Anda di halaman 1dari 11

Surat Berantai

Dipetik dari web: www.darulkautsar.net

Kita sering menerima surat tanpa nama pengirim ini dari semasa
kesemasa.Surat ini juga ditabur di masjid-masjid dan tempat-tempat
awam kononnya untuk menunaikan tanggungjawab
menyebarkannya sebagaimana 'wasiat' di dalam surat tersebut.
Kebelakangan ini, surat seumpama ini dihantar melalui email di
mana pengirimnya meminta sesiapa yang menerimanya agar segera
menyebarkannya dalam beberapa salinan tertentu untuk
mengelakkan dari ditimpa bencana dan kecelakaan.

Amat malang dalam dunia maju sekarang ini, masih ramai yang jahil
tentang perkara seremeh ini (tetapi mempunyai kesan yang amat
besar kepada aqidah) . Berikut kami paparkan contoh surat berantai
terkini (yang sentiasa diubah dan ditambah), fatwa dari ulama
terkemuka Dr Yusof Qardhawi dan juga fatwa oleh Majlis Fatwa
Kebangsaan.

Bahagian 1: Contoh surat berantai

SURAT DARI ARAB SAUDI

(WASIAT UNTUK UMAT ISLAM SELURUH DUNIA)

Assalamualaikum.

Ini adalah surat wasiat dari penjaga makam Nabi Muhammad S.A.W. iaitu
Sheikh Ahmad (Saudi Arabia)

a) Isteri tidak mendengar suami b) Orang kaya tidak lagi bertimbang rasa kepada orang miskin c) Orang tidak lagi berzakat dan tidak membuat kebajikan.W.Pada suatu malam ketika hamba membaca Al-Quran di makam Rasulullah S.W. Pesanan Hamba ini a) BERSELAWATLAH kepada junjungan Nabi kita Muhammad S.A.A. Oleh itu wahai Sheikh Ahmad hendaklah kamu menyebarkan kepada orang Islam yakni supaya membuat kebajikan kerana hari penghabisan (Qiamat) akan tiba di masa bintang terbit dari langit. selepas membaca lalu hamba tertidur dalam tidur hamba bermimpi di datangi Rasulullah S. f) MENUNAIKAN FARDU HAJI Bila berkemampuan.000 orang yang meninggal dunia di zaman ini tiada seorang pun matinya dalam keadaan yang beriman. b) BERTAUBATLAH Dengan segera sementara pintu taubat masih terbuka. . lalu bersabda kepada hamba dalam 60.A. Sesudah itu pintu matahari akan turun di atas kepala. c) BERSEMBAHYANGLAH Kamu sebelum kamu disembahyangkan d) BERZAKATLAH Jangan tinggalkan e) JANGAN MENDERHAKA KEPADA KEDUA IBU BAPA Hormatilah mereka.W.

Dia kemudiannya dianugerahi oleh Allah dengan mendapat keuntungan yang besar dalam perniagaannya.UNTUK MAKLUMAT 1) Seorang saudagar dari Bombay telah menerima surat ini dan beliau telah mencetak sebanyak 20 salinan dan mengirimkan kepada orang lain. seorang pekerja bengkel kenderaan telah menerima . 3. 4. Seorang hamba Allah telah menerima surat ini tetapi tidak mengindahkannya dan menganggap wasiat ini palsu. Bekas Menteri Besar Perak secara tidak langsung dipecat dari jawatannya kerana apabila menerima wasiat ini beliau terlupa mencetak sebanyak 20 salinan untuk disebarkan kepada orang lain tetapi beliau tidak menyedari kesilapannya lalu beliau mencetak semula wasiat ini dan terus mengirimkannya kepada orang lain dan selang beberapa hari kemudian beliau telah dilantik menjadi Menteri Kabinet Perdana Menteri. Maka selang beberapa hari kemudian anaknya meninggal dunia. 5. Zulfikar Ali Bhuto telah menerima wasiat ini dan tidak percaya akan kebenarannya dan menganggap palsu lalu dibuangkan kedalam tong sampah. Di Terengganu. 2) Tan Sri Ghazali Jawi. Pada tahun 1977 Tun Dato' Mustafa bekas Ketua Menteri Sabah menerima surat ini kemudian mengarahkan setiausahanya mencetak sebanyak 20 salinan dan menghantar kepada orang lain maka selang beberapa hari kemudian dia telah mendapat hadiah pertama dari loteri Kebajikan Masyarakat Timur. Seminggu kemudian beliau telah dijatuhkan hukuman pancung sampai mati.

seorang hamba Allah telah menerima wasiat ini dari orang yang tidak dikenali lalu beliau tidak mengindahkannya. penyakitnya masih disimpannya lalu menyuruh sepupunya mencetak 20 salinan dan diedarkan kepada orang lain. Setelah 3 minggu mendapat rawatan rapi di hospital. Setelah kejadian yang menggembirakan dan menakutkan ini. Bahagian 2: Fatwa Dr Yusof Qardhawi WASIAT PALSU SYEKH AHMAD Dr. Alhamdulillah dia dianugerahkan oleh Allah seorang gadis yang berakhlak mulia sepertimana yang dituntut oleh Islam. Lalu beliau membuat cetakan sebanyak 20 salinan seperti yang dituntut. 6. Baginya anugerah Allah ini paling agung dan tidak ada bandingnya. Seminggu kemudian barulah beliau sembuh sehingga sekarang.wasiat ini dari pengirim yang tidak dikenali yang datangnya dari Perak. Yusuf Qardhawi . Banyak lagi contoh-contoh orang menerima wasiat ini dan tidak mempercayainya dan tidak mengedarkannya atau menyampaikannya kepada orang lain di mana mereka mendapat malapetaka. Di Terengganu juga. Beberapa hari kemudian dia telah mendapat penyakit yang ganjil dan penderitaannya amat menyedihkan. Beliau mengatakan yang ianya bohong belaka dan sengaja diada-adakan untuk menakut-nakutkan orang yang membacanya. anda jangan lupa mencetak 20 salinan wasiat ini dan disebarkan kepada orang lain dalam masa 90 jam dari masa anda menerima wasiat ini anda akan memperolehi sesuatu dari ALLAH YANG MAHA ESA.

"Di Bombay terdapat seseorang yang memperbanyak surat tersebut dan membagi-bagikannya kepada tiga puluh orang. Bagaimanakah pendapat Ustaz mengenai masalah tersebut? Apakah benar atau tidak? JAWABAN: . sehingga anaknya meninggal dunia pada hari itu. Surat tersebut ditandatangani oleh seorang fa'il khair (pembuat kebaikan. Karena itu. apakah benar atau tidak. Juga berisi macam-macam nasihat. Pada bagian akhir surat tersebut dikatakan. lalu Allah memberikannya rezeki sebanyak dua puluh lima ribu rupiah.PERTANYAAN: Pada suatu saat secara kebetulan saya menerima sepucuk surat dan setelah saya baca. juru kunci makam (kubur) Rasulullah saw. saya mohon kesediaan Ustaz untuk menjelaskan isi surat tersebut. Sebaliknya. dermawan) yang berisi wasiat Syekh Ahmad." Dalam surat tersebut dikatakan bahwa orang yang telah memperoleh dan membaca wasiat itu tetapi tidak menyebarkannya kepada orang lain. yang ditujukan kepada segenap kaum muslimin di dunia timur maupun barat.. ada pula yang membagi-bagikannya lalu ia mendapat rezeki dari Allah sebanyak enam ribu rupiah. akan ditimpa musibah besar. ada pula orang yang mendustakan wasiat tersebut. saya merasa bingung mengenai isinya.

Surat tersebut dinisbatkan kepada seorang lelaki yang terkenal dengan sebutan Syekh Ahmad. ternyata tidak ada seorang pun di Madinah yang pernah melihat dan mendengar berita mengenai Syekh Ahmad ini. telah bersabda: .Memang ramai orang yang bertanya tentang wasiat tersebut. tetapi saya telah melihatnya sejak puluhan tahun lalu. Masalah berita kedekatan kiamat ini sebenarnya tidak perlu mengikuti pendapat Syeikh Ahmad atau Syeikh Umar. Dari informasi yang didapat." (Al Ahzab: 63) Begitu pula Nabi saw. karena Al-Qur'an telah mengatakan dengan jelas: ". Untuk memastikan kebenaran berita yang disampaikan dalam surat tersebut. Tetapi sayangnya. saya pernah menanyakan kepada orang-orang di Madinah dan di Hijaz.. Wasiat tersebut dengan segala isinya tidak ada arti dan nilainya sama sekali dalam pandangan agama. wasiat yang menyedihkan itu telah tersebar luas di negara-negara umat Islam. itu ialah tentang telah dekatnya hari kiamat. juru kunci makam Rasulullah saw. Dan sebenarnya kemunculan surat wasiat ini bukan saja baru-baru ini. Saya mencari informasi mengenai orang yang disebut Syekh Ahmad itu beserta aktivitasnya. Di antara isi wasiat yang diasaskan pada pendapat Syeikh Ahmad yang katanya bermimpi bertemu Nabi saw.. boleh jadi hari kebangkitan itu sudah dekat waktunya.

" (Muttafaq 'alaih dari hadits Anas dan Sahl bin Sa'ad) Hal lain dari isi wasiat itu ialah bahwa kaum wanita sekarang sudah banyak yang keluar rumah. berarti dia meragukan kesempurnaan dan kelengkapan Dinul Islam.. Sebab. Tidak ada perintah bahwa orang yang membaca Al Qur'an harus menulisnya setelah itu kemudian menyebarluaskannya kepada orang lain.. dan telah Kuridhai Islam menjadi agamamu .. dan jika tidak."Aku dan hari kiamat diutus (secara berdekatan) seperti ini. Islam telah sempurna dan telah lengkap. terhadap kitab Allah dan Sunnah Rasul-Nya. akan terkena musibah.. Isi wasiat tersebut jelas memperlihatkan kebohongan dan kepalsuan wasiat tersebut. karena kita sudah mempunyai kitab Allah dan sunnah Rasul yang sudah memuaskan untuk dijadikan pedoman. Allah berfirman: ". anaknya akan mati. Masalah ini pun sebenarnya tidak perlu mengambil sumber dari mimpi- mimpi. dan hartanya akan habis. pewasiat telah mengancam dan menakut-nakuti orang yang tidak mau menyebarluaskannya bahwa ia akan mendapat musibah dan kesusahan. Pada hari ini telah Kusempurnakan untukmu agamamu. dan banyak yang telah menyimpang dari agama." (Al Maa'idah: 3) Orang yang beranggapan bahwa Din Islam yang telah disempurnakan Allah ini masih memerlukan keterangan yang diwasiatkan oleh orang yang tidak dikenal itu. tidak memerlukan wasiat apa pun. dan telah Kucukupkan nikmat-Ku atas kamu. Beliau (mengatakan demikian) sambil memberi isyarat dengan jari telunjuk dan jari tengahnya. Hal ini tidak pernah dikatakan oleh seorang manusia pun (yang normal pikirannya). Begitu pula tidak ada perintah bahwa orang yang .

Untuk memperoleh rezeki.membaca Shahih Bukhari harus menulisnya dan menyebarluaskannya kepada khalayak ramai.) bahwa Rasulullah bersabda: . juga diperuntukkan bagi umatnya yang pernah melakukan dosa-dosa besar. Kita perlu menjaga dan mengawasi kaum muslimin agar tidak membenarkan dan percaya kepada khurafat seperti ini dan agar tidak mempunyai anggapan bahwa orang yang menyebarluaskan wasiat palsu tersebut akan mendapat syafaat dari Nabi saw. Adapun bersandar kepada khayalan dan khurafat seperti dalam wasiat itu adalah merupakan usaha untuk menyesatkan dan meyelewengkan akal pikiran umat Islam. Hal ini sudah disebutkan dalam hadits- hadits sahih (dan tidak perlu bersumberkan pada wasiat melalui mimpi. sebab kalau tidak. Kemudian dalam wasiat tersebut dikatakan bahwa si Fulan di negeri ini dan ini karena telah menyebarluaskan wasiat tersebut ia mendapat rezeki sekian puluh ribu ringgit. ada jalan dan aturannya. akan tertimpa musibah. sebagaimana yang dikatakan oleh penulis surat yang batil itu. ada sebab-sebabnya. maka bagaimana dengan wasiat yang penuh khurafat itu? Ini merupakan sesuatu yang tidak mungkin dibenarkan oleh akal orang muslim yang memahami Islam dengan baik dan benar. pent. Kalau Al Qur'an dan Sunnah Rasul saja tidak begitu. Semua itu merupakan khurafat dan penyesatan terhadap umat Islam dari jalan yang benar dan dari mengikuti Sunnah serta peraturan Allah terhadap alam semesta. Sesungguhnya syafaat Nabi saw.

Texas. Kalibata Utara II No. ----------------------- Fatwa-fatwa Kontemporer Dr. (021) 7984391-7984392-7988593 Fax."Orang yang paling berbahagia akan memperoleh syafaatku pada hari kiamat ialah orang yang telah mengikrarkan laa ilaaha illallah dengan perasaan ikhlas dan lubuk hatinya. Semoga memberi petunjuk dan bimbingan kepada mereka ke jalan yang lurus. 84 Jakarta 12740 Telp. (021) 7984388 ISBN 979-561-276-X Bahagian ketiga: Fatwa oleh Majlis Fatwa Kebangsaan 1978 KHURAFAT DAN BOLEH MENJATUHKAN MURTAD Majlis Fatwa Kebangsaan 1978 mengesahkan surat ini ditulis oleh paderi- paderi biara Blessings of St Antonio. serta melindungi mereka agar tidak mempercayai berbagai khurafat. USA pada tahun 1974/75 untuk . dan kebatilan. khayalan." (HR Bukhari) Kami mohon kepada Allah Azza wa Jalla semoga Ia berkenan menjadikan umat Islam mengerti tentang agama mereka. Yusuf Qardhawi Gema Insani Press Jln.

Penjaga makam di Madinah ialah: • Sayyed Turki Abu Mohamed Abdul Razaque Al-Hashimi Al-Quraisy (1881-meninggal dunia 1932). • anaknya Sayyed Hashim Abu Faisal Abdul Jalil Al-Hashimi Al-Quraisy (1932-meninggal dunia 1934).hingga 1979. Bekas menteri besar Perak Allahyarham Tan Sri Mohamed Ghazali Jawi bertaubat dan mengucap kalimah syahadat sekali lagi di hadapan Kadi Daerah Kinta pada tahun 1976 setelah beliau mengaku pernah menerima dan mengirim surat ini kepada dua puluh orang kawannya. tidak ada penjaga makam bernama Sheik Ahmad antara tahun 1881 hingga 1979. Penulis asal surat ini ialah mendiang Father Francis Jose de Villa. nama asalnya Mohamed Elias Skanbeg). Allahyarham Datuk Shafawi Mufti Selangor mengisytiharkan bagi pihak Majlis Fatwa Kebangsaan bahawa barang siapa dengan sengaja menyebarkan risalah ini adalah "melakukan syirik dan tidak mustahil jatuh murtad . Peristiwa ini berlaku tidak lama sebelum beliau meninggal dunia. Father de Villa meninggal dunia pada tahun 1980 di Texas dalam usia 54 tahun. Bekas Kadi Daerah Kinta meminta beliau mengucap semula kerana bimbang beliau telah gugur syahadah (murtad). seorang paderi Katolik dari Argentina berketurunan Arab-Syria (bekas penganut Islam. Menurut Allahyarham Sayyed Mohamed Raisuddin Al-Hashimi Al-Quraisy.Hashimi Al-Quraisyi (1967-meninggal dunia 1979). Dia pernah bertugas di Instituto Sacristo Convocione Reliogioso di Brindisi. • adiknya Sayyed Abdul Karim Mutawwi Al-Hashimi Al-Quraisy (1934- bersara 1966) dan • anak saudaranya Sayyed Mohamed Raisuddin bin Mohamed bin Abdul Razaque Al. Itali sebagai mubaligh Katolik antara tahun 1966-1968di bawah Cardinal Agostino Casaroli. penjaga makam Rasulullah SAW di Madinah antara tahun 1967.mengelirukan umat Islam.

(Surat Keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia Bil. (0267) 409-675. dipengerusikan oleh Almarhum Sultan Idris Shah. Menurut Majlis Fatwa Kebangsaan 1978. Karawang 41361.sharp. surat ini "paling kurang menimbulkan syirik kecil dan murtad secara tidak sengaja terkeluar dari Islam.W. Perak.47. Allahyarham Datuk Sheik-ul-Islam Mufti Kedah dalam Risalat Al-Aman 1983/Bil 8. serta syirik yang besar jika sengaja maka taubatnya tidak sah melainkan dibuat dengan sesungguhnya. Global Phone : 8-057-103 Fax : (021) 890-1513. dengan syirik yang amat besar (shirk-i-kubra) serta mempermainkan Rasulullah S. Adapun jika seseorang itu menyalin surat ini kepada umat Islam lain.W.jp .W.global. Global Fax : 60980 e-mail : adnan@ssi. Indonesia Phone : (021) 890-1512."surat ini menggambarkan pembohongan yang amat besar terhadap junjungan besar Nabi Muhammad S.". serta menyebar dengan niat tidak baik kekeliruan dan muslihat di kalangan umat Islam. jatuhlah hukum ke atasnya mentablighkan perkara syirik dan khurafat. menyebar surat ini "termasuk dalam menyekutukan Allah S." Wassalam ADNAN JUSUF SHARP SEMICONDUCTOR INDONESIA Production Control Section Karawang International Industrial City (KIIC) Lot F-3 Jalan Tol Jakarta-Cikampek Km. Sesungguhnya ulamak sependapat perbuatan itu sungguh besar syiriknya dan boleh mengakibatkan murtad walaupun tanpa sadar si-pengirim. Keputusan ini diiktiraf oleh Majlis Raja-raja Melayu dalam mesyuaratnya di Pekan pada 16 Oktober 1978.A.T.A. Lagipun.melainkan dia bertaubat dan menarik balik perbuatannya itu terhadap sesiapa yang telahpun dikirimkan risalah ini".co.7/78/I). serta ajaran baginda kerana menggambarkan SHEIK AHMAD sebagai perawi hadith sesudah kewafatan baginda".