Anda di halaman 1dari 37

LESSON PLAN

DESCRIPTIVE TEXT

Name

: Intan Muchtar Sanusi

Id

: 321 413 111

Class

: 4E

ENGLISH DEPARTMENT
FACULTY OF LETTER AND CULTURE
STATE UNIVERSITY OF GORONTALO
2013

RENCANA PELAKSANAAN PEMBELAJARAN


(RPP)

Satuan Pendidikan

: SMP N 2 Kotamobagu

Mata Pelajaran

: Bahasa Inggris

Kelas / Semester

: VII / I

Materi Pokok

: Descriptive Text

Alokasi Waktu

: 2 x 45 Menit

A. Kompetensi Inti
K1 : Menghargai dan menghayati agama yang dianutnya
K2 : Menghargai dan menghayati perilaku jujur,disiplin,tanggung jawab,peduli
(toleransi,gotong royong), santun, percaya diri, dalam berinteraksisecara efektif
dengan lingkungan sosial dan alam dalam jangkauan pergaulan dan
keberadaannya.
K3 : Memahami dan menerapkan pengetahuan (faktual,konseptual dan prosedural)
berdasarkan rasa ingin tahunya terhadap ilmu pengetahuan, teknologi, seni
budaya terkait fenomena dan kejadian tampak mata.
K4 : Mengolah, menyaji dan menalar dalam ranah konkret (menggunakan,
mengurai, merangkai, memodifikasi dan membuat) dan ranah abstrak (menulis,
membaca, menghitung, menggambar dan mengarang) sesuai dengan yang di

pelajari disekolah dan sumber lain yang sama dalam sudut pandang teori.
B. Kompetensi Dasar
1.0 Mensyukuri kesempatan dapat mempelejari bahasa inggris sebagai bahasa
pengantar komunikasi internasional yang di wujudkan dalam semangat belajar.
2.2 Menunjukan perilaku jujur, disiplin, percaya diri, dan bertanggung jawab dalam
melaksanakan komunikasi transaksional dengan guru dan teman.
3.10 Memahami fungsi sosial,strultur teks dan unsur kebahasaan dari teks deskriptif
dengan menyatakan dan menanyakan tentang deskripsi orang,binatang dan benda
sangat pendek dan sederhana, sesuai dengan konteks penggunaannya.
4.13 Menyusun teks deskriptif lisan dan tulis,sangat pendek dan sederhana tentang
orang,binatang, benda dengan memperhatikan fungsi sosial, struktur teks dan
unsur kebahasaan secara benar dan sesuai konteks.

C. Indikator Pencapaian
1. Menunjukan motivasi belajar yang sungguh-sungguh untuk mengembangkan
kemampuan berbahasa inggris.
2. Menunjukan sikap jujur, disiplin, percaya diri dan bertanggung jawab dalam
melaksanakan komunikasi transaksional dengan guru dan teman.
3. Membaca teks deskriptif tentang orang,binatang, benda dengan memperhatikan
fungsi sosial, struktur teks dan unsur kebahasaan secara benar dan sesuai konteks.

4. Melihat gambar atau miniatur orang, binatang atau benda


5. Mengidentifikasi struktur teks deskriptif tentang orang, binatang atau benda
6. Menanyakan ciri fisik orang, binatang atau benda secara lisan dengan akurat
7. Menyatakan ciri fisik orang, binatang atau benda secara tertulis dengan akurat
8. Menyusun teks tulis deskriptif untuk menyatakan dan menanyakan tentang
deskripsi orang, binatang, benda dengan memperhatikan fungsi sosial, struktur teks
dan unsur kebahasaan secara benar dan sesuai konteks.
9. Mempresentasikan hasil teks deskriptif tentang orang, binatang atau benda

D. Tujuan
Melalui proses scientific approach, peserta didik mampu membaca,
mengidentifikasi, menyusun teks deskriptif untuk menanyakan dan menyatakan
tentang deskripsi orang, binatang atau benda dengan memperhatikan fungsi sosial,
struktur teks dan unsur kebahasaan secara benar dan sesuai konteks, dilandasi
dengan sikap jujur, percaya diri, berani dan bertanggung jawab.

E. Materi Pembelajaran
1) Fungsi Sosial
Membanggakan, mengenalkan, dan mengidentifikasi, memuji, mengkritik,
mempromosikan, dsb.

2) Struktur Teks
- Intan is the most beautiful girl in the class. She is tall,she has long hair,blue eyes
and dimple on her check. She also clever and dilligent.
- My little sister has a pet, it is rabbit. Her rabbit is so cute, she has white thick fur,
blue eyes and long ears.
- I Love hijab that my mother gave to me. It is about 1,5 meters, flower motif and
has a small peads on the left and right. It is make hijab look so beautiful.
3) Unsur Kebahasaan
- Penyebutan kata benda singular a, an dan plural (-s)
- Kata ganti it, they, they, she, we, our, my, your, their dsb.
- Kata sifat yang terkait dengan orang, young, old, clever, big, small,tall,
short,beautiful
- Kosa kata, ucapan, tekanan kata dan intonasi
- Ejaan dan tanda baca
- Tulisan tangan

F. Metode Pembelajaran
1. Pendekatan

: Scientific Approach

2. Metode

: Chain Writing
(1) Menyediakan kertas plano, marker (spidol), selotip, dan
gunting.

(2) Menyiapkan contoh naskah/teks yang berisi tentang teks


yang hendak di tugaskan.
(3) Memperdengarkan/mempertunjukkan kepada siswa contoh teks.
(4) Meminta siswa untuk memusatkan pikiran dan memperhatikan
Tujuan penulisan teks, Rhetorical structure dari text elements dalam
genre yang dipilih tersebut (perlu diingat bahwa masing masing
genre memiliki text elemen yang berbeda).
(5) Mengamati dan merumuskan secara bersama penulisan Teks yang
telah ditentukan.
(6) Mereview penjelasan tentang kriteria karangan yang baik yaitu
menggunakan pemilihan kata-kata yang tepat, penggunaan ejaan
yang benar, keterkaitan antara kalimat sebelum dan sesudahnya
yang harus nyambung, dan adanya kalimat penutup yang bagus.
(7) Membagi kelas menjadi kelompok kelompok, (menyesuaikan
dengan jumlah siswa dalam satu kelas).
(8) Menempel kertas plano yang telah diawali dengan tulisan frasa
pembuka, (bisa juga dituliskan Judul atau tema dari karangan yang
harus diselesaikan oleh peserta didik) didinding.
(9) Mempersilahkan masing masing kelompok untuk mengambil jarak
sekitar 5 meter, dengan cara berbaris berbanjar ke belakang pada

masing masing kelompok yang telah ditentukan.


(10) Memulai Chain Writing (menuliskan satu kalimat secara
bergantian, tiap anak mendapat satu kali kesempatan, bisa
disesuaikan dengan merumuskan aturan yang disepakati).
(11) Mendiskusikan hasil tulisan yang telah dibuat dalam kelompok
(susunan kalimat, ejaan dan keterkaitan kalimatnya,dsb).
(12) Menilai bersama sama hasil menulis teks.
(13) Mengadakan refleksi secara bersama-sama.
(http://makalahpendidikanagama.blogspot.com/2014/01/modelpembelajaran-chain-writing.html)

G. Langkah langkah Pembelajaran (Pertemuan Pertama)


Kegiatan

Deskripsi Kegiatan

Pendahuluan

- Salam
- Salah seorang peserta didik memimpin
doa bersama
- Pendidik melakukan absensi kehadiran peserta didik
- Menanyakan pemahaman materi minggu lalu
- Memperkenalkan topik diskusi dan memberi
pemahaman sepintas tentang teks deskriptif
- Siswa dibagi kedalam kelompok yang beranggotakan 45 Siswa
- Pendidik dan peserta didik menyepakati kegiatan
pembelajaran

Kegiatan Inti

Mengamati
- Guru membagikan contoh teks deskriptif yang berbedabeda kepada masing-masing kelompok
- Guru membagikan gambar / miniatur orang, benda atau
binatang kepada masing-masing kelompok

Alokasi
Waktu

15 Menit

- Siswa memahami teks deskriptif tentang orang, benda


30 menit
atau binatang yang sudah di bagikan
- Siswa mengamati gambar / miniatur tentang orang,benda
atau binatang yang sudah di bagikan

Menanya
- Siswa menanyakan struktur teks deskriptif berdasarkan
teks yang telah dibagikan
- Siswa menanyakan ciri fisik orang, benda dan binatang
pada gambar / miniatur yang telah dibagikan
- Siswa diminta untuk membuat pertanyaan yang
berkaitandengan teks deskriptif dan gambar / miniatur
orang, benda dan binatang yang telah dibagikan.
Mengumpulkan Informasi
- Siswa secara berkelompok mendiskusikan struktur teks
yang ada didalam teks deskriptif
- Siswa secara berkelompok mendiskusikan tentang ciriciri fisik orang, benda dan binatang yang telah dibagikan
- Siswa diberikan kesempatan untuk mengumpulkan
contoh dari buku / internet
Menalar / Mengasosiasi
- Siswa menyatakan ciri fisik orang, benda atau binatang
pada gambar / miniatur secara tertulis dengan akurat
- Siswa membuat teks deskriptif berdasarkan gambar /
miniatur orang, benda atau binatang yang telah
dibagikan
- Guru menempel kertas plano yang telah diawali dengan
tulisan frasa pembuka, judul atau tema.
- Siswa memulai untuk menulis chain writing
(teks deskriptif)
Mengkomunikasikan
- Salah satu peserta didik perwakilan kelompok
menyampaikan hasil kerjanya tentang teks deskriptif
berdasarkan gambar/ miniatur orang, benda atau
binatang.
- Salah satu peserta didik lainnya yang juga perwakilan
kelompok mempresentasikan hasil dari menulis chain
writing (teks deskriptif)
- Peserta didik dari kelompok lain memberikan tanggapan
- Peserta didik dari kelompok lain memberikan score
penilaian pada kelompok yang presentasi.

30 Menit

Penutup

- Guru menyimpulkan secara keseluruhan materi


pembelajaran pada hari ini
- Guru dan siswa melakukan refleksi dengan
mengemukakan
manfaat dan kesulitan selama proses KBM berlangsung
- Guru memberikan tugas rumah/PR kepada siswa
- Guru menginformasikan kegiatan pembelajaran untuk
pertemuan selanjutnya
- Salah seorang peserta didik memimpin doa

H. Media Pembelajaran
Alat

: Laptop,LCD,white board and boardmarker

Media : Karton, Picture,Papers

I. Sumber Belajar
Book

: When English Rings a Bell

Internet: http://www.englishindo.com/2012/07/descriptive-text.html
https://pakpuguh.wordpress.com/2011/08/12/description-text/

10 Menit

J. PENILAIAN
1. Sikap Spiritual
a. Teknik Penilaian
b. Bentuk Instrumen
c. Kisi-kisi :

: Observasi
: Check list

No
Sikap/Nilai
1
Peserta didik menunjukkan kesempatan belajar
bahasa inggris

Butir Instrumen
Lampiran 1

d. Rubrik Penilaian Sikap Spiritual


No Nama

Aspek yang diamati


Berdoa Sebelum
Mengucapkan salam dan
Belajar
sesudah memberi pendapat

Skor

Keterangan :
BT
: Belum Tampak = 1
MT
: Mulai Tampak = 2
MB
: Mulai Membudidaya = 3
e. Pedoman Penskoran
NA =

2. Sikap Sosial
a. Teknik Penilaian
b. Bentuk Instrumen
c. Kisi-kisi :
No
1.

: Penilaian Sejawat
: Lembar Peer Assesment

Sikap/Nilai
Memberikan penilaian terhadap teman tentang nilai
disiplin dan tanggung jawab

d. Rubrik penilaian Sikap Sosial

Butir Instrumen
Lampiran penilaian
sikap

Keterangan :

=2
Always Often

=1

= 0,5

Seldom

e. Pedoman Penskoran

NA =

3. Pengetahuan
a. Teknik Penilaian
: Objective
b. Bentuk Instrumen: Matching and Arrange
c. Kisi-kisi
:
No

Sikap/Nilai

1.

Disajikan gambar benda,hewan dan binatang


kemudian siswa mendeskripsikan gambar tersebut
Disajikan soal teks deskriptif kemudian siswa
mengisi deskripsi tersebut di lembar soal

2.

Butir Instrumen

d. Instrumen : Terlampir
e. Rubrik Penilaian
No

Aspek yang dinilai

1.

Keruntutan teks

2.

Pilihan Kosa Kata

3.

Pilihan tata bahasa

Kriteria
Struktut yang digunakan sangat runtut
Struktur teks yang digunakan runtut
Struktur teks yang digunakan cukup runtut
Struktur teks yang digunakan kurang runtut
Struktur teks yang digunakan tidak runtut
Sangat variatif dan tepat
Variatif dan tepat
Cukup variatif dan tepat
Kurang variatif dan tepat
Tidak variatif dan tepat
Pilihan tata bahasa sangat tepat
Pilihan tata bahasa tepat
Pilihan tata bahasa cukup tepat
Pilihan tata bahasa kurang tepat
Pilihan tata bahasa tidak tepat

Score
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1

f. Pedoman Penskoran
NA = skor perolehan X 4
Skor maksimal

3. Keterampilan
a. Teknik Penilaian : Unjuk kerja
b. Bentuk Instrumen : Tes menulis dan berbicara
c. Kisi-kisi
d. Rubrik tes keterampilan menulis
N
O

ASPEK YANG
DINILAI

1.

Pilihan Kosa Kata

2.

Keruntutan teks

3.

4.

KRITERIA

SKOR

Pilihan kosa kata sangat tepat


Pilihan kkosa kata tepat
Pilihan kosa kata cukup tepat
Pilihan kosa kata kurang tepat
Pilihan kosa kata tidak tepat
Struktut yang digunakan sangat runtut
Struktur teks yang digunakan runtut
Struktur teks yang digunakan cukup runtut
Struktur teks yang digunakan kurang runtut
Struktur teks yang digunakan tidak runtut

5
4
3
2
1
5
4
3
2
1

Pilihan Kosa Kata

Pilihan kosa kata sangat tepat


Pilihan kkosa kata tepat
Pilihan kosa kata cukup tepat
Pilihan kosa kata kurang tepat
Pilihan kosa kata tidak tepat

5
4
3
2
1

Pilihan tata bahasa

Pilihan tata bahasa sangat tepat


Pilihan tata bahasa tepat
Pilihan tata bahasa cukup tepat
Pilihan tata bahasa kurang tepat
Pilihan tata bahasa tidak tepat

5
4
3
2
1

e. Pedoman Penskoran
NA = skor perolehan X 4
Skor maksimal

f. Rubrik tes keterampilan berbicara

NO

ASPEK YANG DINILAI

1.

Pengucapan
( pronounciation )

2.

Intonasi ( intonation )

Kelancaran ( fluency )

KRITERIA

SKOR

Hampir sempurna
Ada beberapa kesalahan namun
tidak mengganggiu makana
Ada beberapa kesalahan dan
mengganggu makna
Banyak kesalahan dan
mengganggu makna
Banyak kesalahan dan terlalu
mengganggu makana

5
4

Hampir sempurna
Ada beberapa kesalahan namun
tidak mengganggiu makana
Ada beberapa kesalahan dan
mengganggu makna
Banyak kesalahan dan
mengganggu makna
Banyak kesalahan dan terlalu
mengganggu makana

5
4

Sangat lancar
Lancar
Cukup lancar
Kurang lancar
Tidak lancar

5
4
3
2
1

3
2
1

3
2
1

4.

Ketelitian

g. Pedoman penskoran :
NA =

skor perolehan X 4
Skor maksimal

Sangat teliti
Teliti
Cukup teliti
Kurang teliti
Tidak teliti

5
4
3
2
1

KONVERSI KOMPETENSI SIKAP, PENGETAHUAN, DAN KETERAMPILAN


Nilai kompetensi
Predikat

Pengetahun

Keterampilan

Sikap

SB

A-

3.66

3.66

B+

3.33

3.33

B-

2.66

2.66

C+

2.33

2.33

C-

1.66

1.66

D+

1.33

1.33

D-

Gorontalo, 20 Mei 2014


Mengetahui
Kepala Sekolah :

English Teacher

Rendra Putra Tongkasi

Intan Muchtar Sanusi

Lampiran 1 : Instrumen Penilaian Sikap Spiritual


RUBRIK PENILAIAN SIKAP
TANGGAL KEGIATAN

JENIS KEGIATAN

: Observasi sikap spiritual

KELAS/SEMESTER

: VII /GANJIL

No

Nama

ASPEK PENILAIAN
Berdoa sebelum
Mengucapkan
belajar
salam sebelum dan
sesudah
memberikan
pendapat
BT
MT
MB BT
MT MB

SKOR

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Ket : BT (Belum tampak)

MT : Mulai Tampak

MB : Mulai membudidaya

Note : Aspek yang disesuaikan degan kompetensi dasar yang harus diiliki peserta
didik.

Lampiran 2 : Instrumen Penilaian Sikap Sosial


Peer Teaching Assesment
Name

Day/Date

Tick the suitablepictures to describe your friend


i.

He (She) finishes his (her) task on time.

ii.

He (She) does his (her) piece of work when working in the group

iii.

He (She) shows up on time when completing the group task after class

Lampiran 3 : Insrumen Penilaian Pengetahuan

Task 1

Individual, Read the text and put the question in the table !
My Lovely Puppies
My dog, Betsy, gave birth to four puppies five months ago. The first is Robin. He is a
big male. His hair is brown with black markings. I put a black ribbon on his neck. The
second is male too. I named him Oscar. He has brown hair with white markings. He
has a white ribbon around his neck. The two other puppies are Brown haired with no
markings. They are female. They are Ruby and Opal. Ruby has a red ribbon on her
neck while Opal has a pink ribbon. Even though they are not quite the same, they are
all so cute. I love them all.
No

Name

Description

Lampiran 4 : Instrumen Penilaian Keterampilan


Task 2
Look at this picture and describe by using simple present tense with groups!
Pictures :

Task 3
- Teachers sticking flipchart that has been begins with the opening phrase, theme or
title in the wall or whiteboard.
- Each group has a own title
- Students in the group, in turn write one sentence, each student gets one chance. the
sentence should be matched with the title.
- Each group has 5 minutes to complete the descriptive text

Task 4
Homework :
Read this following text and choose the best answer!
Peter is the youngest in our family. He is fourteen years old and four years younger
than me. He has long, straight hair, bright eyes and a friendly smile. Sometimes he is
rather naughty at home, but he usually does what he is asked to do.Peter is interested
in sports very much, and at school, he plays football and tennis. He is the best
badminton player in our family.
(sumber: pegangan guru untuk SMP/MTS oleh Bachtiar Bima Mustriana, 2009, PT
Intan Pariwara)

1. How old is Peter? He is years old.


a. Four
b. Fourteen
c. Forty
d. Ten
2. The writer is years old.
a. Fourteen
b. Sixteen
c. Eighteen
d. Nineteen
3. Which of the following statement is not true about Peter?
a. He has long and straight hair.

b. He has bright eyes.


c. He is interested in sports.
d. He plays football and tennis.
4. According to the passage, we know that Peter is .
a. The writers youngest brother
b. The writers elder brother
c. A naughty boy
d. A friendly boy
5. It is implied in the passage that .
a. Peter is naughty.
b. Peter is lazy.
c. Peter is unfriendly.
d. Peter is diligent.
6. From the text, we may conclude that.
a. Many people do not like Peter.
b. People is older that the writer.
c. Peter is a welcoming person.
d. Peter is not diligent at all.
7. What is the text mostly about?
a. Peter
b. Peters hobby
c. Peters family
d. D. peters elder brother

8.He is fourteen years old . . . Than me.


The underlined word refers to .
a. Peter
b. The writer
c. The writers brother
d. the writers family
9. Peter is interested in sports very much, and at school he plays football and tennis.
The underlined phrase can be replaced by .
a. Dislike sport
b. Really likes sport
c. Hates sport very much
d. Finds sport not really entertaining
10. But he usually does what he is asked to do
The underlined phrase means
a. He does anything he wants.
b. He always asks.
c. He is lazy.
d. He is diligent.

Task 1

Individual, Read the text and put the question in the table !
My Lovely Puppies
My dog, Betsy, gave birth to four puppies five months ago. The first is Robin. He is a
big male. His hair is brown with black markings. I put a black ribbon on his neck. The
second is male too. I named him Oscar. He has brown hair with white markings. He
has a white ribbon around his neck. The two other puppies are Brown haired with no
markings. They are female. They are Ruby and Opal. Ruby has a red ribbon on her
neck while Opal has a pink ribbon. Even though they are not quite the same, they are
all so cute. I love them all.
No

Name

Description

Lampiran 4 : Instrumen Penilaian Keterampilan


Task 2
Look at this picture and describe by using simple present tense with groups!
Pictures :

Task 3
- Teachers sticking flipchart that has been begins with the opening phrase, theme or
title in the wall or whiteboard.
- Each group has a own title
- Students in the group, in turn write one sentence, each student gets one chance. the
sentence should be matched with the title.
- Each group has 5 minutes to complete the descriptive text

Task 4
Homework :
Read this following text and choose the best answer!
Peter is the youngest in our family. He is fourteen years old and four years younger
than me. He has long, straight hair, bright eyes and a friendly smile. Sometimes he is
rather naughty at home, but he usually does what he is asked to do.Peter is interested
in sports very much, and at school, he plays football and tennis. He is the best
badminton player in our family.
(sumber: pegangan guru untuk SMP/MTS oleh Bachtiar Bima Mustriana, 2009, PT
Intan Pariwara)

1. How old is Peter? He is years old.


a. Four
b. Fourteen
c. Forty
d. Ten
2. The writer is years old.
a. Fourteen
b. Sixteen
c. Eighteen
d. Nineteen
3. Which of the following statement is not true about Peter?

a. He has long and straight hair.


b. He has bright eyes.
c. He is interested in sports.
d. He plays football and tennis.
4. According to the passage, we know that Peter is .
a. The writers youngest brother
b. The writers elder brother
c. A naughty boy
d. A friendly boy
5. It is implied in the passage that .
a. Peter is naughty.
b. Peter is lazy.
c. Peter is unfriendly.
d. Peter is diligent.
6. From the text, we may conclude that.
a. Many people do not like Peter.
b. People is older that the writer.
c. Peter is a welcoming person.
d. Peter is not diligent at all.
7. What is the text mostly about?
a. Peter
b. Peters hobby
c. Peters family

d. D. peters elder brother


8.He is fourteen years old . . . Than me.
The underlined word refers to .
a. Peter
b. The writer
c. The writers brother
d. the writers family
9. Peter is interested in sports very much, and at school he plays football and tennis.
The underlined phrase can be replaced by .
a. Dislike sport
b. Really likes sport
c. Hates sport very much
d. Finds sport not really entertaining
10. But he usually does what he is asked to do
The underlined phrase means
a. He does anything he wants.
b. He always asks.
c. He is lazy.
d. He is diligent.

Key Answer
Task 1 :
No.

1.

Name

Robin

Description

Has a brown hair with black markings and has a


black ribbon on his neck

2.

Oscar

He has brown hair with white markings. He has a


white ribbon around his neck.

3.

Ruby and Opal

Ruby has a red ribbon on her neck while Opal has a


pink ribbon. They have Brown haired with no
markings.

Task 2
Pictures
- Doraemon
Doraemon is one of cartoon character from Japan. doraemon film usually
show on sunday morning. doraemon is robot likes cat who came from 22nd
century of the future. Doramon colour is blue. he doesn't had ear because a rat
was eat his ears.Doraemon has round head and red nose likes chery fruit.
doraemon has a fourth- dimensional pocket on his abdomen frow which is can
take out many amazing tools. Doraemon was send back to the 20th century
because nobita's grandson can't bear to see his grandfather suffer. So he sent
doraemon to help out nobita's troubles with doraemon miraculous pocket.
doraemon favorit food is dorayaki, and he usually eat dorayaki everyday.

- Giraffes
The giraffe has big brown eyes. They are protected by very thick lashes. This
giraffe has brown spots on the skin. This coloring helps protect the giraffe. It
is also has two short horns on its head. Like a camel, it can go for a long time
without drinking water. One source of water is the leaves which it eats from
trees. It is tall, so the giraffe can reach the tender leaves at the top of a tree.

- Bag
I have a bag. It's colour is soft green. I always bring it when I go to school. It
is made of strong fabric. There are several parts of my bag. The first part is the
pocket. I put my oney and my library card in the pocket. The second part is the
main part. I put my books and my pencil case in this part. The third part is a
small pocket on the left side of my bag. I keep bottle of water in this poket.

Task 3
- Blue Paper
Father
My father name is Muhammad Ibn Al-bayhaqi. He is 45 years old. He is very
handsome and dashing man. He has a sturdy body and wide chest. My dads
tall is about 170 cm and his weigh is about 60 kg. My father has a pointed
noose; unlike mine which is flat. His hair is black and short. His eyes are great
and black. He has fair complexion and thick eyebrows. Although he looks
terrible, my father is very friendly. He is happy to make other laugh with his
jokes.

- Yellow Paper
Rabbit
My rabbit Pusy, two months ago I celebrated my birthday is the 12th, which I
was very happy at that time because given the gift of a rabbit is very cute, and
I give the name Pusy.Pusy very funny, his hair is white, and frightening
because it often is washed clean, ivana not like carrots on his general, just like
vegetables kale ivana, ivana rabbit that strangeness.

- Purple Paper
Monas
The Monas National Monument is a 132-meter tower in the center of Merdeka
Square, Central Jakarta, Indonesia Jakarta, is the capital of the state. It
symbolizes the struggle for Indonesian independence of our country. The
monument consists of a 117.7 m obelisk on a
45m square platform at a height of 17 m. The towering monument symbolizes
the philosophy of Lingga and Yoni. Resembles a phallus, or pestle mortar
pestle and Yoni resembles rice or mortar, two important things in the tradition
of Indonesian agriculture. Construction began in 1961 under the direction of
President Sukarno, the first president of the us and the monument was opened
to the public in 1975. It is topped by a flame covered

with gold foil, and now the monument calls.

Task 4
Homework
1. B

6. C

2. C

7. A

3. C

8. B

4. A

9. B

5. D

10. D

Definition and function of Descriptive text


Descriptive text is a text which says what a person or a thing is like. Its purpose is to
describe and reveal a particular person, place, or thing. Or Is a text which used to
describe something, someone, or place. (Teks yang menjelaskan gambaran seseorang
atau benda).
Desriptive text used to describe something, someone, or place. (Tujuannya adalah
mengambarkan atau mengungkapkan orang, tempat atau benda tertentu)

Ciri-ciri Descriptive Text :


- Menggunakan simple present tense
Simple present tense dibentuk dari verb-1 (present tense) ataulinking verb be (is,
am, are). Apa itu verb-1? Verb-1 merupakan bare infinitive dengan tambahan -s atau
-es (contoh verb-1: does, goes, wants) khusus untuk subject berupa singular
noun (kata benda tunggal: Tita, book, car) atau third person singular pronoun (kata
ganti orang ketiga tunggal: she, he, it); atau tanpa tambahan apapun (contoh verb-1:
do, go, want) untuk subject berupa plural noun (boys, men, books)
atau plural pronoun (we, they), pronoun I/you, atau compound subject (you and me,
Tina and Ratih).

Rumus :
(+) S + V-1
S +/- auxiliary (do/does) + bare infinitive
Ex : She likes eating out
S + To be (am,is,are)
Ex : The children are naughty.
(-) S + auxiliary (do/does) + not + bare infinitive
Ex : She doesnt like eating out
S + be(am/is/are) + not
Ex : The children arent naughty
(?)Do/Does + S + bare infinitive
Ex : Does she like eating out?
Be(am/is/are) + S
Ex : Are the children naughty?

- Menggunakan attribute verb, seperti be (am, is, are)


- Hanya fokus pada satu objek tersebut.

a. Describing about People


To describe about a person, we have to include appearance andpersonality.
What do they look like ?
1. Appearance
To talk about appearance we can mention:
-

General adjectives
Age

Height

Figure
Hair
Face
Eyes
Mouth
Nose
Other characteristics : earings, tattoo, glasses, moustache, beard, and etc.

General Adjectives

Age

Height

Figure

Hair

Beautiful

Young

Tall

Slim

Long hair

Prety

Middle aged

Short

Skinny

Short hair

Cute

old

Fat

Wave hair

Handsome

Blonde hair

Cool

Curly hair

Funky

Straight hair

Attractive

(Size+shape+colour+noun)

Sexy

Eg: long curly brown hair.

Face

Eyes

Nose

Thin face
Round face
Square face

Blue eyes
Brown eyes
White eyes

Long nose
Sharp nose/ pointed nose
Flat nose (pesek)

2. Personality
- Funny
- Nice
-

Good
Polite
Unfriendly
Rude
Naughty

Example 1 :
My Lovely Girlfriend Susan Smith
I want to tell you about my lovely girlfriend. My lovely girlfriend is Susan Smith.
She is very beautiful and attractive. She is young, slim, sexy, and tall. She has long
straight blonde hair and small blue eyes. Her nose is pointed and her mouth is big.
She is funny, nice, and friendly.
Example 2 :
My Best Friend
His name is kevin anggara, kevin anggara is my classmate, he has tall body, he is 170
cm, he has straight black hair, he has oval face, he has small eyes, he has sharp nose,
he has thick lips, he dark brown skin, he has thin body, he always wears black shirt,
he is kind, he is smart, he is helpful, he is generous, and he is dilligent.

b. Describing about place


How it is looks like : General adjactive, form, color
Direction : beside, in front of, next
Example 1 :
Parangritis Beach
Beach Parangtritis is fairly well-known attractions in Yogyakarta in addition
to otherobjects such as Samas beach, Baron, Kukup, Krakal and Glagah. Parangtritis
has auniqueness that is not found in the views of other attractions besides the big
wavesare also the existence of mountains of sand around the beach, which is usually
called dunes. This attraction has been managed by the Bantul pretty
well, rangingfrom lodging facilities and markets selling souvenirs Parangtritis.
In Parangtritis There are also ATV, horse & carriage horses can be rented for up the
coast from east to west. In addition Parangtritis also a place for air sports.

Example 2 :
My Classroom
I want to tell you about my classroom.
My classroom is next to the school library. It is a big and clean classroom. I has two
black doors and six brown windows. The walls are green and there are some pictures
on them. There are twenty tables, forty chairs and two white boards. The air is cool
because my classroom is air conditioned room.

C. Describing about Thing

How it is looks like : General adjactive, form, color.

Example 1 :
My Smartphone
Last month, my uncle came to visit my home. He had just returned from China after
living there for 2 years. He gave me presents a new smartphone. I really liked it.
My Smartphone color is black. It has a 5 inch screen. The width is about 5 cm and the
thick is no more than 1 cm. This is the latest product from Sony.
The phone also has a very good color display. The performance of this mobile phone
is also great. I can play games that require high specification using it. But sometimes,
I forget about the time when play the game.

Example 2 :
Android
Android with the era globalisation, technology is more advanced and can get
everything easily. Android is a new gadget that can help people to get information
easly, it can phoned people, can get information from internet, can accsess social
media, can take a picture, and can be a media storage. It shape is simple and really
nice for hold. Its slight and can accessed by touch screen. It also become a note, also
can watch a video fromYouTube, Send a Short Message Text, and it also could video
call.