Anda di halaman 1dari 15

Penyebaran DSKP KSSR Tahun 6 2015

6 ciri utama setiap murid perlu ada untuk bersaing pada peringkat global Identiti nasional Kemahiran berfikir Pengetahuan Kemahiran memimpin Kemahir an dwibaha sa Etika dan kerohanian .

ASAS BERFIKIR Pengetahua n Kemahiran Nilai & Sikap KEMAHIRAN BERFIKIR MEMBUAT KEPUTUSAN MENAAKUL & REFLEKSI Secara kritis dan kreatif ASAS BERFIKIR Pengetahu DISIPLINan ILMU Kemahiran Nilai & Sikap KEMAHIRAN BERFIKIR Secara kritis dan kreatif KONTEKS BERFIKIR ARAS TINGGI MENYELESAI MASALAH MENGINOVASI MENCIPTA KONTEKS MENCIPTA MENAAKUL & REFLEKSI MENILAI MEMBUAT KEPUTUSAN MENGANALISIS MENYELESAI MASALAH MENGINOVASI MENGAPLIKASI MENCIPTA .

berinovasi dan berupaya mencipta sesuatu. kemahiran dan nilai dalam membuat penaakulan dan refleksi bagi menyelesaikan masalah. membuat keputusan. 2013) Penyebaran DSKP KSSR Tahun 6 2015 .Keupayaan untuk mengaplikasikan pengetahuan. (Bahagian Pembangunan Kurikulum.

Elemen Utama Elemen Sokongan Perubahan dalam pendekatan III Perubahan dalam pentaksiran Pentaksiran Perubahan dalam kurikulum II I Pedagogi Kurikulum VII KBAT IV Latihan Sumber Menyediakan sumber KBAT VI V Melibatkan masyarakat dalam KBAT Sokongan Masyarakat Kokurikulum Latihan kepada semua yang terlibat dalam KBAT KBAT dalam kokurikulum .

Elemen Utama Perubahan dalam pendekatan III Perubahan dalam pentaksiran Pentaksiran Perubahan dalam kurikulum II Pedagogi I Kurikulum KBAT .

KBAR .MEMAHAMI .MENGETAHUI KBAR .

.1.MENGETAHUI SK: 10.3 Menyatakan negeri-negeri yang terlibat dalam pembentukan Malaysia.1 Pembentukan Malaysia SP: 10.KBAR .

KBAR .MEMAHAMI SK: 10.4 Menerangkan langkah-langkah ke arah pembentukan Malaysia. .1 Pembentukan Malaysia SP: 10.1.

MENILAI KBAT .KBAT MENGAPLIKASI KBAT MENGANALISIS KBAT .MENCIPTA .

2 Negeri-negeri di Malaysia SP: 10.3 Menjelaskan bendera.2. .MENGAPLIKASI SK: 10.KBAT . lagu dan jata sebagai lambang negeri.

2.2 SP: 10.1 KBAT MENGANALISIS Negeri-negeri di Malaysia Menghuraikan asal usul nama negeri.SK: 10. .

MENILAI SK: 10. .6 Negeri-negeri di Malaysia Menyatakan kepentingan menghormati identiti negeri.2.KBAT .2 SP: K10.

2 Negeri-negeri di Malaysia SP: K10.KBAT – MENCIPTA SK: 10.2.8 Menunjukkan rasa bangga terhadap warisan negeri-negeri di Malaysia .