polet jan m larg qendrs s toks
B. Polet jan m afr qendrs s toks
C. Temperatura n pole sht m e madhe se n ekuator
D. Temperatura n pole sht m e vogl se n ekuator

41. N cilin nga mjediset shpejtsia e zrit sht m e madhe?
A. Ajr
B. Uj
C. Vakum
D. Qelq
42. Nj shkop i plastiks frkohet pr rroba leshi e pastaj mbahet afr nj rrjedhje uji. Fluksi i
rrjedhjes s ujit ndryshon (shiko figurn). Cila forc e shkakton ndryshimin e fluksit t ujit?
A. Gravitetit
B. Elektrostatike
C. Nukleare
206


D. Magnetike

43. Cila nga madhsit fizike sht vektoriale ?
A. Masa
B. Forca
C. Densiteti
D. Temperatura


44. Katr trupa t rregullt gjeometrik, me pesha t njjta dhe forma t ndryshme veprojn n nj
siprfaqe. Cili prej tyre shkakton shtypje m t madhe?

A. I
B. II
C. III
D. IV




45. Pr ngritje t peshave t mdha, prdoren ngritsit (presat) hidraulike. Me far force duhet
vepruar n siprfaqe t pistonit t vogl, nse duam t ngritim peshn prej 2000N. Raporti
siprfaqeve sht
1
2
S 1
S 100
= ?
A. 0,2N
B. 2N
C. 20N
D. 200N

46. N diagram sht dhn varsia e elongacionit (zhvendosjes) t lkundjes ndaj kohs. Sa sht
elongacioni i ksaj lkundje pr kohn t=1s?
A. 7.5cm
B. 5cm
C. 0 cm
D. 10cm

47. N figur sht paraqitur makina pr transport t qumshtit. Duke u bazuar n formn e nivelit t
qumshtit cila nga versionet e paraqitura n figur paraqet gjendjen e lvizjes s prshpejtuar t
makins?

A. 2
B. 1
C. 3
D. 4

48. Trupi zhvendoset pr gjat boshtit x, ku varsia kohore e pozits sht sikurse n figur. Sa sht
zhvendosja x pas kohs t=10 s?
A. 0 m
207


B. 10 m
C. 100 m
D. 200 m

49. N figur sht paraqitur varsia e shtypjes hidrostatike t katr lngjeve t ndryshme n funksion
t thellsis. Cili nga kto lngje e ka densitetin m t vogl ?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

50. N trupin e vendosur n baz, njkohsisht veprojn tri forca me intensitete dhe kahe si n figur.
Cili do jet efekti i veprimit t ktyre forcave n trup?
A. Lviz n kahun majtas me shpejtsi t ndryshueshme
B. Lviz n kahun majtas me shpejtsi konstante
C. Lviz n kahun majtas me shpejtsi konstante
D. Lviz n kahun djathtas me shpejtsi t ndryshueshme
51. Nj ngarkes, masa e s cils mund t shprehet si shum e tri masave m t kubeve t njjta, ngritt
deri n lartsin 1h. N far lartsie duhet ngritur ngarkesn e cila prbehet
vetm prej nj kubi, ashtu q energjit potenciale t jen te barabarta?
A. 3h
B. 1h
C. 2h
D. 4h

52. Ngarkesa e cila trhiqet nga nj dinamometr, prbehet prej kubeve me masa dhe dimensione t
njjta (shih figurn). N cilin rast forca e frkimit do jet m e vogl ?
A. I
B. II
C. III
D. IV


II. LVIZJA KAOTIKE DHE DUKURIT TERMIKE
53. Cila nga shprehjet paraqet parimin e par t termodinamiks ?
A.
A U Q =

B. A U Q + =
C. A V Q + =
D. A V Q =

54. Cila sht njsia pr matjen e nxehtsis ( ) Q n fizik ?


A. Kilogrami ( ) kg
B. Njutoni ( ) N
C. Xhauli ( ) J
D. Wati ( ) W

208



55. Vllimi i gazit n en rritet pr dy her
1 2
2V V =
.
Cila sht vlera e shtypjes s gazit ?
2
= P
A.
2 2
1
1
1 1
2
1 1
2
P
V
V P
V
V P
P = = =
B.
1
1
1 1
1
2 1
2
2
2
P
V
V P
V
V P
P = = =
C.
4 4 2
1
1
1 1
2
1 1
2
P
V
V P
V
V P
P = = =
D.
1
1
1 1
1
2 1
2
2
4 2
P
V
V P
V
V P
P = = =
56. Procesi i kalimit nga gjendja agregate e gazt n gjendjen agregate t lngt quhet:
A. sublimim
B. kondensim
C. avullim
D. shkrirje

57.Cila nga madhsit fizike duhet t ndryshoj q gazi t kryej pun ?
A. Shtypja
B. Temperatura
C. Nxehtsia
D. Vllimi

58. Avullimi i ujit ndodh n:
A. fardo temperature pozitive
B. fardo temperature negative
C. mbi temperaturn C t
$
40 =
D. kur arrihet temperatura C t
$
100 =

59. Nj gyp cilindrik sht mbushur me gaz dhe fundi i gypit lidhet me nj manometer i cili mat
shtypjen e gazit. Nse vllimi i gazit zvoglohet dy her, ka ndodh me shtypjen e gazit n manometer
?
A. Zvoglohet dy her
B. Rritet dy her
C. Zvoglohet katr her
D. Rritet katr her

60. Cili nga rastet n figura paraqet varshmrin e vllimit ( V ) nga temperatura ( T ) ?
A. I
B. II
C. III
D. IV

61. Me cilen nga shprehjet caktohet parimi i dyt i termodinamiks?
209


A.
2
2 1
T
T T
=
B.
1
1 2
T
T T
=
C.
1
2 1
T
T T
=
D.
1
2 1
T
T T +
=


62. Gazrat jan gjendje agregate t cilat duhet t ken:
A. vetm vllim t caktuar
B. vetm form t caktuar
C. form dhe vllim t caktuar
D. form dhe vllim t pacaktuar

63. Lngjet jan gjendje agregate t cilat duhet t ken:
A. vetm vllim t caktuar
B. vetm form t caktuar
C. form dhe vllim t caktuar
D. form dhe vllim t pacaktuar

64. Nse shpejtsia e lngut gjat lvizjes n tr gjatsin e nj gypi sht e pandryshueshme, ather
rrjedhja e lngut sht:
A. laminare
B. turbulente
C. jo stacionare
D. stacionare

65. Procesi i kalimit nga gjendja agregate e gazt n gjendjen agregate t lngt quhet:
A. sublimim
B. kondensim
C. avullim
D. shkrirje

66. N figurn vijuese sht paraqitur ndryshimi i temperaturs n
funksion t nxehtsis gjat shndrrimeve fazore t ujit. Cila nga
pjest e shnuara paraqet procesin e shkrirjes?
A. B-C
B. A-B
C. C-D
D. D-E


67. N nj llamarin eliku gjendet nj hapje rrethore me diametr sa nj sfer.
Nse, llamarina nxehet me ndihmn e nj flak dhnsi, ather cila nga
pohimet e mposhtme prshkruan sakt efektin pas nxehjes?
A. Hapja rrethore rritet dhe sfera e kalon me leht at
B. Hapja rrethore zvoglohet dhe sfera nuk do mund ta kaloj at
C. Dimensionet e hapjes nuk ndryshojn
D. Hapja mbyllet me nxehtsi
210




68. Dihet se n kushte normale, uji vlon n 100C, kurse n majn m t lart t maleve t
Himalajes, ai vlon prafrsisht n 70C. Kjo ndodh pr arsye se shtypja atmosferike e ajrit mbi
siprfaqe t ujit sht:
A. zero
B. m e vogl se zero
C. m e madhe se ajo normale
D. m e vogl se ajo normale
III. ELEKTRICITETI DHE MAGNETIZMI

69. N figur sht paraqitur forca e bashkveprimit ndrmjet tri ngarkesave sferike, dy prej
ngarkesave kan elektricitet pozitiv. Cila nga ngarkesat sht me elektricitet
negative ?
A. Sfera C
B. Sfera A
C. Sfera B
D. Sfera A dhe B

70. Dy magnet jan vendosur n nj laps si n figur. Magneti A mbetet pezull mbi magnetin B. Cila
deklarat prshkruan forcn gravitacionale dhe forcn magnetike n mes t
magnetit A dhe B ?
A. Forca gravitacionale sht refuzuese dhe forca magnetike trheqse
B. Forca magnetike refuzuese dhe forca gravitacionale refuzuese
C. Forca gravitacionale trheqse dhe forca magnetike refuzuese
D. Forca magnetike dhe forca gravitacionale jan forca trheqse


71. N tabel jan paraqitur dy trupa, trupi A ka rezistencen elektrike R. Sa sht rezistenca e trupit B
n krahasim me trupin A duke u bazuar n t thnat e shnuara n tabel?
A.
2
R

B. R 2
C. R
D. R 4


72. Cila nga rastet paraqet njsin pr matjen e induksionit magnetik ( Teslla) ?
A. m A N T =
B.
m A
N
T

=
C.
m
A N
T

=
D.
N
m A
T

=


211


73. N cilin nga rastet n figur sht paraqitur n menyr t rregullt vijat e fushs magnetike?
A. I
B. II
C. III
D. IV
74. N nj rezistor me rezistenc = 50 R kalon rryma A I 2 = .Sa sht tensioni n skajet e
rezistencs?
A. V R I U 100 = = $
B. V
R
I
U 04 , 0 = =
C. V
I
R
U 25 = =
D. V
I
R
U 50
2
= =



75. Tri sfera metalike (x,y,z) jan t prekura mes veti. Sfera (x) afrohet afr pllaks me elektricitet
pozitiv. N cilin nga rastet e paraqitura n figur elektrizimi i sferave sht i sakt?
A. I
B. II
C. III
D. IV





76. Cila sht vlera e prodhimit ndrmjet rezistencs specifike dhe perueshmris specifike ?
A.
$ 1 <

B.
$ 1 =

C.
1 > $

D.
0 = $




77. Numri neutroneve n brthamn e nj elementi kimik duhet t caktohet si:
A. prodhim i mass atomike dhe numrit t protoneve
B. ndryshim i mass atomike dhe numrit t protoneve
C. hers i mass atomike dhe numrit t protoneve
D. shum n mes t mass atomike dhe numrit t protoneve


78. Nse sasia e nxehtsis q lirohet nga pruesi rritet 9 her, ather intensiteti i rryms elektrike
duhet t:
A. rritet 3 her
B. zvoglohet 3 her
212


C. rritet 9 her
D. zvoglohet 9 her

79. N diagram sht paraqitur fusha elektrike e krijuar nga sfera (A) dhe (B). Cila sht shenja e
elektricitetit pr secilen ngarkes ?
A. Sfera A sht pozitive dhe sfer B sht negative
B. Sfera A sht negative dhe B sfera sht pozitive
C. T dy sferat jan pozitive.
D. T dy sferat jan negative

80. Rezistenca elektrike e nj pruesi t rryms varet nga ndryshimi i temperaturs n prues kur:
A. Me rritjen e temperaturs rezistenca zvoglohet sepse elektronet goditen m shum n mes
veti
B. Me rritjen e temperaturs rezistenca rritet pr shkak se rritet numri i goditjeve n mes t
elektroneve
C. Rezistenca elektrike zvoglohet me rritjen e temperaturs sepse lirohen elektrone nga nivelet
energjetike
D. Rezistenca elektrike rritet me zvoglimin e temperaturs pr shkak se goditen m pak her n
mes veti

81. Tri rezistenca elektrike jan t lidhura paralel mes veti si n figur. Sa sht rezistenca e
prgjithshme e qarkut elektrik?
A. = 9 R
B. = 6 R
C.
= 3 R

D.
=1 R


82. Tensioni n nj poq elektrik sht
V U 220 =
, ndrsa rezistenca e poqit elektrik
= 440 R
. Sa
sht intensiteti i rryms elektrike ? = I

A.
A I 2 =

B.
A I 5 , 1 =

C.
A I 5 , 0 =

D.
A I 1 =


83. Elektroskopi elektrizohet me ndikim elektrostatik me an t nj shufre me elektricitet pozitiv. Cili
nga rastet n figur paraqet elektrizimin e sakt t elektroskopit ?
A. I
B. II
C. III
D. IV





213


84. Bashkveprimi n mes t ngarkesave elektrike n lvizje dhe fushs magnetike sqarohet me:
A. forcn e Njutonit
B. forcn e Lorencit
C. forcn e Amperit
D. forcn e Kulonit
85. Cila nga formulat paraqet raportin e intensitetit dhe tensionit t rryms elektrike n hyrje dhe dalje
t transformatorit ?
A.
2
1
2
1
I
I
U
U
=
B.
1
2
2
1
I
I
U
U
=
C.
1
2
1
2
I
I
U
U
=
D.
2
2
1
1
I
U
I
U
=


86. Cili nga kushtet e poshtshnuara duhet t plotsohet q nj atom t jet elektroneutral ?
A. Numri i elektroneve t jet m i madh se i protoneve
B. Numri e elektroneve t jet m i vogl se i protoneve
C. Numri i elektroneve dhe protoneve t jet i barabart
D. Numri i neutroneve dhe protoneve t jet i barabart

87. Cili nga kushtet e poshtshnuara duhet t plotsohet pr t jonizuar atomin?
A. Numri i elektroneve dhe protoneve t jet i barabart
B. Numri i elektroneve dhe protoneve t jet i ndryshm
C. Numri i protoneve dhe neutroneve t jet i barabart
D. Numri i protoneve t jet i ndryshm me numrin e neutroneve

88. Induksioni magnetik i pruesit me rrym caktohet me shprehjen:
A.
2
2 r
I
B $
$

=
B. B
r
I
$
$

=
C.
r
I
B $
$

2
=
D.
2
2 r
I
B $
$

=

89. Forca e bashkveprimit n mes ngarkess elektrike n lvizje dhe fushs magnetike caktohet me
shprehjen:
A. BIl F =
B. qIB F =
C. qvB F =
D. qvI F =


90. Rrezja e nivelit t par energjetik sht (
0
R ) ndrsa n nivele t tjera sht ( R ).Cila sht vlera e
rrezes nese numri rendor i elementit sht z=1dhe numri i nivelit n=2 ?
214


A.
0
R R =
B.
0
2R R =
C.
0
4R R =
D.
0
6R R =

91. Nj nxehse elektrike punon dhjet or (10h), pr energjin e hargjuar paguajm 5 mimi i
KWh 1 sht 1 , 0 .Sa KW shpenzon nxehsja elektrike brenda nj ore ( h 1 )?
A. KW 5
B. KW 10
C. KW 20
D. KW 50

92. Kur n prues rrjedh rrym, rreth pruesit krijohet fush magnetike. Cila nga pikat e shnuara
n figur paraqet polin verior t fushs magnetike q krijohet rreth pruesit me rrym ?
A. I
B. II
C. III
D. IV

93. N figur sht paraqitur skema e nje pajisje e cila ushqehet me rrym n tri
vende. Nse intensiteti i rryms n hyrje sht 7 A, kurse n daljen e par
prkatsisht t tret jan I
1
=2A dhe I
3
= 4A, ather sa do jet intensiteti n daljen
e dyt I
2
?
A. 1A
B. 2A
C. 3A
D. 4A

94. Nse dy prues kan kahje t kundrt t rrymave si n figur, ather pruesit n mes vete :
A. trhiqen
B. t refuzohen
C. nuk bashkveprojn
D. trhiqen dhe refuzohen





95. N cilin nga qarqet
e paraqitura n figurat e
mposhtme, nuk do t
rrjedh rryma elektrike
npr rezistencn R
2
?

215


A. I
B. II
C. III
D. IV



96. Nse shufra magnetike thyhet prgjysm, cili nga kombinimet e mposhtme paraqet pjest e tij?
A. I
B. II
C. III
D. IV


97. N figur sht paraqitur shufra e ngarkuar me elektricitet pozitiv dhe sfera elektroneutrale. Cila
nga pohimet vijuese prshkruan sakt zhvendosjen e ngarkesave elektrike gjat kontaktit t shufrs
me sfern?
A. Ngarkesat negative nga sfera kalojn tek shufra
B. Ngarkesat negative nga shufra kalojn tek sfera
C. Ngarkesat pozitive nga sfera kalojn tek shufra
D. Ngarkesat pozitive nga shufra kalojn tek sfera

98. N figur sht dhn qarku elektrik i cili prbehet prej nj burimi (bateria), dy shpenzuesve
(llamba dhe freskuesja) si dhe 4 ndrprersve. Prmes cilit ndrprers mund t ndrprejm
njkohsisht edhe llambn edhe freskuesen e ajrit?
A. 3
B. 1
C. 2
D. 4



99. N figur jan dhn vijat e forcs s fushs elektrike t nj sfere t ngarkuar me elektricitet
pozitiv. N ciln nga pozitat e shnuara, intensiteti i fushs elektrike sht m i madh ?
A. I
B. II
C. III
D. IV
100. Tensioni n hyrje pr nj pajisje elektrike sht U
2
=1,5V. Pr kt
qllim kjo pajisje n rrjetin elektrik me tension U
1
=220V lidhet pr
mes nj transformatori. Nse numri i dredhave n bobinn
primare sht N
1
=440, ather sa do jet ky numr n
bobinn sekundare N
2
?
A. 3
B. 30
C. 440
216


D. 4400

IV. OPTIKA

101.Cila sht distanca n mes trupit dhe thjerrs, q thjerra t prdoret si qelq zmadhues ?
A.
f a <

B. f a =
C. f a >
D. f a 2 >

102. Rrezet e drits nga ajri bien n qelq, ka ndodh me rrezet e drits pas rnies n qelq ?
A. Thehen
B. Reflektohen
C. Nj pjes reflektohen e nj pjes thyhen
D. Nj pjes reflektohen e nj pjes difraktojn

103. Gjat kalimit t vals nga mjedisi i rrall n mjedis t dendur vala
e ndrron drejtimin.Cila nga kto rreze paraqet rrezen e thyer ?
A. Rrezja-A
B. Rrezja-B
C. Rrezja-C
D. Rrezja-D

104. N figur sht paraqitur nj thjerr prmbledhse dhe n nj distanc m t madhe se rrezja e
lakueshmris sht vendosur nj trup. Ku do t fitohet shmbllimi i trupit ?
A. N mes qendrs (c) dhe fokusit (f)
B. N distanc m t madhe se qendra (c)
C. M afr se largsia fokale (f)
D. N rreze t lakueshmris (c)

105. N figur sht paraqitur nj thjerr prmbledhse ku n mes fokusit dhe qendrs sht vendosur
nj trup. Ku do t fitohet shmbllimi i trupit?
A. N mes qendrs (c) dhe fokusit (f)
B. N distanc m t madhe se qendra(c)
C. M afr se largsia fokale (f)
D. N rreze t lakueshmris (c)
106. Personi n figur sht i vendosur n distanc m a 2 =
nga pasqyra e rrafsht. N far distance nga pasqyra fitohet
shmbllimi i personit ? = b
A.
m b 1 =

B.
m b 3 =

C.
m b 2 =

D.
m b 4 =


107. N cilin nga katr rastet n figur sht paraqitur difraksioni i valve ?
A. I
B. II
217


C. III
D. IV



108. Diagrami i mposhtm paraqet nj val periodike. Cilat nga dy pikat kan faz (knd ) t njejt t
lkundjes ?
A. A dhe C
B. B dhe D
C. A dhe D
D. B dhe E

109. far ndodh gjat kalimit t drits nga qelqi n uj ?
A. Shpejtsia e drits rritet e frekuenca nuk ndryshon
B. Frekuenca zvoglohet ndrsa shpejtsia rritet
C. Shpejtsia dhe frekuenca e drits zvoglohen
D. Frekuenca dhe shpejtsia e drits rriten

110. N grupin e valve elektromagnetike bjn pjes:
A. rrezet alfa
B. rrezet rentgen
C. rrezet beta pozitive
D. rrezet beta negative

111. N ciln figur sht paraqitur thjerra plan konkave ?
A. I
B. II
C. III
D. IV






112. N ciln figur sht paraqitur thjerra plan konvekse ?
A. I
B. II
C. III
D. IV



113. Nj rreze drite bie n pasqyrn e rrafsht si n figur. Cili sht kndi me t ciln reflektohet
rrezja e drits nga pasqyra?
A.
0
25

B.
0
65

218


C.
0
35

D.
0
55




114. N cilin nga rastet n figur sht paraqitur n mnur t rregullt kalimi i rrezs s drits prej nj
mjedisi n mjedisin tjetr?
A. I
B. II
C. III
D. IV






115. Nj rreze laseri bie n siperfaqen e qet t ujit si n diagram. Cilt nga organizmat do t
ndriohet nga rrezja e laserit ?
A. Gaforrja dhe alga
B. Alga dhe zogu
C. Peshku dhe zogu
D. Gaforrja dhe peshku


116. Nj pal syze me thjerr prmbledhse
kan fuqin optike +0,5 dioptri. Sa sht largsia fokale e ksaj thjerre?
A. 0,5
B. 1
C. 1,5
D. 2

117. Nj person qndron n kmb n distancn 7 m prball nj pasqyre. Para tij gjendet nj karrige
n t ciln ai do t ulet. Nse distanca mes karriges dhe pasqyrs sht 3 m, ather sa do jet distanca
n mes personit dhe shmbllimit t karriges?
A. 10m
B. 3m
C. 4m
D. 7m


118. Nse shpejtsia e drits n nj mjedis transparent sht c v = 5 . 0 , ather sa do t jet indeksi i
thyerjes n i ktij mjedisi?
219


A. 0.5
B. 1
C. 1.5
D. 2
V. FIZIKA BASHKKOHORE
119. Energjia e absorbuar e trupit sht (
a
E ), ndrsa energjia q bie n trup sht ( E ). Cili nga rastet
e shnuara duhet plotsohet kur trupi sht absolutisht i zi?
A.
1 >
E
E
a

B. 1 <
E
E
a

C. 1 =
E
E
a

D. 0 =
E
E
a



120. Grimcat alfa ( ) pr nga struktura jan:
A. brthama t hidrogjenit
B. brthama t litiumit
C. brthama t heliumit
D. brthama t oksigjenit
121. Nse trupi lviz me shpejtsi t prafrt me shpejtsin e drits, ather masa e trupit ndryshon
sepse:
A. me rritjen e shpejtsis, masa e trupit zvoglohet sepse rritet inercia e tij
B. me rritjn e shpejtsis, rritet vllimi trupit, prandaj masa e trupit rritet
C. me rritjen e shpejtsis, masa e trupit rritet sepse rritet vetia e trupit pr t ruajtur gjendjen
(inercia)
D. me rritjen e shpejtsis, masa e trupit rritet sepse rritet dendsia e trupit gjat lvizjes



122. Nse sistemi lviz me shpejtsi t prafrt me shpejtsin e drits, ather koha n kt sistem
duhet t:
A. rrjedh m shpejt se n sistemin e ngadalshm, sepse koha varet nga shpejtsia e lvizjes s
sistemit
B. rrjedh m ngadal se n sistemin e ngadalshm, me rritjen e shpejtsis koha ngadalsohet
C. rrjedh njsoj n t dy sistemet, rrjedhja e kohs nuk varet nga shpejtsia e lvizjes s sistemit
D. n sistemin me shpejtsi t madhe koha ndalet, n sistemin e ngadalshm rrjedh shum shpejt


123. Temperatura e dy trupave sht K T
3
1
10 = , K T
4
2
10 = .Sa sht energjia e trupit t dyt n
krahasim me trupin e par duke u bazuar n ligjin e Shtefan - Bolcmanit
4
T E = ?
A.
1 2
10E E =
B.
1
2
2
10 E E =
220


C.
1
3
2
10 E E =
D.
1
4
2
10 E E =

124. Cili nga elementet e shnuara e luan rolin e shufrave t kontrollit n reaktor brthamor?
A. Platini
B. Hekur
C. Alumini
D. Kadmiumi


125. Ciln nga madhsit e poshtshnuara e kan t njjt brthamat e atomeve t hidrogjenit ( H )
dhe heliumit (
e
H ) ?
A. Masn
B. Vllimin
C. Dendsin
D. Peshn


126. Lirimi i elektroneve nga pllaka metalike me rrezatim elektromagnetik quhet:
A. efekti kompton
B. efekti fotoelektrik
C. emision termoelektronik
D. emitim radioaktiv

127. Cili sht raporti n mes t mass s brthams dhe shums s masave t grimcave n
brtham?

A.
( )
n p
He b
m m
m
2 2 +
= 1
B.
( )
n p
He b
m m
m
2 2 +
> 1
C.
( )
n p
He b
m m
m
2 2 +
< 1
D.

( )
n p
He b
m m
m
2 2 +
= 0

128. Cili sht raporti i shums s masave t grimcave n brtham me masn e brthams?

A.
( ) He b
n p
m
m m 2 2 +
= 1
B.
( ) He b
n p
m
m m 2 2 +
< 1
221


C.
( ) He b
n p
m
m m 2 2 +
> 1
D.
( ) He b
n p
m
m m 2 2 +
= 0


129. Vendi ku bhet ngadalsimi i neutroneve n reaktor brthamor quhet:
A. reaktor
B.fision
C.moderator
D. fuzion


130. Cili shkenctar e ka sqaruar modelin planetar t atomit ?
A. Ajnshtajni
B. Njutoni
C. Raderfordi
D. Pauli

131. Gjat zbrthimit beta negative (

) numri i grimcave n brtham nuk ndryshon, ndrsa numri
i protoneve ndryshon.Si ndryshon ky numr ?
A. Numri i protoneve rritet ( 1 + z ) pr shkak se neutroni zbrthehet n proton dhe elektron.
elektroni largohet nga brthama si (

).
B. Numri i protoneve zvoglohet ( 1 z ) pr shkak se neutroni zbrthehet n elektron dhe
pozitron. pozitroni largohet nga brthama si (
+
).
C. Numri i protoneve rritet ( 1 + z ) pr shkak se neutroni zbrthehet n proton dhe elektron.
elektroni largohet nga brthama si (
+
).
D. Numri iprotoneve zvoglohet ( 1 z ) pr shkak se neutroni zbrthehet n elektron dhe pozitron.
pozitroni largohet nga brthama si (

).
132. Sipas Lui de Brolit shpejtsia e grimcs varet nga gjatsia valore e saj. N far varshmrie jan
shpejtsia dhe gjatsia valore e grimcs ?
A. Me rritjen e gjatsis valore shpejtsia e grimcs rritet
B. Me zvoglimine gjatsis valore shpejtsia e grimcs zvoglohet
C. Shpejtsia e grimcs nuk ndryshon me ndrrimin e gjatsis valore
D. Shpejtsia e grimcs zvoglohet me rritjen e gjatsis valore


133. N grupin e rrezeve radioaktive bjn pjes:

A. rrezet ultravjollce
B. rrezet rentgen
C. rrezet alfa
D. rrezet infra t kuqe

222


134. Si quhet bashkimi i brthamave t lehta?
A. Radioaktivitet
B. Aktivitet
C. Fision
D. Fuzion
135. Numri i grimcave (masa atomike ) t nj elementi kimik sht A = 7, ndrsa numri i neutroneve
sht N = 4. Sa sht numri i protoneve n brthamn e ktij elementi kimik?
A. Z = 4
B. Z = 7
C. Z = 11
D. Z = 3

136. Numri neutroneve n brthamen e nj elementi kimik duhet t caktohet si:
A. prodhim i mass atomike dhe numrit t nprotoneve
B. ndyshim i mass atomike dhe numrit t protoneve
C. hers i mass atomike dhe numrit t protoneve
D. shum n mes t mass atomike dhe numrit t protoneve


137. Elektroni n atom kalon nga niveli m i lart energjetik E
2
n at m t ult E
1
. far ndodh me
at rast?
A. Emitohet fotoni me energji E
2
-E
1

B. Emitohet fotoni me energji E
1
-E
2

C. Absorbohet fotoni me energji E
1
-E
2

D. Absorbohet fotoni me energji E
2
-E
1


138. Cila nga kto shprehje e cakton energjin relativiste t grimcs n qetsi ?

A.
c m E =

B. c m E =
0

C.
2
0
c m E =
D.
2
c m E =

139. Kur brthama e nj elementi radioaktiv X me numr rendor Z dhe numr t mass A, gjat
zbrthimit radioaktiv alfa () e humb brthamn e heliumit
4
2
He dhe shndrrohet n brthamn Y me
numr atomik (Z-2) dhe numr t mass (A-M), sa duhet t jet numri M ashtu q t t vlej reaksioni
i zbrthimit ?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4


VI. ASTRONOMI

140. Kur toka, dielli dhe hna jan n vij t drejt si n figur, eklipsi i cilit trup qiellor paraqitet ?
A. Toks
B. Hns
223


C. Diellit
D. Diellit dhe Hns



141. Kur toka, dielli dhe hna jan n vij t drejt si n figure, eklipsi i cilit trup qiellor paraqitet ?
A. Toks
B. Hns
C. Diellit
D. Diellit dhe Hns





142. Lvizja e planeteve rreth Diellit sqarohet me ligjet e Keplerit. Cili nga prkufizimet paraqet ligjin
e par t Keplerit ?
A. Planetet lvizin rreth diellit n trajektore elips, Dielli ndodhet n qendr t elipss
B. Planetet lvizin rreth Diellit ne trajektore elips, Dielli ndodhet n vatr t elipss
C. Planetet lvizin rreth diellit n trajektore rrethore, Dielli ndodhet n qendr t rrethit
D. Planetet lvizin rreth Diellit n trajektore rrethore, Dielli ndodhet n vatr t rrethit

143. Toka gjat lvizjes rreth Diellit e ndryshon shpejtsin varsisht nga distanca me Diellin. N
cilin nga muajt e vitit t paraqitur n figur toka ka shpejtsi m t madhe ?
A. Mars
B. Qershor
C. Shtator
D. Dhjetor





144. Toka si planet lviz rreth diellit n trajektore eliptike, dhe shpejtsia e saj varet nga distanca e
toks nga dielli. N cilin rast toka ka shpejtsi m t madhe ?
A. N pikn m t afrt (perihel), sepse forca e gravitetit sht m e madhe n kt distanc
B. N pikn m t largt (afel) sepse n kt distanc forca e gravitetit sht m e madhe
C. N do distanc sepse forca e bashkveprimit (gravitetit) nuk varet nga distanca tok diell
D. N kohn e eklipsit (znies) s diellit, n ket rast rritet forca e gravitetit mes toks dhe diellit

145. Toka si planet lviz rreth diellit n trajektore eliptike, dhe shpejtsia e saj varet nga distanca e
toks nga dielli. N cilin rast toka ka shpejtsi m t vogl ?
A. N pikn m t afrt (perihel), sepse forca e gravitetit sht m e vogl n kt distanc
B. N pikn m t largt (afel), sepse n kt distanc forca e gravitetit sht m e vogl
C. N do distanc sepse forca e bashkveprimit (gravitetit) nuk varet nga distanca tok diell
D. N kohn e eklipsit (znies) s diellit, n ket rast zvoglohet forca e gravitetit mes toks dhe
diellit

224


146. N figur sht paraqitur lvizja e satelitit (A) dhe (B) me masa t barabarta rreth planetit.
Forca e bashkveprimit gravitacional e satelitit (B) n krahasim me satelitin (A) me planetin duhet t
jet:
A. dy her m e madhe
B. katr her m e vogl
C. katr her m e madhe
D. dy her m e vogl

147. Nse i njjti trup vendoset n hn dhe tok, ather masa e t njjtit trup:
A. sht m e vogl n hn se n tok
B. sht m e madhe n hn se n tok
C. sht e njjt n hn dhe n tok
D. sht zero n hn
148. Nse kufirin e dats e kalojm ditn e mart nga lindja n prndim, dita e nesrme n prndim
sht :
A. e hn
B. E mart
C. e mrkur
D. e enjte

149. Nse kufirin e dats e kalojm ditn e mart nga prndimi n lindje, dita e nesrme n lindje
sht:
A. e hn
B. e mart
C. e mrkur
D. e enjte


150. N ciln nga gjersit gjeografike intensiteti i fushs s gravitetit (nxitimi i gravitetit t toks )
sht m i madh ?
A.
0
0 =
B.
0
30 =
C.
0
60 =
D.
0
90 =















225













KIMI


I KIMIA E PRGJITHSHME

1. Substancat e pastra dhe
przierjet
Vetit fiziko-kimike t substancave t pastra dhe przierjeve
Metodat e ndarjes s przierjeve
Simbolet dhe formulat kimike, valenca dhe formulat strukturale
Masat atomike dhe molekulare relative-moli
Llogaritjet n baz t reaksioneve kimike
2. Struktura e atomit Modeli atomik i Raderfordit dhe Bohrit
Konfiguracioni elektronik i atomeve dhe joneve
Sistemi periodik i elementeve kimike
Ndryshimi periodik i vetive t elementeve kimike
3. Lidhjet kimike Lidhjet kimike jonike
Lidhjet kimike kovalente
Lidhjet kovalente polare dhe momenti dipolar
4. Termodinamika dhe
kinetika kimike
Lndt e djegshme dhe burimet alternative t energjis
Entalpia e reaksioneve dhe ligji i Hess-it
Shpejtsia e reaksioneve kimike
Faktort q ndikojn n shpejtsi t reaksioneve kimike
5. Tretsirat Tretshmria e substancave t ngurta dhe gazeve n lngje
Prbrja sasiore e tretsirave (prqendrimi), hollimi i tretsirave
Acidet dhe bazat,teoria e Arrheniusit dhe Bronsted Lovrit
Produkti jonik i ujit dhe vlera pH
Neutralizimi i acideve dhe bazave dhe hidroliza e kriprave
6. Reaksionet e oksido-
reduktimit
Oksidimi dhe reduktimi-gjetja e numrave oksidues t elementeve n
komponime dhe jone
Barazimi i reaksioneve oksido-reduktuese

II KIMIA INORGANIKE

7. Elementet e bllokut s Hidrogjeni, prfitimi,vetit fiziko-kimike dhe komponimet e tij
Metalet alkaline, vetit fiziko-kimike dhe komponimet e tyre
8. Elementet e bllokut p Elementet e grupit 16 t sistemit periodik t elementeve. Vetit
fiziko-kimike dhe komponimet e tyre
226


Elementet e grupit 14 t sistemit periodik t elementeve. Vetit
fiziko-kimike dhe komponimet e tyre
9. Elementet e bllokut d Vetit e prgjithshme t elementeve kalimtare
Nikeli, kromi dhe mangani-vetit dhe komponimet e tyre
Komponimet komplekse dhe prdorimi i tyre


III KIMIA ORGANIKE

10. Kimia e komponimeve t
karbonit
Prbrja dhe vetit e komponimeve organike
Klasifikimi i komponimeve organike n baz t strukturs dhe
grupeve funksionore
Hibridizimi i atomeve t karbonit
Izomeria dhe reaksionet e komponimeve organike
11. Hidrokarburet Klasifikimi i hidrokarbureve
Hidrokarburet alifatike (alkanet dhe alkenet) prfitimi dhe vetit
fiziko-kimike t tyre
Emrtimi i alkaneve dhe alkeneve sipas nomenklaturs IUPAC
Hidrokarburet aromatike (benzeni dhe derivatet e tij), vetit fiziko-
kimiket tyre
12. Komponimet organike
me oksigjen
Alkoolet monohidroksile, dihidroksile dhe trihidroksile
Alkoolet primare, sekondare dhe terciare, perfitimi dhe vetit fiziko-
kimike t tyre
Eteret simetrike dhe asimetrike, prfitimi dhe vetit e tyre
Acidet karboksilike dhe derivatet e tyre
13. Komponimet organike
me azot
Nitrokomponimet, prfitimi,vetit dhe prdorimi i tyre
Aminat, klasifikimi, vetit dhe prdorimi i tyre
Aminoacidet, vetit fiziko-kimike dhe klasifikimi i tyre
Polipeptidet dhe proteinat










227




1. Litiumi ndodhet n t njjtin grup t sistemit periodik sikurse kaliumi. Cili nga pohimet e
mposhtme i prgjigjet litiumit ?
A. Formon oksid bazik me formul LiO
B. Formon oksid acidik me formul Li
2
O
C. Reagon me ujin dhe liron hidrogjenin
D. Ruhet n uj sepse sht reaktiv

2. Joni
11
Na
+
ka numr t barabart t elektroneve sikurse:
A. nj atom magnez (Mg)
B. nj jon klorur (Cl
-
)
C. nj jon kalium (K
+
)
D. nj atom neon (Ne)

3. Atomi i kalciumit (Ca) bn pjes n:
A. periodn e dyt (2) dhe grupin e dyt (2)
B. periodn e tret (3) dhe grupin e dyt (2)
C. periodn e katrt (4) dhe grupin e dyt (2)
D. periodn e dyt (2) dhe grupin e tret (3)

4. Kur telin e magnezit e vendosim mbi flakn e flakdhnsit:
A. ndodh ndryshim fizik sepse formohet oksidi i tij
B. ndodh ndryshim kimik sepse formohet oksidi i tij
C. ndodh ndryshim kimik sepse reduktohet magnezi
D. ndodh ndryshim fizik sepse oksidohet magnezi


5. Ekstraktimin do ta prdorim si metod pr ndarjen e:
A. tretsirs ujore t jodit
B. przierjes uj-alkool
C. krips nga uji i detit
D. substancs s patretshme nga lngu

6. Cili oksid ka prqindje m t madhe t metalit ?
A. BeO
B. MgO
C. BaO
D. CaO

7. N cilin komponim azoti sht 3 valent ?
A. N
2
O
B. NO
C. HNO
3

D. HNO
2


8. Sa gram fluor {Ar(F)=19.0} ndodhen n 5.6 dm
3
gaz n kushte standarde?
228


A. 38 gram
B. 19 gram
C. 9.5 gram
D. 4.8 gram

9. Gjat djegies s plot t metanit fitohet dioksidi i karbonit dhe uji si n reaksionin:
CH
4
+ 2 O
2
CO
2
+ 2 H
2
O
Sa gram oksigjen nevojiten pr t djegur 8 gram metan ? Ar(C)=12.0 Ar(H)=1.0 Ar(O)=16.0
A. 4 gram
B. 8 gram
C. 16 gram
D. 32 gram

10. Izotopi i neonit (
22
10
Ne) prmban:
A. 10 protone, 22 neutrone dhe 10 elektrone
B. 10 protone, 12 neutrone dhe 10 elektrone
C. 12 protone, 10 neutrone dhe 12 elektrone
D. 22 protone, 10 neutrone dhe 22 elektrone

11. Cili element ka radius atomik m t vogl ?
A. Litiumi
B. Bori
C. Natriumi
D. Fluori

12. Cili komponim prmban lidhje kimike jonike ?
A. CaO
B. H
2
O
C. Cl
2
D. HF

13. N molekuln e oksigjenit(O
2
) kemi:
A. 1 lidhje sigma ( 2p-2p) dhe 1 lidhje pi ( 3p-3p)
B. 1 lidhje sigma ( 2p-2p) dhe 1 lidhje pi ( 2p-2p)
C. 2 lidhje sigma ( 2p-2p)
D. 2 lidhje pi ( 2p-2p)

14. Cila nga kto molekula nuk ka moment dipolar ?

A. NH
3

B. H
2
O
C. CH
4
D. HCl
15. Nse n thngjill t skuqur veprojm me avuj t ujit, fitohet gazi ujor i cili prmban:
A. przierjen e dioksidit t karbonit dhe hidrogjenit
B. przierjen e monoksidit t karbonit dhe hidrogjenit
C. przierjen e monoksidit t karbonit dhe oksigjenit
D. przierjen e dioksidit t karbonit dhe azotit
229



16. Gjat hidrogjenizimit t alkeneve formohen alkanet dhe lirohet nxehtsi:
C
2
H
4
(g) + H
2
(g) C
2
H
6
(g) Hr=-137 kJ/mol
Sa nxehtsi do t lirohet gjat formimit t 6 gram etan ? Ar(C)=12.0 Ar(H)=1.0
A. 27.4 Kj
B. 13.7 kJ
C. 1370 kJ
D. 2740 kJ

17. N cilin rast do t zvoglohet shpejtsia e reaksionit kimik ?
A. Shpejtsia zvoglohet nse rritet prqendrimi i substancave
B. Shpejtsia zvoglohet nse rritet energjia e aktivizimit
C. Shpejtsia zvoglohet nse rritet temperatura
D. Shpejtsia zvoglohet nse shtohet katalizatori

18. Tretshmria e ndonj gazi n temperatur t caktuar sht n prpjestim t drejt me presionin
parcial t atij gazi thot:
A. Ligji i Raulit
B. Ligji i Gulbert aages
C. Ligji i Hessit
D. Ligji i Henrit


19. Sa gram KOH nevojiten pr t prgaditur 200 cm
3
tretsir me prqendrim molar C=4 mol/dm
3
?
Ar(K)=39.1 Ar(O)=16.0 Ar(H)=1.0

A. 14.3 gram
B. 44.9 gram
C. 143 gram
D. 449 gram


20. Sa sht prqendrimi molar (C=?) i tretsirs s acidit nitrik me prqendrim mase =441 g/dm
3
?
Ar(H)=1.0; Ar(N)=14.0; Ar(O)=16.0



A. 0.7 mol/dm
3
B. 1.4 mol/dm
3
C. 7 mol/dm
3
D. 14 mol/dm
3

21. Si do t reagoj molekula e ujit n reaksionin e mposhtm duke u bazuar n teorin e Bronsted
Lovrit ? HNO
2
(aq) + H
2
O (l) NO
2
-
(aq) + H
3
O
+
(aq)
A. Reagon si acid sepse pranon proton
B. Reagon si baz sepse pranon proton
C. Reagon si acid sepse liron proton
D. Reagon si baz sepse liron proton


230


22. Sa do t jet pH e tretsirs s NaOH me prqendrim C=0.004 M ?
A. pH=2.4
B. pH=3.6
C. pH=10.4
D. pH=11.6



23. Cila krip kur reagon me uj jep tretsir bazike me pH>7.0 ?
A. NaCl
B. NH
4
Cl
C. NaHCO
3
D. NaNO
3


24. Sa sht numri oksidues i karbonit n CO
3
2-
?
A. +6
B. +4
C. +2
D. -2
25. Cila substanc oksidohet n kt reaksion kimik ? 2 Na + 2 H
2
O 2 NaOH + H
2

A. Joni H
+
sepse pranon 1 elektron dhe kalon n H
B. Joni H
+
sepse lshon 1 elektron dhe kalon n H
C. Natriumi (Na) sepse lshon 1 elektron dhe kalon n jon Na
+

D. Natriumi (Na) sepse pranon 1 elektron dhe kalon n jon Na
+


26. Cili nga pohimet vijuese i prgjigjet hidrogjenit ?
A. Prdoret si mjet oksidues pr prfitimin e metaleve t rralla nga oksidet e tyre
B. Prdoret si mjet reduktues pr prfitimin e metaleve t rralla nga oksidet e tyre
C. Hidrogjeni molekular sht shum m reaktiv se hidrogjeni atomik
D. Hidrogjeni sht 2.016 her m i leht se ajri

27. Cili modifikim alotropik i karbonit n gjendje t pastr nuk e pron rrymn elektrike, ndrsa kur
shtohet kaliumi ose ceziumi kalon n suprprues ?
A. Karboni amorf
B. Fulloreni
C. Diamanti
D. Grafiti
28. Cili komponim i sulfurit n kushte normale ndodhet n gjendje t gazt dhe ka ern e vezve t
prishura ?
A. SO
2
B. SO
3
C. H
2
SO
4

D.H
2
S

29. Cili metal gjendet n bllokun p t elementeve n sistemin periodik ?
A. Kalciumi
B. Bakri
C. Kallaji
D. Urani

231


30. Cilat jone t elementeve kalimtare gjenden n sasi m t madhe n organizmin e njeriut?
A. Jonet Mn
2+

B. Jonet Zn
2+

C. Jonet Fe
2+
dhe Fe
3+

D. Jonet Co
2+
dhe Co
3+


31. Aliazhi argjendi i ri prmban bakr, nikel dhe zink dhe prdoret:
A. pr prodhimin e tytave t armve ushtarake
B. pr prodhimin e monedhave
C. n hidrogjenizimin e vajrave
D. n industri t aeroplanve

32. Komponimet komplekse prbhen nga atomi qendror (metali) dhe molekulat apo jonet t cilat
lidhen me metalin me lidhje kovalente koordinative. N kompleksin [Cu(NH
3
)
4
]SO
4
numri
koordinativ i jonit Cu
2+
sht:
A. 8
B. 6
C. 4
D. 2

33. Cili nga pohimet vijuese i prgjigjet komponimeve organike ?
A. Kan pika t larta t shkrirjes dhe vlimit
B. Kan pika t ulta t shkrirjes dhe vlimit
C. Tretsirat e tyre jan elektrolit t fort
D. Jan shum t tretshme n uj
34. N ciln klas t komponimeve bn pjes komponimi me formul t prgjthshme
?
A. Acide karboksilike
B. Ketone alifatike
C. Estere
D. Etere

35. Cili komponim organik ka atome t karbonit me hibridizim sp ?
A. Etani
B. Propeni
C. Acetileni
D. Izopreni


36. Cili lloj i reaksionit kimik ndodh n shembullin vijues ?

A. Reaksioni i zvendsimit
B. Reaksioni i eleminimit
C. Reaksioni i reduktimit
D. Reaksioni i oksidimit
232



37. Hidrokarburet me formul t prgjithshme C
n
H
2n+2
, t cilat kan edhe atom t karbonit terciar
(3
o
) quhen:
A. alkane normale
B. cikloalkane
C. neoalkane
D. izoalkane


38.

Cili sht emri IUPAC pr hidrokarburin e dhn ?
A. Dietil-2,4-metil-5-hepten-2
B. Dietil-4,6-metil-3-hepten-5
C. Etil-5-dimetil-3,6-okten-3
D. Etil-4-dimetil-3,6-oktan-5

39. Nse n propen shtojm tretsir t bromit ndodh:
A. kputja e 1 lidhje dhe formimi i dibrom-1,2-propanit
B. kputja e 2 lidhjeve dhe formimi i dibrom-1,2-propanit
C. reaksioni i eleminimit t bromit dhe humb ngjyra e kuqe
D. reaksioni i adicionimit t bromit dhe paraqitet ngjyra e kuqe



40. Ksileni n natyr gjendet n form t 3 izomerve: o-ksileni, m-ksileni dhe p-ksileni. Cili lloj i
izomeris paraqitet n kto komponime ?
A. Izomeria optike
B. Izomeria vargore
C. Izomeria pozicionale
D. Izomeria konformacionale

41. Glikoli sht alkool dihidroksil i cili prdoret si antifriz pr motort e automobilave. Cili nga
pohimet e mposhtme sht i vertet pr glikolin ?
A. Prfitohet nga reaksioni i dimerizimit t metanolit
B. Prfitohet nga bashkveprimi i etanit me NaOH
C. Prfitohet nga bashkveprimi i brom etanit me NaOH
D. Prfitohet me oksidimin e etenit me KMnO
4
n tretsir bazike

42. Cili nga alkoolet vijuese ka tretshmri m t vogl n uj ?
A. Etanoli
B. Butanoli
C. Pentanoli
D. Heptanoli

43. Cili nga komponimet vijuese sht eter unazor ?
233


A. Metoksietani
B. Dioksani
C. Metoksibenzeni
D. Etoksietani

44. Cili komponim organik duhet t shtohet n acid salicilik n mnyr q t fitohet aspirina ?
A. Alkooli etilik
B. Aldehidi acetic
C. Acidi acetik
D. Acidi benzoik

45. Cili nga komponimet vijuese ka aciditet m t lart ?
A. Acidi metanoik
B. Acidi etanoik
C. Acidi butanoik
D. Acidi pentanoik

46. Nitropropani fitohet sipas reaksionit:

Cili sht lloji i ktij reaksioni kimik ?
A. Zvendsim prmes mekanizmit t radikaleve t lira
B. Adicionim prmes mekanizmit t radikaleve t lira
C. Zvendsim prmes reagjentit elektrofil
D. Zvendsim prmes reagjentit nukleofil
47. Cili produkt fitohet n reaksionin e mposhtm ?

A. Etilamina
B. Dimetilamina
C. Dietilamina
D. Trietilamina

48. Aminoacidet jan prbrsit themelor t proteinave dhe disa prej tyre njeriu i merr
prmes ushqimit. Cili sht aminoacid esencial ?
A. Alanina
B. Valina
C. Acidi aspartik
D. Asparagina

49. Cila protein prmban nj grup prostetik (joproteinik) ?
A. Mioglobina
B. Globulina
C. Hemoglobina
D. Insulina

50. Nj hidrokarbur me mas 11.0 gram n kushte normale z vllim 5.6 dm
3
.Cili sht ky
hidrokarbur ? Ar(C)=12.0 Ar(H)=1.0
234


A. Metani
B. Etani
C. Propani
D. Pentani

51. Cila nga shprehjet e mposhtme sht veti fizike e substancs n fjal?
A. Pika e shkrirjes s hekurit
B. Djegia e benzins n makin
C. Tretja e hekurit n acid klorhidrik
D. Djegia e qymyrit n termoelektran

52. Cila sht formula e hidrogjen karbonatit t natriumit?
A. NaOH
B. Na
2
CO
3

C. NaHCO
3

D. Na
2
CO
3
.
10H
2
O

53. Cila sht formula e nj alkani nse n=6 ?
A. C
6
H
6

B. C
6
H
10

C. C
6
H
12

D. C
6
H
14

54. Cilat formula jan shkruar n mnyr t sakt?
A. Al
3
(SO
4
)
2,
K
2
NO
3

B. Al
2
(SO
4
)
3
, KNO
3

C. Al
2
SO
4
, K(NO
3
)
2

D. Al
S
O
4
, K
3
(NO
3
)
2


55. Sa sht masa molare e ujit?
A. 18
B. 18 g
C. 18 mol
D. 18 g/mol

56. Sa mole hidrogjen prfitohen gjat elektrolizs s 5 moleve uj?
A. 1 mol hidrogjen
B. 3 mole hidrogjen
C. 5 mole hidrogjen
D. 7 mole hidrogjen

57. Cilin metal Raderfordi e prdori gjat eksperminentit t tij?
A. Arin
B. Hekurin
C. Argjentin
D. Aluminin

58. Sa orbitale d prmban nnniveli d?
A. 1 orbitale d
B. 3 orbitale d
C. 5 orbitale d
235


D. 7 orbitale d

59. Cila nga shprehjet e mposhtme sht veti kimike e substancs n fjal?
A. Pika e vlimit t ujit
B. Pika e ngrirjes s ujit
C. Tretja e bakrit n acid nitrik
D. Telzimi i bakrit n fije t holla

60. Cila sht formula e shalitrs s zakonshme?
A. KNO
3

B. NaNO
3

C. K
2
CO
3

D. Na
2
CO
3


61. Cila sht formula e sakt e nj alkini nse n=6 ?
A. C
6
H
6

B. C
6
H
10

C. C
6
H
12

D. C
6
H
14


62. Cilat formula jan shkruar n mnyr t sakt?
A. NaNO
3
, Ca
3
(PO
4
)
2

B. Na
2
NO
3
, Ca
2
(PO
4
)
3

C. Na(NO
3
)
2
, Ca
2
PO
4

D. Na
3
(NO
3
)
2
, Ca
3
PO
4


63. Sa sht masa molare e amoniakut?
A. 17
B. 17 g
C. 17 mol
D. 17 g/mol

64. Sa mole oksigjen prfitohen gjat elektrolizs s 6 moleve uj?
A. 1 mol oksigjen
B. 3 mole oksigjen
C. 5 mole oksigjen
D. 7 mole oksigjen

65. far lloje t grimcave jan rrezet alfa?
A. Rrezet alfa jan brthama t heliumit
B. Rrezet alfa jan elektrone t heliumit
C. Rrezet alfa jan brthama t hidrogjenit
D. Rrezet alfa jan elektrone t hidrogjenit

66. Sa orbitale f prmban nnniveli f?
A. 1 orbitale f
B. 3 orbitale f
C. 5 orbitale f
236


D. 7 orbitale f

67. Cili nga komponimet e mposhtme sht alkool terciar?







68. Cili komponim prfitohet me dehidratimin e etanolit n prani t acidit sulfurik n 180
0
C?
A. Etanali
B. Etoksietani
C. Acidi etanoik
D. Metoksi etani

69. Cili nga acidet karboksilike jep reaksionin e pasqyrs s argjentit?
A. HCOOH
B. CH
3
COOH
C. HOOCCOOH
D. C
6
H
5
COOH

70. Si formohen esteret?
A. Me dehidratimin e alkooleve sekondare
B. Me dehidratimin e dy molekulave acid karboksilik
C. Me bashkveprimin e acideve karboksilike me fenole
D. Me bashkveprimin e acideve karboksilike me alkoole

71. Me cilin emr ndryshe njihet 1,3,5-trinitrofenoli?
A. Acid askorbik
B. Acid pikrik
C. Acid valerik
D. Acid benzoik

72. Cilat amina heterociklike kan nga dy atome azot n molekul?
A. Piroli dhe indoli
B. Piroli dhe pirolidina
C. Kinolina dhe piperidina
D. Imidazoli dhe pirimidina

237


73. Cili sht reaksioni i sakt i reduktimit t nitrobenzenit?


74. Cilat produkte prfitohen kur nxehet ureja?
A. Biureti dhe uji
B. Biureti dhe azoti
C. Biureti dhe amonjaku
D. Biureti dhe dioksidi i karbonit


75. Sa sht vlera e pH-s e tretsirs s NaOH me prqndrim 0,001 mol/dm
3
?
A. pH=1
B. pH=3
C. pH=10
D. pH=11


76. Sa sht numri oksidues i fosforit n AlPO
4
?
A. +5
B. +6
C. +7
D. +8

77. Te cilat komponime lidhja e atomeve n molekul sht lidhje kovalente polare?
A. KCl, HCl
B. H
2
O, HCl
C. NaCl, H
2
O
D. HCl, NaCl

78. Cila krip gjat hidrolizs ndikon n rritjen e prqndrimit t joneve hidroksile?
A. NaCl
B. NH
4
Cl
C. K
2
SO
4

D. Na
2
CO
3



79. Si prgatitet 1dm
3
tretsir e NaOH me prqndrim 0,1 mol/dm
3
?
238


A. 4 g NaOH treten deri n 1dm
3
uj
B. 4 g NaOH treten deri n 0,1dm
3
uj
C. 40 g NaOH treten deri n 1dm
3
uj
D. 40 g NaOH treten deri n 0,1dm
3
uj

80. Sa lidhje gjithsej ka eteni?
A. 6 lidhje njfishe
B. 3 lidhje njfishe dhe 1 lidhje trefishe
C. 2 lidhje dyfishe dhe 2 lidhje njfishe
D. 4 lidhje njfishe dhe 1 lidhje dyfishe

81. Cili nga komponimet e mposhtme prmban atom t karbonit hiral?



82. Cili nga reaksionet e mposhtme sht reaksion i oksido reduktimit?
A. 2H
2
+ O
2
= 2H
2
O
B. HCl + NaOH = NaCl + H2O
C. AgNO
3
+ NaCl = AgCl + NaNO
3

D. H
2
SO
4
+ Ca(OH)
2
= CaSO
4
+ 2H
2
O

83. Cili numr kuantik e prcakton formn e orbitales atomike?
A. Numri kuantik n
B. Numri kuantik l
C. Numri kuantik m
D. Numri kuantik s

84. Cilat molekula jan jopolare?
A. H
2
O, HCl
B. CCl
4
, H
2
O
C. CH
4
, CCl
4

D. CH
4
, H
2
O

85. Cilat substanca jan baza t konjuguara?
A. HF, H
3
O
+

B. NH
4
+
, H
2
S
C. HSO
4
-
, NH
3

D. H
2
O, H
2
S


239


86. Cili prej komonimeve t mposhtme sht komponim kompleks?

A. Ca
3
(PO
4
)
2

B. [Ag(NH
3
)
2
]Cl
C. Na
2
SO
4

.
10H
2
O
D. KCl
.
MgCl
2

.
6H
2
O

87. Cili element e ka radiusin atomik m t vogl?
A. Natriumi
B. Magnezi
C. Alumini
D. Silici

88. Cili element e ka energjin e jonizimit m t vogl?
A. Kaliumi
B. Rubidiumi
C. Cesiumi
D. Franciumi

89. Cila shprehje sht e sakt kur bjm hollimin e tretsirave?
A. n
1
> n
2

B. n
1
< n
2

C. n
1
= n
2

D. n
1
n
2

90. Sa sht numri oksidues i manganit n jonin MnO
4
-
?
A. +4
B. +5
C. +6
D. +7

91. Cilat produkte prfitohen me elektrolizn e tretsirs s ngopur ujore t NaCl?
A. H
2
dhe Cl
2

B. Na dhe Cl
2

C. H
2
dhe O
2

D. H
2
, NaOH dhe Cl
2


92. Cili reaksion paraqet prfitimin e hidrogjenit n industri?
A. C + H
2
O = CO + H
2

B. 2H
2
O = 2H
2
+ O
2

C. Zn + 2HCl = ZnCl
2
+ H
2

D. 2Na + H
2
O = 2NaOH + H
2


93. Sa kJ nxehtsi do t lirohen me tretjen e 400 g NaOH n uj nse H= - 42,8 kJ/mol?
A. - 4,28 kJ
B. - 42,8 kJ
240


C. - 428 kJ
D. - 4280 kJ

94. sht dhn reaksioni: 2H
2
O = 2H
2
+ O
2.
Cila sht konstanta e drejtpeshimit?
A.
B.
C.
D.
95. Cili sht konfiguracioni i sakt i jonit
17
Cl
+7
?
A. 1s
2
2s
2
2p
6

B. 1s
2
2s
2
2p
6
3s
2
3p
5

C. 1s
2
2s
2
2p
6
3s
3
3p
4

D. 1s
2
2s
2
2p
6
3s
3
3p
4

96. ka ndodh me shpejtsit e reasionit n ekuilibr?
A. V
1
> V
2

B. V
1
< V
2

C. V
1
= V
2

D. V
1
= V
2
=0
97. Cila sht shprehja e sakt pr reasionin A B?
A. V = [A]
.
T
B. V = + [A] / T
C. V = - [A] /

T
D. V = T
.
[A]
98. Sa mol jone alumin dhe sa mol jone sulfat kemi kur shprbashkohet sulfati i aluminit?
A. 1 mol jone Al dhe 2 mol jone sulfat
B. 2 mol jone Al dhe 3 mol jone sulfat
C. 3 mol jone Al dhe 4 mol jone sulfat
D. 4 mol jone Al dhe 5 mol jone sulfat
99. Si mund t zhvendoset djathtas ekuilibri i reaksionit n vazhdim?
A. Me rritjen e prqndrimit t SO
3

B. Me rritjen e prqndrimit t SO
2

C. Me zvoglimin e prqndrimit t SO
2

D. Me zvoglimin e prqndrimit t O
2


100. Si quhet vlera e pH-s n t ciln sasia e aminoacidit n formn e joint dipolar sht
maksimale?
A. Pik ekuivalente
B. Pik e shkrirjes
C. Pik e vlimit
D. Pik izoelektrike
241


















BIOLOGJI
I. NDRTIMI I QENIEVE T GJALLA



1. Organelet qelizore

Pjest prbrse inorganike dhe organike
Qeliza prokariote dhe eukariote
Organelet qelizore
2. Indet dhe organet Indet bimore
Indet shtazore
Veorit morfologjike t organeve vegjetative t bimve me
far
3. Sistemet e organeve Sistemi i frymmarrjes
Sistemi i qarkullimit t gjakut
Sistemi nervor
Sistemi shqisor
Sistemi endokrin
242



1. Zona tranzitore mes pyllit dhe livadhit quhet:
A. Biom

II. PROCESET JETSORE

4. Metabolizmi

Metabolizmi i sheqernave
Metabolizmi i proteinave
Vitaminat
Rndsia e ujit pr jetn e bimve
5. Cikli qelizor dhe jetsor i
organizmave

Shumimi i qelizave
Shumimi i bimve
Riprodhimi dhe zhvillimi i shtazve
Zhvillimi individual i gjallesave-ontogjeneza
6. Trashgimia Acidet nukleike
Kodi gjenetik
Replikimi i ADN-se
Translatimi-biosinteza e proteinave
Tipet e trashgimit t vecorive te bimt dhe shtazt
Mutacionet kromozomike
Trashgimia dhe ndryshueshmria e vecorive te njerzit
Smundjet trashguese te njeriu-kromozomopatit
Teknologjia e ADN-s rekombinante te eukariotet

III. QENIET E GJALLA DHE MJEDISI
7. Ekologjia

Struktura e ekosistemit
Faktort ekologjik dhe ndarja e tyre
Biomet globale
Ndrveprimet e qenieve t gjalla n ekosisteme
Pranimi dhe qarkullimi i azotit n natyr
8. Biodiversiteti

Viruset
Bakteret
Algat
Krpudhat
Lulja
Fryti
Dythelboret
Njethelboret
9. Pakurrizort Protozoa
Helicerata
Gaforret
Insektet
10. Kurrizort Ujtoksort
Zvarranikt
Gjitart
243


B. Biotop
C. Ekoton
D. Biosfer

2. Si quhet vargu i aminoacideve t prbra nga 75 aminoacide?
A. Protein
B. Dipeptid
C. Polipeptid
D. Oligopeptid

3. Cili organel i qelizs sht paraqitur n kt figur?
A. Brthama
B. Mitokondria
C. Memebrana qelizore
D. Retikulumi endoplazmatik

4. Me far lidhje bashkohen nukleotidet brenda vargjeve polinukleotidike?
A. Peptidike
B. Hidrogjenore
C. Fosfolipidike
D. Fosfodiesterike

5. Si quhet vendi ku bashkohen qelizat nevore mes vete, ose qeliza nervore me qelizn
muskulore?
A. Akson
B. Neurit
C. Dentrit
D. Sinaps

6. Llojllojshmria e qenjeve t gjalla bimore dhe shtazore quhet:
A. biodiversitet
B. fitodiversitet
C. zoodiversitet
D. konvergjenc

7. Si quhet organizmi q prmban t instaluar ADN t huaj?
A. Organizm vektorial
B. Organizm transgjenik
C. Organizm transkribues
D. Organizm restriksional
8. Cili nga kto elemente bn pjes n makroelemente?
A. Hekuri
B. Sulfuri
C. Radoni
D. Karboni

9. Si quhet procesi prmes t cilit bakteret sigurojn energjin nga oksidimi i komponimeve
inorganike?
244


A. Fotosintez
B. Kemosintez
C. Glukogjenez
D. Glukoneogjenez

10. Si quhet procesi prmes t cils bhet sinteza e glukozs ose glikogjenit nga substancat
josheqerore?
A. Fotosintez
B. Glukogjenez
C. Glukogjenoliz
D. Glukoneogjenez

11. Organizmat t cilt durojn lkundjet e mdha t intesitetit t veprimit t nj faktori ekologjik
quhen:
A. eurivalent
B. stenovalent
C. divergjent
D. Konvergjent

12. Tufa prquese q shrben pr pruarjen e ujit dhe materieve minerale quhet:
A. Floem
B. Ksilem
C. Aerenkim
D. Klorenkim

13. Si quhen sporet e qndrueshme t krpudhave?
A. Soredie
B. Akinete
C. Skafidie
D. Sklerocie

14. Si quhen organet te bimt e ulta q kan rolin e gjetheve t bimve t larta?
A. Filoid
B. Rizoid
C. Anterid
D. Kauloid
15. Si quhen plastidet te algat e kuqe?
A. Feoplaste
B. Rodoplaste
C. Kloroplaste
D. Kromoplaste

16. Si quhen organizmat q kan tet garnitura t kromozomeve (8n)?
A. Diploid
B. Haploid
C. Tetraploid
D. Oktaploid

245


17. Si quhet mardhnja gjat t cilit dy organizma bashkjetojn njri me tjetrin dhe q t dy kan
dobi reciproke?
A. Simbioz
B. Parazitizm
C. Amensalizm
D. Komensalizm

18. Vetia e qelizs gjat t ciles ajo i glltit piklat e lngta quhet:
A. difuzion
B. fagocitoz
C. pinocitoz
D. ekzocitoz

19. Si quhet pjesa e lules q prmban qelizn vez?
A. Kupa
B. Pistili
C. Theku
D. Kurora

20. Si quhet procesi gjat t cilit proteinat zbrthehen deri n polipeptide?
A. Sintez
B. Anabolizm
C. Katabolizm
D. Metabolizm

21. Sa i prket kmbimit t materieve mes qelizs dhe mjedisit jashtqelizor, membrana qelizore
ka veti:
A. izoluese
B. lshuese
C. jolshuese
D. gjysmlshuese

22. Cili nga kto sekuenca t ADN-s sht palindrom?
A . CAATTAATTG , GTTAATTAAC
B. UUAACCGG, GGCCAAUU
C. AAGGCCTT, AAGGCCTT
D. UAAUAGUGA, UGAUAGUAA

23. N cilin familje bn pjes pjeshka, molla dhe dardha?
A. Ahore
B. Graminore
C. Zambakore
D. Trndafilore

24. N cilin grup sistematik bn pjes breshka?
A. Shpend
B. Gjitar
246


C. Zvarranik
D. Ujtoksor

25. N ciln kategori ushqyese bn pjes lepuri?
A. Prodhues
B. Omnivor
C. Herbivor
D. Karnivor

26. Nse trisomia e kromozomeve ndodh n qiftin e 13 t kromozomeve, pr cilin sindrom bhet
fjal?
A. Sindromi i Pataut
B. Sindromi i Tarnerit
C. Sindromi i Eduardit
D. Sindromi i Klinefelterit

27. Cili nga kta organizma orientohet prmes ultratingujve zanor?
A. Maceja
B. Lakuriqi
C. Leopardi
D. Dallndyshja

28. Te cili grup i organizmave zemra sht dy pjesshe e prbr nga nj veshz dhe nj barkushe?
A. Peshqit
B. Gjitart
C. Shpendt
D. Zvarranikt


29. N cilin grup sistematik bn pjes pinguini?
A. Peshq
B. Gjitar
C. Shpend
D. Zvarranik

30. Cilt jan organet ekskretuese te insektet?
A. Veshkt
B. Metanefrosi
C. Gypat e Malpigut
D. Vakuolat kontraktime

31. Cili hormon e rregullon prmbajtjen e sasis s sheqerit n gjak?
A. Insulina
B. Oksitocina
C. Adrenalina
D. Kalcitonina

32. Cili nga kto cilsi sht veori recesive te njeriu?
A. Syt normal
B. Dallimi normal i ngjyrave
247


C. Koagulimi normal i gjakut
D. Gjatsia normale e gishtave

33. Cili nga gjitart e poshtshnuar shumohet me an t vezve?
A. Huti
B. Sqepori
C. Kenguri
D. Lakuriqi

34. Cila pjes e lules sht paraqitur n kt figur me numr 4?
A. Pistili
B. Kupa
C. Theku
D. Kurora

35. Zhvillimi embrional te njeriu, kalon npr kto faza:
A. morula-gastrula-blastula
B. morula-blastula-gastrula
C. blastula-morula-gastrula
D. gastrula-blastula-morula

36. Cilat nga tripletet e mposhtme e kan rolin e stop kodonit?
A. UCU UUU CCC
B. UAA UAG UGA
C. AUG UAG UGA
D. UUU GGG CCC

37. Cili nga kta organizma ka frytnim t jashtm ?
A. Peshqit
B. Gjitart
C. Shpendt
D. Zvarranikt

38. Cili nga kta organizma marrin frym prmes sistemit trakeal?
A. Peshqit
B. Insektet
C. Gjitart
D. Shpendt

39. Kush e shkakton smundjen vrugu i hardhis te gjethet dhe ftryti i hardhis s rrushit?
A. Viruset
B. Insektet
C. Bakteret
D. Krpudhat

40. Cili nga kto enzime ka rol n eleminimin e spiralizimit t vargjeve t ADN-s, gjat
replikimit?
A. Helikaza
B. Polimeraza
C. Endonukleazat
D. Topoizomerazat

248


41. Te likenet, gjat shkmbimit reciprok alga i jep krpudhs:
A. uj
B. kripra minerale
C. materie organike
D. uj dhe kripra minerale

42. N cilin grup sistematik bn pjes ylli i detit?
A. Butak
B. Insekte
C. Gjembor
D. Zvarranik

43. far do t jen pasojat nse mungojn stolonet te luleshtrydhja?
A. Nuk do t ket shumim seksual
B. Nuk do t ket shumim vegjetativ
C. Nuk do t ket fotosintez t mjaftueshme
D. Nuk do t ket pigmentim t mjaftueshm

44. far grupi te gjakut nuk do te kene pasardhesit nse gjenotipi i prindrve sht A/B x A/O?
A. Grupi A
B. Grupi B
C. Grupi O
D. Grupi AB

45. Nse rritet aktiviteti i puns s zemrs, pr veprimin e cilit hormon bhet fjal?
A. Insulina
B. Glukagoni
C. Adrenalina
D. Acetilkolina

46. far do t jet renditja e nukleotideve t ARN-i gjat transkriptimit, nse renditja e
nukleotideve t ADN-s q shrben si model sht: AGTCCTAGC
A. TCAGGATCG
B. AGTCCTAGC
C. UGACCATCG
D. UCAGGAUCG

47. Sa do t jet numri i aminoacideve t lidhura n varg nse renditja e nukletideve n ARN-i
sht:
UUU CCC AAA GGG UAG ?
A. Dy aminoacide
B. Tre aminoacide
C. Pes aminoacide
D. Katr aminoacide

48. far do t jet situata e ujit t nj vendi, nse bhet prerja e drunjve?
A. Bie sasia e ujit vazhdimisht
B. Rritet sasia e ujit vazhdimisht
249


C. Fillimisht rritet sasia e ujit e m pas zvoglohet
D. Fillimisht zvoglohet sasia e ujit e m pas rritet

49. far do t jen pasojat n zbrthim n sistemin trets nse mungon enzima tripsina?
A. Nuk zbrthehen lipidet
B. Nuk zbrthehen proteinat
C. Nuk zbrthehen trigliceridet
D. Nuk zrthehen karbohidratet

50. N ka konsiston rndsia e numrit dhe renditjes s ribozomeve n qeliz?
A. N sintezn e lipideve
B. N sintezn e proteinave
C. N sintezn e karbohidrateve
D. N sintezn e polinukleotideve

51. Nga sasia e gjithmbarshme e ARN-s s qelizs, rreth 85% gjenden n:
A. Brtham
B. ribozome
C. lizozome
D. centrozome
52. Kush sht themelues i teoris qelizore ?
A. Shllajden
B. Shllajden dhe Shvan
C. Bron
D. Hekeli dhe Huku

53. Cilat nga kto organele qelizore e kryejn zbrthimin e materieve organike n qeliz ?
A. Lizozomet
B. Ribozomet
C. Retikulumi endoplazmatik
D. Aparati i Golxhit

54. N cilin organ deponohet glikogjeni te organizmi i njeriut ?
A. N mli
B. N mushkri
C. N lukth
D. N pankreas

55. Cili hormon te njeriu e rrit prqndrimin e sheqerit n gjak ?
A. Glukagoni
B. Insulina
C. Tiroksina
D. Estrogjeni

56. Cili sindrom paraqitet kur ka trisomi t iftit t 21 t kromozomeve ?
A. Daunit
B. Pataut
C. Klinefilterit
D. Eduardit

250


57. Kodi gjenetik sht pjes e:
A. ARN(i)
B. ARN(t)
C. ADN
D. ARN(r)

58. Ku gjendet materiali trashgues n qeliz ?
A. Lizozome
B. Ribozome
C. Kromozome
D. Centrozome

59. Miozina si struktur proteinike merr pjes n ndrtimin e:
A. indit eshtror
B. indit krcor
C. muskujve t skeletit
D. indit nervor
60. Shpendt jan n shkall m t lart t zhvillimit evolutiv se:
A. peshqit
B. ujtoksort
C. zvarranikt
D. gjitart

61. Kush bjn pjes n proteinat e prbra ?
A. Albuminat
B. Histonet
C. Protaminat
D. Nukleoproteinat

62. Amidoni n qelizn bimore sht ushqim rezerv dhe nn ndikimin e enzimeve prkatse
zbrthehet n:
A. glikogjen
B. sakaroz
C. celuloz
D. maltoz

63. Si quhet kmbimi i pandrprer i materies dhe i energjis midis organizmit dhe ambientit t
jashtm ?
A. Anabolizm
B. Katabolizm
C. Metabolizm
D. Oksidim

64. Si quhet procesi i zbrthimit t glukogjenit ?
A. Glukoneogjenez
B. Glukogjenoliz
C. Glukoliz
D. Glukogjenez
251



65. N ciln pjes t qelizs kryhet oksidimi i materieve organike prmes ciklit pentozik ?
A. Ribozome
B. Citoplazm
C. Kloroplaste
D. Mitokondrie

66. Nj i smur ka nevoj ti nnshtrohet trasnfuzionit t gjakut dhe ka grup t gjakut A, cili
grup i mposhtm ka mundsi t jet dhurues i gjakut ?
A. A dhe B
B. A dhe 0
C. B dhe 0
D. AB dhe B
67. Numri i kromozomeve n nj lloj qelize sht 2n=16 kromozome. Sa sht numri i
kromatideve n kt qeliz ?
A. 16
B. 24
C. 32
D. 64

68. Intelekti mund t vlersohet prmes testeve prkatse psikomotorike, me rast prcaktohet
koeficienti i intelgjencs (I.Q). Personat q kan koeficientin e intelgjencs deri 70, quhen:
A. intelegjent
B. debil
C. imbecil
D. idiot

69. Cili organ i tretjes e pengon kalimin e ushqimit n rrugt e frymmarrjes?
A. Faringu
B. Laringu
C. Epiglotisi
D. Duodenumi

70. Cilat organe e ndrtojn sistemin e frymmarrjes ?
A. Zgavra e gojs, fyti, ezofagu, lukthi, zorrt
B. Hunda, fyti, laringu, trakeja, bronket
C. Zemra, gjaku, limfa dhe ent e tyre
D. Veshkat, kanalet urinore dhe fshikza e urins

71. Polenizimi me an t ers shnohet si:
A. hidrogami
B. vetpolenizim
C. zoogami
D. anemogami

72. Eshtrat e kmbve e marrin formn e shkronjs O n munges t vitamins:
A. C
252


B. D
C. K
D. A

73. Cila smundje shfaqet si trashgimi autosomale dominante ?
A. Polidaktilia
B. Fenilketonuria
C. Albinizmi
D. Daltonizmi

74. Si quhen bimt q jetojn n vende t lagshta ?
A. Hidrofite
B. Higrofite
C. Mezofite
D. Kserofite

75. Si quhet dukuria fizike e lvizjes s molekulave t gazrave dhe t lngjeve prej hapsirs me
prqndrim m t madh n hapsirn me prqndrim m t vogl ?
A. Osmoz
B. Transport aktiv
C. Difuzion
D. Fagocitoz

76. Cila prej bimve t mposhtme sht indikator biologjik q prcakton shkalln e ndotjes s
mjedisit ?
A. Pisha
B. Likeni
C. Gshtenja
D. Fieri

77. Sa molekula ATP fiton qeliza gjat oksidimit t plot t nj molekule glukoz gjat ciklit t
Krebsit ?
A. 8 molekula ATP
B. 30 moleukla ATP
C. 36 molekula ATP
D. 38 molekula ATP

78. Cila faz e ndarjes s qelizs paraqet procesin e replikimit ?
A. Profaza
B. Metafaza
C. Anafaza
D. Interfaza

79. Cilt nga prbrsit e mposhtm jan monomer q e formojn molekuln e ADN-s ?
A. Nukleotidet
B. Lipidet
C. Proteinat
D. Sheqernat
253



80. Cila nga kto shtaz e kryen frymmarrjen me an t mushkrive ?
A. Flutura
B. Delfini
C. Sfungjert
D. Peshqit
81. Informatat gjenetike zakonisht barten n drejtimin specifik:
A. ADN-protein-ADN
B. Protein-ARN-ADN
C. ADN-ARN-Protein
D. ARN-protein-ADN

82. Si quhet hormoni q e ndihmon zhvillimin pas embrional me metamorfoz t fulterzs s
bretkoss ?
A. Tiroksin
B. Ekdizon
C. Prolaktin
D. Oksitocin

83. Si quhen kromozomet kur t dy kraht i kan t barabart, pasi forma e tyre sht e
ndryshme ?
A. Submetacentrike
B. Metacentrike
C. Akrocentrike
D. Telocentrike

84. Si quhet bashksia e t gjitha gjeneve t nj qelize ?
A. Gjen
B. Gjenotip
C. Mutacion
D. Fenotip

85. Cili hormon prodhohet n sasi t madhe n periudhn e rritjes s organizmit q shkakton
gjigantizmin ?
A. Hormoni somatotrop
B. Hormoni tireotrop
C. Hormoni luteinizues
D. Hormoni prolaktin

86. Temperatura trupore te organizmat gjakftoht (poikiloterm):
A. sht konstante
B. varet nga prania e O
2

C. varet nga temperatura e ambientit
D. sht e njjt me shtazt gjaknxehta

87. N cilin grup t bimve faza gametofite sht mbizotruese ?
A. Myshqet
B. Fiernat
254


C. Bimt farveshura
D. Bimt farzhveshura

88. Cilave bim i takojn njkotiledonet (liliopsida) ?
A. Myshqeve
B. Farzhveshurave
C. Fiernave
D. Farveshurave

89. Cils familje i takojn drithrat ?
A. Familjes Graminore
B. Familjes Zambakore
C. Familjes Kompozite
D. Familjes Buzore

90. Si quhet aleli, efekti i t cilit maskohet nga veprimi i alelit tjetr ?
A. Dominant
B. Heterozigot
C. Recesiv
D. Homozigot

91. Cila prej bazave t mposhtme sht karakteristik pr molekuln e ARN-s e jo pr ADN-n ?
A. Adenina A
B. Guanina G
C. Citozina C
D. Uracili U

92. N ciln nnfaz t profazs s par mejotike ndodh krosingoveri ?
A. Leptonem
B. Zigonem
C. Pakinem
D. Diplonem

93. Lforet e vogla eshtrore t quajtura dentikule ndodhen n dermn e lekurs s:
A. gojrrumbullakve
B. peshqve krcor
C. Ujtoksorve
D. Reptilve

94. Cila en e gjakut bart gjak t oksigjenuar?
A. Vena
B. Arteria
C. Venula
D. Valvula

95. Cili hormon e rregullon zhvillimin e qelizave seksuale mashkullore ?
A. Testosteroni
B. Glukagoni
C. Estrogjeni
D. Tiroksina
255


96. Cili nga proceset e shnuara m posht sht proces katabolik ?
A. Glukogjeneza
B. Frymmarrja
C. Fotosinteza
D. Glukoneogjeneza

97. Si quhen vezt q kan sasi t vogla t vitelins dhe t shperndara n mnyr t barabart ?
A. Vez alecite
B. Vez oligolecite
C. Vez telolecite
D. Vez centrolecite

98. N ciln nnfaz t profazs s ndarjes s par mejotike vrehet dukuria e sinapss ?
A. Leptonem
B. Zigonem
C. Pakinem
D. Diplonem

99. N ciln shkall t farefisnis gjenden vllezrit dhe motrat ?
A. N shkalln e I
B. N shkalln e II
C. N shkalln e III
D. N shkalln e IV

100. Qarkullimi i madh i gjakut te njeriu:
A. fillon nga barkushja e djatht dhe prfundon n veshzn e djatht
B. fillon nga veshza e djatht dhe prfundon n barkushen e majt
C. fillon nga barkushja e majt dhe prfundon n veshzn e djatht
D. fillon nga veshza e majt dhe prfundon n barkushen e djatht


101. Cilat jan smundjet m t njohura e t syrit?
A. Kariesi dhe meningjitisi
B. Meningjitisi dhe dizenteria
C. Trakoma dhe katarakti
D. Embolia dhe difteria







INFORMATIKA
I. Njohuri t prgjithshme, pajisje harduerike dhe siguria e t dhnave

1. Prapashtesa .av sht karakteristik e fajllave q prmbajn:
256


A. foto
B. tekst
C. programe
D. z
2. N nj memorie me kapacitet 2 GB jan ruajtur 3 fajlla me kapacitet gjegjse:
1536 kB, 512 kB dhe 46 MB. Sa sht kapaciteti i mbetur i ksaj memorie?
A. 2000 MB
B. 200 MB
C. 1052 MB
D. 20 MB

3. Sa sht kapaciteti i nevojshm pr ruajtjen e nj libri me 512 faqe, nse supozohet se do faqe ka
nga 4096 simbole t cila ruhen n kodin 8 bitsh.
A. 1MB
B. 2MB
C. 4MB
D. 3MB

4. Memoria USB flash i takon grupit t memorieve:
A. Izoluese
B. Pruese
C. Gjysmpruese
D. Mekanike
5. N ciln prej njsive t memories s jashtme nuk mund t ndryshohen shnimet:
A. Disku magnetik
B. USB memoria
C. CD-R
D. CD-ROM

6. Cila prej njsive t mposhtme sht e domosdoshme pr punn e kompjuterit.
A. Procesori
B. Modemi
C. Shtypsi
D. Kartela e rrjetit
7. Cila nga pajisjet e mposhtme nuk sht nj pajisje hyrse
A. Miu
B. Tastiera
C. Printeri
D. Ekrani me prekje

8. `sht shkurtesa RAM n nj kompjuter?
A. Random Access Memory
B. Rarely Access Module
C. Random Active Memory
D. Rarely Access Memory
9. Cila nga pajisjet e mposhtme nuk sht pajisje dalse
A. Printer
B. Scanner
C. Ekrani i thjesht
D. Bokset e muziks

10. Cila nga memoriet e mposhtme nuk sht memorie e qndrueshme
A. Disqet IDE
257


B. Memoria e jashtme me USB
C. RAM
D. Disqet SCSI

11. `sht shkurtesa RAID n nj kompjuter
A. Redundant array of independent disks
B. Remote Administration Internet Device
C. Nj lloj pastruesi pr ekranin
D. Right Administration for Intersite Distribution

12. Serveri ka dy harddisqe t instaluar pr tu mbrojtur nga humbja e t dhnave n rast se dmtohet
nj disk. Nga nj luhatje e tensionit, njri nga disqet sht djegur, megjithat serveri nuk e ka
ndrprer punn dhe nuk kan humbur t dhna. C`fare konfigurimi t RAID ka pasur serveri?
A. RAID 10
B. RAID 0
C. RAID 5
D. RAID 1

13. Konfigurim RAID 1 ka nevoj pr t paktn:
A. 4 disqe
B. 3 disqe
C. 2 disqe
D. 10 disqe

14. Konfigurim RAID 5 ka nevoj pr t paktn:
A. 2 disqe
B. 3 disqe
C. 4 disqe
D. 10 disqe

15. Nj server n t cilin jan instaluar 2 disqe, njri me 500GB dhe tjetri me 320GB, jan lidhur me
nj RAID controller i cili sht konfiguruar me skemn RAID 1 . Sa sht hapsira e memories n
dispozicion n kt server?
A. 820 GB
B. 640 GB
C. 320 GB
D. 500 GB

16. Cila prej njsive periferike t kompjuterit mundson transmetim m t shpejt t t dhnave pr
shtypsin laserik:
A. Njsia paralele
B. Njsia SCSI
C. Njsia RS-232
D. Njsia serike
17. Cili prej opsioneve vijuese mundson qasje m t shpejt n nj dokument kompjuterik t llojit
video, i cili ka kapacitet t madh t memories:
A. Njsia optike
B. Njsia SCSI
C. Njsia IDE
D. Njsia EIDE

18. RS232 sht nj standard q aplikohet n :
A. Portin serik
B. Portin paralel
C. Portin e lojrave
D. Portin e rrjetit
258


19. Porti i shtypsit n nj kompjuter sht :
A. Konektor serik me 25 pine
B. Konektor paralel me 25 pine
C. Konektor paralel me 15 pine
D. Konektor serik me 15 pine
II. Rrjetet kompjuterike dhe komunikimet

20. Cili nga shnimet e mposhtme mund t jet nj adres e posts elektronike?
A. arti.loni@ kosova
B. arti@shkolla.ks
C. http.sems@ks
D. http@gmail.com
21. `far sht VPN n rrjetet kompjuterike:
A. Virtual Port Naming
B. Voltage Ports Netorks
C. Virtual Private Netork
D. Voltage Ports Name

22. Cili nga pohimet e mposhtme prshkruan nj VPN.
A. VPN shrben pr autentifikimin e nyjave fundore t rrjetit dhe enkripton paketat e t dhnave.
B. Lidhjet VPN jan mnyra m e mir e enkriptimit sepse ato prdorin certifikata q njihen vetm
nga institucioni q prdor kt lidhje VPN.
C. Lidhjet VPN mund t krijohen vetm midis kompjuterve me sistem operimi Linux ose Unix.
D. VPN nuk prdoren m n ditt e sotme pasi korporatat kan ndrtuar rrjetat e tyre private.

23. far sht NIC n terminologjin e rrjeteve?
A. Netork Interface Card
B. Netork Interface Container
C. Netork Interpreter Card
D. Netork Interpolation Chiller

24. far sht VoIP?
A. Nse gjat nj telefonate VoIP humbet nj paket, telefonata ndrpritet dhe aparati i
marrsit bn automatikisht nj thirrje t re telefonike
B. VoIP mund t toleroj humbje t mdha t paketave pa e reflektuar kt n cilsin e
biseds.
C. Nse gjat nj telefonate VoIP nj paket humbet, telefonata ndrpritet n cast
D. Nse ka nj humbje t vogl paketash biseda telefonike mund t vazhdoj pa u
ndrprer, ndonse do t kt shkputje t fjalve.
25. N ciln shtres t modelit OSI funksionojn HUB-t?
A. Shtresn e aplikacioneve
B. Shtresn e transportit
C. Shtresn fizike
D. Shtresn e rrjetit


26. Kornizat kohore (Frame) prej nj rrjeti LAN transmetohen n nj rrjet tjetr LAN, nprmjet
pajisjes vijuese:
A. Router
B. Bridge
C. Repeater
D. Modem

259


27. Cila nga pajisjet e mposhtme ka t bj me modulimet dhe demodulimet?
A. Modem
B. Protocols
C. Gateay
D. Multiplexer

28. Cila nga shprehjet e mposhtme sht e met e rrjetit LAN pa tela?
A. Shpejtsi m e ult e transmetimit t t dhnave
B. Gjasa m e madhe e paraqitjes s gabimeve
C. Interferenc m e madhe gjat transmetimit
D. T gjitha formulimet e msiprme


29. Cila prej pajisjeve vijuese prdoret pr t realizuar lidhjen ndrmjet dy sistemeve, n veanti kur
ato prdorin protokolle t ndryshme pr komunikim:
A. Bridge
B. Hub
C. Gateay
D. Repeater

30. Njsia matse baz e shpejtsis s transmetimit t t dhnave dixhitale sht:
A. dps
B. bps
C. dpm
D . dpi

31. N ciln nga mnyrat e komunikimit infomacioni rrjedh n t dy drejtimet
njkohsisht:
A. Duplekse e plot (full-duplex)
B. Gjysm Duplekse (half-duplex)
C. Simplekse (simplex)
D. Multicast

32. Transmetimi i t dhnave multimediale n koh reale nprmjet internetit, realizohet me ndihmn
e protokollit:
A. HTTP
B. UDP
C. TCP
D. RTP
33. Cili nga protokollet vijuese TCP/IP prdoret pr transmetimin e e-mail mesazheve:
A. SMTP
B. FTP
C. SNMP
D. RPC

34. Nn cilat kushte paraqitet transmetimi i paketave t t dhnave npr mediumin transmetues,
n t njjtn koh.
A. Collision
B. Contention
C. Synchronous
D. Asynchronous
260



35. Rrjeti kompjuterik i shprndar n t cilin t gjitha t dhnat kalojn nprmjet kompjuterit
qendror, quhet rrjeti i tipit:
A. Ring
B. Bus
C. Star
D. Point-to-point

36. Cila pjes e adress 192.168.10.51 sht ID e rrjetit prkats, nse subnet mask ka vlern e
nnkuptuar:
A. 168
B. 192
C. 192.168.10
D. 51

37. Nse pr paraqitjen e nj karakteri prdoren 10 bite, sa sht numri i karaktereve q transmetohen
n sekond, nse shpejtsia sht 1200 bps.
A. 10
B. 120
C. 12
D. 1200
38. Cili nga opsionet e mposhtme sht i domosdoshm pr komunikim ndrmjet dy
kompjuterve:
A. Qasja n mediumin transmetues
B. Protokolli
C. Hardueri pr komunikim
D. T gjitha opsionet e msiprme

III. MS Excel
39. N programin MS Excel jan vendosur shenimet vijuese. Nse krkohet llogaritja e shums s
numrave t zgjedhur, cila prej shprehjeve t mposhtme duhet t prdoret?
A. = SUM(A1:B3)
B. = SUM(A1:D5)
C. = SUM(C4)
D. = SUM(A1:B3;C4)

40. Vlera numerike e qeluls C3 n programin MS Excel, pas shtypjes s tasti ENTER, do t jet:
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

41. Vlera numerike e qeluls A3 n programin MS Excel, pas shtypjes s tastit ENTER, do t jet:
A. 6
B. 5
C. 7
261


D. 8

42. N programin MS Excel jan vendosur shnimet vijuese. Sa do t jet vlera numerike q do t
paraqitet n celuln A5, pas shtypjes s tastit Enter
A. 1
B. 2,5
C. 3
D. 4




43. N figur jan treguar rezultatet e nj gare. Sa sht numri i atyre q kan votuar pr grupin
Koha, nse numri i votuesve ishte 1200 ?
A. 3
B. 30
C. 36
D. 300







44. Cili nga
veprimet e mposhtme do t selektoj t gjith celulat e flets:
A. Klikojm nj her me t majtn e miut n cepin e djatht lart t flets
B. Shtypim njkohsisht tastet Ctrl+A
C. Klikojm tri her me t djathtn e miut n nj celul t flets
D. Shtypim njkohsisht tastet Ctrl+S

45. Cila sht rruga e duhur pr t fshir nj flet nga libri i puns n programin MS Excel:
A. Klikojm n tastin e djatht t miut tek emri i flets dhe zgjedhim DELETE
B. Shkojm tek DATAREMOVE DUBPLICATES
C. Me tastin e djatht t miut tek emri i flets zgjedhim INSERT ENTIRE - COLUMN
D. Shkojm tek DATA Conditional Formating Clear Rules

46. Nse n skajin e eprm t nj celule shfaqet nj trekndsh i kuq, do t thot:
A. Ekziston nj koment i lidhur me kt celul
B. N kt celul ka nj gabim
C. Ngjyra e tekstit n kt cellule sht e kuqe
D. N kt celul nuk mund t vendoset asnj formul

47. Zona e celulave q fillon me celuln A1 dhe prfundon me celuln J15, shkruhet si:
A. A1..J15
B. A1,J15
C. A1-J15
D. A1:J15

48. Cila nga adresat e mposhtme sht nj adres absolute:
A. G$8
262


B. P72
C. $F$9
D. $K356

49. Le t supozohet se B9 dhe B10 prmbajn vlerat 2 dhe 5. Nse selektohen kto dy celula dhe
trhiqet miu posht deri n celuln B13, far vlerash do t ken celulat B11,B12,B13:
A. 9, 12, 15
B. 2,5,8
C. 8, 11, 14
D. 5, 5, 5

50. Le t supozohet se B9 dhe B10 prmbajn vlerat 3 dhe 3. Nse selektohen kto dy celula dhe
trhiqet miu posht deri n celuln B13, far vlerash do t ken celulat B11,B12,B13:
A. 4,5,6
B. 3, 3, 3
C. 9, 12, 15
D. 5, 5, 5

51. Cila nga komandat e mposhtme kthen prapa veprimin e fundit t kryer, n
MS Excel:
A. UNDO
B. CUT
C. REDO
D. PASTE

52. far ekzekuton formula =Sheet2!D28+Sheet2!E28, n programin MS Excel:
A. Llogarit shumn e celulave D28 dhe E28
B. Llogarit shumn e t gjith celulave t rreshtit 28
C. Llogarit mesataren e celulave D28 dhe E28
D. Formula sht shkruar me gabime

53. Gjat puns n MS Excel, n raste t caktuar paraqitet simboli #DIV/0!. Cila sht arsyeja pr
kt:
A. Shumzimi me zero
B. Mbledhja me zero
C. Pjestimi me zero
D. Zbritja me zero


54. Procedura e vendosjes s nj drejtkndshi pr shkruarjen e tekstit t caktuar n MS Excel
sht:
A. Insert Text Box
B. Insert Chart
C. File Page Setup
D. File Chart

55. Renditja e opsioneve Insert Text Box , n programin MS Excel, mundson:
A. Paraqitjen grafike
B. Drejtkndshin e tekstit
C. Paraqitjen e vizatimeve
D. Paraqitjen e nj ekuacioni

56. N figurn vijuese sht paraqitur:
263




A. Libraria e funksioneve
B. libraria e funksionet pr sortim dhe filtrim
C. Libraria e dokumenteve baz
D. Libraria e tabelave


57. N figurn vijuese sht paraqitur nj shirit i veglave t programit MS Excel, i cili mundson:
A. Paraqitjen grafike -Charts
B. Llogaritjet tabelare Tables
C. Llogaritjen me funksione- Function Library
D. Auditimin e formulave Formula Auditing
IV. MS PoerPoint
58. Nse duam q nj informacion t shfaqet n t njjtin pozicion n do faqe t prezantimit n
mnyr automatike, duhet ta vendosim n:
A. Handout Master
B. Notes Master
C. Slide master
D. Title Master
59. Pr t shtuar nj faqe t re n prezantim, mund t prdoret kombinimi i tasteve:
A. Ctrl + I
B. Ctrl + O
C. Ctrl + N
D. Ctrl + M

60. Cilin tast duhet shtypur pr t aktivizuar opsionin Slide Sho nga sllajdi i par:
A. ESC
B. F5
C. F7
D. F9

61. Cili prej opsioneve t m poshtme do t prdoret n rastin kur shtypet n notes text box
A. Zoom
B. Slide master
C. Insert
D. Slide sho

62. Keni krijuar nj prezantim t tipit PoerPoint Sho dhe t njjtin dshironi ta drgoni n adresn
elektronike t nj miku. Kt do ta bni duke e vn prezantimin n:
A. Attachment
B. Inclusion
C. Reply
D. Forard

63. Nse dshirohet nj pamje unike e t gjitha sllajdeve n nj prezantim n PoerPoint, duhet t
prdoret opsioni vijues:
A. Forard vie
B. Slide layout
C. Outline vie
D. Design template
264



64. Grupi i veglave vijuese n programin MS PoerPoint, ka t bj me opsionin:
A. Set Up
B. Start Slide Sho
C. Page setup
D. Presentation Vies

65. Vegla programit MS PoerPoint mundson:
A. Animacionet e sllajdeve si trsi
B. Animacionet e objekteve n sllajd
C. Animacionet e objekteve grafike n sllajd
D. Animacionet e objekteve tabelare n sllajd

66. Vegla programit MS PoerPoint mundson:
A. Orientimin e sllajdit nga opsioni Portrait n Landscape dhe anasjelltas
B. Orientimin e sllajdit nga opsioni Slide Sho n Slide Sorter dhe anasjelltas
C. Orientimin e sllajdit nga opsioni Slide Master n Noter Master dhe anasjelltas
D. Orientimin e sllajdit nga opsioni Slide Master n Noter Master dhe anasjelltas

67. Efektet speciale q prdoren n sllajde t nj prezantimi n MS PoerPoint, quhen:
A. Custom Animations
B. Transitions
C. Effects
D. Present Animations

MS Access
68. Opsioni i cili mundson vendosjen e t dhnave sipas formatit t krkuar n MS Access sht:
A. Data verification
B. Data validation
C. Criteria
D. Input mask

69. Cila metod e filtrimit mundson filtrimin e t dhnave n baz t nj kriteri specifik, n
programin MS Access:
A. Filter by selection
B. Auto filter
C. Filter by form
D. Advanced filter

70. Cila metod e filtrimit nuk ekziston n MS Access:
A. Auto filter
B. Advanced filter
C. Filter by selection
D. Filter by form

71. Cili lloj i t dhnave preferohet t prdoret n fushn prkatse t programit MS Access, pr
ruajtjen e numrave t telefonave mobil:
A. Text
B. Date/Time
C. Number
D. Memo

72. Cila fush e t dhnave mund t memoroj sasi m t madhe t t dhnave n MS Access:
A. Date/Time
265


B. Yes/No
C. Memo
D. Text fields

73. Cila fush e t dhnave prdoret pr ruajtjen e fotove t t punsuarve n nj baz t t dhnave
n MS Access:
A. OLE
B. Yes/No
C. Picture
D. Photo

74. Opsionet Relationship, SQL Server etj. t programit MS Access mund t gjenden n:
A. External data tab
B. Database tools tab
C. Create tab
D. Home tab
75. Grupi i veglave vijuese n programin MS Access ,
ka t bj me opsionin:
A. Collect Data
B. Export
C. Import
D. SharePoint Lists

76. Vegla e programit MS Access mundson:
A. Krijimin e nj baze grafike t t dhnave
B. Krijimin e nj baze t t dhnave nga dy fajlla
C. Krijimin e nj baze tabelare t t dhnave
D. Ndarjen e nj baze t t dhnave n dy fajlla

77. Vegla e programit MS Access quhet:
A. Advanced Filter Options
B. Advanced Query Options
C. Advanced form Options
D. Advanced Sort Options


78. Cila prej metodave t mposhtme mund t prfshij m shum tabela n nj baz t t dhnave:
A. Design Vie
B. Table izard
C. By Entering Data
D. T tri metodat e prmendura

79. Cili lloj i t dhnave preferohet t prdoret pr fushn n t ciln do t ruhen numrat serik, n MS
Access:
A. Number
B. AutoNumber
C. Text
D. Memo


266


80. Paraqitjen e t dhnave nga disa tabela n MS Access e mundson opsioni:
A. Tabular form
B. Page break
C. Columnar form
D. Sub form

81. Grupi i komandave: Sort & Filter, gjendet n opsionin :
A. Create
B. Fields
C. Home
D. Database tools

Programim
82. Pas ekzekutimit t programit vijues, pr x=3 dhe y=7, fitohet:
A. A sht x > y? : Jo
B. A sht x > y? : Po
C. A sht x > y? : true
D. A sht x > y? : endl









83. Pas ekzekutimit t programit vijues, pr x=3 dhe y=7,
fitohet:
A. Rezultati sht z=10
B. Rezultati sht z=3
C. Rezultati sht z=7
D. Rezultati sht z=4



84. Pas ekzekutimit t programit vijues, pr x=7 dhe n=5,
fitohet vlera e funksionit:
A. y = 5
B. y = 43
C. y = 7
D. y = - 43


85. Pas ekzekutimit t programit vijues, pr x=5 do t
fitohet prgjigjja vijuese:
A. M t mdhenj se x=4 jan 5
antar
B. M t mdhenj se x=5 jan 4
antar
C. Vlera e variabls x=5
D. Jan n antar

267








ELSI
Gjuh shqipe
1D, 2C, 3A, 4B, 5C, 6C, 7C, 8D, 9A, 10B, 11A, 12A, 13B, 14A, 15C, 16B, 17C, 18A, 19B, 20B, 21A, 22D,
23A, 24C, 25B, 26A, 27B, 28C, 29B, 30D, 31C, 32A, 33B, 34C, 35A, 36A, 37A, 38B, 39A, 40A, 41A, 42B,
43B, 44A, 45A, 46C, 47D, 48A, 49B, 50A, 51B, 52C, 53D, 54A, 55A, 56A, 57D, 58A, 59B, 60A, 61D,
62A, 63A, 64C, 65C, 66D, 67A, 68D, 69D, 70A, 71A, 72A, 73D, 74A, 75B, 76A, 77A, 78A, 79B, 80B,
81B, 82A, 83B,84A, 85A, 86D, 87A, 88A, 89A, 90B, 91A, 92A, 93D, 94A, 95A, 96D, 97B, 98B, 99A,
100B, 101A, 102C, 103A, 104A, 105B, 106A, 107C, 108D, 109C, 110B, 111A, 112A, 113C, 114B,
115C, 116B, 117B, 118A, 119A, 120A, 121A, 122C, 123A, 124A, 125C, 126D, 127C, 128A, 129C, 130D,
131A, 132A, 133A, 134C, 135D, 136B, 137C, 138B, 139C, 140D, 141D, 142D, 143C, 144D, 145C, 146A,
147D, 148D, 149C, 150D.
Mint_Bank_A_Anser _Key
1C, 2C, 3A, 4B, 5A, 6C, 7C, 8B, 9A, 10D, 11A, 12A, 13B, 14D, 15A, 16A, 17D, 18C, 19B, 20A, 21A, 22D,
23D, 24A, 25C, 26B, 27D, 28D, 29D, 30B, 31A, 32A, 33A, 34A, 35A, 36A, 37A, 38A, 39C, 40C, 41C,
42D, 43A, 44B, 45A, 46D, 47C, 48B, 49B, 50C, 51A, 52A, 53B, 54D, 55A, 56C, 57D, 58C, 59A, 60A, 61B,
62B, 63A, 64C, 65B, 66C, 67C, 68D, 69C, 70B, 71A, 72A, 73A, 74A, 75A, 76A, 77D, 78A, 79C, 80A, 81C,
82D, 83B, 84D, 85A, 86A, 87A, 88C, 89C, 90A, 91A, 92D, 93D, 94A, 95B, 96C, 97B, 98D, 99C, 100D,
101D, 102D, 103C, 104B, 105B, 106A, 107A, 108B, 109B, 110A, 111A, 112C, 113D, 114D, 115B, 116D,
117D, 118C, 119D, 120C.

Histori
1C, 2A, 3A, 4D, 5A, 6B, 7A, 8C, 9D, 10C, 11A, 12B, 13D, 14C, 15B, 16C, 17D, 18D, 19B, 20D, 21B, 22D,
23A, 24D, 25B, 26C, 27B, 28A, 29A, 30B, 31C, 32B, 33A, 34D, 35C, 36D, 37A, 38B, 39C, 40A, 41C,
42CA, 43A, 44C, 45, 46D, 47A, 48C, 49B, 50B, 51B, 52B, 53C, 54A, 55C, 56A, 57A, 58D, 59A,60B, 61D,
62B, 63C, 64A, 65D, 66A, 67C, 68C, 69B, 70D, 71A, 72C, 73A, 74A, 75B, 76D, 77B, 78C, 79A, 80B, 81D,
82A, 83C,84C, 85A, 86B, 87D, 88B, 89B, 90D, 91B, 92D, 93B, 94C, 95B, 96B, 97C, 98B, 99A, 100C

Gjeografi
1A, 2D, 3A, 4C, 5C, 6B, 7A, 8B, 9D, 10C, 11A, 12B, 13C, 14B, 15A, 16D, 17B, 18C, 19A, 20C, 21D, 22A,
23B, 24D, 25A, 26B, 27C, 28D, 29A, 30B, 31A, 32B, 33B, 34D, 35C, 36C, 37A, 38B, 39B, 40A, 41D, 42B,
43D, 44B, 45C, 46A, 47B, 48D, 49C, 50A, 51A, 52B, 53A, 54C, 55A, 56D, 57D, 58C, 59B,60A, 61B, 62D,
63C, 64A, 65B, 66A, 67C, 68B, 69A, 70B, 71A, 72C, 73A, 74C, 75B, 76A, 77C, 78C, 79A, 80C, 81B, 82C,
83D,84B, 85D, 86B, 87A, 88B, 89C, 90A, 91D, 92C, 93D, 94B, 95A, 96D, 97A, 98C, 99B, 100B, 101A,
102A, 103B, 104A, 105B, 106A, 107C, 108B, 109B, 110C

268


Sociologji
1A, 2D, 3B, 4A, 5C, 6B, 7D, 8A, 9B, 10D, 11B, 12A, 13D, 14A, 15C, 16C, 17B, 18A, 19D, 20B, 21A, 22C,
23A, 24C, 25B, 26A, 27D, 28C, 29A, 30C, 31D, 32A, 33D, 34A, 35B, 36C, 37A, 38B, 39B, 40A, 41D, 42B,
43A, 44C, 45C, 46C, 47A, 48D, 49C, 50A, 51B, 52C, 53A, 54C, 55D, 56A, 57D, 58C, 59A,60C, 61A, 62C,
63B, 64A, 65C, 66D, 67A, 68B, 69D, 70A, 71C, 72A, 73B, 74A, 75D, 76B, 77C, 78A, 79B, 80A, 81D, 82B,
83A,84C, 85D, 86A, 87B, 88D, 89A, 90C, 91A, 92C, 93A, 94B, 95C, 96A, 97C, 98D, 99C, 100A, 101B,
102A, 103D, 104A, 105C, 106D, 107A, 108C, 109B, 110A, 111C, 112D, 113A, 114B, 115A, 116D, 117B,
118C, 119A, 120D
Edukat Qytetare
1A, 2C, 3C, 4A, 5B, 6A, 7D, 8A, 9B, 10D, 11D, 12A, 13C, 14D, 15A, 16B, 17C, 18A, 19D, 20B, 21C, 22A,
23B, 24A, 25C, 26D, 27B, 28A, 29D, 30B, 31B, 32C, 33A, 34D, 35B, 36C, 37B , 38A, 39C, 40C, 41D,
42A, 43D, 44A, 45B, 46C, 47A, 48A, 49B, 50D, 51A, 52C, 53D, 54A, 55C, 56A, 57C, 58B, 59A,60B, 61D,
62A, 63B, 64A, 65C, 66C, 67A, 68C, 69B, 70C, 71A, 72D, 73A, 74C, 75B, 76A, 77D, 78C, 79A, 80C, 81C,
82D, 83A,84D, 85B, 86A, 87B, 88C, 89A, 90C, 91A, 92C, 93B, 94B, 95C, 96D, 97A, 98D, 99A, 100A.

Psikologji
1C, 2B, 3D, 4C, 5D, 6A, 7C, 8D, 9A, 10D, 11A, 12B, 13D, 14A, 15B, 16B, 17B, 18C, 19A, 20C, 21D, 22B,
23B, 24C, 25D, 26C, 27D, 28A, 29C, 30B, 31A, 32C, 33B, 34D, 35B, 36B, 37C, 38A, 39D, 40C

Ekonomi
1C, 2B, 3A, 4D, 5A, 6B, 7A, 8C, 9A, 10C, 11A, 12C, 13D, 14A, 15B, 16C, 17A, 18D, 19A, 20D, 21B, 22D,
23B, 24A, 25D, 26B, 27A, 28B, 29A, 30D, 31B, 32C, 33C, 34A, 35D, 36A, 37D, 38A, 39B, 40D, 41A, 42C,
43A, 44D, 45A, 46B, 47D, 48A, 49C, 50D, 51A, 52B, 53D, 54C, 55A, 56C, 57C, 58A, 59D,60A, 61B, 62D,
63B, 64C, 65A, 66D, 67A, 68C, 69A, 70B, 71D, 72A, 73C, 74A, 75B, 76D, 77A, 78C, 79D, 80B, 81D, 82A,
83C,84B, 85A, 86B, 87D, 88A, 89B, 90D, 91A, 92D, 93-B, 94C, 95A, 96B, 97C, 98B, 99A, 100C, 101D,
102B, 103A, 104C, 105B, 106A, 107D, 108B, 109A, 110C, 111-C, 112A, 113B, 114C, 115A, 116B, 117A,
118B, 119A, 120D

Matematik
1D, 2A , 3B, 4A, 5B, 6B, 7B, 8D, 9A, 10D, 11B, 12C, 13A, 14D, 15D, 16D, 17A, 18B, 19C, 20C, 21C, 22A,
23B, 24A, 25B, 26C, 27A, 28A, 29A, 30B, 31B, 32B, 33D, 34A, 35B, 36B, 37A, 38B, 39A, 40A, 41A, 42A,
43B, 44B, 45C, 46B, 47A, 48D, 49A, 50B, 51B, 52C, 53C, 54A, 55A, 56C, 57A, 58C, 59A, 60A, 61B, 62A,
63A, 64A, 65A, 66A, 67A, 68A, 69A, 70D, 71C, 72A, 73A, 74B, 75D, 76D, 77A, 78C, 79C, 80A, 81A,
82B, 83A, 84A, 85A, 86D, 87A, 88B, 89C, 90A, 91B, 92A, 93C, 94C, 95D, 96B, 97A, 98B, 99A, 100D,
101B, 102A, 103C, 104C, 105A, 106A, 107A, 108D, 109A, 110C, 111D, 112C, 113D, 114C, 115B, 116C,
117D, 118C,
119A, 120A, 121A, 122B, 123D, 124C, 125C, 126B, 127D, 128C, 129A, 130D, 131A,
132B, 133A, 134D, 135B, 136C, 137D, 138D, 139B, 140B, 141D, 142D, 143B, 144C, 145B, 146A,
147C, 148B, 149A, 150C, 151A, 152A, 153A, 154D, 155C, 156B, 157A, 158A, 159A, 160B, 161A,
162D, 163A, 164A, 165A, 166A, 167C, 168A, 169B, 170B, 171A, 172A, 173B, 174A, 175A, 176C,
177B, 178A, 179B, 180A, 181D, 182B, 183B, 184A, 185C, 186A, 187A, 188C, 189A, 190C, 191B, 192C,
193A, 194A, 195A, 196C, 197B, 198D, 199D, 200A, 201D, 202B, 203C, 204A, 205D, 206B, 207C, 208C,
209C, 210A, 211D, 212B, 213D, 214C, 215A, 216C, 217D, 218B, 219B, 220C, 221C, 222A, 223B, 224B,
225B, 226C, 227A, 228B, 229C, 230B, 231C, 232B, 233B, 234C, 235B, 236A, 237D, 238A, 239C, 240B,
241C, 242C, 243C, 244B, 245D.
269



Fizik
1C, 2C, 3D, 4C, 5C, 6B, 7D, 8C, 9B, 10B, 11B, 12C, 13A, 14D, 15B, 16C, 17C, 18C, 19B, 20C, 21A, 22B,
23C, 24C, 25A, 26C, 27C, 28C, 29C, 30B, 31A, 32D, 33C, 34C, 35A, 36C, 37D, 38B, 39B, 40B, 41D, 42B,
43B, 44D, 45C, 46D, 47A, 48A, 49A, 50A, 51C, 52A, 53B, 54C, 55A, 56A, 57D, 58A, 59B, 60D, 61C,
62D, 63B, 64D, 65B, 66A, 67A, 68D, 69B, 70C, 71D, 72B, 73B, 74A, 75C, 76B, 77B, 78A, 79B, 80B,
81D, 82C, 83D, 85B, 86C, 87B, 88C, 89B, 90C, 91D, 92A, 93A, 94B, 95B, 96C, 97A, 98A, 99A, 100A,
101A, 102C, 103B, 104A, 105B, 106C, 107A, 108D, 109A, 110B, 111C, 111C, 112A, 113A, 114C, 115C,
116D, 117A, 118D, 119C, 120C, 121C, 122B, 123D, 124D, 125C, 126B, 127C, 128C, 129C, 130C,
131C, 132D, 133C, 134D, 135D, 136B, 137A, 138C, 139D, 140C, 141B, 142B, 143D, 144A, 145B, 146B,
147C, 148D, 149B, 150D.
Kimi
1C, 2D, 3C, 4B, 5A, 6C, 7D, 8C, 9D, 10B, 11D, 12A, 13B, 14C, 15B, 16A, 17B, 18D, 19B, 20C, 21B, 22D,
23C, 24B, 25C, 26B, 27B, 28D, 29C, 30C, 31B, 32C, 33B, 34C, 35C, 36D, 37D, 38C, 39A, 40C, 41D, 42D,
43B, 44C, 45A, 46C, 47C, 48B, 49C, 50C, 51A, 52C, 53D, 54B, 55D, 56C, 57A, 58C, 59C, 60A, 61B, 62A,
63D, 64B, 65A, 66D, 67D, 68B, 69A, 70D, 71B, 72D, 73A, 74C, 75D, 76A, 77B, 78D, 79A, 80D, 81B, 82A
83B, 84C, 85C, 86B, 87D, 88D, 89C, 90D, 91D, 92A, 93C, 94C, 95A, 96C, 97B, 98B, 99B, 100D.

Biologji
1C, 2C, 3B, 4D, 5D, 6A, 7B, 8D, 9B, 10D, 11A, 12B, 13D, 14A, 15B, 16D, 17A, 18C, 19B, 20C, 21D, 22A,
23D, 24C, 25C, 26A, 27B, 28A, 29C, 30C, 31A, 32D, 33B, 34D, 35B, 36B, 37A, 38B, 39D, 40D, 41C, 42C,
43B, 44C, 45C, 46D, 47D, 48C, 49B, 50B, 51A, 52B, 53A, 54A, 55A, 56A, 57A, 58C, 59C, 60C, 61D, 62D,
63C, 64B, 65B, 66B, 67C, 68B, 69C, 70B, 71D, 72B, 73A, 74B, 75C, 76B, 77D, 78D, 79A, 80B, 81C, 82A,
83B, 84B, 85A, 86C, 87A, 88D, 89A, 90C, 91D, 92C, 93B, 94B, 95A, 96B, 97B, 98B, 99B, 100C.

Informatik
1D, 2A, 3B, 4C, 5D, 6A, 7C, 8A, 9B, 10B, 11A, 12D, 13C, 14B, 15B, 16A, 17B, 18A, 19C, 20D, 21C, 22A,
23A, 24D, 25C, 26B, 27A, 28D, 29C, 30B, 31A, 32D, 33A, 34A, 35C, 36C, 37B, 38D, 39B, 40A, 41B, 42A,
43C, 44B, 45A, 46A, 47D, 48C, 49C, 50B, 51A, 52A, 53C, 54A, 55B, 56A, 57A, 58C, 59D, 60B, 61A, 62A,
63D, 64D, 65B, 66A, 67B, 68D, 69C, 70B, 71A, 72C, 73A, 74B, 75C, 76D, 77A, 78D, 79B, 80D, 81C, 82A,
83A, 84D, 85B.
















270