Anda di halaman 1dari 9

Latihan Mengajar

Rancangan Pengajaran Inovasi
KPR3974

RANCANGAN MENGAJAR HARIAN PRASEKOLAH IBNU BATUTAH SK BUKIT MINYAK (INOVASI)
Model Pembelajaran

: Konstruktivisme

Bidang/ Matapelajaran

: Tunjang Sains dan Teknologi (Awal Sains dan Matematik)

Kelas

: Prasekolah Ibnu Batutah

Masa

: 40 minit

Tarikh /Hari

: 5 Mei 2015/Selasa

Bilangan Murid

: 24 orang

Umur

: 6 Tahun

Modul

: Bertema

Tunjang Utama

: Sains dan Teknologi ( Awal Sains & Matematik)

Tajuk/Tema

: Alam Hidupan

Sub Tema

: Haiwan Jinak

Standard Kandungan

: (ST 3.4) Menjalankan penerokaan ke atas ciri, habitat, cara pergerakan, jenis makanan, kitaran hidup haiwan
jinak yang biasa dijumpai.

Standard Pembelajaran

: ( ST 3.4.2 ) Mengecam bunyi haiwan yang biasa dijumpai.
( ST 3.4.7 ) Membandingkan dan mengumpulkan haiwan mengikut makanan utamanya.

Kesepaduan Tunjang

: ( BM 2.2.7 ) Menjawab soalan dengan ayat yang mudah.
( KTI 2.1.6) Menyanyi lagu yang mudah dengan gerakan.

03pagi (3 Minit) Bersoal jawab menggunakan ayat sebuah beg yang dipanggil ”Beg Dora” .bekerjasama dan yakin. Penerapan Nilai : Menyayangi haiwan.Latihan Mengajar Rancangan Pengajaran Inovasi KPR3974 Hasil pembelajaran : Selepas proses pengajaran dan pembelajaran murid dapat : 1) Pengetahuan sedia ada Murid dapat mengecam bunyi dan menyebut tiga nama haiwan jinak yang terdapat di dalam gambaryang ditunjukkan oleh guru. 3) Murid dapat mengumpul makanan haiwan jinak. kad gambar haiwan dan makanannya serta Roda makanan. Kecerdasan pelbagai (MI) MASA : Kecerdasan linguistik.Video lagu. Beg KBKK Dora dan objek Mengecam dan SET INDUKSI 9. Bahan Bantu Mengajar : Puppet. objek buah. CD bunyi haiwan. HASIL PEMBELAJARAN / KESEPADUAN LANGKAH AKTIVITI BAHAN/ALATAN CATATAN 1) Guru memegang seekor arnab (puppet) yang membawa Puppet arnab. video mesej Profesor Klon. Kemahiran Berfikir KBKK : Mengecam. 2) Murid memelihara haiwan jinak. 4) Menyanyi lagu dan meniru pergerakan haiwan. Beg Dora. : 1) Murid pernah melihat haiwan jinak yang terdapat di rumah mereka. 2) Murid dapat membandingkan antara haiwan jinak yang makan daging dan makan tumbuh-tumbuhan.membanding dan menyelesaikan masalah.kognitif.00-9.mengenalpasti.

Latihan Mengajar Rancangan Pengajaran Inovasi KPR3974 yang mudah. 2) Murid bersoal jawab dengan guru dan menyebut nama Rakaman CD bunyi KBKK Bahan mengecam CD bunyi haiwan Kad perkataan MI . 3) Guru menggunakan puppet bersoal jawab dengan murid Menerangkan Contohnya : MI secara ringkas - Kawan-kawan boleh tolong saya? Kecerdasan mengenai haiwan - Bolehkah kawan-kawan mencari makanan saya? Linguistik jinak dan 4) Mereka bersoal jawab dengan arnab tersebut contohnya: makanannya. Apakah makanan kamu? 5) Guru mengajak murid-murid membantu arnab tersebut Teknik mencari makanannya dengan meminta pertolongan Bersoal jawab daripada Beg Dora 6) Murid-murid membantu guru mengenalpasti adakah betul makanan yang dikeluarkan dari dalam Beg Dora.13pagi (10 Minit) Bersoaljawab mengenai haiwan jinak arnab dan makanannya. LANGKAH 1 1) Guru menyoal murid-murid apakah haiwan jinak dan apakah contoh-contoh haiwan jinak yang mereka tahu.03-9. 7) Guru mengeluarkan beberapa jenis sayur dan buahbuahan jika betul ianya makanan arnab tersebut muridmurid perlu sebut ”Betul” atau ”Tidak” 8) Kemudian guru menerangkan secara ringkas mengenai 9. 2) Murid berinteraksi dengan arnab tersebut dan membantu arnab tersebut mencari makanannya sayur dan buah- mengenalpasti buahan.

7) Kemudian guru melekatkan kad gambar makanannya di atas papan putih guru menyoal lagi - Apakah makanan haiwan jinak ini? 8) Murid-murid mengikut guru menyebut nama haiwanhaiwan tersebut dan makanannya.Latihan Mengajar Rancangan Pengajaran Inovasi KPR3974 haiwan haiwan-haiwan jinak tersebut contohnya: Kad Gambar Kecerdasan a) ayam Linguistik b) Kucing Kecerdasan c) Burung kognitif 3) Guru memasang CD bunyi haiwan jinak kemudian guru meminta murid meneka haiwan-haiwan tersebut. 5) Guru melekatkan kad gambar haiwan di atas papan putih Penerapan nilai Mendengar arahan kemudian guru menyoal murid-murid contohnya: - Apakah nama haiwan jinak ini? Bagaimana ianya berbunyi? 6) Murid-murid bersoaljawab dengan guru dan membuat bunyi haiwan jinak yang ditunjukkan guru. Teknik Bersoal jawab . 4) Murid meneka nama haiwan berdasarkan bunyi yang diperdengarkan.

Kad membantunya mencari bahan kajiannya yang hilang.bakul.38pagi (20 Minit) Video mesej Profesor Klon LANGKAH 3 1) Guru menerima mesej daripada Professor Klon yang Bahan meminta pertolongan daripada murid-murid agar Video mesej. warna.Latihan Mengajar Rancangan Pengajaran Inovasi KPR3974 LANGKAH 2 9. Pap pap pap pap pap…… Cip cip cip cip cip 9. 3) Kemudian guru meminta murid menyanyi bersama dan kok kok Saya itik pap pap Bahan Video lagu MI Kecerdasan kinestetik membuat pergerakan haiwan Penggabungjali nan pap pap pap Kreativiti dan Saya burung cip cip Estetika cip cip cip Kami bunyi kok kok kok kok kok….13-9. Tajuk : haiwan jinak 2) Murid-murid mengikut guru menyanyikan lagu tersebut Saya ayam kok kok dan membuat pergerakan seperti yang dibuat oleh guru.18-9. MI Kecerdasan Kognitif .18pagi Video lagu (5 Minit ) 1) Guru menyanyikan lagu haiwan jinak sambil membuat pergerakan haiwan tersebut. kad 2) Murid-murid mendengar arahan daripada Profesor Klon. food (Roda makanan) KBKK Menyelesaikan masalah. gambar dan 3) Bahan tersebut merupakan kad gambar haiwan dan wheels of animals gambar makanan haiwan tersebut.

ayam dan sebagainya Mendengar arahan . Wheel of Animal Food ( Roda makanan haiwan) Penerapan nilai 12) Guru menyediakan roda makanan haiwan dan melekatkannya di atas papan putih 13) Murid-murid membandingkan haiwan jinak yang makan daging dan haiwan jinak yang makan tumbuh-tumbuhan. 11) Murid-murid dikehendaki mengelas gambar tersebut dan melekatkannya di atas roda yang telah dilabelkan. 14) Guru melabel roda makanan tersebut contohnya kucing. 10) Gambar-gambar tersebut harus dikumpulkan di dalam bakul yang disediakan bagi setiap kumpulan. 8) Mereka perlu mengumpulkan gambar di dalam bakul 9) Guru memberi arahan kepada semua kumpulan di mana mereka dikehendaki mencari gambar haiwan dan gambar makanan haiwan tersebut yang tersembunyi di sekitar kelas mereka.Latihan Mengajar Rancangan Pengajaran Inovasi KPR3974 4) Murid-murid dikehendaki mencabut kad warna di tangan guru bagi menentukan kumpulan mereka. dan tolong 6) Mereka dikehendaki bekerjasama dalam mencari gambar- menolong gambar tersebut 7) Guru menamakan kumpulan mengikut nama haiwan jinak. Aktiviti kumpulan ”Treasure Hunt” 5) Guru membahagikan murid kepada 5 kumpulan dengan Bekerjasama cara mencabut kad warna yang berada di tangan guru.

Latihan Mengajar Rancangan Pengajaran Inovasi KPR3974 15) Guru meminta murid-murid mengelaskan gambar haiwan dan makanannya dan melekatkan di atas roda yang telah dilabelkan. PENUTUP 1) Guru memberi pujian kepada murid-murid kerana bekerjasama di dalam kumpulan dan memberi pujian kepada kumpulan yang baik. REFLEKSI Penerapan nilai Bersyukur . 3) Guru mengucapkan terima kasih kepada murid. 16) Kemudian guru meminta murid-murid membandingkan haiwan jinak mana yang makan daging dan haiwan jinak mana yang makan tumbuh-tumbuhan. 2) Murid memberi penghargaan kepada kepada diri sendiri dengan bertepuk tangan.40pagi (2 Minit) Memberi pujian kepada murid-murid. 9.38-9.

Murid-murid akan dapat mendengar bunyi haiwan dengan lebih jelas dan tepat. . Inovasi yang pertama terdapat di dalam set induksi di mana saya menggunakan Puppet bagi menggantikan guru dalam menerangkan tajuk yang akan dipelajari pada hari tersebut.Latihan Mengajar Rancangan Pengajaran Inovasi KPR3974 ELEMEN INOVASI Terdapat beberapa elemen inovasi yang diterapkan dalam Rancangan Pengajaran Harian ini. Elemen inovasi yang ke 2 pula terdapat didalam langkah 1 di mana saya membawakan rakaman bunyi haiwan jinak yang sebenar berbanding dengan bunyi yang dibunyikan oleh guru.

ketika murid-murid menyanyikan lagu bertajuk “Bunyi Haiwan”. Akhir sekali elemen inovasi yang terakhir adalah Video mesej daripada Professor Klon. Bahan digunakan: Bantu Mengajar yang . Saya menggantikan arahan guru dengan arahan daripada video.Latihan Mengajar Rancangan Pengajaran Inovasi KPR3974 Manakala elemen inovasi yang ke 3 pula terdapat di dalam langkah ke 2. Mereka akan melihat pergerakan rakan masing-masing dan cara tersebut akan memudahkan lagi murid-murid lain meniru aksi ataupun pergerakan rakan-rakan mereka.