Anda di halaman 1dari 12

SEKOLAH KEBANGSAAN BATU PUTEH

,
WDT 312,
90200 KOTA KINABATANGAN, SABAH
KERTAS KERJA
PERTANDINGAN BOLA TAMPAR PERINGKAT BAHAGIAN 2015

Anjuran :
PEJABAT PELAJARAN DAERAH KINABATANGAN
Tarikh :
16 April & 17 April 2015
Tempat :
Gelanggang Bola Tampar, SK Batu Puteh, Kinabatangan

Pertandingan bola tampar ini menyumbang kepada penggalakan pertandingan yang sihat. 3. Menyedari hakikat ini.0 PENGENALAN Bola Tampar merupakan suatu permainan yang berpotensi untuk dibangunkan sebagai sukan teras Negara. Membangunkan modal insan melalui penyertaan yang menyeluruh serta memupuk budaya bersukan.sokongan dan galakan yang sama sebagaimana juga diberikan kepada keperluan asas yang lain seperti akademik dan kegiatan kokurikulum supaya dapat melahirkan murid yang seimbang dari segi kesejahteraan minda dan jasmani. Namun. . Emosi. 1.0 MATLAMAT Matlamat utama pertandingan ini diadakan adalah untuk mencungkil bakat-bakat baru dan melahirkan modal insan yang sihat dan cergas melalui penyertaan yang menyeluruh.. 2.0 RASIONAL Pertandingan ini adalah atas rasional kegiatan sukan yangmenjadi sebahagian daripada transformasi pendidikan yang diusahakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Pejabat Pelajaran Daerah Kkinabatangan telah mengambil inisiatif untuk mencungkil bakat-bakat muda dengan menganjurkan pertandingan BolaTampar peringkat bahagian 2015. semangat muhibah. Membantu mengatasi masalah disiplin dan mengurangkan masalah obesiti dalam kalangan murid. kesefahaman. Memenangi mana-mana kejohanan yang disertai melalui kecerdasan dan ketepatan melakukan kemahiran-kemahiran dalam permainan bola tampar serta menanam minat pelajar terhadap permainan ini. Rohani. agak ketandusan bakat muda bagi sukan ini. toleransi dan meningkatkan nilai moral dan fizikal yang memberikan satu landasan yang betul dalam mengintegrasikan pelbagai kumpulan etnik kepada satu bangsa yang bersatupadu serta memupuk semangat cinta akan negara. Membentuk dan mempunyai pasukan yang berjaya. Sukan seharusnya mendapat pengiktirafan.KERTAS KERJA PENGELOLAAN PERTANDINGAN BOLA TAMPAR TERTUTUP(SISTEM LIGA). Intelek dan Sosial(JERIS). Ia dilaksanakan sebagai satu usaha untuk memupuk potensi diri selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara untuk melahirkan murid yang seimbang dari segi aspek Jasmani.

Melahirkan warga guru pelatih yang berkebolehan dan seimbang dalam bidang akademik dan sukan. Mewujudkan suasana gaya hidup sihat di kalangan guru pelatih.0 TARIKH DAN HARI 16 April 2015 (Khamis) dan 17 April 2015 (Jumaat) 7. Beluran. En Ghani bin Otung ii. Kinabatangan. 6. En Mohd firdaus bin Hamzah ii. En Abdul Qayyum Saywal bin Mansur . 8. SK Batu Puteh. Ketua Pengelola 2 : Jahar bin Nukrah Setiausaha : Evaclay Christopher Bendahari : En Abdul Ghaffar bin Mahmud AJK Kecil AJK Peralatan : i.4. Sandakan dan Kinabatangan. 5.0 JAWATANKUASA PENGELOLA Penaung : Megat Alias bin Megat Muda Penasihat : Salleh bin Jahaya Ketua Pengelola : Mohammad Haziq bin Mahmood Timb. Cik Hamizah ii. Cik Lina Layliza AJK Tugas-tugas Khas : i. Ketua Pengelola 1 : Saadiah binti Hj Nasri Timb. En Abdul Majid bin Arpah AJK Hadiah : i. 2. Memupuk semangat kerjasama dan perpaduan di kalangan murid.0 TEMPAT Gelanggang Bola Tampar.0 KUMPULAN SASARAN Murid di Daerah Telupid. En madaliong bin Adaiamin iii.0 OBJEKTIF 1. 3.

Cik Hashimayun v. En. En Jahar bin Nukrah ii.1 Pengerusi     : En Munaji Mempengerusikan mesyuarat. Ariff bin Md Saad iv. En. En Harun bin Awang AJK Makanan : i. Pn Jaleha binti Maraban AJK Dokumentasi : i. Menjalankan tugas yang diarah oleh pensyarah penasihat. En Gajali bin Hj Ahdah ii. Hasnul bin Omar Saifuddin iii. Merancang dan mengkoordinasi aktiviti persatuan. En Abdul Qayyum (SK Sungai Lokan) AJK Pertandingan : i. Pn Marni binti Sait ii. Cik Fazilah binti Kasnon Pengadil Pertandingan Ketua Pengadil Penolong Ketua Pengadil : En Zaizul Pengadil 1 : Sandakan Pengadil 2 : Beluran Pengadil 3 : Telupid Pengadil 4 : Kinabatangan 9. Mengawasi perjalanan undian untuk pemilihan jawatankuasa. .0 BIDANG TUGAS JAWATANKUASA 9.AJK Persiapan Tempat : i.

Menyediakan segala keperluan berkaitan teknikal bagimelicinkan perlaksanaan   program Mengemas kini alatan dan mengawal pergerakan alatan. Menyediakan penyata dan laporan kewangan persatuan.9. Menguruskan semua hal surat-menyurat. Menjalankan tugas lain yang telah ditetapkan. Memastikan tempat pertandingan dalam keadaan bersih sebelum dan selepaspertandingan dijalankan. Bertanggungjawab terhadap peralatan yang digunakan semasa sesuatu aktivitiatau  projek dilaksanakan. Ahli Jawatankuasa Kecil J a w a t a n k u a s a P e r a l a t a n    Menyediakan alatan dan membantu jawatan kuasa pertandingan memeriksa alatan dan memastikan mengikut spesifikasi. Memungut yuran persatuan.3 Menjalankan tugas pengerusi sewaktu ketiadaannya.2 Naib Pengerusi    9. Penolong Setiausaha Membantu tugas-tugas setiausaha. . Bendahari Mengemas kini urusan kewangan persatuan. J a w a t a n k u a s a    K h a s Menyediakan dan mengedarkan poster. Mengurus dan mengawal keahlian persatuan. banner dan borang penyertaanpasukan. Menguruskan pembelian/pembayaran berdasarkan bil. Membantu pengerusi jika perlu. J a w a t a n k u a s a    T u g a s . Menempah tempat pertandingan. Membuat hebahan dan pengiklanan berkenaan dengan pertandingan Membantu jawatankuasa yang lain sekiranya perlu. Menyediakan laporan tahunan persatuan. Setiausaha      9.t u g a s P e r s i a p a n t e m p a t Menyediakan tempat pertandingan padang dan gelanggang. Mengemas kini fail dan rekod persatuan.4  9. Menyediakan bajet persatuan.5      Mencatat minit mesyuarat dan kehadiran ahli jawatankuasa.

0 KEWANGAN Sila rujuk lampiran (1)a dan (1)b PENUTUP Pihak penganjur mengharapkan agar pihak pengurusan dan pentadbiran Pejabat Pelajaran Daerah Kinabatangan meluluskan kertas kerja ini agar segala yang dirancang dapat diteruskan bagi memberi manfaat kepada murid. J a w a t a n k u a s a        10. pihak penganjur dan peserta J a w a t a n k u a s a D o k u m e n t a s i  Mengambil gambar-gambar penting dan serahkannya kepada s/usahakejohanan  untuk didokumentasikan. Menyediakan laporan apabila kejohanan selesai. Menyemak senarai nama dan kad matrik pemain semasa pendaftaran. PENAJA UTAMA PEJABAT PELAJARAN DAERAH KINABATANGAN 11. Mengasingkan borang mengikut kategori dan kumpulan masing-masing.0 P e r t a n d i n g a n Memastikan perlawanan berlangsung mengikut jadual Memastikan perlawanan berlangsung tanpa sebarang masalah yang bolehdipertikai Membuat satu jadual tugasan pengadil di setiap perlawanan Memastikan para pengadil mencukupi dan bersedia di setiap perlawanan Menerima borang pendaftaran yang lengkap diisi.0  12.J a w a t a n k u a s a   M a k a n a n Memastikan menu makanan yang akan disediakan Menyediakan air mineral kepada para pengadil. 13. Pihak kami juga menyokong dan bantuan daripada semua pihak supaya program ini dapat dijalankan dengan sempurna dan mencapai objektif yang disasarkan.0 TANDATANGAN Disediakan oleh: .

....... JENIS PERTANDINGAN ... (Mohammad Haziq bin Mahmood) Ketua Pengelola Pertandingan Bola Tampar Bahagian...... Sandakan & Kinabatangan .......0......... Telupid. TELUPID.. NAMA PERTANDINGAN Pertandingan Bola Tampar Bahagian Beluran. BELURAN DAN KINABATANGAN 2015.....0....0... 1... PERATURAN DAN SYARAT PERTANDINGAN BOLA TAMPAR BAHAGIAN SANDAKAN. PENGANJUR Pejabat Pelajaran Daerah Kinabatangan 3. 2..

0.1.  4. 5. III. 4. Setiap pemain perlu didaftar mengikut nombor jersi bagi mengelakkan sebarang  kekeliruan semasa pendaftaran.2.  Semua keputusan yang dibuat oleh jawatankuasa Teknikal danPertandingan adalah muktamad. PENDAFTARAN PESERTA Sila rujuk lampiran (4)   Bilangan penyertaan pemain bagi setiap pasukan adalah 12 orang pemain. dan ia hendaklah diserahkan kepada jawatankuasa pengelola pertandingan sebelum  pertandingan dimulakan . Pendaftaran Pemain hendaklah menggunakan borang khas iaitu Borang Daftar  Pasukan Bola Tampar yang disertakan. 4. Bola Tampar Sekolah Rendah (Lelaki & Perempuan) Bola Tampar Sekolah Menengah Bawah 15 (Lelaki & Perempuan) Bola Tampar Sekolah Menengah Bawah 18 (Lelaki & Perempuan) 4.0 UNDANG-UNDANG PERMAINAN . II. PENARIKAN DIRI SEMASA PERTANDINGAN DIJALANKAN Setiap pasukan tidak dibenarkan menarik diri dari sebarang perlawanan. ACARA PERTANDINGAN I. Pihak jawatankuasa pengelola pertandingan berhak membatalkan mana-mana pasukan yang melanggar atau tidak mematuhi syarat-syarat di atas. PERATURAN PERTANDINGAN  Pertandingan ini dijalankan mengikut Peraturan Persatuan BolaTampar Antarabangsa (FIVB) mengikut kehendak pihak pengelola kejohanan. 4. Semua pelajar yang terlibat hendaklah membawa Kad Pengenalan / Mykid.  PENGESAHAN PESERTA-PESERTA Terbuka kepada murid wakil bagi setiap bahagian.3. Jika iainya berlaku.Sistem pertandingan akan dijalankan secara liga.4.  Sebarang perselisihan teknikal akan diputuskan oleh jawatankuasa Teknikal dan pertandingan. pasukan berkenaan adalah dianggap menarik diri dari keseluruhan pertandingan dan tidak dibenarkan menyertai pertandingan seterusnya.

7. Nombor di belakang hendaklah berukuran 20sm dan lebar 2sm manakala di hadapan 15sm x 2sm lebar.0 PAKAIAN  Setiap pasukan hendaklah memakai pakaian seragam iaitu baju jersi dan seluar  sukan kecuali libero. .0 Liga BANTAHAN  Sebarang bantahan hendaklah dibuat 30 minit selepas perlawanan berkenaan tamat   dengan wang cagaran sebanyak RM300. Panel bantahan akan di diwakili oleh jawatankuasa penganjur dan tiga (3) orang wakil berkecuali yang akan ditentukan sendiri oleh pihak penganjur. Setiap pasukan perlu menyediakan 2 orang penjaga garisan dikalangan pemain.0 PENGADIL  Pengadil akan disediakan oleh pihak jawatankuasa pertandingan.0 PERALATAN PESERTA  Bagi peralatan setiap pasukan perlu menyediakan 2 biji bola Mikasa untuk pertandingan (Tournament Ball) Biru/Kuning. Saiz pada nombor adalah berbeza. Sila rujuk Lampiran (2) 6. Pasukan yang tidak memakai pakaian seragam tidak dibenarkanmenyertai  pertandingan ini.00 secara bertulis. Setiap pasukan perlu menyediakan 2 set jersi yang berlainan warna dan mempunyai nombor di bahagian depan dan belakang yang sesuai untuk pertandingan bola tampar. Wang cagaran akan dipulangkan semula sekiranya bantahan berjaya. 9. 8.0 SISTEM PERTANDINGAN  10.

LAMPIRAN 1 KEPERLUAN KEWANGAN BAGI PERTANDINGAN BOLA TAMPAR PERINGKAT BAHAGIAN 2015 N KEPERLUAN HARGA O 1.00 .00 RM 30.00 x 4) Kertas A4 (satu Rim RM 11. 2.00 x 2) RM 100. 12 Makan Tengahari (RM 8.00 RM 80. 4.00 RM 11.00 . 8. 3. 10 Cenderahati (RM 5. 11 Sijil Bola Tampar (RM50.00 RM 200.00 RM 16. 9.00 x 100) RM 800.00 RM 40. 10 Jaring Bola Tampar Antenna Bola Tampar Saiz 5 (RM180 x 2) Bola Tampar Saiz 4 (RM100 x 2) Cat Seliter (Biru) Catu Seliter (kuning) Papan A4 (RM 4. 5. 6.00 x 96) .00 RM 180. 7.00 x 4) Medal (RM 3.00) Trofi (RM 8.00 RM 50.00 RM 360.00 RM 32.00 RM 192.00 x 8) .

15 Lain.00 . JUMLAH RM 2411.00 x 2) .00 x 100) .00 LAMPIRAN 2 BORANG PENDAFTARAN PESERTA BOLA TAMPAR PERINGKAT BAHAGIAN 2015 NAMA PASUKAN: KATEGORI NO.00 RM 100.. 14 Air Mineral (RM10. 13 Makan Petang (RM 2. : NAMA NO JERSI NO IC .lain RM 200.00 RM20.

.................................. Tarikh : .......... Kad Pengenalan : .............................................. Tandatangan Ketua Jabatan : ........................................ No........................................... Cop Jabatan : ...... Nama : ........................................................................................Nama Pengurus Pasukan : ..........................................................