Anda di halaman 1dari 8

KATEGORI MURID PENDIDIKAN KHAS

CIRI-CIRI MURID PPKI MENGIKUT KATEGORI
SINDROM DOWN

Sindrom Down atau trisomy 21 merupakan kecacatan genetik disebabkan oleh
kehadiran sebahagian atau kesemua kromosom 21.
Ciri-ciri
a.
mata

bukaan mata bujur dengan lipatan kulit epikhantik pada sudut dalam

lentur melampau pada sendi h. lidah terjulur (disebabkan rongga mulut kecil. batang hidung leper c.hipotonia otot (poor muscle tone) b. kecacatan jantung kongenital i. dan lidah membengkak berhampiran tonsil) e. satu garis di tapak tangan (juga dikenali sebagai garis simian) d. jarak melampau antara ibu jari kaki dengan jari berikutnya AUTISME . tompok putih pada iris dikenali sebagai tompok Brushfield g. leher pendek f.

2. Mengalami masalah pertuturan : . Autisma juga menyebabkan perkembangan diri kanak-kanak menjadi tidak menentu. atau taraf ekonomi. Terlalu menyayangi sesuatu objek sehingga sukar dipisahkan daripadanya. jantina. Gemar memeriksa anggota badan seperti kaki dan tangan seolah-olah benda itu baru dan pelik 4. 3. masalah ini dapat dikurangkan. Rutin harian yang dirancang secara detail. Suka melakukan sesuatu perkara secara berulang-ulang dan hanya akan berhenti apabila ditegur.Autisma melibatkan orang dari pelbagai latar belakang tanpa mengira umur. Pola perlakuan yang unik : Penerimaan deria yang aneh. Peringkat awal autisma boleh dikesan pada awal usia kelahiran ataupun sekurang-kurangnya pada peringkat umur yang awal.Autisma bermaksud ketidakupayaan seseorang kanak-kanak memahami perkara-perkara di sekelilingnya selain dirinya sendiri. Tidak mahu bertentang mata sewaktu bercakap seolah-olah mereka melihat menembusinya.Tiada ubat dalam masalah autisma kerana ia bukan sejenis penyakit tetapi dengan program pendidikan yang bersesuaian. Sering membuang masa kepada sesuatu objek yang tidak diketahui fungsinya dan gemar memutar-mutar barang sambil berkhayal. Suka bersendirian dan menganggap manusia sebagai objek dan hanya berinteraksi bila di dekati dengan cara-cara tertentu dan dengan individu yang disukai. Masalah perhubungan dengan orang di sekeliling : Tempoh masa untuk menumpukan perhatian terhadap sesuatu perkara amat singkat dan tidak berminat dengan kemahiran yang diajar. bangsa. Ciri-ciri 1.

7. menangis dan ketawa secara tiba-tiba. Ianya berlaku tanpa sebab atau kerana kehilangan sesuatu objek yang disayangi atau dilarang dari melakukan sesuatu perkara yang mereka mahu. Mengilai. Tidak suka kepada perubahan dan sangat susah untuk mengubah sesuatu rutin. sajak. Sikap atau perasaan yang ganjil dan tidak normal : Meletuskan kemarahan yang amat sangat atau mengamuk dan disusuli dengan perlakuan agresif. DISLEKSIA . 6. Suka menyanyi atau mengingati lirik lagu serta suka mendengar semua jenis muzik. Intelek yang luar biasa walaupun autisma : Mereka meminati matapelajaran Matematik. Boleh menghafal senarai nombor telefon. Tidak tahu erti bahaya dan gemar melakukan sesuatu yang merbahaya. Gemarkan permainan seperti ‘Jigsaw Puzzles’. 5. tarikh. Kadangkala menggunakan suara yang luarbiasa untuk menuturkan sesuatu perkataan. nama. Suka meniru percakapan orang lain. Mempunyai kemahiran mekenikal yang luar biasa. dan sebagainya.Sering mengulangi soalan yang diajukan.

Ciri-ciri Keliru dengan arah kiri dan kanan. Kurang keyakinan diri dan menghadapi tekanan jiwa.Disleksia bermaksud kesukaran mengenal huruf. Lambat bertutur dan sukar memahami arahan. Cth :sukar memegang alat tulis dengan tangan dominan. mendengar. Kemahiran motor yang lemah. Gemar berkhayal. menulis. dan sering terlanggar barang di sekitar. dan bercakap. Kesukaran menyalin semula nota yang diberi. Sukar mengikut arahan lisan yang panjang. berminat terhadap perkara baru dan suka bertanya secara berulang-ulang. Tidak mempunyai ramai kawan kerana kurang kemahiran bersosial dan sukar bergaul. Tempoh masa untuk menumpukan perhatian terhadap sesuatu perkara amat singkat. Taksub kepada sesuatu objek dan gemar memutar-mutar barang sambil berkhayal. Murid disleksia bukannya mengalami kecacatan pada mata atau fizikal tetapi mereka mengecam sesuatu dalam keadaan terbalik. membaca. Gemar menggigit jari dan merenung buku seolah-olah tidak faham. Sifat ingin tahu yang tinggi. ATTENTION DEFICIT HYPERACTIVITY DISORDER (HIPERAKTIF) . Kelakuan dan sikap yang tidak konsisten. menangis dan ketawa secara tiba-tiba. Keliru dengan nombor-nombor.

.Hiperaktif merujuk kepada tingkah laku kanak-kanak yang terlampau lasak. nakal. Ciri-ciri Bersikap agresif serta tidak dapat duduk diam walaupun sekejap. Mudah tertarik untuk melakukan sesuatu perbuatan seperti berlari dan memanjat serta gemar meniru perlakuan orang lain. Hiperaktif dapat dikurangkan dengan bantuan ubat tetapi hanya untuk tempoh masa yang sementara. agresif dan keadaannya tidak menentu jika dibandingkan dengan tahap pencapaian kanak-kanak normal. aktif. Kecelaruan tingkah laku ini kerap berlaku kepada kanak-kanak yang berumur 8 tahun dan akan berkurang secara beransur-ansur apabila mereka meningkat dewasa. Sukar memberi tumpuan kerana sikapnya yang tidak boleh duduk diam. Gemar merayau-rayau dan menganggu rakan-rakan lain. Dapat melakukan setuatu kerja dengan pantas tetapi terburu-buru.

menyimpan. lemah (kemampuan murid menguasai sesuatu kemahiran atau menerima pelajaran). bercakap bohong dan suka merosakkan barang orang lain. . Suka mendahului orang lain dalam apa jua situasi terutama sewaktu bermain. menyusun. LEMBAM/SLOW LEARNER Lembam bermaksud lembap. Mereka mempunyai kebolehan melihat tetapi kekurangan kemahiran menerima. Bertindak mengikut perasaan sehingga boleh mencederakan diri dan orang lain. Bersikap negatif seperti suka mencuri.Bertindak tanpa berfikir terlebih dahulu akibat dari tindakan mereka. dan mengingat dengan berkesan. Sanggup bergaduh untuk mendapatkan apa yang mereka inginkan. Sukar memberi tumpuan dan gemar membuat bising. Murid lembam mempunyai tahap keupayaan intelek sederhana atau kurang sedikit berbanding intelek murid normal. tidak cergas. Bersikap keras kepala dan tidak mahu mendengar nasihat. mengurus.

. Menutup muka dengan buku sewaktu belajar. Masa menumpukan perhatian terhadap pelajaran sangat singkat dan perhatian mudah dialihkan oleh rangsangan luar. Menyebut atau membunyikan sesuatu bunyi huruf dengan perlahan. Lambat sewaktu menulis. condong. Jarak antara perkataan yang ditulis terlalu jauh. Bermasalah menyebut bunyi huruf dengan tepat. Ejaan perkataan seringkali salah. Mempunyai konsep kendiri rendah. Huruf dan perkataan ditulis tinggi atau rendah dan tidak seragam. Membaca setiap perenggan terlalu lama. Menulis perkataan terlalu rapat. Hanya boleh mengikut pelajaran atau arahan yang ringkas dan jelas sahaja. kecil.Ciri-ciri Bermasalah mengenal bentuk huruf.