Anda di halaman 1dari 7

ARAHAN : Jawab semua soalan pada kertas objektif.

1. Definisi Daya tahan kardiovaskular adalah
a) keupayaan jantung dan system peredaran darah berfungsi dengan baik.
b) kekuatan jantung
c) tahap kesihatan individu
d) denyutan jantung.
2. Senaman ini boleh meningkatkan kekuatan dan daya tahan otot abdomen
serta otot peha.
A.
Bangkit tubi.
C. Jangkauan melunjur
B.
Lompat jauh berdiri
D. Tekan tubi.
3. Keselarasan mata ,tangan kaki dan badan termasuk dalam unit
A. koordinasi
C. ketangkasan
B. lenturan
D. Imbangan
4. Namakan contoh aktiviti ketangkasan
A ketingting
C. lari zig-zag
B leret bola
D. sambut bola
5. Sebelum memulakan aktiviti PJ guru hendaklah memastikan murid
A gembira
C. sakit
B sihat
D. berpakaian PJ dan dalam keadsaan sihat
6. Tahap kecergasan seseorang boleh diukur dengan
A. denyutan nadi
C. peredaran darah
B. panjang tulang
D. kekuatan otot
7. Untuk mendapatkan postur badan yang baik kita perlulah
A. mengamalkan senaman dengan cara yang betul dan selamat
B. senaman angkat berat
C. pemakanan seimbang
D. jogging.
8. Pada musim cuti sekolah aktiviti rekreasi yang tidak sesuai dijalankan ialah
A. Berkhemah
C. melakukan kerja sambilan
B. memancing
D. berbasikal

1

skirt D. 4 x seminggu B. daya tahan kardiovaskular. Kebanyakan permainan berkumpulan yang dijalankan boleh memupuk semangat …………… di kalangan pemainnya. 3 x seminggu 14. buku diari B. dalam permainan bola sepak. jadual harian 11.9. kita perlu bersenam sekurangkurangnya A. senaman pagi D. 5 x seminggu C.kekuatan otot. 5 komponen penting kecergasan adalah kekuatan. imbangan C. dapat bermain dengan rakan-rakan D. A. kebanggaan B. Namakan kemahiran asas yang ditunjukkan A hantaran aras bahu C mengelecek bola B hantaran aras dada 16. komposisi tubuh badan B. Apakah faedah adanya jadual harian? A. bib 15. keyakinan D. stoking C. amalan merokok C. 1 x seminggu D. dapat mencatatkan aktiviti kecergasan malah menilai pencapaian diri individu C. ketangkasan D. dapat menyusun masa dengan pelbagai aktiviti B. kadar nadi. mempunyai masa rehat yang panjang. kerjasama C. marah 12. topi B. 2 . D jaringan lantun Berikut adalah aksi ……………. 13. kelenturan dan…. Dalam permainan bola jaring setiap pemain dikehendaki memakai A. 10. Kehidupan seseorang akan menjadi lebih teratur dan berdisplin sekiranya ada… A. A. Untuk meningkatkan tahap kecergasan .

2 C. . 3 23.A mengelecek bola B tendangan leret Soalan C tandukan dekat D hantaran masuk. langkah ke hadapan dan menjaring D. 17 hingga 20 berdasarkan rajah di bawah. langkah ke sisi dan menjaring C. Berapakah posisi yang terdapat dalam permainan bola jaring? A. 7 D. Bola tampar 3 . 8 B. Bola sepak C. Mendada 20 . Tendangan tinggi A 18. Satu daripada pernyataan berikut bukan kemahiran menjaringkan bola jaring A. Permainan bola jaring berasal dari permainan…………………… A. langkah ke belakang dan menjaring B. Padankan pernyataan berikut dengan gambar yang di sebelah kemudian tanda pada kertas jawapan 17. melompat sambil memaut gelang besi tiang gol 22. Mengelecek B 19. Menanduk C D 21.

G. Awas B. C. Rashik sidek B. Warna kuning pada lampu isyarat membawa maksud ________________ A. A. Membunyikan hon C. 11 25. A. Mokhtar dahari 26. Nurul huda C. Teruskan perjalanan C. 9 D. Awasi kemungkinan terdapat kanak – kanak melintas. Siapakah pemain bola sepak yang terkenal pada tahun 70-an? A.. perkara yanng manakah tidak harus dilakukan pemandu ketika melalui kawasan sekolah. Jerawat mula tumbuh di bahagian muka. Antara berikut . Berhenti B. Simpang tiga D. Perlahankan kenderaan dan mematuhi arahan warna lampu isyarat 29. Berikut adalah perubahan fizikal semasa akil baligh kecuali.kumaresan D. Bola baling 24. Berapa orang pemainkah dalam satu pasukan bola baling ? A. Kanak – kanak melintas 28. B. Berhenti bila dihentikan oleh warden trafik sekolah yang beruniform. Badan menjadi lebih tinggi dan berat. Melajukan kenderaan. 8 C. A. Memandu terus tanpa henti D.B. Bulatan C. Bunyikan hon D. 7 B. Apakah yang perlu dilakukan jika menemui lampu isyarat ketika memandu. C. 27. B. Rambut mula panjang D. Bersedia untuk berhenti 4 . B. * bergerak laju bila menghampiri simpang * membelok tanpa memberi isyarat Perkara diatas adalah tidak seharusnya dilakukan ketika menjumpai isyarat …… A. Perlahankan kenderaan. Bola keranjang D. Bulu mula tumbuh di bahagian ketiak 30.

C. Kita tidak digalakkan bersenam selepas makan kerana…. C. Yang manakah di antara berikut TIDAK ADA hubungan gaya hidup yang sihat ? A. Kulit muka berpenyakit. B. 35. A.D. Berikut adalah ciri – ciri perubahan fizikal pencapaian pada peringkat akil baligh kecuali…. 33. Ditangkap pihak berkuasa C. Mengganggu proses metabolisma 5 .. Mengapakah terdapat remaja perempuan ditumbuhi jerawat dimuka. Makanan dan pemakanan B. B. 34. Payudaranya bertambah besar. A. Ovari mula menghasikan ovum. Ibu bapa perlu bermain bersama – sama anak mereka. Berehat dan berekreasi D. D. C. Ibu bapa perlu sentiasa mengawasi anak – anak mereka. C. Tiada satu pun di atas. Salah makan. C. Sebarang kemalangan atau kecederaan yang berlaku semasa menggunakan peralatan ini adalah tanggungjawab sendiri. A. Alat – alat permainan kanak – kanak adalah untuk kanak – kanak yang berumur 12 tahun B. Perbuatan suka membuang sampah atau tin – tin kosong di merata tempat mengakibatkan…. Taman permainan tidak boleh digunakan. Berikut adalah peraturan – peraturan semasa berada ditaman kecuali…. D. B. Menggangu proses penyerapan. Bergaya dan berfesyen. A. Majlis Perbandaran terpaksa melakukan pembersihan. 32. B. Mengganggu proses penghadaman. 31. D. Mengganggu proses pernafasan. Bersenam dan bermain. Suaranya pecah dan menjadi garau. Mencemarkan alam sekeliling D. Kita perlu mengamalkan gaya hidup yang sihat untuk menjaga kesihatan dan menjamin kesejahteraan hidup. A Tidak pandai menjaga muka. Lemak terhimpun di bawah lutut. 36. Telah sampai umur akil baligh D.

Menyertai aktiviti sukan adalah cara yang baik untuk menjauhi dadah. Memakan sayur-sayuran dan buah-buahan boleh menyihatkan tubuh badan kita. anda tida harus menerimanya. Berkhemah. Melawat.--------------------------------( ) 41. B. D. Simbol peraturan jalan raya yang membawa maksud ada simpang tiga di hadapan ialah A. Menggunakan sehelai tuala bersama dengan ahli keluarga yang lain adalah baik kerana ia dapat mengeratkan hubungan.------------------------------------( ) 43. Soalan 38 – 42 Tandakan A bagi kenyataan yang salah dan B pada kenyataan yang betul 38. Kegiatan reakreasi bersama keluarga baik untuk KESIHATAN. Berkebun.--------------( ) 42.37. 6 D.----------( ) 40. Makan kenyang sebelum tidur adalah tabiat yang baik. Yang manakah bukan aktiviti rekreasi? A. C. Jika ada orang yang tidak dikenali mengajak anda menaiki keretanya untuk menghantar pulang. B..------------------------------------------------( ) 39. 44. Bekerja C. .

7 ) Disemak oleh ..... C.. Beri keutamaan kepada pejalan kaki untuk melintas Berhenti di kawasan tersebut.. ) 50......... Lilin yang menyala puntung rokok yang berbara pendawaian elektrik lampu kereta Soalan 46 – 50 Tandakan A bagi tindakan yang salah dan B pada kenyataan yang betul 46........... 45. C...... B..... Memberi perhatian kepada anak jagaan di kawasan permainan...... seorang pemuda yang tidak dikenali telah memberi dia sekotak air minuman ( ) 47.... ( ) 49........... Dalam perjalanan pulang dari latihan sekolah....... ( ) 48... .... Saifuddin B Salim) ( ( Disahkan oleh . D... B............. Menerima pelawaan orang untuk menghantar pulang ke rumah. (En..... D..Perkara yang tidak perlu dilakukan sekiranya berjumpa tanda di atas ialah A. memperlahankan kenderaan masuk lorong yang betul mengikut tujuan perjalanan.... Disediakan oleh .. Membuai rakan terlalu tinggi . Punca kebakaran yang sering berlaku di Malaysia adalah seperti di bawah kecuali A.... Ramli sangat dahaga......... Menegur rakan yang berusai 13 tahun bermain di kawasan kanak-kanak.. .......