Anda di halaman 1dari 3

GJUMI DHE PUSHIMI

1. Njeriu konsumon n gjum afrsisht:


a. 75 % t kohs totale t jets
b. 50 % t kohs totale t jets
c. 20 % t kohs totale t jets
d. 25 % t kohs totale t jets
2. Cikli normal monofazik i gjumit t njeriut sht 8 or n dit, i prber nga:
a. 2 stade
b. 1 stad i vetm
c. 4 stade
d. M shume se 4 stade
3. Gjumi sht nje proces fiziologjik i organizmit q ka funksion:
a. Restaurues
b. Pasiv, por q prfshin proese fiziologjike aktive
c. T dyja m sipr
d. Asnjera, pasi njeriu sht i pandrgjegjshm gjat gjumit.
4. N cilin organ t trupit ndodhet gjendra q prodhon hormonin e rregullimit t gjumit :
a. N pancreas
b. Ne medulen spinale
c. N gjendrn Pineale ndrjet dy hemisferave t trurit
d. N lobin e djatht t trurit t vogl
e. N gjendrn e Hypofizes
5. Hormoni prgjegjs pr gjumin sht:
a. Gonadotropina
b. Adrenalina
c. Melatonina
d. Insulina
6. Koha mesatare ditore e gjumit tek nj femij i porsalindur zgjat:
a. 8 or n dit ( n 24 ore)
b. 12 -14 or n dit
c. 16-17 or n dit
d. 18-20 or n dit
7. Infermieri nuk lejon t vendoset muzik qetsuese n kohn e fjetjes, pr shkak se mund
t ndikoj n rregullimin e gjumit:
a. E vrtet
b. E gabuar
8. Pr infermierin sht e rndsishme q n vlersimin e pacientit pr gjumin t marr
parasysh faktort fizik, emocional, psikologjik pasi ata ndikojn n ciklin normal t
gjumit:
a. E vrtet
b. E gabuar

9. Kohzgjatja dhe mnyra e gjumit ndryshon me kalimin e moshs (me moshimin e


njeriut):
a. E gabuar
b. E vrtet
10. Ndryshimi i ambjentit t zakonshm mund t ket ndikim t drejperdrejt negativ, dhe t
oje deri n rregullimet e rnda te gjumit:
a. E vrtet
b. E gabuar
11. Ritmi cirkadian eshte cikli biologjik i cili perkon me ciklin e nates dhe dites ne 24 ore,
dhe qe rregullon gjumin gjate nates dhe zgjimin gjate dites:
a. E vertete
b. E gabuar
12. Ritmi cirkadian ose ora biologjike nuk ndikon n:
a. Temperaturn trupore
b. Oreksin
c. Qarkullimin Hormonal
d. Kohzgjatjen e gjumit
e. Gjendjen psikologjike
f. Metabolizmin e prgjithshm t lndve organike
13. Infermieri rekomandon aplikimin e teknikave t tilla si ecja, meditimi apo Joga, t cilat
japin disa perfitime si:
a. Reduktimin e problemeve t gjumit
b. Reduktimin e stresit dhe axhitimit t sistemin nervor
c. Prmiresimin e gjumit
d. T gjitha m lart
14. Prdorimi i hipnotikeve nuk rekomandohet pr pacientin me pagjumsi, pasi mund t
jet me pasoja sepse:
a. Personi mund t fler shum
b. Mund t rezultoj vetm n prmirsim t prkohshm t gjendjes
c. Ndrvepron me medikamentet e tjera
d. rregullimi i gjumit mund t rikthehet me ndrprerjen e hipnotikve
e. Veprojn pr nj koh t shkurtr, ose mund krijojn vartsi
f. T gjitha arsyet m sipr, prvec t pars
15. Njerzit q kan probleme t shumfishta shndetsore, pamvaresisht nga mosha, jan t
prirur prrregullime t gjumit deri n pagjumsi.
a. E vrtet
b. E gabuar

16. Faza e gjumit REM, ose faza e lvizjes s shpejt t syve ka 4 nnfaza q rezultojn n
gjum t thell:
a. E vrtet
b. E gabuar
17. Simptomat shoqruese t stresit dhe depresionit jan t lidhura edhe me qndrimin
zgjuar gjat nats:
a. E vrtet
b. E gabuar
18. Cili nga faktort e jashtm nuk ndikon direkt tek rregullimet e rnda t gjumit:
a. Faktort ambjentale
b. Mjekimet
c. Kultura dhe higjiena personale
d. Ndryshimi i zakoneve dhe rutins
e. Ndryshimet e motit.
19. Shtimi i aktivitetit fizik gjat dits mund t ket ndikim negative pr gjumin tek t
moshuarit:
a. E vrtet
b. E gabuar
20. Higjiena e gjumit i referohet veprimeve pozitive q ndihmojn gjumin dhe prshtasin
nevojat me mundsit e individit, pr t fjetur n rehati.
a. E vrtet
b. E gabuar
21. Cilat nga konditat e mposhtme t lidhura me moshn nuk ndikojn direkt n regullimin
e gjumit: (dy alternativa)
a. Kmbet e lodhura
b. Apnea gjat gjumit
c. Diabeti i mjekuar
d. Vshtirsia e frymmarrjes
e. Ronkopatia ose Gerhitja