Anda di halaman 1dari 4

INTEGRITETI I LEKURES (DEKUBITUSET )

1.Dekubitust, plag nga presioni jan :


a) zona t skuqura dhe kore plagsh me ngjyr t zez mbi daljet kockore
b) ku pjest e lkurs frkohen ndrmjet dy siperfaqesh t forta
c) t dyja
d) apo asnjra
2. N dekubituse, ngjyra e lkures mbi daljet kockore bhet :
a) Nekrotike dhe ishemike
b) lkura me ngjyrn e ruajtur
c) asnjra
3. Faktort q ndihmojn n formimin e dekubituesve ,
a) ushqyerje me proteina dhe vitamina
b) hidratimi
c) higjena
d) pozicionet jo t duhura
e) ushqyerja jo korrekte
4. Shkaqet e formimit t dekubitusve jan :
a) frkimi
b) shtypja
c) ndrthurja e t dyve
5. Prshkruaj si kategorizohen dekubitust
a) ulera siperfaqsore
b) ulera t thella
c) irritm t lkures
d) ulera siperfaqsore dhe t thella
6.Ushqyerja e paprshtatshme pr nj koh t gjat duke rritur mundsin e zhvillimit t
dekubitusve shkakton :
a) humbje n pesh
b) atrofi muskulare dhe t shtress nnlkures
c) ruhet shtresa ndrmjet lekurs dhe kockave
d) t gjitha
7. Infektimi i dekubitusve ndodh pr shum arsye, rretho pergjigjen e duhur
a) inspektim i vonshm
b) nj higjene jo e mire
c) ushqyerje e varfer
d) t gjitha
8. Nderhyrjet infermierore n kujdesjet baze pr pacientet me dekubitues bhen pr t zvogeluar
mundesin e keqsimit t gjendjes duke vlresuar :

a)
b)
c)
d)

pozicionet e paprshtatshme t pacientit


injeksionet e bra n t njjtn zon
qndrimi i pacientit n siperfaqe t forta
t gjitha

9.Tek personat me gjendje t pavetdijshm,ku perceptimi i zakonshem sht i kufizuar ose


mungon,Infermieri vlereson :
a) ndrrimin e pozicioneve n shtrat
b) pastrimin dhe levizjen e pacientit
c) prdorimin e karroces levizse
d) frkimi nga mbulesat apo n kontakt me lagshtirn
10. Infermieri vlereson intergritetin e lkurs s pacientit duke u mbshtetur n inspeksion :
a) pacienti ka lkur t padmtuar dhe t mir hidratuar
b) pacienti ka lekur t dmtuar dhe t skuqur
c) pacienti ka lekur me ulceracione
d) vlersohet n tresi me an t inspeksionit
11. Permend disa nga ndrhyrjet infermierore pr parandalimin e formimit t dekubitusve
a) shtrat pneumatik dhe ndryshon pozicionin e pacientit cdo 2-ore
b) pozicionim do 10 minuta
c) pozicionim t pacientit sipas rehatise se tij
12. Dekubitusi dmth dmtimi i lekures ndodh pr shkak se :
a) sht bllokuar qarkullimi i gjakut dhe i oksigjenit t asaj pjese t trupit dhe lkurs
b) jan zhvilluar bakterie n at zon t vdekur t pa oksigjenuar
c) t dyja
d) asnjra
13. Pr parandalimin e dekubitusve objektivat kryesor pr infermierin jan :
a) pastrimi i lkurs s pacientit dhe ushqyerja e mir
b) dehidratimi i pacientit
c) zvoglimi i presionit mbi lekur
d) t gjitha
14. Ndrhyrjet infermierore gjat mjekimit t dekubitusve jan :
a) prdorimi i teknikave sterile
b) pastrim t indeve t nekrotizuara rreth zons
c) asnjra
d) prdorimi i teknikave sterile dhe pastrim t indeve t nekrotizuara rreth zons
15. Diagnoza infermierore Dmtim i trsis s lkurs lidhur me ulera t shkaktuara nga
shtypja gjendet n:
a) infarkti i myokardit
b) dekubituse
c) inkontinencn urinare

d) pacient i imobiluar
16. Infermieri gjat inspektimit t integritetit t lkurs pr dekubitus dallon kto simptoma :
a) edem t lokalizuar
b) skuqje apo zbehje t lkurs
c) nekroz
d) t gjitha
17. Efikasiteti i ndrhyrjeve infermirore n trajtimin e dekubitusve vlersohet kur :
a) lkura e pacientit sht mire hidratuar
b) prania e zonave nekrotizuese sht minimizuar
c) shfaqja e qelizave epiteliale t sapoformuara
d) t gjitha
18. Infermieri pr vazhdimesine e kujdesit ndaj dekubitusve pas daljes nga spitali te pacientit ka
nevoj n:
a) bashkpunimin e familjarit
b) t msoj familjarin rreth mnyrave t kujdesit
c) nuk i intereson
d) ta referoj tek mjeku i familjes
19. nfeksioni mund t deprtoj edhe n shtresa m t thella deri ne kocke dhe shkakton :
a) osteomilit
b) infeksione n organe t tjera
c) asnjera
20. Pr pastrimin e plags s dekubitusit , infermieri nuk prdor :
a) betadin
b) uj t oksigjenuar dhe fiziologjik
c) produkte me baz alkolike
d) t gjitha
21.Pacient me faktor risku m t lart pr t br dekubituse jan :
a) pacient me diabet mellitus
b) pacient me anemi
c) pacient me respiracion t drejtuar
d) t gjitha
22. Infermieri n trajtimin e dekubitusve, njra prej teknikave nuk duhet t bhet :
a) pomad antidekubitues
b) masazhim t lkurs s angazhuar
c) mjete pr t ulur presionin mbi lkure
d) t gjitha

23. Dekubitust nga shkalla e lezionit ndahen n grad ; rretho graden kur kemi skuqje dhe
flluska ne epiderme
a) grada e I-r
b) grada e II- t
c) grada e III-t
d) grada e IV-t