Anda di halaman 1dari 5

7 Strategi Elak Kebocoran Wang

Kewangan bukan sekadar matematik, tapi juga tentang mengurus emosi. Banyak
feedback yang saya dapat pasal masalah menyimpan. Bukan sebab tak cukup duit,
tapi tabiat dan desakan emosi tu yang jadi susah nak menyimpan. Salah satu sebab
saya syorkan simpan emas tu untuk kawal emosi berbelanja dan untuk pupuk tabiat
suka menyimpan. Simpan emas bukan sekadar nak untung kenaikan harga emas
dalam jangka panjang, tapi yang lebih penting, emas boleh memupuk sikap yang ada
pada orang kaya-kaya iaitu suka kumpul harta.
Walaupun mungkin ada tahun yang ASB dan Tabung Haji lebih untung dari simpan
emas, tapi saya percaya orang simpan emas lebih bertahan kekayaan dia. Cuba
perhati, apa orang akan buat bila dapat dividen Tabung Haji atau ASB? Majoriti akan
belanjakan dividen tu habis licin tak sampai sebulan! Bahkan belum dapat duit, dah
siap-siap fikir nak beli apa. Itu masalah biasa bila simpan duit kertas. Kekayaan kita
mudah bocor.

Kumpul Harta, Bukan Cari Makan
Orang dulu-dulu tak simpan duit kertas, tapi mereka simpan kekayaan
dalam bentuk harta sebenar macam tanah kebun, emas ataupun rumahrumah sewa. Bila mati, duit tunai berbaki biasanya tak banyak. Yang ada cuma
harta-harta sebenar. Kalau simpan dalam bentuk tunai, saya yakin duit-duit tu dah
lama habis. Tak ada apa-apa harta yang boleh diwariskan.
Ada seorang kawan saya masa sembang beberapa bulan lepas katanya, orang tua dia
pesan, “Kalau berkerja, letak matlamat nak kumpul harta. Bukan sekadar cari
makan”. Maksudnya, bila dapat duit, tukar duit tu ke dalam bentuk harta sebenar
macam emas, tanah atau rumah-rumah sewa. Sebab harta-harta tu akan
membuatkan kita kaya dan boleh jana hasil daripada harta-harta yang kita ada. Duit
yang kita simpan dalam bentuk tunai, risiko kebocorannya sangat tinggi!

Matematik Kalah Dengan Emosi

bayar (simpan) diri sendiri dulu.500… Kita berbisik pada diri sendiri nak sedapkan hati. kita akan cari duit untuk beli balik emas tu. Itu tabiat biasa penyimpan-penyimpan emas. Alah… RM500 jer. Pertahankan Kubu Kewangan Kalau ikutkan Robert Kiyosaki dalam buku Rich Dad Poor Dad katanya. otak kita mesti match dengan nombornombor duit yang kita ada. dia belanja dulu. Sekali beli. Tapi kalau simpan emas dan harta-harta sebenar. Kalau belanja pun. rasa nak beli lagi sebab ianya cantik dan manusia memang sukakan emas. otak kita mesti matchkan dengan duit simpanan dalam akaun bank. . Emas adalah harta yang mudah dibeli walaupun dengan modal kecil. kita biasanya kalah dengan desakan EMOSI untuk berbelanja. dia lebih kaya sebab perangai orang kaya suka kumpul harta. Bila ada yang berkenan. Jadi simpan emas bukan sekadar nak untung kenaikan harga jangka panjang. Selebihnya baru berbelanja. Bila dapat duit. Tengok barang RM500. otak kita tak boleh match. Bila nak pakai duit.Sebabnya bila simpan duit kertas. Bila terpaksa jual. orang kaya kumpul harta dan pertahankan harta macam tentera pertahankan kubu dalam peperangan. Tapi orang biasa. rasa sayang nak jual. Ada saja barang yang kita rasa perlu beli. tapi orang biasa suku kumpul beban hutang. Suka kumpul harta dan sayang nak belanjakan harta. Bila dah match. Apa-apa pun. Kita rasa kita tak ada duit walaupun hakikatnya kita boleh jual atau pajak emas-emas tu bila-bila masa nak pakai duit. duit tu mesti bocor. Itulah antara perbezaan orang kaya dengan orang biasa. ada lagi RM2. kubu mesti dipertahankan dulu. tapi untuk memupuk sikap orang kaya-kaya iaitu suka kumpul harta. selebihnya baru simpan. Akhir sekali.

7 Strategi Elak Kebocoran Wang Jadi kalau nak kaya. alamatnya memang tak akan menyimpan. Dah la interest paling tinggi berbanding pinjaman lain. Memang nampak hebat kalau ada kad kredit Platinum. tukar duit tu ke dalam bentuk harta sebenar macam emas. Kalau tunggu duit lebih. Tahu-tahu hutang dah banyak. atau rumah-rumah sewa. kita kena handle emosi dengan biasakan diri dengan tabiattabiat yang boleh elakkan kekayaan kita daripada bocor. Strategi #3 – Potong Semua Kad Kredit Potong semua kad kredit kecuali satu. Selebihnya baru berbelanja. bayar diri sendiri dulu dengan tambahkan simpanan. Bukan berbelanja dulu. interest dia compounding pulak tu. tapi kad kredit boleh jadi ‘kanser’ kewangan sebab kita tak terasa duit kita bocor. Strategi #2 – Tukar Duit Kepada Harta Kalau ada duit simpanan jangka panjang. tanah. Ia hutang yang kita tak sedar bahkan ia jadi simbol status. Jangan biarkan duit tu terbiar dalam bentuk tunai kecuali duit simpanan kecemasan sahaja. Antaranya: Strategi #1 – Bayar Diri Sendiri Dulu Bila dapat duit. Kad kredit tu lubang hutang paling mudah. lepas tu tunggu duit lebih baru simpan. .

Bukan senang nak paksa diri simpan duit. manfaatkan kenaikan tu untuk buat hutang-hutang baik seperti tambah rumah sewa. kita rasa berat untuk buat hutang lagi kecuali “hutang baik” yang membuatkan kita lebih kaya. Dalam jangka panjang. Sikap ni saya dah tinggalkan dah bertahuntahun sebab sikap macam ni terbukti duit kita senang sangat bocor. target hutang yang jumlahnya paling kecil dulu sebab bila satu hutang dah settle. beli tanah dsb. ia jadi motivasi untuk langsaikan hutang-hutang lain. pastikan beli secara tunai supaya kita betul-betul terasa setiap sen duit yang keluar. tapi akhir sekali kita akan bawa balik at least 15 barang! Kenapa macam tu? Sebab kewangan bukan sekadar matematik. Tapi kalau ada dua (2) hutang yang jumlahnya lebih kurang sama. settlekan hutang yang interest rate paling tinggi dulu. Kalau asalnya cuma nak dibeli 10 barang. suka semak brosur-brosur promosi dalam post box atau surat khabar. suka terapi diri dengan bershopping. beli dulu bayar kemudian.Strategi #4 – Berbelanja Secara Tunai Kalau nak beli barang. mesti ada yang kita jatuh hati dan akhirnya terbeli. Bila dah bebas hutang. Bukan tukar kereta baru! Saya perhati ramai orang bermasalah nak simpan duit walaupun kalau ikut kira-kiranya. Tabiat-tabiat yang saya senaraikan ni antara cara saya tutup emosi berbelanja dan mengelakkan kekayaan daripada bocor. kita terpaksa kaya! Tapi hutang-hutang tu mesti diurus dengan baik. Strategi #6 – Buat “Hutang Baik”. Jauhkan segala bentuk ansuran. ia bahaya. hatta zero interest payment sekalipun. dia sepatutnya boleh menyimpan. kita terpaksa bayar! Kalau buat hutang baik. pergi ronda-ronda pasar malam dsb. Strategi #7 – Tinggalkan “Window Shopping” Tinggalkan sikap suka merayau-rayau di shopping complex. tapi ia memupuk tabiat suka berhutang. skim bayaran mudah. Bila lubang-lubang kebocoran wang ni . tapi juga tentang mengurus emosi… Bila kita saja-saja tengok barang-barang yang kita tak perlu. Strategi #5 – Langsaikan Hutang Paling Kecil Bila nak langsaikan hutang. Walaupun mungkin zero interest payment tu secara matematiknya macam untung . tapi kalau hutang. atau pendapatan dah meningkat. Tambah Harta Bila dapat kenaikan gaji yang bagus.

insyaAllah kekayaan kita senang berkembang walaupun mungkin pendapatan bulanan kita tak sebesar mana. tapi duit simpanan kecemasan pun tak ada! . Jangan ingat orang income besar tu kaya raya sebab saya jumpa ramai orang incomenya 5 angka sebulan.kita tutup.