Anda di halaman 1dari 31

Division of Marikina City

Marikina District II
SSS VILLAGE ELEMENTARY SCHOOL

SECOND PERIODIC TEST IN MATHEMATICS V
SY 2013 2014

DIRECTION: CHOOSE THE BEST ANSWER. WRITE THE CORRESPONDING LETTER ON YOUR
ANSWER SHEET.

1. A number divisible both by 5, 10 and 2 must end in what digit?
A. Even Number B. Odd Number C. 0 D. 5

2. Which number is divisible by 6?
A. 206 B. 714 C. 836 D. 344

3. If a number is divisible by 6, what number must it be divisible of?
A. Both 2 and 6 B. Both 1 and 2 C. Both 2 and 3 D. Both 6 and 1

4. What do we call numbers ending in 1, 3, 5, 7 or 9?
A. Prime B. Odd C. Even D. Composite

5. Which of these numbers is a prime number?
A. 33 B. 34 C. 35 D. 37

6. What other factor aside from itself does a prime number have?
A. 0 B. 1 C. 2 D. 3

7. The factors of 63 are
A. 1, 7, 9, 21, 63 B. 1, 3, 7, 13, 63 C. 1, 7, 8, 21, 63 D. 1, 3, 7, 9, 63

8. The prime factors of 78 are
A. 3 x 2 x 3 B. 2 x 2 x 3 x 3 C. 2 x 2 x 2 x 3 D. 2 x 2 x 2 x 2 x 3

9. Which is the prime factorization of 24?
A. 2 x 3 B. 2 x 3 C. 2 x 3 D. 2 x 3

10. What is the GCF of 9 and 12?
A. 3 B. 6 C. 9 D. 12

11. What is the GCF of 15, 18 and 21?
A. 2 B. 3 C. 4 D. 5

12. Find the LCM of 12 and 9?
A. 3 B. 12 C. 18 D. 36

13. The LCM of 4 and 20 are
A. 5 B. 8 C. 20 D. 40

14. The LCM of 12, 20 and 32 is
A. 42 B. 48 C. 420 D. 480

15. Find the GCF of 48, 84 and 132.
A. 7 B. 8 C. 11 D. 12



16. Which of the following are dissimilar fractions?
A. 2/3, , 2/5, 3/8 C. 5/5, 4/5, 3/5, 2/5, 1/5
B. 3/10, 4/10, 5/10, 6/10 D. , 2/4, , 4/4

17. Which mixed number is equal to 23/5 ?
A. 2 3/5 B. 3 4/5 C. 4 3/5 D. 4 4/5

18. Which of the following does not belong to the group?
A. 1/3 B. 2/6 C. 3/12 D. 5/15

19. Which of the following is an improper fraction?
A. B. 6/6 C. 7/6 D. 6/7

20. What is the lowest term for 20/100?
A. B. 1/3 C. D. 1/5

21. Find N to make equivalent fractions, 1 = 28/N?
A. 14 B. 16 C. 17 D. 18

22. Express 45/54 in simplest form.
A. 4/5 B. 5/6 C. 6/7 D. 7/8

23. What is the lowest term for 7 72/84?
A. 7 6/7 B. 8 6/7 C. 7 12/14 D. 8 12/14

Items 24 25. Arrange each set of fractions in decreasing order.

24. 2 1/3, 6/12, 9/4, 6/6
A. 6/9, 6/12, 9/4, 2 1/3 C. 9/4, 2 1/3, 6/12, 6/9
B. 6/12, 6/9, 2 1/3, 9/4 D. 2 1/3, 9/4, 6/9, 6/12

25. 6/5, 6/4, 3/5, 9/8
A. 3/5, 6/5, 6/4, 9/8 C. 6/4, 6/5, 9/8, 3/5
B. 3/5, 6/5, 9/8, 6/4 D. 9/8, 6/4, 6/5, 3/5

26. What part of the year in lowest term is the fourth month?
A. B. 1/3 C. D. 1/12

27. Add 2 + 5 2/5
A. 7 5/9 B. 7 1/20 C. 8 3/20 D. 8 1/20

Items 28-34. Solve for N. Write your answers in simplest form.
28. 2/3 + 6/8 = N
A. 34/24 B. 1 10/24 C. 1 5/12 D. 5/12

29. 4/5 + 5/6 = N
A. 44/30 B. 1 7/15 C. 1 19/30 D. 2/15

30. 11/2 + 9/5 = N
A. 73/10 B. 146/20 C. 7 6/20 D. 7 3/10

31. 4/5 2/3 = N
A. 22/15 B. 2/15 C. 1/15 D. 3/5



32. 8 7/8 4 2/3 = N
A. 4 5/24 B. 3 5/24 C. 2 5/24 D. 1 5/24

33. 15-7 12/15 = N
A. 7 1/5 B. 7 2/5 C. 7 2/15 D. 7 3/15

34. 8/12 5/10 = N
A. 70/60 B. 1 10/60 C. 1 1/6 D. 1 5/30

35. Find the LCD and add 2/4 + 4/6
A. 1 B. 28/24 C. 1 1/6 D. 1

36. Find the LCD and subtract from 2 4/5
A. 2 31/20 B. 2 15/20 C. 2 1/20 D. 2 2/20

37. Give the answer in simplest form: 9/2 5/6 = N.
A. 22/6 B. 3 4/6 C. 3 2/3 D. 3 4/12

38. is the difference when 1/6 is subtracted from a number. Find the number. Answer in
lowest term.
A. 11/12 B. 10/12 C. 9/12 D. 8/12

Solve for the following problems. Answer in lowest term.
39. The Torres family used 4 2/9 cartons of brown tiles and 2 5/9 cartons of beige tiles to cover
their recreation room floor. How many cartons of tiles did they use in all?
A. 5 7/9 cartons B. 6 7/9 cartons C. 7 7/9 cartons D. 8 7/9 cartons

40. The Torres family spent 5 5/8 hours on Saturday and 3 1/8 hours on Sunday installing the
new floor. How many hours longer did they work on Saturday?
A. 2 4/8 hrs. B. 2 hrs. C. 2 3/8 hrs. D. 2 2/8 hrs.

41. The family then decided to wall paper the room. They used 4 rolls of brown and 4 1/3
rolls of white paper. How many rolls of paper did they use?
A. 8 2/6 rolls B. 8 3/6 rolls C. 8 5/6 rolls D. 8 1/6 rolls

42. Carlos car used 1/3 tank of gasoline last week and 11/12 tank this week. How much
gasoline was used in all?
A. 1 tank of gasoline C. 5/6 tank of gasoline
B. 15/12 tank of gasoline D. 1 tank of gasoline

43. Susans car used 5/6 tank of gasoline on Saturday and 7/18 tank on Sunday. On which day
did Susans car more gas? What part of a tank more?
A. Sunday, 4/9 tank of gasoline C. Saturday, 8/18 tank of gasoline
B. Saturday, 4/9 tank of gasoline D. Sunday, 8/18 tank of gasoline

44. Jose had a full tank of gasoline. His car used 2/9 tank of gasoline on Saturday and 1/3
tank on Sunday. What part of the full tank was left after the weekend?
A. 9/9 tank of gasoline C. 4/9 tank of gasoline
B. 5/9 tank of gasoline D. 1/3 tank of gasoline

45. For a school basketball game, the decorating committee had 17 7/8 rolls of streamers.
They used 13 4/5 rolls of streamers in decorating the basketball court. How many rolls of
streamers were left?
A. 4 30/40 rolls C. 4 5/40 rolls
B. 4 15/40 rolls D. 4 3/40 rolls

46. James and John each had 20 books of tickets to sell for the basketball game. James sold
14 1/3 books. John sold 17 books. How many books of tickets did were left unsold by
each student?
A. 7 11/12 and 6 11/12 C. 5 1/3 and 2
B. 5 2/3 and 2 D. 5 2/3 and 4

47. A plant grew 3 1/3 inches during June 2 4/5 inches during July. How many more inches did
it grow during June?
A. 7/15 inches C. 8/15 inches
B. 1 8/15 inches D. 2/3 inches

48. Amor wants to jog 9/10 mile. She has jogged 3/10 mile to the park and another 3/10 mile
to the school. How much farther must Amor go?
A. 3/10 mile B. 2/10 mile C. 1/10 mile D. 4/10 mile

49. Thomas wished to buy a 10-speed bicycle. If he earned 3/8 of the money mowing lawns
and 1/6 of the money running errands, did he earn more money mowing lawns or running
errands? What part more?
A. running errands, 5/24 more C. running errands, 5/48 more
B. mowing lawns, 5/48 more D. mowing lawns, 5/24 more

50. After another month Thomas had earned a total of 5/9 of the bikes price mowing lawns
and 2/7 of the price running errands. What part of the bikes price still is earned?
A. 18/63 B. 35/63 C. 53/63 D. 10/63




















Goodluck!!!










Division of Marikina City
Marikina District II
SSS VILLAGE ELEMENTARY SCHOOL

SECOND PERIODIC TEST IN MATHEMATICS V
SY 2013 2014

TABLE OF SPECIFICATIONS

OBJECTIVES NO. OF ITEMS ITEM PLACEMENT
1. Tells and applies the divisiblity rules.

2. Finds the prime factors of a number

3. Gives the common factors of a given
number and get the GCF

4. Gives the multiplies of a given number
and get the LCM

5. Visualizes similar and dissimilar fractions

6. Identifies equal fraction

7. Reduces fraction to lowest term

8. Identifies equal fractions

9. Arranges similar and dissimilar fractions
from least to greatest and vice versa

10. Adds dissinilar fractions

11. Adds mixed numbers

12. Subtracts dissimilar fractions

13. Analyzes and solves word problem
involving addition of similar and
dissimilar fractions with and without
regrouping.


14. Analyzes and solves word problems
involving subtraction of fractions.
3

6

3


3


3

1

4

1

2


4

1

4

3





8

1-3

4-9

10,11,15


12,13,14


16,18,19

17

20,22,23,26

21

24,25


28,29,30,35

27

31,34,37,38

39,41,42





43-50










Division of Marikina City
Marikina District II
SSS VILLAGE ELEMENTARY SCHOOL

SECOND PERIODIC TEST IN ENGLISH V
SY 2013 2014
A. LISTENING PHASE

DIRECTION: Listen as the teacher reads the story aloud. Answer the question that follows. Choose
the letter of the correct answer.

THE UNGRATEFUL CROCODILE

One day in Libuangan Marsh, a greedy crocodile could not find any food. No creature, man or
animal ventured out in the marsh. The greedy crocodile has been sighted and everybody avoided the
marsh.
I would die of hunger in this place! said the crocodile. I have to get out and look for food.
The crocodile smiled to himself.
Who knows I might get something more delicious than my usual fare of fish. A young goat or a
carabao.
The crocodile heaved himself up from the marsh land. He crawled into the land. He went further
and further inland. But he saw no sign of food.
Why, this is harder than I thought. Im getting hungrier and hungrier. Im feeling too tired and
thirsty. My skin seemed to dry.
Foolish crocodile! He did not know he would die if he leaves the cool water of the marsh. The
bright rays of the sun shone on his thick hide. This made him tired and thirsty.
What am I to do? Im doomed! I cannot go any further. Im too tired and thirsty.
Then, an old farmer with his cart passed by and saw the crocodile helpless and almost dying on
the road.
Please help me! Take me back to the marsh. I will die here, cried the crocodile weakly.
But the farmer was afraid. The more he was scared when he saw the big jaws of the crocodile.
Please! Please help me! Im dying, pleaded the crocodile.
The farmer was kind-hearted. He took pity on the big animal on the road.
Promise not to eat me. I will take you to the river at the end of the road.
The crocodile nodded weakly. The farmer helped the animal crawl into his cart. But the crocodile
was terribly hungry. His stomach rumbled. He looked into the bony arms of the farmer. That too seemed
delicious!
At last the farmer came to the end of the road. A deep river carved into the land ahead. The farmer
pulled the crocodile out of the cart. The crocodile felt the strength back into his body when he touched
the cool water of the river. He felt strong enough to grab something to eat. He caught one of the
carabaos legs and dragged the poor animal into the river.
Let go, you ungrateful creature! You promised not to eat me. Look what you have done, cried
the old man.
I promised not to eat you. But I did not promise not to eat your carabao!
The old farmer was furious. The crocodile was actually biting into the carabaos leg. He saw his iron
crow bar in the cart. He got hold of it and hacked it with all his might into the crocodiles head.
The crocodile was stunned. He felt dizzy and loosened his grip in the carabaos leg. The carabao
sensed his leg was free. He pulled himself away from the water.
I promised to bring you to the river. But I did not promise not to beat you!
The farmer prodded the carabao to walk away. The crocodile felt sorry for himself. Not only was he
weary and hungry. His head was heavy and painful.


English 5 p. 1

1. Which did the setting not show?
A. A background information on the storys character
B. The place where the story happened
C. The characters of the story
D. The place where the character was

2. What characters does the story have?
A. Two animal characters
B. One human character and two animal ones
C. Two human characters and an animal one
D. Two human characters

3. Which describes the setting of the story?
A. A hot afternoon in a marsh land
B. An early morning in a village
C. A sundown in a village
D. Deep into the night in a village

4. Why did the crocodile decide to leave the marsh?
A. He wanted to find out how people lived in the village.
B. He could not find any food in the marsh land.
C. He wanted to wait for the farmer on the road.
D. He saw a young goat along the road.

5. Why did the farmer take the crocodile even if he were afraid of him?
A. The farmer was kind-hearted.
B. The crocodile promised not to eat him.
C. All of the above
D. None of the above

6. Why did the bony arm of the farmer look delicious to the crocodile?
A. The crocodile was really hungry.
B. The bony arms of the farmer were actually delicious.
C. Bony arms were the Crocodiles favorite food.
D. There was nothing to eat except the farmer.

7. What was the crocodiles reason for grabbing the carabaos leg?
A. The crocodile was really hungry.
B. Carabao meat tastes much better than human flesh.
C. He promised not to eat the farmer but not the carabao.
D. He was an animal and could not break his promise.

Listen to the news item. Take note or list down the important ideas in the box.

Blessings coming up!

Lea Salonga and the Broadway Mystic Band will perform live at the Marikina
Citys Convention Center on November 21. Proceeds shall be donated to Amang Rodriguez
Medical Center and barangay health centers affected by Typhoon Ondoy.

English 5 p. 2


8. What is the announcement all about?
A. School Play B. Basketball Try-out C. A Concert D. A Variety Show

9. Who are the recipients of the concert?
A. victims of typhoon Ondoy C. victims of Zamboanga War
B. victims of Mt. Pinatubo D. victims of landslide

10 -11. When and where the concert held?
A. November 8 at Marikina Health Office C. November 21 at Marikina City Convention
B. November 12 at Marikina Hotel D. November 28 at Marikina City Hall.

Read the story below and answer the questions that follow.

It was a sunny morning. Mother requested Rizza to wash the clothes.
She readily obeyed Aling Rosings request. Rizza separated the white clothes from the
colored ones. Then she put the white t-shirts and blouses together in the washer. Next,
she added powder soap and enough water in the washer and turned on the washing
machine. Ten minutes later the clothes were hanged on the clothes line to dry.


12. What will Rizza do first?
A. Combine the white clothes and colored ones.
B. Separate the white clothes from the colored ones.
C. She will dry the clothes.
D. She will turn-on the washing machine.

13. What will she do next?
A. She hanged on the clothes line to dry.
B. She separates the white clothes from the colored ones.
C. She will turn on the dryer.
D. She added powder soap and enough water in the washer and turned on the washing
machine.

GRAMMAR PHASE

14-15. Choose two simple sentences about the picture. Observe capitalization, correct spelling
and use of punctuation mark. Write the letter of the correct answer.







A. The girl is listening to the radio.
B. The girl is staring at the plants.
C. The girl is sleeping.
D. The girl will water the plants.




English 5 p. 3

Construct a compound sentence using the jumbled words in the box. Write the letter of the
correct answer.

there home the they children
library and do assignments
in before are their going


16. A. The children going home to do their assignments.
B. The children do their assignment at home.
C. The children do their assignments there in library before they going home.
D. The children are in the library and do their assignments there before they are going
home.

Construct a complex sentence about the picture by matching the correct/appropriate clause in
the box. Write the sentence on the answer sheet. Observe capitalization, correct spelling and use
of punctuation mark.









Clauses A Clauses B
17. The Gomez Family cleans the yard
__________________________________________________.

18. If we throw our garbage anywhere.
__________________________________________________.

A. There will be drought
B. the time will come that everyone will get
sick
C. so that everyone will be free sickness
D. because they are happy working
together

17. _________________________________________________________________________________________________

18. _________________________________________________________________________________________________

19. The speech choir contest is open to all __________________________________________.
A. childs B. children C. childrens D. childrens

20. The coaches requested the sponsors for the _________________________________.
A. criteria B. criterions C. criterias D. criterias

21. The theme of the activity is about ________________________________________________.
A. heros B. heroes C. heros D. heroes


22. Mrs. Cruz is the teacher of Felix in English.

A. Felixes B. Felix C. Felixs D. Felixs
English 5 p 4


23. She is the wife of Dr. Cruz . She is the best English teacher in their school. Dr. Cruz is the

A. Dr. Cruzs B. Dr. Cruz C. Dr. Cruzs D. Dr. Cruzes

24. the dentist of the school.

A. dentist's school B. schools dentist C. schools dentist D. dentists school

READING PHASE

Read and understand the story. Identify the story elements by answering the questions.

JOLO EATS GRASS!

Nanay, what is this dish called? It tastes so good! said Jolo. He was eating lunch.
It is called ginisang labong, replied Nanay Dory, I am glad you like it, because it is high
in fiber, so it is good for you health!
What is labong, Nanay? I have never heard of this before, said Jolo.
Labong is the Filipino word for bamboo shoot, replied Nanay. Bamboo is hard when it is
all grown up. Bamboo is very useful. People can use bamboo for making houses, chairs, and
ladders, explained Nanay Dory.
Bamboo is just as strong as wood. But young Bamboo that has just sprouted from the
ground is still soft. It is called labong, and it is good to eat!
So bamboo is also a vegetable? asked Jolo.
Well, I guess you can say that, since we eat it. But bamboo is really a kind of grass, said
Nanay Dory.
Bamboo is a grass? Jolo could not believe it.
Yes, bamboo is akind of grass. Bamboo is the tallest kind of grass. Some kinds of bamboo
ever grow taller than a building, said Nanay Dory.
Anyway, Nanay it tastes good! I like it! said Jolo.

25. Where does the story happen?
A. Jolos kitchen C. Jolos dining room
B. Jolos living room D. Jolos bedroom

26. When does the story happen?
A. lunch time C. supper
B. recess time D. breakfast

27. Who are the main characters?
A. Jolo and Nanay C. Jolo and Nanay Doring
B. Jolo and Ate Dory D. Jolo and Nanay Dory

28. How does the story end?
A. Jolo discovers that labong comes from bamboo shoot.
B. Jolo discovers that bamboo is also a vegetable.
C. Jolo discovers that bamboo is the tallest kind of grass.
D. Jolo discovers that ginisang labong tastes good and he likes it.

English 5 p.5


Read and understand the paragraphs. Then identify the major ideas


Sounds are everywhere. They are in the quiet country. They are in the city streets.
They are in your house and in your room. There is always something for you to hear. Sounds that
people do not like to hear are called noise. You hear noise in crowded streets. You hear noise
when a fire truck goes by. Theres much noise when an airplane is taking off. The loudest noise is
heard at the stroke of midnight to welcome a new year.

29. What is the major idea of the paragraph?
A. Sounds are everywhere. C. Sounds are heard everywhere.
B. Sounds are heard. D. Sounds are either soft or loud.


On the other hand, you have strange feelings where there is very little sound, too. At
rest time in school, its very quiet. You feel like sleeping because everything is so still. You feel
that it is gloomy and sometimes scary. You may think its much too quiet.

30. What is the major idea of the paragraph?
A. Very little sound is ideal. C. The feeling is alive if its very quiet.
B. The feeling is dull if its very quiet. D. Its scary if the sound is too loud.


You may or may not like sounds at different times. There are times when you want
to hear some sounds, like when you are at a party or celebration want quietness, like when you
want to rest or sleep, whatever the case is, you must learn to adapt to the sounds around you,
since they are almost present everywhere, all the time.

31. What is the major idea of the paragraph?
A. Appreciating all types of sounds. C. Adapting oneself to any type of sounds
at all times and at any places.
B. Listening to different types of sounds D. Adapting oneself to all types of sounds
everywhere. everywhere.

32. What is the main idea of the first paragraph?
A. Sounds are either soft or loud. C. Sounds are everywhere.
B. Sounds cannot be heard. D. Sounds are unpleasant to ones ear.

33 35. Choose three supporting details of the first paragraph.
A. You hear sounds at the party. C. They are in the city streets.
B. They are in the quiet country. D. They are in the house and in your room.

36. What is the main idea of the second paragraph?
A. Sounds are either soft or loud. C. The feeling is alive if it is quiet.
B. The feeling is dull if it is quiet. D. Its scary if the sound is too loud.

37 39. Choose three supporting details of the second paragraph.
A. You hear sounds at the party. C. You feel gloomy.
B. You feel strong if theres a little sound. D. You sometimes feel scary.

English 5 p. 6


Read the story silently. Answer the questions that follow.

Micas Kuya Jon-jon was undergoing training for the summer bicycle race.
Last Saturday morning, Jon-jon got up at 6:30 a.m.. He performed his first exercises for ten
minutes. After that, he rode his bike for a five mile stretch. Back home, Jon-jon ate a good
breakfast. While eating, he talked to Mica about the exercises he would do in the afternoon.

40. What did Jon-jon do for his training?
A. He jogs. C. He woke up early.
B. He exercise. D. He eats breakfast.

41. Which event is the opening of the story?
A. Last Saturday Morning, Jon-jon got up at 6:30 a.m.
B. Micas Kuya Jon-jon was undergoing training for the summer bicycle race.
C. He talked to Mica about the exercises.
D. He performed his exercise for ten minutes.

42. He performed his exercise for ten minutes? Which immediately follows the event above?

A. Last Saturday morning, Jon-jon got up at 6:30 a.m.
B. He ate his breakfast.
C. He rode his bike for a five mile stretch.
D. He talked to Mica about the exercise.

43. Back home, Jon-jon ate a good breakfast. Which happened before the event above?

A. Last Saturday morning, Jon-jon got up at 6:30 a.m.
B. He rode his bike for a five mile stretch.
C. Micas Kuya Jon-jon was undergoing training for the summer bicycle race.
D. He performed his exercise for ten minutes.

44. Which event is the end of the story?
A. Last Saturday morning Jon-jon got up at 6:30 a.m.
B. He performed his exercise for ten minutes.
C. He rode his mile for a five mile stretch.
D. He talked to Mica about the exercises he would do in the afternoon.

45. Which is the opening of the paragraph?
A. First, the moon rose ahead of the sun one minute at 5:26 a.m.
B. Next, the sun came at 5:27 a.m.
C. Finally, the eclipse progressed until 7:07 am. This was when the moon totally covered
the disk of the sun.
D. On June 11, 2002 early risers saw the sun rise in partial eclipse. The eclipse started at
5:11 a.m. When the moon was about four degrees below the horizon.

46. Which event will happen next?
A. Next, the sun came at 5:27 a.m.
B. First, the moon rose ahead of the sun one minute at 5:26 a.m.
C. When the sun was completely above the horizon, observers saw that the upper right
disk of the sun is covered by the moon.
D. Then they observed that the eclipse was at its maximum at about 6:10 a.m. when the
moon covered almost half of the suns disk.
English 5 p.7


47. When the sun was completely above the horizon, observers saw that the upper right disk of
the sun is covered by the moon.

Which follows the event above?
A. Finally, the eclipse progressed until 7:07 a.m. This was when the moon totally covered the
disk of the sun.
B. Next, the sun came at 5:27 a.m.
C. First, the moon rose ahead of the sun one minute at 5:26 a.m.
D. On June 11, 2002 early risers saw the sun rise in partial eclipse. The eclipse started at 5:11
a.m. When the moon was about four degrees below the horizon.

48. Next, the sun came at 5:27 a.m. Which happened before the event above?

A. Next, the sun came at 5:27 a.m.
B. Finally, the eclipse progressed until 7:07 a.m. This was when the moon totally covered
the disk of the sun.
C. First, the moon rose ahead of the sun one minute at 5:26 a.m.
D. Then they observed that the eclipse was at its maximum at about 6:10 a.m. when the
moon covered almost half of the suns disk.

49. What will comes next after the event above?
A. First, the moon rose ahead of the sun one minute at 5:26 a.m.
B. Finally, the eclipse progressed until 7:07 a.m. This was when the moon totally covered
the disk of the sun.
C. When the sun was completely above the horizon, observers saw that the upper right
disk of the sun is covered by the moon.
D. Then they observed that the eclipse was at its maximum at about 6:10 a.m. when the
moon covered almost half of the suns disk.

50. Which event is the end of the paragraph?
A. First, the moon rose ahead of the sun one minute at 5:26 a.m.
B. Finally, the eclipse progressed until 7:07 a.m. This was when the moon totally covered
the disk of the sun.
C. Next, the sun came at 5:27 a.m.
D. On June 11, 2002 early risers saw the sun rise in partial eclipse. The eclipse started at
5:11 a.m. When the moon was about four degrees below the horizon.












English 5 p. 8
Goodluck!!!
asbuenaflor


Key to correction hekasi v

1. A
2. D
3. D
4. D
5. D
6. C
7. A
8. B
9. D
10. A
11. D
12. C
13. A
14. B
15. A
16. B
17. C
18. C
19. B
20. A
21. B
22. A
23. A
24. C
25. B
26. C
27. B
28. C
29. A
30. C
31. D
32. B
33. A
34. D
35. C
36. C
37. B
38. A
39. B
40. C
41. B
42. A
43. C
44. A
45. B
46. D
47. A
48. A
49. D
50. A

Division of Marikina City
Marikina District II
SSS VILLAGE ELEMENTARY SCHOOL

SECOND PERIODIC TEST IN SCIENCE IV
SY 2013 2014
DIRECTION: READ EACH QUESTION/SITUATION VERY WELL. CHOOSE THE LETTER OF THE
CORRECT ANSWER. WRITE IT ON YOUR ANSWER SHEET.

1. What is the first stage in the life cycle of a frog?
A. Adult frog B. eggs C. tadpoles with front legs D. tadpoles with hind legs
2. At what stage in the life cycle of a butterfly does the caterpillar become a chrysalis?
A. egg B. larva C. pupa D. adult butterfly
3. Which shows the complete life cycle of a housefly?
A. Egg larva pupa adult fly
B. Egg larva maggot pupa adult fly
C. Egg wriggler pupa adult fly
D. Egg nymph adult fly
4. Arrange the following pictures to illustrate the life cycle of a dragonfly.






1 2 3
A. 1,2,3 b. 2,3,1 C. 3,1,2 D. 3,2,1
5. Arrange the following pictures to illustrate the life cycle of a mosquito.





1 2 3 4
A. 1,2,3,4 B. 4,2,1,3 C. 3,4,1,3 D. 2,1,4,3
6. Mammals grow inside the mothers body. They develop from a fertilized egg to an embryo
to a fetus before it is born. Egg layers are developed from eggs inside the body at the
female before they are laid.
What can be inferred from the statements?
A. Only live breeders are developed from eggs.
B. Only egg layers are developed from eggs.
C. Only mammals are developed from eggs.
D. Most animals are developed from eggs.
7. How do animals born alive differed animals which are hatched from egg?
A. Animals which are born alive look like their parents. Animals which are hatched from
undergo stage of development.
B. Animals which are born alive crawl. Animals which are hatched from eggs also crawl.
C. Animals which are born alive undergo stages of development. Animals which are
hatched from eggs also undergo stages od development.
D. All of the above



8. Which of the following statement gives similarities of animals hatched from eggs and born
alive?
A. Both develop from their mothers womb.
B. Both of them feed on their mothers mammary glands.
C. Both of them look like their parents.
D. Both of them undergo stages outside the mothers body.
9. What benefits are common from the following animals? Horse, cow, camel
A. It is a source of materials from dress.
B. It served as a guard for our houses.
C. It is a transportation of people and materials.
D. It is used for decorations.
10. Why bees and butterflies are considered as useful animals/insects?
A. They are used as food.
B. They eat harmful insects.
C. They help dispense plant seeds.
D. They help in the pollination of flowers.
11. A fly is considered as pest. But in its maggot stage, it is useful. How useful are maggots?
A. They help in pollination.
B. They loosen the soil around the plants.
C. They feed on decaying matter and break them down to become part of the soil.
D. They help in seed dispersal so that more plants grow in different places.
12. Which of the following does NOT show beneficial effect of animals to people?
A. Animals are good source of meat.
B. Animals carry germs that can make us sick.
C. Animals help us make a living.
D. Animals keep us company at home.
13. How are rats harmful to humans?
A. They can cause itchiness to humans.
B. They can destroy crops humans planted.
C. They can suck bloods of humans.
D. They can cause malaria to humans.
14. Maja lives in Malanday, a part of Marikina near the river. Their house was on flood for
several hours during a continuous rain. She has cut on her foot. What disease will she most
likely get?
A. Cholera B. Dysentery C. Leptospirosis D. Tuberculosis
15. Most likely, at about what time of the day does a dengue-carrying mosquito bite?
A. At night time especially when the moon is out of sight.
B. At noon time when sun is directly overhead.
C. Between 9 oclock a.m and 3 oclock p.m.
D. One hour before sunrise and sunset.
16. Why should we handle animals with care?
A. Some animals are mans best friends.
B. Some animals help us in many ways.
C. Some animals carry disease germs.
D. A,B and C are all correct.
17. How can we exterminate dengue-carrying mosquitoes?
A. Keep surroundings clean and fumigate breeding areas of mosquitoes.
B. Keep water containers tightly closed.
C. Remove empty bottles and cans that may collect rain water.
D. Both A,B and C.

18. When there is animal disease that threatens human health, what do you think the
government should do?
A. Let the people raising the animals make the precautions.
B. Inform the public
C. Provide medical help
D. All of the above
19. You are bitten by a dog. What is the first thing that you must do?
A. Apply cream on the wound.
B. Go to the hospital
C. Wash the wound with soap and water.
D. Wipe the wound with a napkin.

II. FILL IN THE BLANKS. READ EACH SENTENCE CAREFULLY. SELECT THE WORD INSIDE THE BOX
WHICH APPROPRIATE TO THE SENTENCE.

Filament pollen pollination fertilization
Self pollination sepals stigma pistil
Cross pollination style


20. The female part of the flower is called ____________.
21. The sticky surface at the top of the pistil that traps and hold the pollen ________.
22. It is a thin stalk where pollen tube passes through down the ovule is called ________.
23. The green petal-like parts at the base of the flower is ______ it help to protect the
developing bud.
24. It is a fine dust-like powder that contain sperm cells is __________.
25. The ______ is a part of the stamen that holds the anther.
26. The process where pollen is carried from to the stigma.
27. It occurs when the pollen lands on the sticky tip of the style of the same flower.
28. The _____ occurs when the pollen lands on a different flower.
29. It takes place when the pollen tube joins the ovules in the ovary _________.

III. MATCHING TYPE. MATCH COLUMN A TO B. WRITE THE LETTER OF THE CORRECT ANSWER.

A B
30. Outer covering parts of the seed a. hypocotyl
31. grows to become roots b. hilum
32. grow to become stem c. cotyledon
33. grow into a leaf d. epicotyle
34. a little scar on the seed which is attached to the ovary e. embryo
35. provides food for the growing plant f. radicle
g. plumule
h. seed coat

IV. ENUMERATION

36-37. What are the two method for asexual propagation?

38-40. Write three method for artificial propagation.




Division of Marikina City
Marikina District II
SSS VILLAGE ELEMENTARY SCHOOL

TABLE OF SPECIFICATION
SCIENCE IV
SY 2013 2014

OBJECTIVES ITEMS TEST PLACEMENT
1. Identify the stages in the life cycle of common
animals.

2. Illustrate the stages in the life cycle of common
animals.

3. Infer that most animals develop from fertilized
eggs.

4. Compare animals hatched from eggs and born
as baby animals

5. Describe the benefits derived from animals.

6. Describe the possible harm caused by animals

7. Practice safety measure to prevent the spread of
diseases caused by animals

8. Demonstrate first aid for insect and animal bites.

9. Identify the parts of the flower

10. Describe the function of each part

11. Describe the pollination in sexual reproduction

12. Describe the process of fertilization

13. Describe the different parts of the seeds

14. State the different method of plant propagation.
2


3


1


2


4

3

3


1

1

5

3

1

6

5

1-2


3-5


6


7-8


9-12

13-15

16-18


19

20

21-25

26-28

29

30-35

36-40











KEY TO CORRECTION
SCIENCE IV
1. B
2. C
3. B
4. D
5. C
6. D
7. A
8. D
9. C
10. D
11. C
12. B
13. B
14. C
15. C
16. D
17. D
18. D
19. C
20. PISTIL
21. STIGMA
22. STYLE
23. SEPALS
24. POLLEN
25. FILAMENT
26. POLLINATION
27. FERTILIZATION
28. SELF POLLINATION
29. CROSS POLLINATION
30. H
31. F
32. A
33. D
34. HILUM
35. COTYLEDON
36. NATURAL PROPAGATION
37. ARTIFICIAL PROPAGATION
38. GRAFTING
39. MARCOTTING
40. LAYERING
41. BUDDING









Division of Marikina City
Marikina District II
SSS VILLAGE ELEMENTARY SCHOOL

SECOND PERIODIC TEST IN MSEP V
SY 2013 2014
A. MUSIKA
Panuto: Basahin at unawain ang bawat pangungusap. Isulat ang titik ng tamang sagot sa
sagutang papel.

1. Ang ____ ay may direksyong pataas, pababa at pantay.
A. daloy ng himig B. timbre ng boses C. melodiya D. ritmo

2. Ang mga ____ ay matutukoy sa pamamagitan ng pagbilang sa mga guhit at ispasyo ng
lingguhit na kinasusulatan ng nota.
A. himig B. nota C. pagitan D. tono

3. Ang tunugang ________ ay walang sustenido o bimol.
A. C mayor B. D mayor C. A menor D. G mayor

4. Ang _____ ay binubuo ng mga notang ibat iba ang galaw.
A. tono B. melodiya C. ritmo D. nota

5. Pagtingkayad na parang may inaabot ang kamay sa itaas.
A. himig na pataas B. himig na pababa C. himig na pantay D. direksyon ng himig

Isulat ang interval o pagitan ng mga tono sa bawat sukat.







6. _______ 7. ________ 8. _______ 9. _________ 10. __________

Isulat ang so fa silaba ng mga nota sa limguhit. (11-15)






____ _____ ____ ____ _____





Msep V p. 1


B. SINING

1. Magkatulad ang hugis, laki at kulay sa magkabilang panig ng anumang bagay na _________.
A. simetrikal B. asimetrikal C. timbang D. di-timbang

2. Ito ang tawag sa pagtitimbang-timbang ng mga bahagi sa magkabilang panig.
A. simetrikal B. asimetrikal C. proporsyon D. pag-uulit

3. Ang katangian ng isang komposisyon o disenyo na nagbibigay ng pagkamatatag na
pakiramdam.
A. proporsyon B. balanse C. ritmo D. pagguhit

4. Ang kapusyawan (lightness) at kadiliman (darkness) ng kulay.
A. tint B. kulay C. values D. shade

5. Ang tawag sa madilim na kulay.
A. tint B. shade C. values D. color

6. Mga bagay at kaayusan ng magkabilang panig na magkatulad sa hugis, laki at kulay.
A. pormal na balanse B. di-pormal na balanse C. sining D. harmony

7. Sa sining, ang mga _____ ay gumagamit ng mga linya, hugism kulay at tekstura.
A. kuwento B. tula C. tugma D. pintor

8. Lumabas ang sangkap na ito ng kulay kapag dinagdagan ng puti ang itim.
A. kalamlaman B. katingkaran C. kapusyawan D. kadiliman

9. May mga likas na bagay na makinis, magaspang, manipis at makapal. Itoy nagpapahiwatig na
iba-iba ang __________ ng mga likas na bagay.
A. linya B. hugis C. tekstura D. ritmo

10. Bahagyang pakurba-kurba ang gilid ng mga _________.
A. likas na hugis B. hugis na gawa ng tao C. gusali at bahay d. papel at aklat

Gawin ang sumusunod: (5 points)

1. Gumuhit ng larawan na nagpapakita ng proporsyon ng bulaklak sa plorera.

C. EPK
Isulat ang titik ng tamang sagot.

1. Maganda ang tikas ng katawan kapag laging ____ ang dibdib.
A. pakurba B. malaki C. liyad D. pabaluktot

2. Sino ang maganda ang tikas ng katawan?
A. Sakang ang mga binti C. Baluktot ang likod
B. Pantay ang mga balikat D. Nakausli ang tiyan


Msep V p. 2


3. Paano maiwawasto ang tapak ng paa?
A. Pagbaluktot ng katawan
B. Pagpulot ng holen sa pamamagitan ng paa
C. Pagsuot ng matigas na sapatos
D. Paglalaro ng luksong lubid

4. Aling ehersisyo ang makpagwawasto ng di-pantay na balikat.
A. Salisihang pagtataas ng balikat
B. Pagbabaras
C. Pagluluksu-lukso
D. Pagtakbo nang malayuan

5. Ang pag-unat at pagbaluktot ng katawam ay halimbawa ng mga kilos __________.
A. lokomotor B. di-lokomotor C. pang isports D. kilos

6. Kapag ikay lumakad, nagpapadulas at tumatakbo. Ikaw ay nagsasagawa ng kilos na
_______________.
A. pang-isports B. lokomotor C. di-lokomotor D. lumakad

7. Ang kilos di-lokomotor ay mga galaw na ginagawa sa lugar
A. paglakad B. paggulong C. pagtakbo D. pagbaluktot

8. Ang pagsasanay upang totoong makalinang ng mga kalamnan ng katawan ay sapat na
gawain ________.
A. lingu-linggo B. araw-araw C. paminsan-minsan D. tuwing gabi

9. Kapag itinaas dumb bells sa ibabaw ng ulo, ang mga braso ay dapat na _____________.
A. nakabaluktot B. nakaunat C. nakausli D. nakatingkayad

10. Ang paghagis at pagsalo ng bola o binbag ay lumilinang ng koordinasyon ng _______.
A. kamay, katawan at paa C. paa, binti, ulo
B. mata, kamay at paa D. kamay, siko, ulo

Pag-isa-isahin

11-13. Magbigay ng mga kagamitan kasangkapang pangkamay

14-17 Halimbawa ng kilos lokomotor

18-20. Halimbawa ng kilos di-lokomotor










Msep v p. 3

Division of Marikina City
Marikina District II
SSS VILLAGE ELEMENTARY SCHOOL

TALAAN NG ISPISIPIKASYON
EPP V (HOME ECONOMICS)
SY 2013 2014

MGA KASANAYAN BILANG NG
AYTEM
KINALALAGYAN NG
AYTEM
1. Naisasagawa ang wastong paraan sa
paghahanda at pagdudulot ng pagkain.

2. Nakasusunod sa mga panuntunang
pangkalusugan at pangkaligtasan sa
paghahanda at pagliligpit ng mga
kagamitang ginamit.

3. Natutukoy ang mga masustansiyang kakanin
na napagkakakitaan ng ibat-ibang lalawigan.

4. Nakapagpaplano ng masustansiya, mura at
nakabubusog na pagkain.

5. Natutukoy ang mga angkop na kagamitan sa
pagluluto ng kakanin.

6. Natatalakay ang ibat-ibang pamamaraan ng
pag-iimbak ng pagkain.

7. Natutukoy kung sino ang imbentor ng
makinang pananahi.

8. Naihahanda ang planong kagamitang
tatahiin.

9. Naiisa-isa ang alituntuning dapat sundin sa
pagtitindang tingian.

10. Nalalaman at nasasabi ang mga katangiang
dapat taglayin ng isang mahusay na tinder.

11. Natutukoy ang mga bahagi ng makina at
ang gamit ng bawat isa.

12. Nakapagkukwenta ng pinagbilhan/pagbibili.
6


3




3


1


4


5


1


1


7


5


12


2
1-6


7-9




10-12


13


14-17


18-22


23


24


25-31


32-36


37-48


49-50






Division of Marikina City
Marikina District II
SSS VILLAGE ELEMENTARY SCHOOL

TALAAN NG ISPISIPIKASYON
MSEP V
SY 2013 2014

MGA KASANAYAN BILANG NG
AYTEM
KINALALAGYAN NG
AYTEM
MUSIKA
1. Nakikilala ang mga hulwarang himig na
pataas, pababa at pantay.

2. Natutukoy ang ibat ibang pagitan ng mga
tono.


3. Nakababasa/Nakaaawit ng mga nota sa
tunugang C.

SINING
1. Naipapahayag ang kaalaman at pag-unawa sa
balanse bilang prinsipyo ng sining.

2. Naipapahayag ang kaalaman at pag-unawa sa
proporsyon.


3. Nakikilala ang iba pang katangian ng kulay.

EDUKASYONG PAMPALAKAS NG KATAWAN
1. Nasasabi ang kahalagahan ng wastong tikas at
ayos ng katawan.

2. Nailalarawan kung ano ang mga kilos di-
lokomotor.


3. Nailalarawan kung ano ang mga kilos
lokomotor.

4. Nakatutuklas nang ibat ibang kilos na
gumagamit ng mga kasangkapang pangkamay

2


6



7



2


1



10


2


5



4

6

5



1,5


2,6-10



3,11-15



1,3


2



6-15


4-5


1-4,8



5, 18-20

6,7,14-17

9-10,11-13







Division of Marikina City
Marikina District II
SSS VILLAGE ELEMENTARY SCHOOL

IKALAWANG MARKAHANG PAGSUSULIT
EPP V (HOME ECONOMICS)
Taong Panuruan 2013 - 2014

I. PANUTO: Basahin at unawain ang bawat pangungusap. Isulat ang titik ng tamang sagot.

1. Sa pag-aayos ng cover ang serbilyetas ay inilalagay sa ________.
A. harap ng baso B. ibabaw ng pinggan C. kaliwa ng pinggan D. kanan ng pinggan

2. Ang lugar sa mesa para sa isang tao na may pinggan, kutasara, tinidor, tasa at baso ay
tinatawag na _________.
A. bandehado B. one cover C. placemat D. table napkin

3. Alin sa mga sumusunod ang inilalagay sa kandungan upang hindi marumihan ang damit
kapag kumakain?
A. mantel B. placemat C. serbilyeta D. table napkin

4. Ang pagkaing may sabaw ay inilalagay sa __________.
A. bandehado B. mangkok C. platito D. tasa

5. Ito ay pormal na pag-aayos ng mesa, ang bawat kakain ay bibigyan ng pagkain, pagkatapos
aalisin ang kinainan at papalitan ng isusunod na dapat kainin.
A. buffet style B. family style C. individual style D. Russian style

6. Ang lahat ng pagkain ay nakahanda sa mesa at ang kakain ay kukuha na lang ng gusto nilang
pagkain.
A. buffet style B. family style C. individual cover D. smorgasboard

7. Sa pagliligpit ng kagamitan upang mapadali ang pagdadala ng mga huhugasan sa lababo,
mainam na gumamit ng _________.
A. bandehado B. basket C. kaldero D. tray

8. Ang mga kutsara at tinidor ay dapat pakuluan, tuwing ________.
A. isang buwan B. minsan sa isang lingo C. minsan sa isang taon D. tuwi-tuwina

9. Sa paghuhugas ng mga kagamitan na pinagkainan at pinaglutuan, alin sa mga sumusunod ang
dapat unahin?
A. bandehado at plato B. baso C. kaldero D. kutsara

10. Ang mga kakanin ay maaaring _______ ng hindi kumakain sa tamang oras.
A. baon B. bilhin C. kainin D. meryenda

11. Ang binagkat na saging, matamis na mani at barquillos ay tanyag na kakanin sa _______.
A. Davao B. Leyte C. Negros D. Pampanga


epp 5 p. 1

12. Anong mga kakanin ang tanyag sa lalawigan ng Bulacan?
A. espasol, buko pie B. pastillas, puto at mani C. patupat, bukayo D. suman, kalamay

13. Sa pagpili ng lutuing kakanin, kailangang _____________.
A. malasa at makulay C. masustansiya, mura at nakakabusog
B. mamahalin ang mga sangkap D. wala sa panahon ang sangkap

14. Ang angkop na kagamitan sa paggiling na galapong ay _____________.
A. electric grinder B. liyanera C. oven D. talyase

15. Ito ay pinaghuhulmahan ng halayang ube, leche flan at maja blanca.
A. bilao B. kawa C. liyanera D. oven toaster

16. Gamit ito sa pagluluto ng tinapay at cake noong unang panahon?
A. gilingang bato B. kawa C. kudkuran D. pugon

17. Ito ay makabagong kagamitan ngayon na ginagamit sa pagluluto ng puto at siopao.
A. electric shredder B. microwave oven C. oven toaster D. steamer

18. Ang __________ ay ginagawa sa pagkain upang ito ay magtagal, maiwasan ang pagkabulok at
may makain pa sa araw na hindi na napapanahon.
A. pag-iimbak B. pagluluto C. pagmamatamis D. pagpapatuyo

19. Ang paraan ng pag-iimbak na ginagamitan ng suka, asin, asukal at iba pang pampalasa ay
___________.
A. pag-aatsara B. pagbuburo C. pagmamatamis D. pagsasalata

20. Ang pinakaunang paraan ng pag-iimbak at pinakamatipid ay ____________.
A. pag-iisterelisa B. pagpapatuyo C. pagpapausok D. pagyeyelo

21. Ang ______ ay kailangang iniisterelisa bago gamitin.
A. garapon B. gulay C. karne D. pagkain

22. Kung ikaw ay nakatira sa Baguio at malapit sa pataniman ng strawberries, anong paraam ng
pag-iimbak ang maaari mong gawin?
A. pag-aatsara B. pagbuburo C. pagmamatamis D. pagsasalata

23. Sino ang imbentor ng makinang pantahi?
A. Alfred Thomas B. Elias Browner C. Elias Howe D. William Howard

24. Ito ay gabay sa pagtatabas ng tela upang hindi magkamali at makatipid sa tela.
A. apron B. padron C. pot holder D. tracing wheel

25. Ano ang tawag sa paraan ng pagbibili ng paninda sa kakaunting dami o bilang?
A. bargain sale B. komersyo C. tingian D. buo

26. Alin sa mga sumusunod na papeles ang kailangan sa pagtatatag ng tingiang tindahan?
A. pahintulot ng alkalde at lisensiya C. sertipiko ng kalusugan
B. prseyo ng paninda D. wala sa nabanggit

Epp 5 p. 2
27. Ilang porsiyento o bahagdan ang itinakda ng ating pamahalaan na idadagdag sa halaga ng
bawat paninda?
A. 15% B. 25% C. 30% D. 35%

28. Ito ay paraan ng pagmamarka ng mga presyo ng paninda sa pamamagitan ng pagsulat sa
karton o papel at ikabit sa paninda na nakatali, nakadikit o nakabitin.
A. bar code B. credit card C. tag D. tuwirang pagmamarka

29. Ito ay isang paraan ng pamimili ng paninda na sabay-sabay kayat kailangan ang puhunan.
A. bayad bili o kaliwaan C. pagbili ng pakyawan
B. pag-angkat/patinda D. tuwiran o direktang pamimili

30. Pamimili ng direkta sa mga pabrika.
A. bayad bili B. pag-angkat C. pakyawan D. tingiang pamimili

31. Ito ay ang pagtatala ng mga pinamili, naipagbili at natitirang paninda upang malaman kung
kumita o nalugi ang pagtitinda.
A. pag-iimbentaryo C. paglalagay ng presyo
B. pagbabayad ng buwis D. pagtatanghal ng paninda

II. Isulat ang Tama o Mali sa sagutang papel.

Ang mahusay na tindera ay ..

32. Magiliw at masayahin sa pakikipag-usap sa mga mamimili sa lahat ng oras.

33. Hindi ibinibigay ang mahalagang impormasyon tungkol sa paninda.

34. Masungit sa mga mamimili kapag nagtatanong tungkol sa mga paninda.

35. Inaalam kung ano ang gustong bilhin ng mga mamimili.

36. Marunong bumati at magpasalamat sa mga mamimili.


III. Pagtambalin ang mga bahagi ng makina. Isulat ang titik lamang.

A B
1. bahaging nagpapaikli o nagpapahaba sa tahi A. belt

2. nasa ilalim ng presser foor na nagtutulak sa tela B. bobbin winder
habang tinatahi

3. kidkiran ng sinulid sa bobina C. bobina

4. humihila sa sinulid na panahi sa tela D. feed dog

5. nagbababa o nagtataas ng presser foot E. needle clamp

6. humahawak sa karayom ng makina F. presser bar lifter


7. koriyang nag-uugnay sa balance wheel at drive wheel G. spool pin

8. bahaging nagpapaluwag o nagpapahigpit ng tahi H. stitch regulator

9. lalagyan ng karete ng sinulid na pang itaas I. stop motion screw

10. gabay sa sinulid mula sa spool pin hanggang J. tension regulator

11. malaking turnilyo na nakakabit sa balance wheel K. thread guide
na siyang nagpapahinto

12. lagayan ng pang-ilalim na sinulid L. thread take up lever

IV. Kuwentahin ang sumusunod. (2 PUNTOS)


Si nanay ay bumili ng 36 pirasong itlog sa halagang P110.00.

Ipinagbili niya ang bawat isa ng P5.00. Magkano ang inabot ng halagang pinagbilhan niya?

Magkano naman ang kanyang kabuuang tubo?




Ilagay ang pagkukwenta.

A. B.
























Dibisyon ng Lungsod ng Marikina
Ikalawang Distrito ng Marikina
PAARALANG ELEMENTARYA NG SSS VILLAGE

IKALAWANG MARKAHANG PAGSUSULIT SA MSEP VI
Taong Panuruan 2013 2014

A. MUSIKA
PANUTO: Basahin at unawain ang bawat pangungusap. Isulat ang titik ng tamang sagot sa
sagutang papel.

1. Katawagan sa awit na may dalawang bahagi lamang.
A. ABA (ternary) B. Da Capo Al Fine C. Al Fine D. AB (binary)

2. Anong taglay na katangian ng banduria?
A. mas mababa ang tunog nito kaysa laud C. mas mataas ang tunog kaysa laud
B. mas malaki ang tunog nito kaysa piccolo D. katamtaman ang lakas ng tunog nito

3. Katawagan sa anyo ng awit na may tatlong bahagi, na matapos awitin ang una at ikalawang
bahagi ng awit, inaawit muli ang unang bahagi.
A. Binary B. Ternary C. Da Capo Al Fine D. Al Fine

4. Ito ay isang instrumenting may pinakamataas na tono sa orchestra.
A. Double Passion B. Oboe C. Picollo D. Tuba

5. Ito ay isang instrumenting nagbibigay ng mapanglaw at malungkot na uri ng tunog.
A. Picollo B. French Horn C. English Horn D. Oboe


Hanapin sa Hanay B ang katumbas na kahulugan ng mga instrumentong pangbanda sa Hanay A.
Isulat ang titik lamang.

Hanay A Hanay B

6. Trombone A. pinakamataas na tono sa orchestra
7. Trumpeta B. pinakamababa ang tunog nito sa buong pangkat
8. Cornet C. nakatono nang may mababang isang oktabo
9. Tuba D. makapal ang tunog kaysa byulin
10. French Horn E. mataas at matinis ang tunog
11. Xylophone F. gamit ang martilyong kahoy para tumunog
12. Byulin G. mayaman at buo ang tunog
13. Viola H. pinakamababang tono
14. Cello I. malamig at swabe
15. Contrabass J. pinakamataas at maningning ng tunog
K. mas mababa ng isang oktano sa trumpeta







B. SINING

1. Anong uri ng element ng sining ang tuwid, liku-liko, pasigsag na mga bagay?
A. hugis B. tekstura C. linya D. disenyo

2. Makinis at magaspang ang katangian ng uri ng elemento ng sining na ito.
A. tekstura B. linya C. kulay D. hugis

3. Ang mga latawang pumapangalawa lamang ang kahalagahan sa sentro ng kawilihan ay ang
subordination.
A. tama B. mali C. depende D. lahat ay tama

4. Kulayan ng kulay asul ang larawang nagpapakita ng subordination. (4 puntos)



















Isulat ang Tama kung ito ay pamamaraan sa paggawa ng papier mache at Mali kung hindi.

8. Hayop, bagay o kasangkapan ang ginagamit sa paggawa ng papier mache.

9. Gawan ng balangkas ang napiling bagay sa pamamagitan ng alambre.

10. Talian ang mga bahagi ng balangkas na iyong napili upang hindi magkahiwalay-hiwalay.

11. Mga karagdagang pahina ng dyaryo at gupitin sa makitid at mahabang piraso.

12. Nasain ng gewgaw ang mga piraso ng dyaryo at balutin sa iyong balangkas.

13. Ibilad ang likhang sining hanggang matuyo.

14. Pintahan ng angkop na kulay ang balangkas.

15. Ibilad ang iyong balangkas hanggang sa matuyo.



B. EPK

Panuto: Isulat kung Kilos Lokomotor o Di-lokomotor ang mga sumusunod na salita.

1. Takbo

2. Kandirit

3. Lukso

4. pag-igpaw

5. iskape

6. paglukso-lukso

7. padulas

8. nakahiga

9. pagtula

10. pag-awit

Isulat kung Kasangkapang Pangkamay o Hindi ang mga sumusunod na salita

11. paggamit ng buklod

12. paggamit ng bao

13. paggamit ng maliit na bandila

14. paggamit ng kagamitan na may partner

15. paggamit ng baston

Isulat kung Frontscale, Back Scale, Sit Pike, Tuck Position.

16. Pagtayo ng tuwid sa kanang paa at iunat ng kaliwa.

17. Pag-upo sa sahig na nakaunat ang mga binti.

18. Paghiga ng patihaya.

19. Pag-upo sa sahig at nakabaluktot ang tuhod.

20. Iunat ang mga bisig na pantay balikat na parang lumilipad.