Anda di halaman 1dari 12

5 Materi Grammar yang Sering Diujikan pada Tes TOEFL

Halo sobat pembaca, kembali lagi untuk berbagi seputar materi bahasa inggris, kali ini
mengenai materi grammar yang sering diujikan pada tes toefl.

Grammar atau tata bahasa di ujikan pada bagian Structure dan written expression dalam tes
TOEFL. Seperti yang sudah di jelaskan pada tulisan sebelaumnya bahwa tes TOEFL umumnya
terdiri dari 3 bagia yang salah satunya Structure dan written expression, Ini dimaksutkan untuk
mengetahui kompetensi Anda data bahasa inggris (grammar).

Tata bahasa (grammar) yang ruang lingkupnya tidak terbatas. Namun berdasarkan
pengamatan pada tes-tes TOEFL yang pernah diadakan, secara umum terdapat
kecenderungan-kecenderungan yang dikeluarkan berupa soal dari materi-materi tertentu. Untuk
persiapan mengikuti tes TOEFL khusus untuk soal Structure dan written expression, lebih baik
fokus mempelajari materi-materi tersebut, sehingga belajar tidak mengambang dan tidak
menghabis-habiskan waktu, jika sudah merasa paham barulah menambah dengan materimateri lain.

Berikut ini adalah Materi Grammar yang Sering Diujikan dalam Tes TOEFL

1. Main Verb
Semua kalima dalam bahasa inggris harus memiliki main verb (kata kerja utama) dan subjek.
Contoh :
A: An advance country with an indicator of high rate of productivity (SALAH)
B: An Advance country has an indicator of high rate of high rate of productivity (BENAR)
Jawaban A : Salah, karena tidak memiliki Main Verb, kalimat tersebut hanyalah satu frasa yang
artinya : Satu Negara Maju Dengan Satu Indikator dari Tingkat Produktifitas yang tinggi
Jawab B : Benar, Main Verb nya adalah Has (Memiliki), arti kalimat : Satu Negara Maju Memiliki
Satu Indikator dari Tingkat Produktifitas yang tinggi

2. Infinitive

Infinitive adalah kata kerja (Verb) yang bila diikuti verb lain memerlukan bentuk infinitive sebagai
pelengkapnya,kata-kata kerja tersebut diantaranya yaitu :
Want Beg Mean Propose Allow
Intend Urge Require Advice
Tell/teach Hope Invite Ask Expect Support

Need Decide

Struktur dari Verb diatas :


Verb + To + V 1
Contoh Kalimat : I Want To Say That I Love You

3. Gerund (-ing Form)


Kata-kata kerja (verb) yang bila di ikuti oleh verb lain, verb yang mengikuti haruslah berbentuk
V-ing. Kata-kata kerja tersebut diantaranya :
Finish Fancy forgive Mind
Admait Appreciate Denay Delay Detest Resist Risk
Concider
Continue Keep Enjoy Excuse Postpone Practise Pardon Prevent Undertand.Aviod Antici
pate Avoid Neglect
Struktur dari Verb di :
Verb + Verb-ing
Contoh Kalimat :
The students have finised doing the exercises

5. Conditional
Kalimat conditional disebut juga dengan kalimat pengandaian, digunakan untuk menyatakan
sesuatu yang mungkin terjadi atau mungkin tidak terjadi seperti yang diharapkan. Teri dari 3
tipe dengan bentuk struktur :
Rumus Conditional Sentence Type 1
If + Subjek +V.1, S + Will + V.1
Contoh Kalimat Conditional Sentence Type 1
If I prepare well for the test I will pass it .
Rumus Conditional Sentence Type 2
If + Subjek +V.2/Were +S + M2 + V.1

M2 (Modal bentuk 2) : Would,could


Contoh Kalimat Conditional Sentence Type 2
If I prepared well for the test, I should pass.
Rumus Conditional Sentence Type 3
If + Subjek + Had + V3 +S+ M.2 + Have + V.3

Contoh Kalimat Conditional Sentence Type 3


If I had prepared well for the test, I should have passed.

4. Past Custom
Past Custom adalah kebiasaan yang terjadi di masa lampau dan sekarang sudah tidak terjadi
lagi. Biasanya menggunakan Used To
Strukturnya sebagai berikut :
S + Used to + V
Atau
S + Used to + V-ing
Contoh Kalimat :
He used to study at USA before he worked here
Beranda Soal Umum Toefl Contoh Soal TOEFL Terbaru dan Kunci Jawaban

Contoh Soal TOEFL Terbaru dan Kunci Jawaban


Ditulis oleh: Soal dan Jawaban - Tuesday, May 13, 2014
Soal TOEFL dan Kunci Jawaban - Sekarang sudah banyak referensi yang bisa kita dapatkan dalam
berlatih toefl baik itu dari lembaga kursus maupun dari sumber lain seperti sumber online. Seperti yang
akan dibagikan kali ini, "Soal TOEFL dan Kunci Jawaban" diharapkan bisa menjadi bahan latihan
persiapan sebelum mengikuti toefl test.
Beberapa soal berikut sengaja kita bahas disini sebagai tambahan untuk berbagai koleksi yang sudah

ada. Mudah-mudahan Soal TOEFL dan Kunci Jawaban berikut bisa berguna bagi pengunjung semua.
Berikut silahkan dipelajari soal TOEFL yang mungkin bisa membantu Anda dalam belajar.

Directions : Question 1-15 are incomplete sentences. Beneath each sentence you will see for words or
phrases, marked (A), (B), (C) and (D). You are to choose one word or phrase that best complete the
sentence.
Example I
The swimming instructor came... if the apartment was still available.
A. to see
B. seeing
C. saw
D. for seeing
The sentence should be read "The swimming instructor came to see if the apartment was still available."
Therefore, you should choose A.
Now begin work on the questions.
1. The committee has met twice and ....
A. they reached a final decision
B. a final decision was reached
C. its decision was reached
D. it has reached a final decision
2. The manager won't be able to attend the shareholders' meeting tomorrow because....
A. he must to give a lecture
B. he will be giving a lecture
C. of he will give lecture
D. he will have giving a lecture
3. Brenda's score on the test is the highest in class.
A. She should study hard last night.
B. She should have studied hard last night.
C. She must have studied hard last night.
D. She had to study hard last night
4. To answer accurately is more important than...
A. to finish quickly
B. a quick finish
C. you finish it quickly

D. quick finish
5. Having been served lunch,....
A. the problems were discussed by the participants.
B. the participants discuss the problems.
C. it was discussed by the participants.
D. A discussion of the problems were made by the participants.
6. East Kalimantan relies heavily on income from oil and natural gas, and....
A. Aceh province also.
B. Aceh province too.
C. Aceh province is as well.
D. so does Aceh province.
7. The participants have had some problems deciding....
A. when they should announce the result of the meeting.
B. when are they sgoing to announce the result of the meeting.
C. when should they announce the result of the meeting.
D. the time when the result of the meeting to announce.
8. This year will be more difficult for our organization because....
A. we have less money and volunteers than last year.
B. there is a little money and volunteers than last year.
C. it has less money and fewer volunteers than it had last year.
D. it has fewer money and less volunteers than it had last year.
9. Professor Baker told his students that...
A. they can turn over their reports on Mondays.
B. the reports can turn over on Monday.
C. they could hand in their reports on Monday.
D. the reports they can hand in on Monday.
10. The adder is a venomous snake ... bite may prove fatal to humans.
A. its
B. whom its
C. that
D. whose
Sepuluh Soal TOEFL dan Kunci Jawaban di atas bisa dijadikan pemanasan. Kalau sudah, silahkan
lanjutkan dengan 5 soal berikutnya di bawah ini.
11. .... a bee colony gets, the more the queen's egglaying capability diminishers.

A. It is more overcrowded.
B. The more overcrowded.
C. More overcrowded than.
D. More than overcrowded.
12. The chairwoman requested that ....
A. the participants studied more careful the problem.
B. the participants study the problem more carefully.
C. the participants studied the problem with more careful.
D. the problem be studied more carefully.
13. Unlike the earth, which rotates once every twenty-four hours ... once every ten hours.
A. the rotation of Jupiter
B. Jupiter rotates
C. Jupiter rotation
D. Jupiter rotate
14. Jackson,... capital of Mississippi, is the largest city in the state.
A. the
B. it is the
C. is the
D. where the
15. The various types of bacteria are classified according to...shapes.
A. whose
B. how they are
C. have
D. their
Kunci Jawaban Soal TOEFL
1. D
2. B
3. B
4. B
5. B
6. D
7. A
8. C
9. C
10.D

11. B
12. B
13. B
14. A
15. B

Supaya tidak terlalu lama silahkan langsung coba kerjakan Soal Toefl Tes Beasiswa dan Ujian
Komprehensif berikut ini.
1. The increase in the sales of new cars ....... Expected to make traffic jams worse
A. Is
B. Are
C. Be
D. Being
JAWAB: A

2. Little children are usually afraid of........ by their mother.


A. Lett
B. To leave
C. Leaving
D. Been left
JAWAB: C

3. " When did you realize you had lost your purse"" When I... ,one to pay the conductor"
A. Was needing
B. Had needed
C. Have needing
D. Am needing
JAWAB: B

4. Why didn't Did! wan to go home?'' His mother...... him for causing the car accident'
A. would blame
B. has blamed

C. is blaming
D. had blamed
JAWAB: D

5. The way professor Mattis teaches English not only keeps the student' interest.......
A. And also increases their motivation
B. But also increasing their motivation
C. And he also increases their motivation
D. But also increases their motivation
JAWAB: D

6. The thief......... into the room through this window because there are footprint near the door.
A. Was to get
B. My get
C. Would rather get
D. Must have got
JAWAB: D

7. He told me a lot about the Philippines. He ..... there for a long time.
A. Must have lived
B. Might be living
C. Ought to have lived
D. Should be living
JAWAB: A

8. Your son will be operated on tomorrow morning. He ... have a good rest tonight' the doctor said.
A. Might
B. May
C. Can
D. Must
JAWAB: D

9. Having given the prescription to the patient...


A. The medicine was taken regularly by the patient
B. The doctor told the patient to take the medicine regularly
C. The medicine had to be taken regularly by the patient
D. The patient was told to take the medicine regularly
JAWAB: B

10. .......... A few million rupiahs, he went on a four to Europe.


A. Saved
B. Has saved
C. He has saved
D. Having saved
Contoh Toefl Grammar
Untuk lebih jelas silahkan lihat beberapa contoh soal untuk test toefl grammar pada pembahasan Soal
berikut ini:
1. From 1949 onward, the artist Georgia OKeeffe made New Mexico ______.
(A) her permanent residence was
(B) where her permanent residence
(C) permanent residence for her
(D) her permanent residence

2. Just as remote-controlled satellites can be employed to explore outer space, _______employed to


investigate the deep sea.
(A) can be robots
(B) robots can be
(C) can robots
(D) can robots that are

3. In ______ people, the areas of the brain that control speech are located in the left hemisphere.
(A) mostly of
(B) most
(C) almost the
(D) the most of

4. Stars shine because of _______ produced by the nuclear reactions taking place within them.
(A) the amount of light and heat is
(B) which the amount of light and heat
(C) the amount of light and heat that it is
(D) the amount of light and heat

5. ________ is not clear to researchers.


(A) Why dinosaurs having become extinct
(B) Why dinosaurs became extinct
(C) Did dinosaurs become extinct
(D) Dinosaurs became extinct

6. Although many people use the word milk to refer cows milk, _______ to milk from any animal,
including human milk and goats milk.
(A) applying it also
(B) applies also
(C) it also applies
(D) but it also applies

7. The first transatlantic telephone cable system was not established _______ 1956.
(A) while
(B) until
(C) on
(D) when

8. _______ no two people think exactly alike, there will always be disagreement, but disagreement
should not always be avoided; it can be healthy if handled creatively.
(A) There are
(B) Why
(C) That
(D) Because

9. Drinking water ________ excessive amounts of fluorides may leave a stained or mottled effect on
the enamel of teeth.
(A) containing
(B) in which containing
(C) contains
(D) that contain
(Kumpulan Soal dan Pembahasan)
10. In the 1820s physical education became _______ of the curriculum of Harvard and Yale Universities.
(A) to be part
(B) which was part
(C) was part
(D) part

11. Pewter, _______ for eating and drinking utensils in colonial America, is about ninety percent
tin, which copper or bismuth added for hardness.
(A) was widely used
(B) widely used it
(C) widely used
(D) which widely used

12. A moth possesses two pairs of wings _________as a single pair and are covered with dustlike scales.
(A) function
(B) are functioning
(C) that function
(D) but functions

13. Soap operas, a type of television drama series, are so called because at first, they were ________.
(A) often which soap manufacturers sponsored
(B) sponsored often soap manufacturers

(C) often sponsored by soap manufacturers


(D) soap manufacturers often sponsored them

14. The Woolworth Building in New York was the highest in America when _______ in 1943 and was
famous for its use of Gothic decorative detail.
(A) built
(B) it built
(C) was built
(D) built it

15. Humans, ________, interact through communicative behavior by means


of signs or symbols used conventionally.
(A) like other animals
(B) how other animals
(C) other animals that
(D) do other animals