Anda di halaman 1dari 16

ETIKA PROFESIONALE DHE KOMUNIKIMI,

PRAKTIKA INFERMIERORE,
PROMOVIMII SHNDETIT DHE PARANDALIMI I SMUNDJES,
PROESI INFERMIEROR DHE QARKULLIMI.

1. Cili sht misioni i Urdhrit t Infermierit t Shqipris?


a. Prcakton prqasje t reja pr t gjith infermiert e Shqipris
b. Ruajtja e standarteve t miratuara nga Ministria e Shndetsis dhe mbrojtja e pacientve
nga kequshtrimi i profesionit
c. Prpilimi i standarteve t praktiks infermierore
d. Prcaktimi i kornizs profesionale brenda t cils infermiert ushtrojn praktikn e tyre
profesionale
2. Sipas statusit t prcaktuar me ligj Urdhri i Infermierit:
a. sht nj ent publik
b. sht ent publik jobuxhetor q prfaqson interesat e prbashkta t profesioneve
infermier, mami, fizioterapi
c. sht organizat profesionale q ndihmon n zhvillimin e profesionit infermier n
Shqipri.
3. Cili organ rregullon veprimtarin e Urdhrit t Infermierit
a. Statuti
b. Rregulloret
c. Parlamenti
d. Presidenti
4.

Sipas dispozitave n fuqi infermieri, mamia, fizioterapeuti jan:


a. Profesionist t kujdesit shndetsor t pajisur me diplom
b. Profesionist i kujdesit shndetsor pa diplom
c. Nuk sht profesionist n shndetsi
d. Varet nga Urdhri i Mjekut

5. Cili sht burimi financiar i Urdhrit t Infermierit


a. Nuk ka burime financiare
b. Kuotizacionet e antarve, tarifat e rregjistrimit dhe donacione t ndryshme
c. Financimet e mbledhura n form ndihme
d. Ministria e Shndetsis dhe Fakulteti i Infermieris
6. Nj Kod Etik sht:
a. Nj guide profesionale e lshuar nga nj organizat pr antart e saj, q i ndihmon ata t
zgjedhin veprimet e tyre n lidhje ne vlerat primare dhe standartet e etiks
b. Nj rregullore e miratuar me ligj
c. Nj reviste profesionale
d. Nuk lidhet me profesionin infermieror
7. Kodi etik i infermierve:

a.
b.
c.
d.

Udhheq infermiert drejt zhvillimit t identitetit professional


I shrben Urdhrit t Infermierit
Nuk sht nj instrument komunikimi
Nuk sht i detyruar q t ndiqet nga t gjith

8. Cila nga vlerat e m poshtme sht vler baz pr mbrojtjen e pacientit?


a. Pacientt jan qnie holistike dhe autonome
b. Infermiert jan prgjegjs pr plotsimin e t gjitha nevojave t pacientit
c. Pacientt mund t zgjidhin problemet e tyre vetm n mnyr t pavarur
d. Infermieri punon i pavarur pr zgjidhjen e problemeve t pacientit
9. Cilat nga t mposhtmet jan qllimet e kodit etik t infermierit?
a. Informon publikun pr standartet profesionale, drejton profesionin dhe tregon prkushtim
n shrbim t publikut
b. Siguron formula pr marrjen e vendimeve, informon publikun pr minimumin e
standarteve t kujdesit dhe praktiks dhe kujton infermieret pr prkushtimin e tyre ndaj
shrbimit publik
c. Siguron rregullator dhe rregulla pr t menaxhuar problemet etike pr t drejtuar
profesionin drejt autonomis n praktik dhe informon publikun pr shrbimet
profesionale
d. Siguron informacion rreth shrbimeve t ofruara pr publikun si dhe standartet e kujdesit
10. Kur nj infermiere sht e aft q t ndaj dhe ta balancoj kohn e shpenzuar me pacientt e
saj n varsi t nevojave t tyre infermierja po aplikon principin moral t:
a. Mosdmtimit me qllim
b. Drejtsis
c. Prfitimit
d. Vrtetsis
11. Kur infermieri nuk arrin t mbaj premtimin q i bri pacientit, si pr shembull kthimin pr ti
dhn nj informacion ose takimi i nj personi tjetr t stafit pr ta, infermieri po shkel
principin :
a. Besueshmris
b. Autonomis
c. Prfitimit
d. Prgjegjsis
12. Cila nga strategjit e mposhtme do t ndihmoj infermierin t praktikoj n mnyr etike?
a. T pranoj t gjitha kritikat
b. T shmang verbalizimin e mendimit t tij/saj
c. T shmang diskutimin e vlerave dhe besimeve t pacientit me kolegt
d. T jet i vetdijshm pr vlerat e tij/saj dhe aspektet etike t infermieris
13. Nj infermiere i thot nj klienti Ju duhet t merrni mjekimin. Nse nuk e merrni do tiu bj
nj gjilpr. Cila nga t mposhtmet prshkruan sjelljen infermierore si nj veprim
kundrligjit?
a. Krcnim gojor
b. Krcnim me prekje
c. Burgim i rrem

d. Shkelje e rregullave t MSH


14. Nj infermiere po prgatit nj pacient pr nj proedur kirurgjikale. far duhet t bj
infermieri nse konsenti kirurgjikal nuk sht firmosur nga pacienti:
a. Shpjegoj proedurn dhe rreziqet a saj pacientit dhe duke i dhn formularin pr ta
firmosur
b. Njoftoj kirurgun se klienti ka nevoj pr konsentin informues
c. Drgon klientin n sall me shnimin se konsenti nuk sht firmosur
d. I thot pacientit se formulari duhet t firmoset prpara ndrhyrjes kirurgjikale.
15. Nj infermiere mendon se pr pacientin sht porositur nj sasi e madhe medikamenti
panvarsisht nga pesha e tij. Cilin veprim duhet t ndrmarr infermieri n kt rast:
a. Administroj nj doz m t vogl
b. T pyes kryeinfermieren se far duhet t bj
c. Kontakton mjekun dhe sqaron urdhrin
d. Jep medikamentin sipas prshkrimit
16. Cili nga veprimet e mposhtme infermierore sht bazuar mbi principin etik t autonomis?
a. Heqja e rrugics s tapetit n an t shtratit t pacientit
b. Respektimi i refuzimit t trajtimit nga klienti
c. Thnja e t vrtets klientit mbi diagnozn negative
d. Prdorimi i paternalizmit kur i prgjigjemi pyetjeve t klientit
17. Infermierja ka shum role dhe funksione. Cila nga t m poshtmet illustron m s miri rolin si
avokate e klientit?
a. T ndihmosh pacientin q t ushtroj t drejtat e tij
b. T ndihmosh klientin t njoh dhe prballoj situatat stresante
c. T ndihmoj stafin dhe pacientt me ndryshimet q ndodhin n sistemin e kujdesit
shndetsor
d. T influencoj t tjert t punojn s bashku dhe t arrin qllimet
18. Qllimi i dshiruar i infermieris sht q t arrij profesionalizmin. Cilt jan pjest e
nevojshme t nj profesioni?
a. Trup unik njohuris, kodi i etiks profesionale, nj diplom universiteti, prshkrimi i
puns pr ata n profesion
b. Edukimi i specializuar, orientimi i serviseve, krkim shkencor, autonomi, kod etike dhe
organizata profesionale
c. Trajnime specializimi, krkim shkencor, edukimi i advancuar dhe eksperienca, standartet
e kujdesit
d. Orientimi i serviseve, krkimi shkencor, autonomia, kodi i etiks dhe organizata
profesionale
19. Nj pacient ndihet shum i smur dhe i dehidruar pasi ka marr terapin me kimeoterapi. Cila
nga principet morale mund t shkelet nga prdorimi i kimioterapis
a. Besueshmris
b. Drejtsis
c. Autonomis
d. Mos dmtimi i qllimshm

20. Nse nj mjek prshkruan nj medikament me dozn dy her m t madhe se sa dosa e sigurt.
Cili do t ishte veprimi i par infermerior?
a. Kontakto mjekun dhe diskuto prshkrimin
b. Raporto tek krye-infermieria
c. Refuzo t japsh mjekimin dhe dokumento arsyen
d. Kontakto shefin e pavionit
21. Nj infermiere shikon se kolegia e saj kryen nj pro edur n mnyr t gabuar dhe t
prsritur. Infermieria sht prpjekur disa her, ti tregoj koleges mnyrn korekte t kryerjes
s proedurs por kolegia vazhdon ta kryej proedurn n mnyr t pasigurt. far duhet t
bj m pas infermieria?
a. Shkruan ngjarjen, e firmos dhe e raporton at tek kryeinfermierja
b. Raporton incidentin s bashku me prpjekjen e saj pr ta korrigjuar
c. I thot kryeinfermieres m pas shkruan nj raport
d. Raporton tek kryeinfermjeria dhe me pas tek urdhri i infermierit
22. Nj infermiere pa se mjeku foli me nj paciente rreth proedurs kirurgjikale. Pasi pacienti
firmosi konsentin mjeku largohet nga dhoma dhe kur infermierja hyn n dhom pacienti i
drejton asaj pyetje specifike q lidhen me proedurn. Cilin nga veprimet e mposhtme duhet t
ndrrmar infermierja?
a. Flet me pacientin rreth proedurs
b. Pyet pacientin pse e firmosi konsentin kur nuk kuptoi far do t ndodhte
c. Nuk ndrrmer asnj veprim pasi pacienti e ka firmosur konsentin
d. Njofton mjekun q t jap m shum informacione tek pacienti
23. Infermieri dgjoi nj paciente q rrshqiti dhe u prplas n dysheme, pacienti thot se
dyshemeja ishte e largur dhe ai rrshkiti. Cili do t ishte veprimi me i prshtatshm q do t
ndrmarr infermieri?
a. Infermieri duhet s pari t kujdeset pr pacientin dhe m pas t dokumentoj ngjarjen,
gjndjen e dyshemes dhe dshmitart e incidentit
b. Infermieri krkon ndihm, delegon kujdesin tek nj person tjetr dhe dokumenton
incidentin
c. Infermieri merret me klientin dhe raporton kujdesin e dhn tek kryeinfermierja
d. Infermieri krkon ndihm dhe kujdeset pr pacientin
24. Nj pacient me demenc nervozohet kur infermieri po e prgatit pr t kryer nj banjo komplet.
Cili do t ishte veprimi m i prshtatshm infermieror?
a. Prit gjysm ore ose m shum dhe m pas prpiqu q ti bsh banjon
b. Shpjegoi nevojn e kryerjes s dushit prpara orarit t vizitave
c. Lre banjon q ta kryejn familjart ditn tjetr
d. Ofroi klientit mjekime pr ta qetsuar
25. Prpara se t performoj kujdesin oral tek nj pacient t pavetdijshm, infermieri pozicionon
pacientin:
a. N pozicion anash me kokn e krevatit ulur
b. N pozicion Semi-Fouler
c. N pozicion Trendelenburg
d. N pozicion semi pron

26. Kur i demonstron familjarve kujdesin ndaj syve tek nj pacient komatoz, infermieri pastron
syt duke filluar nga kndi i brndshm tek kndi i jashtm. Ajo e shpjegon kt si:
a. Parandalim t futjes s sklepave n kanalin nazolacrimal
b. sht m e leht q t mbahet mnd nga dhnsi i kujdesit
c. Stimulon prodhimin e lotve n gjndrat lakrimale
d. Stimulon refleksin korneal
27. Nj paciente femr ka polycythemia. Kjo do t tregonte se niveli i hemoglobins (Hgb) dhe
hematocritit (Hct)mund t jen:
a. Rritur
b. Ulur
c. Brenda kufijve normal
d. E diskutueshme
28. Nj mjek sapo ka marr gjakun arterial pr t matur nivelin e gazeve. Cili do t ishte veprimi
m i prshtatshm infermieror pas heqjes s ages?
a. Monitoro pr shenja shoku duke i matur shenjat vitale deri n dy or pas pro edurs
b. Monitoro marrjet dhe nxjerrjet pr 24 or
c. Apliko akull n vndin e pimit
d. Apliko presion n vndin e pimit pr 5-10 minuta pas heqjes s ages
29. Nj infermiere po mbledh nj kampion urine nga kateteri. Ajo vren se nuk ka urin n kateter.
Cili do t ishte veprimi m i prshtatshm infermieror?
a. Shpon kateterin me age dhe aspiron urin
b. Bllokon tubin e drenimit me klam pr 30 minuta
c. I jep pacientit lngje pr t pir
d. Bllokon kateterin me klam pr 30 minuta
30. Kur mbledh kampionin e sputumit infermieri duhet q:
a. Pasi t mbledh kampionin ti ofroj pacientit dicka pr t pir
b. I ofron klientit dicka pr t pir prpara se t mbledh kampionin
c. Prdor mask kur mbledh kampionin
d. I krkon pacientit t marr frym thell, dhe m pas t kollet pr t nxjerr 15-30mL
sputum
31. Nj pacient q po prgatitet pr parecentezn pyet infermieret prse duhet t shkoj n banjo.
Prgjigjia m e prshtatshme infermierore do t ishte:
a. Fshigza qndron mbi disa organe t abdomenit
b. Kur fshigza sht e boshatisur ka m pak mundsi q t pohet gjat pro edurs
c. Kjo sht vetm nj mbrojtje n mnyr q doktori t mos poj fshigzn
d. Kur fshigza sht bosh mjeku e ka m t leht t shikoj nga vijn lngjet extra
32. Gjat nj punksioni osal infermierja duhet t vlersoj pacientin pr:
a. Zbehje, djers dhe t fikt t lidhur me dhimbjen ose gjak rredhjen
b. Dispne, zbehje, koll si shenj e stresit
c. Dispne, zbehje, rnie e presionit t gjakut e lidhur me shokun
d. Puls jo normal, ngjyr jo normale lkure dhe shqetsim t lidhur me shokun
33. Cila nga aktivitetet e mposhtme sht promovim shndeti i kryer nga infermieri?

a.
b.
c.
d.

Administrimi i imunizimenve
Kryerja e nj banjoje
Parandalimi i aksidenteve n shtpi
Kryerja e proedurave diagnostike

34. Nj pacient i verbr u pranua n kardiologji. Cili nga veprimet e mposhtme t infermieres
promovon m s miri prshtatjen ambientle?
a. Flit me ngadal dhe me z t ult duke qndruar prball pacientit
b. Vendos nj shenj tek dera q tregon q pacienti sht i verbr
c. Shpjegoi zhurmat dhe ambientin fizik q e rrethon
d. Jepi instruksione t qarta t thjeshta dhe konize
35. Infermierja observon nj pacient i cili lviz trupin dhe duart, duket i tendosur dhe me vetulla t
ngrysura. Cila sht mnyra m e mir pr infermieren q t interpretoj kto shenja jo verbale?
a. T thot: Dukeni i tendosur, a mund t m thoni nse dika ju ka nervozuar ose
friksuar?
b. Pyet: Dukeni i mrzitur, a do t dshironi ndonj medikament q tiu qetsoj sado
pak?
c. I thot: Dukeni i shqetsuar, far po ju shqetson?
d. Pyet: Pse jeni kaq nervoz dhe i lvizur?
36. Cila nga vlersimet do t mbshtes diagnozn infermierore Dmtim t Integritetit t Lkurs e
lidhur me drenimin purulent nga plaga:
a. T rrahurat e zemrs 88 n minut
b. Plaga q po shrohet normalisht
c. Temperature orale 38.3C
d. Mbulesa e plags e that dhe pa shenja
37. Nj pacient e ka tensionin 152/86 mmHg. Infermierja dokumenton presionin e pulsit si:
a. 66 mmHg
b. 238 mmHg
c. 86 mmHg
d. 152 mmHg
38. Infermierja po kryen vlersimin paraoperator. Cila nga thniet e klientit duhet t lajmroj
infermieren pr prezencn e faktorve t riskut n komplikacionet post operatore?
a. Kam 2 dit q nuk kam ngrn asgj t fort
b. Nuk kam kryer asnjher ndonj ndrhyrje kirurgjikale
c. Kam kryer nj operacion 2 vjet m par dhe nuk do t dshiroja t kryeja nj tjetr
d. Kam rralluar cigaret nga 2 paketa n 1 paket n dit
39. Nj mjek urdhroi matjen e sasis s urins do or tek nj pacient post operator. Infermieri
dokumenton sasin e 2 orve si: ora 8 50 mL, ora 9 60mL. N bazn e ksaj sasie far
veprimi duhet t ndrmarr infermieri?
a. T vazhdoj t monitoroj dhe dokumentoj sasin e urins do or
b. T njoftoj mjekun
c. T irrigoj kataterin urinar
d. T ris shpejtsin e infuzionit intravenoz

40. Nj pacient me AIDS zhvillon pneumoni. Cila nga diagnozat infermierore ka prioritetin m t
lart?
a. Dmtim i shkmbimit t gazeve
b. Dmtimi i membranave orale mukoze
c. Imbalanc ushqimore: m pak se krkesat trupore
d. Intoleranc ndaj aktiviteteve
41. Nj pacient vjen n klinik pr t kryer testet e alergjis. Pse prdoret injeksoni intradermal pr
kt lloj testi?
a. Injeksoni intradermal sht m pak i dhimbshm
b. Medikamentet intradermale jan m t lehta pr tu administruar
c. Medikamentet intradermale difuzohen me m shpejtsi
d. Medikamentet intradermale difuzohen m ngadal
42. Cili nga antart e skuadrs s kujdesit shndetsor sht prgjejgjs pr t marr konsentin e
informuar t pacientit?
a. Infermieri
b. Mjeku
c. Infermieri q punon tek zyra e mjekut
d. Asistenti i mjekut
43. Infermierja sapo ka hequr kateterin intravenoz t nj pacienti sepse lngjet jan infiltruar n
krah. Mjeku urdhroi kompresa t ngrohta. Bazuar n principin e kompresave t ngrohta dhe t
ftohta infermieri duhet:
a. T mbaj vendin e mbuluar me kompresa t ngrohta n vazhdimsi
b. T largoj kompresat e ngrohta pas 20 minutash pr s pakun 15 minuta
c. Alternon kompresa t ngrohta me kompresa t ftohta
d. E pyet dhe njher mjekun pasi kompresat e ngrohta rrisin edemn
44. Mjeku urdhroi kinezoterapi pr nj pacient me kongjestion pulmonar. N ciln koh t dits
infermieri duhet t planifikoj kinezoterapin?
a. Pas ushqyerjes
b. Para ushqyerjes
c. Kur ka koh pacienti
d. Kur ka koh infermierja
45. Nj pacient u pranua me shenjat vitale t mposhtme, temperature 38.9, t rrahurat e zemrs
144/min dhe t rregullta, shpejtsia respiratore 26/min. Cila nga diagnozat infermierore merr
prioritetin m t lart kur prgatitet plani i kujdesit?
a. Ulje e outputit kardiak
b. Termorregullim i pasuksesshm
c. Frymmarrje jo efektive
d. Perfusion renal jo efektiv
46. Nj infermiere po fillonte msimdhnien para operatore kur klienti pati nj thirrje n telefon
nga puna. Kur ajo filloi msimdhnien klienti dukej i mrzitur. Cila nga t mposhtmet sht
mnyra m terapeutike pr t iniciuar bisedn.
a. Inkurajo klientin q t verbalizoj mrzitjen dhe ndjenjat dhe m pas fillo msimdhnien
kur klienti sht i aft t dgjoj.

b. I thot klientit se sht m e rndsishme q t prqndrohet n msimdhnien


paraoperative se kjo do ta ndihmoj q t shrohet m shpejt
c. I thot klientit se fardo q t jet duke ndodhur n pun duhet t zgjidhet n vendin e
puns
d. Inkurajon klientin q t prdor proesin e zgjidhjes s problemeve
47. Kur kujdeset pr t komunikuar me nj pacient t pavetdijshm, infermieri duhet t vlersoj
t kuptuarit e pacientit nprmjet:
a. Prdorimit t gjesteve dhe pikturave
b. Bisedon dhe shpjegon do gj me nj ton t moduluar
c. Drejton pyetje me prgjigje jo ose po dhe observon prgjigjet joverbale si tundjen e
koks, lvizjen e gishtave.
d. I drejton klientit pyetje open-ended dhe pret pr prgjigje.
48. Si mund t ndihmoj infermierja m s miri nj pacient q t ndihet se po merr kujdes cilsor?
a. Duke kryer ndrhyrje konfortuese
b. Duke zbatuar me korrektsi planin e kujdesit multidisiplinar
c. Duke dhn kujdes t individualizuar
d. Qndron pozitive kur jep kujdes
49. Nj pacient q sht nn terapi me antidepresiv ankohet pr konstipacion. Infermieri gjykon
mbi gjendjen e klientit duke prdorur t menduarit kritik. Cila nga m t mposhtmet sht
shembulli m i mir i gjykimit?
a. Konstipacioni sht efekt ansor i terapis me antidepresiv
b. Megjithse konstipacioni sht efekt i shpesht ansor, por pacienti ka qn me kt
terapi pr nj muaj dhe tani po ankohet? Me duket se e bn pr t krkuar vmendje.
c. Klienti ankohet gjat gjith kohs dhe kjo sht ankesa e rradhs.
d. Konstipacioni i vazhdueshem sht i rrezikshm dhe mund t shkaktoj bllokim t ileusit
dhe ileus paralitik
50. Cila nga shembujt e mposhtm tregon mnyrn intuitive t zgjidhjes s problemit
a. Infermierja observon klientin sepse ajo e ndjen q gjrat nuk do t shkojn mir.
b. Infermierja, provon disa mnyra pr t zgjidhur nj problem.
c. Infermierja s pari krkon dhe me pas zhvillon nj ndjenj rreth zgjidhjes s problemeve
d. Infermierja q ka pasur m par experienca t tilla aplikon zgjidhjen rutin
51. Nj pacient kupton shum pak shqip dhe n spital nuk ka prkthyes. far alternative duhet t
prdoret nga infermierja pr t rritur komunikimin
a. T flas me z t lart me klientin
b. T prdor nj laps dhe nj letr pr t shkruar informacionet
c. T prdor foto dhe gjeste (joverbale) pr t komunikuar
d. T flas ngadal dhe prball klientit
52. Infermieri hyn n dhomn e pacientes dhe e pyet at se si ndihet kt mngjes. Pacientia thot:
Jam pak nervoze. Cila do t ishte prgjigja m e mir e infermieres;
a. Pse ndihesh nervoze?
b. Sigurisht q dukeni nervoze?
c. A doni tiu frkoj kurrizin?
d. far doni t thoni me fjaln nervoze ?

53. Kur prpiqesh pr t krijuar lidhjen infermiere - pacient qellimi yt i dshiruar sht:
a. Krijimi i nj miqsie
b. T bsh pacientin t ndihet komfort
c. Lvizja drejt rikthimit t shndetit
d. Msimi se si t njohsh nj person
54. Mnyra m e mir pr t'i siguruar mbshtetje emocionale nj pacienti q sht i nxehur dhe i
mrzitur sht:
a. Ta mbrosh pacientin nga t qnit i mbidgjuar duke e intervistuar n privatsi
b. Ulu n nj pozicion relaksi n nivelin e syve t pacientit dhe bisedo me t
c. Lejo pacientin q t shpreh shqetsimet e tij
d. Observo pacientin pr shenja stresi dhe ankthi
55. Rrethi i konfidencialitetit me t cilt infermieri duhet t ndaj informacionin rreth pacientit
jan:
a. I gjithe stafi infermieror
b. Stafi i pavionit q sht prgjegjs pr kujdesin ndaj pacientit
c. do person qe ka diplom n infermieri
d. do antar i familjes q ka t bj me pacientin
56. Shqetsimi m i madh i nj infermieri kur i referohet nj pacienti q sht duke u shtruar n
spital sht
a. Rregullimi i transportit t pacientit
b. Njoftimi i ambulancs se ajo do ta kthej pacientin
c. T komunikuarit e informacionit pacientit
d. Organizimi i do shrbimi n mnyr q t sigurohet kujdes i vazhdueshm pr pacientin
57. Kur nj i rritur arsyeton se duhet t lr spitalin kundr kshills s mjekut, cila nga thniet e
mposhtme do t jet e vrtet:
a. Ai nuk do t largohet nga spitali deri sa mjeku ta examinoj at
b. Ai mund t lr spitalin vetm pasi t ket firmosur nj formular t posatshm
c. Ai mund te largohet sepse ai nuk mund t mbahet forcrisht n spital
d. Ai mund t largohet pasi t merret premtimi i tij.
58. Prgjegjsia infermierore kur nj pacient dshiron t largohet nga spitali kundr kshills s
mjekut sht:
a. Infermieri duhet t'i shpjegoj pacientit se ai mund t largohet nga spitali pasi t shihet nga
mjeku
b. Infermieri sigurohet q mjeku sht lajmruar dhe pacienti ka firmosur formularin e
posatshm
c. Infermieri shkruan krkesn n karteln e pacientit dhe pacienti e firmos at
d.Administrata e spitalit ose kryeinfermieri lajmron mjekun se pacienti i tij sht larguar nga
spitali.

59. Veprimi m i mir infermieror kur infermieri konstaton se pacienti nuk e kuptoi ose e keqkuptoi
mjekun sht:
a. Kontakton mjekun dhe i shpjegon se pacienti ka nevoj pr m shum informacione
b.Mendon q pacienti sht konfuz dhe nuk ka nevoj q ti shpjegoj me tepr
c. Informon kryeinfermieren se pacienti nuk ka kuptuar asgj por sht i qet
d.I shpjegon pacientit se mjeku sht i zn dhe nuk ka koh q ti jap m tepr informacione
60. Cili sht qllimi i rivlersimit t t dhnave
a. T verifikoj se t dhnat jan t sakta dhe aktuale
b. T sigurohet q klienti i kuptoi pyetjet e intervists
c. T bj pacientin t ndihet rehat
d. T kompletoj dokumentacionin
61. Gjat fazs s planifikimit t proesit infermieror infermieri duhet t performoj cilin aktivitet?
a. T dokumentoj t dhnat
b. T zhvilloj qllimet e kujdesit
c. T mbledh t dhnat
d. T kryej ndrhyrjet
62. Nj pacient vjen n ambulanc pr vizit rutin. Pr t vlersuar refleksin gag t pacientit
infermieri duhet t:
a. Vendos nj spatul n majn e gjuhs dhe ti thot pacientit t thot aaa
b. Vendos spatuln lehtsisht n aspektin posterior t gjuhs
c. Vendos spatuln n mes t gjuhs dhe ti krkoj pacientit t kollitet fort
d. Vendos spatuln n ovula
63. Nj infermiere q punon n nj pavion pediatrik sht nj rol model ekselent pr kolegt e saj.
Ajo inkurajon ata t marrin pjes n proesin e marrjes s vendimeve n pavion dhe i ndihmon
n prmirsimin e aftsive t tyre klinike. Infermieri po funksionon suksesshm n cilin rol?
a. Menaxher
b. Autokratik
c. Lider
d. Autoritet
64. Cila karakteristik klinike ndikon n bashkpunimin e pacientit?
a. Njohurit pr medikamentet
b. Faktort psikosocial
c. Lidhja infermiere-pacient
d. Ashprsia dhe zgjatja e smundjes
65. Cila nga situatat n rastet e mposhtme do t krkoj nj diagnoz aktuale infermierore:
a. Nj pacient q ka kaluar Ethe Reumatike n fmijri do t kryej ndrhyrje dentale
b. Nj pacient q ka dhimbje abdominale, diarre dhe t vjella
c. Nj familje sht gati q t merret me zgjidhjen e konfliktit
d. Nj adoleshent i shtruar n spital q nuk e viziton familja
66. Cila sht karakteristika kryesore e diagnozs infermierore:
a. Ato referojn kushtet q infermieret jan t edukuara dhe t liensuara pr t trajtuar
b. Ato jan gjykime t bra prpara se t mblidhen t dhnat

c. Ato prfshijn disa funksione t pavarura infermierore, t cilat mund t orientohen nga
mjeku
d. Ato duhet t aprovohen nga mjeku dhe klienti
67. Cili nga strukturat e m poshtme nuk sht pjes e sistemit kondaktiv kardiak?
a. Bundle of HIS
b. Fibrat Purknje
c. Nodusi Sinoadrial
d. Epicardiumi
68. Kur rritet outputi kardiak?
a. Gjat ushtrimeve
b. Pas ushtrimeve
c. Pas marrjes s nj medikamenti inotropic negative
d. Nse t rrahurat e zemrs jan 60/min
69. Sa eshte shpejtesia e rrahjeve kardiake?

a.
b.
c.
d.

50 r/m
65 r/m
70 r/m
80 r/m

70. Cila nga thniet e mposhtme duhet t prfshihet kur flasim pr shndetin pr faktort q
ndikojn sistemin kardiovaskular
a. Ambientet e ftohta ojn n konstruksion t vazave periferike t gjakut
b. I nxehti rrit rezistencn e qarkullimit t gjakut kshtu q outputi kardiak rritet
c. Nikotina ul rezistencn vaskulare periferike
d. Alkoli sht nj stimulant respirator dhe rrit respiracionin
71. Cila sht domethnia e nj pacienti me insuficienc kardiake, q fle me 3 jastk?
a. Forcon kolln dhe frymmarrjen e thell
b. T flesh me 3 jastk siguron komfort sepse ka m pak presion n sacrum
c. Ndoshta sht nj zakon i klientit dhe nuk ka ndonj domethnie
d. Dyspnea nocturnale shfaqet tek klientt me insuficienc kardiake dhe gjumi me 3 jastk
qetson simptomat
72. Cila nga t mposhtmet nuk sht shenj kardinale e arrestit kardiak
a. Cianoza
b. Apnea
c. Mungesa e pulsit carotid ose femoral
d. Dilatacioni i pupilave

73. Cila nga t m poshtmet nuk sht nj faktor rreziku i pamodifikueshm pr smundjet
koronare t zemrs?
a. Bislipidemia
b. Trashgemia
c. Jeta sedentare
d. Stresi
74. Cila nga testet diagnostike t mposhtme ndihmon n diferencimin ndrmjet dhimbjes s
gjoksit e shkaktuar nga infarkti i miokardit ose nga dhimbja e pleuritit?
a. Creatin kinasa CK
b. Ecocardiografia ECHO
c. Angiografia
d. Gazet arteriale t gjakut
75. Cila nga thniet e mposhtme sht e vrtet rreth vazhdimsis shndet smundje?
a. Kufi mund t egsistojn pr disa individ dhe kjo varet nga perceptimi i tyre
b. Perceptimi i personit pr veten do t ndikoj vendndodhjen e tij n kt vazhdimsi
c. Personat mund t lvizin para dhe pas n kt vazhdimsi dhe kjo varet nga stadi i jets
s tyre
d. Ka kufij t qart q ndajn shndetin e varfr ose smundjen nga shndeti i mir
76. Nj infermiere po shikon gjetjet nga examinimi fizik i nj pacienti q jan dokumentuar n
kartel. Cila nga t dhnat e dokumentuara sht e dhn objektive:
a. Pacienti ka prjetuar dhimbje migrenoze
b. Pacienti ka vshtirsi pr t urinuar
c. Pacienti merr paracetamol
d. Pacienti ka rash n gjoks dhe n krah
77. Cili nga t m poshtimit sht nj variabl i brendshm q influencon statusin e shndetit?
a. Perceptimi q zakonet shndetsore jan m t mira se sa mjeksia tradicionale
perndimore
b. Rolet n pun
c. Tendenca e msuar pr t krkuar kshilla shndetsore
d. Prmbajtja gjenetike influencon temperamentin e brndshm dhe potencialin intelektual
78. Cila nga faktort e mposhtm modifikon prceptimin individual pr t ndrmarr veprime mbi
shndetin?
a. Pozicioni gjeografik si klima dhe gjelbrimi
b. Mosha, presioni social dhe njohurit rreth smundjes
c. Zgjedhjet mbi stilin e jets t tilla si higjena dhe ngjarjet krijuse
d. Stresi dhe reaksionet emocionale
79. Cili nga t mposhtmit sht nj aspekt i rolit t t smurit?
a. Pacienti nuk sht i detyruar t prpiqet dhe t prmirsohet me shpejtsi
b. Pacienti sht prgjegjs pr kushtet e tij
c. Pacienti nuk prjashtohet nga disa detyra dhe role
d. Pacienti e ka pr detyr t krkoj ndihm nga kompetentt
80. Cila sht ndrhyrja infermierore m e prshtatshme pr nj klient i cili nuk bashkpunon me
trajtimin?
a. T gjesh pse klienti nuk po ndjek trajtimin

b. T gjesh informacion dhe t rregullosh keqkuptimet


c. T tregosh shqetsim t sinqert rreth vendimeve t pacientit
d. T sigurosh q klienti sht i aft t performoj pro edurat e nevojshme
81. Cila nga problemet e mposhtme influencon bashkpunimin e kujdesit shndetsor me
adoleshentt?
a. Aftsit e tyre t pamjaftueshme pr t zgjidhur problemin
b. Prezenca e burimeve dhe mbshtetja nga prindi
c. Perceptimi i pasojave rreth veprimeve t tyre
d. Orientimi n t ardhmen
82. Cili nga t mposhtmet nuk sht nj efekt i smundjes mbi nj individ?
a. Ndryshimet ambientale
b. Ndryshimet emocionale dhe t sjelljes
c. Ndryshimi n vet-konceptim
d. Humbja e autonomis
83. Cila nga aktivitetet e mposhtme infermierore rikthen shndetin?
a. Edukimi i nj gruaje t re rreth rndsis s vet egzaminimit t gjoksit
b. Ti msosh studentve n shkolln e mesme pr t parandaluar smundjet seksualisht t
transmetueshme
c. T edukosh nj grup prindrish t fmijve se si t parandalojn aksidentet
d. Ti msosh nj individi anksioz strategjit e rritjes s adaptimit
84. N moshn e vjetr individi prjeton shum humbje t tilla si ndryshime fizike dhe t
kapacitetit mendor. Si ndikon mbi t moshuarit aspekti i humbjes?
a. Mnyra se si t moshuarit mendojn pr veten sht e dobt
b. sht e pritshme, kshtu q imazhi rreth vetes tek t moshuarit nuk ndikohet
c. Imazhi i t moshuarve rreth vetes mund t prmirsohet duke marr pjes n kto
ndryshime
d. Personaliteti sht i stabilizuar n moshn e vjetr kshtu q imazhi rreth vetes nuk
ndryshon
85. Nj pacient, fmija i t cilit vdiq n nj aksident me makin thot: E di q duhet t hidhrohem
por un nuk kam koh. Fmijt e tjer kan nevoj pr mua dhe un nuk mund t qaj.
Prgjigjia m terapeutike e infermieres do t jet:
a. Ju keni t drejt, ju duhet t kaloni hidhrimin. Pse nuk merrni disa dit pushim dhe t
takoni nj psikolog? Ai do tju ndihmoj ju dhe fmijt tuaj.
b. far ju po bni sht e mir pr fmijt por jo pr ju. Ju duhet t merrni kohn tuaj dhe
t hidhroheni ose ndryshe ju do t smureni
c. Duhet t jet shum e vshtir pr ju dhe fmijt tuaj. Duket sikur ju po prpiqeni shum
pr t fshehur mrzitjen tuaj. Sido q t jet, t kalosh hidhrimin sht shum e
rndsishme pr shndetin tuaj.
d. T prpiqesh t kalosh hidhrimin sht e rndsishme q ju t jeni t shndetshm.
Fmijt kan nevoj q ju t jeni t shndetshm. Duhet t shikoni efektet q humbja ka
mbi ju dhe fmijt tuaj. Ndoshta mund t jet e nevojshme q t takoni nj psikolog.
86. Cila nga kto arsye jan faktor kontribues n mos kalimin e hidhrimit pas nj vdekje?
a. Hidhrimi i nj individi prpara se t amputoj nj ekstremitet

b. Nj individ mbijeton pas nj zjarri q vrau t gjith antart e tjer t familjes s tij
c. Antart e familjes kan rituale t ndryshme pr t ndjekur pas vdekjes
d. Besimet kulturore lejojn shprehjen emocionale t hidhrimit
87. Bashkshortja e nj pacienti n mnyr t vazhdueshme ka refuzuar t besoj se smundja e t
shoqit sht terminale dhe asgj nuk mund t bhet pr t parandaluar vdekjen. N ciln mnyr
infermieri mund t ndihmoj bashkshorten e pacientiti?
a. T egzaminoj s pari sjelljen e tij/saj pr tu siguruar q dhe ju nuk jeni n mohim
b. E lejon bashkshorten t mohoj smundjen terminale n mnyr q pacienti t mos
ndihet i abandonuar
c. Ofrimi i mbshtetjes shpirtrore
d. Inkurajon bashkshorten t socializohet me t tjert q kan qn n t njjtn situat
88. Kur vlerson nj pacient i cili do t shkoj n Risektimin e Mushkris infermieri kupton
domethnien e humbjes s nj pjese trupore. Cila nga pyetjet e mposhtme sht m e
prshtatshme q t drejtohet nga infermieri gjat vlersimit?
a. far ndryshimi mendoni ju, do t shkaktoj ndrhyrja kirurgjikale n jetn tuaj?
b. far do t bni pas ndrhyrjes kirurgjikale?
c. A ka dika q un mund ta bj pr tju ndihmuar?
d. A keni psuar ndonj humbje tjetr n t shkuarn?
89. Cila do t ishte nj strategji terapeutike pr t komunikuar me nj pacient q po humb jetn?
a. Inkurajon pacientin t rri sa m qet q t jet e mundur pr t kursyer energji
b. Qndro me pacientin dhe flit rreth ngjarjeve t bukura
c. Prano diskomfortin ose vuajtjen e klientit
d. Ofro siguri dhe simpati
90. Cila do t ishte rruga m e mir e administrimit t medikamentve t dhimbjes tek nj person
q po ndrron jet?
a. Infusion intravenoz
b. Oral
c. Subcutaneous
d. Intramuscular
91. Nj infermiere po kryen nj vlersim t statusit circulator pasi nj pacient po ankohet pr
dhimbje t papritur gjoksi dhe dispne. far lloj vlersimi po kryen infermierja?
a. Parsor
b. I fokusuar n problem
c. Emergjent
d. T vazhduar
92. Cila nga shmbujt e mposhtm sht e dhn objektive?
a. Bashkshortia e nj pacienti thot: Ai nuk mund t mbaj n dor as furcn e dhmbve
ose nj laps ose nj objek tjetr sado t vogl.
b. Bashkshortia e nj pacienti thot: Ai sht shum mosbashkpunues
c. Pacienti thot: E di q nuk jam smur. Ilacet q m jepni ju, po m mndin.
d. Pacienti thot: M vjen pr t vjell
93. Cila nga t mposhtmet sht nj shmbull i t dhnave nga nj burim parsor?
a. Pacienti

b. Familjart e pacientit
c. Kartela e pacientit
d. Mjeku i pacientit
94. Cila nga t mposhtmet sht shmbull i nj pyetje t hapur?
a. A mund t m thoni ku ju dhmb?
b. far do t dshironit t bni tani?
c. Cilat situata shkaktojn ankth tek ju?
d. Kur ndodhi kjo?
95. Cili sht qllimi i fazs s hapjes t nj interviste?
a. T kontraktosh me t intervistuarin
b. T bsh pacientin ti prgjigjet pyetjeve
c. Ta bsh intervistuesin t kuptoj se infermierja do kujdeset
d. T fillosh t themelosh besimin dhe t orientosh t intervistuarin
96. Vlersimi prfshin ciln nga aktivitetet e mposhtme?
a. Biseda, shkrimi, organizimi dhe vlersimi
b. Komunikimi, shkrimi, dgjimi dhe organizimi
c. Mbledhja, organizimi, vlefshmria dhe dokumentimi
d. Komunikimi, dgjimi, mbledhja, dokumentimi
97. Kur prpiqesh pr t krijuar lidhjen infermiere - klient qllimi yt i dshiruar sht:
a. Krijimi i nj miqsie
b. T bsh pacientin t ndihet komfort
c. Lvizja drejt rikthimit t shndetit
d. Msimi se si t njohsh nj person
98. Diana sht nj paciente e re e diagnostikuar me diabet. Ajo duhet t msoj t administroj
injeksionet e insulins. Kur do t jet koha m mir pr t filluar kt msimdhnie
a. Nj dit para se t dal nga spitali
b. Gjat kohs q vin fmijt pr ta par
c. Menjher pasi ajo diagnostikohet
d. Dy dit pasi ajo diagnostikohet n kohn q burri i saj vjen pr ta par.
99. Planifikimi i daljes nga spitali fillon:
a. Kur mjeku i pacientit jep urdhr pr dalje
b. Kur pacienti pranohet n spital
c. Kur pacienti fillon t pyes rreth planit t daljes
d. Kur identifikohen t gjitha nevojat specifike t pacientit.
100.
a.
b.
c.
d.
101.

Cili nga t mposhtmet nuk sht hap i proesit t marrjes s vendimeve


Vlersimi i problemit
Identifikimi i qllimit
Vendosja e kritereve
Peshimi i kritereve
Cila sht diferenca ndrmjet marjes s vendimeve dhe proesit infermieror

a. Ka m shum hapa n marrjen e vendimeve se n proesin infermieror, dhe marja e


vendimeve prdoret n do hap t proesit infermieror
b. Nuk kan ndryshim sepse t dyja krkojn planifikim t kujdesshm
c. T dyja jan proese por marrja e vendimeve sht m e thell
d. Proesi infermieror ka diagnoz ndrsa marrja e vendimeve vendos kritere
102.
a.
b.
c.
d.

Infermieri po vlerson nj klient pr rrezik rrzimi. Ai/ajo duhet t shikoj:


Informacione mbi qndrimin dhe balancn
Politikat institucionale rreth lidhjes
Historin psikosociale familjare
Preferencat e diets

103. Koha n dispozicion pr dorzimin e turneve sht:


a)
b)
c)
d)

20 minuta
Nga nr i pacientve
Nga gjendja shndetsore e pacientve
T gjitha t msiprmet

104. N dorzimin e turneve kur pacientet jan n gjendje normale nevojitet nj koh raportimi me
goj :
a) 1 minut
b) 2 minuta
c)10 sekonda
105. N dorzimin e turneve pr pacientt n gjendje t rnd shndetsore do t komunikohet n :
a) Kryeinfermieri
b) Tek koka e t smurit q t shihet edhe gjendja shndetsore
c) T dyja s bashku
106. Dita Botrore e larjes s duarve sht:
a) 15 Maj
b) 15 Tetori
c) 15 Marsi
107. Kur ndodh nj aksident automobilistik n rrug, k njoftojm urgjent m par?
a)
b)
c)
d)

Qndrn kombtare t urgjencs


Urgjencn e Zjarrfiksve
Policin e qarkullimit rrugor
T treja s bashku