Anda di halaman 1dari 5

KMT TERAS (TING.

2)
BAB 1 – REKA BENTUK DAN PENGHASILAN PROJEK

FAKTOR REKA BENTUK
1. Reka bentuk adalah usaha membuat ____________ bahan-bahan secara ____________
untuk menghasilkan suatu _________ atau _________ baru.
2. Reka bentuk sesuatu produk baru ____________ oleh beberapa faktor utama seperti
berikut :
____________
- dapat menyelesaikan masalah serta memahami tujuan dibuat
____________
- menarik, mesra pengguna dan mempunyai nilai estetika tinggi
____________
- bahan mestilah sesuai dengan penggunaan, mudah didapati,
\ kosnya tidak terlalu mahal dan selamat digunakan.
____________
- mudah dihasilkan serta tidak rumit
Faktor Utama
Reka Bentuk

____________
- mempunyai daya tahan yang tinggi dan menepati fungsi
____________
- dikawal oleh kos bahan dan pengeluaran semasa pembinaan
____________
- bersesuaian dengan bahan dan tujuan penggunaan produk
____________
- produk yang direka bentuk hendaklah selamat kepada
\ pengguna
____________
- mempunyai nilai komersial dan bersaing dengan produk sedia
\ ada di pasaran

LOGAM

JENIS BAHAN DAN PENGIKAT
Jenis Bahan
- Diperoleh daripada __________
- Kekuatan : __________elektrik/ haba yang baik, __________ dan
tahan karat, __________, mudah __________ dan dibentuk
- Kelemahan : tidak __________________
- Sejenis logam _______ yang mengandungi _______ dan _______
- Kekuatan : mudah __________ dan __________, lebih ________
daripada _____________
- Kelemahan : mudah __________
1

Disediakan Oleh : Noor Afzan Mohamed
Nazi

kuat dan tahan _______ Kelemahan : mudah _______. ________ dan tahan lama. Cecair glu panas boleh ___________ dua bahan yang sama jenis atau yang berlainan jenis. tidak tahan _______ yang tinggi Jenis pengikat Pengikat - Keterangan Digunakan untuk mencantum _______ secara _______ Kaedah __________ terdiri daripada penggunaan ______________ dan ______________ _________________ - Cecair glu didapati dalam bentuk _______ Cecair glu panas dipanaskan dengan ______________ .PLASTIK KMT TERAS (TING. - Digunakan untuk pemasangan yang _______ atau _______ Mampu mengulir sendiri semasa kerja-kerja pemasangan dijalankan Boleh didapati dalam pelbagai _______. 2) BAB 1 – REKA BENTUK DAN PENGHASILAN PROJEK - Sejenis plastik _______ dan dikenali sebagai __________ Kekuatan : _______ dan kuat. lebih kukuh berbanding _______ dan tahan _______ Kelemahan : mudah _______ dan mudah _______ Sejenis plastik _______ dan _______ Kekuatan : _______ . ____________ dan ____________ Dipasang dengan pemutar skru atau _________________ _________________ _________________ - ALATAN TANGAN DAN MESIN Alatan Tangan - Keterangan Digunakan untuk memotong kepingan ________ dalam bentuk garisan ________ _________________ - Digunakan dalam kerja-kerja ___________ dan ___________ kepingan logam lembut tanpa ____________ kecacatan - Digunakan untuk ______________ pusat _________________ 2 Disediakan Oleh : Noor Afzan Mohamed Nazi . _______ dan _______ . mudah dikerjakan.

Lukisan Projek 3 Disediakan Oleh : Noor Afzan Mohamed Nazi . 2) BAB 1 – REKA BENTUK DAN PENGHASILAN PROJEK sebelum menjalankan _______________ kerja _________________ - Digunakan untuk _________________ glu panas - Digunakan bersama ____________dengan tujuan membuat ______________ dua bahan secara kekal - Digunakan bersama _______________ untuk menyambung dua jenis bahan yang ___________ dan ___________ _________________ _________________ _________________ Mesin - Keterangan Menggunakan kuasa elektrik Digunakan untuk _____________ garisan __________ atau bentuk lengkung pada bahan _________________ - Menggunakan bateri yang boleh dicas semula Digunakan untuk ________________ dan ________________skru dengan cepat _________________ _________________ Menggunakan kuasa elektrik Digunakan untuk ________________ kayu atau plastik Terdapat dua jenis.KMT TERAS (TING. iaitu :  ____________  ____________ PROSES REKA BENTUK 1.

. Tujuan - ___________________________________ ___________________________________ ___________________________________ b. Perancangan. Proses mengukur dan menanda permukaan rata bahan b. 2) BAB 1 – REKA BENTUK DAN PENGHASILAN PROJEK 2. pembinaan dan pengubahsuaian projek a.Digunakan untuk ________________ pintu. cat sembur Pelarut Spirit metil Thinner Tona kayu Thinner - Pelekat REKA BENTUK PROJEK 1. __________________ a. Perancangan i.Digunakan untuk memasang _____________ di dalam __________ atau dinding. Proses _______________________________ . _______________ atau ___________. Bahan kemasan Cat licau.Dipasang pada belakang ___________ gambar atau __________ kecil dengan tujuan untuk __________________ pada dinding. . Jenis dan kualiti _________ yang akan digunakan 4 Disediakan Oleh : Noor Afzan Mohamed Nazi . . __________ dan _____________. Mengumpul _________________________ c. _________________ .KMT TERAS (TING. Bahan kemasan dan pelarut yang digunakan. Menyenaraikan pelbagai alternatif ___________________ dalam bentuk ______________________ 2.Diperbuat daripada _______________. _________________ 3.Diperbuat daripada _______________ yang _________________ dicatkan. Pernyataan masalah atau keperluan a. Mengenalpasti _____________ atau _____________ b. Proses _______________________ c. Kemasan a.

Mengumpul dan merekod maklumat projek 2. ii. e. 2) BAB 1 – REKA BENTUK DAN PENGHASILAN PROJEK b. d.KMT TERAS (TING. Mengenalpasti dan menyenaraikan ________________ dan _________ yang hendak digunakan Menyediakan jadual __________ i. Tujuan ____________________________________________ ____________________________________________ ____________________________________________ Membina ___________ berdasarkan lukisan kerja yang dipilih Menguji dan menilai projek Mengubah suai projek PENDOKUMENTASIAN 1. Mengira kos pengeluaran Kos Pengeluaran = + + 3. c. Membuat persembahan projek 5 Disediakan Oleh : Noor Afzan Mohamed Nazi .